UPDATE2: Din zonă. Doi foști directori ai complexelor energetice din Gorj, Ionel Manțog și Ion Vulpe, intrați în politică la PSD și PD-L, au fost condamnați la cîte 5 ani de închisoare.
luni, 9 iulie 2012, 11:48
UPDATE2: Din zonă. Doi foști directori ai complexelor energetice din Gorj, Ionel Manțog și Ion Vulpe, intrați în politică la PSD și PD-L, au fost condamnați la cîte 5 ani de închisoare.
UPDATE1: Aceasta e morala situației generale, descrisă de Alina Mungiu Pippidi. Și acesta e motivul pentru care cei care reacționează egal în fața celor două tabere politice dezlănțuite se simt solitari.
Cum se mărește preţul kilowattului prin salariile fotbaliștilor. Și cum se întîlnesc banii companiilor de stat în interesele următorilor:
1. Toni Greblă, senatorul PSD de Gorj care a citit pe 5 iulie în Parlament cererea de suspendare a președintelui României, Traian Băsescu.
2. Traian Băsescu, președintele suspendat al României.
Aprindeţi becul din cameră!
Apăsaţi întrerupătorul uşor cu arătătorul, uşor, ca să lăsaţi înţelesul gestului să vă pătrundă. Apăsaţi şi… felicitări! Aţi donat bani celui mai relaxat club de fotbal din România: Pandurii Tîrgu-Jiu.
Echipa ia, anual, de la stat 5 milioane de euro. Împreună cu drepturile TV şi vînzările de jucători, ajunge în 2012 la 9 milioane de euro.
Cum ziceam, sincere felicitări!
Documentul semnat de Condescu
Pitit în mijlocul clasamentului Ligii 1, Pandurii nu şi-a dezvăluit niciodată prosperitatea majoritar etatistă. Documentele pe care Gazeta le publică azi pun o lumină albă peste gloria ascunsă a micuţului club gorjean. Probele sînt oficiale şi indiscutabile.
Actul este semnat chiar de către Marin Condescu, preşedinte al clubului, lider sindical şi personaj-cheie al Olteniei economice, politice şi puteţi adăuga orice doriţi că nu greşiţi.
În ultimii 8 ani, peste 30 de milioane de euro bani publici au luat calea acestei grupări, venind dinspre Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni, Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia şi Consiliul Local Tîrgu-Jiu.
Fiecare leu cu care societăţile energetice au finanţat fotbalul creşte preţul kilowattului şi se regăseşte pe factura de curent a consumatorului.
Apăsaţi întrerupătorul! Se aprind becul şi povestea.
Senatorul Greblă a înregistrat marca Pandurii
Gorjenii au promovat în prima divizie în vara lui 2005.
Atunci s-a mai întîmplat ceva interesant şi mut. Într-un birou de la OSIM, patru cetăţeni au înregistrat marca Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Tg. Jiu. Nume, siglă, tot ce trebuie. Episodul avea să fie descoperit de ziarul local Exclusiv Gorj.
Printre cei patru s-au numărat şeful de sindicat Marin Condescu şi Toni Greblă, fost prefect de Gorj, director general la Petromin în momentul înregistrării mărcii şi actual senator PSD de Gorj cu momentul de celebritate asigurat pe 5 iulie 2012, ziua în care colegii de coaliţie l-au delegat să citească, destul de poticnit după relatările presei, cererea de suspendare a preşedintelui României.
Nu că povestea ar avea ceva partinic în ea. N-are. În toată afacerea Pandurii, politica a fost dintotdeauna servitorul banilor. Indiferent cine a fost la guvernare, mecanismul a mers ca uns.
Ce poţi face cu 9 milioane de euro buget?
Aşadar, Pandurii a promovat în vara lui 2005. Finalul campionatului a găsit-o pe locul 15 din 16 echipe, dar n-a retrogradat, aşa cum ar fi cerut ierarhia sportivă.
În locul ei a picat Sportul Studenţesc, decizie federală luată “pe partea economică” aşa cum ar spune Gigi Becali, bun amic cu Marin Condescu şi cumpărător chiar în acest an a trei fotbalişti de la Pandurii, pentru care stelistul a plătit 2 milioane de euro, ocazie cu care gorjenii au sărbătorit în secret depăşirea a 9 milioane de euro la rubrica venituri pe un sezon!
9 milioane de euro înseamnă de 3 ori mai mult decît bugetul unui club de mijlocul clasamentului în Liga 1 şi peste cît investeşte în mod normal Dinamo sau Steaua
La Tîrgu-Jiu, aceşti bani au însă enigma lor pentru că nu se regăsesc în performanţele sportive, în investiţii sau în achiziţii de fotbalişti.
Un fost mare antrenor, aflat astăzi la o vîrstă care-i permite să pretindă că a văzut tot în fotbal, a aflat că Pandurii are un buget de 9 milioane de euro. În primul an m-aş bate la Europa League şi în al doilea la titlu a spus el, asta după ce a declarat în exclusivitate pentru ziar: “Pe buuuneeee?!!!”.
Voturi la pachet pentru Mircea Sandu
Marin Condescu spune că „3 milioane de euro a costat numai complexul din Tg. Jiu pentru copii şi juniori, cu spaţii de cazare şi teren sintetic”.
Cît despre transferurile la Steaua, el rosteşte doar suma de 600.000 de euro.
Să revenim pentru o clipă la vara lui 2006.
Atunci, Sportul a acuzat vehement şi inutil faptul că Marin Condescu a fost lăsat abuziv în prima ligă în schimbul sponsorizării unor oficiali ai FRF şi pentru că liderul sindical a înclinat balanţa alegerilor federale în favoarea lui Sandu. Vă amintiţi scrutinul în care Gică Popescu avea mari şanse să devină preşedinte al Federaţiei.
Într-un fel, alegerile şi voturile la vrac sînt specialitatea lui Condescu.
Episodul a trecut, dar continuă să lase urme. Pentru că, de atunci, fotbalul românesc a învăţat să-şi schimbe regulat clasamentul în funcţie de bani sau de decizii administrative.
Banii publici au cumpărat locul în Liga 1
În următorii trei ani, Pandurii a terminat o dată pe locul 11 şi de două ori pe 12 din 18 echipe. Apoi, la finalul sezonului 2009-2010 a retrogradat, dar, din nou, numai pentru cîteva zile.
Printr-o tranzacţie netransparentă, părţile vor considera termenul un compliment, Condescu a cumpărat locul, lotul şi Dumnezeu mai ştie ce de la un tip care deţinea echipa din Curtea de Argeş.
Pandurii a rămas în Liga 1 în locul Curţii de Argeş. Probabil că atunci a costat tare scump kilowattul.
Mai apăsaţi din cînd în cînd întrerupătorul!
Un lider formidabil
În această vară, Pandurii s-a clasat pe 7, cea mai bună poziţie. Antrenor este Petre Grigoraş şi echipa joacă frumos, dar cei din Gorj şi chiar loialii lui Condescu se întreabă pe ce se duc banii?!
Portretul lui Condescu din ziarul Impact de Gorj: „Marin Condescu este un lider şi bineînţeles un învingător, ori din orice parte l-ai privi. I se pliază perfect acea zicală, «Câte-n lume şi-a dorit, pe toate le-a izbândit». Mulţi spun că a fost născut să fie lider, însă mai mult decât atât, eu îl văd ca pe un leadership formidabil, care este capabil să facă şi să rezolve ceea ce alţii nu numai că nu au fost capabili, dar plasaseră un plan îndrăzneţ în categoria viselor frumoase, dar vise şi atât”.
Totuşi, de ce nu tragem şi noi la cupele europene?, se întreabă respectuos, la final, ziaristul. Chiar, de ce?
S-a supărat şeful!
Niciodată în istoria fotbalului nostru o echipă n-a luat atît de mulţi bani de la stat.
Iată cum arată sumele notate chiar de Condescu, cu mîna sa.
Doar pentru 2012, SNLO trebuie să dea aproape 2 milioane de euro, Rovinarii 1,5 milioane şi Turcenii încă 1,5 milioane de euro.
Şeful clubului e supărat că pînă pe 14 iunie 2012, nici jumatea anului cum ar veni, n-au fost virate decît 10,640 milioane de lei din totalul de 20,800 milioane de la cele trei companii.
„Condescu e supărat că s-a plătit doar puţin peste jumătate, el e obişnuit să nu mişte nimeni în faţa lui”, spune o sursă din una dintre cele trei companii obligate să cotizeze.
Primele 2,5 milioane de euro din 2012 s-au plătit chiar înainte de schimbarea guvernului PD-L.
Condescu a fost un susţinător explicit al lui Traian Băsescu în toate alegerile. Alegerile ridică preţul kilowattului. Cînd apeși întrerupătorul la timp ești răsplătit.
Pandurii a luat bani de la stat cît ”naționala” Spaniei de la UEFA pentru titlul european!
„Dar faptul că s-a schimbat puterea nu are nici o importanţă. Condescu are relaţii excelente şi în USL. A lucrat şi cu PSD sau PNL înainte de PD-L. Iar Ponta a candidat într-un colegiu din Tîrgu-Jiu. Toţi se tem de votul familiilor celor 16.000 de mineri pe care-i conduce sindicalistul”, descrie o altă sursă.
„De fapt, voturile sînt pretextul. E vorba de bani. Cînd 5 milioane de euro pe an merg de la combinate la echipa de fotbal, fără justificare, şi nimeni nu controlează ce se întîmplă cu ei acolo, vă imaginaţi ce miză e asta!”, continuă explicaţiile.
Doar în ultimii cinci ani, Pandurii a primit de la statul român aproximativ cît a luat echipa naţională a Spaniei de la UEFA pentru cîştigarea titlului european din 2012, adică 23 de milioane de euro. Numai că UEFA a a avut ea însăşi venituri de 1,3 miliarde de euro la Europeanul din 2012.
1% din leafa minerilor pentru biserici, nu pentru fotbal
La aceşti bani veniţi de la cele trei societăţi din energie se adaugă fondurile de la Consiliul Local Tg. Jiu, despre care Condescu spune că „n-au fost mai mult de 1 milion de lei noi pe an”.
Cît despre 1% din salariul fiecărui angajat în cele trei companii, despre care unele surse spun că se varsă tot la Pandurii, liderul neagă și spune că „banii nu merg la fotbal, ci la biserici şi la acţiuni culturale”.
Sînt cam 16.000 de oameni, un venit normal pentru industria exploatării lignitului e de 4.000 de lei pe lună. Suma totală ajunge la 1 milion de euro pe an dinspre sindicalişti spre biserici, potrivit lui Condescu. Nu e clar pînă în ce an acest milion de euro a mers spre fotbal.
Clar e însă că, dinspre liga Profesionistă de Fotbal, veniturile Pandurilor sînt completate cu o sumă anuală între 1,4 milioane de euro (pentru locul 13) și 2 milioane de euro (pentru locul 7) din drepturile TV.
Dacă se adaugă banii din transferuri, rezultă spectaculoasa sumă de peste 7 milioane de euro pe an în mod constant şi 9 milioane în 2012, ceea ce face din Pandurii campioana profitului din Liga 1, avînd în vedere că are încasări mari și cheltuieli mici cu salariile sau cumpărările de jucători! „Unde sînt banii?”, năduşeşte un om de acolo. „Dar nu cumva să-mi daţi numele!”
Se teme de Condescu, despre care se ştie că e un tip tare. Nu e deloc simplu pentru cel alintat „Nea Mărin” să fie proprietarul promisiunii locurilor de muncă pentru atîta amar de ortaci!
Banii sînt puşi pe costuri de exploatare a cărbunelui
În schimb, Condescu susţine că nu are nici o emoţie, „fiecare ban fiind dat legal de companii şi cheltuit la fel de club”.
Noul şef al Corpului de control de la Ministerul Economiei a demarat un control la societăţile miniere din Gorj. „Ai înnebunit, nu eşti de-ai noştri?!”, i s-a transmis.
Cel de la Corpul de control e, într-adevăr, de loc din Gorj.
Pentru că a dat înainte, o firmă locală a soţiei lui s-a trezit cu un control de la Gardă. „În Tîrgu-Jiu, Condescu mişcă tot ce vrea el. Cum vă explicaţi că DNAul local n-a făcut nimic pînă acum, de atîţia ani?”.
Problema directorilor care au semnat an după an plăţile către fotbal e că nu aveau voie să facă asta, spune Curtea de Conturi.
Un audit care n-a descoperit tot
De curînd, SNLO, Rovinarii şi Turcenii s-au unit în Complexul Energetic Oltenia. Lor le-a trimis Condescu scrisoarea pe care Gazeta o publică şi în care apar sumele.
În Consiliul de Supraveghere al noii societăţi, unii s-au opus continuării plăţilor. Alţii au spus da.
La fel în Ministerul Economiei. Un consilier al ministrului ar fi spus: „Ce să facem, nu ne punem cu ei, daţi-le drumul la bani!”.
„Legea zice că poţi aloca 2% din fondul de salarii pentru cheltuieli sociale şi sportive. Dar milioanele pentru Pandurii depăşeau suma, aşa că le-au trecut la costuri de exploatare” angajat al Complexului Energetic Oltenia
Pe de altă parte, rezultatul auditului de la SNLO, publicat acum două zile de Hotnews, atestă „că în 2011 s-au plătit 8.000.000 de lei către Pandurii Tg-Jiu şi 800.000 de lei către Minerul Motru deşi nu erau prevăzuţi în buget”. Cînd vor controla Rovinarii şi Turcenii, vor găsi şi sumele publicate azi în Gazetă.
Alţi bani merg la fotbalul din Liga a III-a. Minerul Motru ia, în total, 1,4 milioane de lei pe an, iar Minerul Mătăsari 550.000 de lei pe an.
Mai mult primesc cele două echipe de primă ligă de handbal şi baschet din Tîrgu- Jiu, 3,1 milioane de lei pe an. Mai mult decît Motru şi Mătăsari, dar mult mai puţin decît Pandurii.
Te încurci în întrerupătoare.
INTERVIU
Condescu explică: „Totul e legal şi transparent”
Aflat în Austria cu echipa în cantonament, liderul de sindicat este netulburat
– Domnule Condescu, Pandurii iau cam 5 milioane de euro pe an de la stat.
– Da, dar aceşti bani nu sînt de la buget. La cele trei companii miniere, care acum au fuzionat într-una singură, statul e acţionar majoritar, dar şi Fondul Proprietatea are 20%. Încă o dată: nu sînt bani din buget!
– Fiind companii de stat sînt bani de la stat. Și Curtea de Conturi consideră că nu au fost daţi legal.
– Aşa consideră ei. Dar cei 20,8 milioane de lei au fost prevăzuţi în buget. Acum, de unde au fost cheltuiţi, din ce capitol, nu ştiu de ce i-au trecut acolo cei de la companii.
– De cît timp se dau aceşti bani?
– De cînd au devenit companiile energetice membre fondatoare ale clubului de fotbal Pandurii.
– Din 2005 adică, de 8 ani?
– Da.
– Aţi luat aproximativ 5 milioane de euro în fiecare an?
– Sumele au mai diferit. În 2012 a fost aşa cum spuneţi, cam 20 de milioane de lei, în 2011 la fel, în 2010 au fost vreo 16 milioane de lei…
– OK, asta înseamnă că dacă adunăm şi drepturile TV şi transferurile plus sponsorizări, ajungeţi la 9 milioane de euro pe an.
– Nu, n-am depăşit niciodată 6 milioane de euro.
– Haideţi să calculăm: 5 de la stat, 1,5 cel puţin din drepturile TV, cîteva milioane din transferuri plus sponsori…
– Staţi puţin! În 2012 da, ajungem la 8,5 milioane spre 9, dar pînă acum, nu! De aceea ne-am schimbat şi noi obiectivul pentru campionatul viitor. Vrem să venim în primele 5 echipe.
– Şi pe ce aţi cheltuit an de an atîţia bani?
– Sportul e o modalitate de implicare a mineritului în comunitatea locală. În Germania, de pildă, finanţează mai multe echipe. Avem 450 de copii la centrele de copii şi juniori, iar înainte n-a fost nimic aici. Am făcut investiţii în terenuri sintetice şi în Motru, şi în Rovinari.
„DNA a cercetat deja cum s-au plătit aceşti bani şi a spus că nu există nici o problemă penală. Doar Curtea de Conturi nu înţelege!”
Marin Condescu
c24 • 9 iulie 2012, 16:53
Din cat il cunosc pe Domnul Voiculescu, dumnealui isi ia in preajma oameni care-l accepta drept stapan. In rest ati citit gresit, o familie plateste 2-3 eurocenti anual si nu 2 euro. Daca doriti sa fie 2 euro, atunci rectific, sunt necesari 100 de consumatori casnici anual pentru acasta suma. Legea permite companiilor de stat sau regiilor sa faca investitii sociale, deci si in sport.
Eu v-am intrebat si v-am spus ca voi considera materialul dumneavoastra ancheta nepartinitoare, daca, imi veti spune cu cat pagubeste domnul Voiculescu cetateanul roman, prin contractele sale in domeniul energetic. Stim cu totii, domnia sa cumpara energie ieftina de la stat si o vinde scump tot la stat. Vi se pare normal?
Cătălin Tolontan • 9 iulie 2012, 17:08
c24: 40 de milioane de euro in ultimii ani inseamna 2 euro de fiecare cetatean. Straduiti-va, va rog, sa intelegeti si ce vreau sa spun eu.
In privinta contractelor de energie ale firmelor lui Voiculescu, nu sint de acord cu ele, dupa cum nu sint de acord cu nici un contract de energie mai mic decit pretul pietii.
De altfel, cred ca rolul politic al PC-ului este nefast. Nu ca as crede vreun moment ca mafia vrea sa puna mina pe Romania. Mafia are deja Romania si e in toate partidele.
Hoisan • 9 iulie 2012, 17:12
Si merita fotbalul nostru sumele speculate.Eu nu as da nici macar o mie parte dintr-un euro,dar hoti iti ia pe naspa.GUNOAIE!!!!!!!!!!!!!
Fabrizio • 9 iulie 2012, 17:18
Nu pot sa nu remarc sincronizarea perfecta intre aceste dezvaluiri si condamnarea lui Mantzog, fostul lider PDL Gorj si capusa a CNL, la 5 ani de inchisoare cu executare. Tipariti cit mai multe gazete si trimiteti-le in zona, poate rasare o farima de intelegere in creierele prafuite ale minerilor.
Victor • 9 iulie 2012, 17:35
Dl Tolontan, posibil sa aveti dreptate si situatia sa nu fie chiar in regula, dar decat sa fie furati in alta parte, poate e mai bine ca banii astea merg in fotbal… nu v-ati pus intrebarea si in felul asta?
fairplay intre boi • 9 iulie 2012, 17:40
adica clubul dinamo, nu are nici o problema ca suge an de an de la buget ?
roman • 9 iulie 2012, 18:11
arestatil pe condescu cu toti hotii din gasca lui,daca au furat oameni de rind si statul.sint bani nostri care alti de pe urma fotbalului s-au imbogatit.
der • 9 iulie 2012, 18:44
tolontane scrie-mi te rog cit „iau” concernelor numitilor „civilizati” din romania si dupa aia scrie-mi si de astia ca primesc 5 mil!
iti reamintesc ca exemplu un titlu din presa romaneasca in care era scris ca ford face afaceri cu banii statului roman. scrie tu cit primeau astia mai intii si dupa aia discutam si despre pandurii. nu vrei?!
mihai • 9 iulie 2012, 19:07
Ilie Balaci atragea atentia acum 4 ani ca acest club este ultimul sustinut de stat. Nimeni nu l-a luat in seama.
hihi • 9 iulie 2012, 19:33
si care e morala Tolontane ?
aia din Gorj care au carbune si produc peste 40 % din energia sin tara nu au dreptul decat sa se plimbe sau sa citeasca ? toti banii produsi trebuie sa se duca in Bucuresti si Cluj ? numai aia au dreptul sa faca stadioane si alte chestii restul sa munceasca doar ?
aaaaa….e imoral sa finantezi Pandurii ca plateste romanul 2 euro x 22 mil romani = 44 mil euro ….la 5 mil de euro pe an cat zici tu ca iau aia asta inseamna ca a platit in 9 ani un roman 2 euro …deci 0,22 euro pe an la cifrele tale ceea ce a crescut mult pretul kilowatului mult ha ha
din cauza asta sa coocsat romanul ? da de furturile de miliarde nu ai nimic de zis ?
eu propun sa desfiintam pandurii, gaz metan, oltchim si tot ce prindem si sa dam de-a moaca si carbunlele la austrieci…aia sigur nu o sa finanteze vreo echipa romaneasca ha ha ca asa suntem noi romanii….ca alte state baga multi bani in sport nu conteaza aia sunt prosti doar noi suntem smecheri
gorjean • 9 iulie 2012, 19:48
se vede din titlu intentia d-lui Tolontan de a da un verdict si nu de a scrie un articol obiectiv….sugereaza inca din titlul ce mare „rau” se intampla :
„Clubul de fotbal Pandurii Tg. Jiu ia 5 milioane de euro pe an de la stat!”
chiar titlul sugereaza cititorului ce „impresie trebuie sa isi faca” … saracul buget de stat care abia are bani de pensii si salarii finanteaza o echipa de fotbal
nu scrie ca una e bugetul de stat si alta e o SOCIETATE COMERCIALA, chiar daca proprietar e statul, pentru domnul Tolontan societatea comerciala si bugetul DE STAT e una si aceeasi chestie sunt ale POPORULUI iar daca SOCIETATEA COMERCIALA finanteaza PERFECT LEGAL un club sportiv e complet IMORAL
vai de noi
Lereter • 9 iulie 2012, 20:01
Nu sper la raspunsuri punctuale,sint doar un datator cu parerea,neinsemnat.Deci : pe cand dle Tolontan o analiza la Dinamo,la Steaua.Oare citi euro am platit pentru gradele sportivo-militare cu generalii Iordanescu,Dinu,Lipa,Boroi,cu sutele de colonei din sport etc ,etc ?.Asta nu puteti socoti.Nici de ce mai exista „grade” in sport (sportivi,antrenori,platiti tot din bani publici).Nu cred ca nu puteti intelege frustrarea mea de provincial negradat,cind apar pe un teren -spatiu militar- la un meci de fotbal civil.
Dei • 9 iulie 2012, 20:27
Mă intrebam când o sa observe cineva aceste lucruri evidente..se fura ca n codru.Nu se fura doar prin fotbal, cercetați si o sa vedeți ca niciun miner, indiferent de functia sa nu alimenteaza din peco. Cât timp lucrurile o sa meargă așa, romanii cinstiti, unii din ei cu educație si bun simt, o sa moara de foame, in timp ce oameni parveniti si fără gram de pregătire administrează noua mil pe an.
oltean • 9 iulie 2012, 21:30
Mare descoperire ai facut Tolontane. Informatiile pe care le dai in acest articol sunt cunoscute de 80% din gorjenii care au mai trecut pe la scoala si inteleg termenii.
Ori vrei sa fii tendentios si te prefaci ca nu pricepi ori chiar nu cunosti si ar trebui sa nu te bagi: Complexul Energetic Oltenia SA este o societate comerciala, la care intradevar actionar majoritar este statul. Societatea asta ar eun buget cu venituri si xheltuieli, face niste cheltuieli in limita realizarii de venituri egale sau mai mari (caz in care obtine si ceva profit). Deci soietatea isi autofinanteaza cheltuielile (inclusiv cele cu sponsorizarea) si nu primeste nimic de la stat. Din contra aceste societati sunt printre cei mai amri contribuabili la bugetul statului prin impozite, taxe, contributii etc.. Toti banii dati la Pandurii sunt ca sponsorizare, iar daca citesti Legea sponsorizarii ai sa vezi ca doar societatile comerciale care au profut pot oferi sponsorizari. Mai mult cheltuileile cu sponsorizarea sunt deductivile fiscal in anumite limite, Legea stimuland astfel de activitati.
Daca banii astia sunt folositi cum trebuie si s-au facut investitii este alta discutie, desi ajunge sa vizitezi omplexul sportiv de la Tg-Jiu sa realizezi ca s-au facut investitii serioase.
Ar fi bine sa nu mai incerci s amanipulezi prin articole tendentioase pe care le consideri mari investigatii desi lucrurile astea sunt arhi cunoscute in zona.
PS: Condescu nu e actionar la Pandurii, este doar membru in Consiliul de Administratie fiind ales de ceilalti membrii Presedintele Consiliului de Administratie
cristi – usa • 10 iulie 2012, 0:12
D-le Tolontan, puneti pariu ca nimeni nu se va lua de Condescu indiferent cine va fi la guvernare iar banii vor continua sa curga iar minerii sa moara in mina, ca asa-i …normal in Romania.
Daca am ajuns ca oameni ca D-ul Victor ce a comentat articolul mai sus sa spuna ca …” poate e mai bine ca banii astia merg la fotbal” atunci problema se pune asa: cum vreti sa fie furati banii Dvs ? …la fotbal sau la altceva !!? …ca oricum vor fi furati!!!
Foarte bun articolul.
Cu respect.
stefan • 10 iulie 2012, 2:01
„dupa opinia ta, nici in urma scriitorilor sau artistilor, in general, nu ramine nimic. Mai poti adauga meserii pe lista ta… ziaristi, profesori, cercetatori…”
Profesorii invata alti oameni, aduc valoare, la fel si cercetatorii care descopera ceva nou … scriitorii, artistii, in cazul in care compun ceva ce ramane, au adus ceva valoros. In schimb ziaristii , criticii, mi se par formatori de opinii. Atat si nimic mai mult.
Valerica • 10 iulie 2012, 6:25
Domnule Tolontan,citesc postarile unor cititori pe marginea articolului d-voastra si ma crucesc cu doua maini.Eu unul va intreb de ce va mai agitati,pe zi ce trece imi dau seama ca nu merita efortul de a te bate cu morile de vant.
Chiar asa de ignorant sa fie poporul roman in anul 2012 ???
dan • 10 iulie 2012, 6:30
Unde in lumea aceasta mai sint echipe sponsorizate de stat ? Asta e o gaselnita Romaneasca pentru sifonarea banilor.
GGelu • 10 iulie 2012, 7:56
Tot nu inteleg mesajul : e incorect ca societatile din minerit sa sustina clubul Pandurii dar pe de alta parte e plina tara de cluburi CSS sau CSU ce primesc banii direct de la bugetul de satat sau local. Si nu e vorba doar de cluburi de juniori ci chiar de seniori – vezi Div. A la handbal, volei, baschet….. Cluburile din Liga I de fotbal ce primesc bani de la primarii sau consiliile locale intra tot la capitolul ” cei rai ” ?
daniel rus • 10 iulie 2012, 8:45
astia sunt adevaratii baieti destepti din energie
Moldoveanu’ • 10 iulie 2012, 9:14
Pt oltean…
Daca nu citesti articolul cu atentie, de ce comentezi? A fost specificat clar ca sumele depasesc 2% din fondul de salarii si ca sunt trecute la cheltuieli de exploatare diminuind astfel profitul si implicit nivelul impozitului pe profit si al dividentelor.
Sunt microbist si eu, dar va intreb nu ar fi fost mai indicat sa se gaseasca un astfel de „lider” care sa-si puna calitatile in slujba comunitatii prin imbunatatirea dotarilor unor spitale, a unor scoli. Eu asa inteleg demersul lui Tolo.
marian • 10 iulie 2012, 10:11
cred ca ai uitat si de datoriile uriase sterse din pix de guverne pentru aceasta companie a lignitului iar daca nu ma insel mai e si mediasul tot la fel.oricum catalin cat de curand ne vom prabusi tare de tot (grecia va fi parfum)asta nu intelege prostimea din tara asta.
Oltean • 10 iulie 2012, 10:34
Pt. Moldoveanu`
“Legea zice că poţi aloca 2% din fondul de salarii pentru cheltuieli sociale şi sportive. Dar milioanele pentru Pandurii depăşeau suma, aşa că le-au trecut la costuri de exploatare” angajat al Complexului Energetic Oltenia
Mare sursa – un angajat al Complexului Energetic Oltenia care habar nu are. Legea spune ca sunt deductibile fiscal cheltuielile sociale in limita a 2% din fondul de salarii. Nu-ti impune nicio limita, daca vrei poti da sponsorizari de 1 miliard RON, doar ca deductibile fiscal sunt numai o partea.
Iti spune o alta sursa ca banii sunt toti dati ca sponsorizare cu contracte de sponsorizare semnate de ambele parti.
Personal sunt de acord cu sponsorizarile, macar se face ceva cu banii aia, decat sa ajunga la stat care sa-si bata joc de ei.
Cătălin Tolontan • 10 iulie 2012, 11:00
oltean: dupa cum ai putut citi in articol Curtea de Conturi considera ca incadrarea cheltuielilor cu fotbalul la alte cheltuieli de exploatare nu e legala. Aici nu discutam de cum s-a facut contractul intre Rovinari, de pilda, si Pandurii, ci de cum a scos banii complexul energetic, unde i-a incadrat in buget. Neputindu-i pune in cei 2% i-a trecut la costuri de exploatare, ceea ce e amuzant, zic eu, si ilegal, zice curtea de conturi
fanulumocanu • 10 iulie 2012, 11:19
Lasa ca poate in felul asta va saturati si voi de nationalismul de bodega si intelegeti ca aceste companii de stat nu aduc niciun beneficiu
cetateanului de rand ci doar celor care le capuseaza . Nu vad cu ce ma incalzeste ca Statul e majoritar la Hidrolelectrica pentru ca romanul ar plati kilowatul tot atat si daca ar fi privatizata . Pretul kilowatului nu poate fi mai mare decat poate plati cetateanul.
Sa se privatizeze CORECT si cu clauze ca o companie de genul asta sa nu poata plati impozite sub un anumit nivel. Sa se evite tradarile nationale care au permis ca profiturile sa fie exportate in offshore-uri.
Apropo, cand vedem judecati politicieni ,ca in Ucraina, pentru subminarea economiei nationale? Ca avem si noi gaze cumparate la suprapret si Petromuri unde s-au topit vreo 3 mld de euro?
Fabrizio • 10 iulie 2012, 12:49
Pentru ortacii lui Condescu, care pricep mai greu: acest articol acopera doua aspecte: de unde si cum vin banii la Pandurii (de la stat, imoral si ilegal) si unde se duc (pai asta e, ca nu prea se vede, dar se cam banuieste). Pe scurt: cu bugetul Pandurilor, orice club din Romania s-ar bate la titlu. Daca de bani nu va pasa (normal, nu-i produceti, voi doar ii consumati), macar lipsa de performanta a clubului vostru ar trebui sa va deranjeze.
giku • 10 iulie 2012, 20:04
sa se duka in divizia c..
tudor • 11 iulie 2012, 1:25
are 2 mercedes ml si 2 apartamente in cel mai bun bloc din oras luate de prin 2006 incoace asa ca omul e performant si cinstit ca ml a scazut rau la pret si imobiliarele la fel.nea tolontane cauta matale sa vezi ce datorii au aceste foste regii sterse devenite s.c. dupa ce zeci de ani nu au platit CAS-urile si impozitele si bugetele.daca ai putea mata sa faci o ancheta cu privire la contractele jucatorilor si juniorilor ce surprize surprize ar iesi la lumina.
george • 11 iulie 2012, 14:36
Tot ce este publicat este perfect adevarat. Felicitari domnule Tolontan. Opriti hotia lui Condescu!
silviu • 11 iulie 2012, 21:15
cineva zicea ca fiecare roman a dat practic 2 euro pe an pentru pandurii iar altul a zis ce sunt 2 euro pe an? stimate domn, echipa de fotbal din orasul meu si anume FC BAIA MARE s-a desfintat pentru o datorie de 150 000 euro. pai uite ca daca toti maramuresenii dadeau 2 euro pe an pentru FC BAIA MARE echipa era salvata si chiar avea un buget bunicel si atunci va intreb de ce trebuie sa dau eu 2euro pentru pandurii????
calinescu_ • 11 iulie 2012, 22:12
EU VA SCRIAM ACUM 3-4 ANI DE CAZUL PANDURII ….!!!!
GAZUL NU „ARDE” BANII STATULUI ??????
CIND O SA DEZVALUITI INCRENGATURA MAFIOTA DE LA LIGA SI COMISIILE AFERENTE ???????
CIND O SA CERCETATI CAZUL DE DARE SI LUARE DE MITA INTRE CRACIUNESCU ,PORUMBOIU SI GIGI BECALI ….???????(PRIMII DOI AU RECUNOSCUT IN TIMP CE GIGI NU A SPUS CUM I-A DAT LOCUL DE CASA LUI CRACIUNESCU )
DAR MARELUI TUDOR CUM I-A FOST DARUIT LOCUL DE CASA ??????
E MULTE DIRECTORE ….!!!!
Adrian • 11 iulie 2012, 23:03
si clubul GAZ METAN MEDIAS de la cine ia banii??? Un articol si pe tema asta va rugam! Si datoriile neplatite de Steaua ,Dinamo,Rapid nu sunt tot bani publici?
Poliţia economică şi Garda Financiară au făcut descinderi la clubul Pandurii Târgu Jiu şi au cerut actele contabile • 10 iulie 2013, 11:57
[…] Gazeta Sporturilor a dezvăluit anul trecut că Pandurii a încasat de la stat 5 milioane de euro şi a publicat documentul care atestă acest lucru. […]
ŞTIRI – Intervenție promptă a poliției. La un an după publicarea investigației în Gazetă, descinde hotărîtă la Pandurii • 10 iulie 2013, 12:00
[…] citi aici ancheta jurnalistică din 2012, inclusiv pozițiile sindicalistului Marin Condeescu, și felul în care ziarul a urmărit […]
Cum se imparte fotbalul romanesc in sfere de influenta politica: PSD si-a luat partea leului – Gogoloi • 10 iulie 2013, 14:09
[…] Echipa din Targu-Jiu primeste sume importante de bani de la bugetul de stat. Asa cum scria si Catalin Tolontan pe blogul non-public, formatia din Liga 1 incaseaza cateva milioane de euro pe sezon de la stat […]
RetroLiga 1! Pandurii, blindați cu bani publici spre Europa! | Tikitaka • 16 iulie 2013, 23:09
[…] ci chiar al acestui stat român putred, dar adeseori putred de bogat pentru șmecherași. Cică echipa ia anual 5 milioane de euro numai de la stat. Dacă mai punem la socoteală transferurile, drepturile TV și parandărătul nelipsit spațiului […]
Percheziţii acasă la Condescu şi la sediul clubului! Şeful Pandurilor, acuzat că a spălat bani! | TokNok România • 7 octombrie 2013, 8:46
[…] Citeşte aici ancheta GSP […]
rammstein • 7 octombrie 2013, 9:44
Locul acestui infractor …langa cacareaza !!! cum poate sa spuna ca acesti banii nu sunt de la bugetul de stat? ponta n-are bani pentru sanatate si asistenta sociala si da la toate regiile …gaz..carbune..curent..primarii..Dle Tolontan nu-l lasati sau mai bine zis nu-i lasati pe acesti escroci sa jefuiasca tara.
Oare cat bani sau dus spre frf si liga? oare cati se intorc in sistem !!!???? alba lux spala in nestire .
batistuta • 12 noiembrie 2013, 19:04
Va meritati soarta… Nu ati inteles nimic. ‘Mai bine sa mearga banii in fotbal decat in alta parte’. Pai articolul tocmai asta incerca sa va explice!!! BANII SUNT FURATI!!! Tolontane cred ca tu esti de vina ca echipa Pandurii are buget anual de 9 milioane, cheltuieli de 3,5 milioane (care includ si investitiile) si PROFIT 0,00. Totul e transparent sunt sigur daca esti baiat destept si sti cum sa folosesti legile si sistemul. Dar oare e moral?