Exemplul Spaniei în sport și abuzurile noii Puteri

Spania a cîștigat Campionatul European de fotbal și a realizat un triptic sacru în sport. Ea a triumfat, la rînd, în CE 2008, CM 2010 și CE 2012! Succesul e atît de mare încît riscăm să ne concentrăm pe fotbal și să scăpăm esența.

marți, 3 iulie 2012, 3:44

Spania a cîștigat Campionatul European de fotbal și a realizat un triptic sacru în sport. Ea a triumfat, la rînd, în CE 2008, CM 2010 și CE 2012! Succesul e atît de mare încît riscăm să ne concentrăm pe fotbal și să scăpăm esența.

Orizontul e prelungit azi de către colegul meu Andrei Niculescu în ziar. Dintr-o națiune comodă și sedentară acum 35 de ani, Spania a devenit principala putere sportivă a Europei.

Spania îl are pe Iniesta, dar îi are și pe Pau Gasol (baschet), Fernando Alonso (Formula 1), Rafael Nadal (tenis) sau Jorge Lorenzo (motociclism). Cu toții sînt campioni de elită. Mai mult, are și echipe de clasă mondială. În ultimul deceniu, a cîștigat campionate europene și mondiale la volei, polo, baschet, fotbal și handbal.

Povestea e tulburătoare și se înfige în contrasens cu ceea ce observăm că se petrece în aceste zile în România, unde noua Putere rade tot, fără discernămînt!

În Spania, totul a început printr-un consens! În 1978, spaniolii au trecut în Constituție faptul că ”educația fizică și sportul trebuie încurajate și promovate”. Cum Constituția este un bun public, ea a fost conservată ca atare, indiferent de cine a participat la guvernare. Așa ajungem la punctul doi, și anume la consecvența cu care spaniolii și-au respectat promisiunea pe care și-au făcut-o lor!

Vreme de 35 de ani, au investit energie comună, bani, idei și efort în sport. Acum culeg.

Este evident că ambele puncte sînt total diferit exprimate în România. Întîi că, la noi, totul începe partizan, dacă nu tribal. Apoi, nu ne ținem de ceea ce pornim.

În al treilea rînd, spaniolii nu au scăpat niciodată din vedere de ce au lansat programul național de sprijinire a sportului. Au fost loiali scopului profund și concret în același timp. Ei au investit nu pentru medalii sau performanțe, e adevărat că acestea se văd și creează modele, ci ca să crească numărul de oameni care fac sport. Au făcut-o  pornind de la copii și au obținut scăderea cheltuielilor de sănătate. În timp, desigur, doar în timp.

Și uite că, în 4 decenii, speranța de viață s-a îmbunătățit și pînă și media de înălțime a spaniolilor a crescut cu 9 centimetri. Desigur că sînt mult mai mulți factori în discuție, însă sportul e un contributor net la progresul social și la creșterea calității vieții.

În acest timp, la noi, noua guvernare uselistă se compromite cu fiecare zi! Ea uită că scopul poveștii democratice nu e să cîștigi puterea, ci să faci ceva bun cu ea. Și nu ne interesează că USL nu e cu nimic mai rău decît PD-L, ci că se dovedește că nu vrea și nu știe să fie mai bun!

La TVR și la RRA au numit oameni de partid, schimbă Avocatul  Poporului, atacă direct Curtea Constituțională și lista rămîne deschisă. Nu că aș avea mare simpatie pentru CCR, a fost dezamăgitoare în felul în care a tranșat suspiciunile de fraudă la alegerile prezidențiale din 2009, dar e instituția supremă și una e să o critic eu, ca jurnalist, și alta e să o măcelărești tu, ca politician.

Să revenim la sport, bunul nostru sport, cel care are capacitatea să oglindească toate belelele în care trăim. Cosmin Cernat, șeful TVR Sport, a demisionat azi. În scrisoarea sa către paginademedia.ro, el pomenește, tangențial și nedezvoltîndu-l, un episod din ultimele zile, legat de Olimpiadă. Iată, de fapt, ceea ce s-a întîmplat.

Vineri a avut loc un Consiliu de Administrație la televiziune și acolo s-a cerut înlăturarea lui Cernat din echipa trimisă la Olimpiadă. Nu e treaba CA să decidă ce jurnaliști acoperă un eveniment, asta era treaba redactorului șef al Știrilor, dacă Sportul se mai subordonează profesional Știrilor în TVR, la ce harababură e acolo cine mai știe.

Nu am nici un motiv să-l eroizez pe Cernat, am relatat pe larg ce s-a întîmplat în cazul TVR- Dolce, inclusiv cu trimiteri la interesele lui Dan Voiculescu în chestiunea meciurilor de Liga 1.

Mai explic o dată. Interesul Antenelor era să se facă înțelegerea TVR – Dolce, unele partide cumpărate de Romtelecom de la Antenă ar fi ajuns mai departe la TVR, așadar, nu am apărat nici o agendă ascunsă a lui Voiculescu, dimpotrivă, asta pentru înfierbîntații care nu vor să pună lucrurile cap la cap. Inclusiv Cernat mă plasează, nenumindu-mă, dar nu e cazul să mă fac că nu înțeleg,  drept unul care ”a aruncat cu piatra într-un exercițiu schizofrenic”.

Nici o schizofrenie, Cosmin, treaba de jurnalist e să scriu ceea ce aflu, nu să mă întreb cui folosește asta și dacă nu cumva se supără trustul sau patronii. E clar că voi, la TVR, aveți acest reflex să vă păziți spatele, dovadă că toată instituția a înmărmurit cînd Mona Dîrțu, de la siteuri, i-a spus lui Radu Călin Cristea că e liberă. Așa a apărut conceptul de ”enclavă de libertate”, formulat ca o acuză la adresa siteului TVR Info de către RRC, dar pe deplin relevant în mod involuntar!

”Ăia scriu ce vor ei!”, a zis RRC, oarecum dojenitor. Omul era sincer uimit, păi cum să scrie ce vor, exact ce vor, asta e valoarea libertății, restul nu ne interesează.

Așadar, nu-l apăr pe Cernat, cred că demisia lui se impunea, dar felul în care niște administratori se amestecă în treburi de redacție este maladiv și în nici un caz nu e bine să lăsăm lucrurile așa. Au puterea să facă ce vor? Uite că o au. Scot un ziarist din lotul pentru Londra 2012, auzi cu ce se ocupă un CA al instituției care consumă 200 de milioane de euro pe an!

E treaba noastră să le arătăm că  abuzează și, indiferent de puterea lor, să le fie clar, că se numesc Ponta, Antonescu sau Constantin, nu ne pot prezenta anormalul drept normal! E ca în exemplul spaniol din sport. Puterea reală e cea care decurge din reguli consensual agreate, în respect pentru scopul clar formulat, și care se exercită transparent în numele binelui public.

Restul e momentul în care Udrea se metamorfozează în Ponta, ca în softurile folosite de copiii ce stau prea mult în fața calculatorului. Folositoare deprinderi, nimic de zis, dar mai ieșiți și afară din casă, jucați-vă cu mingea, că nu există metaforă mai bună decît sportul pentru viața reală!

Comentarii (64)Adaugă comentariu

Yusmanis  •  4 iulie 2012, 19:18

Daca scapam de basescu sincer sa fiu nu ma intereseaza cate legi incalca astia de la usl.

Sa ne scape de basescu era ideea celor care au iesit in strada cand s-a luat basescu de arafat, sau ati uitat?

Sper sa se ajunga la vot ca sa vedeti toti basistii care e parerea oamenilor despre basescu, presimt o prezenta mare la vot si un vot masiv anti basescu + sustinatorii lui.

Tagore  •  4 iulie 2012, 19:56

Draga Catalin,dupa monstruozitatile comise de regimul ceausescu au trebuit douazecisiceva de ani sa se regleze cat de cat si tot nu e gata,dupa monstruozitatile comise de regimul basescu,in acest timp de refacere,ne mai trebuie inca vreo trei ani(apreciez eu)sa revenim la un anume normal.Baietii astia,care nu sunt aceeasi generatie cu „pensionarul” basescu,vor sa o faca mai repede,avind de partea lor si cancelariile europene,acolo unde bate un vant social-democrat.De ce tinea basescu mortzis sa nu plece Ponta la Bruxelles ?Acolo s-a inteles bine si cu Orban al Ungariei si chiar cu Merkel (desi dumneaei era suparata dupa infrangerea nemtilor la italieni).Hai sa lasam lucrurile care tin de politica sa-si urmeze calea fireasca,nu mai poate fi vorba in ziua de azi si in Europa de azi de atacuri la democratie,derapaje si alte astfel bazaconii.Esti cam leat cu Ponta,tu ce ai face in locul lui cand ai vedea ca esti obstructionat de un personaj mirosind a haine vechi ?

Cătălin Tolontan  •  5 iulie 2012, 0:16

catalin: cum tac? tocmai comentezi si eu iti raspund la un articol in care vorbesc despre abuzurile usl!

Leo  •  5 iulie 2012, 1:19

Tolo, doar atat ai de spus? Cand Parlamentul da termene Curtii Constitutionale tu numesti asta doar abuz? Sincer, tacerea ta mi se pare jenanta, stii ca nu scriu ca sa jignesc. Sper sa postezi ce am scris.

Atat ai de spus, rade fara discernamant? E un abuz? Vreau sa vad parerea ta, sunt curios!

john  •  5 iulie 2012, 6:28

M-ar interesa ce explicatie au succesele sportive pe banda ale tzarilor din fosta Iugoslavie? 6 tzari mici cu o populatie totala nu mai mare ca a Romaniei. Foarte buni la sporturi de echipa: fotbal (Croatia calificata la Euro2012, Bosnia si Muntenegru in baraj), handbal (la barbati, 4 din ele ocupa primele 6 locuri din Europa), baschet, polo. Foarte buni si la sporturi individuale: tenis (nr. 1 mondial si la barbati si la femei in ultima decada). Nu se poate spune ca situatia politica a favorizat asa ceva. 6 tzari foarte dezbinate, din care 4 au trecut prin razboi in urma cu nici 20 de ani.
O fi ceva in apa de acolo?

cristian007  •  5 iulie 2012, 11:05

Trebuie dat Basescu jos. E ca un animal ranit care mai musca. Si pe deasupra e si turbat. Indiferent kum, trebuie adus Basescu la un referendum. Daca Basescu ar fi fost rezonabil si ar fi predat puterea in liniste probabil ar fi ajuns sa isi termine mandatul. Dar asha cu piedicile puse, cu pretentiile de a mai reprezenta poporul pe la diferite summituri, etc, D-l Basescu merita acest sut in fund. Ponta , Antonescu sa-l trimita pe Base la votul poporului, ca de acolo preluam noi.

cristian007  •  5 iulie 2012, 11:17

Ce trebuia sa faca Basescu sa nu ajunga in situatia asta ??
Ceea ce a promis..
Aducerea Coruptilor dupa gratii…….Nastase si Vantu au fost dusmani pesonali ca altfel plateau si treceau ca ceilalti.
300 de parlamentari….a uitat noi nu.
Reala separatie a puterilor in stat. Daca la CC nu ar fi pusi oamenii lui si doar judecatori integrii nu s-ar fi ajuns in situati de azi.
Acelasi discurs cu celelalte institutii : parchet, Servicii, televiziuni toate aservite lui Base.
Inafara de trustul lui Felix, toate celelalte trusturi media is platite de Basescu, exact ca inainte de 2004.
Nu inteleg de ce mai sunt oameni care-l mai apara cand nu a facut nimik din ceea ce a promis.
Nu vb aicea de sustinerea guvernului de incopetenti a lui Boc, de dezastrul economic, de invrajbirea claselor sociale intre ele. Basescu e cancerul , trebuie extirpat indiferent cu ce metode.

ahuramazda  •  5 iulie 2012, 11:42

Frumos articol, Catalin, si just in acelasi timp, dar am observat cateva comentarii interesante atat din partea ta cat si din partea altor cititori, pe care, daca se poate, doresc sa le corectez.
Pentru Marius Bujorianu:
In ceea ce priveste decizia CCR-ului privind pensiile fostilor magistrati este in perfecta concordanta cu deciziile Curtii Europene de Justitie, deci nu este nicio incalcare in acest sens.
Astfel in dreptul comunitar, ca de altfel si in dreptul romanesc, categoria magistratilor este privita ca o categorie aparte, iar Curtea Europeana de Justitie a statuat aceste drepturi acordate magistratilor. A nu respecta aceste decizii ar insemna de fapt sa nu respectam nici prevederile constitutiei Romaniei care spune ca „prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne…”.
Este o prezumtie simpla si absoluta, prevazuta de Constitutie care nu lasa loc de interpretari.
Pentru Catalin Tolontan:
Fisa de post, ca si act juridic, este o anexa a unui contract individual de munca in care se prevad obligatiile, atributiile si indatoririle unui salariat fata de angajator.
Ca si situatie strict juridica, administratorul nu are calitatea de angajat al societatii, avand in vedere faptul ca acesta nu poate incheia un contract individual de munca cu societatea (art. 137 indice 1 din Legea 31/1990), ci de mandatar, iar atributiile sale sunt prevazute in cadrul contractului de mandat/administrare pe care il incheie cu societatea.
Daca acest Consiliu si-a delegat atributiile unor directori, conform art. 143 din acelasi act normativ, asta inseamna ca persoana care ii poate interzice lui Cernat participarea la JO de la Londra este doar directorul societatii.
In consecinta de cauza, membrii CA-ului pot sa-i interzica lui Cernat plecarea la JO, doar daca au aceste atributii stipulate in contractul de administrare/mandat.
Mersi.

Louvre  •  5 iulie 2012, 14:10

Corect Cataline! Usl-asii mizerabili distrug democratia si statul de drept!

gigiL  •  5 iulie 2012, 14:23

ce se intampla acum in tara este asemanator cu germania antebelica.
toate institutiile statului sunt luate la rand.
Iti este teama?
Iti este scarba?
Poate amandoua!

Toppy  •  5 iulie 2012, 14:46

Catalin, continua sa scrii, indiferent de punctul de vedere al unuia sau altuia, imi aduc aminte de Antonescu pe cand se desfiinta ministerul sportului si devenea doar o agentie, sau gresesc? dar nici cu ceilalti nu ne putem lauda cand un numar considerabil de baze sportive si-au schimbat proprietarul fiind destinate altor obiecte de activitate decat sportul. Cu cine ar trebui sa mai voteze omul de rand, ce varianta mai are?

flavione  •  5 iulie 2012, 15:59

Buna Catalin. Sunt placut impresionat de articolul tau. Cu atat mai mult cu cat de maine ai putea fi somer. Vreau doar sa clarific cateva aspecte pentru cativa conationalimai „furtunosi” care au postat raspunsuri la articolul tau. Trebuie sa intelegem ca nu s-a murit in decembrie 89 pentru ca acum dupa atatia ani sa se incalce din nou legea, constitutia, principiile statului de drept. Eu am iesit atunci in strada pe treptele Catedralei din Timisoara pentru a trai intr-un stat de drept, cu reguli legi si principii, unde omul este respectat. Nu am cerut titlu de revolutionar caci nu pentru asta am iesit. Vad acum niste comentarii care-mi ridica parul pe sira spinarii. Genul „nu conteaza cum doar sa-l elimine pe base” sau „sa scapam de toti basistii”. Aceste sloganuri PROMOVATE de ani de zile la antene a prins la o parte a populatiei. Vreau sa le spun acestora ca sunt idei fasciste. Eliminarea unui abuz nu se face cu alt abuz. Cum adica nu conteaza cum? Il intreb pe cetateanul care a scris primul comentariu daca maine ne intalnim pe strada ce parere ar avea daca eu consider Codul penal o chestiune perimata si inutila, si decid ca vreau eu sa-l incalc si-l pocnesc in cap cu parul? pentru ca asa vreau eu. la asta duce atitudinea noilor puternici ( ai zilei din fericire) care nu mai respecta nimic! stim ca la noi este zicala „cum e turcul si pistolul”. Eu zic sa ne respectam noi pe noi, legile, regulile, constitutia, si numai asa vom trai mai bine. Mi-e frica de ziua de maine. Mi-e frica sa nu ne salutam pe strada cu heil. Dar asta nu se va intampla. Ma pregatesc din nou sa ies in strada dupa 23 de ani.

Gica  •  5 iulie 2012, 20:10

m-a pus dracu’ sa citesc comentariile, incredibil ce pot scrie unii!!!
usl schimba constitutia, pur si simplu, iar astia isi rad in barba ca „mama, ce i-o trag astia lu’ base!”
populatia e mai bandita si mai parsiva decat cei ce o reprezinta politic, asta e crunta realitate, vai de capul nostru!

nicu  •  6 iulie 2012, 3:59

tot in analogie cu sportul, mentinerea presedintelui tarii in functie ar trebui sa urmeze modelul ferguson de la manchester. nu dai pe cineva de la conducere afara, chiar daca rezultatele lui la conducere nu sunt excelente

Comentează