luni, 16 martie 2020, 7:11
În plus, încă de săptămâna trecută redacția a angajat un parteneriat cu trei jurnaliști de știință de la siteul specializat ZME Science și și-a crescut colaborarea cu Raluca Toma, cercetător de științe politice în SUA, pe domeniile drepturilor omului și politică.
Criza provocată de pandemia de coronavirus testează și capacitatea presei de a-și respecta misiunea. Cetățenii unei societăți libere, iar România este o democrație și doar ca o democrație va reuși să iasă din situația grea în care se află, au dreptul la informații despre felul în care statul, reprezentat fie de instituții sau de persoane, alese și numite, îi servește.
Echipa care acum lucrează la Libertatea și Gazeta Sporturilor are o lungă experiență de a acționa în folosul public al comunității.
Jurnaliștii din toată lumea au numit investigațiile realizate de gsp & Libertatea drept un exemplu în care se oglindește ”importanța unei informații care nu e aservită puterii economice și politice”.
Cu fiecare situație nouă avem enorm de învățat. Nu suntem infailibili. Compania elvețiană Ringier, proprietara GSP & Libertatea, a decis să facă noi angajări în România, chiar în această perioadă, convinsă că experiența și afirmarea profesională contează
Societatea românească intră azi în starea de urgență pe care președintele Klaus Iohannis o va proclama, probabil, după-amiază.
Așa cum a explicat chiar Raluca Toma, cercetătoare și una dintre colaboratoarele Libertății, ”există riscul ca starea de urgență să fie folosită ca pretext pentru luarea unor decizii fără a da prea multe explicații parlamentului ori cetățenilor”
Premierul Ludovic Orban a încercat deja o dată să ia decizii importante fără parlament și fără supravegherea publicului, guvernul Orban I fiind cel care a adoptat într-o singură zi 25 de Ordonanțe de Urgență, ignorând nu doar organul legiuitor ci și alte proceduri proceduri normale, precum solicitarea avizului Consiliului Legislativ, amintește același autor.
”Mizând parțial pe vigilența pe care starea de urgență ar putea s-o declanșeze în rândul cetățenilor, unii teoreticieni au argumentat că declararea unei stări de urgență ar putea fi preferabilă alunecării pe nesimțite într-o situație similară, dintr-o perspectivă democratică”, crede Raluca Toma.
Altfel spus, în aceste momente dificilie e posibil ca cetățenii, prin colaborarea cu presa, să-și crească gradul de implicare pentru a veghea la ceea ce se întâmplă cu măsurile care le vizează viața.
Deși exemplul poate părea trivial, e ca în legea nescrisă din sport: dacă o echipă rămâne în inferioritate numerică, toți componenții ei acționează ca și cum ar vrea fiecare să-l înlocuiască pe cel pierdut. Astfel crește motivația și energia întregii echipe până la nivele neașteptate.
”În condițiile în care o parte semnificativă a presei și publicului urmărește evoluția epidemiei de coronavirus, ar putea urma un test interesant al acestei ipoteze, în care starea de urgență să fie benefică și din perspectiva implicării cetățenilor în treburile publice nu fizic, ci prin supravegherea actului de guvernare”, spune cercetătoarea în științe politice.
Nimeni nu poate spune că este pregătit pentru o astfel de situație.
Dar, ca jurnaliști, avem cele mai bune intenții și o determinare probată în multe și multe momente grele, unele ca atunci ”când Spotlight întâlnește Cernobîl”, cum a scris presa internațională despre investigațiile GSP & Libertatea. Nu suntem perfecți, greșim, rectificăm, învățăm, dar nu renunțăm niciodată să căutăm adevărul.
Ieri, siteul Libertatea a fost accesat de 1.028.000 de ”unici”, ca și pe parcursul săptămânii 9-15 martie fiind cea mai urmărită platformă de știri online în afara celor care aparțin televiziunilor Digi 24 și ProTV.