duminică, 22 noiembrie 2020, 3:36
de Cătălin Tolontan
BYT (Brightest Young Things), o revistă online din Washington și New York, amintește în cronica sa dedicată documentarului românesc Colectiv despre un cunoscut serial TV: The Wire.
Difuzat între 2002 și 2008 în cinci sezoane, The Wire este o dramă polițistă urbană. În serial, instituțiile luptă să reziste corupției, iar integritatea sau abuzurile indivizilor care sunt puși să le apere ajung, la rându-le, să influențeze instituțiile, într-un vortex parcă fără scăpare.
„Sunt multe comparații între Colectiv și Spotlight, un alt film cu jurnaliști încăpățânați. (…) Cred însă că baza de comparație mai utilă e, destul de ciudat, al doilea sezon din The Wire. Vă puteți aminti că sezonul se deschide cu o crimă, corpuri de femei ce apar în portul Baltimore și în final se va vedea că aceste crime sunt consecința inevitabilă a unui sistem dincolo de controlul oricărei persoane”, scrie BYT.
Meritul lui Alexander Nanau, regizorul documentarului Colectiv, arată Brightest Young Things, e acela că oferă spectatorului, în același timp, furie și speranță.
E o temă crucială, poate cea mai importantă a comunităților noastre, golite nu doar de 3,5 milioane de frați, surori, copii și nepoți, plecați în străinătate, ci mai ales de voințele și de potențialul lor.
Frazele cele mai des întâlnite în discuțiile comune din România sunt „nu se poate face nimic”, „țara asta e fără speranță”, „nu ne schimbăm nici în 100 de ani”.
Le trimitem celor de afară batoane de ciocolată Rom, pe care scrie „#SuntemCuVoiOriundeAțiFi”. Sau ne spunem simplu, unii altora, precum în luminițele românilor din Londra, „Mi-e dor de tine”.
Văzând Colectiv, scrie BYT, înțelegi de ce poți alege să părăsești România, ca pe o cauză pierdută, din pricina acestui sistem, dar înțelegi și dacă alegi să crezi în, acestea sunt ultimele cuvinte ale cronicii, „Țara pentru care merită să lupți, oricum”.
Foto: Lights On Romania / Gabriel Aldea
Pacientuedevina • 22 noiembrie 2020, 20:16
Da, luptăm pentru spulberarea „statului în stat” și dictaturii „medicale” ilegale din secțiile ATI din Rou. Ca acestea să nu mai sfideze și să nu mai umilească pacienții, să nu le mai încalce drepturile legale! Luptăm, de exemplu, pentru că „A transformat secţia ATI şi Covid într-un adevărat bordel, în sensul că, în loc să stea lângă săracii pacienţi, aceştia se închid ore şi nopţi întregi în cabinet, unde întreţin raporturi sexuale şi chefuiesc” (https://www.viva.ro/actualitate/se-intampla-in-romania-sex-***-in-sectia-de-terapie-intensiva-unde-sunt-tratati-bolnavii-de-covid-19-2604278).
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Pacientuedevina • 22 noiembrie 2020, 20:26
De ce mai luptăm, noi pacienții, față de indisciplina crasă, autosecretizarea ilegală și stalinismul inadmisibil din secțiile ATI din Rou? A spus-o chiar Libertatea, citez: „din păcate încă ascundem mizeria sub preș. Nimeni nu vorbește despre faptul că mulți pacienți din ATI supraviețuiesc coronavirului, dar se suprainfectează cu bacterii nosocomiale! Știți din ce cauză a murit profesorul Istvan Benedek din Tîrgu Mureș, doctorul care a efectuat primul transplant de măduvă la un bolnav adult în România? El a reușit să depășească infecția cu COVID și a fost răpus de infecția cu o bacterie luată din aparatul de ventilat! De ce nu vorbește nimeni despre acest lucru? Citeşte întreaga ştire: Dr. Laszlo Lorenzovici: ”Știți câte cancere nu au mai fost diagnosticate la timp? Blocarea sistemului de sănătate face mai multe victime decât COVID” -https://www.libertatea.ro/stiri/dr-laszlo-lorenzovici-cate-cancere-nu-diagnosticate-timp-pandemia-covid-3157750 Mâine va putea fi chiar cazul vostru sau al părinților ori copiilor voștri, dacă nu luptați...Degeaba vă veți lamenta atunci, pentru că nu ați făcut NIMIC ca să împiedicați mafia medicală să perpetueze morțile evitabile ale pacienților din sublimele spitale rou, care deși sunt instituții PUBLICE (prestatoare de servicii medicale publice, plătite de noi contribuabilii), s-au transformat în feudele personalului medical și în piața lor de afaceri în interes personal
Catal!n • 22 noiembrie 2020, 20:47
Domnule Tolontan, incetati! Va rog frumos, va rog in numele istoriei Romaniei, chinuita, plina de sange si durere. Ne omori cu inchinatu' la Porti Inalte... Adu-ti aminte de remarca marelui Tutea, cu puscaria facuta de el si poporu' de ***. In alta ordine de idei, imi permit sa va dau un pont despre un subiect de presa COLOSAL : “Principalul scop al Raportului de fata a fost de a contura intr-un document unic, arhitectura unui mecanism nepublic si nedemocratic de conducere a societatii romanesti in ultimii 15 ani, proiectat sa stearga cu radiera de succes DNA, pe baza de agenda si prioritati, orice entitate fizica sau juridica ce nu s-ar fi potrivit in timp si spatiu cu tiparul de pe planseta de lucru a arhitectului. Mecanismul s-a dovedit in practica a fi bine gandit, eficiant, covarsitor si cinic, nelasand vreo sansa celor ce nu se potriveau cu tiparul arhitectului, vieti furate, destine frante, cariere profesionale zdrobite, traume psihice, umilinte, represiune nedreapta si uneori, moarte. Aceasta ar cam fi dimensiunea a ceea ce am numit in titlul lucrarii – Noaptea dreptatii romanesti 2005 – 2020”.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
JJJ • 22 noiembrie 2020, 22:28
Sa lupti pentru ce? Romania e un stat esuat din toate punctele de vedere: legal, administrativ, logistic, profesional şi moral. Sa lupti pentru cine? Pentru aceleasi clanuri de securisti si mafioti care au confiscat tara in 1990? Numai ei si beizadelele lor iau lozul castigator de 30 de ani sub o forma sau alta. De ce sa lupti pentru ceva ce a murit?
Pacientuedevina • 22 noiembrie 2020, 22:54
Noi încă nu am murit. ȘI NU VREM SĂ NE OMOARE SPITALELE LOR MAFIOTE... Pentru asta luptăm, pentru viața noastră și a familiilor noastre, că noi nu avem bani să ne tratăm la Viena și nici PILE să fim transferați în Belgia, ca să scăpăm cu viață...
Ilie • 23 noiembrie 2020, 9:50
Domnule Tolontan, ganditi pozitiv cand spuneti ca Romania isi va reveni. Dar va inselati. In Romania, intotdeauna o sa fie coruptie in sistemul de sanatate. Si o coruptie mare de tot, cu toate condamnarile celor din sistem.
MZM • 23 noiembrie 2020, 10:49
Domnule Tolontan, cu aceste articole, pe langa autolaudele cu documentarul Colectiv, faceti si un mare deserviciu Romaniei si romanilor, cu reiterarea formularilor defetiste de genul „nu se poate face nimic”, „tara asta e fara speranta”, „nu ne schimbam nici in 100 de ani”! Aceste afirmatii sunt nu numai neadevarate, ci si tendentioase si coincid perfect cu propaganda rusa, cu care trolii stipendiati de Sputnik umplu retelele de socializare. Depinde cu ce ne comparam. Fata de perioada comunista, Romania de azi este un... Paradis! Romania de astazi nu este de plans, ci dimpotriva, ea se afla in cea mai avantajoasa situatie economica, sociala, si politico-militara din toata existenta ei de peste 2000 de ani. Facem parte din cea mai importanta comunitate economica - UE - si din cel mai puternic pact militar - NATO. Astazi, in Romania, se traieste mai bine ca niciodata in trecut, pentru simplul motiv ca principalele mijloace de existenta (hrana, imbracaminte, incaltamine, aparate electrocasnice, automobile etc.) se procura mai usor ca niciodata in trecut. Conform statisticilor, romanii arunca zilnic 6000 de tone de mancare, de alimente, fapt care este, in sine, o nesăbuință, dar isi pot permite aceasta nesăbuință! Iata si parerea d-lui Alin Teodorescu, sociolog, Directorul IMAS, dintr-un interviu (Ev. zilei din 26.08.2020): Ziarist: Cum se vede din biroul dv. Romania de azi? A. Teodorescu: Pentru generatia mea, nascuta la mijlocul secolului trecut, Romania de azi este o implinire absoluta. O societate deschisa, parte a UE si NATO, fara granite pana la celalalt capat al continentului, cu mass-media diversificate, cu librarii pline de carti bune. De cate ori intru intr-un supermarket, sunt uluit de diversitatea produselor si de preturile relativ mici față de anii socialismului. Ziarist: Romania de azi este o tara din care romanii prefera sa fuga. Au incetat romanii sa spere? A. Teodorescu: Romanii nu fug. Romanii fugeau inainte de 1989. Acum romanii au un comportament perfect rational. Ei se muta dupa locuri de munca mai bune, dupa servicii publice impecabile, dupa scoli si spitale publice de calitate. Asa s-a intamplat cu portughezii in Franta, cu italienii in Germania si Elvetia, cu sarbii in tarile nordice. Nu este nimic anormal. Anormal este sa ii privim pe acesti oameni ca tradatori si dezertori, in loc sa intelegem ce sunt ei de fapt: invingatori in sisteme sociale diferite de al nostru...
ROCKER CHOPPER • 6 decembrie 2020, 9:24
Evident, Romania de azi ne se compara cu cea dinainte de 1989. O societate deschisa in care te poti exprima liber. Facem parte din UE si NATO. Gasim in librarii carti bune, in mass-media gasesti astazi persoane care au curajul sa arate si neregulile din societate, poti sa calatoresti liber si gasesti in magazine o diversitate de produse (si asta este important). Totusi, multi romani aleg sa plece in alte tari. Libertate avem, prin urmare cred ca altele sunt motivele. Pleaca pentru locuri de munca mai bine platite, pentru servicii publice si spitale de calitate, pentru un viitor mai...optimist pentru copiii lor. Da, intr-adevar multi suntem dezamagiti. La un moment dat si eu am vrut sa plec in Occident. In primul rand din motive profesionale. Nu am plecat si nici nu regret. Pur si simplu, aici ma simt bine, aici ma simt ocupat. Nicidecum din patriotism. Chestia asta cu fluturarea patriotismului mi se pare falsa. Suntem patrioti cand se apropie ziua nationala (eu, ca roman transilvanean nu ma regasesc in aceasta zi), dar in restul anului, lasam munti de gunoaie pe unde mergem si ne batem joc de tot ceea ce insemna bun-simt! Sigur, nu uitam sa ne laudam ce tara frumoasa avem!!!! In 89 am avut o mare sansa. Am ratat-o. Dupa atatia ani, ma intreb cum a fost posibil ca majoritatea romanilor sa voteze un fost comunist. "Jos comunismul"? In fine. A venit anul 1996, cand CDR-ul a castigat alegerile. Atunci a fost singura data cand am votat pozitiv. Dezamagire totala! DA, ca roman din Transilvania nu ma regasesc in ziua de 1 decembrie! Citind putina istorie am ajuns la concluzia ca lucrurile nu au fost chiar asa cum ne-au spus profesorii de istorie la scoala. As putea detaila. In fine, poate nu conteaza ceea ce cred eu. Dar, cum merg lucrurile acum nu este bine.