Răspunsul de bun simț este „nu”. Asta ne dovededește exercițiul de secole al sportului. Competiția e menită să continue, în cazul în care, desigur, nu asistăm la ceva persistent pe parcursul unui meci, la fenomene cu adevărat dificil de traversat de către jucători sau la o stare de violență verbală care s-a întins pe arenă.
Un răspuns proporțional
Stadionul a fost de când lumea un mediu divers, slobod la gură și greu de stăpînit. Sigur că xenofobia, rasismul sau mesajele politice nu au ce căuta pe o arenă sportivă, însă întotdeauna există riscul ca o ultraminoritate să strige sau să afișeze ceva ce îi deranjază fie pe jucători și pe celelalte zeci de mii de oameni din tribune.
De regulă, după scandări rasiste se aude „Stai, omule, jos, că nu suntem la politică!”. Apare o autoreglementare neaoșă și utilă, care vine chiar din tribună.
Întotdeauna vor exista provocatori, interese ca meciurile să fie oprite și nu putem lăsa fenomenul la mâna unor false alarme de catastrofe. Dintotdeauna în tribune s-au ridicat unii și au strigat nerozii. Dar există o măsură a faptelor, un răspuns proporțional.
Nu e același lucru să auzi pe stadion, de la 100 de metri de fază, „Băiii, mă omori cu ratările tale, te strâng de gât!”, cu a auzi aceeași frază spusă față în față, în metrou. Prima e o descărcare nervoasă către eter, a doua trebuie tratată ca o amenințare.
Din păcate, UEFA a aderat în ultima vreme la „purismul” exagerărilor, întâlnit în mai multe domenii. Ca să nu supere ceea ce i se pare că este spiritul vremurilor, forul continental emite legi interne care nu pot fi respectate de federații sau de către cluburi.
Observația lui Vochin
Oricât de antipatică ne-ar fi FRF, cum se poate asigura ea, rezonabil vorbind, că nu există strigăte, izolate în timp, pe parcursul unui meci de 90 de minute? Plus că, vorba lui Andrei Vochin, atenție unde se ajunge cu ieșirea de pe teren. Cine o decide?
La Kosovo există o grupare de jucători, nealeasă de nimeni, care conduce informal nu doar vestiarul, ci și pe antrenor și delegația întreagă. Dacă au fost jucători sau oficiali ai Kosovo care erau împotriva ideii de a părăsi gazonul, nici măcar nu au avut curajul sau timpul să se exprime.
Când nu mai respecți regulile, se ajunge ca, în numele unor idei generoase, cei mai puternici să-și impună impulsul în locul celorlalți colegi sau al arbitrului.
Da, e nevoie ca sportul să insufle fair-play, valori și să nu mai accepte niciodată vremurile în care lui Bănel Nicoliță i se strigau măscări la fiecare atingere de minge. Dar chiar nu se mai întâmplă asta, tribunele noastre au evoluat. Iar când se întâmplă, da, atunci, măsurile pot fi radicale, conform procedurilor sportive. Avem responsabili delegați, nu sunt permise grupările adhoc.
Elita care vânează orice eroare de exprimare
Nu poți pretinde ca o rută a civilizației, care a presupus secole la alții, să avanseze în doar câțiva ani, când e vorba de alte țări.
Dacă UEFA se va lăsa timorată de exigențele imposibil de îndeplinit ale unei elite minoritare, autonumite în băncile dirigenției planetare și care și-a propus să vâneze orice greșeală de exprimare, asta nu va educa, ci va irita.
În cazul în care ați fi federație europeană și privind evenimentele de la București, ați risca să găzduiți un meci de fotbal cu Kosovo cu tribunele pline? Oricând te poți trezi cu niște radicali vocali. Nu ar fi mai puțin riscant, mai practic să ceri de la început să joci fără spectatori?
Până la urmă, nici fotbaliștii kosovari, mulți dintre ei meseriași ai sportului, nu merită să evolueze cu tribunele goale doar pentru că 1% din cei din tribune sunt răi cu ei.
De când ești junior, oriunde în fotbal, din Anglia în Brazilia și din România în Kosovo, vei avea glasuri de pe margine care te vor striga „Chiorule”, „Grasule”, „Fraiere” sau „Boule”.
Reproșurile și, uneori, insultele, te însoțesc întreaga carieră. Ca la cele mai multe dintre probleme, răspunsul nu e să abandonezi tu, ci să ajungă semenul tău să înțeleagă, chiar și spunându-i că nu ți se pare OK ce face.