sâmbătă, 11 mai 2019, 2:52
de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Pe 13 decembrie 2018, la ora 16:28, mașina albastră CS 12 RDR, inscripționată cu Radio România Reșița, pornește de pe Bulevardul Muncii din reședința județului Caraș Severin. E un microbuz albastru, marca FIAT, „e, practic, carul de transmisie al Radio România Reșița”, după cum povestesc angajații stației din Banat.
Nu face o cursă profesională.
La aproape 2 ore distanță, e înregistrat în vama Stamora Moravița și trece în Serbia. Destinația, Vrșeț, oraș din fosta Iugoslavie aflat la distanță mică de granița cu România.
Ajunge la magazinul de mobilă NEFA din cadrul complexului comercial STOP SHOP!
Mașina de transmisie a Radio România Reșița
Iată traseul, conform foii de parcurs în format tabelar intrate în posesia ziarului Libertatea:
Foaia de parcurs cu traseul
În cealaltă foaie de parcurs, pe care apar și numele celor doi șoferi care au fost în Serbia, mașina își justifică deplasarea doar până la Timișoara, pentru data de 13 decembrie 2018. Scopul, „transport persoane și echipă transmisie”.
Cu toate acestea, șoferii le-ar fi spus celorlalți angajați de ce s-au deplasat până în Vrșeț în momentul în care au fost întrebați care a fost scopul deplasării.
„Nu știau ce fel de mobilă era, pentru că era împachetată”, susțin oamenii din Radio Reșița.
„La controlul trimis de la București acum o lună, control care a ținut două zile, oamenii veniți să verifice documentele au cerut, la sfârșit, chiar foile de parcurs” una dintre sursele Libertatea din Radio Reșița
Dialog cu Laura Sgaverdea, managerul Radio Reșița din 2012.
– Doamnă Sgaverdea, ați fost, la finalul anului trecut, la Vârșeț, în Serbia?
– Da, sigur că da! Am fost. Am trecut vama în Banatul Sârbesc. Am făcut o bibliotecă acolo, am dus 4.500 de cărți adunate de la radioascultători. Campania s-a numit «Dacă ție îți place să citești, ajută-i și pe alții să citească!».
– Vă mai aduceți aminte când?
– Nu mai știu exact. Parcă în noiembrie. Avut și o întâlnire cu consulul României de la Vârșeț.
– Nu în decembrie?
– Am fost și în decembrie, am fost pe la consulat… La bibliotecă, în noiembrie…
– Ne-au spus că ați trimis un microbuz să vă aducă niște mobilă de la Vârșeț.
– Exclus așa ceva, este o demență.
Într-adevăr, Laura Sgaverdea și Radio Reșița au fost în Banatul Sârbesc în legătură cu biblioteca. Știrile sunt datate, însă, 28-29 octombrie 2018. Tot atunci a avut loc și întâlnirea cu consulul României din Vrșeț.
Iar biblioteca a fost deschisă în Mramorac, un sat aflat la 60 de kilometri vest de Vrșeț, care nu apare pe coordonatele GPS.
„În decembrie au fost doar cei doi șoferi”, întăresc toată întâmplarea angajații Radio România Reșița.
Aceștia povestiseră, material publicate de Libertatea chiar ieri, cum Laura Sgaverdea a angajat firma fratelui ei „pentru a face un soft cu ajutorul căruia am votat-o la un concurs pe care, în cele din urmă, l-a câștigat”.
Azi, pe 11 mai 2019, microbuzul albastru, cu numere CS 12 RDR, este parcat, în continuare, în fața sediului Radio Reșița.
Cu același mesaj în față și pe laterale: “Noi dăm ora exactă!”.
Citește și:
Blabla • 11 mai 2019, 15:27
Nici sa ***. Milioanele de masini cumparate pe firma si folosite in scop personal nu le vede nimeni. Sau doar caratul mobilei e ilegal? Ca sa intelegem care e scopul articolului. Faptul ca milioane de cetateni nu platesc contributii sociale pentru parintii lor care au ramas in tara, ca prostii care au ramas trebuie sa intretina si parintii milogilor plecati la munca pentru altii, iar vad ca nu il intereseaza pe tolontan.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Martinica • 11 mai 2019, 17:31
Hai ca articolulde ieri a mai fost cum a mai fost. Vorbeai de cateva sute de euro sifonate. Da azi ai ajuns sa scri de cateva zeci? 200kmx10% =20litri motorinax6lei =120lei. Asta da afacere devoalata. Maine ce mai urmeaza?
Cătălin Tolontan • 11 mai 2019, 17:32
@Martinica: nu e vorba doar de volum. E vorba de cum sunt folosite bunurile publice. Si la bunuri publice intra si prestigiul Radio Romania, care a fost folosit de sefa Radio Resita ca sa-l apere in instanta pe primarul Resitei, acuzat pentru luare de mita. Si, pana la urma, condamnat.
doilaunu • 11 mai 2019, 18:18
institutiile publice de radio si televiziune sunt 2 institutii anacronice, de care nimeni nu mai are nevoie cu adevarat. Acum caile de informare sunt infinit mai multe si mai facile decat acum sa spunem 20..30... 50 de ani. Dar nu se prinde nimeni si tot pompam niste bani aiurea in niste oameni putin valorosi care si-au gasit un post caldut, platit bine de la stat.
Andrei F • 11 mai 2019, 18:43
Pai ce sa faca si poporenii? Urmeaza faptele de care Zeus si ,,Faraoanca,,nici nu se ascund( eau)!!!! Nu ne miram de ce Libertatea nu a scris si de ei ca doar faptele se petrec ziua in vazul tuturor!!!Sau nu aveti ,,Libertatea,,de a scrie si de ei...? Romanii au o zicala,,Pestele de la cap...,,
serban • 11 mai 2019, 18:48
Bravo Tolontane, ai mai dezvăluit un caz de mare corupție ! Ține-o tot așa, mai ai puțin și o să intri în galeria "comici vestiți ai presei" ...
Ali Bec • 11 mai 2019, 19:05
Ați avut un proiect de 3.516.880 lei pe fonduri norvegiene. Noi am fi curioși de o analiza a rezultatelor.
Cătălin Tolontan • 11 mai 2019, 19:06
@Ali Bec: nu, nu am avut nici un proiect. Daca va referiti la Less Hate More Speech, Gazeta a fost partener, eu am fost voluntar, iar proiectul apartine unei fundatii autonome, cu o reputatie inatacabila. Gasiti toate lucrurile cerute despre proiect aici, e normal sa le stiti, e dreptul dvs. https://lesshate.openpolitics.ro/en/
Leon • 11 mai 2019, 21:37
Articol bun. Femeia trebuie demisă din funcție.
Leon • 11 mai 2019, 21:39
Așa s-ar întâmpla într-un stat civilizat, așa trebuie să fie și in România .
Blabla • 12 mai 2019, 0:12
Intr un stat civilizat persoana respectiva ar avea mobila decenta pe care sa si o permita, la ea in oras. Ca unii reusesc sa isi imbunataeasca nivelul de trai prin furt din taxele platite de toti n ar trebui sa ne mire. Nu zicea basescu ca junker a lasat in sertar un megadosar legat de fraudarea banilor europeni? Faptul ca un angajat marunt al statului se injoseste sa faca asemenea gainarii e legat mai degraba de nivelul scazut al economiei noastre. Daca avea bugete ca in europa de vest ori avea salariu decent ori fura mai mult si isi permitea sa angajeze pe cineva. Coruptia se intampla peste tot in lume, nu suntem noi mai corupti sau putin corupti decat altii.
Alin Duma • 12 mai 2019, 2:37
Ca madam Zgaverdia este o infatuata si o ,,mare cucoana ” de nu-i mai ajunge nimeni cu prajina la nas, o stie toata lumea. Doamna este catalogata ca fiind de multe ori obraznica, de cele mai multe ori frivola si de cele mai multe ori, obraznica si tupeista. Dar, din punct de vedere profesional, nu prea i se poate reprosa nimic. Cand a venit in radio adusa pe criterii politice, a facut cam ce fac cei din politie cand ajung la putere: a decimat familia Glavan si acolitii acesteia si si-a pus in locul lor, oamenii ei. Nimic nou pana aici. Se stie ca toate statiile RDR din tara sunt formate din (de fapt sunt) familii si rubedenii. Chiar nu realizeaza autorii anchetei ca aceste ,,mari dezvaluiri,, nu sunt altceva decat parte a unui scenariu prin care se doreste debarcarea fortata a madamei Zgaverdia si inlocuirea ei cu pupincuristul de serviciu care acum linge mainile si dosul candidatilor unuianumit partid din judet, la europarlamentare? Hai sa fim seriosi! Pe cat pariem ca va fi zburata madame Laurica si va veni in locul ei musiu Sergje! Punem pariu? Iata ce declara deputatul Ion Mocioalca in 20 martie 2019 la Resita: ,,Jocurile politice care se fac în Caraş-Severin ar putea afecta şi activitatea Studioului Teritorial Radio România Reşiţa. Afirmaţia a fost făcută de deputatul Ion Mocioalcă, fostul preşedinte al PSD Caraş-Severin şi actual secretar general la Pro România. Vizat este chiar managerul Radio Reşiţa, Laura Sgaverdea. „Ştiu că anumite forţe politice de aici, din judeţ (n.r. Caraş-Severin), doresc schimbarea managerului de la Radio Reşiţa şi să aducă un jurnalist de cartier în fruntea unei instituţii prestigioase. Credeţi-mă că ştiu despre ce vorbesc! Acei oameni nu ştiu dacă s-au întors de la Bucureşti, dar zilele trecute erau acolo şi băteau pe la anumite uşi. Dacă se schimbă lucrurile, s-ar putea să nu mai am posibilitatea să vorbesc la Radio Reşiţa”. DEci, despre ce vorbim aici?
cn • 12 mai 2019, 12:14
Felicitari! Are dreptate Tolo, nu volumul / suma furata conteaza, ci principiul.
Nadia • 12 mai 2019, 15:47
Alina Bica - 20000 de mii de euro șpagă nu e abuz în serviciu Comentatorii dumneavoastră - folosirea autoturismului de serviciu pentru niste km acolo nu sunt multi bani. Nu îi deranjează că oamenii aia care au cărat mobila sunt tratați că servitori ai șefei radio si plătiți să facă munca asta din bani publici - adică ai lor. Ministru al Suediei - a fost rugat sa plătească cerneală din stilou cind a scris scrisori personale la servici. Omul adusese de acasă plicuri , foi și timbre.
suspensorizari iesterne • 12 mai 2019, 16:46
@ Cătălin Tolontan, 19:06 De cine e finantata "Open Politics"? De ***? Ca celalalt partener din "https://lesshate.openpolitics.ro/en/" ("Central European University") stie toata lumea ca e finantat de ***, si ca pentru asta a si fost expulzata CEU din Ungaria.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Pt nadia • 12 mai 2019, 21:29
Ca sa nu mai ai probleme existentiale legate de cum sunt tratati niste angajati ai radio local resita platit din bani publici, mai bine ti ai pune intrebatea de ce platim din bani publici un radio local la resita? Oamenii care s au dus sa munceasca acolo nu cred ca si au pus problema ca ne mananca degeaba banii din taxe. Faptul ca accepta sa fie tratati intr un anume fel, sub demnitatea lor, ii priveste. Poate le place. Piata e libera, isi pot gasi un loc de munca oriunde. Poate asta era rolul formatorului tolontan, sa le explice mai bine ca sunt niste oameni liberi,nu sa faca propaganda ieftina pt un plin de benzina furat.
di livio • 12 mai 2019, 22:38
Noelia a pozat goală pușcă și a înfierbîntat rețelili...pozele cu Adelina Pistrițu goală au devastat internetu...titluri-reclamă pt Libertatea în gsp.ro...astea-s titluri bombă, nu radio Reșița...aștept de la gsp și Libertatea ceva șocant, halucinant, fantastic, ireal, monumental, fabulos, devastator, incendiar, cosmic...ar fi fost fabulos să știm cine plătește autocarili cu care își plimbă Liv jong unu adepții...un ziarist a dat în judecată PSD să i se spună cine a plătit autocarili lu daddy...halucinant ce a urmat
Ery • 13 mai 2019, 8:44
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
GELU • 13 mai 2019, 10:08
Asa i la SRR. Potrivit legii penale în vigoare (art. 295 din Codul penal), infracţiunea de delapidare constă în “însuşirea, folosirea sau traficarea, de către un funcţionar, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează”. Potrivit doctrinei penale majoritare[1], infracţiunea de delapidare este o infracţiune intenţionată, în formă închisă şi cu conţinut alternativ, de rezultat, momentană sau cu durată de desfăşurare în timp, în conţinut de bază (art. 295 C. pen.), forma agravată (art. 295 C. pen. raportat la art. 309 C. pen.), respectiv forma atenuată (art. 295 C. pen. raportat la art. 308 C. pen.) proprie şi cu subiect activ calificat, special şi care se urmăreşte din oficiu.
gabriel valeriu • 13 mai 2019, 18:44
Dacă e radio de stat înseamnă că orice e înăuntru e de furat și de ars benzina publică în interes personal. Dacă e privat ai muzica slabă pe care o dau cam toți, pseudo-știri și reclamă in funcție de cum se orientează politic patronul. Dacă e naiv și crede sincer că poate rezista făcând radio de informare și fără afiliere politică e eliminat imediat de pe o piață care oricum n-are nimic de-a face cu jurnalismul. Dar nu se mai bagă naivii la așa ceva, s-au resemnat. Cam astea sunt alternativele în provincie. Mai rămâne internetul. Deocamdată. Sunt sigur că vor inventa politrucii un pretext ca să "reglementeze" și emisia pe net. Ca să fie ei siguri, nu de altceva!
Claas Relotius Caracudi • 15 mai 2019, 13:46
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
?????? • 15 mai 2019, 17:19
Domnule Tolontan, opinați că ar trebui făcută o investigație jurnalistică pentru a stabili de ce poliția de la Călărași a intervenit cu un contol la clubul de fotbal din Călărași tocmai în acestă perioadă de final de campionat ,când echipa din Călărași se află în zona retrogradării, pentru a ancheta niște documente din perioada 2014-2016, ? Remarcați și că ar fi o anchetă despre instituții ale statului și despre sport, ? Opinați că ancheta jurnalistică ar putea pune în evidență de când au polițiștii acele informații și de ce au acționat tocmai când echipa de fotbal din Călărași a ajuns în zona retrogradării, pierzând și partida de pe teren propriu din etapa de dinaintea intervenției poliției la club, ?
cypry • 15 mai 2019, 23:10
Deoarece si a tras somiera cu transport asigurat încă nu este somera? În continuare îi plătim vaucere de vacanta? OMG.
Tănăsuică Adrian • 18 mai 2019, 9:14
Hai noroc domnul Tolo, iti spun una bună, sunt sofer de tir abuzat de o firmă din bucurești, de 1 an de zile îmi cer 7.500 lei, pe motivul unui incident în Europa, sunt multi colegi de ai mei ,care sunt obligați să plătească diferite pagube la camion...doar in România se întâmplă...bataia de joc sau hoția aceasta m a făcut să vorbesc...