duminică, 26 mai 2019, 7:17
Azi, prim-ministrul Viorica Dăncilă a rostit o frază nebăgată în seamă la adevărata ei duritate și periculozitate. Nu doar pentru viitorul PSD, ci și pentru democrația românească. Chiar la ieșirea din secția de vot din București, premierul a spus: „A fi un bun român nu înseamnă un bun european. Am fost în Parlamentul European, ştiu care este mersul în PE”.
„Vorbele lui Dăncilă conțin reperele simbolisticii suveraniste a lui Marine Le Pen sau Victor Orban”, a observat Marina Popescu, cercetător în științe politice și fondatorul Median Research Centre, organizație de cercetare nonprofit.
Prin această declarație, PSD confirmă zvonurile tot mai apăsate ale faptului că va ieși din grupul socialiștilor și se va orienta spre suveraniștii antieuropeni.
Dăncilă pornește de la ideea că „bunii români” privesc Europa cu suspiciune, pentru că, nu-i așa, cunoaștem care sunt blaturile și „mersul” în UE, unde sforile ar fi trase ca să-i defavorizeze pe români.
PSD-ul lui Liviu Dragnea a intrat cu această retorică șoptită în campanie, dar a făcut-o cumva la nivelul tacit și susurat al apei freatice.
Azi, Viorica Dăncilă a dat cărțile pe față, cu nervii evident la pământ în fața mobilizării uluitoare a electoratului.
În doctrina prezentă a PSD, „bunii români” și „bunii europeni” nu au loc în aceeași propoziție. Nu poți să fii și bun European, și bun român, zic ei, pentru că asta înseamnă o trădare a intereselor românești.
6,9 milioane de români au votat deja la ora 17.20. În acest ritm, se va ajunge în jur de 47% rată de participare, față de 32% cât a fost prezența la anterioarele alegeri europarlamentare! E o creștere de aproape 50%, uriașă la nivelul numerelor mari. Practic, la fiecare doi votanți de la alegerile europarlamentare din 2014 s-a adăugat încă unul astăzi.
Și este pentru prima oară când românii nu doar că egalează, ci vor depăși media de implicare electorală europeană, plasată la 42% în cazul alegerilor pentru Parlamentul European.
În plus, și în diaspora, până acum, au votat mai mulți oameni decât în turul doi al duelului Iohannis – Ponta, ceea ce va fi un record istoric.
Grație statisticii în timp real a Biroului Electoral Central, care s-a profesionalizat vizibil la nivelul raportărilor, oamenii au imaginea cutremurului care se anunță.
Cum se împarte votul între partide, vom vorbi după închiderea urnelor.
Numai că un răspuns îl avem deja. Implicarea e un vot acordat alegerilor europene în sine, un vot pentru Europa, un vot al bunilor români și buni europeni, deopotrivă.
Dragnea, Dăncilă și ceilalți suveraniști la „fără frecvență” s-au jucat cu focul. Au pus sub semnul întrebării beneficiile incontestabile ale aderării României la UE și au trezit un monstru. Milioane de oameni și-au văzut periclitat viitorul european și s-au așezat la coadă.
Singur • 26 mai 2019, 19:26
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
V • 26 mai 2019, 19:32
Nu ti.am citit articolul, însă, prin participarea ridicată la vot...apare surpriza? UDMR nu atinge pragul de 5%? Zici ceva?
Vlad • 26 mai 2019, 19:33
Are dreptate Doamna Premier. UE ne-a luat tot: petrolul, apa, băncile, Sidex-ul și, în cele din urmă, ne-au luat și cel mai prețios bun național: Gazeta Sporturilor.
cn • 26 mai 2019, 19:35
Ca sa fii pro sau anti ceva iti trebuie un pic de creier, ceea ce nu e cazul la duduia asta. Zice si ea ce i-au spus altii sa zica. De fapt e adorabila in prostia ei, cum stie ea care e mersul la PE ca fost acolo...
Vlad • 26 mai 2019, 19:36
Dragnea și PSD-ul sunt *** Dar Orban, Rareș Bogdan, Cioloș și ceilalți sunt mai cinstiți!? Avem de ales între mai mulți hoți! Dacă alegi un hoț, indiferent pe care, ești complice cu el. Deci, tot un hoț.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
ciuche • 26 mai 2019, 19:40
Absolut corect Tolo!Parafrazandu-l pe Curchil ,,Nu este sfarsitul psd,nu e nici macar inceputul sfarsitului,dar e cel mai probabil sfarsitul inceputului,,Sper ca acest partid antiromanesc si antieuropean sa dispara in cativa ani.
Adi • 26 mai 2019, 19:45
Tolo, esti un ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
zau? • 26 mai 2019, 19:46
*** *** faptul ca merg la vot nu inseamna ca sunt pro ue! oricum *** probabil merg la vot pt ca macovei,corina cretu,sri, danilet, etc *** *** de data asta si sa avem cat de cat reprezentanti in mafia numita parlament european si nu cozi de topor
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
liviu • 26 mai 2019, 19:47
Nu contest ca exista si beneficii in participarea noastra la UE ,dar tu ca un jurnalist echidistant si un adevarat deontolg ar trebui sa ne vorbesti si de problemele pe care le avem cu noua Moscova.Dar tu nu comentezi decit pe Dancila si Dragnea asa cum ii sta bine unui echidistant.
Petru Simion • 26 mai 2019, 19:51
"Cutremurul care se anunta" poate pleaca de la un scor psd de 16%. La ora 19:30 numarul de votanti la europarlamentare era de 8.200.544 (fara diaspora) din care 1.325.569 nu au votat si la referendum ceea ce ii califica, cu o probabilitate destul de mare, drept simpatizanti psd. Ponderea lor in totalul celor prezenti la vot este putin peste 16%.
gogu • 26 mai 2019, 19:51
Mai puteti manipula mult, Tolontane? De unde pana unde crezi ca oamenii acestia sunt impotriva Europei?
luter • 26 mai 2019, 19:52
ce se v-a intampla in ROMANIA daca *** din kiseleff vor fi pe locul doi ,asta este intrebarea zilei .
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
larie • 26 mai 2019, 19:55
Sa asteptam rezultatele,oricum nu rezolva problemele din tara,referendumul e frectie ca si cel in care am votat pentru parlamentul cu 300 de parlamantari .Localele si parlamentarele sunt cu miza.
B • 26 mai 2019, 19:59
D-le tolontan si patrascanu a spus ca inainte de a fii comunist e roman si stim ce s-a intamplat asa ca nu stiu de ce ar trebui sa pupam poala europei
Bibi • 26 mai 2019, 20:01
Catalin, cred ca esti pe lista neagra a psd. Vad ca se consuma multa energie ca sa-ti comenteze textele. :-)
loko • 26 mai 2019, 20:06
Cu ziarul și televizorul s -a prostit poporul.Cu ceva timp în urmă te citeam cu plăcere,dar acum pot spune acelaș lucru.
Tănăsuică Adrian • 26 mai 2019, 20:07
Oameni buni, poporul nu i mai rabdă pe acești ageamii, au furat destul, ne au alungat din țară cu corupția și incompetența lor...Hai să facem ceva pentru tara noastra ! Trăiască România...
marc • 26 mai 2019, 20:10
Cât mai manipulați bă? Chiar nu v-ați săturat să aruncați în societate atâta ură venin și vrajbă? Femeia a spus un lucru absolut corect: în primul rând trebuie să fii un bun român, asta neânsemnând că ești antieuropean. Păi cu ce a ajutat România vipera aia de Macovei, o antiromâncă declarată dar cică o proeuropeană? Cât rău a făcut *** aia României? Sau voi *** din presă ? Rușine trădătorilor.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
G • 26 mai 2019, 20:12
Aoleu, au sarit postacii PSD! Inseamna ca ati pus punctul pe "i" si asta doare.
Tănăsuică Adrian • 26 mai 2019, 20:14
Am lucrat ca sofer de tir în UE, pentru o firmă românească și pentru că sunt hoți și nu au asigurare Casco, m au pus să plătesc 7.500lei, pentru ce? Pentru că suntem în România și oamenii cinstiți sunt abuzat sub oblăduirea partidului aflat la Putere....uuuuuu
Horace • 26 mai 2019, 20:21
***———-***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Paul • 26 mai 2019, 20:21
Vad numai fani Antena 3 Fani Psd rupti de realitate!!!Pai bai ****** schimbati *** canalul stati sa fiti mintiti de Badea si Gadea....m am saturat sa aud toti rupti care nu vad k au o analfabeta premier si nu vad ca Psd vor sa ne intoarca in era comunista...va rog treziti va *** si schimbati canalul
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Razvan campean • 26 mai 2019, 20:26
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
constanteanul • 26 mai 2019, 20:38
Absolut corect. În cazul unui rezultat slab, PSD poate vira pe față către o doctrină anti-UE. Adică, discursul pentru uz intern să fie folosit și afară. Și văd că au ceva simpatinzanți, care s-au manifestat inclusiv aici, la comentarii.
Cătălin Tolontan • 26 mai 2019, 20:41
@B: Nu e vorba de a pupa poala Europei. Noi am vrut sa ne integram si avantajele sunt reciproce.
Tănăsuică Adrian • 26 mai 2019, 20:43
Întrebare...pentru cei care câștiga salariul minim, sunteti fericiți? Cu 1200 lei pe lună, dacă Nu era UE, eram muritori de foame, fratilor....poți trăi în România cu banii aceștia si să mai ai și vreo 2 copii si soție...pe ce lume trăim?! Sau trăiți?
Andrei F • 26 mai 2019, 20:44
Ce ziarist...partial!!! Pai domnule jurnalist,Dancila la ce ora a votat??? Tu mare jurnalist te referi la prezenta la vot de dupa ora 17 iar Dancila a votat dupa 12 dupa ce a stat la coada...Deci probabil ca Dancila cat a stat la coada ,cat a facut pe drum mai trebuie sa scadem o ora...Si care e problema cu Europa ??? Nu are dreptate Dancila ??? Pai tu ai vorbit de unii din Franta si Italia....sunt probleme ,,dovedite,,de varfurile Europei care au spus ca Ungaria si Polonia sunt jos cu democratia...Grecia si ea are problemele ei...Deci care este Europa aceea buna ?A lui Macron...?
paul • 26 mai 2019, 21:03
se castiga bine acum in romania,castig 2000 euro pe luna,altii castiga mai mult ,e lipsa de personal calificat,multi sunt plecati in strainatate,sunt oferte care nu le pot onora cat cauza ca nu am timp.
Andrei F • 26 mai 2019, 21:07
Contraziceti asta!!! Bunii europeni pentru ca in Italia erau alegeri parlamentare pentru a nu iesi cei socotiti ,,populisti,,l- au purtat pe Berlusconi prin Parlamentul European ca pe sfintele moaste!!! Nu conta ca Berlusconi era condamnat si anchetat in n dosare!!! Italienii desigur nu l- au votat pe Berlusconi...
rene marone • 26 mai 2019, 22:08
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
RENE MARONE • 26 mai 2019, 22:31
vai, care a fost incitarea la violență, domnule moderator? evident, nu vă convin adevărurile simple...
bantex • 26 mai 2019, 22:43
Apropos, vis a vis despre ceea ce cred unii despre "stimata Comunitate Europeana ". ce a facut aceastta spre binele popurului roman ??? Nu sunt PSD ist, nu sunt pro Prim ministru actual, dar nici nu sunt de acord cu tot ce ni se impune si noi acceptam cu zmbetul pe buze de catre aceasta comunitate europeana care si doreste doreste interesul anumitor tari !!!!
de pe ‘ici ‘sa • 26 mai 2019, 22:50
Cea mai buna boxa surround, e capul lui dancila.
Cristi Miloș • 26 mai 2019, 23:57
Corect. Un bun primar Ciorogirla nu este și un bun primar București.!
Vanis • 27 mai 2019, 0:01
Totusi Le Pen si Viktor Orban au castigat alegerile in tarile lor, chiar daca Dvs ii numiti antieuropeni! La urma urmei, aceasta este democratia, sa respecti opinia fiecaruia. Nu pot gandi toti la fel. Nu cred ca romanii sunt antieuropeni.
Cătălin Tolontan • 27 mai 2019, 0:02
@Vanis: asa e, aveti dreptate, au cistigat alegerile.
Cristian • 27 mai 2019, 1:12
Dacă profitul unei afaceri în doi se împarte 80% primului și 20% celui de-al doilea puteți spune că avantajele sunt reciproce domnule Tolontan? Și cred că am fost chiar generos cu acel 20% pentru care mai facem și niște compromisuri. Iar la final noi ieșim chiar în pierdere.
Mihai Badea • 27 mai 2019, 3:04
O declarație total neinspirată, făcută probabil sub impresia momentului. PSD pare acum într-un colț, însă trebuie spus că eventuala separare a PSD de grupul socialiștilor europeni nu ar aduce beneficii scenei politice românești. Există într-adevăr unele indicii că în instituțiile europene regulile și principiile nu sunt întotdeauna respectate în mod strict (de pildă, ar părea că se folosește psihiatria pentru rezolvarea unor conflicte management-funcționari: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+P-2006-5444+0+DOC+XML+V0//EN ), însă soluția nu poate fi decât participarea mai activă și propunerea de soluții.
Aurel • 27 mai 2019, 3:30
Cătălin, dincolo de mulțumirea multora din țară legată de rezultatele votului se trece cu vederea organizarea pentru votarea din diaspora. S-a făcut tot posibilul să poată vota cât mai puțini români. Eu personal am ajuns la secția de votare din Birmingham la ora 9.45 AM și nu am putut să votez din 2 motive: doar 1000 de buletine de vot (au fost peste 5000 de români); doar 3 cabine de vot ceea ce a îngreunat foarte mult votarea. PS: iar ca drept cireasa de pe tort a fost blocat de către poliție accesul cu mașinile pe distanță destul de mare și la un moment dat s-a interzis dreptul de a filma. (Au fost chemați în jur de 30-40 polițiști). Situația s-a repetat în toată Anglia (inclusiv blocarea accesului cu mașina)
Cătălin Tolontan • 27 mai 2019, 3:31
@Aurel: ai dreptate, nu stiu daca s-au facut eforturi ca sa voteze cat mai putin romanii din diaspora, dar e clar ca actuala clasa de conducatori ai Romaniei, nu ma refer doar la PSD, nu poate face mai mult. Nu are solutii la probleme care nu sunt simple. Nu e simplu sa faci posibil votul a milioane de romani din strainatate, e un proces de reflectie, de organizare, e clar insa ca statul roman nu stie sa faca asta acum.
Chis Alexandru • 27 mai 2019, 10:49
@ Vlad - Si cine le-a "oferit strainilor" toate acestea? Nu cumva guvernele PSD? Sa-l intrebam pe Adrian Nastase ce "plocoane", gen autostrada Bechtel, a oferit? Ai uitat sa spui ca am si luat... fregate englezesti!
Urod • 27 mai 2019, 11:34
Așa zișii " derbedei " , le-au dat-o peste nas lui Dragnea si sleahta lui.....de-abia acum se vede luminița de la capătul tunelului...da, este departe dar cel putin există....
Aurel • 27 mai 2019, 14:50
O să aduc încă 2 exemple 1. Deși în unele secții de votare din diaspora președinții de secții au cerut prelungirea programului de votare BEC a respins orice cerere. În Leicester (după terminarea buletinelor de vot în Birmingham am încercat totuși să votez și am mers în Leicester) președintele de secție nici nu a dorit să audă de prelungirea programului deși condițiile legale existau, iar numărul persoanelor care doreau să voteze la ora închiderii era în jur de 200. 2. În Birmingham cei care au votat erau îndrumați să părăsească clădirea (după ieșirea din sala de vot) prin partea dreaptă (exact pe unde era rândul celor care așteptau să voteze) și nu prin stânga (acea ieșire fiind complet liberă. Cei care au ieșit de la vot au dat sfaturi celor ce așteptau ce drum să urmeze
Geo • 28 iulie 2019, 18:34
De acesta data as vota cu cel care ar avea în program, în acțiunile lui viitoare ca președinte, deputat, senator, etc, adoptarea unei legi care sa prevadă odată la 1 an sau la maxim 2 ani de la alegerea lui un referendum obligatoriu prin care romanii sa valideze guvernarea la acel moment sau nu. Dacă iese nu, obligatoriu urmând alegeri anticipate. Personal la serviciu sunt evaluat anual. De ce romanii sa nu aibă posibilitatea de a evalua guvernarea anual as spune.