vineri, 18 august 2023, 8:05
de Cătălin Tolontan
„Ca să ocolească licitația pentru 2.700 de holtere cardiace, Primăria Sectorului 1 s-a folosit de faptul că mai primise 300 de aparate de la o firmă și i-a dat direct contractul”, a fost titlul articolului publicat de Iulia Marin, pe 2 iunie 2020, în Libertatea.
În mai și iunie 2020, chiar la începutul pandemiei, ziariștii Iulia Marin și Răzvan Luțac au investigat într-un șir de articole achizițiile de la centrul Caraiman, al Primăriei Sectorului 1.
„Compania Minimed Solutions, deținută de fostul consilier local PSD Mihai Peptan, va încasa de la primăria edilului PSD Dan Tudorache 54 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că un holter EKG cu 3 canale ajunge la 4.140 de euro”, au descoperit atunci ziariștii. Ei au informat publicul că centrul Caraiman a achiziționat la prețuri peste piață mai multe holtere decât sunt în toate spitalele publice din România.
Direcția Națională Anticorupție a anunțat astăzi, 18 august 2023, că patronul firmei Minimed, precum și directoarea de la centrul Caraiman al Primăriei Sectorului 1 și alți 3 angajați ai autorității publice au fost trimiși în judecată pentru corupție.
Iulia Marin a scos de la cei care au făcut achiziția explicația că le achiziționează pentru că holterele pot depista Covidul. Specialiștii au negat încă de atunci posibilitatea.
Libertatea a luat legătura cu un cardiolog de la un mare spital bucureștean. Acesta a spus că nu a auzit niciodată ca un spital, cu atât mai puțin un centru modest de sănătate al unei primării, să cumpere 300 de holtere.
„Holterul este dedicat monitorizării problemelor cardiace. Monitorizarea temperaturii este o găselniță. Nu cumperi 3.000 de holtere să monitorizezi sau să previi COVID-19”, a spus medicul, intervievat de Iulia Marin.
Procurorii au confirmat că, pentru a justifica achiziția, cei de la centrul Caraiman au scris în Referatul de Necesitate că „holterele pot confirma sau nu suspiciunea de infectare cu virusul SARS-COV-2”.
„GOMES IULIANA-LIVIA, la data faptelor Director executiv al Complexului Multifuncțional Caraiman, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
„GHIȚĂ MONICA, la data faptelor șef Serviciu Achiziții Publice, Relații cu Mass Media, Secretariat, respectiv șef Serviciu Achiziții Publice – Investiții, Urmărire Contracte din cadrul Complexului Multifuncțional Caraiman, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
APOSTOL LAURA NICOLETA, la data faptelor și în prezent consilier superior în cadrul Complexului Multifuncțional Caraiman, în sarcina căreia s-a reținut comiterea a 6 infracțiuni de fals intelectual,
MĂRĂȘESCU CONSTANTIN, la data faptelor și în prezent consilier juridic în cadrul Complexului Multifuncțional Caraiman, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
Persoană fizică, administrator în drept al S.C. MINIMED SOLUTIONS S.R.L. și administrator în fapt al S.C. ALIAS PRIME S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
În articolul Iuliei Marin, reportera a arătat că „Centrul a ales să negocieze direct cu firmele, prevalându-se de dreptul de a ocoli licitațiile, având în vedere extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”.
DNA susține în comunicatul său că i-a pus sub acuzare după ce a probat că „întreaga procedură de achiziție publică fiind fraudată, deoarece documentația tehnică ar fi fost întocmită cu participarea indirectă a viitorului câștigător al procedurii”.
Procurorii mai spun că „de asemenea facem mențiunea că, după ce presa a mediatizat, la data de 02.06.2020, în sens negativ, această achiziție, Complexul Multifuncțional Caraiman a decis, la 19.06.2020, rezilierea contractului încheiat cu S.C. MINIMED SOLUTIONS S.R.L. pentru diferența de 1700 de holtere ce urmau a mai fi livrate”.
„Din probele administrate a reieșit că prejudiciul total cauzat Complexului Multifuncțional Caraiman este de 17.205.091,34 lei”, susțin procurorii.
Urmărind banii, procurorii DNA au constatat că omul de afaceri, fost consilier PSD, despre care a scris Iulia Marin, a vehiculat din acest contract sume de peste 1 milion de euro.
„În perioada 22 noiembrie 2019 – 18 decembrie 2019, inculpatul persoană fizică, administrator al S.C. Minimed Solutions S.R.L., pentru a disimula sumele de bani primite în cadrul contractului menționat anterior, ar fi schimbat în euro suma de 196.300 de lei aflată în contul societății și și-ar fi achiziționat un autoturism marca Mercedes Benz GLC. Ulterior acestei achiziții, inculpatul ar fi vândut autoturismul către SC Alias Prime SRL, societate administrată în fapt tot de același inculpat”, susține DNA.
„La data de 23.10.2020, același inculpat ar fi transferat din contul de trezorerie al inculpatei S.C. Minimed Solutions S.R.L. suma de 5.000.000 de lei în contul curent al societății, iar la data de 26.10.2020 ar fi transferat suma de 3.000.000 de lei în contul său personal cu titlul de dividende. Ulterior, la data de 29.10.2020 inculpatul ar fi achiziționat contra sumei de 2.437.300 de lei un imobil în municipiul București, sector 1, toate acestea în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a banilor câștigați în urma încheierii celor două contracte”.
Investigația Iuliei Marin și a lui Răzvan Luțac: