joi, 19 martie 2020, 10:40
de Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan
Într-un moment în care, în mod repetat, Organizația Mondială a Sănătății spune ”testați, testați, testați”, România este una dintre țările cu cele mai puține teste de depistare a COVID-19.
Specialiști din Ministerul Sănătății au dezvăluit pentru Libertatea că, în ciuda afirmațiilor oficialităților, România nu are capacitate de testare, în toate cele 7 centre, dintre care 2 în București, ”decât pentru 700 de teste pe zi”.
Asta deși autoritățile au spus despre capacitatea de testare că ”este suficientă”.
Sâmbătă, la Europa FM, secretarul de stat Nelu Tătaru declarase că ”putem face cam 1.200 de teste pe zi”.
Astăzi, Libertatea l-a întrebat pe demnitar: ”Cifra de 700 de teste posibile pe care am publicat-o noi este corectă?”. ”Da, e corect, ieri am făcut 704 teste”, a răspuns Nelu Tătaru.
În continuare, însă autoritățile continuă să vehiculeze alte cifre. Invitat chiar aseară, la Antena 3, Streinu-Cercel, managerul Institutului Balș a spus că ”avem posibilitatea să testăm undeva la 2000 de pacienți pe zi”.
În transcrierea emisiunii de la Antena3, realizată de siteul edupedu.ro, Streinu-Cercel recunoaște nevoia testării, dar vehiculează cu totul alte cifre decât cele recunoscute în această dimineață de Ministerul Sănătății.
”Facem un lucru care trebuie făcut și este logic și anume încerc să stabilesc în continuare nivelul de contacts în așa fel încât să limitezi cat se poate de mult răspândire. Cum: tot prin testare. Noi în România în momentul de față avem posibilitatea să testăm undeva la 2000 de pacienți pe zi, lucru de dimineața până seara. Și testând acești 2000 de oameni pe zi vedeți ce rata de pozitivitate avem. Dar asta reprezintă nu mai vârful aisbergului. Aisberg-ul este sub apă”, a spus Streinu-Cercel la Antena 3.
Până ieri, maximul fusese de 620 de analize de pacienți noi pe zi, când s-au testat parlamentarii!
Numărul de persoane noi testate apare într-un grafic realizat într-un articol Recorder, în care se vede că maximul de persoane testate pe zi în perioada 7-16 martie a fost de 620 pe 12 martie, când s-au testat parlamentarii, în urma îmbolnăvirii senatorului Vergil Chițac!
Nelu Tătaru a precizat, pentru Libertatea, că ”și eu am aflat de la INSP că mai sunt făcute și teste pentru cei deja depistați pozitivi și că, pe total, nu sunt cam 4.000 de teste, ci peste 7.000 făcute până acum de noi de la începutul crizei. Dar cifra maximă pe zi cam asta e, aveți dreptate”.
„Vom crește capacitatea, vor intra Cantacuzino, Regina Maria, Sanador și Medlife” Nelu Tătaru, secretar de stat
Secretarul de stat a confirmat și ce au spus sursele ziarului despre faptul că Ministerul se pregătește să mărească această capacitate de testare.
”Da, vom activa încă un centru public de testare în București, la Institutul Cantacuzino”, a explicat demnitarul.
”În plus, vor intra Regina Maria, Sanador și Medlife”, a mai spus el. La un calcul rapid făcut de secretarul de stat, față de 250 de teste făcute zilnic acum în București, la Balș și Babeș, se poate ajunge la încă 250 de probe, ”150 la Cantacuzino și încă 100, în total, la privați”.
În plus, potrivit oficialului MS, există inițiative de procurare a unor extractoare automate de material genetic, care vor fi cumpărate atât de autoritățile locale, cât și de nivelul central al executivului. Abia acestea pot multiplica semnificativ numărul de teste.
bg • 20 martie 2020, 6:45
NU este PRIMA DATA cand prof. univ. dr. A. Streinu Cercel MINTE cu nonsalanta si dezinvoltura! MINTE asa cu RESPIRA , ca un veritabil medic-politician ptr. a camufla incapacitatea de diagn. a lab. de biol. molec. de la Inst.M. Bals! Este clar ca acest lab., cu extractie manuala de ac. nucleic, a fost proiectat pentru a satisface nevoile de testare a viremiei la pacientii infectati cu vir. hepatitei C si tratati cu diverse medic. antivirale in studiile clinice desf. la Inst. M. Bals. Mai mult dacat atat, sp. M. Bals a facut contracte cu spitale din Buc., unul este sp. de copii Gr. Alexandrescu, ptr. analiza genetica a probelor rec. de la pacienti cu enterocolita, suspecti de infectare cu ETEC. In loc ca sp. de copii sa-si aiba propriul lab., noi facem contracte intre sp. de stat {unde s-a mai vazut?} pe bani de la CNAS. {vi se pare corect, fairplay ?}. Va mai amintiti de bebelusii infectati cu E.Coli enterotoxigen internati la sp. din Targoviste si adusi la sp. Marie-Curie cu sindrom hemolitic uremic? Ei bine, verotoxinele V1 si V2 produse de acel E.coli se depisteaza prin met. de biol. molec. Pacientii inf. cu acest tip de E.coli NU trebuiesc tratati cu ANTIBIOTICE ptr. ca acestea agraveaza boala. Deocamdata atat...
bg • 20 martie 2020, 7:21
Rectific: bebelusii internati la sp. din Pitesti, jud. Arges, in 2016.
Natafletz • 20 martie 2020, 8:02
In sfarsit te'ai sesizat... și acum cu tunul doar pe Cercel, dar mă rog...