EXCLUSIV. Alături de alți 20 de pacienți români în stare critică, ÎPS Pimen a primit un tratament revoluționar pentru COVID-19: filtrarea sângelui împotriva furtunii de citokine

În toată lumea, 750 de pacienți au fost tratați astfel, potrivit firmei CytoSorbents, producătoarea celui mai folosit filtru dintre cele existente. Germania e țara care folosește cel mai des procedura, iar SUA au autorizat-o recent. În România, se face la Timișoara, Cluj și București, dar numai în cazul a câtorva zeci de pacienți.

duminică, 10 mai 2020, 5:29

de Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan

CytoSorb este un produs de filtrare a sângelui şi un tratament folosit experimental în cazuri severe de COVID-19, în ţări precum Germania, China, Italia și Israel.

România a adoptat repede procedura, care în formula ei completă utilizează trei kituri, cu o valoare de aproximativ 2.000 de euro fiecare.

În SUA, tratamentul a fost aprobat, în aprilie, pentru uzul în regim de urgenţă de către FDA (Administraţia americană a medicamentului).

În ce constă filtrarea sângelui?

Terapia în sine se bazează pe o purificare extracorporală a sângelui care reduce nivelul excesiv de mediatori inflamatori.

Practic, soluţia filtrării sângelui, CytoSorb e una dintre denumirile comerciale, dar există și altele, poate să fie folosită cu dispozitivele standard de hemodializă, hemofiltrare sau aparatele ECMO care se găsesc în spitale din toată lumea.

Scopul este de a reduce răspunsul sistemic inflamator în vreme ce menţine intact răspunsul imun fiziologic.

Această metodă de “curăţare a sângelui” scade nivelul de citokine. Ea se dovedise deja utilă în cazuri de sepsis, gripă sezonieră, endocardită la pacienţi operaţi pe inimă, exacerbări ale bolii renale cronice etc. De aceea, ideea de a fi folosită în COVID-19 a venit în momentul în care spitalele au realizat că virusul provoacă un răspuns imun uneori disproporționat.

Cu ajutorul acestei terapii se evită pericolul de viaţă şi de moarte reprezentat de “furtuna de citokine”. Citokinele nu sunt eliminate de tot, ci sunt reduse până la un nivel care să nu mai fie toxic.

10 pacienți tratați la Timișoara, 3 la Cluj

”Da, România a aplicat repede această metodă, care reprezintă o tehnologie superioară”, explică Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Terapie Intensivă.

„Chiar dacă tehnic filtrarea se realizează ușor, se introduce un filtru, un cartuș, există însă lucruri de care trebuie ținut seama. Pentru că ea nu elimină doar surplusul de citokine, ci poate elimina și citokinele necesare unui răspuns imun al organismului”
Dr. Dorel Săndesc

Săndesc a confirmat că ”10 pacienți cu COVID-19 au fost tratați astfel la Timișoara și 3 la Cluj, iar tratamentul se face și la București”.

Ce se întâmplă cu pacienții tratați cu filtrarea sângelui?

”Încă de la administrarea primului kit apare, de regulă, o îmbunătățire a stării. Practic, ținta e ca pacienții critici din ATI să nu ajungă să fie intubați”, explică un specialist din industria farmaceutică.

Citokinele, moleculele care transmit informații între celule diferite, sunt folosite de sistemul imunitar ca semnal de alarmă în caz de atac al unui agent patogen.

Activate, citokinele recrutează celulele imunitare și le direcționează către locul infecției. În cazul unui virus agresiv, cum este noul coronavirus, răspunsul imun poate fi disproporționat.

Cele mai grave cazuri COVID-19 par să fie asociate cu această reacţie excesivă a sistemului imunitar, mai degrabă decât infecția în sine.

Noile cercetări sugerează că “furtunile” cu citokine pot scădea numărul de celule T, un tip de globule albe din sânge, care joacă un rol important în răspunsurile imune, afectând astfel gravitatea bolii.

România a tratat la fel de mulți pacienți precum SUA cu metoda filtrării pentru COVID

Potrivit unui comunicat de presă al companiei care produce dispozitivul cel mai uzitat pe plan mondial, Cutosorn, până în prezent au fost trataţi cu 750 de pacienţi cu COVID-19 la nivel mondial, în special în China, Italia, Germania.

În Statele Unite au fost trataţi 25 de pacienţi, iar o mare parte din ei au scăpat astfel de ventilaţia mecanică sau procedura ECMO, mai spune compania.

În prezent sunt efectuate mai multe studii clinice pe pacienţi cu COVID-19, pentru a testa eficacitatea acestui tip de dispozitiv în infecţiile severe COVID-19, în special în Germania care, potrivit producătorului, foloseşte cel mai mult această metodă.

Ca orice alt tratament folosit în lupta cu noul coronavirus, şi acesta este experimental şi de susţinere, nu dovedit – întrucât pentru o boală atât de nouă este imposibil să existe tratamente dovedite ştiinţific din toate punctele de vedere.

Utilizată pentru alte suferințe în ultimii 6 ani

“Cred că prima dată am folosit această terapie în 2014, în reanimare la Universitar”, spune Elena Copaciu, medic primar ATI la Spitalul Universitar Bucureşti.

„Se foloseşte la pacienţii cu răspuns hiperimun, de regulă în stări septice severe. Sunt pacienţi care trăiesc şi astăzi şi au fost salvaţi mulţumită acestei tehnici”
Elena Copaciu

În cazul COVID-19, “virusul poate nici să nu mai fie, dar, în locul infecţiei, să rămână reacţia hiperimună care distruge organismul şi trebuie tratată”, explică medicul Elena Copaciu.

Terapia de filtrare se decontează pe programul naţional de ATI.

Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” a confirmat pentru Libertatea folosirea tratamentului.

“CytoSorb s-a folosit în câteva cazuri, sub 10. Nu au fost probleme de finanţare, dar pacienţii trebuie să aibă indicaţie pentru aşa ceva. Doar atâţia au avut”, a declarat pentru Libertatea Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt de la “Balş”.

„Noi folosim această procedură de multă vreme, cu mult timp înainte să apară COVID-19, nu e o chestie nouă. Este într-adevăr foarte scumpă. Un filtru poate să coste între 2.000 şi 4.000 de euro şi, în funcţie de starea pacientului, poţi avea nevoie de două până la cinci filtre. Costurile te usucă, dar, pentru salvarea vieţii unui om, merită”
Dr. Cătălin Apostolescu

Libertatea l-a întrebat pe Cătălin Apostolescu şi dacă poate confirma că ÎPS Pimen a fost tratat cu CytoSorb: “No comment. Sunt confidenţiale detaliile despre tratamentul unui pacient”.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

dan  •  10 mai 2020, 17:52

Sigur toti muritorii de rand putem beneficia de asemenea tratamente si servicii printre care si transport cu elicopterul la Bucuresti.Nici nu a avut parte deloc de tratament preferential sfantul parinte .Doar si pe vremea odiosului comunism putea merge in Occident oricine dorea .

Andrei F  •  10 mai 2020, 19:02

Curios cum un jurnalist găsește nimerit să treacă peste ce se poate declara despre boala unui pacient!!! Adică doctorul spune că sunt confidențiale detaliile despre boala unui pacient...jurnalistul accepta ...dar în titlu încalcă acel deziderat!!! Așa suntem noi ,unii mai egali decât alții!!!Altfel un articol greu de urmărit, parcă scris pentru medici... Trebuie să învețe iarăși medicii de la Tolontan!

adrian  •  10 mai 2020, 19:52

Din ce înțeleg de la Spitalul Matei Balș ați încălcat confidențiațitatea unei discuții private

MZM  •  10 mai 2020, 20:45

Titlul acestui articol contine o regretabila ambiguitate. Nu e clar daca IPS Pimen a primit tratamentul special singur sau „alaturi de alti 20 de pacienti romani in stare critica”. Daca doar inaltul prelat a fost favorizat, trebuia punctat clar: Desi la „Matei Balș” erau 21 de pacienti romani in stare critica, doar unul dintre ei, IPS Pimen, a primit tratament special. Nici macar ultimile 2 randuri din articol nu elimina dilema. Respectiv, „Libertatea l-a intrebat pe Catalin Apostolescu si daca poate confirma ca IPS Pimen a fost tratat cu CytoSorb”(?).Deci nu daca si de ce a fost tratat special doar un pacient din 21! Poate ca, pe langa atatea informatii si termeni medicali, era interesant pentru cititori sa afle daca acest tratament se poate face la cerere, contra cost. Daca da, si IPS Pimen si-a platit tratamentul, lucrurile se schimbă, chiar daca a fost tatat doar el!

Aer 5  •  10 mai 2020, 21:58

Bravo! Și..? Ați început să băgați titluri despre preoți ca să vă citească lumea, ori muriți de foame?

Chis Alexandru  •  11 mai 2020, 7:01

Dle @MZM, cei 20 de pacienti care au primit acelasi tratament "de exceptie" sunt aidoma persoanelor anonime care nu figureaza pe afis dar ele au menirea sa ne convinga ca acest Pi-Men, adica un 3 si 14 cu virgula, nu este un oarecare care merita sa primeasca acest tratament revolutionar pentru ca are toata viata inainte, avand "numai" 92 de ani si vreo 60 de colaborator - conform sacralitatii regulii de confesiune instituita de Securitate - pe baza carora acest "Mare Pi-Men" avea toate "calitatile" pentru care a fost adus cu elicopterul in Capitala si i se fac toate aceste tratamente revolutionare, el fiind considerat "viitorul-trecut" al existentei noastre ecumenice. O sa vedeti ce fala va fi pe cadrele medicale, secrete pe frontul nevazut al acestei pandemii, cand Pi-Men va pasi, zvelt, ca un flacau catre iubita sa slujeasca cu mare sintenie dregatoria pe care a turnat-o cu mare devotament tinp de sase decenii, el fiind dovada vie a victoriei medicinei asupra parsivei Pandemii. Sa ne treiesti intru multe decenii "Pi-Men-urile" ca tu vei fi dovada vie ca toti suntem ne-egali in fata mortii pe aceste teritorii dar - mai ales! - in fata vietii vesnice. Si, precum acel caine japonez care si-a asteptat stapanul cateva decenii dupa moartea sa, "Pi-Men" va fi o adevarata statuie peste timp a pernitatii Securitatii pe acest pamant "binecuvantat" cu busuiocul inmuiat in apa-vea a nemuririi. Pe cand statuia care va imortaliza victoria lui "Pi-Men" in fata vesniciei? Nu de alta dar acest monument, cladit pe milioanele de victime ale Temutei Securitati, va fi dovada perena a existentei continue a celor care au transmis, cu fidelitate, toate "Cuvintele Domnului" catre superiori!

Ilie  •  11 mai 2020, 8:27

Ai ajuns și expert în medicină. Mai bine spune ce ai făcut cu banii de la Roșia Montană Gold Corporation.

alex  •  11 mai 2020, 8:28

@Aer 5 articolul, in mod subtil, prezinta cate eforturi se fac pentru salvarea turnatorului la securitate care controleaza electoratul din Moldova.

Andrei F  •  11 mai 2020, 9:31

Ce înseamnă să nu ai obraz?!?! Vad comentarii în care mari revoluționari romani îl condamna pe un om de 92 de ani pentru că ar fi fost colaborator dar majoritatea au plâns pentru Marele Lazar și Bunul Petrov!!!!Da mă, și colaboratorii voștri sunt de soi...

ediqus  •  11 mai 2020, 10:50

Ti-am mai scris Tolo. Vad ca te-ai specializat si-n popi si in medicamentatie. Datul din gura. Stii cum se cheama sotia pinguinului? Datul din gura la jurnalisti e boala grava. Si daca te legi de ei sar si inventeaza libertatea de exprimare...Te-ai uitat vreodata in viata ta de jurnalist in Le monde, sau in Tribune de Geneve sau in NY Times sau in vreun ziar (nu maculatura) din lume? Ai vazut ca acolo sus in stanga apare un nume si o foto cu mentuinea: Specialist in... Ce scrie pe legitimatia ta? Jurnalist? Gurita? de la fostul antrenor al Nationalei!

Batesaua  •  11 mai 2020, 12:37

Parintele Pimen a strans sute de mii de Euro pentru bolnavii si amaratii din Suceava numai in februarie-martie. La el se duceau pentru sfat si ajutor multi oficiali si oameni normali, donatori anonimi pentru nevoiasi, profesori, medici, avocati si alti profesionisti. Este doar unul dintre zecile de bolnavi transferati cu elicopterul. Daca sperati sa fiti luati in serios, renuntati la senzationalismul compromitator.

Comentează