marți, 25 februarie 2020, 11:27
de Cătălin Tolontan
Pe internet circulă zeci de informați false despre ”confirmări” ale coronavirusului în România. Ele sunt oferite de oameni bine intenționați în primă fază, care au văzut sau au aflat ceva, însă se propagă și ajung să devină rapid mituri urbane.
Așa s-a răspândit ieri seară, în Iași, informația că la Spitalul de Urgență ”Sf. Spiridon” s-a confirmat un caz de infecție.
”Nu e adevărat! Pacientul venise de trei săptămâni din Italia, dar dintr-o zonă neafectată, iar simptomatologia nu se încadra”, a spus marți dimineață Diana Cimpoeșu, șefa UPU de la ”Sf. Spiridon”.
„Avea într-adevăr febră, însă nu era în niciun caz suspectă de coronavirus. Faptul că ne-am îmbrăcat în costume de protecție, fiind o situație specială, costume pe care le folosim și în alte situații, la gripă, probabil că a potențat zvonul”Dr. Diana Cimpoeșu
”E bine ca oamenii să afle acest lucru: când vedeți medici îmbrăcați în costume de protecție, nu înseamnă că avem un suspect de coronavirus!”, a explicat șefa UPU.
Întrebată dacă au suficiente costume de protecție, în situația în care ele trebuie schimbate de câteva ori pe zi dacă vor avea cazuri reale de coronavirus, dr Cimpoeșu a spus că ”da, sunt suficiente”.
La nivelul țării însă, mai multe surse medicale și din industria farmaceutică susțin că ”este puțin probabil ca România să-și procure cele peste 1 milion de costume necesare medicilor”.
Radu Popescu • 27 februarie 2020, 18:24
In premiera, un articol ne-alarmist.