Un președinte tuns și o țară rasă. De ce, în plină criză COVID-19, îi ține Klaus Iohannis în brațe pe Gheorghe Flutur și pe baronii PNL

Lucruri bune, măsuri corecte, dar și o sete de putere și pericolul de a defila cu aceiași oameni ca până acum, asta arată președintele României în aparițiile publice.

miercuri, 29 aprilie 2020, 12:25

Un compatriot bronzat, slab și proaspăt tuns, exact ce nu sunt românii și româncele în acest moment, dar, în schimb, frate cu noi când e vorba să-i sară repete muștarul, aici se văd efectele izolării, așa a apărut marți președintele României la prima întâlnire cu ai săi, prin intermediul presei.

Trecerea de la monolog la dialog i-a priit și lui, și nouă.

Președintele a fost bun pe multe teme și slab atunci când întrebările jurnaliștilor au zgâlțâit șuruburile concrete care rămân înfipte în miezul putred al statului și societății noastre.

Oamenii morți nu sunt “detalii tehnice”

Klaus Iohannis a venit cu un grafic favorabil, numărul de îmbolnăviri COVID-19, apelând la un vechi truc al oricăruia dintre noi. “Dacă nu-mi fac analize, sigur sunt sănătos”.

Da, stăm bine la numărul de cazuri, numai că, așa cum i-a punctat Dan Tăpălagă, numărul de îmbolnăviri este relevat de numărul de teste. Jurnalistul G4Media s-a trezit tăiat cu acel “Mulțumesc” prezidențial din colțul buzelor, dovadă că întrebarea era legitimă.

Dar adevărul este că:

  1. Nu suntem la jumătatea Europei cu testările, așa cum a sugerat cu palma plutind în aer președintele, ci la coada clasamentului COVID-19. Facem, proporțional cu populația, între un sfert și o treime din testele celorlalte țări.
  2. În materie de oameni decedați, iar acesta nu este un “detaliu tehnic”, că așa a zis președintele, că va veni cu mai multe grafice data viitoare, dar n-a vrut să ne încarce acum cu “detalii tehnice”, stăm rău față de țările din jurul nostru.

România are 34 de oameni morți la milionul de locuitori, față de 8 Bulgaria, 13 Grecia, 16 Polonia, 19 Serbia, 21 Cehia și 30 Ungaria.

Am aflat însă că, după trecerea pandemiei, o să ne reformăm sistemul public și, în primul rând, pe cel sanitar.

Aici apare problema esențială.

Flutur e ținut în continuare în brațe

Șeful statului a fost întrebat ce le transmite sucevenilor, având în vedere că acum 6 luni le dădea garanția solemnă că sunt un județ pe mâini bune și că au un spital “model de bune practici”.

Vădit nemulțumit de temă, Klaus Iohannis a zis că da, pandemia a fost defectuos gestionată, dar “să nu ne întoarcem în trecut”.

Ba să ne întoarcem! Și să folosim aceeași măsură când e vorba de PSD, de PNL, UDMR, ALDE și USR-PLUS.

Sau baronii PSD sunt răi, dar Flutur și politizarea lui cu care a sufocat Suceava sunt bune? Bucovina e zona unde multe posturi se ocupă pe șpagă, de la pădurar la medic. Se dau pe șpagă pentru că se recuperează din șpaga ulterioară. Consideră președintele că mafioții girați de PNL nu sunt mafioți, sunt gestionari descurcăreți ai bugetului public?

Degeaba o luăm de la capăt cu discuția despre sănătate și băgăm miliarde de euro, dacă lăsăm baronii de la vârful Sănătății sau al județelor să facă ce vor cu acești bani.

De pildă, Gabriela Firea nu bagă bani în spitale? Ba da, dar bagă fără nici o noimă și cu interese vizibile, ca să-și aducă prietenii în poziții de conducere. De regulă, în spate apar firmele. Toți, fiecare cu propria contribuție, acești conducători au ras țara.

Puterea absolută corupe absolut

Ar fi o eroare a societății să-l lase pe președinte să-și crească sentimentul de rezolvator al crizei. Pentru că, mascați de mantia prezidențială, vor profita amicii săi, de unii poate nici măcar nu știe, de alții clar e legat politic.

Ca oricare dintre noi, de asta există Constituție, Klaus Iohannis are tendința să abuzeze de putere.

Amintiți-vă cum, acum câteva luni, președintele îl soma pe ministrul Vela să-l rezolve mai repede pe Raed Arafat. Dacă șeful DSU era zburat, azi tratam pandemia prin megafoanele mașinilor de poliție.

Klaus Iohannis nu a avut puterea să recunoască faptul că a folosit informații greșite

Președintele e sigur pe el și asta ajută, dar stilul său autoritar oferă și baza unor erori pe care nimeni nu are curajul să le contreze. După ce a dat un exemplu care nu există, redeschiderea unor școli în Franța care nu s-au redeschis niciodată și focare de coronavirus într-o ficțională provincie care nu există, Klaus Iohannis nu a avut puterea să-și admită până la capăt eroarea. “Nu am folosit informații greșite”, a bravat el în conferința de presă, din nou vădit deranjat de temă.

De fapt, președintele României a folosit nu doar informații greșite, ci a și invocat fapte, boli COVID-19 și internări la ATI care, pur și simplu, nu au existat.

Nu e un capăt de țară, toți greșim, numai că un post de televiziune care a difuzat din eroare și sub presiunea cumplită a vitezei știrea decesului unui medic care n-a murit a fost amendat de CNA, în timp ce politicienii nu au nici o remușcare când îi ia gura pe dinainte.

Rareș Bogdan, care a descoperit de acum o lună remediul împotriva COVID-19, și președintele Klaus Iohannis, inventatorul involuntar al unor școli redeschise și îmbolnăvite în Franța, consideră că nici n-au greșit.

Cât despre tuns, nu vă luați mereu după președintele României.

Klaus Iohannis a încheiat discuția spunând că și el s-a tuns, ras și frezat acasă și l-a îndemnat pe un jurnalist: “Mai încercați”.

Răspunsul onest ar fi fost: “Doamnelor și domnilor, nu mai încercați să vă tundeți singuri acasă, așteptați deschiderea frizeriilor și saloanelor, că nu aveți toți frizer și coafeză de la SPP”.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Ilie  •  29 aprilie 2020, 18:39

Te felicit pentru articol.

Andrei F  •  29 aprilie 2020, 18:58

Deci până la urmă mi-ați dat șah...Sper sa va țină....Bravo... că începusem sa cred că în afară de PSD nu mai vedeți altceva.Sa sper că vă băgați și la un film paralelă cu Colectiv la ce se întâmplă acum?

Marius  •  29 aprilie 2020, 19:17

"Rareș Bogdan, care a descoperit de acum o lună remediul împotriva COVID-19, și președintele Klaus Iohannis, inventatorul involuntar al unor școli redeschise și îmbolnăvite în Franța, consideră că nici n-au greșit." Ca de obicei ironic si antisistem. Iar asta cu Rares, baitul mamii, care va lua Nobelul pentru medicina aplicata, chiar e tare. Daca a fost o ironoe fina, pe care eu n-am sesizat-o, imi cer scuze. Dar cateodata imi pare ca sa-ri calul. Ieftin si pentru publicitate/vizibilitate. Da, coruptia este aceeasi si la psd si la pnl si la udmr si la...*** sparlamentarii! In rest... s-auzim de bine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Luca  •  29 aprilie 2020, 19:34

... ati uitat sa mentionati si cosmeticiana ;-) . Celebrul "Ghinion " a fost egalat . Felicitari pentru articol ! Numarul total al celor trecuti in nefiinta in aceasta perioada este extrem de important .

viorel  •  29 aprilie 2020, 20:59

Bai Tolontane esti prajit rau de tot. Cum iti permiti sa compari pe "***"rtatea.ro campania inderptata impotriva panorilor facute de "genialii" de la compania *** cu ceea ce s-a intamplat cu aproximativ 100 de ani in urma? Oare este corecta aceasta comparatie? Daca tu esti "cumplit de jenial" atunci deschide ochii si nu mai fa ca ceea ce e bun pentru o minoritate sa fie considerat "normaaalitate" pentru ceilalati membrii ai societatii. Pana atunci ramai in SFERA TA DE PROSTIE CUMPLITA

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Freddy RE  •  29 aprilie 2020, 21:38

Bun! Bun de tot! Multumesc, chapeau!

Rational Idealist  •  30 aprilie 2020, 1:16

Tolo, semnalasem aberatia cu scolile din Franta inca de duminica 26/04 cand am vazut articolul tau cu ministrul Tataru (vezi comentariul de la 18:36 la acel articol). Faptul ca presedintele Iohannis a repetat prostioara a doua zi, ca Libertatea s-a sesizat abia marti seara si ca miercuri asta inca mai era un subiect de discutie nu prea face cinste nici politicienilor, nici presei din Romania. As mai adauga ceva: oricat de enervanta este actuala majoritate parlamentara (cu care totusi presedintele a putut convietui timp de 3 ani), ea a rezultat din niste alegeri. Alt parlament deocamdata nu avem. A-l discredita in mod agresiv, cum fac acum presedintele si premierul, ce inseamna oare?

bg  •  30 aprilie 2020, 6:14

Felicitari intregii Echipe pentru munca depusa! Problema protejarii si mentinerii USCATURILOR din partide este EVIDENTA si RAMANE in discutie, pe principiul "e de-al nostru, nu greseste si nu ne atingem de el". Prin atitudinea sa si prin evitarea raspunsurilor, presedintele da un semnal PROST si PREVIZIBIL pentru societate si pentru celelalte structuri de putere privind aplicarea legii si cum va fi vazuta pe viitor EGALITATEA cetatenilor in fata legii. Se pare ca Presedintele si PNL-ul nu au de gand sa indrepte constructia stramba a statului roman {care seamana cu Turnul din PISA} in care sa fie instaurata suprematia LEGII, ci doresc doar sa-l foloseasca asa cum este el. Si cu asta ce am facut? Despre ce fel de REFORMA a societatii, a sistemelor de sanatate, educatie, justitie este vorba? Asta este CABINET de COSMETICA...intentia este de a se baga mizeria sub pres....ca si pana acum..."Sa nu ne intoarcem la trecut", dar macar dati-ne garantii pentru VIITOR!

Gabi  •  30 aprilie 2020, 13:26

Nu e doar tuns, dar e si bronzat. Cum se poate bronza un presedinte pe timp de pandemie fara sa incalce starea de urgenta? Are un solar UV la Cotroceni sau Vila Lac 1? Soarele iese din discutie, doar daca a dat o fuga pe vreo insula exotica. Mai mult: De ce ar simti nevoia un presedinte sa se innegreasca in vremuri si asa negre?

Nimfluture  •  1 iunie 2020, 21:02

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Nimfluture  •  1 iunie 2020, 22:10

Iertare pentru acuzatiile grave din comentariul cenzurat, insa dosarele au caracter cat se poate de public, acuzatiile fiind deja instrumentate, la adresa tuturor celor numiti. *** Puteti verifica, macar din curiozitate. In rest, cele bune sa se adune!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează