duminică, 17 noiembrie 2019, 1:52
Marți, la Biblioteca Centrală Universitară, președintele Iohannis va dialoga cu lideri de opinie, politologi și jurnaliști. E o conversație, dar nu e, nicidecum, dezbaterea electorală pe care a solicitat-o pe mii de voci o parte a opiniei publice, inclusiv votanți ai președintelui.
Întâlnirea de marți va fi organizată sub egida Școala Superioară de Studii Politice și Administrative, după cum a anunțat chiar SNSPA.
Prin propria Cartă, instituția susține că ”în SNPSA este interzisă periclitarea sub orice formă a dreptului la libera exprimare a opiniilor”.
Vom vedea unde va fi ”libera exprimare a opiniilor” Vioricăi Dăncilă în acțiunea de marți, girată de prestigiul academic al SNSPA. Poate o bagă pe contracandidată pe Skype, precum pe corespondenții de război de la CNN.
În aceeași Cartă, la Articolul 13, Școala arată că pentru ea ”deschiderea la dialog, aderarea la valorile democrației și ale statului de drept, respingerea intoleranței reprezintă principii ce fundamentează întreaga viață academică a comunității”.
În schimb, marți Școala ia sub aripa sa academică o întâlnire născută, explicit, din intoleranța față de rivalul tău politic.
Discuția inițiată de Klaus Iohannis e benefică. Mincinos este faptul că se încearcă prezentarea ei drept un substitut al dezbaterii electorale a candidaților.
Vreți dezbatere? Nu recunosc dreptul la dezbatere al Vioricăi Dăncilă, ”dar o să organizez propria dezbatere”, asta a spus Klaus Iohannis. Iar SNSPA s-a repezit să-i garanteze academic invenția președintelui în exercițiu și celui care, cu mare probabilitate, va câștiga alegerile.
Ce ”spațiu neutru” e cel aranjat de SNSPA când nu participă decât cine vrea o singură parte?!
Nu poți lua un dialog și să-l numești dezbatere electorală neutră, cum face SNSPA în propriul comunicat, după cum nu poți lua o școală de activiști comuniști și n-o poți transforma în școală de politici democratice.
Durează decenii de muncă pentru a face asta și, uneori, vechile spirite se reîntrupează din moloz înjosind truda a sute de profesori, asistenți și studenți. Ștefan Gheorghiu ar fi mândru.