- „În urma achizițiilor trucate se întorceau ca mită bani de la firme care luau contracte în mai multe domenii de activitate, de la construcții și până la firme de securitate la incendiu”, a explicat o sursă judiciară, pentru Libertatea.
- ”Nu pot vorbi acum, vom oferi o declarație de presă la sediul ASSMB”, a spus Sivache, contactată de către Libertatea.
DNA a început luni dimineață percheziții la sediul Administrației Spitalelor bucureștene (ASSMB), a relatat G4Media. Perchezițiile se fac și la domiciliile mai multor angajați ai instituției publice care se ocupă de supervizarea activității a 19 spitale din Capitală.
Obiectul sunt achizițiile publice, iar unul dintre principalii vizați în investigație este Cristian Plută, directorul adjunct al ASSMB.
Șefa lui, Oana Sivache, este cea care a dezvăluit cum funcționează rețeaua de achiziții publice trucate, susțin două surse, într-un dialog confidențial cu Libertatea.
Când a fost numită, Sivache a stârnit un conflict intern în USR
Oana Sivache a fost numită în aprilie 2022 ca șefă la ASSMB, venind de la Compania de Apă din Târgoviște, Dâmbovița. Numirea ei i-a pus față în față pe viceprimarul USR Horia Tomescu și pe Vlad Voiculescu.
Tomescu, cel care a semnat prin lege numirea lui Sivache, un om politic cu un trecut PSD și UNPR, a explicat pe Facebook că nu el, ci partidul e cel care a decis. „În urma deciziei conducerii filialei USR București am numit astăzi în funcția de director general al ASSMB…” a sunat motivarea viceprimarului. Trimiterea lui Tomescu a fost la Vlad Voiculescu, liderul USR București. În plus, Tomescu a anunțat că nu se mai ocupă de ASSMB.
Precizarea a fost interpretată drept o delimitare a viceprimarului față de propriul partid, au spus surse din USR. „În spatele ușilor închise, Tomescu a susținut că numirea lui Sivache va bloca activitatea. Contraargumentul celorlalți a fost că, în ciuda trecutului său prin mai multe partide, noua directoare are un profil integru”.
„Sivache a colaborat cu DNA încă de la început”
În 2023, ASSMB are cel mai mare buget de investiții din istoria sa. Banii vin atât din surse municipale, cât și din fonduri europene și fonduri specifice din PNRR.
Potrivit unei surse judiciare, „în instituție se formase o rețea” care aranja licitațiile, oferindu-le unor firme de casă. „Directoarea Sivache a colaborat cu DNA încă de la început”, a explicat sursa.
Sivache a făcut nu doar un denunț, ci a oferit și acces procurorilor la informații în timp real. „E posibil ca Sivache să fi avut probleme mai vechi, tot legate de bani publici și așa să fi făcut o înțelegere cu procurorii”, a spus o altă sursă, pentru ziar. DNA nu a oferit, până la data publicării acestui articol, mai multe detalii.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada aprilie – august 2023, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică și cu numirea unor persoane în funcții de conducere a unor unități spitalicești de pe raza municipiului București”, a comunicat DNA luni dimineață.
„În cursul zilei de 18 septembrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în opt locații, situate pe raza municipiului București și a județului Ilfov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, a mai spus Parchetul anticorupție.
Libertatea a contactat-o pe Oana Sivache. Ea a spus ”nu pot vorbi acum, vom oferi o declarație de presă la sediul ASSMB”. Într-un comunicat emis luni la prânz, Vlad Voiculescu o numește „onestă și curajoasă” pe șefa ASSMB.