vineri, 27 iulie 2012, 1:13
Declarație simbolică în ziua începerii Olimpiadei: „Sîntem în epoca de piatră cînd un campion de-al nostru se accidentează”
Antrenoarea lotului de gimnastică a izbucnit după ce starul echipei și-a periclitat Olimpiada. Ea spune că “ne milogim la alții, stăm numai pe drumuri în străinătate la spitale”. Așa s-a întîmplat și cu Larisa Iordache
De Cătălin Tolontan
– Sînteți supărată. Altceva mai deștept nu pot să spun.
– Da, sînt. Pentru că eu de “fasciită”, așa cum se numește accidentarea Larisei, n-am auzit pînă acum în decenii de carieră. Și că n-am auzit eu nu-i nici o nenorocire. Dar cum de se poate ca să ajungem la Olimpiadă și nimeni din sistemul medical să nu fi descoperit în țară o afecțiune banală, care se vede la rezonanță magnetică?
– Simplă? Păi, Larisa tocmai are mari șanse să rateze Olimpiada.
– Tocmai de asta sînt supărată. Ratăm 4 ani de muncă pentru o accidentare simplă.
«E inadmisibil pentru România, ca țară, să aibă pretenția de a concura sportiv cu marile puteri fără să aibă doi, trei doctori sportivi și kinetoterapeuți specializați afară!»
– De ce o numiți simplă?
– Pentru că presupune ceva timp de repaus. O săptămînă, poate puțin mai mult, asta am înțeles de la Comisia medicală care a văzut-o. Dar noi nu avem acest timp. Duminică ar trebui să concureze la cele 4 aparate. Pentru calificarea echipei în finală, dar și pentru că altfel ea nu poate ajunge în finalele pe aparate.
– Cum a început totul?
– În țară, Larisa Iordache a mers strună la antrenamente. Era pregătită excelent. Cum am venit, sîmbătă, la Londra, am simțit că ceva nu e în regulă cu ea. O durea, dar nu mi-a spus. Asta face mereu! Și a greșit.
«I-am spus Larisei cînd am fost la operație în străinătate: nu mai ascunde nici o durere că e ca la durerea de măsea. Dacă neglijezi, în loc de plombă o să-ți scoată măseaua»
– Și totuși a ascuns. Normal, era Olimpiadă.
– Am trimis-o la rezonanţă magnetică aproape împotriva voinţei ei.
– Și?
– I-au găsit fasciită. O problemă la învelișul călcîiului, care e inflamat. Mi se pare umilitor să nu putem să gestionăm medical astfel de probleme! Nu dau vina pe un medic sau pe altul, ci pe felul în care e gîndită chestiunea la nivelul sportului românesc!
– Așa era și cînd luați medalii.
– Da, dar cîte sportive aveam atunci? Acum avem un număr jenant la nivelul țării.
200 de gimnaste are România de la junioare la senioare
– Adică o accidentare devine fatală pentru un întreg sport. (Fac un calcul în minte, dar nu i-l spun. Larisa însemna probabil trei medalii: una la echipe, una la individual compus pentru ea și una, poate aur!, pe aparate. Am pierdut, într-o zi, 25% dintre medaliile potențiale ale delegației României).
– Da! Și uitați unde s-a ajuns! Îmi pare așa de rău pentru ea! Dar revin la chestiunea care mi se pare vitală și vă rog să mă ascultați bine. Cîtă vreme, voi vedea cît, mai fac gimnastică nu cred că voi apuca momentul în care România să-și conceapă un sistem performant de medicină sportivă. Și, fără el, ne ratăm copiii și șansele!
– Ce șanse avem fără Larisa Iordache sau fără ea aptă să concureze bine la 4 aparate?
– La echipe nu mai avem șanse de medalii! La aparate, vom vedea. E o lipsă formidabilă de noroc. Dacă se întîmpla o săptămînă înainte sau una după, am fi putut face ceva. Așa, a venit în cel mai rău moment posibil. Larisa vrea să concureze, dar eu nu sînt de acord să concureze accidentată. Sigur că decizia e a ei.
«Ce ne-a rămas acum e să sperăm ca, dincolo de cum va evolua sănătatea Larisei pînă duminică, Sandra Izbașa și Cătălina Ponor să se mobilizeze și să-și confirme statutul de mari campioane»
Larisa Iordache are piciorul stîng mai scurt
Accidentarea Larisei este atipică pentru gimnastică. “Ea nu s-a lovit vizibil în ultima vreme”, spune Mariana Bitang. “Poate în timp s-au acumulat niște tensiuni, ea într- adevăr se oprește într-un fel specific, cu piciorul, cînd face rotația de 360 de grade pe bîrnă”, încearcă antrenoarea să-și explice suferința sportivei. Larisa are o particularitate din naștere care e posibil să fi contribuit și ea la lezarea, în timp, a membranei “care ține laolaltă elementele călcîiului și gleznei”, după cum a definit un medic zona afectată.
«Larisa are piciorul stîng cu cîțiva milimetri mai scurt decît cel drept, e din naștere»
Mariana Bitang
Călcîiul care face 25% din medaliile “tricolore”
Accidentarea Larisei Iordache este cea mai proastă veste pentru delegația României
Putea obține o medalie la individual compus, avea aproape sigur una la aparate și era gimnasta decisivă pentru tentativa echipei de a prinde podiumul
Fiecare om e preţios, nici un sportiv nu e de neînlocuit, dar membrana care ocrotește călcîiul Larisei Iordache a devenit diamantul inflamat al unei întregi delegaţii.
România are mulţi sportivi valoroși la Londra, dar pe nici unul nu stătea povara a trei medalii. Cu echipa, la individual compus și la cel puţin un aparat.
“România are potenţialul a 10-12 medalii”, anunţa COSR înainte de competiţie. Călcîiul a decis că un sfert dintre ele sînt, acum, în mare cumpănă.
Dar ce s-a întîmplat, de fapt? “Membrana aceasta este de natură fibroasă, un colagen”, explică Dan Tănase, medicul șef al delegaţiei României, ortoped la Spitalul de Urgenţă Floreasca. “În acest coș, ca să vă faceţi o imagine, stau toate celelalte componente ale călcîiului, fie că sînt oase, mușchi sau ligamente. El e prins de calcaneu”.
S-a rupt sau s-a fisurat? “Nu, doar s-a inflamat”, explică medicul. Echipa medicală a României a aplicat gheaţă și a administrat medicamente împotriva inflamaţiei. La spitalul din Satul Olimpic, Larisa Iordache a făcut două analize imagistice: ecografie și rezonanţă magnetică. S-a văzut inflamaţia și medicii din Sat au pus diagnosticul: “Fasciită”. E un edem, o inflamaţie, nu o ruptură a membranei.
Teoretic, se poate reduce sau chiar absorbi prin repaus. I-au pus piciorul într-o orteză, apoi au dus-o la o comisie medicală care i-a pus o bandă elastică, doar cu rolul de a echilibra felul în care zona aceea a piciorului suportă greutatea trupului în plină mișcare și în săriturile pe care le face o gimnastă.
Cît de mare e durerea? Doar fata de 16 ani știe exact. Ieri era decisă să încerce, dar medicii sînt sceptici că va rezista în regim de concurs. Iar antrenorii, pentru care automatismele sînt sfinte, sînt și mai puţin convinși că această membrană preţioasă va rezista.
Pînă la concurs mai e o zi. Ziua decisivă.
“Sper să învingă durerile cumplite”
Simona Amînar, vicepreședinte al FRG și fostă campioană olimpică, a spus că durerile pe care le resimte acum Larisa sînt greu de descris în cuvinte. “Sper ca dorința ei de a concura să fie mai mare decît suferința pe care o are. Măcar la unul-două aparate îmi doresc să intre în concurs. Să știți că e o durere foarte rea, te poate scoate dintr- o competiție. Aceste dureri de călcîi te iau cînd nu te aștepți și te lasă cînd nu te aștepți!”, a spus Amînar.
Aceeași accidentare
Sorana Cîrstea a suferit și ea de fasciită. Jucătoarea română de tenis a dus pe picioare această accidentare, pînă cînd problemele s-au agravat, de la o inflamație s-a ajuns la ruptură și la multe luni de suferință, de recuperare. “Am forțat un pic călcîiul și s-a rupt fascia. Eu, care sînt o persoană activă, a trebuit să stau mai mult în casă”, spunea în decembrie 2009 Sorana. Ea a fost nevoită să muncească mult mai mult pentru a reveni în clasament acolo unde era înainte de accidentare, lucru care se conturează abia în 2012.
Patru miliarde în miez de noapte » Astăzi, de la ora 23:00, începe festivitatea de inaugurare a Jocurilor Olimpice – InfoStiri.eu • 27 iulie 2012, 1:11
[…] Început cu emoţii. Astăzi se deschid Jocurile Olimpice. România va defila cu inima strînsă. Una dintre speranţele la medalii, gimnasta Larisa Iordache, nu va concura la individual compus […]
Adrian • 27 iulie 2012, 1:41
Nu trebuie acuzata Larisa ca a ascuns aceasta durere , este de inteles. Principalii vinovati sunt cei care conduc sportul in Romania si ma refer la COSR. Octavian Belu spunea astazi ca echipa de gimnastica feminina nu are medic personal… este ceva incredibil ca tu COSR sau stat ROMAN sa nu asiguri unui lot si in special unei echipe care iti aduce medalii la fiecare editie a jocurilor olimpice. La noi politicienii stiu sa vina sa isi faca imagine , isi aduc aminte de sportivi romani doar cand cuceresc cate o medalie.
Pacat dupa FIX 30 ani ratam o medalie pe echipe la fete.
petschovschi • 27 iulie 2012, 2:13
Durerile au debutat dupa sosirea la Londra. Insasi d-na Bitang declara: „În țară, Larisa Iordache a mers strună la antrenamente”.
Ce vina are sistemul medical romanesc in situatia asta? Intr-adevar sistemul nostru de sanatate are multe probleme, dar nu poti diagnostica ceva ce nu exista…e scuza perfecta sa dai vina pe doctori.
Desigur sportiva, care a ascuns durerile timp de 3-4 zile (timp in care putea sta in repaus si sub tratament), nu are nicio vina…
La sportivii de performanta nu trebuie sa ne mire ca apar diverse afectiuni osteo-musculare (intinderi, rupturi musculare, afectiuni ale ligamentelor, tendinite, fasceite etc.). Pur si simplu ei suprasolicita anumite structuri si astfel apar aceste probleme. Nu poti sa stii dinainte cind un tendon cedeaza…
Doc • 27 iulie 2012, 2:32
Nu e nimic degradant pentru Romania. Daca asta e nivelul de cultura si inteligenta al sportivei, sa fie sanatoasa, si ea, si „educatorii” ei. Adica taman Doamna Bitang. Problema n-a fost la diagnosticare, ci la faptul ca sportiva a ascuns simptomele. A riscat si a pierdut. Asa-i viata.
arh. Gheorghe Petrescu • 27 iulie 2012, 6:38
Hai sa nu ne alarman asa tare, poate Cel de Sus face o minune. Normal ca aceasta fetita a muncit mult, si fiind si talentata, e o mare pierdere. Totusi pun o intrebare, oare medicina Romaneasca din afara tarii de ce nu a fost anuntata? Avem medici de calibru, romani, aici la noi in SUA si in Europa. Cum COSR, nu a gasit o formula de colaborare cu medicii romani de peste hotare? Nu este o rusine, dar, probabil ca COSR nu-l preocupa partea de recuperare fizica a unui sportiv. Oare numai banii ne intereseaza? Echipa de gimnastica nu are medic. Ma face sa rad, conducerea COSR. Cum este posibil asa ceva d-le Octavian Morariu? Dvs. ca presedinte, al COSR,trebuia pe primul loc sa va ocupati de gimnastica, si sa fie prima disciplina in agenda dvs. ca presedinte? O sa spuneti ca e treaba FRG. Asa este dar, aceasta disciplina e bijuteria Romaniei. E posibil o asemenea gresala de presedinte al COSR? Facem propaganda politica, anume sa ne ocupam de cele sportive. Sa speram ca va iesi bine, fetele de la gimnastica vor depasi marile erori ale COSR. Sa nu acuzam pe Larisa cu nimic, caci a muncit enorm de mult, si normal, doreste cu toata ardoarea sa intre pe podiumul Olimpic. HAI FETELOR, CURAJ, SANATATE SI SUCCES LA MEDALII. SANTEM ALATURI DE VOI. HAI ROMANIA!
upc • 27 iulie 2012, 8:27
Parerea mea este ca se exagereaza mult cu aceasta problema a Larisei pentru a se proteja in caz ca nu le ies medaliile si a le face mai stralucitoare daca le ies.
Nu o sa cred niciodata ca nu au stiut de probemele Larisei, de alftel Bellu a declarat in prosport ca stiau.
Au in continuare un avantaj semnificativ fata de echipa Chinei, care au lasat-o acasa pe Cheng Fei, accidentata – echivalentul Catalinei Ponor din echipa noastra, iar cea mai buna gimnasta la individual la lor, Yao Jinan, a facut doar miscari simple pe podium training pentru ca are o intindere musculara care o impiedica sa se antreneze pana la calificari – foarte similar cu situatia Larisei, a carei durere se asteapta sa treaca pana la calificari. Pe de alta parte, Larisa a fost vazuta antrenandu-se barna aseara, un aparat care solicita foarte mult calcaiul.
Si daca nu face sarituri si sol, Chelaru poate prelua fara probleme acsete aparate, pierdem doar cateva zecimi. Punctajul echipei nu are de suferit foarte mult. La individual Larisa avea o sansa, dar nu una foarte mare, pentru podium au sanse relativ egale (cu un plus pentru Komova si 2 americance) 7 sportive.
Sanse reale avea la barna – pe care o face in continuare, si sol – dar unde mai avem sportive cu sanse la medalii, care altfel n-ar fi concurat daca se califica Larisa. Si vorba dnei Bitang: „Larisa, nu lua tu chiar toate medaliile, mai lasa-le si altora”
axxel • 27 iulie 2012, 8:49
in timpul efortului (de alergare) este o durere suportabila. durerea e mare dupa. in cazul ei , la aterizari va resimti dureri mari. am aceeasi problema de aproximativ un an si sunt medicii care au cabinete de ecografie si nu au auzit de aceasta afectiune. ecografia se numeste ecografie a partilor moi ale corpului. mie mi-au descoperit afectiunea in italia cand eram in vizita la niste cunostinte. in romania mi s-a pus piciorul in ghips 10 zile, fara efect bineinteles.din pacate nu are cum sa- i treaca pana in ziua concursului. pacat. eu zic ca nu e nimeni de acuzat.
dean • 27 iulie 2012, 8:52
Sotii BITANG au avut declaratii pesimiste inca de la plecarea spre Londra. Acum dau in Larisa! La varsta ei Larisa este facuta responsabila de esecul delegatiei! Nu este corect!
man • 27 iulie 2012, 9:11
sportul care a adus cele mai multe medalii si tot cu fundul il privim iar la nesimtiti aia de fotbalisti dam o grosa de bani, de fapt la frf ca la fotbalisti nu prea ajung
Robert • 27 iulie 2012, 9:32
spunea cineva ca sistemul de sanatate are probleme..sa-i multumim pt asta lui basescu sau celor care pt 200 euro dau un examen studentului..
marian • 27 iulie 2012, 10:13
din respect pentru indelungata cariera si succesele exceptionale ale doamnei mariana bitang-bellu, nu comentez afirmatiile pe care le face domnia sa cu privire la afectiunea de care sufera larisa iordache. am, totusi, o intrebare: doamna bitang a fost o perioada de timp consiliera a presedintelui romaniei. i-a comunicat acestuia problemele de care se plange acum, i-a solicitat sprijinul pentru rezolvarea acestora ? sunt sigur ca nu, asa ca ar face bine sa lase sagetile catre cosr si alte autoritati din tara si sa se concentreze pe ce are de facut la londra. ca de comentarii si de guristi nu ducem lipsa …
Adu-ți aminte că ești român! – BeautyByJules | BeautyByJules • 27 iulie 2012, 12:13
[…] simțit lovită în moalele capului și m-au podidit lacrimile când am citit articolul ăsta. Și apoi m-a podidit rușinea, pentru că mi-am dat seama că nici măcar nu mi-a trecut prin cap […]
Dr. Ion Gabriel STOICA • 27 iulie 2012, 12:25
Sper din suflet sa nu citeasca, macar gimnastele, tampeniile astea. Asta ar mai lipsi, sa se demoralizeze. Doamna Bitang e o mare antrenoare, sunt putini in lumea asta care ar avea competenta sa o judece, prin urmare, sigur, poate face declaratii, e normal, dar sa va apucati sa judecati, sa gasiti vini, chiar acum cand avem nevoie de liniste… Doamne, e groaznic. Sa analizam dupa! E atat de important pentru lot sa fie linsitit psihic, iar comentariile de aici le pot tulbura psihicul… Cine stie cum ajunge la urechea lor ce se scrie in Romania… Asadar, opriti-va macar putin, si mai ales dvs. domnule Tolontan, de ce atata abnegatie de a face politica si atunci cand e nevoie de liniste? Dreptul la informare si la opinie il avem, dar ar trebui sa il exprimam atunci cand suntem competenti, prin urmare, stirea, ok, trebuia sa cereti cititorilor sa faca eventuale comentarii DUPA!
PS sunt medici in lotul olimpic al Romaniei, nu va mai preocupati, si medici foarte buni, iar Larisa va participa sigur in calificari, la toate aparatele. Imi permit, medic fiind, si avand intamplator informatii medicale de la fata locului, sa spun ca va fi asa!
Bafta fetelor noastre de PLATINA SI DIAMANTE!
radu • 27 iulie 2012, 12:30
Va fi bine FATA DE AUR ! Doctorul Lucaciu Mircea ajunge azi la Londra si va avea sansa sa concureze!
Danny B • 27 iulie 2012, 16:04
E degradant ce se intampla cu Romania dupa ce am intrat in Uniunea Europeana – vom obtine cate medalii vrea uniunea , vom trai cum vrea uniunea , vom manca cum vrea uniunea , vom respira cum vrea uniunea , vom procreea dupa poftele uniunii etc. – prietene , Tolontan , nu crezi ca ar trebui sa dam timpul inapoi – sa lasam prostia cu comunismul – nu facem politica – ESTE vorba de ce am ajuns NOI ca NATIE , daca mai suntem respectati , daca mai existam ca popor , daca mai avem mandrie si mai ales daca ROMANIA mai este considerata o tara pe harta EUROPEI ?!
andrea ghita • 27 iulie 2012, 17:16
competenta impinsa la nivel de excelenta a dnei Bitang mi se pare o facatura mediatica. Creierul pregatirii echipei este dl Bellu, Bitang preia meritele la nivel mediatic si vrea TOTUL pt ea. Mi se pare ca vorbeste foarte urit si foarte dur de gimnaste. Ele cred ca stiu cel mai bine adevarul – cine este Bitang, cum se poarta, care-i sunt valorile si principiile, care-i este cu adevarat competenta. Nu am inceredere in Bitang si declaratiile ei. Cine stie cu ce a suparat-o aceasta Larisa. Ce declara despre gimnasta pare un razboi intrait, nu simt ingrijorare sau mila din partea lui Bitang chiar si cind sustine ca ea nu o lasa pe Larisa sa participe cu durerea acuta. Bitang este ca o mama vitrega fara suflet de mama, doar cu nume formal. Cum adica sa lase medaliile si pt altii…? Sa le ia Larisa pe toate daca le merita.
SILVIA • 27 iulie 2012, 19:17
LARISA ESTE DOAR UN COPIL.DE CE DATI VINA DOAR PE EA?
marius • 28 iulie 2012, 2:19
Este o inflamatie a tesutului conectiv(fascia) si este de mirare cum medicina Romaneasca(moderna sau alternativa)nu a auzit de aceasta disfunctie.Pe scurt,fascia este tesutul cel mai abundent in corpul uman(si nu numai)avand aspectul unei pelicule de celofan mat,si care acopera fiecare celula,organ,fibra musculara,grup de fibre,muschi,os(periostium),intr-o structura continua(fara inceput si sfarsit).Ligamentele si tendoanele sant sdi ele „tesut conectiv de mare densitate”,rezistand la tractiuni de pana la 10-12 mii kg.forta,iar fascia superficiala care acopera(ivaluie)intregul corp imadiat sub piele rezista la aprox.2000 lb.(1200 kg.forta).Denumire populara in Romania:PIELITE.Pentru detalii studiati Dr. Janda,John F. Barns,etc.!Scuzati va rog eventualele inadvertente lingvistice,dar postez din SUA,unde ma ocup cu trata mentul acestei conditii!!!
marius • 28 iulie 2012, 2:30
P.S. la postingul anterior:tratamentul recomandat este o combinatie de masaje specializate,completate cu medicatie antiinflamatorie nonsteroidala si fotobiostimulare(cold laser).In situatii critice se pot administra corticosteroizi(injectabil sau unguenti).In mod normal este o conditie tratabila in 2-3 zile sau mai putin!!!You can use my e-mail if you think it may be useful.Best regards,Marius.LMT,CMT.Denver CO.USA
marius • 28 iulie 2012, 2:56
P.S. la P.S. va rog din toata inima sa ma iertati pentru ca nu am urat succes Olimpicilor Romani dar o fac acum,in special Larisei.Va doresc tuturor mult „AUR OLIMPIC”.Si inca ceva,daca poate ajuta,hipnoza este in ultimul timp un tratament de succes pentru”plantar fasciitis”.
Ad. • 28 iulie 2012, 10:20
😀
Antre pe podium a fost bun, mi-a mai venit inima la loc! Toti au zis ca Romania e WOW, the real deal etc. Toate fetele au fost laudate! Sansele Larisei erau deja la 50%, iar pana incepe vor mai creste. Nu mai stiu cine povestea ca la un concurs (Top Gym?) vineri era in carje, iar sambata castiga! Asa ca am incredere, bafta maxima!
pool online • 1 august 2012, 0:19
Fiecare arunca vina pe cine poate …
uca • 5 august 2012, 17:32
Hai sa fim cinstiti, Larisa si-a facut jocul,presiunea a fost mult prea mare, nu si-a pus nici o clipa la indoiala participarea, mai mult o s-o vedeti concurand si in locul alteia. Ce jocuri de culise…
Plagiat, educatie, industrie, FALIMENT – TM Arhitects • 24 ianuarie 2015, 11:56
[…] cei care vor tine pumnii gimnastelor romane la Olimpiada. (Ca o paranteza, am citit pe blogul lui Tolontan ca sunt 200 de gimnaste in Romania, de […]