marți, 18 februarie 2020, 9:48
Marți e avanpremiera la Cluj, cu două săli de câte 800 de locuri deja pline, miercuri, pe 19 februarie, la Sibiu, tot cu două spectacole, pe 20 la Timișoara, unde mai sunt locuri doar pentru a doua proiecție. Apoi Craiova, Miercurea Ciuc, Brașov și tot așa, oraș după oraș, aici e programul complet.
Dacă se va confirma, căci oamenii vor decide și nimic nu e adjudecat, succesul îi va aparține regizorului Alexander Nanau și echipei lui, căci el e cel care a transformat povestea unui an de retrezire a României în două ore despre care Los Angeles Times spunea că generează o emoție ”care traversează orice graniță”.
Noi, ca ziariști urmăriți pas cu pas de camera documentarului, suntem doar protagoniști. Noi facem ”artizanat jurnalistic”, o meserie arhaică, alcătuită din știri, pânde nesfârșite, discuții pe încredere pentru convingerea surselor, consultări a sute de pagini de documente, înfruntări cu autoritățile, reacții, conferințe de presă și tot așa, de la capăt, zi de zi. Așa arată ”artizanatul jurnalistic al echipei de la Gazeta Sporturilor” după cum frumos a scris NRC Handelsblad, cel mai important ziar din Olanda.
Dacă fiecare om are figura pe care o merită, prin Colectiv presa românească se ridică deasupra figurii unui om sau a unei mici și încăpățânate echipe de investigații. Portretul cu care se vor întâlni românii e generic și descrie nevoia de adevăr.
Pe parcursul filmului, zeci de reporteri, de cameramani, de fotoreporteri din tot atâtea redacții muncesc din greu și onest. E un alt peisaj decât sunt oamenii obișnuiți să vadă când se gîndesc la presă. În Colectiv veți vedea care-i prețul ca să aveți dreptul la informare și veți afla povestea surselor curajoase din spitale.
Vă mulțumesc!
Pentru mine, filmul e și confirmarea că am, de peste 25 de ani, șansa de a lucra într-un colectiv care a făcut posibil Colectiv.
Oamenii Gazetei Sporturilor, modești și nebăgați în seamă, au creat suportul fără de care investigațiile care acum șochează, fără emfază, o lume întreagă, nu ar fi fost posibile.
Ei, zecile de ziariști ai gsp, sunt, tot timpul, pe fundal, confundându-se cu vibrația unei redacții devenite personaj compus. Circumspecția editorialistului Cristian Geambașu, emoția lui Teo Jumătate, răbdarea Ilenei, Dianei, Daianei și a lui Emil, oamenii de la grafica ziarului, sau atenția de a înțelege a jurnaliștilor Ionuț Iordache și Remus Răureanu sunt parte a unei alchimii totale.
Cam asta e diferența. În timp ce ministerele României sunt alcătuite, la vârf, din oameni care vin și pleacă în luni sau ani, Gazeta Sporturilor e o construcție întinsă pe două decenii de răbdare și trudă!
Mîinile redactorilor alergînd pe tastatură, ochii fotoreporterilor Cristi Preda, Raed Krishan sau Alex Nicodim, loialitatea netulburată a reporterului Andrei Crăițoiu sunt secretul nostru. În film se întrezărește munca îndârjită pe online și moderarea comentariilor de la cititori, făcute de Cristina Negrilă, Alexandru Răducanu, Florin Dincă, Ioana Mihalcea și Mitruț Docan, cei care ne-au asigurat nouă, celor care ne vedem în lumina pătrunzătoare a filmului Colectiv, încrederea că nimic nu e zadarnic.
Dragi colegi de la Gazeta Sporturilor,
În această epocă a ”cinismului terminal”, vi se va spune că nu e mare lucru ce ați făcut. Să nu credeți! Ziare sau televiziuni din toată lumea, cu resurse infinit mai mari, n-au ajuns la prestigiul și recunoașterea voastră. Se numără pe degete publicațiile care beneficiază în istoria presei mondiale de un elogiu cinematografic de o asemenea calitate precum Colectiv.
”Colectiv e unul dintre cele mai bune filme despre presă făcute vreodată” IndieWire
Ați scris onest, cu integritate, chiar și când ați greșit, v-ați crescut copiii muncind din greu și oferind compatrioților voștri dovada că și în această țară se poate.
Astăzi, când filmul Colectiv pornește aventura sa în întâlnirea cu românii, indiferent cum se va termina ea, voi v-ați făcut treaba și meritați recunoștință pentru că păstrați speranța, cu un preț în fața cărui mă înclin.
gintonic • 18 februarie 2020, 10:37
Toata stima ! Jos palaria! PS De ce nu se ajunge si in Constanta cu filmul ??
MIrcea • 18 februarie 2020, 10:53
am vazut filmul la IDFA in Amsterdam...este o bijuterie de documentar care insa te lasa cu un gust amar si o furie surda; iti vine sa te teleportezi si sa o iei la palme pe Firea si cloaca ei... Filmul dezvaluie lipsa de moralitate si empatie ce domina in societatea romaneasca...
Dan • 18 februarie 2020, 11:23
Domnule Tolontan, dumneavoastra sunteti un profesionist desavarsit, va rog sa le spuneti dragilor colegi de la gsp.ro sa nu-si mai bata joc de cititorii sai cu titluri false ex.”Cahill,singurul antrenor al Simonei Halep” in 2020” si sa dezinformeze crunt si in articol.Doar l-ati vazut si dumneavoastra pe Artemon Efremov langa Simona la AO. descalificant!Iata”https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/daniel-dobre-a-vorbit-despre-despartirea-de-simona-halep-ea-si-cu-darren-cahill-au-decis-590553.html .Cat timp nimeni n-a platit pentru crima Colectiv,filmele sunt inutile,sentintele nedefinitive si vinovatii liberi!
doilaunu • 18 februarie 2020, 11:48
Colectiv sau cum se pot face bani din suferinta altora
MIrcea • 18 februarie 2020, 12:03
@doilaunu: telul filmului nu este de a face bani, nu este o superproductie; este un documentar cu buget foarte mic si este foarte bine ca s-a putut realiza.
doilaunu • 18 februarie 2020, 12:43
@Mircea cazul Colectiv a fost intens folosit in politica, acum este folosit in scopuri comerciale. Nu este un argument ca este cu buget mic, dimpotriva. Imi pare rau, nu pot aprecia oamenii care se folosesc de durerea semenilor in folos propriu.
Mircea • 18 februarie 2020, 13:19
@doilaunu: cealalta varianta este ca acest caz sa nu fie expus lumii...si atunci ne intoarcem la anii negrii ai comunismului in care totul se baga sub pres. Ai tu o alta varianta ? Ma intreb daca ai vazut filmul...sunt expuse niste adevaruri si realitati care supara atat de tare incat nu doresti sa le vezi si nu doresti sa le accepti,,, Asta este puterea acestui documentar....
Baggio • 18 februarie 2020, 14:02
*** toată suflarea jurnalistică (atotștiutori de fotbal, tenis, darts, curling, medicină, economie, aviație, arhitectura,anchete, drept civil și penal)sa ne spună cât de mult le pasă... ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
pacientuedevina • 18 februarie 2020, 14:24
Sunt deja desuete şi penibile manipulările statului în stat medical corupt de a descuraja prezentarea în presă a realităţilor din sistem, sub diverse pretexte aberante, precum politizarea sau că prin aceasta s-ar face bani pe seama victimelor etc...Ia vedeţi un pic blogurile şi luările de poziţie ale victimelor şi familiilor acestora, care an de an asta fac: denunţă corupţia îngrozitor de elaborată şi malpraxisurile mascate, toate în manieră mafiotă, din sistem, ca să NU UITĂM, să luptăm zilnic împotriva ei, să nu o mai tolerăm, să luăm atitudine publică, să o prezentăm la rândul nostru în presă pt. că noi pacienţii nu mai suntem singuri. Suntem IMPREUNĂ, suntem o forţă tot mai conştientă de ea tocmai datorită luptei jurnaliştilor şi a realizatorilor de filme şi documentare. Ştiu că unii sunt disperaţi că ne-am trezit şi că nu ne mai pot intimida cu nimic, nici măcar cu manipulările lor...Pe de altă parte, lupta echipei domnului Tolontan şi a presei în domeniul sistemului de sănătate, începând cu Colectiv, a fost sursa noastră de inspiraţie, a societăţii civile: am început să organizăm proteste şi lanţuri umane în faţa spitalelor care ne minţeau şi ascundeau fapte ilicite grave; am început să câştigăm acţiuni în justiţie cu obligarea celor responsabili să remedieze neregularităţile din sistem; am început să adresăm petiţii soldate cu anchete serioase care au devoalat nelegalităţile ascunse; am început obligarea CMR la reformare etc. În concluzie, nu ne mai trataţi ca pe copiii proşti şi fricoşi, că nu mai suntem. Avem şi noi avocaţii noştri, asociaţiile de sprijin. Şi mai ales tot mai mulţi medici care ni se alătură, precum doamna dr. Roiu sau dl dr. Alexandrescu...NU RATAŢI SĂ VEDEŢI ACEST DOCUMENTAR EXCEPŢIONAL!
gicab • 18 februarie 2020, 14:40
Este adevărat ca participanții la acel eveniment îl invocau pe Satan?
Obiectiv • 18 februarie 2020, 14:40
Este bine ca s-a facut acest film, dar mediatizarea care i se face si arogarea in prea mare masura a unor merite din partea unora (care au subminat inclusiv performantele din domeniul ginasticii) dauneaza! N-ai cum sa nu empatizezi cu victimile si cu familiile lor, dar alte numeroase persoane au fost afectate de abuzurile si de coruptia din domenii precum medicina, justitia si, nu in ultimul rand, politica! Cine mediatizeaza la o scara mai mare aceste victime, care sunt cu mult mai multe decat cele rezultate in urma tragediei de la Colectiv in ultimii 30 ani! @ Dan Primul ministru de atunci a demisionat, primarul sectorului respectiv a fost condamnat, la fel si patronii Colectiv, persoane din conducerea ISU si furnizorii artificiilor, asa ca n-aveti dreptate! O.
pacientuedevina • 18 februarie 2020, 14:41
Veti înţelege ce ne învaţă Colectiv şi de ce luptăm pt. #afişarea zilnică pe site-ul oficial al spitalelor nr. şi felul infecţiilor asociate asistenţei medicale (nosocomiale); #declaraţii de avere şi interese obligatorii pentru TOŢI medicii; #fără medici la conducerea caselor de sănătate care administrează banii noştri ai pacienţilor şi fac plăţi către medici şi spitalele în care aceştia lucrează; #noi asiguraţii pacienţi suntem PATRONII plătitori, iar medicii sunt ANGAJAŢII noştri, pe care îi plătim şi care au obligaţia să ne servească şi să ne presteze serviciile medicale care sunt DREPTUL NOSTRU (nu moftul medicilor) etc
Obiectiv • 18 februarie 2020, 14:41
Am omis un semn al intrebarii, scuze!
bg • 18 februarie 2020, 15:58
Felicitari intregii echipe de jurnalisti! Inca nu am vazut filmul, dar ma voi duce negresit la el. Cred ca acest film era foarte necesar societatii romanesti, indiferent cat de dureros si socant este. Da, adevarul deranjeaza, mai ales cand te consideri "elita politica"! S-au facut N filme despre tragedia razboiului, despre holocaust, sclavia negrilor si exterminarea indienilor din America, si nu numai in scop comercial. Sunt politicieni (exclus de la noi) care si-au cerut scuze in numele natiunii lor pentru monstruozitatile intamplate. De ce? Ca sa invatam din greseli si sa invatam sa-i privim pe CEILALTI ca si cum am fi NOI...
Mircea Ordean • 18 februarie 2020, 17:32
Mi se pare mie, ori cuiva i-au murit lăudătorii? În paralel, cu cît cineva simte mai mult nevoia unei exprimări ca a d-lui Tolontan, cu atît devin mai prudent, în ce-i privește onestitatea...
Tudor • 18 februarie 2020, 17:45
Cind poate fi vazut online si unde ?
di livio • 18 februarie 2020, 20:34
n-o să merg să văd filmu unui dezastru, cum n-am fost să văd taitenic...ăia au fost să se distreze si-au avut ghinion...artificii în spațiu închis?...ghinion, da nu i-a obligat nime...mult mai dramatice îmi par cazurile de trafic de persoane...amu iară văzui în Libertatea pă ăia din Cîmpulung...femei obligate la prostituție, vieți distruse de interlopi...și alea n-au mers la distracție...poate face domnu Nănău un documentar despre interlopi, justiție, poliție...văd că diicot cercetează pă interlopi pînă se prescriu faptele...sper că banii din încasări vor fi donați victimelor de la Colectiv...dacă da, o să merg să văd documentu lu domnu Nănău
depo • 18 februarie 2020, 21:31
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Ramon • 19 februarie 2020, 9:12
realitatea este că GSP vindea ușor 300.000 de exemplare in 1990, acum știți câți cititori mai are. Aceste este efectul celor 30 de ani car eau trecut, dar și a politicii jurnalistice pe care ați condus-o în acești ani. Mulți pasionați de presă în anii 90 acum nu mai vor să audă de așa ceva. Microbistul nu a fost păstrat ci alungat. Nu a fost apreciată conducerea cluburilor (care mai există) ci înfierată, a fost apreciată și încurajată fanfaronada. Șefii de cluburi erau necunoscuți înainte de 1989, ei sau președinții de CJ de care depindea soarta unei echipe, acum ei sunt promovați, apoi înjurați. Colectiv ? Un mare ghinion în viața celor care au fost implicați pe viu și un mare subiect de presă pentru jurnaliști care trebuie să atragă atenția publicului. Dezastrul care se repetă o dată la 10 ani totdeauna în alt colț al lumii nu a schimbat aproape nimic în țara noastră. Cei înlăturați de la putere atunci au revenit ”pe cai și mai mari” peste 1 an și asta pentru că nu avem alții mai bine pregătiți, moral sau profesional.
cn • 19 februarie 2020, 9:42
Felicitari pentru film si pentru activitatea in presa, de exemplu pentru investigatiile jurnalistice de impact, dar nu vad de ce gsp trebuie ridicat in slavi. Pentru mine, ca persoana relativ educata si totodata pasionata de sport, gsp e un grup de invdivizi certati cu limba romana (nu dau nume, dar foarte multe dintre articole confirma), care in general promoveaza un grup de indivizi certati cu legea sau cu bunul simt (vezi avalansa de stiri despre AMProdan, MM sau GG). Din fericire mai sunt si ziaristi ca tine si unii dintre ceilalti editorialisti, dar cum ziceam, asta nu justifica inclinatul in fata masei de adulatori agramati de Prodanca si MM din redactie. Va citeste lumea pentu ca deocamdata nu are allternativa, dar va aparea.
Asimov • 19 februarie 2020, 19:11
Începeți să deveniți obsedați și agasanți cu subiectul, tragedia și filmul Colectiv, pe bune. În altă parte se întâmplă tragedii mult mai mari și nu se face atâta caz.