Avertisment al medicului șef al lotului olimpic: “Atenție, fără ace la Londra!”

Dan Tănase, medic ortoped la Spitalul Floreasca, coordonează staff-ul medical al României. El atrage atenția că orice injecție făcută fără aprobarea organizatorilor va fi considerată automat dopaj, va duce la excluderea sportivului și la o amendă de 100.000 de euro aplicată federației respective.
De Mirela Neag și Cătălin Tolontan

vineri, 13 iulie 2012, 10:04

Dan Tănase, medic ortoped la Spitalul Floreasca, coordonează staff-ul medical al României. El atrage atenția că orice injecție făcută fără aprobarea organizatorilor va fi considerată automat dopaj, va duce la excluderea sportivului și la o amendă de 100.000 de euro aplicată federației respective.
De Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Dan Tănase e sigur pe el, dezinvoltură care te face să te agăți de el ca pacient și să-l consideri infatuat dacă te nimerești pe holurile Spitalului de Urgenţă Floreasca.

“Am 54 de ani, sînt ortoped, specialist în traume, noi aici facem intervenţii de la umăr la călcîi”, se prezintă el. A absolvit Facultatea de Medicină din București în 1983, operează de peste două decenii și a cochetat cu medicina sportivă din 1987, cînd a fost medicul echipei de hochei a lui Dinamo, una dintre stafiile melancolice ale sportului nostru.

– Și cum ați ajuns medicul șef al delegației României care va pleca la Londra?
– Am fost de două ori la Olimpiada de iarnă, la Vancouver și la Torino, la două Olimpiade de tineret, Innsbruck și Singapore, și la 6 ediții ale FOTE, jocurile europene de tineret pe care le va organiza și România anul viitor.

– Ce staff medical va avea România la Londra?
– 15 oameni cu mine cu tot. Vor fi 6 medici și 9 asistenți, kinetoterapeuți și masori.

– Mulți, puțini?
– Cît avem nevoie, zic eu. Normal pentru 104 sportivi. Nu sîntem Germania, care vine cu un mic spital după ea, cu propriile aparate, de la cele de kinetoterapie la orteze. Pentru orice delegație, toate acestea sînt puse la dispoziție de britanici, dar nemții au propriul stil.

«În Satul Olimpic există un spital cu toate dotările, de la săli de operații pentru intervenții mici și medii pînă la aparatură de resuscitare. Pentru problemele mari, există spitalele din oraș. Eu țin legătura între delegația noastră, medicii români și dispozitivul de sănătate al organizatorilor»

A fost primul membru acreditat al delegației României

– Cînd ați căpătat funcția?
– Siguranța medicală a fost prima chestiune care i-a interesat pe organizatori. Au cerut României un medic șef care să aibă un dosar de echivalare, practic unul similar celui al medicilor români care practică în UE. Am reușit să întocmesc repede actele deși eu, la 54 de ani, nu mă mai gîndeam că voi avea nevoie de echivalare.

«Britanicii au fost scrupuloși. I-a interesat și de ce mă chema Tănase A. Dan pe diploma de absolvire din 1983 și Tănase Dan pe pașaportul de azi»

– Cum e să lucrezi cu sportivii?
– Există chestiuni dogmatice, constante vreau să zic, în orice accidentare, în orice operație, fie că ești sportiv sau simplu pacient. Dar, după aproape trei decenii de medicină, pot spune că oamenii care fac sport au anumite trăsături.

– Dacă ați putea da un singur sfat: alimentație, lipsa stresului, analize regulate și sport, ce ați recomanda românilor? Un singur element din listă.
– Sportul! Are efecte colaterale benefice. Aduce relaxare, un tip de educație și o perspectivă diferită asupra vieții. Părinții au obligația să le ofere copiilor șansa de a face sport.

– Revenim la Londra. Ce va fi esențial nou la Olimpiada care începe pe 27 iulie?
– Întîi vreau să lămuresc ceva. Olimpiada, din punctul de vedere al organizatorilor, începe pentru un sportiv în momentul în care acesta pune piciorul în Satul Olimpic. Noi i-am controlat antidoping pe toți sportivii din lotul României, mai sînt cîțiva doar la care am ajuns mai greu pentru că s-au pregătit afară, maratonistele și tenismenii. E în regulă. Din momentul în care ajung în Sat, vor fi controlați din nou, de organizatori.

«Estimez că 75% din lotul României va fi controlat antidoping. Sînt optimist, n-am avut probleme din 2000, de la Sydney»

– Și noutatea?
– Englezii au declarat aceste Jocuri drept “Olimpiada fără ace”.

– Ce înseamnă?
– Înseamnă că nu se pot da decît pastile sportivilor. Fără injecții!

Scoate dintr-un dosar gros lista medicamentelor centralizate de el, primite de la cele 15 federaţii naţionale cu reprezentanţi la Londra. “Cîte sînt?”. Cîteva sute. Le numărăm. Se miră. “Chiar le număraţi?”. Da, e curiozitate jurnalistică.

135 de tipuri de susținătoare de efort va avea la dispoziție echipa olimpică a României plus 172 de feluri de medicamente. Lista este în acest moment la aprobare la Agenția Națională Anti-Doping din București

– Și cum controlează britanicii dacă se fac injecții?
– Nu așa se pune problema. N-o să stea să se uite dacă ai înțepături pe brațe, dar dacă te-au prins, te-au ras. Și eu, și doamna Graziela Vâjială, președinta ANAD, am avertizat asupra acestui aspect. E o regulă, s-o respectăm!

«Graziela Vâjială, care conduce Agenția Antidoping, le-a spus de zece ori federațiilor și medicilor de la lot: ”Atenție la Londra! Atenție, atenție, atenție!”»

– Chiar nici o injecție?
Dacă vor apărea cazuri grave și nevoi medicale certe, atunci mergem la spitalul din Sat și cerem motivat acordul scris al medicilor. Așa putem face injecții. Dar doar așa! Am avut recent o surpriză. Una dintre federații ne-a spus că ea face perfuzii cu vitamine și că așa s-au obișnuit sportivii. Am amețit cînd mi-au zis asta. Le-am explicat că tocmai acest tip de abuz de perfuzii și de injecții a dus la aplicarea noii reguli.

– Și?
– După ce au aflat asta de la mine au vorbit la COSR dacă nu pot totuși obține o excepție. Nu există excepții! Trebuie să înțelegem!

– Ce federație?
– Nu vă spun.

«Să ne întoarcem curați de la Londra e la fel de important sau poate mai important ca o medalie»

– Probleme de sănătate printre olimpicii români?
– Sînt sportivi de performanță, normal că apar probleme la un asemenea efort. Eu nu realizez actul medical în sine, medicii loturilor îl fac, îi respect pe medici pentru că sînt niște sufletiști și oameni competenți, sînt convins că vom merge cu ce avem mai bun la Londra!

– Revenind la dopaj, în ultima vreme răspunderea a devenit nu doar sportivă, ci și penală și s-a extins asupra medicilor, nu doar asupra sportivilor.
– Da, de aceea și vreau să cred că toți conștientizăm riscul. Am văzut cu ochii mei cum săreau pe geamuri, la Olimpiada de iarnă din Torino, cei din lotul de biatlon al Austriei, ca să nu fie prinși de poliție. De ce? Pentru că poliția aflase că un medic suspect fusese nu în Sat, ci la Casa Austriei și existau suspiciuni că i-a dopat pe sportivi. Pe tipul acela l-au arestat.

– Aveți emoții?
– De-a lungul anilor, m-am ocupat, la medic sportiv, de hochei, schi și rugby. Pentru mine e o imensă onoare să fiu medicul șef al lotului olimpic al României. Nu iau nici un salariu pentru asta.

– Nici diurnă?
– (Rîde) Cum sînteți voi, jurnaliștii… Diurnă, trening și bucuria că voi fi acolo!

 

Din motive de securitate, olimpicii români nu știu încă unde vor locui


Organizatorii țin secretă repartizarea pe națiuni a locurilor de cazare în Satul Olimpic

“Undeva în Satul Olimpic, un complex asemănător celui de la Vancouver, cu blocuri relativ înalte, de circa 8 etaje” este tot ceea ce se știe în materie de localizare a sportivilor care reprezintă România la Londra, povestește Alexandru Epuran.

Epuran este șeful misiunii României la Jocurile Olimpice, poziţie care presupune legătura operaţională cu organizatorii londonezi și viaţa de zi cu zi a sportivilor, antrenorilor și medicilor români. Oficialul va ajunge pe 20 iulie la Londra și imediat va avea loc ședinţa de repartizare a delegaţiei României în Sat.

“Nimeni din delegaţii nu știe în acest moment unde vor sta ţările. Ele se repartizează în urma unor calcule riguroase de se curitate, de vecinătate și informaţia ni se furnizează, fiecăruia, în ultimul moment”, explică Epuran. Așa se face la fiecare Olimpiadă, astfel încît orice încercare de atac asupra unei anume delegaţii să nu poată fi planificată în avans. “După repartizare apare imediat omul cu cheile de la camere”, spune șeful misiunii României.

Totul se va derula extrem de repede pentru că pe 21 iulie vin primii sportivi români în Sat: gimnastica, o parte a atleţilor și cei de la lupte.

Există alte delegaţii care sosesc pe 16 iulie în Sat, chiar în ziua deschiderii, dar România a preferat o sosire în etape.

În total, vor fi cîteva zeci de sosiri și plecări cu avioane de linie Tarom ale celor 161 de români, dintre care 104 sportivi și 57 de oficiali.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Botizan  •  13 iulie 2012, 10:14

E normal sa nu accepte nici o injectie ….testele noi antidoping au fost preluate din ciclism , si se bazeaza pe depistarea particulelor de plastic din seringi care ajung in sange …

lorin  •  13 iulie 2012, 11:53

Sper sa avem o Olimpiada buna! E interesant sa ne spuneti ce se petrece in spate, dincolo de ce vom vedea la televizor, asteptam!

sport man  •  13 iulie 2012, 12:28

pe 16 iulie e deschiderea……..
mai informeaza-te daca tot scrii articole, sau macar corecteaza-te!!!

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2012, 12:41

sport man: asta am si scris, nu citim in aceeasi limba? 🙂

Sibelius  •  13 iulie 2012, 14:37

„- Revenim la Londra. Ce va fi esențial nou la Olimpiada care începe pe 27 iulie?”
Oare cine nu citeste in aceasi limba?

john  •  13 iulie 2012, 15:28

:)) cătăline dacă tot scrii articole
dacă nu, întoarce-te la meseria ta de bază

Murmurel  •  13 iulie 2012, 15:47

104 sportivi si 57 de oficiali. Tipic romanesc.

Cătălin Tolontan  •  13 iulie 2012, 16:44

sibelius: olimpiada incepe pe 27 iulie, satul olimpic se deschide pe 16 iulie. Daca am ajuns sa nu dati credit nici pe date certe aveti o problema 🙂

Dr Oz  •  13 iulie 2012, 17:39

Daca un ortoped e seful delegatiei medicilor sportivi romani prezenti la Olimpiada ceva NU e in regula! E pacat ca nu se repecta specialitatile medicale… Dar, de, e DAN TANASE… Merita si asta, nu?

ame  •  14 iulie 2012, 12:13

„Dr Oz Says:
July 13th, 2012 at 5:39 pm Daca un ortoped e seful delegatiei medicilor sportivi romani prezenti la Olimpiada ceva NU e in regula! E pacat ca nu se repecta specialitatile medicale… Dar, de, e DAN TANASE… Merita si asta, nu?” pai cine ai fi vrut un oncolog, un medic de familie? gandestete daca nu ai picioarele bune nici macar nu poti face 2 pasi dar sa mai participi la astfel de concursuri. eu cred ca e f ok

tore  •  14 iulie 2012, 12:13

Cine l-a numit pe dr. Tanase? INMS-ul? Directorul Busneag? INCS-ul? Directorul Hillerin? Sau direct COSR-ul???

Comentează