EXCLUSIV. Contractul prin care banii au dispărut către Sofia, oferit de un avertizor de integritate bulgar: „E furt cu premeditare: Euroins a cedat tot, iar statul român, adică cetățenii, vor trebui să plătească”
Investigație de Dan Duca, Daniel Ionașcu, Ciprian Ranghel, Cătălin Tolontan
joi, 30 martie 2023, 5:39
Un specialist din Bulgaria, care a avut acces la documentele Eurohold, a dat ziarului Libertatea contractul prin care Euroins România s-a reasigurat la EIG Re, firmă din același grup, cedându-i acesteia toți banii și instrumentele financiare, în valoare totală de 1,58 de miliarde de lei. „Euroins a rămas o scoică goală, cum se numesc în domeniul financiar companiile golite premeditat de valoare”, spune avertizorul. Contractul are un punct care se numește „Terminare imediată”. E ceea ce li s-a întâmplat asiguraților români, în timp ce statul a întors privirile. Plătitorii de polițe RCA au fost „terminați imediat” și urmează să achite 300 de milioane de euro. Publicăm astăzi acest contract.
Contractul de reasigurare între Euroins România și Euroins Re (EIG Re) a fost semnat pe 9 februarie 2023 și se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2023, așa cum susține actul. Ziarul deține un draft de la Sofia. Compararea acestuia cu informațiile publicate de ASF și afirmate chiar de Euroins confirmă că e vorba de aceleași sume și clauze.
Contractul a fost semnat pe 9 februarie anul curent
Un specialist bulgar s-a decis să vorbească
Avertizorul de integritate care ne-a furnizat documentul sub protecția confidențialității, un specialist bulgar din Euroins, a descris succint ceea ce el numește „conflictul evident de interese al celor care conduc Euroins și au făcut acest contract doar în avantajul lor”.
Euroins România a cedat tot ce are către o firmă a acelorași acționari, sub pretextul reasigurării. Firma din grup a pus însă o clauză în contract: dacă statul preia Euroins, atunci toate activele cedate rămân la noi. Iar statul român, normal că a preluat Euroins, pentru că însuși contractul a agravat problemele de solvabilitate, care oricum existau Avertizor de integritate
„Și, atunci, toți banii și instrumentele financiare, tot patrimoniul valoros al Euroins a rămas în Bulgaria. E furt cu premeditare: Euroins a cedat tot, iar statul român, adică cetățenii, vor trebui să plătească”, a mai spus avertizorul.
Contractul pe care-l publicăm arată că Euroins România a cedat în reasigurare 97% din daunele întâmplate până la 31 decembrie 2022 și 87% din daunele ce urmau să se petreacă în 2023.
EIG Re prelua prin contract 97% din daunele pe 2022 și 87% din daunele pe 2023
Pentru acoperirea daunelor, Euroins a transferat către EIG Re active în valoare de 1,58 de miliarde de lei, din care 855 de milioane de lei în numerar și instrumente financiare, la care se adaugă alte 732 de milioane de lei creanțe din reasigurări.
Conform documentului, în contract este aplicabilă legislația din Bulgaria.
Articolul „Terminare imediată”
În contract există însă o clauză care prevede faptul că, în cazul în care societatea este plasată în orice formă de administrare de către autorități, atunci obligațiile celeilalte părți încetează. Cu alte cuvinte, EIG Re rămâne cu activele, dar nu mai e obligată la nimic.
Este vorba de articolul 26 din contract, care se numește „Terminare imediată”.
Acesta începe astfel:
„Oricare parte are dreptul (dar nu și obligația) de a termina acest Acord în orice moment cu efect imediat conform art. 87 alin. 2 din Legea privind contractele de obligații, fără a acorda părții aflate în întârziere un termen de rectificare, în cazul în care se produc următoarele evenimente, fiecare dintre acestea făcând ca prestația părții aflate în întârziere să fie inutilă pentru partea care nu se află în întârziere”.
Articolul 26 descrie condițiile în care intervine „terminarea imediată” a contractului
Care sunt evenimentele ce duc la ruperea contractului și rămânerea activelor în Bulgaria
Mai departe, începe o enumerare de posibile evenimente:
a) Dacă vreuna din părți își schimbă acționariatul, direct sau indirect prin transferul a cel puțin 50% plus o acțiune
b) Dacă oricare din părți își reduce capitalul pentru a plăti datoriile
c) Dacă vreo parte devine insolventă sau nu este capabilă să își plătească datoriile, dacă se inițiază procedura lichidării de către orice instanță sau autoritate de reglementare
d) Dacă oricare dintre părți este pusă sub orice formă de administrare de către o autoritate competentă sau vreo instanță, unde administrare înseamnă suspendarea, restricționarea sau impun condiții, dacă retrage, suspendă sau restricționează conducerea sau dacă afectează în mod similar procesul de evaluare a riscurilor legate de asigurări
e) Dacă posibilitatea de a tranzacționa orice clasă de asigurări sau reasigurări este retrasă, suspendată, restricționată sau condiționată, total sau parțial, permanent sau pe o perioadă
f) Dacă cealaltă parte nu mai respectă termenii contractului, inclusiv cele legate de plăți
g) Dacă țara în care cealaltă parte își are sediul devine implicată în ostilități armate, indiferent dacă este declarat sau nu război, dacă este ocupată parțial sau complet ori dacă este afectată de un război civil.
Cele două paragrafe care exonerează de orice responsabilitate EIG Re în cazul în care Euroins România este pusă sub administrarea autorităților sau rămâne fără dreptul de a vinde asigurări
Reasigurătorul din cadrul Eurohold păstrează tot
„În cazul în care Acordul este terminat de către Reasigurător sau în cazul în care apar evenimentele de la punctele d) (cealaltă parte intră în administrare – n.r.) sau e) (transferul vreunei clase de asigurări este interzis – n.r.), Reasigurătorul este considerat liber de obligații sub acest Acord (…)”, se mai arată în contract.
În acest caz, toate primele plătite în temeiul prezentului Contract și creanțele, recuperabilele și activele transferate care sunt deținute de Reasigurător la data încetării vor fi reținute necondiționat de către Reasigurător Contract Euroins – EIG Re
Practic, faptul că Euroins a semnat contractul a agravat lipsa de solvabilitate. Atunci ASF a ridicat licența de funcționare și a cerut insolvența Euroins.
Iar asta a convenit exact acționarilor care au mutat pe altă companie, EIG Re, toate „plusurile” Euroins, în timp ce statului român i-au rămas „găurile”, obligațiile de a plăti pagubele celor care sunt asigurați la Euroins.
Expert: „Nu se face așa când sunt părți afiliate”
Avertizorul de integritate de la Sofia numește contractul „un furt premeditat”. „Sunt mai multe probleme, dar să ne oprim la clauză. O astfel de clauză este normală numai atunci când nu vorbim de părți afiliate (din același grup – n.r.)”, spune acesta.
ASF a declarat pentru Libertatea că autoritatea nu a fost consultată înainte de semnarea acestui contract și că Euroins a informat autoritatea despre acesta în data de 17 februarie, compania spunând că activele au fost deja transferate.
„Transferul activelor către EIG Re a fost realizat în baza a două contracte de transfer instrumente financiare, încheiate în datele de 14.02.2023 și 15.02.2023”, a arătat ASF, într-un răspuns pentru Libertatea.
ASF a cerut Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), în calitate de administrator al Euroins, să facă toate demersurile pentru desființarea contractului și recuperarea activelor.
Din partea Euroins România, contractul prin care au fost cedate active în valoare de 1,58 de miliarde de lei poartă numele lui Kiril Boshov, acționar și șef al grupului de asigurări din cadrul Eurohold, și Tanja Blatnik, directorul general al companiei din România
Eurohold spune că este un contract „standard”
În schimb, Eurohold a comunicat că „acest contract de reasigurare este standard pentru toate grupurile de asigurări de top din Europa și respectă pe deplin cerințele ASF”.
Ce mai poate face statul român?
Avertizorul bulgar susține că autoritățile române pot argumenta în instanță că acest contract semnat cu EIG Re este dezechilibrat.
Contractele între părțile afiliate ale aceluiași grup trebuie realizate la prețuri și în condiții de piață. În acest contract numai condiții de piață nu suntAvertizor de integritate Euroins
În decizia privind falimentul Euroins, ASF a anunțat pe 17 martie că societății îi lipsesc din conturi 2,19 miliarde de lei, echivalentul a 445 de milioane de euro.
UPDATE: După publicarea articolului, Euroins a afirmat că ”Licența Euroins România a fost retrasă ca urmare a abuzului reprezentanților ASF”