marți, 12 mai 2020, 10:29
“Rămâneți un pic, vi-l dau pe domnul ministru Arafat un pic…”, se aude cum spune colonelul către reprezentantul polonezilor de la WISS. De aici începe convorbirea lui Raed Arafat, în care el amenință că are puterea de anula o achiziție pe bani europeni de 600 de milioane de euro, după ce fusese adjudecată de una dintre firmele concurente ale lui Deltamed, favorita contractelor din sistemul de urgență. Cum polonezii n-au cedat, peste 10 zile Arafat a anulat licitația.
de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Apelul a venit din clădirea Ministerului de Interne, fostul sediu al CC al PCR. “Rămâneți un pic, vi-l dau pe domnul ministru Arafat un pic…”. Povestea acestei convorbiri începe cu trei săptămâni înainte ca adjunctul IGSU, colonelul Cezar-Mihai Damian, să-i paseze mobilul șefului său, Raed Arafat.
Pe 21 august 2018, IGSU a anunțat oficial că firma WISS a câștigat licitația pentru dotarea pompierilor cu 2.000 de mașini de intervenție, cu apă și spumă.
O autospecială costa în jur de 300.000 de euro pe bucată (polonezii urmau să livreze două tipuri), iar valoarea totală a contractului a fost de 603 milioane de euro.
În fișa de date a licitației, publicată în 12 ianuarie 2018, prețurile apar fără TVA, ca în toate documentele achiziției publice de 600 de milioane de euro
Se încheiase astfel un proces îndelungat de licitație pentru schimbarea parcului de intervenție al pompierilor. Achiziția a început în 2017, a fost anulată, reluată și în final adjudecată de polonezii de la WISS.
Mai multe firme, printre care și Deltamed, au pierdut contestațiile, după ce le-au susținut în fața a patru instituții:
IGSU a atribuit oficial licitația către WISS pe 21 august, iar contractul urma să fie semnat în prima jumătate a lui septembrie 2018.
Dar, pe 7 septembrie 2018, într-o vineri, colonelul Damian i-a convocat pe reprezentanții polonezilor la Raed Arafat, liderul suprem al situațiilor de urgență din România.
Conform legii, fișei postului și propriilor declarații, perseverent repetate în ultimii ani, în ciuda puterii și funcțiilor, șeful DSU nu are dreptul legal să decidă cine câștigă licitațiile. El nu hotărăște cu cine se semnează sau nu se semnează contractele.
„Eu, personal, nu aveam rol în evaluarea licitațiilor și în decizia finală asupra câștigătorilor, rolul meu în ce privește acest aspect fiind de coordonare și monitorizare. Nu puteam decide și nu aveam dreptul să decid cum nici inspectorul general nu avea, un câștigător sau altul”
Raed Arafat, declarație pe contul de Facebook, decembrie 2019
O postare din decembrie 2019, care a părut doar un atac al lui Raed Arafat la Evenimentul zilei, până ieri, când a devenit clar că DNA anchetează achizițiile IGSU și era vorba și de nemulțumirea mai amplă a șefului DSU față de cercetarea achizițiilor
Discuția purtată însă pe 7 septembrie 2018 în biroul lui Raed Arafat s-a referit exact la câștigătorii licitației pentru dotarea pompierilor cu 2.000 de mașini.
Arafat a stat pe scaunul său, iar la masa pusă în T s-au așezat reprezentanții firmei WISS și trei ofițeri superiori ai IGSU.
A fost prima oară când polonezii au aflat că IGSU scosese de undeva un document pe baza căruia, i-a anunțat ultimativ Arafat, fie ei coboară prețul cu 19%, fie se anulează licitația. Perplecși, cei de la firma câștigătoare nu au oferit nici un răspuns pe loc. Ei erau câștigătorii.
Documentul prin care comisia IGSU a desemnat câștigătorul WISS (Polonia) în cazul ambelor loturi de autopompe-cisterne
Peste trei zile, luni, 10 septembrie, unul dintre delegații polonezilor primește un telefon de la același colonel Damian. Șeful voia un răspuns. Repede. În discuția care urmează reprezentantul firmei are puține lucruri de spus în fața puterii administrative.
“Rămâneți un pic, vi-l dau pe domnul ministru Arafat un pic…”.
Puteți asculta înregistrarea aici:
Arafat: Bună ziua!
Reprezentant WISS: Bună ziua!
Arafat: Am o rugăminte, vă rog. Noi avem nevoie astăzi de răspuns de la polonezi. Am discutat acuma. Stați o secundă să vă explic vă rog.
WISS: Da.
Arafat: Variantele noastre sunt așa și nu e nici un secret. Varianta 1, că se acceptă că a fost o greșeală și avem această corectare în comun acord cu dumneavoastră și mergem mai departe. Varianta 2, la noi e repetarea și am verificat acuma cu ANAP cu tot și nu avem o problemă pentru că e acord cadru și atunci repet licitația de la zero! Deci nu am nici o problemă, eu nu pot să pierd 25 de milioane de euro așa, să știți! Îmi dați peste cap tot proiectul nostru de achiziții pe echipamentul de la… Trebuie dat răspunsul urgent, ca să știm care e situația.
WISS: Voi face astfel încât să aveți răspunsul imediat.
Arafat: Deci, poftiți?
WISS: Voi face astfel încât să aveți cât mai repede răspunsul.
Arafat: Vă rog să știm ce, cum, pentru că dacă e așa trebuie să avem o corespondență pe tema asta după care să vedem care e etapa următoare. Și să fim siguri că dânșii acceptă soluția asta că dacă altfel, eu sunt obligat să repet, că altfel ne mănâncă toată lumea. De la presă, toată lumea, că de ce ați… adică se știe de greșeala asta în interior. Eu trebuie să-i găsesc o soluție la treaba asta. Nu pot, altfel vine după asta la inspectorul general și la cei care au făcut greșeala cineva mai târziu de la Curtea de Conturi și spune «pagubele le plătiți voi» și le plătesc din buzunarul lor. E vorba de 25 de milioane de euro. Nu-i de glumit.
WISS: Nu-i de glumit. Clar!
Arafat: Bine. Merci mult. La revedere!
WISS: La revedere!
În perioada septembrie 2018 – februarie 2020, mai multe instituții de control sau de investigație judiciară au ajuns în posesia informațiilor legate de licitațiile de la IGSU:
Toate aceste investigații stagnează și astăzi, la aproape doi ani de la primele informații.
Puterea lui Raed Arafat a crescut permanent, iar funcțiile și popularitatea cumulate în perioada COVID-19, o pandemie care după toate estimările va dura pe termen lung, a făcut oamenii din interior să nu mai creadă că adevărul poate ieși la iveală.
De la instaurarea stării de urgență, Libertatea a cercetat documentele de achiziții ale forțelor de urgență, a consultat un dosar public aflat la tribunal, a discutat cu oameni din mai multe instituții și a intrat în posesia mărturiilor și a acestei înregistrări pe care azi o face publică.
Mobilul acestor oameni dezamăgiți din diverse instituții este același ca de obicei: “Am certitudinea că Raed Arafat e protejat și că totul se va mușamaliza, iar singura variantă e ca presa să facă publice neregulile, măcar să le știe oamenii”, conform declarației unui om din ISU.
Pe parcursul convorbirii telefonice de pe mobilul colonelului Damian, șeful DSU a vorbit despre faptul că “se știe de greșeala asta în interior”.
“Greșeala” ar fi fost relevată de un document intern al IGSU, intitulat “Referat de necesitate”. El a fost întocmit pe 21 decembrie 2017 și a apărut, pentru prima oară, în septembrie 2018, după ce WISS câștigase.
“Acest referat de necesitate, pe care scrie că valoarea achizițiilor ar trebui să fie făcută la preț cu TVA inclusă, nu a fost în procedura publică, nu a existat în dosarul de licitație, nimeni din IGSU nu l-a văzut, iar colegii de la achiziții ne-au spus că nu au știut de unde a apărut”, relatează un specialist din IGSU pentru Libertatea.
Pagina 3 a referatul de necesitate arată diferit față de celelalte pagini și nu are banda de sus
Documentul se află acum în dosarul de la Tribunalul București, care este este public. El are patru pagini, iar una dintre ele, care conține și noutatea “preț cu TVA”, este diferită de celelalte trei pagini. Pagina numărul 3 are aspect de nou, este albă, spre deosebire de celelalte, care au inclusiv urme de copiere în partea de sus.
Conform mărturiilor din interiorul IGSU și a documentelor consultate de ziar, referatul de necesitate pe baza căruia Raed Arafat a amenințat firma poloneză are următoarele caracteristici unice:
În documentele licitației apare, peste tot, suma fără TVA, de aceea polonezii n-au acceptat să o transforme într-una cu TVA inclusă, și să accepte mai puțin bani
După convorbirea telefonică, polonezii au revenit și au cerut o hârtie oficială de la IGSU, în care să li se spună că li se solicită modificarea prețului unei licitații încheiate, pe baza unui referat de necesitate apărut în ultimul moment.
“Bineînțeles că nu am trimis nici o cerere scrisă către WISS, toată lumea știa că ce le ceruse Arafat era complet ilegal”, spune un om din IGSU.
Polonezii nu au cedat amenințărilor, pe care ei le-au interpretat drept un șantaj. “Nu au crezut nici un moment că un om, chiar și extrem de dominator și de puternic precum Raed Arafat, poate avea la discreția lui o licitație adjudecată prin sistemul public”, spun oameni din IGSU.
Cum IGSU n-a trimis nimic în scris, firma WISS a expediat ea o adresă oficială, pe 19 septembrie.
Polonezii au cerut celor de la autoritatea contractantă să se semneze contractul, căci e ilegal să se folosească “întârzieri și tertipuri” ca să se manipuleze o licitație deja câștigată.
A doua zi, pe 20 septembrie 2018, IGSU a anulat licitația, exact așa cum îi anunțase Arafat în convorbirea telefonică. “Varianta doi”.
În documentul prin care polonezii au fost anunțați că nu se mai semnează, ci se anulează, și pe care Libertatea îl publică azi, și el parte a dosarului public, IGSU susține că oamenii săi au făcut o eroare.
La zece zile după amenințarea lui Raed Arafat și la o zi după ce firma poloneză WISS n-a cedat și a cerut în scris explicații, IGSU le-a trimis, pe 20 septembrie 2018, o notificare prin care s-a anulat licitația pe care aceștia o câștigaseră
Astfel, în referatul de necesitate, IGSU ar fi pus suma cu TVA, dar mai apoi au preluat-o greșit în toate celelalte documente! “De fapt, e simplu: niciodată n-o puseseră cu TVA, în nici un referat de necesitate”, au insistat specialiștii din IGSU pentru ziar.
Cu documentul la dosar, IGSU a câștigat procesele ulterioare și licitația a rămas anulată. A trecut un an și jumătate, s-a încercat reluarea achiziției publice, însă au apărut alte blocaje.
Libertatea a trimis întrebări către cele două instituții cu rol în această afacere, IGSU şi WISS, și către Raed Arafat. Instituțiile nu au răspuns, iar Raed Arafat, care a citit întrebarea ziarului adresată pe WhatsApp, nu a dat nici el o explicație pentru intervenția într-o licitație publică, până la publicarea articolului.
În decembrie 2019, DNA militar a deschis un dosar, cercetând cum a apărut documentul de 4 pagini și a dispărut câștigătorul unei licitații de 600 de milioane de euro.
Investigația a fost însă înghețată, iar procurorul Cătălin Strâmbei și conducerea DNA ascultă și ei pentru prima oară azi înregistrarea discuției dintre Raed Arafat și firma WISS, împreună cu dumneavoastră.
Sau chiar un pic după, dacă s-au trezit mai târziu.
Yukki • 12 mai 2020, 11:04
***. ***. ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Aadrian • 12 mai 2020, 11:15
Foarte bine ca au anulat licitatia . Cine platea diferenta de bani in cazul semnarii contractului avand in vedere ca era finantare europeana.
Gabriel • 12 mai 2020, 11:29
Deontologilor, avea dreptate Badea, ați început atacul împotriva lui Arafat, el este următorul pe lista celor care trebuie să dispară! Faceti-va treaba, ca doar a fost spoita de către CEDO cea care vă face fericiti până la orgasm!
anarhist • 12 mai 2020, 11:35
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
UrmaScapaTurma • 12 mai 2020, 11:36
Urmariti banii, cu ajutorul prietenilor de la Rise Project & Co. si veti ajunge suuus, mult deasupra lui Arafat, cu ajutorul celor de sub el, pe post de maini care scot castanele din foc, nepoti si co-interesati. Raed este vinovat ca se crede mereu drept, intelept si abil. Ma indoiesc ca el a vazut vreun cent din milioanele astea... sau din altele. Sapati, inca va miscati in zona "caldut"...
Radu • 12 mai 2020, 12:02
Un lucru e adevarat in toata povestea : il vanati pe Arafat. Nu mai stiti cum sa-i dati la gioale. E cat se poate de evident ca scopul vostru e sa-l demolati pe Arafat. Si nici nu mi-a trecut prin cap ca in spatele vostru s-ar afla o eminenta cenusie care v-ar impinge sa faceti Asta.
Andrei F • 12 mai 2020, 12:08
Atentie!!!Comentariul meu se vrea citit doar de cei cu o minima de memorie!!!!Dragi comentatori,sa ne amintim de contractul Bucurestiului pentru dotarea cu tramvaie!!!Atunci jurnalistul de fata s-a opus castigatorului turc si primarului capitalei ca de ce nu castigase Astra Arad desi Astra nu are puterea sa construiasca 100 de unitati in timpul specificat!Mai mult ,sunt primarii in tarisoara care au ofertat in cel putin doua randuri achizitia de tramvaie si Astra Arad nu s-a inscris la licitatie sau ....sunt primarii in tarisoara unde constructor turc a castigat licitatia si jurnalistul de fata nu s-a deranjat!!!In plus sunt nenumarate licitatii pentru multe primarii din tarisoara anulate de noul guvern.Pentru asta acuza Tolontan pe cineva?Deci cum sa te faci ca lupti pentru un fabricant roman-Astra Arad - cand la alta licitatie te lupti contra unui alt fabricant roman daca este adevarat ca se intentiona favorizarea Deltamed???Si mai este o intrebare de clasa doua....Daca se intentiona favorizarea Deltamed in licitatie cum de au castigat polonezii?----Este clar inca un atac pe axa Arafat -Cercel...Dosarul acesta este foarte usor de solutionat...Cati bani avea Arafat pentru achizitie?600 de milioane de euro sau 600 de milioane plus TVA???Restul nu este decat un atac la Arafat...
hahaha • 12 mai 2020, 12:14
Cuiva nu i-a iesit manevra cu pretul cu sau fara tva .Arafat a facut un lucru corect cu anularea licitatiei
Baggio • 12 mai 2020, 12:23
Like always... Nimic coerent, tolontan face rost de înregistrări, recepții, documente, de unde? S a anulat licitația...restul e tolontan în loc de can can
Alex • 12 mai 2020, 12:25
Din transcrierea convorbirii eu vad ca reprezentantul Wiss nu are nimic de comentat la ce ii solicita Arafat, practic pentru mine accepta ca e o greseala in oferta lor. Mai departe... Ce teseti voi pe langa, ca sa-l scoateti vinovat pe Arafat... Chiar nu va inteleg.
Marius • 12 mai 2020, 12:28
Tolo ai gresit-daca ai 3 lei in casa cumperi paine de 5 lei ? Cum conduci bugetul familiei asa trebuie sa conduci si bugetul tarii,ministerului sau departamentului.
B-A-C-H • 12 mai 2020, 13:01
Oricât de popular ar fi devenit în ultima vreme, Arafat nu este decât un ***, la fel ca toți ceilalți, indiferent de adeziuni politice. Dar voi puteți continua să credeți în Cavalerul Fără Teamă și Fără De Prihană.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Lui Andrei Ef • 12 mai 2020, 13:38
m-ar mira să mai citească cineva comentariile matale presupun că doar le plătim, atât
Cosmin Andrei • 12 mai 2020, 14:29
Adica, din ce inteleg eu, Arafat nu a vrut sa plateasca 25 mil Euro aiurea si acum e vinovat? Adica, sanchi, omu' e corupt ca nu a castigat cine trebuie?! Pai asa da, domnilor ziaristi, *** in corupti si-n aia care deranjeaza!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Adi • 12 mai 2020, 14:49
O întrebare simpla, ca tot văd exemple cu pâine, 3 lei, 5 lei, cine plătește. Daca furnizorul era firma poloneza, atunci era vorba de o achiziție intra-comunitară, cu TVA 0. Deci despre ce valoare a TVA vorbim? Daca se cumpara de la Deltanustiuce SRL, atunci da, exista acel TVA. Ideea era probabil ca așa ajungea 19%, în fapt 1/6 din suma totală a fondurilor europene, la bugetul de stat ca TVA. Minus ce mai cheltuiau ei, in virtutea înțelegerii.
larus • 12 mai 2020, 15:22
Încercare jalnica de a da vina pe Arafat. Dar am reținut altceva din articol: ”Raed Arafat, liderul suprem al situațiilor de urgență din România”. Băi, sunteți *** ? Dacă citește Iohannis ? Chiar vreți să-l enervați ?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Vladone • 12 mai 2020, 15:40
Voi glumiți? Omul anulează O LICITAȚIE din care ROMANIA câștiga 25 de milioane de euro în detrimentul Poloniei și el e anchetat? Pentru mine e un erou - e nevoie de Palestinian să vină să nu fure... Tolo din păcate ai avut apogeul, pe care l-ai atins în era Secureanu. Super articole, super anchete... De atunci ești în cădere liberă. Nu știu cine mai pune botul la toate atacurile acestea țintite - pe unele persoane. Arafat deranjeaza. Eu sunt mureșean, m-as bucura din suflet sa lase IGSU si sa vina înapoi în Tg Muresul lui drag. Acolo e iubit și respectat și de romani și de maghiari. P.S. Să îmi dau frâu liber imaginației: ce țară e în conflict deschis cu PALESTINA? Ce țară este în mare prietenie cu SUA? Cine e Palestinian? Cine profită de tot ce se întâmplă pe aici? Dispare Teamnet, Siveco, UTI... rămâne Microsoft, Oracle, Adobe... Dispare tot ce e ok în sănătate... Vin privații finanțați de unde oare?
Stefan Bragarea • 12 mai 2020, 15:45
Jos polonezii! Trăiască Arafat! Dl Tolontan critică orice ca să fie băgat în seamă! Dna Neag, la fel! Dl Arafat a creat ISU, cu bune și curele, dar care funcționează.
Cristian • 12 mai 2020, 16:30
Se poate verifica foarte simplu in cererea de finantare a acestui proiect bugetul alocat pt achizitia respectiva....a facut o cineva??
stormseeker • 12 mai 2020, 16:37
Deci inteleg ca a fost o eroare la redactarea caietului de sarcini. Si atunci ce trebuia sa faca Arafat ? Sa dea curs licitatiei si statul sa piarda 25 mil. ? Articolul vrea sa conduca la ideea subliminala de coruptie. Personal nu vad unde ar fi coruptia. Nu vad decit o incercare de denigrare. Gratuita. Total gratuita. N.B. Nu vad nici o explicatie legala prin care ziarul a ajuns in posesia inregistrarii convorbirii.
motrescu mihai • 12 mai 2020, 16:56
un articol despre ce?...despre o licitatie cu o suma in care TVA-ul e inclus...deci suma licitata n-a fost 603 mil,ci mai putina cu 18% cred,Arafat n-a fost de acord ca statul sa piarda,statul n-a pierdut,polonezii s-ar fi bucurat sa nu mai plateasca TVA,TRA-LA-LA...domnu' Tolontan,doar te-ai bagat in seama,parerea mea.Caz din 2018,n-ai mai gasit senzational pe niciunde si poc: Arafat.Cam imi miroase a ceva putred,la fel cu inregistrarea asta iesita acum,la 2 ani dupa,special trantita cu dedicatie.Daca nu mai sti sa scrii despre sport,du-te la LIBERTATEA,CANCAN,etc,nu ne mai impuia capul,ca nu suntem ***.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Adi • 13 mai 2020, 2:06
Felicit toți forumiștii care au descoperit ca TVA 19% la o sumă de 600 milioane este de 25 de milioane. Statisticile de la BAC din ultimii 15 ani nu mint. Nici nu mai are rost să discutăm ce este TVA și cine îl încasează la sfârșit.
Radu • 16 mai 2020, 9:33
DNA nu s-a trezit încă, mi-e teamă că își doarme somnul de veci...
Catalin • 16 mai 2020, 16:17
Imaginati-va ca pe aliexpress.com o masca costa cca 0.9 bani pe persoana fizica (cumparata la cutie de 100 buc), cu transport inclus in pret. Cum naiba sa coste 2 - 2.5 lei daca Statul le cumpara en-gross, asa cum declara oficialii? Probabil ca la un necesar de 2.500.000 masti pe zi date gratuit de Stat, "profitul" firmelor de apartament prietene guvernului ar fi 750.000 euro/zi numai pentru masti. Nu vorbim si de alte materiale de protectie. Iar starea de urgenta va dura mult timp de acum incolo. Imi pare rau ca nu pot pune poze, dar poate reusiti aici sa vedeti pretul mastilor: https://www.aliexpress.com/item/4000829970569.html?spm=a2g0o.cart.0.0.16d33c00CJ4jDg&mp=1