marți, 9 aprilie 2019, 9:15
Vreme de aproape o oră, cât a ținut astăzi declarația sa de presă și întrebările care i-au urmat, Augustin Lazăr nu a rostit numele deținutului politic Iulius Filip.
S-a referit la Filip cu ”respectivul”, ”autorul scrisorii, dacă aceasta e reală”, ”deținutul” și unul dintre cei ”propozabili pentru eliberare, așa cum se spunea pe atunci”.
Nu e nevoie să împingi canapeaua lui Freud prin Ministerul Public, ca să înțelegi de ce nu i-a rostit procurorul general numele lui Iulius Filip. Îl doare. De altfel, acesta a fost și pasajul în care fața magistratului a căpătat o culoare purpurie și i s-a șters de pe buze impetuozitatea zâmbitoare cu care începuse ”precizările despre presa care manipulează”.
Augustin Lazăr a recunoscut că a fost șeful comisiei de eliberare de la Aiud care i-a refuzat de două ori eliberarea lui Iulius Filip. Nimeni serios nu-i reproșase că el îl închisese, că îl condamnase sau altceva. Doar că a fost șeful incontestabil al comisiei.
Însă a atribuit o valoare ”tehnică” comisiei de eliberare, ”o deplasare la Aiud și o ședință de o oră”.
Intenția lui Lazăr a fost ca, la sfârșitul discursului, să facă dreptate deținuților anticomuniști care au suferit din cauza procurorilor de dinainte de 1989.
Abia acum a ieșit groaznic.
”În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să prezint scuze instituționale pentru unele practici discutabile de dinainte de 1989, instituite prin lege, dar caracterizate printr-o componentă etică deficitară”.
Augustin Lazăr ar putea să știe că nu e nimic discutabil în ce făceau procurorii în privința proceselor politice în vremea regimului comunist! Echivocul s-a încheiat de multă vreme, domnule procuror general, ce a comis comunismul e tranșat de istorie, de lege și de decența umană.
Procesele politice împotriva disidenților, precum și sentințele și detențiile care au urmat, de la Varșovia la București și de la Sofia la Berlin, au fost acte împotriva demnității și libertăților omului. Indiscutabil.
Nu! Reproșurile la adresa justiției comuniste în cazurile politice nu sunt de natură etică, ci țin de malignitatea integrală. Magistratura dictaturii nu a transmis o ușoară jenă morală societății, ci a reprimat prin forță drepturile universale, încălcând deseori chiar legile comuniste, așa proaste cum erau ele.
Atât a putut procurorul general al României, nici nu mai contează persoana aici, la 33 de ani după ce un deținut politic îi scria unui tânăr procuror, șeful comisiei de eliberare, după ce a aflat refuzul acesteia de a fi eliberat.
”Frate române:
Am citit caracterizarea pe care mi-aţi făcut-o şi cunosc cine v-a pus la dispoziţie materialul informativ. Reţinerea cererii ptr. liberare condiţionată mă obligă să întreb – de unde să mă liberez dacă am fost şi sunt un om liber?
(…)
Da, frate române, ai fost numit să ai mare răspundere, care apasă din ce în ce mai greu pe umeri tăi (…) De ce sînt în închisoare ştii dar te-ai ostenit prea puţin ca oameni să nu fie torturaţi şi schingiuiţi deşi era o atribuţiune care îţi revenea”.
Numele deținutului politic este Iulius Filip iar noi, ca societate, nici acum nu ne ostenim prea mult.
Belphegor • 10 aprilie 2019, 10:39
.....Și ca de obicei , cei care latră mai mult sunt cei mai pătați. Păi un Johannis (cu șleatha lui cu tot) dar MAI ALES acei procurori golani și penali (ca să nu mai vorbim de drepturile omului de care în mod josnic și ticălos fac atâta caz) în frunte cu Koveși și cu Lazăr au încălcat legile și Constituția României mai abitir decât toți pușcăriașii din Europa Centrală și de Est la un loc!!! Ei , apărătorii justiției (cică!!!) , ei care sunt într-un domeniu (Justiția!!!)unde este ABSOLUT NECESAR să fii INTEGRU d.p.d.v. moral , social , profesional și (nu în ultimul rând) uman!!! LA PUȘCĂRIE cu ei!!!
Cezar • 10 aprilie 2019, 10:56
Domnule Tolontan, chiar credeti ca Lazar avea puterea de a decide eliberarea unui detinut politic? Pe bune, chiar asa de naiv sunteti? Acea comisie era doar de forma, pentru ca trebuiau pastrate aparentele dar in cele din urma Securitatea era cea care decidea. Domnul CTP a spus foarte corect, singura posibilitate ca un detinut politic sa fie eliberat inainte de termen era ca acela sa accepte sa colaboreze cu Securitatea! Sigur ca Lazar nu e cea mai potrivita persoana care sa fie Procuror General dar de aici si pana la a-l invinovati ca n-a vrut sa elibereze detinuti politici e cale foarte lunga.
itu52 • 10 aprilie 2019, 11:18
”Să nu crezi până nu vezi”, iar dacă vezi ”măsoară de 10 ori și taie o dată”, pentru că s-ar putea ”să-ți zboare porumbelul din gură” și poți otrăvi și mai mult sufletul românului condamnat la manipulare și dezinformare veșnică. Asta, atât pentru zvoneri cât și pentru răspândaci. ”Nu știi niciodată al cui este câinele” pentru că ”nu tot ce zboară se mănâncă” și ”nimic nu este ce pare a fi”. Așa am fost hrăniți cu dizidenți artificiali, cu infiltrați ”loiali”, cu ”evenimente” fabricate și cu răspunsuri ”în coadă de pește”. Să lăsăm oamenii să-și ducă gândul la capăt. Ne vom da seama ”unde bat”. Fără infuzie de optimism pentru ca s-ar putea ”să cădem iarăși de pe un cal mare”, fapt care ”dăunează grav sănătății”. Trăiască ”EOropa liberă!”, așa i-au scris ”dictatorului dus de nas” într-un discurs de sfârșit de mandat. Liberă, liberă, dar pentru cine?
Dinca Vasile • 10 aprilie 2019, 12:28
Ar trebui sa se retraga Dl Lazar!!! Nimic altceva!
a dica • 10 aprilie 2019, 12:45
Este uimitor cat de multi oameni se inghesuie sa-i ia apararea. In frunte cu prezidentul si o parte din elita intelectuala a tarii. Da, acceptam, asa erau vremurile, asa erau sarcinile de serviciu, legile, oamenii... Pai atunci cine trebuie aratat cu degetul pentru cele petrecute atunci? Toti aveau indatoriri de serviciu, toti respectau ordinele, indicatiile... La ce bun sa mai criticam comunismul, „ciuma rosie”, daca in spatele acestor fapte nu identificam si persoane cu nume si prenume, CNP etc.? Cand ai trait de acea parte a baricadei, cand ai astfel de fapte pe constiinta, nu vreau sa te duci la puscarie, traieste-ti zilele discutand cu propria-ti constiinta, mananca-ti linistit pensia grasa, dar nu avea pretentia sa fii prim-procurorul tarii mele. Daca il intelegem pe Lazar, daca ii cautam scuze, atunci trebuie s-o facem si pentru activistii de partid, si pentru securisti, tortionari, militieni... Si atunci, revin cu intrebarea: la ce bun sa mai condamnam comunismul? Sa revenim la ale noastre, la ce echipa a jucat Lazar asta?
faracatuse • 10 aprilie 2019, 12:53
Ce ma doare, e faptul ca multa lume care-i ia apararea lui lagar augustin nu realizeaza ca daca Revolutia era innabusita, acelasi personaj paradea la noi...Cu legea in mana. De aceea e imoral ca el sa mai stea in functie. Tocmai pentru ca Revolutia a reusit si este profund sucita logica elementara.. Multumim tovarase procuror, Drum Bun!
Roxana • 10 aprilie 2019, 13:07
Tara asta se duce de tot daca mai iese psd inca o data....
MZM • 10 aprilie 2019, 13:13
Daca Augustin Lazar ar fi fost obedient fata de PSD asa cum sunt T. Toader sau Iordache („alta intrebare”), nimeni, nici Antena 3, nici... Tolontan nu i-ar fi reprosat nimic. Insa faptul ca Lazar a avut „tupeul” sa trimita „Dosarul Revolutiei” in justitie, pentru a fi, in sfarsit, finalizat cu o sentinta, in ce-i priveste pe cei acuzati de crime impotriva umanitatii (inculpatii Iliescu, Voican, Rus etc.) este inacceptabil pentru PSD. Daca Antena 3 ar fi cu adevarat interesata de ce au facut anumite persoane in trecut ar fi trebuit sa vorbeasca, in primul rand, despre ispravile lui Ion Iliescu, cel care dupa evenimentele din Ungaria 1956, in calitate de presedinte al Uniunii Studentilor Romani a condus represiunea antistudenteasca in urma careia au fost arestati sau doar exmatriculati din facultati sute de studenti romani! Acest trecut tenebros, nu l-a impiedecat pe Ion Iliescu, dupa Revolutie, sa ajunga (de 3 ori) presedintele Romaniei!
idee proasta-greseala politica • 10 aprilie 2019, 13:22
idee proasta- -greseala politica de a-l pune sa trimita in judecata luptatorii din decembrie 1989 tocmai pe moshul vopsit si prefacut, care atunci era clar un reprezentant si aparator al regimului securisto-comunist (nu-i vorba ca tor asa a ramas si astazi, pe stil nou)= tot dosarul facut de vopsit sitrupa lui- e lovit de NULITATE. Chiar era asa de greu de gasit un procuror tanar si demn, fara schelete in dulap sa faca asta?????
cornel • 10 aprilie 2019, 13:31
incredibil cum il apara unii *** pe acest *** comunist doar pentru ca se opune unor actiuni ale PSD?!?!?! Punctul 8 de la Timisoara se referea si la indivizi precum Augustin Lazar. Sa avem in 2019 procuror general pe unul cu functie in represiunea comunista mi se pare ireal! Ca mai exista oameni care dupa ce acest *** a fost demascat sa ii tina partea demonstreaza ca nu am invatat nimic din lectia istoriei.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
nicolae ceausescu • 10 aprilie 2019, 13:52
Dragi tovarasi si preteni, Doresc sa aduc un omagiu tovarasului procuror de nadejde, tov.lazar, care- alaturi de alti procurori comunisti, m.a ajutat sa mai supravietuiesc cativa ani si a blocat in puscarii elementele dusmanoase, cu actiuni anticomuniste!!! Se astfel de tovarasi de nadejde, infiltati in cele mai inalte functii avem nevoie si astazi!!! Uraaa!!! (se striga -lazar si cu ceausescu ocroteste comunismu!!!!)
JFM • 10 aprilie 2019, 14:10
Practici discutabile in sensul ca ele se efectuau in baza ordinelor Securitatii nu al Legii. politicii erau considerati Pericole pentru Oranduirea Socialista si in viziunea conducatorilor de atunci trebuiau izolati pt a nu da tonul unei revolte populare. Politicii aveau interzis la eliberari conditionate. Augustin Lazar nu putea sa schimbe acest lucru, daca dadea aviz pozitiv oricum Filip nu era eliberat pt ca avizul lui Lazar nu era cel final, executoriu. Azi e mai simplu, vrei ceva, schimbi Legea din mers, bagi o Ordonanta, azi e pe scoaselea din puscarii, o mentalitate si mai nociva. De asta era discutabila, era in afara legii, intelegeti un lucru, daca ai fost toata viata procuror te raportezi la Lege, defectr profesional. Nu la etica, nu la impact emotional samd Sa se puna oricine in situatia lui de atunci, sa stie ca semnatura lui oricum e neluata in seama si sa-si puna tot regimul in cap, sa fie acuzat sa intre si el la Aiud. Asa se facea, cu "politicii' chiar nu era o gluma. Pe bunicamiu l-au deportat dupa ce i-au luat casa si pamantul, nu prea era in varsta altfel il deportau la Canal. Inteleg ca domnului Filip i s-a dat drumul in America, in 1988. Nu la Canal, nu in Baragan, nu in Siberia sau mai stiu eu unde. Foarte bine.
Adrian Niculae • 10 aprilie 2019, 14:11
Un articol 100% corect venit din partea unui om pe care l-am criticat de multe ori si care a avut prea des o conduita foarte discutabila (vorba vine) dpdv moral. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Se vede faptul ca Tolontan a prins ca si mine suficient din regimul ceausist cat sa stie ca nu se poate ierta sau trece cu vederea vreodata ce a facut Lazar. Un singur lucru lipseste din articol , detaliul care ar raspunde si tuturor celor care intreaba cu aparenta naivitate "ce era sa faca?": simplu "dragilor" SA SE DEA BOLNAV CA SA NU PARTICIPE LA ACEA COMISIE. Daca Stanculescu, ditamai generalul cu functie uriasa in MApN a putut sa-si puna piciorul in ghips intr-un moment in care se declarase starea de necesitate, EVIDENT ca putea si Lazar sa faca o viroza groaznica in ziua in care trebuia sa prezideze comisia aceea ticaloasa. Iar regimul nu-i distrugea pe cei care aveau grija sa respecte aparentele, doar ca, evident, ar fi promovat alt procuror, cel care ar fi acceptat sa prezideze comisia...
dan b • 10 aprilie 2019, 14:55
Ce atatea discutii? Nu gasesc astia un procuror capabil sa fie sef? Procuror care inainte de 89 sa fi fost soim, pionier, utecist, chiar si membru de partid, dar sa nu fi avut de lucru cu represiunea disidentilor. Pai ce ne-a trebuit revolutie daca am ajuns aici. O fi Lazar Maica Tereza, dar daca a pasit pe la Aiud, ce sa-i faci? Ghinion! Mai „anticomunistilor”, de ce-i tineti partea? Inseamna ca sunteti anti-si nu mai stiu ce. Cine sa va mai inteleaga!?
Daniel • 10 aprilie 2019, 15:12
Ma uimeste presedintele nostru, este incredibil cum il tine in brate pe taica lazar. Un presedinte corect, ar cere demisia pe loc unui procuror general cu trecut murdar. Daca era Dragnea sau alt PSD-ist in situatia lui Lazar, presedintele sarea ca ars sa le ceara demisia. Atat de ranchiunos si dusmanos este Iohannis.
laurentiu • 10 aprilie 2019, 15:17
Daca acest Lazar ar fi avut in gena dorinta de adevar si dreptate atunci nu s ar fi lasat platit de un regim represiv pe postul de procuror si n ar mai fi fost tov procuror Lazar Augustin ci poate tov inginer professor Lazar Augustin, dar se pare ca ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Obiectiv • 10 aprilie 2019, 15:33
Dl. Lazar minimalizeaza greselile trecutului, de parca ar fi fost vorba doar de calitatea de membru al PCR, nu de cea cu caracter decizional pe care a avut-o! Pe langa tot ce se stie despre domnia sa, opinez ca are aparenta unei persoane rele, ranchiunoase, cu o mina/mimica ce depaseste chiar duritatea caracteristica functiei sale! O.
azar vopsitu vs lazar e la rusca • 10 aprilie 2019, 15:42
lazar vopsitu mai ceva ca lazar e la rusca- culmea proletcultismului "Râde inima-n popor, că doar Lazăr e de-al lor nevoiaş şi muncitor. Ân chiaburi fiere se strânge, se chirceşte şi se frânge, cere moarte, cere sânge“.
Chis Alexandru • 10 aprilie 2019, 17:12
Dar, la dvs, dle Tolontan, nu au fost "practici discutabile" faptul ca ati slujit cu devotament trustul Intact si pe patronul acesuia dl "profesor" Voiculescu? N-am auzit sa va fi turnat cenusa in cap, desi dvs nu erati in timpul comunismului ceausist cand pentru o mica derobare de la "*** de ***" erai aruncat ca pe o masea stricata. De ce nu va oripileaza "practicile discutabile" ale altor procurori, precum cele doua europarlamentare Macovei si Nicolai? Dar despre implicarea procurorilor Ponta si Radescu in cazul Panaite?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
cipy • 10 aprilie 2019, 18:42
@JFM Daca mergem pe logica ta ''ca asa era sistemul'' si ''oricum el nu avea nici-o putere'' ba mai mult ''ar fi patit-o si el daca nu respecta ordinele'' atunci de ce ii mai condamnam pe fostii colabolatori ai securitatii si desecretizam dosarele? Pt ca si acolo multi din ei au fost constransi(unii chiar mai mult decat Lazar) sa colaboreze cu securitatea. Daca-l lasam pe Lazar sa ''scape'' pt ca oricum nu avea ce face si ar fi suferit el atunci eu propun ca toti cei care au colaborat cu securitatea sa aiba parte de acelasi tratament asa ca haideti sa ardem dosarele colaboratorilor.
Crimson Veritas • 10 aprilie 2019, 19:24
Gasesc mult mai interesante ... comentarile decat ... articolele ... daca ar fi inchisa sectiunea comentarii ... nici macar nu m-as obosi ... sa citesc articolul ...:)) Este amuzant sa-i vezi pe #rezisti ... cum se redefinesc moral si etic pe fiecare subiect in parte ... sa le vezi ipocrizia, dublul, triplul standard ... dar ca orice tragi-comedie ... pana la urma ... devine ceva banal, repetitiv, plictisitor ...:)) Daca la inceput ... au aplicat tactica ... negarii ... pixelul albastru ... 'e vorba de alt Lazar' ... 'nu avea nici o treaba cu comisia' 'ziare.com si Ioana Ene Dogioiu' ... 'manipulare, Antena 3' ... 'detinut de drept comun' ... tactica dovedita intre timp ... falimentara ... ulterior s-a trecut la ... sustinerea teoriei de 'caz fortuit' ... in esenta #rezistii ... ne explica cum Lazar a fost fortat sa devina procuror ... ca procuror ... a fost fortat sa se transfere la Lagarul Politic de la Aiud ... si ca Minune Blonda in Devenire ... a fost fortat sa intocmesca un raport in care sa prelungesca regimul de detentie politica ... a lui Iulius Filip ... si cine stie cati altii ... deci #rezistii ... ne explica ca domnul Augustin Lazar zis 'Speranta' ... a fost o alta victima a regimului comunist ... ca si domnul Iuliul Filip ... 2 victime ... corect ... logica #rezist ... este ca deobicei ... indubitabila! ...:)) Si desigur este si tactica numarul 3 ... prin care este atacat ... autorul materialului (sau autorii ... daca sunt mai multi) ... pentru ca atenteaza la Sfnata Scriptura #Rezist ... si practic comite ... o blasfemie! Pe scurt ... daca nu te mai citeste #rezistul ... practic esti ... degeaba ... asta este tactica ultimate #rezist ... 'imi iau jucariile si plec' ...:)) Totusi ... dupa ce mi-am primit doza de ... amuzament (aka FUN) ... nu vizavi de subiectul in sine (care are conotatii ... dramatice) ... ci fata de atitudine schizofrenica a #rezistilor fata de subiect ... trebuie spus ... Augustin Lazar si co. nu au facut nimic inainte de 89 ... ce nu au facut si dupa ... Penitenciarele Romanesti au fost si sunt pline de ... detinuti politici ... oameni care s-au manifestat ... verbal sau faptic impotriva Regimurilor Basescu ... si Iohannis ... au ajuns foarte multi dintre ei sa infunde Penitenciarele! Asta se numeste tot Politie Politica ... si ei sunt tot Detinuti Politici ... cu atat mai rusinos pentru Justitia si Societatea Romanesca ... ca acest lucru se intampla in Democratie si nu in Comunism. Nu mai intreu in aspecte pe care le-am comentat ... vizavi de cum functioneaza 'justitia romanesca' astazi ... nu acum peste 30 de ani! Dar ... un Hi5 ... pentru Magistratii din Romania ... faptul ca sunt condusi si reprezentati de persoane precum Kovesi, Lazar, Livia Stanciu Tarcea, Danielet ... spune multe despre valoarea etica si morala a Marii Majoritati ai Magistratilor romani ... procurori si judecatori ... si dpmdv ... intreaga Magistratura Romana ... beneficiaza exact de ... increderea pe care o merita! ...:)) Dupa acelasi principiu ... Statul Roman are exact ... presedintele pe care il merita ...:))
BigBear • 10 aprilie 2019, 19:25
Cateva puncte aici: 1. In scrisoare Iulius Filip arata clar ca Lazar a lucrat pe baza unui raport (material informativ) si ca o luat decizia bazat pe acel material insa Tolo si A3 omit acest lucru, nu sapa mai adanc. 2. Nu discutam in generalisme despre procurorii comunisti si in fata legii daca nu esti demonstrat vinovat se cheama ca esti nevinovat. Altfel va aduc aminte ca ministrul justitiei de astazi a fost procuror comunist si membru foarte activ al PCR insa se pare ca Tolo e fericit cu asta, nu il deranjeaza deloc. 3. Lazar, ca PG nu are caderea sa spuna mai mult, nu este Presedintele Tarii sau ministru ca sa infiereze ceva in mod concret, insa sariti peste asta. 4. Securitatea? Ciudat subiect de la Tolo, care e lucrat fericit pentru un colaborator al securitatii si niciodata nu si-a pus probleme morale in ce privesc banii si sursa lor, cat timp veneau regulat. 5. Divagand usor, ce s-a intamplat cu acel mamut radioctiv care omora sute de demonstanti, exact cand situatia era mai albastra pentru PSD? Sau acum nu mai reprezinta un pericol, pana la urmatoareala manifestatii anti PSD? Sau aia nu a fost o diversiune care a venit la momentul oportun? 6. De ce nu discutam si de coincidenta - Dosarul Revolutiei finalizat - Atacul la Lazar? E o lovitura grea pentru PSD ca fondatorul lor este acuzat de ceva groaznic de grav insa iata ca A3 si Tolo reusesc sa abata atentia spre alt subiect.
itu52 • 10 aprilie 2019, 19:30
RMN revoluționar / / Când Arpagic motanul / fotoliu’a cucerit. / Când Polonicul pute / în sosul pregătit. / Poporul se intrigă / și zice cu umor: / ”Voinici în dizidență / ce tineri avântați! / Căzut-au frânți de luptă / și-a lor democrație / e tulbure la minte, / măruntă și pustie.” / Secatu-le-a izvorul, / mintea li s-a blocat / în temnițe de groază, / în prazul preparat, / cu sos picant politic / ce pișcă în popor, / mai rău ca abureala / de la debutul lor. / Conducători de turme, / capcane de nebuni, / sedus-au tinerimea / și-a ei naivitate / au pus-o scut la fapte / și lucruri delicate. / ”Am învins! Se aude încă / în infinit ecou, / o trâmbița revoltă. / Actor începător, / împins să spună rolul / făcând nemuritor, / planul țesut în umbra / unui regim regres, / neputincios din fașă / și bolnav la progres. / Ce vine azi, dar mâine? / căci ciclul se repetă / ca un perpetuum, / atât de căutat / la care suntem mândri / că un brevet am luat. / Stau și mă’ntreb când trece, / când un tratat de pace / ajunge la pecete / să’nghețe ea războiul / degenerat din rece! / Să auzim de bine, / la toate mă închin / implor divinitatea, / șoptesc încet, Amin. / ============================================== Doamne ajută! Dă-le minte, poate a venit vremea, că ce-i mult nu-i sănătos. http://www.poezie.ro/index.php/author/0047375/index.html
gio • 10 aprilie 2019, 19:45
Nea Tolo, de parca nu stii cum erau vremurile de atunci. Lazar nu era factor decizional decat in teorie, era parte a unei comisii formale, exceptand cativa nebuni nimeni nu iesea in decor la vremea aia. Asa, daca-i luam la bani marunti pe toti oamenii de succes din vremea respectiva gasim destui scheleti, scheletuti. Ia mai bine faceti o articol despre seniorul dvs de la ziar, domnul Ovidiu Ioanitoaia, crezi ca dansul n-a inchis ochii, n-a facut jocurile unora, n-a pupat cu..ri? Despre ce vorbim.. Mai bine lasati-l pe Lazar si dati -o cu FCSB cea "dezavantajata" de arbitrii, faceti-va ca nu vedeti ce penalty comic au primit contra Sepsi, ca asta face ziarul Dvs in fiecare primavara, incearca sa faca atmosfera in favoarea FCSB referitor la arbitrii. Sper sa nu va iasa nici de data asta.
sinecuristul • 10 aprilie 2019, 21:05
domnul lazar ar tb sa se retraga insa cei care finanteaza toate aceste actiuni ale dvs ar fi trebuit sa nu mai existe demult
Mihai Coman • 10 aprilie 2019, 21:35
Tolo, am vazut ca nici tu nu te ostenesti prea mult sa ii ceri pubic Presedintelui Iohannis demiterea lui Augustin Lazar. Ca ziarist respectabil, ar trebui sa o faci.
JFM • 10 aprilie 2019, 23:09
@ cipy, pentru ca acesti colaboratori veneau din afara sistemului, isi ofereau ei singuri serviciile ori cedau santajului celor care-i racolau, in plus de asta nu au fost condamnati nicaieri, ca sa declare pe proprie raspundere... vrajeala. Cu procurorii sau cu alte cadre din sistem era cu totul altceva, erau subordonati Securitatii pe linie politica si profesionala. Subordonare care nu aparea mereu, dar in cazul detinutilor politici era prezenta de fiecare data, mai ales la cei care erau deja cunoscuti in afara. Moral fiecare-si poate trai momentul sau de auto-evaluare si regret. Ma mir ca nu te-ai prins ca aceasta campanie mediatica impotriva lui Lazar coincide cu alte evenimente in derulare, pana acum, curios, nu si-a amintit nimeni de acel episod, nu l-a "confundat" nimeni public cu Gheorghe Lazar, tortionarul penitenciarului, cam multe coincidente.
Radu_pnt • 11 aprilie 2019, 0:35
M-am saturat de toti propagandistii antenei 3 mutati acum si la Libertatea.. postati si comentati atunci cand omul a fost dovedit vinovat.. Altfel nu faceti decat o noua spalaceala comunista. VORBe desarte. S-a dovedit ca Lazar nu e cel la care facea referire detinutul, iar detinutul nu l-a cunoscut pe acest Lazar. Conform legii de atunci, acest Lazar nu putea face nimic diferit...
Marian Boeangiu • 11 aprilie 2019, 1:28
Cui foloseste? Cand raspunzi la aceasta intrebare lucrurile se mai limpezesc. Cum nimeni nu putea trece nemanjit prin comunism ar trebui sa se vada ce drum au apucat diversi oameni dupa revolutie, in libertate sau cum se spunea in anii 90 ce au facut in ultimii 5 ani. E mult mai relevant. Se poate vedea limpede ca atitudinea lui Lazar este decenta, corecta. Nici petele din trecut nu pot fi negate dar, pentru mine prezentul atarna mult mai greu. "Deontologia" partiala, chiar partizana uneori a lui Tolo miroase neplacut atunci cand vine de la un angajat al varanului iar concluziile "dezvaluirilor" sunt in favoarea unor personaje sinistre ale vietii publice. Am citit in ultimii 20 de ani cred ca 90%din articolele scrise de Tolo. Le-am savurat pe majoritatea. Acum sufar cand ma vad nevoit sa-i pun la indoiala cinstea si corectitudinea cu care l-am creditat pana de curand. Asta e viata! E de preferat un pacatos care se caieste unui tanar KGB-ist. Nu spun asta pentru a sugera ca Tolo e KGB-ist ci pentru a sublinia faptul ca excesul de "corectitudine" te poate face aliat de nadejde ,chiar fara sa vrei, a structurilor propagandistice ale marelui frate de la rasarit.
Daniel Voicila • 11 aprilie 2019, 3:48
Si tu Tolo ?Material de continuat ambiguitatea in favoarea bosului psd.
papula • 11 aprilie 2019, 4:53
***, iti este frica sa spun public cat valorezi? Te sfidez la gramatica ta, schiopatanda!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
kid • 11 aprilie 2019, 7:39
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
CC • 11 aprilie 2019, 10:33
De fiecare data cand ciuma rosie are probleme, ies *** *** cu subiecte (vezi teroristii flausatului, vezi banii cheltuiti de Lazar cu deplasarile, acum refuzul eliberarii unui puscarias). Iar tu, bai Tolo, chiar n-ai idee cine conducea un judet inainte? Sau un oras? Sau o fabrica? Sau o puscarie? Ba cunosti, dar cand ai interese...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
bg • 11 aprilie 2019, 10:50
Eu imi permit sa ridic urmatoarea intrebare: de ce alte tari foste comuniste (Polonia, Cehia, Slovacia, etc...) nu au problemele pe care le avem noi dupa aproape de 30 de ani de la rev. din dec. 1989? Ele cum au facut de s-au despartit definitiv si irevocabil de trecutul lor? Raspunsul mi-l pot da si singur....este DEMOCRATIA ORIGINALA...al lui lasa ca merge si asa, amana pe maine ce nu vrei sa faci azi, fura un *** si nu te multumi cu un ou, etc...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
addriann • 11 aprilie 2019, 11:26
Felicitari pentru articol, a provocat foarte multe controverse si un numar ridicat de comentarii, in general ale unor simpatizanti ai diferitelor partide politice... Si se poate observa , cu usurinta, ca demisia din functiile importante nu este deloc la moda in Romania, fie ca vorbim de procurori sau de ministrii si prim -ministrii... Cu siguranta ca avem o democratie originala, dar nu este nimic surprinzator- am avut un comunism atipic pentru Europa de Est, apoi o perioada de ,, postcomunism " , unica in felul ei... Si nu stiu daca viitorul ne poate rezerva mari schimbari in bine...
cnc • 11 aprilie 2019, 14:19
Draga Tolo, > Procurorul General a recunoscut că a fost șeful comisiei de eliberare de la Aiud care i-a refuzat de două ori eliberarea ... Este o minciuna sfruntata. Comisia nu aproba si nu respingea eliberarile, ci securitatea si judecatorii. Comisia verifica doar daca au fost indeplinite niste conditii tehnice (ispasirea unei fractii din pedeapsa si absenta sanctiunilor). > Procesele politice împotriva disidenților, precum și sentințele și detențiile care au urmat ... Alta minciuna sfruntata. Sentintele nu le dadeau nici atunci procurorii, ci judecatorii. Renunta la lichelism. Astazi sunt doua tabere : (1) a oamenilor cinstiti, corecti si (2) a hotilor, coruptilor, infractorilor. Lazar a dovedit ca este in tabara oamenilor cinstiti si corecti. Trebuie apreciat si sustinut. La fel este si Monica Macovei. Chiar daca au fost procurori. Leaga-te de likelele din cealalta tabara Toader, Norica Nicolai, Dorneanu, Serban Nicolae, Nicolicea, Codrin Stefanescu, Lia Savonea, Dana Scarbovan, Ciorbea, Netejoru, Adina Florea. Ai despre cine sa scrii.
radu • 11 aprilie 2019, 14:30
Asa si ? Ce ai fi vrut sa spuna ca sa va multumesca ? Ca procurorii au fost cei mai nenorociti, numai patronul tau Felix Turnator e omul cel mai corect, patriot, nesecurist, poate ca a fost si dizident. Tolontane, imbatranesti urat.
Andrei F • 11 aprilie 2019, 15:24
Pe cuvant????Mi-ati ciuntit comentariul cum ati vrut si ati lasat sa treaca asta?Uite dovada de echidistanta!!!! cnc • 11 aprilie 2019, 14:19,,Leaga-te de *** din cealalta tabara Toader, Norica Nicolai, Dorneanu, Serban Nicolae, Nicolicea, Codrin Stefanescu, Lia Savonea, Dana Scarbovan, Ciorbea, Netejoru, Adina Florea. Ai despre cine sa scrii.,,
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Andrei F • 11 aprilie 2019, 17:02
Vai ,vai...!!!!Nu ati inteles ca eu am redat o parte dintr-un comentariu unde nu vreti sa vedeti nimic?Si ma cenzurati pe mine cand va indic partea de text?
ahuramazda • 13 aprilie 2019, 23:43
Interesant articol si just. Interesante comentariile si multe fara logica, facute de personae spalate pe creier (si nu sunt dur). E o realitate din pacate… Ceea ce este cel mai interesant si nu am vazut in niciun comentariu scos in evidenta este afirmatia lui Lazar: notiunea de "scuze institutionale". Deci institutia a gresit, eu, Lazar Augustin ca si om si procuror NU AM GRESIT... Deci eu, Augustin lazar, prin faptul ca am refuzat in mod deliberat si fara argumente juridice eliberarea unei persoane care NICI MACAR nu trebuia sa fie inchisa, nu sunt vinovat, nu am de ce sa-mi cer scuze… E normala atitudinea noastra a magistratilor din perioada comunista privind schingiurea oamenilor nevinovati… E corecta. La urma urmelor institutia a luat decizia, NU EU magistratul… Si acesta este procurorul general al Romaniei… Si atunci de ce sa ne mai miram cand sunt judecatori care spun prin sentinte ca prin aplicarea legii 77/2016 se aduce un prejudiciu institutiilor de creditare, de aceea sunt judecatori care califica o cale de atac in penal altcuimva decat ceea ce a dorit partea astfel incat o astfel de cale de atac sa fie inadmisibila, desi la dosar partea arata ca nu a inteles sa promoveze calea de atac in care a fost transformata de catre instant tocmai pentru ca era inadmisbila, de aceea exista procuror al PICCJ-ului care nu respecta ordinul superiorilor si al instantei iar acest lucru este normal, conform sustinerilor Inspectiei Judiciare (desi in cazul Marius Iacob aceeasi Inspectie Judiciara a avut o pozitie contrara) de aceea procurori ai Parchetului de pe langa CAPT care absolva de vina un procuror a carei solutie fusese infirmata de catre procurorul ierarhic superior tocmai pentru ca nu a avut in vedere probele din dosar, spunand pe scurt ca desi probele din dosar indicau altceva, este normala solutia de achitare data fata de invinuit (suspect) pentru ca altcumva se aducea atingere intereselor nepotului fostei colege procuroare in cadrul aceluiasi parchet, de aceea sunt judecatori care au incalcat o incompatibilitate absoluta expresa prevazuta in CPC privind imposibilitatea acesteia de a se pronunta intr-o revizuire dupa ce s-a pronuntat in recurs (din nou IJ-ul a spus ca e ceva normal incalcarea legii), iar aceeasi judecatorea la un interval de timp de aproximativ 4-5 ani respinge un apel ca fiind tardive introdus, calculand termenul de apel de la un moment stability de aceasta in mod arbitrar (nu de la comunicare, nu de la pronuntare) ci de cand I s-a sculat ei… Astia sunt magistratii romani, dar totusi trebuie sa iesim in strada pentru ei. Respect Cataline, pentru cei care sunt spalati pe creier, sincer imi pare rau ca nu mai sunt sanse de reabilitare pentru voi… Bafta tuturor.