Din 10 români, 3 nu s-ar vaccina împotriva COVID-19 „sub nici o formă”, 4 s-ar vaccina și 2 ar avea rețineri

Un sondaj IRES arată cote mari de neîncredere a societății în autorități, chiar și din partea celor care au în general încredere în știință.

luni, 18 mai 2020, 3:28

1 din 3 români ar refuza un vaccin COVID-19, indiferent de asigurările pe care le-ar primi, arată un sondaj al institutului clujean IRES, derulat în perioada 13-14 mai 2020.

Este, susține IRES, al optulea val al studiilor dedicate percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor pe durata crizei provocate de pandemia de COVID – 19.

Acest studiu a avut ca obiectiv evaluarea impactului stării de urgență asupra vieții românilor.

61% dintre români s-ar testa dacă au nevoie de un ”pașaport de imunitate”, un document despre care se discută tot mai des, și pe care Grecia, de pildă, a avansat ideea de a fi folosit de turiștii care vor să intre la vară pe teritoriul său.

În schimb, doar 44% dintre români s-ar vaccina, iar 22% sunt nehotărîți ce ar face dacă ar apărea remediul imunizării împotrova COVID-19. În privința răspunsului în relația generală cu statul, atitudinea declarată de către public are elemente contradictorii interesante:

62% dintre români au încredere în stat deloc, în foarte mică măsură sau în mică măsură

Cu toate acestea, 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV2. Ceea ce înseamnă că ar acorda statului aceeași putere pe care acesta și-a luat-o acum, în starea de urgență, deși, declarativ, nu au încredere în stat.

De asemenea, deși aproximativ 1 din 2 români consideră că virusul e mai puțin periculos și că statul și presa au avut în înțelegere de a ascunde adevărul, mai mult de jumătate consideră că presa și-a făcut treaba și a informat corect publicul în pandemie.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Ilie  •  18 mai 2020, 15:45

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maxentiu  •  18 mai 2020, 16:54

Cu tot respectul, ar trebui sa fii prost ca sa ai incredere in autoritatile din Romania, inclusiv in autoritatile medicale, dupa toate dovezile de incompetenta crasa (ca sa nu zic coruptie, ca de, n-am dovezi) pe care le-am avut in ultimele doua luni. Ajunge sa treci in revista doar greselile facute la Suceava ca sa-ti pierzi definitiv increderea in sistemul medical: personal testat la gramada ceea ce a dus la raspindirea virusului, 100 de teste compromise (pentru asta si-au cerut scuze), morti raportati dupa o luna, testati trecuti gresit la rubrica imbolnaviti etc.

Valentin Iliu  •  18 mai 2020, 17:02

Așadar, dragă jurnalistule, după ce ți-am tăiat din bani nemaicumpărând ziarul, după ce ți-am negat dreptul la un venit instalându-mi ad blocker, acum constat perspicace că refuzi să mori de foame și conspiri cu guvernul să mă manipulezi. Te rog, dragă jurnalistule, dă-mi un minut să stau și să-mi admir inteligența sclipitoare.

Flavione  •  18 mai 2020, 17:13

Tolo, tu prezinti o realitate. Probabil cei 3 isi trimit copii nu la dentist ca la croitor atunci cand au probleme cu dintii si nu la frizer ci la brutar atunci cand au parul prea lung. Sunt categoria care stiu mai bine ei decat oricine, in orice domeniu. Te-as ruga sa reflectezi putin la titlu insa. Cred ca ar fi mult mai ancorat in realitate un titlu de genul "Un sondaj IRES arata cote mari de neincredere a societatii in sistemul medical " . Putea sa fie si Petru Groza Prim ministru sau sa fi ramas Dancila. Procentul era acelasi. Ce spui?

Lestie  •  18 mai 2020, 17:18

Arafat, Cercel si Rafila s-au aratat a fi sustinatori fanatici ai coronavirusului. Cum sa ai incredere in asemenea oameni? Cum sa le urmezi sfatul, cand ei tin cu ursul? Cei trei pozeaza in mari specialisti, dar nu au habar cu ce se mananca virusologia, dovada ca se contrazic de la o zi la alta. N-au facut altceva decat sa-i sperie pe oameni, sa-i inchida in case, sa-i lase fara slujbe si fara bani. Intrucat atitudinea lor nu are acoperire in cifre si fapte, cred ca, dupa ce se vor mai linisti lucrurile, trebuie sa dea socoteala pentru ceeea ce ne-au facut. Ei si, desigur, cei de la conducerea tarii, care le-au urmat sfaturile orbeste.

mg  •  18 mai 2020, 18:07

..e plină lumea de mizantropi căpoși, de conspiraționiști și de bătrânici care nu vor să treacă strada.. Toți se pricep, dar după cum spunea Hawking(RIP), mai păguboasă decât ignoranța, e iluzia cunoașterii..

pawn  •  18 mai 2020, 19:52

@Lestie. poti sa extinzi rationamentul si la dr fauci, care viseaza ca se vor face filme cu el, EL interpretat de brad pitt. ti se urca la cap, sa stii, cand ai seringa in mana (nu conteaza ca o bagi in mana ta sau ai puterea sa o bagi in mainile a 7 bilioane). seringa in loc de pusca, ce film ar fi facut kubrick aici :))

Victor  •  18 mai 2020, 19:53

Din pacate, dupa atitudinea cvasigenerala a presei romanesti din timpul evenimentului curent, increderea mea personala in aceasta institutie fundamentala a scazut sub zero.Daca se poate asa ceva.Asa ca nu mai luam deloc in serios scriiturile si consideram presa ca pe o anexa a puterii.Pacat, rolul vostru era de caine de paza al libertatilor si nu de repetitor al lui arafat. “They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.”Asta a zis-o unu' care cica a pus temeliile "patriei libertatilor", modelu'nostru...

sorinakiss  •  18 mai 2020, 20:39

Nu au incredere pentru ca nu a fost timp sa se dezvolte un vaccin. Asa, facut pe rpd inainte un vaccin, pare facut la comanda. Un medicament sa intre pe piata ii trebuiesc aproape 10 ani… Ori cum poate fo produs acest vaccin asa rpd? Ori baietii sunt deja pregatiti, ori se teseteaza pe noi...ca oricum nu mai contam.

unu din diaspora  •  18 mai 2020, 20:49

faceti un sondaj pe bune sa vedeti ce parere au romanii despre presa si tembeliziunea din Romania ))) ps- din banii alocati cu darnicie de guvern care a fost partea trustului dumneavoastra ??? ))) si mai aveti pretentii la credibilitate ))))) *** ( *** )

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

anarhist  •  18 mai 2020, 20:50

Lestie, persoanele mentionate de tine nu au tinut cu coronavirusul, cred ca doar cativa dezaxati isi doresc, cu adevarat, o pandemie. Dar, sunt sigur, au interese in mentinerea situatiei actuale si a cresterii panicii in randul populatiei. Arafat nu are nici o specializare in epidemii, este doar anestezist si om de afaceri cu origini palestiniene. Spun asta pentru a sublinia ca are o anumita educatie (aia din familie si din lumea musulmana, unde nimic nu misca fara bacsis). Doar nu iti imaginezi ca SMURD a devenit atat de importanta in sistemul medical pentru ca mustea de specialisti in servicii de ambulanta? Streinu-Cercel este de asemenea cointeresat sa se vanda in Romania cat mai multe masti (ca si ministrul sanatatii, de altfel). Dupa cum vezi, de la "masca nu este necesara, nu ajuta mai deloc" - cum ne spuneau ei prin martie - am ajuns la "masca obligatorie". De ce? Pai, poate pentru ca "cineva" a importat foarte multe masti din astea si acestea trebuie vandute acum? Mai ales acum, cand pretul este oricum mult peste cel practicat prin ianuarie-februarie! Dintre toti, Rafila pare cel mai rational. Poate ca nu prea e partas la afaceri ca cele mai sus mentionate si atunci isi permite sa zica mai mult adevar?

Aninelu  •  18 mai 2020, 22:22

Cititi prospectele vaccinurilor: rata de eficacitate maxim 70%, doar 31% pentru persoane peste 65 de ani, riscante si nerecomandate, conform prospectului, pentru persoane cu imunitate slabita. Cititi rata efectelor secundare mentionate in prospectele vaccinurilor antigripale A, B si tetravalente. Repet: conform prospectelor, fara conspiratii si teorii lipsite de suport. Apoi, cine mai gandeste cu propria inteligenta, sa accepte ca ele sa fie OBLIGATORII. Daca majoritatea vrea ca ele sa fie obligatorii, atunci sa fie. Dar, doar pentru cei care vor vaccinuri obligatorii. Un vaccinat ar trebui sa fie imun la boala, chiar si dormind in acelasi pat cu o sotie nevaccinata, ba chiar bolnava. Altfel... la ce mai foloseste vaccinul?

di livio  •  18 mai 2020, 23:49

aia cu 8 din 10 care ar renunța la drepturi și libertăți nu cred...refuz să cred...asta face parte din înțelegerea dintre stat și presă pt a trunchia și denatura...încredere mai am în Tolo.ro, România Curată, Recorder...poate Pătraru și Libertatea...nu am încredere nici în gsp, deși Blogsportu poate că-i tot ce-a mai rămas din presa sportivă adevărată...încrederea în stat cre că-i către zero, statu fiind el, El Fikusz...adică-l ai în pnl pe Bolojan de la Oradea și-l pui praimministăr pe veșnicu șomer Lucovid...și dacă citești cv-u lu min. de interne Vela, pa încredere

4Kan  •  19 mai 2020, 2:21

Ce incredere sa avem cand Ministerul Sanatatii nu a declarat oficiala pandemia in Roamnia ??? Tu realizezi Tolo, in ce tara traim ? :D De ce nu scrii un articol pe tema asta cum de este posibil asa ceva ? Pe ce s-au bazat politicienii cand impun asemenea masuri de urgenta/alerta prin care suprima drepturile constitutionale ale cetatenilor ?

mircea  •  19 mai 2020, 2:32

"Organizația Mondială a Sănătății avertizează oamenii să nu poarte mască dacă nu sunt bolnavi. Informația oferită de OMS e în contradicție cu regulile impuse de Guvernul României, care își obligă cetățenii să poarte măști de protecție în spațiile publice închise. Organizația Mondială a Sănătății avertizează oamenii să nu poarte mască dacă sunt sănătoși Reprezentanții OMS au încercat să explice oamenilor în ce situație e nevoie de mască de protecție. Cel mai important, un om sănătos nu are nevoie de o astfel de mască, din contră. Dacă nu este manevrată corect, masca poate să îmbolnăvească persoana care o poartă, explică OMS"....Domnul Tolontan...increderea in ziaristi nu prea mai exista!!!...Pacat!!!!

Angela  •  19 mai 2020, 3:03

Vreau sa vad ziaristii, politicienii, medicii astia de pe statele lui Big Pharma ..sa isi vaccineze intai ei neamurile...apoi poporul sa astepte daca nu se schilodesc sau nu incap in vreun carut aceste neamuri ...si ne mai gandim...Impartasania va da batai de cap si varsati foc asupra ei, dar sa va bagati ceva in vena e garantat ..bun, eficient si sanatos...O sa va rupeti toti dintii in povestea asta mizerabila...Rafila e in Aspen, Geoana e cu tot neamul in Aspen, dar ce, sunteti voi prosti sa scrieti adevarul despre Geoana si Mihaela dragostea Crucii Rosii cu Aspen Institute? Si din intamplare Alina Tatiana Mungiu Pippidi e si ea la Aspen...numai unu si unu...bine ca aveti urmasi...***..UE se face farame anul asta..*** portile Bruxellului....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bg  •  19 mai 2020, 5:55

Dincolo de controverse si teorii conspirationiste, CORONAVIRUSUL exista si se raspandeste cu repeziciune, fiind mult mai contagios decat predecesorii sai SARS COV1 si MERS. { intotdeauna compari cu ce te-ai confruntat anterior}. El reprezinta O NOUTATE nu numai pentru novici, dar si pentru LUMEA MEDICALA care a trebuit sa incerce sa-l cunoasca si sa se adapteze din mers. Consider ca lumea medicala, stiintifica, s-a miscat destul de repede si cu recomandari de protectie, scheme de tratament, proiecte de vaccin, etc...si daca consulti site-urile OMS, ECDC, CDC, nu vad niciun fel de exagerare, exacerbare a pandemiei...Ne apropiem de 4 mil. de oameni infectati si 300 mii de decedati. Daca nu credeti in ce spun Arafat, Cercel, Rafila, Orban, Vela, etc...atunci aceste cifre va spun CEVA? Puneti-va pentru un moment in locul celor infectati, spitalizati, intubati, si a familiilor celor decedati inainte sa iesiti pe strada ca sa protestati pentu drepturi si libertati, sa nu purtati masca in spatii inchise, sa va inghesuiti in autobuze, la cumparaturi si petreceri, sa spuneti ca nu va vaccinati...Avem nevoie de mai multa educatie pentru sanatate, de preventie, de informare corecta, argumentata stiintific, de medici credibili {cum este dr. Musta de la Timisoara}, nu de medici pseudo-comunicatori catarati pe piedestalul "SOMITATII MEDICALE" care cocheteaza cu politicul si sunt vadit interesati mai mult de afacerile veroase din dom. medical. Din pacate, la acest moment, sondajul pare a fi fost inoportun {cine s-a grabit? ce vrea sa dovedeasca? vrea sa influenteze opinia publica, caci se stie ca omul e ca oaia...} Pentru multi dintre romani, ramane valabil proverbul:"popa nu toaca de 2 ori pentru o BABA surda"...Recomand "proteze auditive"...la figurat.

Catalin  •  19 mai 2020, 7:22

@aninelu : sunt vaccinuri care au eficienta si de 96-99% , cum ar fi alea de polio si rubeola, nu doar 70% ! Intr-adevar cele gripale au eficienta sub 70% pt ca exista un nr f mare de tulpini si de mutatii. Si intr-adevar pot exista si efecte secundare, cum are de altfel si un paracetamol sau un antibiotic. Trebuie vazut cat de dese si severe sunt efectele adverse, nu doar ce e insiruit pe prospect. Dar la nivel global cu ajutorul vaccinurilor s-au eradicat sau redus enorm incidenta unor boli infectioase care au omorat sau debilitat sute de milioane de bebelusi, copii si adulti pana in urma cu cateva zeci de ani. Ca au murit poate cativa ca urmare a unei alergii sau complicatii in urma unui vaccin, da, e o tragedie la nivel personal si familial, dar la nivel planetar efectul a fost o picatura intr-un ocean. Una alta nu avem un vaccin aprobat pt Corona si s-ar putea sa nici nu avem in viitorul relativ apropiat.

Mircea  •  19 mai 2020, 10:28

Sistemul medical romanesc a ramas in aceeasi organizare stalinista din vremea lui Ceausescu, nu s-a facut in 30 de ani o reforma adevarata. Dar n-am vazut nici un protest al medicilor in acesti 30 de ani in care sa denunte lipsurile si neajunsurile sistemului medical. A mers bine pt. ei metoda plicului in buzunar de la pacient... Ce vreti acuma, sa fiti tratati in spitalele noastre ca in Germania? Aveti mare grija sa nu ajungeti pe mana sistemului medical romanesc ca ati sfeclit-o :-)

Simeone  •  19 mai 2020, 10:34

Oamenii care vor calatori in strainatate se vor vaccina, ca vor, ca nu vor, obligat fortat, mai ales ca nu vor fi lasati sa intre de exemplu in tarile din Vestul Europei, nu mai spun SUA, Australia sau Noua Zeelanda. Daca nu calatoresti, iti poti permite sa nu te vaccinezi, pana la urma pasaportul medical va fi cel care te va lasa sa mergi intr-o anumita tara sau nu.

mg  •  19 mai 2020, 10:50

..orice medicament are o listă lungă de posibile efecte secundare. Diferă probabilitatea apariției lor(ex: 1/1.000...1/10.000..1/100.000...etc) Comparând cu(hai să zicem) 70/100 rata de vindecare, e la mintea cocoșului că e avantajos să te vaccinezi. Poți însă să-l urmezi pe eternul candidat la prezidențiale, Viorel Cataramă, sau pe Lukașenko sau pe Bolsonaro. Boris Johnson s-a calmat cu ventilatoare și oxigen, iar marele licurici de peste ocean numai știe pe cine să dea vina pentru propriile prostii.. Gâștele care au salvat Capitoliul n-au fost chiar așa năroade, cum s-ar putea crede la prima vedere..

Victor N  •  19 mai 2020, 11:34

Personal cred ca cu cat vor fi foarte multi negationisti ai coronavirusului si implicit al vaccinarii, cu atat mai mult sunt sanse de a primi vaccinul repede fara liste de catre cei care dorim. La ceilalti ... va doresc sanatate dar mai ales ...BAFTA!

Dorin  •  19 mai 2020, 12:00

@bg Eu cred ca inghiti nemestecat tot ce iti serveste mass-media. FYI virusul gripal ucide in fiecare an intre 290.000 si 650.000 de persoane si totusi nu e pandemie. Asa ca iti recomand sa iti folosesti un pic neuronii si sa te informezi inainte de a face afirmatii complet eronate.

Andrei F  •  19 mai 2020, 15:29

Pentru ca v-ati obisnuit sa ma cenzurati fara temei,pentru ca permiteti comentarii jignitoare care chiar aveau nevoie de atentia dv....pentru o perioada ma lipsesc de articolele dv..

mg  •  19 mai 2020, 15:42

..și apropo de pericolul bolii Covid-19, a mai văzut cineva(de la ultimul război mondial încoace) convoaie de camioane militare cu sicrie mergând spre gropile comune ca-n Italia? Dar imagini cu pacienți pe targă în curtea spitalelor, pentru că-n interior nu mai era de mult timp loc? Sau medici puși în situația ingrată de a alege între cei care mai au o șansă și ceilalți? Nu e nevoie de prea mulți neuroni, ci de un dram de memorie..

dan_  •  19 mai 2020, 16:48

@dorin Coronavirusul a ucis in doua luni peste 310 de mii de oameni, dar in conditii de distantare sociala si carantina. Gripa ucide un numar comparabil de oameni, dar in 12 luni si in conditii care favorizeaza transmiterea bolii. Mai mult, testarea covid este o adevarata problema in multe tari, inclusiv Statele Unite - motiv pentru care numarul de decese cauzate de coronavirus este cu siguranta mai mare. Imaginati-va ce ar fi fost daca pandemia nu ar fi fost controlata. Ce urmeaza tine doar de speculatii, din pacate. Virusul poate disparea de la sine, ne putem adapta la el sau poate reveni in forta, ucigand un numar mult mai mare de oameni.

Atilla Török  •  19 mai 2020, 16:55

Eu nu bag in mine toate prostiile daca nu e musai.

tindala  •  19 mai 2020, 18:27

De ce unul din trei romani NU la intrebarea daca s-ar vaccina "DEINDATA ce un vaccin ar fi omologat"?Nu au fost intrebati si DE CE,dar putem presupune ca a fost din cauza acelui "DEINDATA"!Adica au crezut ca au fost intrebati daca vor sa fie cobai,cum s-a vehiculat in mass media ca guvernul roman si-ar fi dat acceptul ca vaccinul la care lucreaza firmele occidentale sa fie experimentat pe cetatenii acestei tari!Poate ca l-au vazut la tv-ca si mine-pe acel academician-caruia moderatorul ii zicea cand "domnu'general",cand "domnu academician"-care zicea dezarmat, ca"ce vaccin sa se produca,cand acest virus se transforma atat de rapid?!".Mai ales ca si vaccinul impotriva "gripei sezoniere"este controversat,tot din cauza ca si virusul gripei obisnuite isi schimba tulpin,e drept ca nu asa de rapid ca COVID,dar isi scimba!Nu se stie ce va fi!Multi doctori fac rele previziuni despre ce va fi cand va veni sezonul rece si mai ales ce va fi in primavara viitoare!Ai mila Doamne!

toto  •  19 mai 2020, 19:58

Cheia vaccinari, testari etc. se afla in occident. Daca popoarele din vest vor accepta, vom urma aceasta cale. Presa e prea generalist, dar cred c-a fost obiectiva in cazul de fata. Nu am incredere in statul roman.

kendo  •  19 mai 2020, 21:57

@Dorin - altul care vine cu aiureala asta de comparatie. Tu compari 2-3 luni de boala in conditii de lockdown cu un an in conditii normale. Si asta ti-o spune unul care crede ca s-a exagerat mult cu masurile luate la nivel mondial si ca toate s-au luat pripit, din teama de a nu creste numarul mortilor (teama motivata politic, medical, nu despre asta vorbim aici). Apoi, pe cine mira lipsa de incredere a oamenilor in sistemul medical si in autoritati in Romania? De presa nu mai zic. La cate titluri socante, bomba, porcarii gen "acum s-a luat decizia, va afecta toti romanii" (asta cred ca a fost un titlu real), cu jurnalisti scoliti la carciuma, in cel mai bun caz, ale caror mutre tampe nu imbie la incredere nici din pozele alea retusate de pe langa articolasele lor de doi bani... Cum sa nu ai o populatie atat de nehotarata si ezitanta?

adrian  •  19 mai 2020, 22:55

cred ca e un sondaj mincinos . doar cei ce lucreaza pentru guvern sunt de acord cu el . de vaccinat , iar nu cred ca se vor vaccinati mai mult de 2 din 10

Marian Boeangiu  •  19 mai 2020, 23:06

Daca cunosti putina istorie medicala nu poti sa nu te gandesti la etapele prin care a trecut vaccinarea antipolio de la nenorocirea a 6 milioane de copii la siguranta maxima din zilele noastre. Si atunci stai un pic pe ganduri ,(de preferat chiar sa gandesti 😕), cantaresti bine situatia si iei o decizie. Acum ,vindem pielea ursului din padure ,ducem dezbaterea pretins savanta intro zona manipulatorie . Nu e corect, nu e bine, nu e sanatos. Statisticile ,daca sunt interpretate corect ,cinstit, multianual comparativ ,SUNT OPTIMISTE! Dar si periculoase ! Pot devoala impostura ,manipularea grosiera, ilogitatea unor masuri . Cand se va ridica valul si nu mai e mult ,vor fi niste revolte ce vor afecta din temelii partide, politicieni ,chiar guverne. Consider ca economic va fi bine dar societatile vor suferi transformari spectaculoase . Sper ca in bine!

Comentează