1.500 la vot, 3.000 în tribune

„Tricolorii” continuă să semnifice țara, chiar și când echipa pierde, mai bine decât politicienii, chiar când aceștia câștigă

marți, 11 iunie 2024, 8:00

La Munchen, în capitala Bavariei, au fost cinci secții de vot. S-au trimis 15.000 de buletine de vot (3.000 de secție) și au venit să voteze 1.500 de oameni. Nu e o critică. E adevărat că Diaspora a mers cam jumătate la vot, față de alegerile trecute. Dar, uitându-ne la numărul de români prezenți în țările respective, cei din Germania au fost dintre cei mai dornici să voteze. 

Lista prezenței la vot pe 9 iunie în primele 4 țări din Occident arată astfel:

  • Marea Britanie 31.000 voturi la 1 milion de români.
  • Germania 25.000 voturi la 800.000 de români.
  • Italia 24.000 voturi la 1,2 miloane de români.
  • Spania 20.000 voturi la 1,1 milioane de români.

Rezultatul alegerilor europarlamentare nu e încă oficial. Însă numărătorile parțiale de zeci de ani de zile arată același lucru: „tricolorii” continuă să semnifice țara, chiar și când echipa pierde, mai bine decât politicienii, chiar când aceștia câștigă. 

3.000 de oameni au fost în tribună la Wurzburg, la primul antrenament al trupei lui Iordănescu. Totul părea altfel. Gazonul perfect, jucătorii se mișcau disciplinat în tricouri albe, pe fundal se auzeau glasurile copiilor. Parcă se antrena Germania, nu o țară oaspete.

Desigur, n-au venit doar românii din Wurzburg, ci și din împrejurimi, din Munchen și în general din Bavaria. Însă, apropo de relația vot/„națională”, chiar și dacă adunăm cele două secții de vot de la Ingolstadt, zona industriei auto unde lucrează mulți români, tot nu ajungem decât la 2.000 de voturi. Iar la cele două secții de la Wurzburg, locul antrenamentului, au votat duminică 300 de oameni.

Gata, ne oprim din aritmetica asta meschină, nu e nevoie de nicio supra demonstrație. Pe vremuri, Radu Cosașu spunea că „Țara este colecția pozelor jucătorilor echipei naționale, păstrate mereu și mereu”. Astăzi, țara este șirul de poze făcute împreună cu jucătorii echipei naționale când România te vizitează acolo unde tu ai plecat de nevoie.

PS: Spre deosebire de votul din țară, votul românilor din Vest a fost de schimbare. Sigur, fiecare vede schimbarea în felul său. Dar asta își doresc.

Comentarii (1)Adaugă comentariu

Ada  •  21 iunie 2024, 18:22

Sa nu uitam ca a fost vorba de europarlamentare, nu de parlamentarele sau prezidentialele din Romania. Foarte multi diasporeni sunt rezidenti sau chiar cetateni ai statelor adoptive, prin urmare sunt inscrisi pe listele electorale ale acestor state, votand deci pentru candidatii la europarlamentare ai acestor state, nu ai Romaniei. De aici si prezenta mai mica la urne de data aceasta. Estimez ca la parlamentare si prezidentiale va fi din nou mai mare.

Comentează