luni, 10 august 2020, 5:29
de Cătălin Tolontan
Vineri, la TIFF, proiecția documentarului Colectiv a pornit la miezul nopții. După film, la două noaptea, a fost programată o sesiune de întrebări și răspunsuri. Scurta întâlnire dintre protagoniști și oamenii din public s-a prelungit mai mult de o oră, până după trei noaptea, până când una dintre ultimele întrebări a fost prefațată cu salutul: ”Bună dimineața!”.
Cele mai multe felicitări și întrebări au fost adresate Cameliei Roiu, medicul care apare în filmul lui Alexander Nanau ca sursă a unor dezvăluiri din sistemul de sănătate. După Colectiv, Roiu a fost unul dintre primii doctori care au vorbit împotriva neglijenței, improvizației și corupției șefilor ei de la Spitalul de Arși.
Aplaudată îndelung, ea a fost întrebată ce crede despre starea spitalelor noastre, acum, în pademia COVID-19. Purtând mască, precum toți cei peste 200 de oameni prezenți, Roiu și-a mărturisit neputința. ”Vă spun direct că nu s-a schimbat nimic, dacă aș putea, mâine aș pleca. Chiar dacă managerii s-au rotit, sunt aceiași oameni în funcție la spital și eu simt că mi-am făcut, de fapt, doar rău”, a răspuns Roiu.
Nu judec pe nimeni, însă eu una aș renunța, pentru că nu văd o îmbunătățire a lucrurilor de ani de zile.Camelia Roiu, medic ATI
”Și dacă plecați, pe noi cine ne mai salvează?”, a insistat tânăra care îi adresase întrebarea. ”Îmi fac datoria ca medic, dar mi-am pierdut speranța și avem o singură viață”, a răspuns medicul cu 20 de ani de experiență.
Roiu a povestit cum a încercat să se transfere și nu a reușit în niciun fel. Și cum ”atitudinea mea m-a făcut o țintă”.
Apoi, medicul a început un dialog cu Vlad Voiculescu, aflat și el în fața publicului. Camelia Roiu a reproșat că ”nu am fost sprijinită nici de ministrul Vlad Voiculescu, nici de cei care i-au urmat”.
Voiculescu a amintit că a spus că a infirmat cercetarea internă împotriva Cameliei Roiu, pornită de șefii spitalului, că ”la Arși s-au schimbat trei manageri” și că un ministru nu poate și nici nu e normal să schimbe șefii de secție dintr-un spital, asta fiind autoritate conducerii. ”Trebuie să clădim instituții și reguli, altfel nu vom progresa”.
Colectiv a rulat la Cluj și în urmă cu jumătate de an, înainte de pandemie. Notițele reporterului găsesc o similitudine și o diferență.
Șocul spectatorilor a fost același cu cel din toamnă, când Colectiv a participat la festivaluri în străinătate, sau ce cel din primăvară, când a intrat, pentru o vreme scurtată de pandemie, în sălile din țară. Finalul filmului i-a găsit pe oameni înșurubați de supărare, atunci în scaune, acum pe pufurile trântite pe iarba terenului de sport de la Club Transilvania.
Fețele și întrebările oamenilor din public sunt aproape identice față de primăvară. Spectatorii Colectiv sentimentul că cineva le-a furat o parte din viață. Incompetența, corupția, dezorganizarea, toate îi împietresc după ce privesc documentarul ca pe o Românie condensată.
Dar ceva s-a schimbat. Apar mai rar, întrebările care se referă la ”Ce e de făcut?”, se deschid mai greu discuțiile despre speranță. Poate că e temerea, mult mai directă azi, pentru propria viață. Poate că e șocul prelungit al pandemiei. Dar, privindu-i, te gândești dacă nu cumva sentimentele accelerate ale acestei jumătăți de an ne-au consumat în profunzime dintr-o resursă oricum limitată: încrederea.
Ovidiu Spân • 10 august 2020, 17:36
Tristețea tragică vine din lipsa perspectivelor de îmbunătățire la orizontul (pre)vizibil. Da, s-au schimbat guverne și manageri de spitale, iar deziluziile au rămas. #rezistența este tot mai palidă, epuizată, resemnată, asemeni doamnei doctor. Cât timp mai putem vorbi despre asta, mai avem o șansă...
Ninel Coronarrianu Rezist • 11 august 2020, 9:34
Tovarase Ovidiu, cum sa fie palida #rezistenta monser? Da de unde? #Rezistenta doar s-a reprofilat. Acuma #rezista impotriva teoreticienilor conspiratiei care refuza sa ia lumina de la distinsul marxist Tedros (Organizatia Chineza a Sanatatii) si de la vizitiii sai din guvernul si secumassmedia.
pacientuedevina • 11 august 2020, 10:30
Are perfectă dreptate doamna doctor, din toate punctele de vedere. Mafia medicală a izolat-o și a stigmatizat-o, iar Statul român nu îi recunoaște încă meritele și curajul, și nu face absolut nimic pentru eradicarea mafiei medicale, care generează: exodul medicilor din țară, cleptocrație, corupție, cel mai mare procent de morți evitabile ale pacienților din UE, căpușarea Fondului de asigurări de sănătate , indisciplina crasă a personalului medical, secretizarea instituționalizată a malpraxisurilor și ilegalităților etc. Mafia medicală nu poate fi spartă decât printr-o nouă LEGE de organizare și funcționare a serviciului public de sănătate, care să NU fie elaborată de prestatori (medici, în interesul lor abuziv), ci de patronii plătitori-asigurații de sănătate pacienți, prin care: 1. PACIENȚII să fie incluși în toate mecanismele (consilii de administrație, comisii de disciplină, SPIAM, achiziții publice etc.) de CONDUCERE și CONTROL a instituțiilor publice din sănătate (spitale publice, dsp-uri, minister, ANM, ANT, ANMCS etc.); 2. ocuparea funcțiilor de conducere din instit de sănătate prin MERITOCRAȚIE, prin concurs național, cu participarea în comisia de examen a delegaților asociațiilor de pacienți reprezentativi; paralel cu desființarea fiefurilor UMFistanelor, prin separarea activităților medicale de cele didactice, în sensul ca managemenetul spitalului și secțiilor/compartimentelor să fie asigurat prin concurs de cel mai bun medic (chiar dacă nu e cadru didactic), iar nu din oficiu pt un anumit cadru didactic; 3. eradicarea corupției prin: obligativitatea depunerii anualee a declarațiilor de avere și de interese (inclusiv pe industria pharma) a tuturor medicilor din sistemul public; introducerea incompatibilităților public-privat și de gestionare de către medicii prestatori a banilor asiguraților; 4. TRANSPARENTIZAREA totală a sistemului public de sănătate față de pacientul asigurat patron, căruia să îi fie garantat prin LEGE accesul la orice informație privind funcționarea sistemului (inclusiv cazurile de infecții nosocomiale, modalitatea concretă de utilizare a banilor din fondul de asig de sănătate, derularea achizițiilor publice etc); 5. obligația absolvenților facultăților de medicină de a lucra 10 ani minim în sistemul public de sănătate, sub sancțiunea restituirii cheltuielilor de școlarizare și a unei amenzi. În prezent, în țara bananieră Rou, servitorii (prestatorii medicali) conduc *firmele* (unitățile sanitare) patronilor (cetățenii asigurați pacienți) care sunt excluși de la ORICE drept de conducere și control al *firmelor*, și ne mirăm că pacienții mor cu zile și le sunt încălcate sistematic drepturile și că s-a format o mafie în rândul prestatorilor care persecută și pe prestatorii corecți și profesioniști (precum doamna doctor Roiu)...În concluzie, TOTUL ține de CINE scrie Legea sănătății publice și CE scrie în ea
pacientuedevina • 11 august 2020, 10:41
Doamna doctor face o singură eroare, și anume că vrea să lupte singură, așteptând sprijinul autorităților de stat (minister etc). Cu alte cuvinte, are iluzia că schimbarea, reforma, va veni de sus. Nimic mai greșit și asta explică dezamăgirea și frustrarea domniei sale. Dacă vrea cu adevărat schimbarea, trebuie să facă puțin mai mult: să se organizeze în structuri ale societății civile militante și, împreună, să vină cu propuneri de SOLUȚII concrete, pe care să le CEARĂ în petiții scrise și înregistrate la autorități (minister, ANMCS etc) și să denunțe presei împotrivirea funcționarilor publici din acele structuri la reformă! Deci trebuie să treacă de la a vorbi despre schimbare, la a face schimbarea
pacientuedevina • 11 august 2020, 11:52
Cine să facă DEFEUDALIZAREA serviciului public de sănătate, doamna doctor, feudalii??? Pe care, maeștrii ai manipulării și dezinformării, nu îi interesează pacienții și medicii, ci doar tunuri financiare, posturi și instituirea „dictaturii medicale”? Care l-au ținut captiv în minister și l-au neutralizat pe Vlad Voiculescu, care și în prezent e victima propriei iluzii, conform căreia cu mafia medicală se luptă „cu mănuși” și rugăminți?
pacientuedevina • 11 august 2020, 12:09
Exemplul cel mai SUGESTIV, care demonstrează prostia și naivitatea medicilor de bună credință, care în prezent încă mai refuză să se alieze cu organizațiile pacienților (refuz din „solidaritate” profesională prost înțeleasă, în realitate solidaritatea ajunge să fie cu mafia medicală): Rou e țara bananieră în care un tânăr medic specialist a învățat pe banii lui să facă intervenții laparoscopice (în beneficiul sănătății pacienților, care astfel se recuperează mai repede, și în beneficiul banilor pacienților asigurați, pt. că spitalizarea este cu mult mai scurtă), și a început să le aplice, însă intervenții pe care doamna profesor - automat (!) șef de secție în spitalul public, nu știe să le facă. Rezultatul: medicul a fost dat afară din spitalul public, feudă a șefei de secție. Pacienții domnului doctor, patroni plătitori asigurați ai spitalului public, nu pot avea nicio pârghie de remediere a abuzului... Exemplul trebuie să trezească masa majoritară a medicilor și să își dea seama că numai aliați cu organizațiile pacienților pot mătura mafia...
antonia • 14 august 2020, 10:36
@pacientuedevina : imi permit sa va contrazic in ceea ce priveste afirmatia dv., cum ca trebuia sa faca demersuri scrise(d-na dr. Roiu) adresate institutiilor. Care institutii?! Mai sunt si altii in situatia d-nei dr. ROIU si care au adus dovezi scise tuturor autoritatilor si decidentilor, de ani de zile si au ajuns mai rau decat d-na dr. Roiu. Complicitatile duc la cel mai inalt nivel, e vorba de foarte multi bani, cine sa ia atitudine in corectarea si punerea lucrurilor pe un fagas normal? Pot autoritatile sa afirme ca nu au dovezi ale infractiunilor comise in sistemul sanitar, despre infectiile intraspitalicesti, despre felul in care se ocupa posturile in sistemul sanitar, despre cum isi fac treaba "eroi" albi din zilele astea, despre mortii din spitale care nu au avut parte de tratament corespunzator, despre faptul ca sefii de sectii au posibilitatea sa nu mai faca de garda si atunci sunt adusi in liniile de garda medici rezidenti si medici care nu au post in spital dar li se promite ca daca vin si fac garzile sefilor o sa obtina si post in spital, etc.? Se intreaba cineva daca in plina pandemie, un medic face garzi in 3, 4 sau chiar mai multe spitale, existand riscul de a "plimba" infectia cu COVID dintr-un spital in altul? Cine a indraznit sa sesizeze in scris multele nereguli, a ajuns ori fara loc de munca, ori familia i-a fost distrusa, ori s-a imbolnavit din cauza presiunilor si abuzurilor celor de la "butoane"?
pacientuedevina • 17 august 2020, 17:28
@antonia : cu tot respectul, nu ati inteles. Nu singura treb sa faca sesizari si petitii, ci in alianta cu organizatiile pacientilor si masd media. Si colegi medici (sunt multi dispusi sa lupte impotr mafiei, daca vad ca se coaguleaza o forma de organizare stabila). Schimbarea nu va veni de la actiuni individuale urmate de autoizolare...si dezamagire si reprosuri