Alina Dumitru este prima judoka tricoloră care intră în concursul olimpic. Azi, de la ora 11 dimineața ora Londrei, la 13 ora Bucurestiului, meci direct în ”optimi” transmis de TVR.
sâmbătă, 28 iulie 2012, 7:07
Alina Dumitru este prima judoka tricoloră care intră în concursul olimpic. Azi, de la ora 11 dimineața ora Londrei, la 13 ora Bucurestiului, meci direct în ”optimi” transmis de TVR.
Scurt reportaj cu lotul de judo, sportul în care totul se decide într-o singură zi. Sau într-o secundă
De Cătălin Tolontan și Marian Ursescu
Antrenamentul lotului feminin de judo nu se poate vedea din cauza antrenamentului lotului masculin de judo. Și invers.
Pe o saltea galbenă de 8×8 metri, într-o clădire în care s-au adunat cele 28 de grade ale ultimei zile călduroase a Londrei, 3 fete și 3 băieţi execută dansul cocoșesc care a făcut din judo un sport respectat, dar neînţeles.
E înghesuială și respect reciproc.
Locuri de muncă
De fapt, ceea ce reprezintă judo afli cel mai bine la finalul antrenamentului din Redbridge Sports & Leisure Centre, o bază marginală, unde pregătirea judokanilor și a luptătorilor este un mic eveniment local.
Oamenii angajaţi de Comitetul de Organizare în complex sînt mulţi, amabili și ineficienţi. Olimpiada a creat locuri de muncă, chiar premierul Cameron s-a apărat de criticile despre risipirea banilor amintind “serviciile pe care Jocurile le-au făcut comunităţilor care aveau nevoie de sprijin”.
Românii de la întreținerea Satului sînt plătiți cu 14 lire/oră
Peste tot e plin de români angajaţi în sistemul olimpic. Cei mai norocoși și-au luat a doua slujbă. Ceilalţi își investesc toată puterea pentru a păstra acest job olimpic care răsplătește cu 14 lire pe oră ziua de 12 ore și muncesc toată săptămîna, fără pauză.
Un om de întreţinere tehnică din Satul Olimpic, “ne repară ţevile, curentul”, spun oficialii “tricolori”, adună peste 4.000 de lire pe lună, venit excelent pentru ei, chiar și într- un oraș unde cu 500 de lire chirie pe lună îţi găsești doar un diminutiv de garsonieră undeva la margine.
Mongolii și-au adus parteneri de antrenament!
Revenim la judo, sportul în care, și dacă te antrenezi o oră, ai nevoie de multă gheaţă. Gheaţă își pune Vlăduţ Simionescu, categoria plus 100 kg, la genunchi, “am niște încrucișate pe care nu le-am operat și care mă dor cînd și cînd”, gheaţă își pune Dan Fâșie, 66 de kilograme, la mînă, de gheaţă ar avea nevoie pentru ochiul vînăt și al treilea coleg al lor, Daniel Brata, 100 de kilograme, singurul dintre băieţi care a fost la Beijing.
În fine, gheaţă își toarnă în cap mongolii care sînt pe tatamiul din cross cu al nostru. “Ei au adus sportivi pentru sparring”, spune Emil Morar, antrenorul băieţilor.
“Efectul de Olimpiadă”
Dintre fete, doar Alina Dumitru, categoria 48 de kilograme, e la a treia Olimpiadă.
Pentru Corina Căprioriu, 57 kg, și Andreea Chiţu, 52 de kg, sînt primele Jocuri. Au participat la mai multe Campionate Europene și Mondiale, au nervii tari, sînt ambele campioane europene, dar tot se gîndesc la “efectul de Olimpiadă”.
Acești sportivi, fete și băieţi, sînt primii care pot lua medalii. Concursul lor începe azi și, pentru fiecare, totul se decide într-o zi. De dimineaţă au preliminariile, apoi o oră și jumătate de pauză și dupăamiază încep semifinalele.
Prima e azi. Alina Dumitru.
„Privesc totul cu aceeași concentrare ca la orice concurs. Știu să mă motivez și să-mi dau încredere. Dar, într-adevăr, Olimpiada e ceva special, o simt în aer și vreau să rămîn concentrată”
Andreea Chițu
Florin Bercean le adună pe fete la final. E un pic supărat și coboară tonul, nu ca să nu auzim noi, ci pentru că asta e credinţa lui “că mai bine să convingi decît să strigi”. Le tratează egal și ele se tratează de la egal la egal. Astăzi, campioană olimpică e Alina Dumitru, peste trei zile, oricare dintre ele poate fi la fel.
Dar astăzi vorbește Alina. Nu doar pentru că e campioană olimpică, ci și pentru că intră prima în concurs. Chiar sîmbătă, în prima zi a Jocurilor, imediat după noaptea ceremoniei de deschidere.
Culoare bune
Andreea Chițu (52 kg) și Corina Căprioriu (57 kg) au avut parte de o tragere la sorți bună la Londra. Nici una dintre ele nu a nimerit pe aceeași parte de tablou cu japonezele. La 52 kg, Andreea va intra în concurs duminică și o va întîlni în grupă pe algerianca Sorraya Haddad, apoi pe belgianca Ilse Heylen. “Cu belgianca aș putea avea mai multe probleme, dar dacă sînt atentă, nu trebuie să-mi fac griji”. Corina Căprioriu va intra pe tatami luni, pe 30 iulie. “Are meci greu în primul tur. Chinezoaica asta, Wang Hui, a bătut-o de două ori. Nu-i convine stilul! În al doilea meci, Corina o conducea cu o waza-ari, dar în ultimele secunde a pus-o asiatica ippon”, spune antrenorul Florin Bercean. Corina e însă optimistă. “Acum e Olimpiadă, nu mă mai bate nici o chinezoaică!„.
INTERVIU
“Eu vara nu dorm!”
Hitul la modă în România se potrivește perfect pentru campioana olimpică de la Beijing. Alina Dumitru nu se mai poate odihni cum trebuie cu gîndul la concurs, copleșită, poate, de presiunea care apasă pe umerii ei
– Alina, ai un mic cucui.
– (Se amuză) M-am aplecat să ridic ceva, în cameră, și m-am lovit cu capul într-un dulap. Era cît pe ce să mă lovesc în tîmplă. (Zîmbește mereu, un zîmbet scurt ca un espresso)
– Ai emoții?
– Sincer? Da, am ceva. Cel mai rău e că nu prea reușesc să dorm. Mă tot foiesc în pat. Nu mă odihnesc și asta îmi ia din viteza de reacție la antrenamente.
«Sportul nu e doar efort fizic, asta e o prejudecată. De pildă, dacă nu mă odihnesc suficient, primul lucru pe care-l simt e lipsa de claritate a minții»
– Prinzi 7-8 ore pe noapte?
– Aaaa, nuuu! Ar fi bine. 5-6 dorm, dar nici alea nu sînt legate. Mă foiesc, mă întorc de pe o parte pe alta. E groaznic. Stau cu doamna doctor în cameră, poate, poate, dar nimic! Nu am luat somnifere sau altceva că apoi e și mai rău.
– De cînd ai probleme cu somnul?
– De vreo jumătate de an. Nu știu de ce, că eu cînd mă puneam la somn dormeam ca un bebeluș. Dar asta e, trece. O noapte mai am și gata! (se referă la anunțata retragere de după Londra 2012).
– Cine te va susține din tribună?
– Am o adevărată galerie. Sînt părinții, frații. A venit pînă și fratele din Canada. Mi-a făcut o mare surpriză. Pentru ei, dar și pentru toți cei care și-au pus speranțe în mine, m-au susținut după Beijing și m-au încurajat să continuu pe tatami, sîmbătă trebuie să fac o nouă zi mare.
– O zi care să se termine pe podium, nu?
– Doamne ajută! Pentru asta am venit. Vreau, îmi doresc, să vedem dacă se poate!
Cu japoneza în semifinale!
Alina Dumitru a nimerit pe aceeași parte de tablou cu campioana mondială, Tomoko Fukumi. Va da peste ea în semifinale. Pînă atunci însă, românca are și o grupă extrem de grea. “Voi lupta cu învingătoarea dintre cubaneza Alvarez Mestre și rusoaica Natalia Kondrațieva. Cred că va fi cubaneza. Nu m-am bătut cu nici una pînă acum, sînt mai noi la categorie. Apoi, să trec de ele, dau peste o mongolă foarte puternică (Urantsetseg Munkhbat)”, spune Alina. “Are o parte de tablou greu, dar e la Olimpiadă. Nu e Campionat European aici!”, adaugă Florin Bercean. “Lăsați, domn’ profesor, că mă descurc eu! Le luăm pe rînd, una cîte una, mic cu mic se face mare”, spune rîzînd Alina, prima campioană olimpică din istoria judoului românesc.
ion • 28 iulie 2012, 8:22
hai Alina!
Cristi • 28 iulie 2012, 9:20
Alina, iti tin pumnii! Si celorlalti sportivi romani!
asc21 • 28 iulie 2012, 10:45
Mult succes!
adri • 28 iulie 2012, 11:23
Aceste zile sper sa trezeasca in mine mandria de a fi dinou roman !
Hai Romania !
Cristi • 28 iulie 2012, 14:40
Am vazut cum s-a calificat! Era jos, in timp ce s-a ridicat s-a uitat la cronometru. In gandul meu ziceam ca-i terminata, era 1-1 si mai erau putine secunde. Nu mi-a venit sa cred cum a reusit sa castige in ultimele secunde!
zoe • 28 iulie 2012, 17:39
Hai Alina! Iti tinem pumnii si suntem alaturi de tine. Ce fete extraordinare, ce luptatoare! M-as bucura enorm daca tinerii de azi ar face sport, i-ar ajuta enorm.