miercuri, 6 martie 2019, 5:36
de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Fiecare dezvăluire a echipei de investigații Libertatea & GSP a avut la bază temeritatea unor oameni din interiorul spitalelor, al ministerelor sau al altor instituții unde s-au comis neregulile.
Fie că au fost martorii direcți ai unor abuzuri și incorectitudini, fie că au aflat indirect faptele, whistleblowerii au oferit presei informațiile și asta a făcut diferența. Căci implicarea face diferența.
Zeci de oameni nu s-au temut să fie surse, deși oricine face asta are un risc, pe care însă, împreună cu ziarul, l-a minimizat.
Rezultatul? Cei care au vorbit nu au fost afectați, în schimb cei care au furat bugetul au fost expuși publicului și, asta e treaba justiției, pedepsiți.
2 MAI – RIDZI – finalizat în 2015
Anchetă demarată de GSP, cu informații din interiorul MTS, privind modul în care au fost cheltuiți 660.000 euro pentru organizarea zilei de 2 Mai de către ministerul condus de Monica Iacob-Ridzi.
CAZUL SECUREANU 2 – finalizat în 2018
În acest dosar de corupție de la Spitalul Malaxa au fost condamnate 7 persoane, cei din lotul Secureanu care și-au recunoscut vinovăția. Procesul lui Florin Secureanu e separat.
LOTERIA 1 – finalizat în 2014
Caz-școală de evaziune fiscală în care Loteria Națională a cumpărat 38 de spații comerciale, indirect, de la compania Ana Electronics, a lui George Copos, pentru 5,2 milioane euro.
DOSARUL TRANSFERURILOR – finalizat în 2014
Caz în care 8 oameni din fruntea fotbalului românesc au fost condamnați la închisoare cu executare după ce au declarat sume mai mici de transfer în cazul unor mutări de fotbaliști români în străinătate.
GALA BUTE
După investigația jurnalistică a Gazetei, procurorii au verificat modul în care au fost atribuiți două milioane de euro din fonduri publice de către ministerul condus de Elena Udrea, totul în jurul unui meci de box disputat de Lucian Bute împotriva francezului Jean-Paul Mendy pe 9 iulie 2011.
Sentințele definitive au fost anulate după decizia Curții Constituționale privind neconstituționalitatea completurilor de 5 judecători. Se află în așteptarea unui nou complet la Înalta Curte de Casație și Justiție.
CAZUL SECUREANU 1
Dosarul fostului manager al Spitalului Malaxa, acuzat că a delapidat 9 milioane de lei din bugetul spitalului pe care îl conducea, după ce GSP a dezvăluit, cu documente furnizate din interior, neregulile.
CAZUL HEXI PHARMA
Dosar pornit după ce GSP a arătat, cu documente din fabrică, faptul că firma Hexi Pharma a distribuit dezinfectanți diluați în sute de spitale din țară.
CAZUL IOAN LASCĂR / BAROCAMERA FLOREASCA
Dosar deschis după ce GSP a scris despre barocamera inaugurată, dar nefuncțională de la Spitalul Floreasca imediat după incendiul din Colectiv.
CAZUL VITALAIRE
Dosar pornit după ce GSP a publicat, folosind acte din firmă, o investigație legată de Air Liquide Vitalaire SRL, filiala din România a gigantului mondial Air Liquide, cel mai mare distribuitor de gaze industriale din lume.
CAZUL BEBELUȘILOR MORȚI CU INFECȚIE LA SUCEAVA
3 nou-născuți (1-10 zile) care au murit la Spitalul Suceava între februarie și august 2016, toți infectați cu piocianic.
CAZUL ECHIPAMENTULUI CONTRAFĂCUT DE LA JO
Caz deschis în urma investigației GSP după ce mai mulți membri ai delegației României de la JO 2016, Rio de Janeiro, s-au plâns de calitatea proastă a echipamentelor Kappa, care s-au dovedit a fi contrafăcute.
CAZUL MATTEO POLITI / MATTHEW MODE
Libertatea a scris, în luna februarie, că italianul Matteo Politi a operat timp de un an de zile zeci de femei fără a avea studii de specialitate.
CAZUL GINECOLOGULUI CU 8 CLASE
Al doilea caz de medic fals prezentat de Libertatea: Raluca Bîrsan, care închidea operații la Spitalul Județean Ilfov deși avea doar 8 clase, nu luase Capacitatea și prezentase o diplomă falsă pentru a se angaja ca voluntar.
CAZUL MONICA POP
GSP a scris că Monica Pop a încheiat contracte de închiere a unui spațiu din cadrul Spitalului de Oftalmologie cu o firmă la care ea însăși fusese angajată.
CAZUL MĂCIUCA
GSP a prezentat, la începutul anului 2017, mai multe fotografii și imagini video în care bolnavii de la Centrul de Recuperare și Reabilitate Neuropsihiatrică Măciuca erau ținuți legați de paturi de fier cu chingi de TIR.
Toate aceste investigații n-ar fi fost posibile fără curajul surselor din instituțiile afectate, care au decis să aibă încredere că ceva se poate schimba.
Dacă aveți informații din orice domeniu, ne puteți contacta pe oricare dintre emailurile mirela.neag@gsp.ro, razvan.lutac@gsp.ro, catalin.tolontan@gsp.ro sau pe Facebook.
Felix • 6 martie 2019, 19:03
Si cazul Nanjing?
carmen i • 6 martie 2019, 20:13
Dle Tolontan, serios, de ce v-ar trimite cineva informatii din moment ce nu le publicati? Macar atunci cand primiti un mail si nu investigati subiectul primit, ati putea sa trimiteti un feedback catre cititor si sa-l informati: nu publicam acest subiect pentru ca.. nu ne intereseaza / informatiile nu sunt reale / avem alteva mai bun de publicat etc.. Din pacate, anchetele dvs sunt, de multe ori, de suprafata si nu intra in profunzimea subiectului. Sunt utile, insa exista foarte multe lucruri importante care v-au scapat in cursurul investigatiilor facute (ex. Lascar, Hexi pharma - dar si cu altele). Cititorii dvs nu sunt bine informati daca urmariti doar aspectele de fatada, spectaculoase, fara sa faceti o investigatie temeinica.
Ervin • 6 martie 2019, 20:28
Hai postacii ziceți ceva:)))) Ce sa mai vorbim de curaj când aici pe blog în spațiul virtual , la 30 de ani de la revoluție, sunt oameni tineri în putere care nu au curaj nici măcar sa își scrie numele ... Ca și cum le este rușine de ideile și de credințele lor personale...asta spune multe... Și la fel de multe spune despre voi care sunteți oameni obișnuiți cu familii și viață de dus aici printre noi , voi cei de la gsp/libertatea printre care și o fata(Mirela Neag) care a-ți băgat la propriu la pușcărie personaje precum frații Becali , Udrea ...fără sa va ascundeți după pseudonime și diminutive care mai de care penibile.... Asa ca atunci când mai apare câte un pseudonim din ala superpenibil și începe a va judeca și analiza " lipsa de curaj " sau alte bazaconii pur și simplu foarte mulți din cei ce citesc aceste articole se *** de râs.... Bravo vouă! Dacă am gasi acest curaj și dragoste de meserie in mai multe locuri din România, cu totul și cu totul altfel ar sta lucrurile Poate ar trebuii sa ne punem toți întrebarea ce ii face pe oamenii aceștia de la gsp/libertatea sa își riște viața, sănătatea, familiile , nervii și sufletul într-o tara plina de nebuni și de lași în loc sa plece pe alte meleaguri și sa ducă o viață super îndestulata și superlinistita și fără bătăi de cap și nervi.... Și după asta sa ne punem un pseudonim penibil sau un nume fals și sa începem sa ii criticam și sa ii judecăm și sa arătăm ce deștepți ce curajoși și ce tari suntem noi! Îmi stătea chestia asta de mult în gât.... A trebuit sa o zic:))))) Chiar dacă nu e frumos
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
maria • 6 martie 2019, 20:41
asa si?nu e normal? nu incaseaza salarii si beneficii mai mult decat orice alata profesie? E o casta superprivilegiata.
Mircica • 6 martie 2019, 20:56
Si Condrea? Pe el unde-l pui?
unu • 6 martie 2019, 21:24
*** un om a murit (hexi pharma) iar Monica Iacob a fost incarcerata,fara sa fure vreun cent. A semnat niste hartii cu preturi,fara ca ea sa stie ca preturile erau umflate.La mitingul Ebei ,avea ea de unde sa stie pretul exact al evenimentului? a ajuns nevinovata si grav bolnava la inchisoare ,lasaind acasa copii cu deficiente. Gratierea ,ajunsa pe masa lui Basescu a fost respina.Eba a fost bine mersi.Monica Ridzi a indurat inchisoarea ,fara sa stie de ce.Nu luase pt ea,nici macar 1 leu.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
ticbis • 6 martie 2019, 21:46
Imi cer scuze, dar daca intr-o perioada de 10 ani presa de investigatii jurnalistice din Romania cuantifica un scor de doar 10 mil de euro "recuperate" la bugetul statului din infractiuni de coruptie si numai 32 de persoane condamnate definitiv, dintre care cel putin jumatate nu prea mai sunt "condamnate", e jale mare; fie privind performantele (citeste: "curajul", "forta", "anvergura") mass-mediei, fie referindu-ne la nivelul absolut jenant la care lucreaza justitia romaneasca. Voi incerca sa fac la randul meu o lista, fara pretentia de a acoperi intreaga paleta a cazurilor de coruptie si de evaziune fiscala (furt din bugetul statului) notorii in societate in ultimii 10 ani. 1. Prejudiciile financiare asupra bugetului public prin furt/coruptie/crima organizata in ultimii 10 ani totalizeaza peste 10 miliarde de euro; cele 10 milioane cu care se lauda Tolo sunt doar maruntis. Amintesc aici: Dan Voiculescu (65 mil euro), Puiu Popoviciu (sute de mil de euro), Ioan Stoica (Caritas - jumatate de miliard de dolari), Mihai Necolaiciuc (prejudiciu de cca 4 mil de dolari), Sorin Ovidiu Vantu, Cristian Sima, Radu Mazare, Adrian Nastase, George Copos, Sorin Oprescu... ohoo cat de multi sunt!!! Vorbim de miliarde de euro din care NICIUN cent nu s-a recuperat prin justitie la bugetul de stat pana in prezent! 2. Dintre personajele "dovedite" de presa si condamnate de catre justitie, amintesc ca Elena Udrea, Dan Sova, Victor Ponta, Daniel Ghita, Alina Bica, Rudel Obreja - si lista poate continua cu inca alte zeci de nume - AU CONDAMNARILE SUSPENDATE si dosarele se vor rejudeca, pe motivul ca justitia A INCALCAT LEGEA!!! Aceste condamnari si procese SUNT NULE de fapt si de drept! Acuma, e de asteptat ca toate aceste persoane, daca vor fi in final exonerate de orice vina, sa dea statul Roman in judecata la CEDO si sa ceara SUTE de milioane de euro despagubiri pentru fiecare zi petrecuta in arest sau in penitenciar, plus alte sute de milioane daune pentru hartuire fizica si morala, pentru prejudiciul adus imaginii, etc. In felul asta, o sa ne iasa pe nas alea 10 mil de euro cu care se lauda Tolontan, cand statul Roman, adica noi toti, vom plati sute de milioane pentru ponoasele unei justitii decrepite si josnice, din buzunarele noastre! Chiar asa, Tolo, sunt curios daca poti sa-mi raspunzi la aceasta intrebare: cand s-a facut justitie in Romania, cand ICCJ a condamnat-o pe Elena Udrea la 6 ani de inchisoare, sau cand aceeasi ICCJ a anulat sentinta 6 luni mai tarziu? Ce fel de justitie e asta? Ce inseamna "dreptatea" intr-o astfel de bezna juridica? Care e aia??? Cat valoreaza ea??? Pentru cine??? 3. Mai departe, e de consemnat faptul ca procesele lui Gheorghe Burnei, Florin Secareanu, Flori Dinu, Ioan Lascar, Lucian Bentu, Matteo Politi, Raluca Birsan si sefa ei, Roxana Dragu, etc. se vor intinde pe cel putin SAPTE ani, pana se vor uita si se vor prescrie. Garantez ca NICIUNUL dintre acestia NU va suferi NICIO condamnare. Mai mult, cateva dintre aceste procese vor fi "secrete", tinute departe de ochii publicului si al presei, la fel ca in cazul Burnei. Nu ar trebui sa ne mire aspectul asta; numai in Romania se intampla ca numele procurorului de caz dintr-un proces de prostitutie cu minore, trafic transfrontalier de persoane si crima organizata, sa fie tinut la secret, chiar si dupa 5 ani de la musamalizarea dosarului si prescrierea faptelor (vezi cazul Shanghai si chinezul Wang). In Statele Unite, numai procesele de terorism de stat (si nici alea toate), cu detinutii de la Guantanamo, sunt interzise publicului si presei. Altfel, toate procesele sunt publice, numele procurorului de caz si al judecatorului sunt publice, indiferent ca inculpati sunt seful statului, magistrati, politisti, procurori, sefi de servicii secrete, judecatori, medici, senatori, congresmeni, guvernatori, secretari de stat, generali, personalitati publice din orice domeniu al vietii sociale si politice. Desigur, in cazuri speciale se ofera protectie si confidentialitate/anonimitate martorilor, victimelor, etc, dar pozele judecatorului, procurorului, inculpatului si ale juratilor sunt publicate pe prima pagina a ziarelor a doua zi de la startarea procesului. Numai in Romania se mai pomeneste ca procesul doctorului Burnei sa fie interzis opiniei publice! Spre deosebire, in Statele Unite, procesul doctorului Nassar, care a fost acuzat de sute de gimnaste americance de top pentru agresiuni sexuale, a fost public, la vedere atat pentru opinia publica cat si pentru presa. Nu mai amintesc aici ca a fost condamnat definitiv la 175 de ani de inchisoare, in urma unui proces care a durat vreo 2 ani, nu 7 si nici 17 cum e obisnuinta prin tribunalele romanesti!:) ................................ In fine, ma opresc aici, desi as putea continua subiectul asta pe inca o suta de pagini... Concluzia: de 3-4 ani, in toate comentariile postate pe blogul lui Tolo, si nu numai, am repetat obsesiv un lucru atat de evident, incat sunt consternat ca nimeni nu-l vede, sau nu vrea sa-l vada: in Romania, NU exista JUSTITIE!!! Chestia asta se face pe genunchi, dupa cum bate vantul; nu conteaza legi, nimeni nu da doi bani pe proceduri; un condamnat ieri si pus la stalpul infamiei si sub oprobiul societatii, este eliberat maine si albit de care ACEIASI judecatori de la ACEEASI instanta! Asa ceva nu se numeste justitie, ci HAOS! Imi cer iertare, dar asa ceva nu se intampla nici pe vremea odioasa a lui Ceausescu. Exista politie politica si erai condamnat aiurea pentru delicte de opinie, daca gandeai altceva decat prevedea doctrina totalitara a partidului unic. Insa, pentru infractiuni de coruptie, mita, spaga, furt, delapidare, crima, viol, etc, justitia functiona ca un ceasornic! Erai bagat la zdup indiferent ca erai ministru, securist, ofiter, primar, director, secretar de partid, membru in CC sau in MAN, ambasador, gestionar, medic, profesor, militian... Drept dovada, pentru furt din gestiunea obsteasca, justitia comunista n-a ezitat sa-i condamne la puscarie pe alde Sorin Ovidiu Vantu, pe tatal actualului prim-ministru, Viorica Dancila, pe viitorul (fost) revolutionar Dan Iosif, etc. Iar daca faptele erau grave si prejudiciile importante, se aplica pedeapsa capitala, vezi cazul Stefanescu "Bachus"! Evident, nu justitia din vremea aia ar trebui sa reprezinte vreun reper pentru cea de astazi, dupa 30 de ani. Din nefericire, la ora actuala, justitia romaneasca nici macar n-a depasit reperul acela; este cu mult sub acele standarde stangace si minimaliste. De fapt, problema e ca, dupa parerea mea, in Romania zilelor noastre nici macar nu prea putem vorbi despre justitie... Nu inteleg; daca ma fac maine judecator, am dreptul sa-i dau vreo 15 ani lui Tolontan pentru ca asa consider eu??? In ce baza de legislatie??? Care legislatie??? De fapt, la ce ne foloseste legislatia??? Sunt judecatori care in decurs de UN an, in trei procese cu cazuri absolut identice, dau cu nonsalanta TREI solutii diferite: una cu executare de 5 ani, una cu suspendare si 30 de zile munca in folosul comunitatii, si a treia cu achitare pentru ca fapta nu exista!!! Asa ceva NU se poate numi justitie, NICIODATA si NICAIERI in lume!!! Despre asta vorbim!
nicu • 6 martie 2019, 22:49
Domnul Tolontan, în popor există o vorbă „la *** dacă nu-i dai sâmbăta nu-i dai deloc” așa suntem și noi dar pe bună dreptate, ne bucurăm dacă putem zice asta de cei condamnați dar suntem dezamăgiți de cei din justiție și asta s-a văzut prin nesusținerea magistraților pentru cei care sunt în libertate și ne râd în față și ne dau lecții în media ,ponta (colectiv): băsescu (flota) : dragnea (teldrum): iohanis(7 case) și exemplele pot continua: mazăre, orban, oprișan etc mulți , mulți ai naibii de mulți.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
ticbis • 7 martie 2019, 0:40
@unu: Cazul Monica Iacob Ridzi este, dupa parerea mea, exemplul cel mai elocvent al unei justitii schioape si inepte. Femeia a ajuns intr-o functie (ministru) pentru care n-avea nici pregatire si nici chemare (la fel ca alde Teodorovici, Dancila, Olguta Vasilescu si multi altii din zilele noastre). A semnat prosteste orice deviz/factura i s-a pus in fata, inclusiv pentru celebra scena de 50 de mii de euro de la Costinesti, amenajata pentru spectacolul pe care fata presedintelui Basescu l-a folosit drept campanie electorala personala. Amarata asta de Iacob Ridzi N-A dus nici macar UN LEU acasa din toata afacerea asta. A fost condamnata la 5 ani de puscarie pe care i-a executat integral; n-a scris carti ca sa beneficieze de zile de reducere a pedepsei... Intr-o tara de drept normala si autentica, justitia ar fi sanctionat-o cu demiterea din functie si obligarea la plata prejudiciului constatat, nimic mai mult. Judecatorii romani i-au dat 5 ani de parnaie, de doua ori mai mult decat oricarui violator in serie! Ca sa ne dam seama mai bine de proportiile acestei aberatii, e suficient sa ne amintim ca Valcov a fost prins cu sute de milioane de euro nefiscalizati ascunsi in pereti si cu tablouri si bijuterii de zeci de mii de euro ascunse in cavouri prin cimitire... si e bine-merci in functie la guvern si e propunerea PSD-ului la functia de Guvernator al Bancii Nationale!!!:) Sa fim seriosi, cazul Monica Iacob Ridzi este exemplul de definitie a ceea ce se numeste in manualele de drept EROARE JUDICIARA, in cea mai pura nuanta a acestei sintagme. Departe de mine de a o considera "alba ca zapada"; nimeni intrat in politica la nivel inalt nu-si poate conserva puritatea 100%; obligatoriu, in numele partidului, se intampla fie anumite concesii de la normele standard de morala si de integritate personala, fie o anume permisivitate la actiuni ce forteaza limitele legilor. Insa, in cazul Monica Iacob Ridzi, cu toate defectele ei, cu toata vinovatia ei evidenta, sentinta justitiei a fost eronata cap-coada! Sa fim seriosi, acest dosar a fost o vendeta politica, nimic altceva! Din pacate, pentru o neglijenta sau o greseala mai mult sau mai putin intentionata, s-a distrus definitiv un om, o familie, niste copii. Pentru ca putem! PS: Daca cazul acesta ar intra astazi, in martie 2019, pe rolul oricarui tribunal din Romania, solutia instantei ar fi ACHITARE! Altfel, domnul Dragnea ar fi fost de mult la puscarie, pentru fapte cu mult mai grave decat o amarata de scena la Costinesti!:)))
IMGB • 7 martie 2019, 6:47
TICBIS .... Ai vazut bey scamatorule ca daca ma tin de capu' tau , iti dai silintza si poti sa scrii si cu miez ? Sint cu okii pa tine ..... ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
vasco • 7 martie 2019, 7:53
@ticbis,foarte bine zis.Am observat totuși ca din enumerarea ticăloșilor care ar putea face obiectul unor anchete penale ,lipsește chiar tartorul,basescu...
Ciprian • 7 martie 2019, 8:52
Felicitări pentru eforturile depuse, pentru investigațiile desfășurate, pentru incisivitatea de care ați dat dovadă și pentru abordarea jurnalistică pe care v-ați însușit-o! Așa trebuie să arate presa, asta-i atitudinea pe care trebuie să o aibă întreaga mass-medie. Până la urmă ăsta-i rolul și rostul presei și al tuturor jurnaliștilor, să fie corecți, onești, profesioniști și imparțiali în relatarea unor evenimente și în informarea publicului, lucru care, din păcate, nu se întâmplă, puțini dintre jurnaliști aleg să acționeze în slujba adevărului, mulți preferă, în schimbul unor avantaje efemere, să furnizeze informația distorsionat, într-un mod manipulator și, astfel, să facă jocurile celor pentru care „lucrează”. Din punctul meu de vedere, cu regret o spun, ăștia nu pot fi numiți jurnaliști și, totodată, fac de rușine partea de presă ce-și onorează obligația meseriei practicate. Vă încurajez din suflet să nu cedați, să nu vă lăsați intimidați și să acționați în continuare cu mult curaj în toate anchetele pe care le investigați! toți oameni de bună_credință vă sunt alături, vă apreciază și vă susțin activitatea dumneavoastră gazetărească.
Dorian • 7 martie 2019, 9:17
Ce parare aveti, domnule Tolontan? http://www.zvj.ro/articole-51175-O+++ans+++nesperat++++posibil+++cu+ajutorul+Camerei+de+Conturi+Hunedoara+++nbsp+Prim++ria+municipiul.html
Cristian • 7 martie 2019, 9:18
Cazul lui Iacob-Ridzi reprezinta o pata de rusine asupra "justitiei",din Romania,judecatorii care au condamnat-o sunt niste persoane lipsite de judecata,compasiune,cunostinte legale (internationale),si nu ar trebui sa mai lucreze in justitie,este incredibila IQ-ul redus de care au dat dovada,si cruzimea sentintei asupra unei femei bolnave cu copil mic acasa,reusind in acest fel sa pedepseasca si un copil nevinovat,au dat dovada si de o cruzime ***,sa le fie rusine !
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cristian • 7 martie 2019, 9:23
Felicitari intregii redactii si echipei de investigatii,va propun sa puneti "reflectoarele" pe legea achizitiilor publice,contestatiile urmeaza dupa licitatii si blocheaza toate proiectele ( autostrada Pitesti-Craiova acum 2 zile,blocata de contestatie Strabag(,de ce nu schimba PSD prin Ordonanta de Urgenta aceasta lege care ne tine in epoca de piatra ???? Declansati va rog o campanie publica,luati interviuri cu toti parlamentarii din toate partidele,pentru o data in viata lor sa faca ceva pt Romania
Vass Bela • 7 martie 2019, 10:02
Felicitari pt perseverenta, totusi anchetele voastre s-au efectuat selectiv, ocolind anumite zone, ceea ce inseamna lipsa de curaj, chiar un pact cu diavolul . Astfel, daca despre Voiculescu lipsa investigatiilor este oarecum de inteles, el fiind patronul vostru, ocolirea anchetarii lui Dragnea et co inseamna lasitate, deci repet, investigatiile voastre jurnalistice ar fi ok, dar neatingerea voita a clanului psd-alde in frunte cu dragnea, este o pata neagra incontestabila !
Pacientuedevina • 7 martie 2019, 10:53
Dacă vreţi, dragi cetăţeni să schimbaţi ceva în ţara aceasta, trebuie să vă implicaţi, trebuie să aveţi atitudine civică. Nimeni nu va lupta în locul vostru pentru drepturile voastre. Această echipă de jurnalişti vă întinde o mână: puteţi să le oferiţi, sub protecţia confidenţialităţii sursei, informaţii şi documente privind abuzurile şi corupţia autorităţilor. Nu mai staţi pasivi, faceţi măcar acest gest minimal şi lipsit de riscuri. Si mai puteţi da un semnal civic, mergând la filmul românesc despre mafia medicală "Să nu ucizi" (www.cinemagia.ro/filme/sa-nu-ucizi-2542249/).Regizorii mărturisesc că este povestea unui Don Quijote care se luptă cu faţa umană a unui sistem care există pentru că NOI ÎL ACCEPTĂM prin toate acțiunile noastre de zi cu zi
bg • 7 martie 2019, 13:38
FELICITARI si multumim pentru ca existati! Daca tot mai multe publicatii s-ar implica in domeniul investigatiilor jurnalistice (iesind din zona lor de confort) poate ca lucrurile ar arata altfel. Noi toti trebuie sa incercam sa iesim din zona noastra de confort si sa privim realitatea in fata, sa spunem lucrurilor pe nume. ALBUL este alb si NEGRUL este negru. Sa terminam cu GRIUL asta care ne cotropeste ca o ceata groasa si ne anihileaza simturile, vointa, logica lucrurilor. Trebuie sa avem institutii in care sa avem incredere. Pacea se dobandeste prin incredere reciproca.(Dalai Lama)
antonia • 8 martie 2019, 8:55
Care e rezultatul?! Udrea si Bica se bucura la soare de rodul furaciunilor, restul au primit condamnari cu suspendare, infime in comparatie cu raul facut, cei care au primit condamnari cu executare, sunt deja liberi si cu conturile pline, se plimba fericiti prin lumea larga. "Curajosii", vai mama lor, au ramas "si batuti, si....., si cu banii luati"! Asta e realitatea.
de pe ‘ici ‘sa • 8 martie 2019, 20:23
eu as vrea un articol despre sumele reuperate de la voiculescu, si despre cine imiedica sau care autoritati se opun recuperarii intregii sume.
Adrian B • 9 martie 2019, 7:48
Tolo , tin sa te contrazic in cazul Secureanu. Peștii mici din cazul Secureanu au fost condamnați, dar de "pestele cel mare " , cel care l-a pus pe Secureanu acolo s-a atins cineva?Nuuuu, si nici nu se va atinge. Tolo , atât timp cât nu elimini sursa răului, cazul nu este rezolvat.Daca capturezi toti pionii ,înseamnă că ai câștigat partida de șah? Regele , Tolo, capturează " regele" , da sah sistemului , apoi poti spune ca acel caz este rezolvat. Cine l-a cocoțat pe Secureanu in fotoliu de director la Malaxa a fost pedepsit? NU.Asa ca acest caz nu este încheiat si trebuie sa mai muncești un pic la el. PS. La pariu ca deja , " regele" a găsit alt pion sa-l înlocuiască pe Secureanu? Altul care va fi mult mai precaut, dar tot la fel de corupt si lacom.
?????? • 9 martie 2019, 8:52
https://www.gsp.ro/fotbal/nationala/exclusiv-kaiserul-razgandescu-inapoi-la-caldurica-ionut-lupescu-a-revenit-la-uefa-desi-a-promis-ca-nu-se-intoarce-indiferent-de-rezultatul-alegerilor-frf-561869.html ,,"Lupescu a pierdut alegerile pentru că n-a vrut să dea bani! FRF și Burleanu au cheltuit mulți bani, chiar și cu o seară înainte de algeri. S-au dat mulți bani cu o seară înainte de vot, s-au dat milioane de euro chiar acolo, la hotelul la care a avut loc dineul. Voturile s-au cumpărat pe bani. S-au dat și bani în mod personal. De asta a pierdut Lupescu alegerile, pentru că a avut o campanie corectă", a spus Florin Prunea. " ? Domnule Tolontan, aveți în desfășurare și vreo anchetă despre subiecul semnalat de domnul Prunea ?
Coșcadâru • 9 martie 2019, 14:15
@Adrian B: Aveți perfectă dreptate! Nici domnul Tolontan, nici alt ziarist, nu va duce ancheta până la capăt. Motivul e simplu: ori nu are mandat, ori nu are suficient curaj. Dacă ar face-o, ar afla lucruri interesante despre conducerile spitalelor cu probleme grave, care nu răspund niciodată pentru cele întâmplate sub ochii și/sau cu participarea lor. De pildă că directorii sunt menținuți pe post prin interimate veșnice. Metoda, împrumutată de la Ministerul public, funcționează perfect și în sistemul medical. Ce contează că legea interzice această „manoperă”? Dacă la procurori se poate, de ce să nu se poată și la directorii de spitale? Ar constata că o proporție îngrijorătoare dintre aceștia sunt absolvenți de nota 6 ai unor facultăți, uneori de medicină și că nu au lăsat pe acolo pe unde au mai trecut decât scandaluri (abuzuri, lipsă de etică, imoralitare, comportament discreționar, afaceri pe bani publici ....). De aici, până la cei care i-au ales, i-au numit, îi tolerează și îi ocrotesc nu mai este decât un pas. Nici domnul Tolontan, nici alți ziariști, nu-l vor face niciodată.
antonia • 10 martie 2019, 10:37
Problemele grave, generate de coruptia practicata de conducerile spitalelor au fost sesizate si dovedite cu mult timp inainte ca presa sau articolele d-nului Tolontan sa le faca publice. Si nu s-a intamplat nimic bun. Dimpotriva, lucrurile au degenerat, la fel ca si in cazul justitiei si al altor domenii de interes national. Personaje de tipul lui Udrea, Bica, Ghita, Mazare, etc., care "***" de peste mari si tari, ca au fost nedreptatiti si pozeaza in victime a unui sistem din care chiar ei fac parte, se regasesc in spatele multor afaceri dubioase si din sistemul sanitar. Multi oameni cu bune intentii, au cazut in capcana, crezand in capacitatea si dorinta unor institutii de a face lumina side a pune capat coruptiei si s-au trezit ca au devenit tinte si victime ale sistemului care promoveaza si protejeaza coruptia si coruptii. Pana a inceput presa sa scrie, au avut de suferit o multime de oameni, unii au plecat din tara, altii sunt amenintati in continuare. Despre asta nu scrie si nu spune nimeni, nimic!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
antonia • 10 martie 2019, 12:04
"a ***" in cazul indivizilor enumerati, e "jignitor si vulgar", dar ce au facut ei din tara asta (fapte dovedite de instante) si cate vieti au distrus, cum se numeste?!!! Mai lasati-ma cu "moderarea", e cenzura, clar.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Constantinescu • 11 martie 2019, 20:18
Oameni buni...alta MINCIUNA VORBIM DE UN STUDIU DE FEZABILITATE...AL UNEI COMPANII...DURABILE...ANULATA IN INSTANTA. CE E ECHIPA DE EXECUTIE ARE COAFATA... CONSULTATI CV-UL...UNUIA "COAJA"... PAI...ADTA E OM SA INTRAM IN EUROPA????
_xxXxx_ • 11 martie 2019, 22:26
Titlul imi aduce aminte de maximele unui clasic in viata - „Pot să fie oameni care nu vor să vorbesc cu tine". Continutul, n-am avut rabdare... 10 milioane in atatia ani, e colosal. Posibil sa fi costat mai mult salariile/beneficiile alora implicati in anchete/procese. O sa fie bine. Si daca tot e cu aduceri aminte, dupa multi ani de lupta cu balaurul numit coruptie, e ca in bancul ala "nu se scoala, nu se scoala, dar uite ce frumos atarna".
carmen i • 12 martie 2019, 14:46
Sa luam Hexi Pharma. A studiat cineva cat de implicati au fost managerii de spitale in afacere? sa nu pretinda ca nu stiau. Sau cazul Lascar, l-a verificat cineva in ce mod a ajuns sef de sectie si de clinica? Sau ca exista la Floreasca alte zeci de achizitii cu dedicatie, de exemplu? Monica Pop, ***, a scapat fara pedeapsa, salvata de DNA si de minister, iar acum isi continua balacareala in public, spre marea admiratie a trustului Ringier. Cu infectiile de la Marius Nasta se mai aude ceva? nimeni nu a fost demis, nimeni au a fost tras la raspundere. Repet: anchetele ar trebui sa mearga pana la capat, sa ajunga pana la manageri, sefi de sectie, ministru si sa scoata in evidenta ce legi, norme, sau regulemente au fost incalcate. Iar acolo unde este cazul, ar trebui demascati si procurorii sau judecatorii care protejeaza coruptia.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
carmen i • 12 martie 2019, 17:15
Legat de Monica Pop, informatiile pe care le publicati sunt partial incorecte. Corpul de control al MS a facut un raport de 60 de pagini, care a fost trimis la Parchetul sector 1, nu la DNA, si numai pentru doua infractiuni, restul fiind considerate probleme administrative. Cum a ajuns o bucata de dosar la DNA, nu stie nimeni, insa ceretarile ar fi trebuit sa continue la Parchetul sect 1 pentru restul faptelor, intrucat DNA are competente limitate. Nimeni nu a vazut ordonanta DNA de clasare, toata presa s-a bazat doar pe ce a zis Monica Pop. In rest, Ministerul trebuia deja sa aplice sanctiuni disciplinare pentru problemele administrative din raport, cum ar fi incompatibilitatea. Insa toata lumea tace cand urla Mnica Pop si improasca cu insulte si acuzatii grave. Ar trebui vazut de ce ministerul nu a luat nici o masura pe linie administrativa, ar trebui vazut ce a facut Parchetul sect. 1, din ce motive etc. Sa stim si noi macar.
carmen i • 12 martie 2019, 17:33
Cazul Lascar: toata lumea stie ca marele Lascar este sef de sectie/de clinica. Surprizele incep sa apara cand incepi sa investighezi in detaliu. Lascar devine in 1986 sef de departament, dar nu exista nici un act oficial care sa-i confirme functia. In 1993 Lascar este numit cu delegatie sef de sectie, adica temporar, pana la urmatorul concurs, pe o perioada de maxim 6 luni conform legii. Insa Lascar ramane in functie pana in prezent, fara sa mai dea concurs. La contractele lui de munca apar situatii si mai dubioase, inclusiv un contract de munca fara numar si data de inregistrare, fara semnatura managerului si fara aviz ITM. Dar de ce sa scrie presa despre asemenea subiecte neinteresante? Este greu, dle Tolontan cand vine vorba de urmarit filonul coruptiei. Ar trebui sa colaborati cu sursele in vederea unor investigatii mai ample, nu sa asteptati 2-3 informatii de suprafata si sa publicati anchete superficiale, care nu intra in miezul problemelor.
antonia • 13 martie 2019, 20:38
Cazul Lascar nu e singular. Exista situatii mult mai grave, de numiri in functii si "mentinere" a unor sefi in mod nelegal, abuziv. Increngaturile duc foarte sus, la nivel inalt, iar miza sunt banii(spagile) care circula in mod fraudulos in acest cerc vicios. In majoritatea spitalelor din tara exista un "Lascar", un "Lucan", care se "bucura" de astfel de privilegii, iar abuzurile si ilegalitatile pe care le fac nu sunt niciodata sanctionate. Oricat de mare ar fi dezastrul si orice prejudiciu aduc societatii(pana la pierderea de vieti omenesti), sun musamalizate si trecute sub tacere. Strigator la cer, e faptul ca toate institutiile si toate autoritatile care au atributii in stoparea si pedepsirea unor astfel de abuzuri, stiu si au dovezi pe care le-au ignorat, minimalizat, distrus, de ani de zile. De ex., actiunea deputatului USR-Emanuel Ungureanu de a dezvalui neregulile si mafia din spitale, a intrat intr-o lentoare, dezvaluirile au ramas la stadiul de promisiune, iar despre "lucanii" din sistemul sanitar, nicio vorba. S-a oprit brusc si nici vorba nu mai aduce, nici despre felul in care DNA a inchis dosare care vizau infractiuni grave de coruptie, nici despre cei care erau vizati de aceste dosare si au trebuit "albiti". Oare cum de s-a dezumflat asa repede, peste ce personaj intangibil o fi dat?