De Cătălin Tolontan
luni, 19 aprilie 2021, 3:43
De Cătălin Tolontan
Robert Fleckhammer este același procuror care în 2017 a inculpat-o penal pe ziarista Gabriela Scraba de la Radio România pentru că jurnalista a făcut publice costurile deplasărilor la ”business class” ale șefului RRA Ovidiu Miculescu. Două instanțe au picat acuzațiile procurorului Fleckhammer. Judecătorii au spus: ”Acestea sunt informații de interes public (…) în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României”.
În 18 aprilie 2021, DIICOT a confirmat, într-o știre difuzată inițial de Antena 3, faptul că a deschis un dosar penal după ce corpul de control al premierului Cîțu a reclamat ilegalitatea felului în care Ministerul Sănătății a făcut publică lista centrelor de vaccinare. ”Urmărirea penală este in rem”, a declarat oficial DIICOT, urmând ca persoanele cercetate să fie descoperite de-a lungul investigației.
2017: plângere a șefului numit de PSD la Radio. 2021: plângere a guvernului Cîțu
Surse din DIICOT au explicat pentru Libertatea că ”urmărirea în cazul centrelor publicate de oamenii lui Vlad Voiculescu a fost începută de secția condusă de Robert Fleckhammer, procurorul care a făcut același lucru în 2017, când a pus sub acuzare oameni pentru furnizarea de informații care erau de fapt publice”.
Sursă Libertatea:
Atunci, Fleckhammer a făcut-o în urma unei plângeri a șefulului numit de PSD la Radio România, acum o face în urma plângerii de la Florin Cîțu.
Între timp, procurorul a fost avansat. În februarie 2021, Robert Fleckhammer a devenit procuror-șef la Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice.
CSM l-a recomandat cu vot 4-3, în pofida apelului mai multor ONG-uri. Un număr de 11 organizații neguvernamentale cu activitate în justiție și-au exprimat ”îngrijorarea” pentru faptul că mapa profesională a lui Robert Fleckhammer nu arată o ”activitate profesională solidă și necontestată”.
Prin cel puțin un caz invocat de ONG-uri și devenit public după dezvăluirile Libertatea, procurorul Fleckhammer criminalizase oferirea informațiilor publice către public.
S-a întâmplat pe 30 mai 2017, când, la ora 6 dimineața, echipa procurorului Robert Fleckhammer a ridicat-o de acasă pe jurnalista Gabriela Scraba, de la Radio România Muzical.
Presată să recunoască o condamnare la închisoare cu suspendare!
Condusă în sediul DIICOT, jurnalista a fost pusă sub acuzare și trimisă în instanță pentru că oferise informații socotite de Fleckhammer secrete, despre deplasările pe bani publici ale lui Ovidiu Miculescu. Scraba a povestit cum a semnat un acord de acceptare a vinovăției, la închisoare cu suspendare, după ce procurorul Fleckhammer a amenințat-o că ea va rămâne fără muncă și fiica sa cu dizabilități fără sprijin.
Greutățile ziaristei, legate de fata ei cu dizabilități, sunt invocate de procurorul Robert Fleckhammer și în acordul de recunoaștere a vinovăției!
“Conform Contractului Colectiv de Muncă, pe durata unui proces penal, contractul de muncă ar fi suspendat, iar o condamnare ar atrage desfacerea contractului, ceea ce în mod evident, având în vedere şi vârsta inculpatei, ar cauza, pe de o parte, reducerea considerabilă a şanselor găsirii unui loc de muncă, iar pe de altă parte, imposibilitatea imediată de a plăti ratele şi de a-şi asigura întreţinerea ei şi a fiicei aflate în întreţinere”, scrie în acordul de recunoaștere, întocmit de procurorul Robert Fleckhammer.
Mai apoi, în instanță, ziarista a realizat că ea nu comisese nicio infracțiune și a cerut judecătorilor să anuleze acordul de recunoaștere a vinovăției. Iar judecătorii i-au dat dreptate.
Judecătorii care au respins acuzațiile DIICOT în cazul de la Radio România au fost:
Judecătorii au motivat că ceea ce a incriminat procurorul Robert Fleckhammer a fost, de fapt, transmiterea către public a unor informații care aparțin publicului.
În fața acestor verdicte, Fleckhammer a clasat cazul în 2019. La doi ani după descinderea de acasă de la jurnalistă.
Nou caz, cel al centrelor de vaccinare, a apărut după ce premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la ministerul unde încă era ministru Vlad Voiculescu. Acțiunea a venit în urma publicării centrelor de vaccinare de către MS. Cel audiat de oamenii Corpului de a fost nu ministrul, ci Ștefan Voinea, consilierul său onorific.
Inspectorii de la Guvern au considerat că publicarea acelor centre, în modul în care s-a făcut, este un act penal. La câteva zile după ce Corpul de Control a trimis către DIICOT sesizarea, secția de Parchet condusă de procurorul-șef interimar Robert Fleckhammer a confirmat că a deschis dosar penal pentru:
Conform legii, decizia deschiderii dosarului penal aparține exclusiv procurorului. Numai în momentul trimiterii în judecată, unui acord de recunoaștere a vinovăției sau clasării se obține și aprobarea șefului direct, în aceste caz al procurorului Robert Fleckhammer.
ERATĂ: Într-o versiune anterioară a acestui articol apărea informația că președintele Iohannis a semnat numirea ca șef interimar la DIICOT a lui Robert Fleckhammer. În realitate, doar CSM semnează delegarea interimarilor, nu președintele României.
Stefan Spilperg • 19 aprilie 2021, 18:32
Mai fa un documentar de Oscar.
Traian • 20 aprilie 2021, 8:26
ERATA spune totul despre cunostintele si pregatirea micului propagandist Tolo. Altceva nu am de comentat, fiindca a ajuns prea jos
Marius • 20 aprilie 2021, 10:05
Nu conteaza cine instrumenteaza dosarul. Nu poti avea dublu discurs: urlii cand psdistii se ascund dupa imunitati si le explici ca daca sunt nevinovati o sa stabileasca justitia care e corecta si acuma te ataci cand o posibila cauza penala e trimisa spre investigare la parchet. USL+ trebuie sa inceteze sa mai aiba comportament *** daca nu vor sa valideze acuma actiunile psdistilor.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
pacientuedevina • 20 aprilie 2021, 10:44
Pacat ca echipa lui Voiculescu a refuzat principala, esentiala si prioritara TRANSPARENTIZARE a serviciului public de sanatate: cea fata de Pacienti, prin includerea reprezentantilor acestora in conducerea DSP urilor si spitalelor publice, cu vot consultativ. Adica acces la informatii de prima mana, deci adio tunuri financiare si musamalizari, adio mafie medicala. Nu a vrut d-l Voiculescu ... Stiti de cate ori a rostit cuvantul "Pacienti" in toate declaratiile lui publice?...si atunci, mai e o surpriza ca a fost doar un alt ministru, exact ca si cei anteriori, care a refuzat infiintarea in MS a Directiei pt Protectia Drepturilor Pacientilor?
pacientuedevina • 20 aprilie 2021, 11:10
Vorba aceea: spune-mi ce transparentizezi si pt cine, ca sa iti spun cine esti...Dar echipa e bulversata ca nu a iesit in strada niciun pacient sa ii sustina...
pacientuedevina • 20 aprilie 2021, 11:18
Mare pacat...Daca se aliau cu Pacientii, ar fi ramas in Istorie pt reformele reale si efective. Asa patesc toti care bat palma cu establishmentul medical si nu realizeaza ca MS e ministerul Pacientilor: pt Pacienti si cu Pacientii impreuna. Pacientiisunt patronii platitori, iar corpul medical este personalul care ii serveste pe Pacienti.
paul S • 20 aprilie 2021, 11:18
Tolontan, în urma citirii acestei creații pe care ai lucrat-o și etalat-o, ar trebui sa raman în conștiința cu suspiciunea ca procurorul nu este imparțial, fiind apropiat de pesedeu? Ca și consecință, rechizitoriul împotriva lui Voiculescu nu va fi corect, ci va fi un "rautacism"? Asta vrei sa transmiți? Explica domnule clar! Ca ești vag și alambicat precum Voiculescu. De parca singur și-ar fi scris textul asta. Deci, fii direct și clar, cum erai tu odata: a fost offside sau nu a fost offside?
Stefan Spilperg • 21 aprilie 2021, 18:43
Daca luati Oscaru sa urcati pe scena impreuna cu rudele pacientilor arsi la ATI. Succesuri!
Catal!n • 26 aprilie 2021, 1:14
Am ajuns sa intru pe tolo.ro doar ca sa citesc comentariile. Chiar sunt curios... creste numarul romanilor care-l citesc pe Tolontan sau creste numarul romanilor care-l "citesc" pe Tolontan? Se pare ca creste numarul romanilor care-l "citesc" pe Tolontan. Liniste mare-n tara cu ONG-urile straine la putere si PD-L(PNL vopsit) lu' Basescu. Domnule Tolontan, chiar nu va intereseaza ca se renumara voturile in sectoru' 1? Mai tare Oscaru' pe carca mortilor unora. Sa mai zic de ingerintele Departamentul American de Stat in Justitie? Bine c-ati luat Oscaru', manca-v-as, maaaaaaaare realizare. Bine ca nu scrii de dublu standard al democratiei, al alimentelor, al sistemelor. Bine ca nu scrii ca Franta e exportatoare de coruptie, in acte, Transparancy Intern"shional" sau cum s-o scrie z.. si tot asa. Sper doar c-o exista o Judecata de Apoi si acolo vom primi fiecare ce meritam (Nu, nu bani si Oscaruri). Respect Petre Tutea, Radu Gyr, parintele Papacioc si multi anii. P.S. Creste ura-n noi pentru voi!