Țiriac și CTP: războiul timpului

„Eu nu vreau război, nu-mi trebuie NATO, buget militar, nu-mi trebuie bază militară, nu-mi trebuie nimic. Îmi trebuie să am un popor sănătos”, a spus Ion Țiriac în emisiunea lui Ovidiu Ioanițoaia de la GSP.

marți, 1 octombrie 2024, 11:23

Replica a venit de la Cristian Tudor Popescu, pe GOLAZO.ro: „Titi Țiriac are dreptate: când te trimit în lagăr sau te împușcă în ceafă, medicii Kremlinului recomandă să ai o bună stare de sănătate”.

CTP s-a referit la „Titi” după numele de cod al lui Ion Țiriac, informatorul Securității.

Fostul tenisman nu este primul mare nume al sportului care spune ce bine i-ar fi României fără democrația de tip liberală și fără Europa.

Cosmin Olăroiu a zis și el că UE încurcă România. „Lasă-mă cu UE, că înnebunesc! Fac alergie! Ce ne dă nouă?”, i-a spus antrenorul jurnalistului Cătălin Țepelin.

Dar Olăroiu și-a început excepționala carieră internațională în Coreea de Sud, nu în Coreea de Nord. Iar Ion Țiriac a fost proprietar de turnee de tenis în Germania și în Spania, nu în Belarus.

De unde această nostalgie?

„Să ne obișnuim cu gândul că trebuie să ne plătim impozitele”

L-am văzut pe Mircea Angelescu, unul dintre liderii Federației Române de Fotbal, urcând la tribună, în fața a sute de conducători ai fotbalului românesc.

Tânărul reporter sportiv nu poate uita atmosfera din sala de la începutul anilor 90. În jur, strălucea „statul în stat”, un fel FIFA și CIO de rit balcanic, cu mici și cașcaval pane dosiți în „separeuri”.

Separeurile erau micile încăperi din restaurante unde mâncau cei cu pile. Invitații FRF erau aliniați la o perspectivă gen FIFA, convinși că sunt oameni și instituții superioare.

Angelescu a început să vorbească. „Dragi colegi” le-a spus el președinților de cluburi din primele trei divizii ale României, „Să ne obișnuim cu gândul că trebuie să ne plătim impozitele”.

În sală, s-a lăsat frigul, ca și cum un aisberg trecea pe holurile fostului Hotel Flora. Cum adică să-și plătească impozitele și să fie la fel cu orice om sau firmă?

Ce se întâmpla cu Ion Țiriac dacă făcea declarațiile la Moscova?

Era vremea când România abia ieșise din comunism și-și căuta drumul. Angelescu înțelesese că într-o societate în care membrii sunt egali, mentalitatea de exceptați din fotbalul nostru nu are cum să reziste. Și nu a rezistat.

Sigur că mitul „democrației de separeu”, ca o „a treia cale”, teoretizată de Ion Iliescu, revine ciclic, iar Ion Țiriac e unul dintre promotori. Dar el nu vorbește despre o lume ideală, imposibil de reprezentat. O găsim lângă noi și putem compara.

Unde erau sârbii în anii ’80, când îi invidiam pentru dezvoltarea lor, unde erau ucrainenii în anii ’90, unde era Moscova față de București și cum au evoluat cele trei țări, urmând „a treia cale”?

Cum arată libertatea, drepturile și viața de zi cu zi a oamenilor de acolo și din România? Cu toate problemele ei și cu evoluția zigzagată, România a ales altceva.

E foarte bine că s-au încleștat opțiunea lui Țiriac și cea a lui CTP. Putem alege în ce timp vrem să trăim.

Dacă Ion Țiriac făcea declarațiile sale la o televiziune de la Kremlin, că el nu e de acord cu Guvernul și că nu vrea armată, nu se stîrnea nici o dezbatere. Cioc-cioc, asta se auzea la ușă.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

PetPro  •  7 noiembrie 2024, 13:17

Cu respect pentru Tiriac si realizarile sale, dar omul isi vede propriul interes si nu binele unei comunitati pe care din cand in cand o viziteaza la vanatoare de mistreti

vlad  •  14 noiembrie 2024, 1:36

va urmaresc demult; si va banui de onestitate

https://defence-offsets-ro.com/romania-la-misto-continua-caruselul-minciunilor-si-vorbelor-goale/

„Sa vedem asadar in ce va consta VASTUL TRANSFER DE TEHNOLOGIE care “va aduce ( nu cum afirma acest Rafiu ca se intimplase deja ) UMB la standarde internationale”. Si pentru ca elvetienii ca toti vesticii sut educati de mici sa nu minta sa nu insele, sa aibe un comportament etic, reprezentantul firmei declara pe sleau care sunt aceste tehnologii de virf :

Tehnologia nr. 1 : Instalatie de sablare
Tehnologia nr.2 : Instalatie de vopsire
+asamblarea finala
Testarea”

sablare si vopsire, da? =))

nu stiu… sunt zeci/sute de articole despre jaful cu achizitiile militare. Nu le mai tin minte pt. ca le’am citit de’a lungul anilor. Dar nu cred ca vreunul din contractele din epoca Cornutei(ultimii 10 ani) a fost altceva decat o mega bataie de joc.

s’ar putea sa aveti o versiune usor naiva asupra realitatii. Ceea ce ma surprinde.

In orice caz, idea ca Rusia, cu un MIC solid si top 2-3 mondial este mai corupta decat Romania cu un MIC care produce in continuare ak-47 e hilara

da, probabil la spaga la militian, Rusia e mult mai corupta; acolo unde conteaza, sigur nu. Poate si pt. ca se mai aude din cand in cand cioc cioc? La noi cioc cioc e „colegul” din „opozitie”. Caruia i’a venit si lui randul.

p.s. – „Unde erau sârbii în anii ’80, când îi invidiam pentru dezvoltarea lor, unde erau ucrainenii în anii ’90, unde era Moscova față de București și cum au evoluat cele trei țări, urmând „a treia cale”?”

sarbii – presupun ca 10 ani de razboi sunt irelevanti, nu? Apropo – aia cu granitele cele sfinte nu era valabila si p’acolo? I know; that time was different, right? 😉

ucrainienii – in ’90 in default; ca si acum. Si ca intotdeauna de cand le’au dat rusii un sut in spate in ’91.

Ma rog, in anii ’90 ei erau „racketii rusi” despre care scriati in presa vremii. Pe vremea aia nu erau considerati diferiti. Si multi de fapt erau romani din Bucovina.

rusii – intamplator cred ca’n ’90 au fost cam singura oara sub noi? Altfel, cam intotdeauna mult inaintea noastra. Sigur: nu vreo mare performanta daca ai de departe cele mai mari bogatii/resurse de pe planeta.

acum, cu razboiul si scaderea masiva a turismului Moscova devine o destinatie cat de cat abordabila. Inainte avea un pret nesimtit.

eBogdan  •  18 noiembrie 2024, 15:23

Oamenii ca CTP care sa le stie pe toate e unul la un miliard, bine ca il avem in Romania :))))

Chalet  •  23 noiembrie 2024, 20:57

Se pare ca domnul Tiriac si domnul CTP au gasit o masina a timpului in care sa calatoreasca inapoi la dezbaterile din anii ’90. Poate ca urmatorul pas este sa ne invite la o partida de tenis cu rachete de lemn si mingi de cauciuc, pentru a ne aminti de vremurile bune :))))

Bogdan  •  3 decembrie 2024, 17:41

unul mai ceva ca altul :)))

Leon  •  10 decembrie 2024, 10:01

Draga Catalin,

ma inreb daca cunosti reportajele jurnalistilor Aaron Mate si Max Blumenthal de la the thegrayzone.com ? Sau ce parere ai despre parerile profesorului Jeffrey Sachs?

Comentează