vineri, 10 mai 2019, 2:43
de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Pe 18 martie 2015, Laura Sgaverdea, șefa Radio Reșița, câștigă premiul pentru jurnalism la Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială.
Ceremonia fusese organizată de Colegiul Național al Asistenților Sociali la Ateneul Român din Capitală și prezentată de Andreea Marin. Sgaverdea câștigă la categoria „Jurnalism” în fața unor nume precum Alex Dima, Carmen Avram sau Dragoș Bucur.
În momentul nominalizării, organizatorii punctau că „Laura Sgaverdea s-a implicat în ajutorarea persoanelor aflate în dificultate” și enumerau mai multe campanii sociale ale Radio Reșița. Angajați de la Radio Reșița spun, pentru Libertatea, că, de fapt, o parte a acțiunilor fuseseră inițiate de Adriana Baghiu, fost redactor al postului.
„Dar marea farsă a acestui premiu e că el a fost obținut de șefa noastră cu bani publici, pe care i-a dat fratelui său”, susține unul dintre ziariștii postului public de radio din Caraș Severin, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Libertatea a intrat în posesia documentelor care arată cum banii Radio România au mers, într-adevăr, către firma fratelui șefei de la Reșița.
Iar indicația de plată către contabilitatea postului public a fost făcută chiar de managerul Laura Sgaverdea în favoarea Webbytes, compania lui Bogdan Epure, fratele său.
Laura Sgaverdea și premiul obținut în 2015
Ziarul publică azi două facturi între firma Webbytes și Radio Reșița, însoțite de un e-mail între Epure și Sgaverdea.
În prima factură, din 31 decembrie 2015, Webbytes solicită 1.419 lei pentru “servicii de marketing și comunicare 2015” de la Societatea Română de Radiodifuziune.
Apoi, pe 4 ianuarie 2016, suma crește puțin, la 1.542 de lei.
Facturile erau expediate între frați și apoi redirecționate către contabilitatea instituției publice.
Conform emailului cu subiectul „Facturi”, din 4 ianuarie 2016, Bogdan Epure îi trimite facturile celei care este managerul postului și, totodată, sora sa.
Fratele Laurei Sgaverdea, Bogdan Epure
„Era plata unui serviciu concret: în martie 2015, Laura Sgaverdea a apelat la Epure pentru a fenta sistemul de vot de pe site-ul galei”, povestește un ziarist al Radio România Reșița.
Sumele de consultanță răsplăteau felul în care fratele a ajutat-o pe soră să câștige un premiu, prin voturi adunate de pe calculatoarele de la Radio
Jurnalist al postului public de radio, redacția din Reșița
„Pe mai multe PC-uri, unii subalterni au votat-o în timpul programului cu ajutorul unui soft instalat chiar de Epure, care a reușit să păcălească sistemul prin care se putea vota o singură dată de pe același computer”, susțin angajații.
Nu e vorba doar de documente și de mărturii pentru ziar, ci și de declarații ale oamenilor din Radio Reșița făcute în fața propriului corp de control intern, pe care președintele Radio România, Georgică Severin, l-a trimis de curând în Caraș.
Conform arhivei Radio România, favoritismele managerului pentru fratele său au și o latură anecdotică, pentru că Bogdan Epure, 35 de ani, este și pilot de aeronavă, iar Radio Reșița i-a dedicat un material, “Cerul nu este altceva decât casa mea!”. Ulterior, relatarea a fost ștearsă de pe site-ul postului public.
Cine este Laura Sgaverdea?
Laura Sgaverdea, la microfonul Radio România Reșița
Cine este Laura Sgaverdea? Laura Sgaverdea se află la conducerea Radio Reșița din 2012, fiind, susțin sursele Libertatea, „o apropiată a șefului Societății Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu”.
În 2013, la scurtă vreme după ce Sgaverdea a fost numită redactor-șef la Radio Reșița, Miculescu a primit distincția de cetățean de onoare al municipiului Reșița din partea primarului Mihai Stepanescu.
Apoi, Sgaverdea i-a luat apărarea celui care i-a oferit șefului său distincția, primarul Mihai Stepanescu, într-un dosar de corupție în care edilul a fost, în cele din urmă, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru două infracțiuni de luare de mită.
Conform sentinței judecătorești, primarul a primit bani de la un om de afaceri ca să îi acorde lucrări publice. Iar Sgaverdea depusese, în favoarea primarului, un document cu antetul Radio România la Curtea de Apel Timișoara. Gestul său a fost semnalat de către organizația de ActiveWatch: „Se folosește de funcția sa și de prestigiul instituției pentru a sprijini un politician infractor”.
Încă din acel moment, în interiorul redacției, mai mulți oameni au încercat să semnaleze public abuzurile managerului.
Episodul din 2015, când a dat bani firmei fratelui și a câștigat premiul pentru jurnalism, a putut fi documentat abia acum.
Președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali, Doru Buzducea, organizatorul galei, susține pentru ziar că sistemul de vot nu poate fi păcălit. „Nu știu despre ce se întâmplă la Reșița, dar aplicația nu validează / înregistrează decât un vot de pe o stație / calculator”.
Întrebat cum a câștigat șefa Radio Reșița premiul, Doru Buzducea a explicat că, odată intrați în finală pe bază de vot, au contat realizările concurenților: „În finală, la jurizare intră, în urma votului publicului, minimum 3 și maximum 10% dintre competitori. Juriul desemnează câștigătorii în urma analizării portofoliului finaliștilor”.
Sgaverdea a câștigat un premiu special și la ediția din 2018 a aceleiași gale.
Libertatea a contactat-o pe directoarea canalului public Radio Reșița.
– Bună ziua, doamnă Sgaverdea. Mai mulți foști și actuali angajați Radio Reșița ne-au povestit mai multe lucruri care vă privesc…
– Domnule, haideți să vă spun ce se întâmplă. A mai existat și un fals denunț la DNA împotriva mea. O să vă și trimit documentul. Dacă procurorii DNA nu au găsit nimic, vă dați seama! Se vrea înlocuirea mea din postul de manager. E o persoană, pe nume Mario Balint, care vrea asta. Faptul că dumneavoastră mă sunați acum dovedește hărțuirea de care am parte în fiecare zi. E un scandal mediatic care vrea să distragă atenția de la alte probleme.
– Oamenii spun că firma fratelui dumneavoastră a avut un contract cu Radio Reșița.
– Fratele meu a făcut, la un moment dat, site-ul și pagina de Facebook a radioului, pentru că nimeni dintre noi nu știa să o facă. Atât.
– Am înțeles că apoi, i-ați pus pe colegii dumneavoastră să vă voteze la o gală din 2015…
– Păi și nu e normal să îți rogi colegii să te voteze când participi la un concurs? E ilegal sau imoral?
– Aceste persoane spun că fratele dumneavoastră, prin firma IT, a facilitat votarea, a făcut astfel încât să se poată vota de mai multe ori de la același computer…
– Exclus. Exclus. Vă dați seama, chiar se specifică la concursuri că e complet interzis să faci asta, că vei fi exclus din competiție. E o încercare politică de a fi înlăturată.
– Totuși, înțeleg că și dumneavoastră l-ați susținut pe primarul Reșiței, condamnat în cele din urmă…
– E o diferență. Atunci, cineva din Primărie a venit și m-a rugat să îmi exprim opinia despre conlucrarea dintre instituție și Primărie. El plătește pentru ce a făcut, eu am spus doar că a fost o colaborare bună între cele două instituții. E o fumigenă, întotdeauna trebuie să stricăm ce este bun.
În Libertatea de mâine, noi documente despre întâmplările pe bani publici de la Radio Reșița.
Ordonanța de clasare DNA Timișoara, trimisă redacției de Laura Sgaverdea:
Schimb de e-mailuri între Sgaverdea și fratele acesteia, Epure, care îi dă contul companiei
Marcelus • 10 mai 2019, 15:40
Sfatul meu, dacă contează, ar fi sa ramai concentrat pe cazurile importante cu implicații pe măsură. Lasă presa locala sa se ocupe de cei mici....ca astfel de cazuri sunt cu miile.
Fred Mercur-Liberaciu • 10 mai 2019, 17:33
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Tot eu • 10 mai 2019, 17:34
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Ali Bec • 10 mai 2019, 22:58
Dl. Tolontan, dacă relatati pe larg de astfel de găinării, primim impresia ca in Romanica nu prea sunt probleme. Cu alte cuvinte: tot așa ați putea trece in revista calitatea scăzută a știrilor pe GSP. Pline de greșeli atit de conținut ca și gramaticale sau logice. Articole scrise sa fie. Moderatori cenzori, etc., etc. Vreți sa faceți sa trăim intr-o lume mai buna? Apucați-va serios de treaba. Pe GSP și la investigații!
de pe ‘ici ‘sa • 11 mai 2019, 10:02
Daca nu ma insel, si cei doi matinali de la un post tv nociv, sunt veniti tot de la Resita.
comabi • 11 mai 2019, 15:52
Sorry, dar asta mi se pare apa de ploaie. Ok, posibil sa fi facut asa ceva, dar este un mic abuz. Privilegiu pe bani publici, ok, dar prejudiciul pare a fi sub 1000 euro (cu tot cu facturile emise de societatea fratelui sau). La asemenea prejudiciu nici macar instantele nu dau cu executare. Aproape ca incep sa consider ca este o investigatie vendeta. Ok, este clar imoral, insa este atat de obisnuit incat nu ni se pare deranjant. Poate, daca (as vrea sa scriu "cand se vor", dar nu sunt sigur) lucrurile se schimba, ne vom simti jigniti peste 20 de ani de asemenea comportament total neprofesionist, insa, momentan, la ce se intampla in tara asta, asemenea lucruri sunt uzuale si nu prea deranjeaza.
Cătălin Tolontan • 11 mai 2019, 15:53
@comabi: sa faci afaceri, ca sef de institutie publica, cu firma fratelui tau nu e uzual in nici o democratie in care cetatenii sunt serviti cu buna credinta. Daca pentru dvs e un maruntis, pentru romani nu e, pentru ca ei reactioneaza la gest, nu doar la suma.
Valyt • 15 mai 2019, 0:49
Pentru cei care spun că acest caz este minor din cauza sumei mici aș vrea să le spun că atitudinea lor este tristă....voi nu aveți copii? Asta doriți să fie normalitatea in care vor trăi ei? Asta o să-i învățați, să fure puțin ca să fie iertați? Dacă un hot îți bagă mâna în buzunar, ai un prag de sumă pentru care îl lași să te fure?