vineri, 17 ianuarie 2020, 3:04
de Alexandra Nistoroiu și Cătălin Tolontan
„Fac un apel la lumea medicală, într-un moment în care mai jos nu putem ajunge, să înțelegem că e nevoie de schimbarea mentalității și de lucru în echipă. E timpul ca pacienții să nu fie ai medicilor, ci ai spitalelor și ai procedurilor, așa cum se întâmplă în lumea civilizată”
Adela Cojan, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate
Casa Națională de Sănătate gestionează anual aproape 6 miliarde de euro din banii pacienților și liste sensibile, care conțin medicamentele prescrise de fiecare medic. Milioane de date egale cu valoarea lor în aur. După ce a obținut listele secrete, KRKA s-a folosit de ele ca să-i tenteze pe medici cu plăţi mascate în contracte de sponsorizare.
Libertatea publică azi un facsimil din lista aflată în posesia KRKA, cu datele medicilor listați de Casă! Am ales să rupem cele două jumătăți, le-am oferit desperecheate, ca să nu punem medicii în situația sensibilă de a se ști ce au prescris. E vorba de toți medicii din România care au contract cu casa, la ei a avut acces compania pharma și doar pe unii i-a cumpărat.
Tot Casa gestionează, la nivel naţional, proiectul controversat al dosarului electronic de sănătate, practic o bază de date cu pacienții, diagnosticele și tratamentele. Aceea va fi o miză uriașă. Ce spune Casa?
-Doamna președinte Cojan, cum ați primit informația că date sensibile au ajuns ani la rând, e adevărat că în trecut, la o companie pharma.
-Dar se practică peste tot, și în alte țări e la fel…
-Ce se practică, să se fure datele Casei?
-Nu, nu, mă refeream la lobby-ul medicamentelor. Nu e normal nici nivelul la care a ajuns acesta.
-Scuzați-ne, noi vă întrebam concret cum vi se pare că KRKA a pus mâna pe datele de la Casă?
-Dacă s-a întâmplat așa e foarte, foarte grav! Sigur că s-a întâmplat când, spuneți că undeva între 2008 și 2013, dar am să verific, să văd exact la IT, sigur există niște chei de acces și coduri de control.
-De unde știm că nu se întâmplă și acum? Există companii mai mari decât KRKA, care ar putea plăti mai mult.
-Există proceduri de siguranță.
-Dar au eșuat. De unde știm că nu se întâmplă și acum furturi de date?
-Înțeleg preocuparea, o să studiem problema.
„La mine, la Sibiu, cât am condus Casa, nu intrau firmele de medicamente. Sigur că acum, când am ajuns la nivel central, sunt lucruri de negociat, în mod legal, cu ele. E normal, vorbim de folosirea bugetului. Ce vreau să spun clar e că nu suntem de acord cu asemenea practici de prescriere a medicilor sub influența stimulentelor primite!”
Adela Cojan, președinte CNAS
-Cum vi se pare raportul dintre companiile pharma și lumea medicală?
-S-a pervertit actul medical din cauza acestor firme care au schimbat practic traiectoria sistemului sanitar. Mare parte din medici au fost stimulați cu aceste stimulente…. perverse, cum le numesc străinii.
„Sigur că firmele de medicamente au inovat enorm și au un mare merit. Sigur că nu toți medicii iau bani sau favoruri, majoritatea sper că nu iau. Însă relația în sine trebuie să se schimbe”
Adela Cojan, președinte CNAS
-La ce vă referiți când spuneți că firmele de medicamente au schimbat traiectoria sistemului sanitar românesc în rău?
-Prezentările de medicamente noi au fost transformate în cursuri de educație medicală continuă care au obținut acreditare. Și medicii și-au luat astfel puncte EMC ascultând de fapt prezentări despre medicamente, în loc să meargă la cursurile adevărate de formare, să-și reîmprospăteze abilitățile de interpretare a unui EKG, de exemplu.
-Ce veți face ca furtul de date să nu se mai întâmple în mandatul dumneavoastră?
-Întăresc controlul accesului la baza de date. Vom verifica împreună cu departamentul IT respectarea repartițiilor pe niveluri de acces a codurilor informatice.
„Ați văzut raportul Comisiei Europene? Noi suntem într-o groapă de potențial. Dacă s-a întâmplat, e dezonorantă această practică a companiilor farma. Eu vreau să recâștigăm încrederea populației”
Adela Cojan, președinte CNAS
Alexandra Nistoroiu a prezentat subiectul și în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.
La întrebările ziarului, CNAS a răspuns că ”Direcția Tehnologia Informației din CNAS are 9 angajați, dintre care 3 au acces la toate bazele de date ale sistemului informatic. În 2010 (n.r. când există probe că cel puțin o companie fura datele) erau 15 oameni în departament”.
Napolion • 17 ianuarie 2020, 15:58
Problema este grava legata de vicierea calitatii actului medical, vicierea concurentei, plata sumelor, neimpozitare, etc... Chestia cum a fugit baza de date e o alergatura dupa cai morti: oricine avea acces putea sa ia un copy si sa o dea. Nu doar cei trei.... Chiar si tiparita.... Se va putea pretexta mult. Ca poate a fost si lista construita din informarile agentilor de teren....sau "lipita" din campanii de counicari care le face casa.... Nu trebuie sa fie "o mare coruptie" neaparat.... nu a fost nimeni dintre noi in viata de zi cu zi sunat de firme de asigurari concurente "taman cand se apropia incheierea unei politze" ? Sau de la banci ca sa ni se propuna pachete mai avantajoase? Lasand la o parte ca mai sunt si din "oamenii de bine" platiti tot de noi ca sa ne protejee (si care sa amesteca si in politica ...) care au acces imediat la datele noastre.... Sunt sigur ca de fiecare data cand pleaca cate un omuletz pe orizontala de la Firma A la Firma B mai "isi uita" si niste date despre clienti care pot sa-i fie de folos in noul job. Asa ca aici mi se pare ca e o mare gresit canalizata isterie. Cum o dovedesti ? Cum o probezi ? In afara daca nu-i prinzi degetele in usa ? Sau mai platim niste sute de mii de lei ca sa facem anchete care nu duc la nimic ? Mi-a placut comentariul cuiva de bine: care isi dorea ca "procurorii sa se duca imediat/piloc nu mai putin decat la toate firmele de medicamente"..... Eu cred ca ar trebuii sa le arestam si famillile pe loc ca deja am descoperit mega afacerea tip Bechtel.... Apropos s-a mai gasit contractul ala ratacit ? Mie AIA mi se pare o rusine nationala, juridica, morala etc etc. Pe care de cand am auzit-o nu am mai putit sa imi ridic capul din pamant.
Horace • 17 ianuarie 2020, 20:52
Cei de la casa de asigurari ar merita sa fie dati in judecata de medicii de buna credinta ce nu au prescris decat in limitele bunei practici si care isi vad numele pe aceste liste fara acordul lor !!!
Ilie • 19 ianuarie 2020, 13:13
Da. Foarte cinstită doamna. A dat examen pentru postul ăla.
paul S • 19 ianuarie 2020, 15:24
Bai Deonto, vezi ca a castigat un roman Dakkar-ul. M-am uitat si eu pe gesepeu si-am vazut ca a aparut una-n curul gol la turnul Eiffel. Parca va place sa traiti in mocirla in loc sa fiti demni.
sfinta Spaga • 19 ianuarie 2020, 17:53
"Casa Națională de Sănătate gestionează anual aproape 6 miliarde de euro din banii pacienților și liste sensibile..." "... Tot Casa gestionează, la nivel naţional, proiectul controversat al dosarului electronic de sănătate, practic o bază de date cu pacienții, diagnosticele și tratamentele." Tot "Casa" e cea care TRANSFERA ILEGAL PACIENTI DE LA UN MEDIC DE FAMILIE LA ALTUL (stiu caz concret - si sunt sigur ca nu sunt singurul care stie, se stie inclusiv la nivel inalt! - de cu 5-6 ani in urma - ca de atunci nu m-am mai interesat de asa ceva, desi medicii si medicii stomatologi apar pe piata "ca ciupercile dupa ploaie" - cand unei doctorite fara pacienti i-au fost instant facuti cadou de "Casa" judeteana peste 800 de pacienti, MUTATI ILEGAL, fara a li se cere lor aprobarea, si fara ca el sa fie instiintat ai unui alt medic de familie care avea cam 2600 de pacienti inscrisi. Fiindca in zilele urmatoare ar fi sosit un control si o gasea pe paparuda fara pacienti, dar cu bani primiti ILEGAL de la "Casa", pentru efectivul minim necesar trecut pana atunci PE FALS ca "existent" in scripte, inclusiv digitale! Deci putem lua in considerare urmatorul scenariu: merg, intru pe spagi la o "medicina" particulara, iau pe spagi examenele si diploma, fac pe spagi - cazul oltencei Tucuina de la Arad-Timisoara - rezidentiatul - si chiar si doctoratul, cum a vrut ea! - ma declar medic de familie intr-un oras mediu ca marime si, tot pe spagi, imi da CJAS 800 de pacienti adunati greu, cu competenta si efort, de un medic meritoriu si constiincios. Cum se numeste asta? Creare de putori impostoare si a unei societati paralele bazate pe SPAGA! ...iar scenariul ipotetic ce l-am prezentat nu este deloc fantezist! Iar in continuare, daca imi gasesc si o firma producatoare de intaritoare-TV-"acesta-nu-este-un-medicament" si indop lunar 800 de batrani cu el, mai iau si bonus de vinzari de la acea firma, pentru vilisoara mea ce creste vazand cu ochii, ca puii de zmeu in 5 ani... Si, pentru ca asta e un scenariu 'telectual intins pe 12-14 ani, sa mai exemplific cu ceva mai scurt, tot concret, unul pentru ***: unui tatic, cu cunostinte la RAR unde a spaguit din greu pentru diverse si in consecinta are "prieteni", i se spune ca peste 2 ani si jumatate iese la pensie unul dintre functionarii RAR, si i se descrie scenariul NECESAR. Puisorul, dupa ce cu greu a facut primii doi ani de liceu pe spagi, ar ajunge la "profesionala", dar taticul ii aranjeaza, cu spagi, CONFORM SCENARIU, urmatorii doi ani de liceu, si apoi cursul special pentru acceptarea candidaturii la postul de la RAR. Si, uite-asa, CINEVA obtine un post caldut si bine platit de stat. CONTRA SPAGI! Ca unii merita de la Patrie, iar cei care muncesc, NU! Cam cum merg eu la restaurant si fac comanda pentru o friptura! Si dupa o jumatate de ora o primesc! ...cam asa sunt angajati MAJORITATEA din sistemul mafiot de stat!). Este acesta un stat membru al clubului select UE? ...doar din intamplare!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Dr. A • 19 ianuarie 2020, 21:27
Multa sanatate tuturor! Cunosc ambele situatii. Am lucrat si in " Big Pharma", si la producatorii de originale, si la cei de generice, si ca medic. Spaga din sistem e reala. De la medicii din cabinete care, atunci cand le deschizi usa te intampina cu " cat imi dai ca sa iti scriu?' , desi atunci i-ai vazut prima data, pana la marii KOL ( adica liderii de opinie, cei ce dau directia in sistem, mari sefi de comisii de specialitate din ministerul asa-zis al sanatatii, mari sefi de sectii- Dumnezei locali- sau unii medici buni vorbitori si aburitori de medici influentabili). Verificarea prescriptiilor se facea cel mai bine daca aveai pe cineva la casa judeteana de asigurari de sanatate; de la o agenda si un pix sau o cafea, la un ITist care le dadea la toate firmele binecuvantate de seful casei respective, pana la cateva sute ( competitorii mei dadeau 400 si nu voiau share cu nimeni) de euro/ raport lunar la o casa din Transilvania, si aveai tot: CNP pacient, farmacia eliberatoare a medicamentelor, codul de parafa si numele medicului, data si ora eliberarii medicamentului, denumirea comerciala a medicamentului, numarul retetei... Adica date ilegale! O alta varianta era sa numeri retetele din farmacia cu care medicul avea o "buna relatie de colaborare". Marii baroni din Pharma nu mai iau spagi chiar asa, la lumina zilei, exista alte variante: "clasicii" au cate o "Societate". De cardiologie, de urologie, de diabet ( din astea sunt doua, ca nu s-au inteles care e mai mare sef...), de Psihiatrie, de Alzheimer ( de parca nu e tot din psihiatrie...) si aceste societati organizeaza "Congrese anuale", "Grupuri de lucru" si alte extravagante pseudostiintifice. Aici, firmele sunt "invitate imperativ" sa vina cu sponsorizari. Sponsorul de platina , cel mai tare" trebuie sa cotizeze cu sume pana la 50.000 de euro . Cei de aur si argint cu 20-30.000 de euro, in functie de nevoile presedintelui societatii . Pe langa aceasta suma e obligatoriu sa mai "pui ceva": o pauza de cafea, un insert in revista congresului, un rucsac de congres pentru fiecare participant. Si nu e destul: marele baron al societatii stiintifice iti mai impune si sa ii sponsorizezi pe alti medici, de la simpla taxa de participare ( de la 100 de euro in sus, pentru un participant) pana la sponsorizari complete pentru prietenii si prietenele fruntasilor societatii stiintifice. Aceste sponsorizari sunt cele vazute in tabelele obligatorii din sectiunea "publicitate" de pe siteul Agentiei Nationale a Medicamentului ( Atentie, nu a mai fost actualizat, e greu de urmarit pentru ca firmele trec intentionat medicii amestecandu-le numele cu prenumele, mai ales daca au mai multe prenume, pe unii ii trec cu Dr la nume sau la prenume , asa ca e nevoie de multa rabdare sa "vezi" toate sponsorizarile primite de un medic). Cea mai moderna "invarteala" e cea in care marele presedinte de societate a unei boli sau a unui organ isi face un contract cu o firma organizatoare ( Ralcom, de exemplu, dar si altele, alese pe spranceana presedintelui) si care iau direct banii firmelor participante la congres, si astfel apar 2 avantaje : 1. firma de medicamente nu mai publica pe siteul cu sponsorizari sumele "investite" in societatea stiintifica ( se pot disimula si cheltuielile de cazare si masa ale medicilor, poti pune alcool la greu in facturile de masa ale restaurantelor catre firma organizatoare, care le "curata de alcool" cand le refactureaza ) si 2. banii primiti de preseditele societatii stiintifice NU MAI APAR nicaieri de unde sa poata fi "vazuti". Apar pe un contract de consultanta sau de prestari servicii catre firma organizatoare, se sifoneaza printr-un PFA sau SRL prieten, se platesc impozitele la stat, dar raman vesnic ascunsi de ochii ziaristilor si ai oamenilor de rand. Firmele organizatoare de evenimente NU sunt obligate sa publice banii dati "profesionistilor din sanatate". Stiti cine sponsorizeaza medicii, cu adevarat? Noi, toti fraierii care platim asigurari unei singure case de asigurari de sanatate. Nici firmele de medicamente, nici altii. Noi. De exemplu, in loc sa se plateasca pe un medicament 50 de lei, atat cat face productia, transportul si distributia lui, se vor plati 90 de lei ( cu valoarea spagii inclusa in pret) . 45 lei plateste pacientul, direct in farmacie, coplata, si inca 45 casa de asigurari, tot din banul pacientului, ca nu are alta sursa de finantare. Ar mai fi multe de scris, poate cu alta ocazie. Va doresc un contact cat mai rar cu sistemul medical, o viata in care sa aveti grija de propria sanatate! P.S. Era o vreme cand se putea promova relativ fara spagi mari in piata farma. Prin anii 1998-2004. Dupa care totul a devenit salbatic. Cei din piata isi pot aminti spagile neverosimile date "pe loc" medicilor, de pe cardurile reprezentantilor medicali ce aveau numere de inmatriculare ZVA la masini... Cam de atunci s-a stricat totul. "The sky is the limit..." si "Potentialul e cat China!" va suna cunoscut, dragi fosti colegi?
Moartea • 20 ianuarie 2020, 8:37
Domnule/doamna Dr.A,este bine de adus în discutie aceste practici necurate în momentul cånd va fi o dezbatere privind vaccinarea obligatorie ce bate la usã;cã si acolo tot o ,,afacere''în care sunt implicati medicii nostri cei magnifici;trebuie combãtut acest elan al ,,fãcãtorilor''de bine.
belu • 20 ianuarie 2020, 22:41
,,Sefa Casei'' mai are un pic si pune pacientii pe ,,persoana fizica''. E ditamai ,,sefa'' si inca n-a inteles ca medicii de familie si spitalele de stat sunt ai pacientilor. Au salariile marite tocmai pt. ca pacientii prin reprezentantii lor in Parlament le-au marit. Astfel ca-i jenanta treaba aia cu pacientii care ar trebui sa fie ai spitalelor. Dar ce sa-i faci daca ocupa posturile cheie in societate indivizi cu o asemena gandire? Bine ca n-a indreptat pacientii spre cimitire.
carmen i • 21 ianuarie 2020, 16:16
Dar de medicii care au ajuns sa detina firme care fac comert cu medicamente si materiale sanitare, ce parare aveti?
vasco • 21 ianuarie 2020, 16:33
Am o intrebare si il desfid pe cel care ma va cataloga drept pesedist sau "dragnist". Toate scandalurile publice de dupa inchiderea lui Dragnea i se pot pune in carca lui Orban?Sau lui Iohannis? Eu cred ca e vorba despre poporul roman,in toata "splendoarea "lui....
Pacientuedevina • 22 ianuarie 2020, 16:21
Cine este sefa CNAS? Un medic, care este şi profesor de UMFistan... Adică lupul paznic la oi!!! Normal că sistemul medical a rămas stat în stat. Normal că o scaldă cu "poate", "sper", "nu stiu"...vesnica tactică a *** medicale. Nu ştie nici de anchetele DIICOT, nu-i aşa?...Vine cu petarde: nu medic, că spital..dar uită de pacienţi... CINE VĂ PLĂTEŞTE SALARIUL, ca să vă prefaceţi că nu ştiţi să apăraţi drepturile asiguraţilor? NOI asiguraţii vi-l plătim! Se preface că nu ştie soluţiile, care se aplică demult în statele de drept: 1. Obligaţia tuturor medicilor de a depune declaraţiile de interese şi de avere; 2. Interdicţia medicilor de a fi în conducerea CNAS şi a caselor teritoriale, pentru că acestea NU sunt unităţi sanitare, ci FINANCIARE, iar medicii sunt în conflict de interese. CNAS trebuie condusă de economişti şi jurişti, sub autoritatea unui consiliu de supraveghere din partea pacienţilor asiguraţi! Schimbarea denumirii în CNAP (Casa Natională de Asigurare a Pacienţilor), deoarece ei sunt patronii, plătitorii. În prezent, slugile (medicii prestatori) dictează patronilor (pacienţilor) şi suntem de râsul lumii. 3. Înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Protecţia Pacienţilor şi Asiguraţilor, cu conducere desemnată de asociaţiile reprezentative ale pacienţilor... E simplu, dar dacă lăsaţi mafia medicală să acapareze tot şi medicii să conducă CNAS, iar nu voi asiguraţii, e soarta care o meritaţi
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Pacientuedevina • 22 ianuarie 2020, 16:50
Chiar nu înţelegeţi că medicii trebuie să fie cel mult: şefi de secţie, directori medicali, şefi la colegiul medicilor, şefi de comisii de specialitate medicală, şefi la UMF, consilieri ai ministerului sănătăţii. Dar NICIODATĂ medicii NU trebuie să fie: manageri de spital, şefi de CNAS, miniştri ai sănătăţii, şefi la Agenţia Medicamentului, şefi la DSP-uri etc., adică funcţii din care să sifoneze BANII ASIGURAŢILOR ŞI BANII PUBLICI în interesul tagmei, şi contrar intereselor beneficiarilor cetăţeni pacienţi asiguraţi. NICIODATĂ prestatorul de servicii medicale (medicul) nu are voie să conducă chiar el instituţiile care furnizează banii prestatorului, care trebuie să controleze prestatorul şi care trebuie să implementeze POLITICI PUBLICE în sănătate ce trebuie respectate de prestator... Cât timp veţi permite acest conflict de interese deosebit de grav, cetăţeni pacienţi asiguraţi nu vedeţi cum sunteţi furaţi pe faţă...?