STATUL COMPLICE

ONJN, instituția condusă de Gheorghe-Gabriel Gheorghe, continuă ca, împreună cu firmele de pariuri, să încalce legea

joi, 20 iunie 2024, 8:00

  • Președintele ONJN Gheorghe-Gabriel Gheorghe nu aplică legea pentru ca dependenții să poată să nu mai parieze.
  • BNR a avertizat, joi, că pariurile și jocurile de noroc sunt „pe primul loc ca număr de tranzacții făcute de români cu cardul”.
  • Printre jucători se numără și cei 2.500 de români dependenți, care vor să nu mai joace și s-au trecut pe lista de „autoexcludere”.
  • ONJN, instituția condusă de Gheorghe-Gabriel Gheorghe continuă ca, împreună cu firmele de pariuri, să încalce legea. Ei amână să facă operațională baza de date care are ca rol să-i protejeze pe românii care au ales să nu mai participe la jocurile de noroc.

„Dintr-un total de aproape 100 de miliarde de lei tranzacţii cu cardul în online, pe jocurile de noroc avem cam 10 miliarde de lei”, a spus Florian Neagu, director general adjunct direcţia de stabilitate a BNR, citat de Ziarul Financiar.

Jocurile de noroc și politică monetară

„Vedem că pe primul loc ca număr de tranzacţii făcute de români cu cardul pe net sunt pariurile, inclusiv biletele de loterie, jetoane, jocuri de cazino şi tot aşa”, a detaliat el. Faptul că un număr mare de tranzacții produce doar 10% din circulație e o chestiune temporară.

BNR știe acest lucru. Pe măsură ce veniturile cresc, se vor paria sume mai mari. Florian Neagu a avertizat: „Încă nu este o problemă pentru politica monetară, dar vorbesc aici de nişte comportamente”.

O șansă amânată cu anii

Dar ce contează riscurile amânate pentru politica monetară în fața confortului unor șefi bugetari? România are o instituție, ONJN, care are ca obligație, prin lege, să protejeze dependenții.

Actuala conducere încalcă, împreună cu industria de pariuri, două acte legislative consecutive, din 2021 și din 2022, care îi obligă să permită oamenilor să se „autoexcludă”.

Când jurnalista Alexandra Nistoroiu, de la siteul de investigații SNOOP.ro, a întrebat la ONJN de ce baza de date a ”autoexcluderii” nu e gata după mai bine de doi ani, cabinetul președintelui Gheorghe-Gabriel Gheorghe a spus că se lucrează. „Am inițiat demersuri”. Tu întrebi de ce oameni care pierd zeci de mii de lei nu pot folosi legea, care i-ar proteja, iar statul oferă un răspuns din cetatea ideilor.

Cabinetul președintelui Gheorghe-Gabriel Gheorghe a scăpat un email

Din păcate pentru Gheorghe, ei au dat, din greșeală, în răspuns, și un forward intern al lor. Un angajat responsabil le atrăgea atenția că e prea de tot ca președintele ONJN să nu spună nimic opiniei publice despre baza de date a autoexcluderii.

„Evitarea răspunsului nu dă bine absolut deloc, sunt 2-3 ani de când se lucrează la baza de date, publicul așteaptă un răspuns estimativ, dar clar”, a spus angajatul respectiv către șef. Gheorghe-Gabriel Gheorghe a făcut tot cum a crezut mai bine, dar emailul intern deschide o breșă într-un sistem plin de bani, de complicități și de iresponsabilitate.

Lista de „autoexcludere” a devenit forma cea mai sigură pentru a juca

Actuala administrație a ONJN moștenește și desăvârșește ceea ce au făcut anteriorii șefi. Ei au transformat, de fapt, lista de autoexcludere în cea mai bună metodă ca să poți juca și online și în sălile offline.

Dacă ai sub 18 ani, dacă ai probleme de dependență de jocuri de noroc, atunci înscrie-te pe listă! Pentru că atât companiile, cât și statul vor avea grijă să poți juca.

De ce, totuși BNR, îngrijorată?

Numeroase studii arată corelația dintre jocurile de noroc și dificultățile financiare din societate. Comunitățile și țările cu posibilități mai mici pariază mai mult și, pe baza unui ciclu vicios, asta nu le ajută, ci dimpotrivă.

O cercetare din UK, realizată în 2021 pe date bancare anonimizate a 6,5 milioane de persoane pe o perioadă de până la 7 ani, a arătat că jocurile de noroc sunt asociate cu o dificultate financiară mai mare și o planificare financiară mai scăzute. De asemenea, se multiplică efecte negative în ceea ce privește stilul de viață, sănătatea, bunăstarea și petrecerea timpului liber.

Jocurile de noroc sunt asociate cu rate mai mari de șomaj și handicap fizic în viitor și, la cele mai înalte niveluri de joc, la dependenți, sunt asociate cu o creștere substanțială a mortalității.

Jocurile de noroc sunt persistente în timp și produc efecte negative mai mari în rândul celor mai compulsivi jucători.

Iar când, dintre dependenți, cei care au curajul să se înscrie pe o listă ca să se „autoexcludă” sunt înștințați, după ani de zile, de la biroul președintelui autorității naționale că „Am inițiat demersuri”, să ne imaginăm cât de mult îi încurajează asta în încercarea lor de a traversa deșertul.

Comentează