vineri, 15 mai 2020, 12:35
de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Joi noaptea, în ultimele ore ale Stării de Urgență, Raed Arafat și-a văzut visul cu ochii. A devenit noul lider coodonator al celor peste 10.000 de medici, asistenți și angajați ai ambulanțelor din toată țara.
Departamentul de Urgență va coordona inclusiv pregătirea profesională, aici intră și rezidențiatul, pentru specialitățile medicale de urgență. DSU va colabora în pregătirea profesională cu entități din Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, dar el va coordona.
Tot în coordonarea lui Raed Arafat trec și salvamontiștii, precum și piloții și personalul tehnic al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne.
Aceste trei achiziții, Ambulanță, Salvamont și Aviația, sunt dorințele pe care șeful DSU pe care le-a mărturisit public întotdeauna, ultima oară la recentul bilanț al pompierilor, dar pe care, în timpuri ”civile”, Raed Arafat nu reușise să le obțină.
Guvernul Orban a pregătit trecerea de la starea de urgență la starea de alertă. A motivat că țara trece printr-o situație dificilă și a modificat mai multe prevederi a OUG 1/2014.
În aceeași zi, președintele Klaus Iohannis anunțase, cu un ton indignat, că România a înfruntat pandemia ”cu o legislație aproape inexistentă, în orice caz insuficientă pentru o situație de criză”.
A trebuit să ne descurcăm pe baza a două-trei acte normative adoptate destul de neglijent în urmă cu 20 de ani. În trei decenii, nu s-a construit în România o legislație coerentă, prin care statul să poată face față inclusiv unei epidemii extinse.Klaus Iohannis, 14 mai 2020, Palatul Cotroceni
”Guvernul este obligat să se adapteze permanent la puținele resurse legislative pe care le are la dispoziție, în timp ce în Parlament politicieni vechi și retrograzi au încercat să dărâme și modestele instrumente pe care le aveam la dispoziție”, a explicat șeful statului.
Urmarea?
După câteva ore, Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a adoptat schimbările sugerate de președinte. El a adoptat, pe repede înainte, noaptea, fără consultarea Parlamentului, cadrul legislativ despre care Klaus Iohannis spune că fusese întocmit în 2014 ”destul de neglijent”.
Cum au justificat graba?
Înţelegând că aceasta este o situaţie extraordinară, dat fiind că, în continuare, viaţa şi sănătatea populaţiei sunt grav ameninţate, datele statistice prezentând evoluţii în acest sens, datorită caracterului imprevizibil al evoluţiei răspândirii COVID-19… În considerarea faptului că elementele sus-menţionate vizează interesul public şi constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată…Preambulul Ordonanței de Urgență
Așa au apărut mai multe prevederi importante prin care, în concepția actualului Executiv, România va face față mai bine atât pandemiei COVID-19, dar și altor viitoare situații de urgență.
Pînă la aceste schimbări, Raed Arafat coordona pompierii, SMURD și Unitățile de Primiri Urgențe.
Prin OUG-ul de joi se adaugă Ambulanța din toată țara, Salvamontul și Aviația Ministerului de Interne.
”1. La articolul I, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
”(1) În cadrul Ministerului Afacerilor Interne, se înfiinţează Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, denumit în continuare Departamentul, structură operaţională, fără personalitate juridică, cu atribuţii de:
a) coordonare integrată, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de protecţie civilă, de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, de asigurare a resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării provizorii de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă, în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, denumite în continuare UPU/CPU, precum şi în cadrul structurilor SMURD şi serviciilor publice de ambulanţă, până la internarea în spital sau externarea din UPU/CPU;”.
Practic, situația de urgență a devenit mijloc pentru luarea de măsuri cu caracter permanent.
Apoi, pe articole, se explică fiecare entitate care intră în corodonarea șefului DSU.
O altă modificare este durata stării de alertă. Ea este decretată pentru 30 de zile, ca și înainte. Numai că înainte putea fi reînnoită o singură dată, pentru încă 30 de zile, în total 60 de zile.
Acum, prevederea din OUG sună astfel:
”(2) Starea de alertă poate fi prelungită ori de câte ori analiza factorilor de risc indică necesitatea menţinerii răspunsului amplificat pentru o perioadă de timp suplimentară, care nu poate fi mai mare de 30 de zile”.
Expresia ”ori de câte ori” lasă la latitudinea comitetului local, județean sau național pentru situații de urgență (care sunt conduse de șefii ISU sau de Raed Arafat) ca împreună cu prefectul, ministrul de interne sau primul ministru să declare ori de câte ori consideră necesar starea de alertă.
Dan • 15 mai 2020, 13:45
Cand specialistii din IGSU sunt obedienti, cei din MAI nu exista, iar toata lumea se uita in alta parte cand Arafat se baga in achizitii, asa se intampla. Individul isi aroga puteri
Hagi • 15 mai 2020, 13:57
E constitutional sa declare stare de alerta de cate ori considera ei? De cand e ok ca starea de alerta sa fie declarata de cate ori vrea guvernul?
Werner • 15 mai 2020, 13:59
Avocatul Poporului presupun ca nu va contesta aceasta ordonanta. E perfect constitutional ca Parlamentul sa fie scos din ecuatie, nu?
mg • 15 mai 2020, 14:23
..da-da, visul lui Arafat.. Cu ce-o fi greșit bietul, de este "vegheat" până și-n somn..? Every breath you take.. La ce-o fi visat el atunci, prin '90-'91, când se zbătea(cam de unul singur) să pună bazele un sistem de mobil de urgență și reanimare? A umblat cu căciula-n mână prin Europa ca s-aducă primele ambulanțe dotate corespunzător, pentru că ai noștri aveau alte "cestiuni arzătoare" la ordinea zilei, legate nu de cei răniți grav în accidente, ci de ăilalți, cu ștampila-n mână.. Mult mai târziu, când SMURD a căpătat bine-meritata notorietate, cei de la putere au realizat că e bine să se lipească de succesul lui Arafat, pentru că dădea bine la popor. Singurul care-a neglijat aspectul electoral, a fost marinarul. A-ncercat să-i dea cu flit, dar în urma protestelor din țară, a trebuit să renunțe. Și uite-așa s-a-ncetățenit ideea că Raed e omul PSD-ului. Care PSD, nemulțumit de colaborarea sa cu actuala putere în combaterea Covid-ului, l-a declarat trădător și-i vrea capul. ***, menită să-l frăgezească pe om. Pentru că(nu-i așa..?), nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. Cui prodest? se-ntrebau cu pragmatism romanii. Poate c-ar trebui s-o facă și românii..
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Andrei F • 15 mai 2020, 14:34
Citesc si ma minunez!!!Ziaristul lasa impresia ca Arafat se inscauneaza cu alte atributii dincolo de cele 7 avute pana acum!!!Eu cred ca mai corect era daca ziaristul recunostea ca prietenii lui ,guvernantii, pun o si mai mare povara pe umerii lui Arafat!!!! Arafat este acelasi om care prin decembrie parea ca-l mai tine pe singurelul post avut atunci un firicel de ata de care se tot lega si Orban si Vela si Costache si presarii cei buni care nu puteau da impresia ca sunt apropiati PSD...Aceste multe functii care i se pun in spatele lui Arafat sunt un scut pentru ca guvernantii cei buni sa fie protejati si desigur sa-si puna apropiatii in functii mult mai caldute decat cele avute de Arafat...Ziaristul in alte articole a spus ca si Arafat ar fi fost legat de tragedia de la Colectiv dar de,cum sa preia Arafat din vina politicienilor cei rai???Acum se schimba foaia,la putere sunt politicienii buni ,atat de buni de-l rugau pe ziarist cu sefia TVR...-------Si ziaristule,ce ai si cu Presedintele?Cum sa-l acuzi ca de 6 ani nu a cerut sa se faca legile cele bune?!?!
Obiectiv • 15 mai 2020, 14:42
@ dan & co. Numai Arafat isi aroga puteri? Toti, absolut toti decidentii fac asta, ceva mai putin membrii Parlamentului! Suportam o dictatura fara precedent, de natura politico-medicala! Niciun medic care apare pe la diverse televiziuni nu se abate de la linia stabilita de marele bos, care apare acum pe la TV cu declaratii mult mai des decat o facea in vremuri normale! Ca sa ce? Ca sa ameninte, sa induca panica si sa comunice deciziile sale, fara a consulta pe nimeni! Chiar si umflate cum sunt, statisticile dovedesc ca medicii, farmacistii, producatorii si importatorii de masti si chiar guvernantii (oare de ce?) sunt cointeresati in gestionarea acestei pandemii! Despre sport: de ce sezonul se reia atat de tarziu? Daca 2-3 saptamani sunt de ajuns pentru pregatirea fizica, atunci peste 3 saptamani, cel tarziu, ar trebui sa se reia! Daca Unfgaria, cu o rata de decese dubla fata de a noastra, s-a hotarat sa reia competitiile luna aceasta, de ce noi trebuie sa suflam de mai multe ori in iaurt pentru a proceda cum este normal! Cifrele umflate continua si in prezent, chiar daca in dreptul cazurilor multor tari nu se mai intregistreaza nimic (adica 0)!!! De ce sa-l blamam numai pe Arafat? Cred ca acesti specialisti (cu sau fara ghilimele) isi aroga puteri nelimitate si pentru ce s-ar putea induce in toamna, adica un presupus (dar improbabil) al doilea val! Prefer sa fiu considerat neinformat sub aspect medical decat obedient unor politicieni fara scrupule, unor medici cu salarii supradimensionate (in raport cu alti absolventi de studii superioare) si unor servicii obediente, discretionare si hiper-platite!
Coco • 15 mai 2020, 14:42
Lasati, lasati! Hai sa nu il plangem pe Arafat. Ca "saracul" nu moare deloc de foame. Mai usor cu gargara asta ieftina. Problema aici e ca nu e bine ca un singur om sa decida de unul singur absolut totul. Nu e democratic...nu e de acceptat. Aici nu se discuta de competenta lu' Arafat. Se discuta de o problema sistemica, constitutionala, legala sau cum *** vreti sa ii mai spuneti.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Doina • 15 mai 2020, 14:45
Marele CTP nu are nimic de zis? Deontologul bun la toate care il critica pe Arafat. Derapajele legislative care il avantajeaza pe Arafat nu le comenteaza? ***!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
mg • 15 mai 2020, 15:29
..da-da, SMURD-ul trebuia înființat democratic, de tot poporul.. Hei-rup, hei-rup muncim-muncim..
Gigi • 15 mai 2020, 15:35
Legislatie pe s.u. avem, domnule presedinte! Avem legislatie tripla din 2014-prezent fata de perioada 2001(cand a aparut OUG 88/2001)-2014. Cine a girat toata legislatia din 2014 pana in prezent? Exact! Nenea Arafat. Si acum veniti, domnule presedinte, si spuneti ca nu e buna. Pe bune? Ne-o spuneti noua? De ce nu i-o spuneti lu' Arafat?
Oana • 15 mai 2020, 15:39
La o parte, ma, ca s-a trezit domn' presedinte si a constatat ca nu e buna legislatia pe s.u. Sefule, spune-i-o lu' Arafat!
Andreea • 15 mai 2020, 16:03
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
mg • 15 mai 2020, 16:05
..una peste alta, generațiile viitoare vor citi despre Arafat în cartea de istorie sau la cursurile facultăților de medicină, fie că le place asta sau nu prietenilor.. Nu și despre cei care dau preventiv cu ouă crude-n proiectul lui de statuie.. Sănătate!(mai ales mintală..)
Stelian • 15 mai 2020, 16:34
Un om poate fi învinuit pentru incompetenta....nu pentru dorința...
Dan • 15 mai 2020, 16:40
Ooo...deja ati si pregatit un anteproiect de includere a lu' Arafat in cartea de istorie? Frumos. La ce capitol va fi? Dupa tovarasul Nea Nelu, nu? Si pe cand statuia?
Coco • 15 mai 2020, 16:59
Cei care au lucrat cu Arafat le vor explica copiilor lor cine e in realitate Arafat. Nu imaginea lui.
mg • 15 mai 2020, 17:36
..pariez pe un elefant african(în stare de funcționare..), contra un nasture mic de pijama de bebe :) Acum pe bune, nu toți sunt găinari. Pentru unii contează mai mult ce nume lasă după ei. E vorba de stima de sine, iar prietenii aici îl lovesc, pentru că știu că doare..
Andrei F • 15 mai 2020, 20:06
@ Oana Oauuuu!!! Deci Arafat trebuia să facă și legi!!!!! Dar Președinte,Prim Ministru nu ai vrea sa fie Arafat?!?! Și așa Arafat scoate castanele încinse în locul celor care au turnat gaz pe foc...Mai turnați și voi gaz să vedem ce iese!!! Arafat a mai dărâmat un guvern bun...Ce ar fi daca voi ați vedea grindarii,grindutele care puiaza...???Și noaptea ați pierdut vigilența? Cum era ,noaptea ca hoții...?!?!
Gogu • 15 mai 2020, 20:25
Un lucru bun .Succes
Crin • 15 mai 2020, 21:12
Prietenii il ataca pentru ca i-a calcat in picioare, pentru ca a ales obedienti si incompetenti in jurul lui in detrimentul celor care il contraziceau. Daca o sa ii intrebe pe Col. Radu, pe Schiopu, pe Damian daca putem sa trimitem pompierii in spatiu, ce credeti ca o sa ii raspunda? "Normal ca putem, domnule ministru". Doar ca sa ii faca pe plac
bg • 16 mai 2020, 6:52
In Romania, remarc ca exista cel putin 2 tendinte generalizate: fuga de competitie si concentrarea puterii. Raed Arafat a facut ceea ce fac toti sefii { nu avem lideri} de la noi: i-a eliminat pe toti potentialii competitori in dom. medicinei de urgenta si s-a inconjurat de oameni inferiori lui, obedienti, supusi, docili. Apoi, s-a pus in slujba politicului, format din oameni slab pregatiti, dispusi oricand sa scape de responsabilitati, incapabili sa controleze in mod real vreo activitate din societ. romanesca. Politicul face aceeasi GRESEALA pe care a facut-o prin initierea si acceptarea existentei protocoalelor dintre SRI si puterea judecatoreasca in lupta anticoruptie. Se pare ca nu au invatat nimic din asta sau ca este o situatie convenabila de care politicul se poate spala pe maini ca Pilat din Pont, oricand si fara consecinte de imagine. O vorba veche spune: " Da-i omului puterea si vezi ce face cu ea; atunci vei vedea ce fel de om este". Numai ca la noi, valorile morale sunt rasturnate, iar fermitatea, seriozitatea, autoritatea exercitata in limitele legii este confundata cu apucaturile abuzive, dictatoriale, absolutiste ale unora care doresc si mai multa putere si care striga in gura mare:" nu e buna legea, trebuie schimbata". Insa ATENTIE! Mai exista o zicala care spune: " puterea corupe, iar puterea absoluta corupe absolut". Inca nu stim ce inseamna DEMOCRATIE in esenta ei {vezi ce spunea Ion Ratiu inca de acum 30 de ani}...si nici nu vrem. Ne multumim cu aspectele minimale si materiale ale ei...Parerea mea...
Bogdan • 16 mai 2020, 10:42
Ești ***i o ***ă bai Tolontan.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Gabi • 16 mai 2020, 11:33
Sunt altii mai periculosi decat Arafat. Mai bine cercetati ce se intampla la Iasi, mor oameni cu zile din cauza unei individe incompetente si rauvoitoare. https://www.bzi.ro/acuzatii-grave-impotriva-medicului-lavinia-scripcaru-proprietarul-aparatului-de-plasmafereza-face-dezvaluiri-uluitoare-acesta-trebuia-utilizat-pentru-tratamentul-bolnavilor-critici-cu-covid-19-vid-3949458
mg • 16 mai 2020, 11:41
..iar Mark Twain spunea despre politicienii americani din vremea lui : Sunt precum scutecele, trebuie schimbați des și din același motiv.. Orice asemănare cu vremurile sau meleagurile noastre, e pur întâmplătoare.. Cât despre dictatorul înconjurat de obedienți, care-i înlătură pe cei competenți din jurul lui.. Păi asta e rețeta garantată a eșecului, pe care nea Nicu a pus-o(nu demult) în practică. SMURD-ul pare a fi altceva, nu credeți..?
Adrian • 16 mai 2020, 18:53
Nu este roman, nu este creștin , nu este membru de partid, și se și pricepe.... mare tragedie pentru unii...
Andrei F • 16 mai 2020, 21:11
In țărișoara in care fostul șef de pompe funebre ajunge șef de spital...unde un om bun cu o vechime de un singur anișor ajunge desigur șef de spital...unde alt om bun rudă cu cine trebuie ajunge desigur șef de spital și desigur acum in pandemie...chiar ne mirăm că Arafat a devenit șef peste tot și toate???A ,uitasem! Domnul care în 2016 era să fie la douăzeci și ceva de anișori ministru al sănătății cică acum in minister are rang egal cu Arafat!!! SeriosTolontane,problemele la Arafat sunt domnule?!?!?!Partizanat ca partizanat dar toate au o limită...
Dan-Mihai • 17 mai 2020, 17:26
Dragii mei, nu Orban sau careva de la guvern initiaza ordonante pe s.u. IGSU si DSU o fac. Cum naiba aveti tupeul sa spuneti ca nu Arafat e de vina pentru legislatia proasta pe s.u? Pe bune? Ati pierdut simtul realitatii in goana de a-l apara. Tolontan e de vina pentru legislatia deficitara pe s.u, nu? ***!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Crin • 17 mai 2020, 20:14
@mg de ce la DSU nu sunt posturi pentru toti cei de acolo si multi sunt detasati? Astaa fost politica marelui Arafat sa lucreze doar cu detasati pentru a fi mai usor de controlat. Cum nu esti de acord cu el...hop iti inceteaza detasarea. Vorbesc in calitate de patit. L-am contrazis odata si gata...m-am intors in uita-te
Andrei F • 17 mai 2020, 20:57
@ Dan - Mihai Ați fost plecat din țărișoara??? Arafat trebuia să facă legislație când el a fost pe țeavă și cu Băsescu și cu Orban pe care-l apărați de zor??? Arafat a înființat SMURD și câteva guverne și asta au vrut să dărâme...Când a putut să construiască a construit și este vizibil pentru cine vrea să vadă!Daca Arafat trebuie să facă totul in țărișoara atunci ce nevoie mai avem de Președinte,de Parlament și de Orban al dumitale???Arafat a condus în viața lui CSAT- ul??? Știți că fără CSAT nu se poate modifica nimic pentru că Arafat are sub el și instituții de forță???Atunci ai sa- l facem pe Arafat faraon că tot vi se pare că ar conduce tot...Sa sari în apărarea lui Orban când asta în decembrie era pe punctul să-l demită pe Arafat și se juca de alegerile anticipate...???S- a trezit în martie că medicii nu aveau echipamente de protecție dar era urgenta urgențelor să plătească în avans echipamente militare. Ce offset...înainte ca la Mărășești....
Dan-Mihai • 17 mai 2020, 21:44
Dragul meu, @Andrei F, eu stiu ca am atins un subiect sensibil pentru voi astia, postacii lu' Arafat, dar hai sa pastram ratiunea. Arafat e faraonul sistemului de urgenta din 2014. Ce tot o zguduim atat ca nu e vina lui, ca nu e el de vina pentru legislatia deficitara pe s.u? Las-o moarta. Nu am gost plecat din tarisoara...am lucrat o perioada la DSU.
Andrei F • 17 mai 2020, 23:47
@ Dan- Mihai Cunoașteți multe instituții în țărișoara care-și fac singure legi pentru propria functionare și mai ales să aibă în componența instituții de forță?Și ați lucrat la DSU și nu ați mai avut loc de Arafat? Să știți că în lume mai există și un curent conform căruia cel care este inițiator într-un domeniu are dreptul la respect...Eu am tot vorbit de domni care au binemeritat ca după un singur anișor sa fie șefi...Îmi cer scuze,sunt de moda veche și mai am încă un defect,nu am avut treabă cu Arafat...
Dan-Mihai • 18 mai 2020, 6:49
Domnul meu, @Andrei F, documenteaza-te cum a fost initiata si cum a aparut OUG 68/2020. Nu e cazul si nici nu am chef aici sa iti explic nasterea, avizarea si adoptarea unei OUG. Macar nu mai vorbi despre ce nu stii. Nu iti da cu parerea ca ai tu impresia ca e ok Arafat. Cei care am lucrat cu el stim mai bine. Si problema mare, daca erai atent, nu demiterea lu' Arafat e, ci ca nu e bine ca toate institutiile care au treaba cu s.u. sa treaca in coordonarea lui. Apropo. Despre ce institutii de forta vorbiti?
Angela • 19 mai 2020, 2:32
Ma uit la ce scrie presa din Romania..cum ii faceti voi de cap pe romani, cum va bateti de populatie cu minciunile voastre, care ziaristi?! O mai rama chinuita decat alta..sunt in Marea Britanie si lucrez chiar pe sectie cu bolnavi cu Covid..Voi o sa muriti si o sa va omorati chiar pe cei de acasa la cate minciuni bagati..Sunteti alaturi de echipa cea mai *** din politica din toate timpurile...Nu va e rusine sa luati parte la mizeria asta toti? Nu cred ca am citit in Anglia vreun articol *** asemanator cu ce abunda in Romania...Dupa 30 de ani de presa, ziaristii romani isi dau acum examenul de maturitate...SUNTETI ATAT DE PARTIZANI CU SPAGARII DIN POLITICA DE NICI NU VA MAI TREBUIE LIDERI DE LA POMPE FUNEBRE ..DIN MOCIRLA ASTA NU MAI IESITI DECAT MORTI...vai de urmasii pe care ii lasati in urma...mostenirea lor ...faptele si cardasia voastra cu jefuitorii.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Codrin • 19 mai 2020, 15:51
@Angela, eu nu stiu de ce zici ca articolul e mincinos. Tot ce scrie e adevarat. Legislatia facuta neglijent a fost modificata peste noapte. De exemplu, statutul corpului pompierilor militari isi protectiei civile, obiectiv prevazut in HG 951/2016, nu a fost adoptat nici pana astazi, desi demersurile au inceput din 2016. Ordonantele de urgenta se pare ca sunt specialitatea casei la DSU. Parerea mea.
Darius • 19 mai 2020, 21:12
Multa lume il vede pe Arafat un erou. De ce nu vede lumea si contractele cu Deltamed?
Dorin • 19 mai 2020, 21:18
De ce toata legislatia pe situatii de urgenta, cu exceptia legii 481/2004 si legii 307/2006, se bazeaza pe ordonante de urgenta care, dupa cum s-a vazut, contin si articole neconstitutionale(vezi cazul OUG 21/2004)? De ce nu se fac legi pe situatii de urgenta care sa fie in dezbatere publica, sa fie verificate de comisiile juridice ale celor doua Camere ale Parlamentului, etc.?