vineri, 20 noiembrie 2020, 4:38
de Andrei Crăițoiu și Cătălin Tolontan
Presa internațională este, folosind propriile ei cuvinte, șocată de felul în care tragedia românească de la Colectiv, dar și mișcarea socială care încă e vie în România, a prevăzut pericolele reale ale unui guvern care îi minte pe cetățeni și a lansat un grav avertisment” (Chicago Tribune). Acest avertisment, în legătură cu lipsa de transparență a politicienilor și cu înflorirea populismului, e mult mai vizibil în toată lumea, odată cu pandemia COVID.
Tom McCarthy, regizorul filmului Spotlight, laureat al premiului Oscar, va introduce astăzi documentar românesc “Colectiv” publicului american, într-un eveniment online. Tot vineri, filmul lui Alexander Nanau se lansează în Marea Britanie și Canada.
Reacțiile presei internaționale înainte de această lansare încep printr-un elogiu adus cinematografiei românești, care, susțin marile ziare ale lumii, a reușit în decenii de muncă să fie prezentă la vârful creației cinematografice, printr-un realism aparte.
Ziariștii relatează că regizorul documentarului “Colectiv”, Alexander Nanau, se adaugă lui Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu și altor creatori ai noului val, povestitori ai unei lumi “care nu este Hollywood”, așa cum scrie Financial Times
„Ziariștii relatează că regizorul documentarului “Colectiv”, Alexander Nanau, se adaugă lui Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu și altor creatori ai noului val, povestitori ai unei lumi “care nu este Hollywood”, așa cum scrie Financial Times” Danny Leigh, Financial Times
Financial Times și The Guardian oferă filmului “Colectiv” 5 stele din 5. Cotidianul britanic The Times vede documentarul românesc drept cel mai bun film despre jurnalism de la “Toți oamenii președintelui”, iar The Globe and Mail, din Toronto, susține că “rareori arta de cinema a fost atât de devotată idealizării importanței jurnalismului precum în «Colectiv»”.
Jurnaliștii din SUA, Marea Britanie și Canada consideră că mesajul “Colectiv” este universal și fac legătura cu ceea ce trăiesc oamenii chiar și în sisteme de sănătate mult mai evoluate.
“În noiembrie 2020, la opt luni de la pandemia COVID-19 care devastează Statele Unite, nu e niciun dubiu că vorbind despre pericolele reale care apar când guvernul își minte cetățenii într-o criză de sănătate publică, acest film este aproape incredibil de vizionar și o poveste a unui avertisment grav ignorat”, scrie Chicago Tribune despre documentarul realizat de Alexander Nanu și din echipa căruia au făcut parte Antoaneta Opriș (coscenaristă), Mihai Grecea și mulți alți oameni.
„Captivant, incisiv și șocant de puternic, “Colectiv” este cu ușurință documentarul anului” Katie Walsh, Chicago Tribune
Numitorul comun al tuturor publicațiilor este elogierea curajului victimelor abuzurilor din politica și din sistemul de sănătate românesc, care nu sunt decât forma gravă și prevestitoare a ce se petrece, la scară diferită, în întreaga lume.
Sunt elogiați angajații spitalelor, sursele care discută deschis despre problemele din sistem.
În zeci de articole se vorbește despre determinarea femeilor și bărbaților din societatea din România care se opun “adâncurilor acestei corupții, care a generat cinismul și disperarea zdrobitoare a sufletului, atât în rândul liderilor, cât și al cetățenilor” (Los Angeles Times).
Contribuția whistleblowerilor a făcut posibil ceea ce San Francisco Chronicle numește: “Efortul neîncetat al jurnaliștilor de a expune corupția”.
În același timp, schimbarea nu este doar problema unor oameni, oricât de persistenți ar fi aceștia, ci o alegere a poporului, oricare popor, dacă și-o dorește, scrie presa internațională despre “Colectiv”.
Fără o implicare a cetățenilor, așa cum remarcă ziariștii de la The Telegraph, “totul capătă la început un aspect epopeic, dar ramificațiile în România sunt pe termen scurt”.
„Și dacă lupta rămâne în sarcina unor “mici grupuri de oameni scormonitori, privați de somn și care-și pun capetele laolaltă”, atunci “luptele de acest gen se vor limita la vârful aisbergului” The Telegraph
“Unele documentare vă asigură că lumea e mai bună când s-au încheiat (nedreptatea a fost expusă); altele insistă că poate fi mai bună (sunați la numărul indicat ca să aflați cum). «Colectiv» nu oferă astfel de paliative. În schimb, schițează un exemplu onest, afectiv, oarecum utopic și demodat, de ceea ce este nevoie pentru a face lumea mai bună sau măcar mai puțin îngrozitoare”.
„Arcul universului moral se poate apleca spre dreptate. Dar, așa cum «Colectiv» prezintă cu detalii angoasante și cu un sentiment de decență, profund și mișcător, este nevoie de oameni încăpățânați, supărați – jurnaliști, politicieni, artiști, activiști – ca să ciocănească la acel arc până când începe să se îndoaie, poate, în direcția corectă”Manohla Dargis, The New York Times
“Mi-aș fi dorit să știu cum un ziar sportiv, Gazeta Sporturilor, care prezintă de obicei echipe de fotbal în titlurile sale, a cultivat o echipă de investigație atât de uimitoare”.
“Surplusul rezultat din taxele contribuabililor a acoperit buzunarele anumitor privați în ceea poți numi complexul farmaceutico-guvernamental al României”, a scris ziarul britanic The Guardian, folosind metafora clasică a “complexului militaro-industrial”, denunțat de președintele american Eisenhower. The Guardian a scris de două ori despre filmul românesc “Colectiv” în ultima săptămână.
„Există un moment în care mi-a venit să mă pitesc sub scaunul meu: când ziariștilor de la Gazeta Sporturilor li se arată un videoclip filmat în secret, cu viermi care se zbăteau în rana incompetent îngrijită a unui pacient. Dacă ar fi într-un film fictiv, metafora ar fi respinsă ca fiind prea evidentă” Peter Bradshaw, The Guardian
“În parte, Colectiv se referă la deprinderile autoritare îngrozitoare care au supraviețuit căderii lui Ceaușescu în România; în parte, este vorba de banii colosali care trebuie încasați, în stilul cunoscut în Moscova, prin exploatarea activelor naționale”.
“Este, de asemenea, un avertisment și pentru noi (n.r. – Marea Britanie), despre cât de apetisant este un sistem public de sănătate pentru un anumit tip de afacerist bine conectat, al cărui impuls este să economisească bani și să marcheze profitul”.
“În urmă cu un an, «Colectiv» rula ca o piesă de non-ficțiune, un thriller jurnalistic construit prin metoda unui film despre sistemul politic. Văzut acum, în timpul celei mai grele crize a sănătății mondiale din mai mult de un secol, felul în care Nanau expune neglijența medicală și corupția farma se simte ca un avertisment sumbru, un prequel al unui film al groazei din viața reală, încă în curs de desfășurare”.
„Dacă «Moartea domnului Lăzărescu» a fost o dramă care s-a desfășurat cu un realism neclintit, «Colectiv» este un documentar ritmat de urgența unui thriller” Justin Chang, Los Angeles Times
“Pandemia COVID-19 a servit ca o radiografie metaforică, expunând disparități socio-economice și slăbiciuni ale reacției la situații de urgență în statele din întreaga lume, iar «Colectiv» și-a concentrat propria rază străpungătoare de laser pe eșecurile îngrozitoare ale sistemului de sănătate din România”.
“S-ar putea să recunoașteți unele dintre simptomele sale în propriul dv. Guvern (n.r. – cel din SUA): în sisteme care pun profiturile deasupra bunăstării pacienților, în explozii de retorică naționalistă și în alegeri cu mize mari ale căror rezultate sugerează că unii alegători au o relație teribil de selectivă cu adevărul”.
“Un amestec de șovinism tribal și mândrie naționalistă a împiedicat transferul pacienților către unități de arși mai bine echipate din Austria și Germania; rezultatul a fost o falsificare a eticii medicale, lăcomie corporatistă și complicitate guvernamentală, ducând la suferințe de nedescris și pierderi inutile de vieți”.
„Nanau a realizat un documentar informativ despre o poveste despre care majoritatea americanilor nu au auzit niciodată și a făcut zoom out cât să condenseze epoca meschină și necinstită a populismului global” Ann Hornaday, The Washington Post
„Nu trece neremarcată ironia că sarcina de a confrunta autoritățile revine unui ziar sportiv, Gazeta Sporturilor. Metodele jurnalismului din vechea școală triumfă: scormonitul prin hârtii, trântirea telefoanelor. Cea mai veche întrebare jurnalistică triumfă și ea: De ce mint acești oameni?”.
„Ce i-a omorât pe ei au fost spitalele lor, sanctuarul vieții umane”Danny Leigh, Financial Times
“«Colectiv» pornește ca unul dintre cele mai mari filme despre jurnalism din toate timpurile și după aceea merge mai departe, expunând democrația în luptă cu ea însăși”, scrie Eric Kohn în publicația IndieWire.
“Există momente în care comentariul – declarațiile tipice la lansarea unui film sau altuia – pur și simplu nu este suficient (…) Cu persistență liniștită și răbdare, acești oameni (n.r. – jurnaliștii români) au reușit – și să-i privești practicându-și meseria îți face inima să se înalțe. Există momente în care comentariul nu este suficient”.
“Este un film documentar pentru vremurile noastre, care va răsuna în toate locurile în care oficialii guvernamentali mint în mod flagrant pentru a-și camufla incompetența. Și în toate acele locuri în care reporterii – cei care se întreabă, sapă și nu se tem să ridice telefonul – au fost considerați produse de unică folosință” Ian Herbert, Daily Mail
Ilie • 20 noiembrie 2020, 16:59
Îți dai seama câți bani făceai dacă aveai acum banner-ul cu Roșia Montană Gold Corporation? Să știi că de la exploatările cu cianuri au murit mai mult de 65 de oameni. Și o spun cu toată durerea pentru că mi-a murit o prietenă la Colectiv. Și tu faci bani din asta! Nu am auzit să donezi sumele câștigate din clicurile de la articolele despre Colectiv. Doar te lauzi! Ca să faci mai multe clicuri.
Mircea Ordean • 20 noiembrie 2020, 17:18
Articolul mi se pare subiectiv. / Între altele, imi aduc eu bine aminte ca dl Tolontan a fost implicat în proiectul filmului despre Colectiv? / Dacă e asa, frumos era sa lase pe alții a-l ridica în slăvi...
Sergiu Gorea • 20 noiembrie 2020, 18:04
Nu sovinismul sau nationalismul, ci banii negri i-au tinut pe raniti in tara, cinismul sardonic si incompetenta, ramase la conducere si dupa astfel de tragedii si investigatii. Civismul este poetic in Romania, a zburat un prim-ministru, au trecut 5 ani si problema a ramas. Interventii pe cord oprite la Institutul Inimii, din cauza unor orgolii, acum cativa ani. Transplanturi pulmonare amanate politic, mai recent. Spitalul de campanie Letcani. Spitalele abulante din salile polivalente. Tone de bani negri. Victime colaterale. Un documentar zguduitor, un trimf trist si stirb al unei dreptati palide. Ce urmeaza? Lumea a uitat de sinistrul sanatatii care, acum cativa ani, concedia la Tv, duminica, zeci de manageri de spitale, intr-o conferinta de presa? Manageri repusi pe posturi de justitie, apoi concediati, a doua oara?! Liberi si nevinovati, atat managerii, cat si sinistrul! Ce sa inteleg?
traian • 20 noiembrie 2020, 18:15
Din pacate acest documentar devine o telenovela despre incompetenta, coruptie, iresponsabilitate, impostura. Dupa Colectiv in 2015, am avut in 2020 un nou episod la Piatra Neamt! Sa vedem daca Tolontan si echipa lui vor reusi sa fie la fel de vocali si noi cu totii vom face cu adevarat ceva util pt stoparea acestui serial al mortii!
Helga • 20 noiembrie 2020, 18:45
Cine împiedică pe NYT să investigheze la fel de bine incendiul similar din 2016 de la Los Angeles? Peste 40 de morți, nicio condamnare. Poate au fost prea ocupați cu Trump... 😉 Oricum, noi așteptăm cu răbdare investigația Piatra Neamț. Mai ales că Ludovic Orban ne-a rămas dator cu o demisie, iar Johannis cu niște mitinguri.
Giuri • 20 noiembrie 2020, 19:48
Desi era oxigen in pereti, la Piatra-Neamt incendiu nu a avut aceeasi intensitate ca la Colectiv. Viteza de ardere si temperatura de la colectiv este analizata domnule Tolontan? Traiasca noua propaganda!
Marcos • 20 noiembrie 2020, 20:04
Impactul tragediei din octombrie 2015 asupra mentalului public a fost atît de mare, încît mai deunăzi Piedone a fost ales primar. Da, omul care a semnat autorizația și care cu niște ani în urmă, își schimbase domiciliul în Argeș pe motive de permis... de pescuit. Bancul de la Radio Erevan cu întrebarea ”E adevărat că în România...?” e mai actual ca oricînd.
Catal!n • 20 noiembrie 2020, 20:07
Domnule Tolontan, ce ar trebui sa deduc din titlurile presei straine? Am uitat toti tara in care traim? Ne "bucura" articolele? :) Spitalele sunt la fel, oamenii la fel. S-adus si Dragnea, si PSD, si Angi Serban cu ai ei copii de securisti, a venit Iohannis, Lucovid, ne lauda presa straina ca... ce? ca au murit unii la noi in tara? Tara pe care multi din lume nu stiu unde e? Scrieti un articol fabulos despre foame, domnule Tolontan. Cautati sa primiti elogii pentru analfabetismul functional din tara, asigurati-va ca ne stie lumea pentru batranii pe care nu ni-i respectam si tot asa. Astept un film despre saracia din Romania, de preferat comedie. A, nu, exista Las Fierbinti deja. Faceti un filmdespre Acces Direct sau ceva de genul, am incredere ca la talentele voastre de mari deontolgi, adevarul va prevala mereu. P.S. Social dillema - Netflix, Great Hack - Netflix - filme corect-reale cu impact la fel de corect-real in orice constiinta vie, asumata. Sa radem de noi si de tara noastra nu e motiv de bucurie. Sa radem de dramele unora, sa folosim cuvinte nepotrivite pentru un asa dezastru... Dar se poate si mai rau, vezi CTP-ul :) P.S2 O dorinta sincera, Romania libera!
Catal!n • 20 noiembrie 2020, 20:17
Si totusi ma roade o curiozitate. In Romania nu se lanseaza azi? :)))))))))))))). Banuiesc ca e despre bani pana la urma, nu despre drama romanilor din Romania... Oameni cu suflet mare au dat un purcoi de bani ca sa faca un film despre niste amarati in lume (de 2000 de ani suntem amarati) si din deontologie, il lanseaza la ei acasa, ca na... banii lor, regulile lor chiar daca drama noastra. Sau ar mai fi un motiv... au vrut aia in Romania, da' nu i-a lasat PSD. Asta e, sunt sigur, de la PSD. Oricum, marile publicatii ale lumii le-am vazut in actiune cand America a invadat Irak cautand arme de distrugere in masa. Ca n-au gasit niciun surub, cui ii pasa? Asa, de amortu' artei, recomand "Soc si groaza", un documentar HBO (cred ca neafiliat PSD) sa vedeti cum e cu presa americana :D
Paris Constantin • 20 noiembrie 2020, 20:23
Ca deobicei trebuie sa ne laudam cu tot Ce ne poate arata cu degetul in sens negativ. Atentie! In 1998 octombrie la Göteborg in Suedia are loc un incendiu la o discoteca Ce avea loc intrun local industrial la et 2 si unde era permis 150 pers Au intrat Circa 400 incendiu a avut ca rezultat 63 morti si 200 raniti Nu sa facut nici un film care sa fie trimis ma festivaluri Noi trebuie sa ne laudam cu tot Ce e mai rau fiindca asta vrea occidentul Sa vrut sa se construiasca un Draculaland Sa facut reclama la eclipsa de soare tot in stilul Dracula La festivaluri de filme se prezinta doar saracie(care este reala) care lasa o impresie mult exagerata. Un amic din Suedia a spus ca l-au surprins pozitiv drumurile din RO pt simplu fapt ca din informatiile primite inainte de calatorie se astepta la ceva mult mai rau Cautati pe Gogle sau YouTube Goteborg discobrand 1998 si vedeti Ce sa intimplat
MZM • 20 noiembrie 2020, 20:26
Mi se pare usor indecent sa ne mandrim cu filmul despre o mare tragedie. E ca si cum s-ar lauda cineva ce grozav a filmat el o deraiere de tren cu multi morti. Nu am vazut documentarul „Colectiv” si nu stiu daca in el se scoate in evidenta, si cat se insista pe caracteristica sa speciala: interventia ministrului sanatatii de atunci - Banicioiu - care a refuzat ferm, cu consecinte dezastruase, ajutorul strain, afirmand țanțos, cu coada sus ca „nu avem nevoie de ajutor, avem tot ce ne trebuie in spitalele noastre pentru arsi”! Nu stiu daca documentarul vorbeste despre atitudinea criminala a ministrului sanatatii prin care s-a scris condamnarea la moarte a multor accidentati care puteau fi salvati in spitalele straine. La fel a procedat si Putin in cazul submarinului Kursk (esuat pe fundul oceanului). A refuzat ajutorul englez si suedez, țări care aveau echipamentul necesar scoaterii la suprafata a submarinului si salvarii echipajului! In consecinta au murit „la datorie” 118 marinari tineri si nevinovati!!
Anamaria Pop • 20 noiembrie 2020, 20:43
Confirm alaturi de presa progressista occidentala. Un documentar superb care merita cu asupra de masura Premiul Oscar Ptr Subiect Politic Corect. Rog postacii Sputnik sa nu mai insiste cu exemplele total nesemnificative ale bebelusilor arsi in incubatoare si ale cadavrelor arse la ATI.
Caragiale • 20 noiembrie 2020, 21:17
Radioterapie închisă 8 luni la Tg Mureș. Aia nu e corupție, când beneficiar e fost angajat al managerului de la stat.
Luca • 20 noiembrie 2020, 21:41
Felicitarile mele, d-le Ziarist! Si, daca mai era nevoie sa o spun, nu pune la inima comentariile. Majoritatea cititorilor e cu tine. Majoritatea celor ce te cunosc nu uita anchetele Colectiv, Hexi Farma, Malaxa etc. Doar ca aceasta majoritate e mai tacuta, mai putin vizibila decat armata luptatorilor de tastatura atat de zgomotoasa si in atatea alte locuri.
Andrei NIstoreanu • 20 noiembrie 2020, 21:44
La fel ca in filmele lui Mungiu, vesnicul mizerabilism sado-maso anti-romanesc promovat de vesnicii propagandisti anti-psd chiar acum inaintea alegerilor. Aceeasi colonie penitenciara Romania
Paul • 20 noiembrie 2020, 21:54
Curioasa cel putin lansarea asta tocmai inaintea alegerilor de la noi...voi ne credeti prea prosti, prea de la tara...
pawn • 20 noiembrie 2020, 22:18
"presa de peste hotare a relatat in mod amplu vizita oficiala de partid si de stat a tovarasului nicolae ceausescu, subliniind ideile de importantaaaaaa...." da. bifat.
Catalin • 20 noiembrie 2020, 23:49
Bravo pentru atitudine si perseverenta in toate investigatiile voastre!
Elf • 21 noiembrie 2020, 0:12
Degeaba scriu 12 ziare dacă Piedone e ales din nou primar de bucureștenii care aleg pe un litru de ulei si un kil de zahăr. Romanistanul nu il schimba nici bomba atomica.
Urod • 21 noiembrie 2020, 0:16
Imi doresc din suflet ca acest film sa nu ramana doar un succes de festival, imi doresc sa declanșeze acel ceva, care sa schimbe din rădăcini mentalitatea de smecherie care ne guvernează de 30 de ani. Iar aceasta schimbare trebuie sa inceapa cu dispariția emisiunilor macabre de bârfă, scandal si prostitutie de pe toate posturile TV.... Doar cu niste filme documentare, chiar daca sunt apreciate si premiate nu schimba nimic. Conform zicalei cainii latra, ursul trece.... Draga Olteanu Matei spunea...,, Nu mai suntem noi... " O poate contrazice cineva...?!!!!
Vladone • 21 noiembrie 2020, 0:28
De un an te întreb: din ce finanțări ați făcut filmul? Poți sa negi finanțarea publică?
Crimson Veritas • 21 noiembrie 2020, 2:03
Pacat totusi ca sub Guvernarea Hastag Rezist ... mor in medie de 200 de romani in fiecare zi! Dupa calculul meu ... si daca se mentine acesta medie ... in 2280 ... o sa salvati toata Romania! Pana atunci ... va rog frumos ... sa purati masca pe urechi, sa va spalati pe maini ... inainte sa votati si sa mentineti ... distanta intelectuala ... ca si pana acum ...:)) Eu o sa astept ... urmatorul fan-fiction ... pe care o sa-l lansati ... in 2024, toamna ... 'Pandemia salveaza Romania' ...:))
IMGB • 21 noiembrie 2020, 3:49
E unu' Amir Kiriash pe Adevaru' care ne-nebuneste cu clanurile Becali si hagi ...tu Tolontane ai prins chestia asta cu Colectivu' si ne toci cu paranghelia asta de film ! Cit s-a platit ca va bage-n seama americanii ?
paul S • 21 noiembrie 2020, 9:38
Eu am văzut filmul și, dincolo de propaganda de 2 bani USR-Vlad Voiculescu, chiar e extrem de prost. Lipsit de orice valoare. Presa occidentala nu minte neapărat, e proasta și ea. I-a șocat povestea accidentului și imaginile cu femeia arsa. ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
doilaunu • 21 noiembrie 2020, 10:15
nu mai conteaza tragedia de la Colectiv. Important e ca am facut un film foarte apreciat despre ea..
Preda Marin • 21 noiembrie 2020, 11:45
Articol excelent.
Preda Marin • 21 noiembrie 2020, 11:45
Va multumim pentru ce faceti pentru Romania!
aciduzzo • 21 noiembrie 2020, 12:58
Felicitări! Asteptam altul la fel de prețios,la fel de predispus acordării unui mare premiu international, intitulat ,, Piatra- Neamt"!!! Ce zici? Te încumeti ?? Hai...stiu ca poti!!!
Artiștii poporului • 22 noiembrie 2020, 2:26
Dacă nu avem justiție și incendiile se repetă, măcar niște filmulețe să avem... Urmează elogiile filmului Piatra Neamț. Ce bine că avem artiști care profită la maxim de pe urma unor astfel de momente. Nici nu se arsese bine carnea pe copiii de la Colectiv că Taxi și scosese o chinuială pe post de melodie. Următorii artiști care vor simți inspirația artistică la următorul dezastru ar trebui să fie sponsorizați de Guvernul României, premiați de Președinție și să primească și ei o pensie specială. Că doar ne-au lăudat în New York Times ce dezastru am avut. Cum să nu fii mândru de așa ceva?
Bogdan • 22 noiembrie 2020, 8:25
Domnule Tolontan, Va place sa Va pupati singur in... Toata chestia asta incepe sa puta mai tare decat bietii oameni. Am cateva intrebari totusi 1. De ce trebuia sa se dea lege pentru tratamentul victimelor de la Colectiv in momentul in care oricum in Romania accesul la asistenta medicala este gratuita. 2. De ce numai pt cei de la colectiv? Aici miroase un pic a egoism si discriminare. 3. De ce presa nu e mai agresiva in legatura cu noul caz de la Piatra Neamt? Oare asteptati alegerile? Ori asta este ordinul?
bg • 22 noiembrie 2020, 11:16
Felicitari realizatorilor si echipei de jurnalisti! Ceea ce NU este destul de apreciat in tara, ne bucuram ca este apreciat in AFARA! Este un motiv in plus ca sa continuati investigatiile...
Ionut Popa • 11 decembrie 2020, 12:26
Ar trebui sa ne laudam mai des cand facem ceva bun ca popor. Si sa recunoastem cand gresim. Altfel doar ne amagim singuri.