joi, 16 martie 2023, 11:00
Joi, 16 martie 2023, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, cu un vot unanim în Consiliul ASF, 9 voturi din 9, ca firma Euroins să intre în insolvență, susțin surse care cunosc în detaliu decizia, sub condiția confidențialității.
Investigație de Dan Duca, Daniel Ionașcu, Ciprian Ranghel și Cătălin Tolontan
Decizia a fost luată de Consiliul ASF pe baza unei analize de solvabilitate care arată că deficitul de SCR (cerința de capital de solvabilitate) al companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro.
Aceste lipsuri transformă momentul în cea mai mare lipsă de solvabilitate întâlnită vreodată pe piața de asigurări din România.
Euroins era lider de piață RCA și a avut încasări de 400 de milioane de euro în 2022, din date oficiale ASF. Iar în 2023 încasa sensibil mai mult, conform informațiilor din piață. Cota de piață a Euroins la asigurarea obligatorie RCA depășise 31% în ianuarie 2023, conform informațiilor din piață.
ASF nu a confirmat oficial decizia Consiliului, sursele ziarului declarând că „planul ASF fiind acela de a anunța vineri dimineață decizia de insolvență a Euroins, documentele fiind deja întocmite”. Libertatea a contactat și Euroins, înainte de publicarea primului articol. Compania nu a răspuns la rugămintea de a comenta decizia ASF.
După publicarea articolului, Euroins a răspuns că „până la această oră, Euroins România si Eurohold Bulgaria nu au fost informate despre nici o decizie privind societatea Euroins”.
Surse din companie susțin că ea va da în judecată ASF. A fost ceea ce s-a întâmplat și în celelalte cazuri de insolvență.
În ultimii 8 ani, patru lideri de piață RCA au intrat în insolvență: Astra (2015), Carpatica (2016), City (2022) și acum Euroins (2023).