Despre amenințări teroriste și despre viața scumpă la propriu și la figurat. Corespondență din Londra, de la Cătălin Tolontan
vineri, 20 iulie 2012, 10:00
Despre amenințări teroriste și despre viața scumpă la propriu și la figurat. Corespondență din Londra, de la Cătălin Tolontan
Fluturele cu sînge pe aripi de la Burgas și pachetul suspect de pe aeroportul din București au aprins cîteva luminiţe discrete pe harta securităţii Londrei, hartă invizibilă publicului larg.
Miercuri după-amiază, 7 oameni au fost omorîţi în Bulgaria, la Burgas, după ce o bombă a explodat într-o parcare. Imediat, un pachet părăsit descoperit pe aeroportul Henri Coandă a oprit la sol o cursă București – Tel Aviv și a alertat alt avion, un Elal care sosea dinspre Israel.
Joi dimineaţă, la Londra sînt 17 grade Celsius și 17 mii de soldaţi în stare de alertă.
„Este cea mai mare concentrare de forţe armate pe care a văzut-o Anglia de la Al Doilea Război Mondial”, spune Sabina Balea, absolventă de Relații Internaționale aici, la Londra, și corespondentă pentru “Decît o revistă”.
Rachetele de pe blocuri
Pe străzi se întîmplă lucruri nemaivăzute pentru localnici. Poliţia oprește camioane chiar în City și le controlează.
A opri și a legitima un trecător este un eveniment rarisim în Marea Britanie, mai rar chiar decît frecvența occidentală, pentru că britanicii sînt fanatici ai drepturilor individuale. Dar Olimpiada mută lucrurile, și nu întotdeauna în direcţia pe care și-o doresc gazdele.
O altă româncă, din mediul bancar, sînt mulţi compatrioţi în lumea finanţelor din Londra, povestește cum vecinii ei din cartierul Bow și-au angajat o firmă de avocatură, dînd în judecată guvernul pentru că le-a instalat o baterie antirachete pe bloc. Pe blocul de locuit, ca să fim exacţi.
“Dar am pierdut procesul, pentru că tribunalul a decis că securitatea tuturor e acum mai importantă”, povestește ea. Așa că bateriile au rămas cu ochii pe cerul din care plouă la fiecare jumătate de oră.
Oricum, Ministerul Apărării a plătit pentru închirierea locului unde a montat instalaţiile defensive. Așa cum plătesc firmele de ţoale pentru mash-urile publicitare atîrnate pe blocurile din România.
Orașul cu 1 milion de musulmani
Londra vine cu multe argumente pentru a nu se întîmpla nimic rău.
“Este orașul cu cei mai mulţi musulmani care a găzduit vreodată o Olimpiadă”, scrie revista Time, amintind că 1 milion de musulmani trăiesc și muncesc aici. Oficial, totalul locuitorilor era de aproape 8 milioane în 2011, probabil că Times a luat în calcul și aglomerarea urbană din jurul orașului propriu-zis.
Spre deosebire de alte ţări europene, gradul de integrare al musulmanilor în Marea Britanie poate fi prezentat drept un model.
Ca ziarist la patru Olimpiade, aceasta va fi a cincea, știu care sînt miturile negative în avans ale Jocurilor:
1. Teama de atentate teroriste
2. Viața orașului care va fi dată peste cap de amploarea Jocurilor
3. Jocurile însele, care vor fi disturbate de trafic
Viața dincolo de mituri
În afară de Atlanta 1996, unde a existat un incident cu bombă, soldat cu două victime, îngrijorările nu s-au confirmat.
Asta se întîmplă, evident, nu pentru că lumea ar deveni neapărat mai bună, ci pentru că undeva, pe o hartă invizibilă, niște oameni privesc cum se aprind beculeţele pe hartă.
Desigur, ajungem la cine îi păzește pe paznici. Aici a izbucnit recent un scandal serios, după ce compania G4S, un contractor extern de securitate, a eșuat în a furniza suficient personal și a fost nevoie de suplimentarea forțelor armate, pînă la cei 17.000 de oameni.
Vinovați, cei de la Ministerul de Interne au venit spășiți în fața Parlamentului, recunoscîndu-și problemele. Iar oamenii au continuat să dezbată eterna problemă a privatizării serviciilor de securitate și să facă socoteli.
Nebunul singuratic de la Atlanta e o variantă, dar cea mai mare teamă a organizatorilor britanici vine din rucsacul negru al sinucigașului bine planificat de la Burgas sau din genţile mari pe care comandoul palestinian din 1972, de la München, le-a aruncat peste gardul Satului Olimpic înainte de a ataca delegaţia israeliană.
Pătrunderea în Satul Olimpic este, astăzi, o versiune infinitezimală a realităţii. “Paza este practic ermetică”, spune Alexandru Epuran, șeful de misiune al delegaţiei olimpice a României. Mai multe rînduri de garduri, sîrmă ghimpată, sisteme electronice de supraveghere, senzori de mișcare… Mileniul al treilea va fi sigur sau nu va fi deloc.
“Nu vrem confuzie”
Cît despre orașul dat peste cap de Olimpiadă, hmmmm, în privinţa Londrei lucrurile stau niţel invers.
Este CIO cel mai mare imperiu al lumii, organizaţia cu mai multe state membre (204) decît ONU (193), dar Londra are tradiţia îndărătniciei și a propriei glorii. La 2,5 lire o cafea și 15 lire o porţie de friptură la un restaurant normal, are și ce apăra.
Oamenii sînt binevoitori, “suportăm că ne cade netul mai des de cînd au apărut elicopterele pe cer”, dar în nici un caz această metropolă nu va intra în hibernarea afacerilor, a vieţii și a cheltuirii banilor pe timpul Jocurilor.
Deocamdată sînt puţini voluntari vizibili pe străzi, dar municipalitatea sau companiile de transport și-au creat propriile servicii.
La fiecare ieșire de metrou există oameni îmbrăcaţi în combinezoane colorate, care-i îndrumă pe rătăciţi. Calculul e simplu: confuziile creează dezordine și dezordinea stingherește fluxul vieţii de zi cu zi a locuitorilor și oaspeţilor deopotrivă.
Larisa Iordache și Alia Mustafina
Despre sportivii români nu se vorbește prea mult. Cele două mari săptămînale rivale ale lumii, Newsweek și Time, și-au împărţit preferinţele în gimnastică.
Time a nominalizat-o pe Larisa Iordache drept “cea care va deveni sigur una dintre favoritele publicului”. În schimb Newsweek-ul apărut în această săptămînă o recomandă pe Alia Mustafina printre cei “10 Olympians to watch”, lîngă Oscar Pistorius, omul căruia i-au fost amputate picioarele la 11 luni și care va face istorie aici, devenind la Londra “primul sportiv amputat care va concura la Jocurile Olimpice”.
Pentru multă lume, gimnastica rămîne un remake inocent al Războiului Rece, totul reducîndu-se la o bătălie în doi: SUA și Rusia.
Calculele specialiștilor ies însă din stereotipuri. La proba pe echipe, cu SUA favorită și China cu șansa a doua, Războiul Rece va fi, de fapt, mai degrabă o înfruntare între România și Rusia, pentru un bronz cît un aur. Pe aparate însă, lucrurile se schimbă și putem surprinde pe oricine.
Ce a pățit Ion Iliescu
De altfel, gimnastele vor fi și primele sportive din România care sosesc la Londra, mîine, pe 21 iulie.
Astăzi aterizează, cu o cursă Tarom, partenerul oicial al delegației olimpice, cîţiva oficiali, care vor intra în caruselul organizării. În baze se fac ultimele repetiţii de securitate. Nu există concesii, nu se înghit excepţii.
“În 2004, cînd Ion Iliescu era președintele României, acesta a venit la concursul de gimnastică de la Atena. La final, de entuziasm, a fugit din tribună să le îmbrăţișeze pe sportive”, povestește un martor ocular, oficial olimpic.
Imediat, în faţa lui a apărut un om de la securitate. “I’m the president of Romania”, a spus Iliescu. “So, what?!”, i-a răspuns tipul, nemișcîndu-se nici măcar un centimetru. “I’m the president of Romania” a plusat președintele. “And I am George Bush”, i-a răspuns, glumeţ și sever, deopotrivă, omul în uniformă olimpică. Și n-a trecut. Este un episod real.
Și este genul de întîmplare care încearcă să lase fluturele din Burgas să bată din aripi fără să stîrnească nimic rău la Londra.
adrian • 20 iulie 2012, 11:07
Felicitari pentru articol.
george • 20 iulie 2012, 11:23
Merci frumos , Tolo !
Cătălin Tolontan • 20 iulie 2012, 11:29
george: pentru ce? Nu sint obisnuit, ca jurnalist, sa primesc multumiri 🙂
Batman • 20 iulie 2012, 11:36
@ Tolo
Multumiri pt normalitate, Tolo!
alen • 20 iulie 2012, 12:16
I’m Angela Merkel. So what? and I’m Victor Ponta 🙂
adrian t • 20 iulie 2012, 13:01
Cat se poate de adevarat articolul tau si deloc exagerat. M16 si scotland yard erau in site-ul olimpic inca de la inceputul lucrarilor de excavatie. Toata lumea care a lucrat in santier a fost verificata atent. Temerea mea nu este ce s-a intamplat ziua in situl olimpic, ci noaptea. G4S este o companie mare de security dar cu garzi incompetente si platite prost. Nu contest elita G4S dar la nivel de garzi pot sa spun ca sunt slabi. Am vazut multe acte de incompetenta in site, Tolo, de aceea unde vad G4S nu ma simt in siguranta. Doamne fereste pt asta. Nu asi vrea sa se intample ceva unor oameni nevinovati pt ca altii isi iau banii pt incompetenta si se mint ca si-au facut datoria.
Lucas • 20 iulie 2012, 13:34
Felicitari pt articol! astept cu nerabdare Olimpiada in special Inotul, Atletismul si Gimnastica, am vazut bazinul din Londra,are 17.500 de locuri, incredibil cat de departe suntem, dar oricum am fii – Hai Romania!!!
Marius • 20 iulie 2012, 14:02
Vreau sa va spun ca ce spunea acea absolventa de la Londra este exact titlul cu care a venit Daily Mail. Puteti fi mai originali?
Alin • 20 iulie 2012, 15:04
Frumos articol Catalin. Am locuit de vreo 5 luni langa parcul oliimpic si e adevarat, se pune foarte mare accent pe securitate, acest lucru stricand dupa parerea mea placerea si intensitatea adevaratei batalii de la jocuri.
Constantin • 20 iulie 2012, 15:05
Domnule Tolontan,am două observaţii de făcut:Prima, e adevărat că rareori se întîmplă ca poliţia britanică să legitimeze pe stradă.Ei întîi trag întine şi apoi întrabă cine eşti.(vezi cazul nefericitului brazilian de acum cîţiva ani).Oricum, Marea Britanie este cel mai poliţienesc stat european, dintre cele democratice,după părerea mea.( apropo,de ce nu amintiţi de faptul că Londra este împânzită de camere de luat vederi şi asta nu din cauza Jocurilor OOlimpice,ci a I.R.A…)A doua observaţie se referă la afirmaţia dvs. că integrarea musulmanilor în societatea britanică poate fi luată drept model.O eroare mai mare ca aceasta nu am mai văzut de mult.Vă sfătuiesc doar să citiţi unele dintre cărţile scrise de colegul dvs. Traian Radu Ungureanu ( pe care îl admir ca scriitor şi jurnalist,chiar dacă nu îi împărtăşesc opţiunile politice )si veţi vedea cum stau lucrurile cu integrarea musulmanilor în „Englitera”. Sper că nu v-au supărat observaţiile mele,vă urez o zi bună.
Lereter • 20 iulie 2012, 15:31
Ma astept sa citesc zilnic anchete de presa despre coruptia din Albion,la constructiile sportive.Deasemenea astept sa am vesti despre implicarea politicului in sport (gen Udrea la meciul lui Bute).Batatorite bine acasa metodele de cercetare ale jurnalistuluyi vor scandaliza mapamondul.Nu cred ca Dl Tolontan s-a dus acolo -la Londra,sa scrie despre sport-in sine-,ar fi culmea,dansul s-a specializat in chestii adiacente sportului. Oare ce vom citi /
DT • 20 iulie 2012, 17:56
NU ne mai prostiti ca Gazeta a ajuns la Londra. Dvs. ati ajuns la Londra, pe banii cititorilor. Lasati-o balta. Si eu sunt jurnalist si stiu ce spun.
Ciprian • 20 iulie 2012, 21:03
Articolul e într-adevăr reușit,faptul că tu ”nu ești obișnuit ,ca jurnalist,să primești mulțumiri”,nu-mi poate reprima plăcerea de-ai recunoaște valoarea!
Ești unul din puținii,dacă nu singurul,care-și ”permite” să nuanțeze și să mai scoată din când în când sportul din carcasa lui rigidă,atribuindu-i conotații umane și spirituale!
Fiindcă suntem aproape de debutul acestui spectacol grandios,vă urez tuturor să gustați din plin această sărbătoare planetară!
jymmy • 20 iulie 2012, 23:47
foarte frumos, sa mai scrii despre Olimpiada
Cosmin Barbu • 21 iulie 2012, 10:12
Desi, despre sportul in sine dl Tolontan nu prea a mai scris,iata-in virtutea functiei- a plecat ,din partea redactiei,la Londra.Cum pe sportivii romani i-a neglijat,persiflat,uneori chiar mai mult,ma gandesc ca va fi greu pentru dansul sa reintre in pielea jurnalistului adevarat,de competitie de sport (nu despre sport).Il vom urmari cu atentie ,pentru ca perceptia mea este ca ar face mai bine sa lase politica si implicatiile ei in sport,chiar daca asta ii poate aduce mai multa atentie si apreciere (din partea unora),dar doar pe moment.Sa speram intr-o Olimpiada frumoasa,curata si benefica pentru ai nostri.Hai Romania !
Marius • 21 iulie 2012, 13:23
Am lasat ieri un comentariu in care iti spuneam sa nu mai copiez titlul din daily Mail…vad ca ai si sters postarea deja….cenzura functioneaza…nu lasam numai ce ne convine
Cătălin Tolontan • 21 iulie 2012, 14:30
marius: citeste atent, te rog, comentariul tau anterior la adresa colegei de la DoR si la adresa mea ca am preluat-o a intrat necenzurat. E la nr 8. Mai putina ironie si mai mult respect n-ar strica nimanui.
Cătălin Tolontan • 21 iulie 2012, 21:24
cosmin barbu: dupa parerea dumneavoastra, am ajuns la olimpiada prin functie ca sa ma distrez vasazica. Dupa cit de putin pret puneti pe aceasta meserie am senzatia ca pretuiti putin munca, indiferent din ce profesie ar fi ea.
constantin: amintesc de lucrurile pe care le aflu, despre ceea ce vad si documentez, evident ca nu surprind tot, imi scapa lucruri, realizati ca nu sciu o operele exaustive ale Londrei 🙂 Informatiile se completeaza reciproc, de aceea ati intrat pe blog. Multumesc!