După cum există exemple de mari falimente private. Când Silicon Valley Bank a intrat în incapacitate de plată, unde s-a dus? La stat. Toți antreprenorii geniali sau doar închipuiți din Palo Alto, sute și sute de mici, medii și mari companii care inseminează lumea cu ideile și produsele lor creative din Silicon Valley, toți au bătut la ușa statului. Brusc, statul nu mai era „imobil” și locul puturos unde „oameni plătiți degeaba” lucrează ca să „ne îngreuneze afacerile creative”. Statul devenise soluția.
La fel s-a întâmplat și în România. Nu doar cu băncile, care au fost salvate, ci și cu alte domenii.
Sportul înseamnă educație și sănătate
Este sportul o urgență care merită bani publici, fie ei din buget sau de la comunitățile locale? Dar educația și sănătatea sunt urgențe? Aici avem, probabil, un consens național: da, ele sunt.
Numai că sportul nu e de fapt, decât o altă formă de educație, stimulantă, precum și un sprijin pentru politicile de sănătate publică. E ca în principiul vaselor comunicante: țările care investesc în sport pe termen lung sunt cele care investesc și în educație și în sănătate.
De aceea scorurile testelor educaționale din Spania sau Coreea de Sud cresc în același timp cu numărul de performanțe sportive ale sportivilor, echipelor și loturilor lor naționale. Corelația este încurajatoare. Investițiile în sport nu le substituie pe cele în educație și sănătate, însă se completează în mod fericit. Sau nefericit.