marți, 29 ianuarie 2019, 7:51
de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan
Echipa de investigații a ziarului Libertatea a publicat, în 2016, în GSP și pe tolo.ro, cazul a trei bebeluși morți la Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan” din Suceava, după ce au fost infectați cu bacilul piocianic, unul dintre principalii responsabili de infecțiile nosocomiale.
Toți trei s-au născut în același loc și au decedat după maximum două săptămâni, din aceeași cauză.
Un singur lucru a fost diferit, modul în care părinții au aflat că micuții s-au infectat: fie “mama era infectată deja”, fie infecțiile nu existau, fie au fost amenințați cu datul în judecată pentru hărțuire.
Cei trei bebeluși care au murit:
– Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore)
– Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile)
– Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile)
După articolele apărute în presă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a deschis un dosar, iar Avocatul Poporului s-a autosesizat.
Însă, de 2 ani și jumătate s-a lăsat tăcerea. Iar ultimul răspuns al procurorilor o adâncește: “urmează” să se efectueze expertizele medico-legale în 2019, deși copiii au murit în primăvara și vara lui 2016!
Parchetul a mai spus, în răspunsul către ziarul Libertatea, că:
– Spitalul Județean Suceava este singurul suspect, “sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”;
– din cercetările efectuate până acum, “există o cauză comună în ceea ce privește decesele”;
– “expertizele vor fi ultimele activități impuse de specificul și natura cauzei, urmând ca, după definitivarea acestora, dosarul să fie soluționat procedural în cursul acestui an”.
Răspunsul Parchetului a nemulțumit părinții și avocații.
Cristian Băcanu, avocatul familiei Manea, cea care a și contestat durata procesului la Judecătoria Suceava, a punctat că “e inacceptabil să nu avem expertiza după doi ani și jumătate și să nu avem suspecți persoane fizice. Spitalul va răspunde ca entitate, dar, în mod cert, trebuie identificați și angajații responsabili”.
Mai mult, acesta a menționat: “Am sesizat și suspiciuni cu privire la falsul intelectual. Din informațiile noastre, spitalul nu declara în mod corespunzător infecțiile nosocomiale la Direcția de Sănătate Publică. Trebuie verificat și acest aspect, a fost indicat în plângerea penală, dar nu apare în răspunsul dat de Parchet”.
“E strigător la cer să nu se întâmple nimic în dosar timp de doi ani. Da, știm că spitalul este de vină, nu e o noutate, dar vestea că nu s-au ocupat încă de expertiză m-a lăsat mască”, spune Ovidiu Manea, tatăl lui Alexandru Teodor, mort la 13 zile de la naștere.
Citește episoadele investigației publicate în septembrie 2016
DSP Suceava confirmă prezența Pioceanicului: „Stafilococ pe masa de înfășare și Pseudomonas în ATI”
cema? • 29 ianuarie 2019, 20:30
D-le Tolontan cum adica a trait 10 ore dar a murit de infectie intraspitaliceasca? M-am oprit dupa ce am citit chestia asta. Depaseste puterea mea de intelegere. Poti sa imi dai si mie niste materiale care defines infectia intraspitaliceasca? Nu de alta, dar sa ma informez si eu.
cema? • 29 ianuarie 2019, 21:00
Am cautat eu, dvs. sunteti in stare sa informati doar tabloid asa. Sunt sanse extrem de mici ca micutul care a murit dupa 27 de ore sa fi murit din cauza infectiei, dar nu e imposibil. Am gasit ceva materiale care nu exclud posibilitatea asta. E clar ca in spitalul ala, ca in multe altele, sunt probleme grave. Am gasit si ca doctorul ala rau e de la PSD, nu ma surprinde. Posibil sa nu aiba legatura. In rest, justitia din Romania functioneaza ca unsa. Chiar, ce s-a intamplat de ati inceput sa dati cu atata putere in procurori - nu erau perfecti? Sau se scufunda corabia?
Florea • 29 ianuarie 2019, 21:10
Asa, si care-i stirea, ca justitia se misca greu in Romania? Stiam deja. Ca Ciolos e de vina si greaua mostenire, etc.? Nici asta nu mai e un secret. Haideti la problemele prezentului, ce se face acum concret in acest sens ma intereseaza. Ai trimis, Tolo, email parlamentarului tau sa-l intrebi ce face concret acum in parlament pentru a grabi mersul anchetelor judiciare? L-ai intrebat(-o) ce face pentru imbunatatirea conditiilor din spitale astfel incat sa nu mai moara bebelusi ca-n Evul Mediu? Ce ti-a raspuns?
Mihai • 30 ianuarie 2019, 7:29
In 2016 era ciolos prim-ministru, de ce nu ai scris mimic atunci ?
Andrei F • 30 ianuarie 2019, 8:05
Ca sa vezi unde te duce viata... Ce treaba are daca unul sau doi sau chiar toti trei dintre micuti se poate sa nu fi murit din cauza problemelor din spitale? Inseamna asta ca nu sunt morti suspecte si nu trebuiau facute de urgenta acchete domnule,, @ cema?,,?Adica nici problemele care pot pune in pericol viata bebelusilor nu mai este o urgenta?Poate daca se facea ancheta ca la carte nu mai mureau urmatorii bebelusi...Poate.Din aducere aminte anul 2016 a avut cateva scandaluri asemanatoare...scandalul bebelusilor decedati din Arges si a branzei de Bradet ...scandalul apelor contaminate din magazine unde populatia nu a putut fi anuntata despre ce producatori este vorba... In primul scandal s- a crezut ca vinovat de moartea bebelusilor este apa de baut,bananele din comert branza de Bradet sau un vaccin provenit din Asia...Nici pana acum nu se stie cauza pentru care a murit atatia bebelusi...Daca se gasea in timp scurt problema mai mult ca sigur o parte din copilasi puteau fi salvati...Stiu bine situatia de atunci pentru ca in familie se nascuse un copil...Inca mai tin minte cum mama se intreba daca mancarea pentru bebelus nu- i facea acestuia rau...Sunt consecinte si acum mama cautand doar anumite feluri de alimente si fiind total impotriva vaccinarii...Deci domnule,anchetele nu se fac numai pentru satisfactia cuiva ci in primul rand pentru linistea societatii!Procurorii isi fac treaba si cand vinovatul se intampla sa nu fie un om...
gogu • 30 ianuarie 2019, 11:33
am impreesia ca citesc ziarul scanteia si la rubrica fapt divers scrie tolontan da e f importnta viata unui copil ,victima unui viol faptul ca cineva vine sanatos in spital pleaca bolnav si apoi moare dar pt multa lume DRAMATIC e ca nu sa votat bugetul ca de patru luni cateva mii de oamneni au muncit si nu si au primit banii dramatic e cand valcov spune la tv ca avem bani si oamenii nu sant platiti dramatic e cand cei care au furat mult scapa pt ca au fost judecati de cinci judecatori sau de trei judecator in viziunea lui tudorel scapi numai daca ai fost judecat de un singur judecator
Ilie • 30 ianuarie 2019, 12:12
Sunt si procurori foarte nesimtiti, fara mila, de parca nu sunt oameni. Acesti indivizi, ar trebui verificati si dati pe mana inspectiei judiciare. Procurorii au ajuns sa se creada dumnezei, ei cred ca nimic nu li se poate intampla.
Ion • 30 ianuarie 2019, 12:46
@ gogu După tine și judecata in Stabor e la fel de buna daca cine îl consideri rău o pățește...Doar atât poți?
me • 30 ianuarie 2019, 14:51
@Mihai: primul articol din serie este publicat vineri, 2 septembrie 2016, 6:59: https://www.tolo.ro/2016/09/02/al-treilea-nou-nascut-moare-cu-infectie-in-spitalul-judetean-suceava-tatal-acuza-autoritatile-ca-ascund-cauza-comuna-a-deceselor-piocianicul/
bg • 30 ianuarie 2019, 14:56
NEREGULI... nereguli... nereguli...Spuneti-mi si mie! In afara de ISU, mai e ceva care functioneaza ca lumea in tara asta? NIMIC... cum incerci sa abordezi o problema generala (de care ne lovim cu totii) apar neregulile, deficientele, lipsurile, intarzierile, dezinteresul, arbitrariul, etc... Fiecare din puterile statului incearca prin orice mijloace sa acapareze mai multa putere si sa aiba influenta asupra celorlalte puteri si dai si lupta si lupta...Totul este de un primitivism dezolant si consuma toata energia unui popor, fara a construi absolut NIMIC...Cand o sa intelegem cu totii ca trebuie sa avem putere si influenta atat cat ne permite LEGEA. Democratia inseamna domnia legii, nu a bunului plac, a relativismului....Votul popular nu te califica pe tine om politic sa ignori legile, sa le schimbi dupa bunul plac pentru ca poti... Revenin la subiect, in plin scandal Hexi Pharma si in plina "Epidemie" de infectii nosocomiale in spitale, procurorii suceveni trebuiau sa aiba macar decenta si bunul simt sa intocmeasca cu celeritate dosarele de urmarire penala. Cum adica " singurul suspect este spitalul"? Bine, bine, dar Ordinele de ministru privind prevenirea si comb. inf. nosocomiale contin raspunderi clare pe fiecare angajat in parte: managerul, directorul medical, dir. de ingr. medicale, seful de sectie, asistenta sefa, epidemiologul, microbiologul, cei de la statia de sterilizare, pana la infirmiera...La dosar trebuie sa existe anchetele epidemiologice facute de DSP, etc, etc...Chiar ne credeti naivi, ignoranti, blazati, adormiti? Domnilor procurori suceveni chiar sunteti neprofesionisti, va ocupati cu altceva sau sunteti in cardasie cu cei de la Consiliul Judetean, conducerea spitalului si vreti sa-i faceti scapati pe cei vinovati. Sigur e mai usor asa, sa dam vina pe spital ca sa plateasca tot noi, adica contribuabilul... caci la noi, intotdeauna, PACIENTUL E DE VINA!
gogu • 30 ianuarie 2019, 21:14
ioane atata pot ce sa fac daca de doi ani o televiziune spune ca au fost condamnati SUTE DE MII DE OAMENI NEVINOVATI asta e daca tu crezi alaturi de cei multi nu pot spune nimic ati respect parerea totusi sant cinci judecatori care nu pot fi cumparati toti totusi sant trei judecatori care unii pot iar altii nu pot fi cumparati ,dar dupa parerea ta un singur judecator poate fi cumparat si poate schimba un destin totusi mergi in slatina ia un taxi ORICARE si intreaba de blocul lui valcov ,mergi in caracal si intreba cine detine comapnia de apa si tot la valcov vei ajunge ASTA NUMAI DACA VREI DACA NU ne intoarcem la *** si *** sant oameni si au legile lor o telviziune a spus ca sant sute de mii de condamnati AIUREA SANT CATEVA SUTE DE HOTI CU GULERE ALBE deci in viziune ta udrea n a furat ,mazare n a furat ,ghita n a furat de dragnea nu poate fi vorba el e deasupra FERICITI SANT CEI SARACI CU DUHUL CACI A LOR VA FI IMPARATIA , amin si ne vedem la vot ,oricum ma bucur ca psd ti a marit salariul ca a dublat pensia parintilor tai LAPTE SI MIERE multa sanatate ioane ,dac ai avea si tu macar un angajat ai vedea lumina adusa de psd eu sant orb arat mi tu calea ioane
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Ion • 30 ianuarie 2019, 23:10
@ gogu Pai greșești omule!!! Exemplul perfect este Becali!!! Tu nu știi că Becali in cursul unei anchete în care a primit pedeapsa per total a avut mai mulți judecători care au spus că era nevinovat? A fost condamnat tocmai pentru că la judecata finală cu 5 judecători 3 au spus că este vinovat!!! Și sunt multe cazuri!!! Cum sa nu conteze că un judecător este pus altfel decât spune legea? De ce nu te gândești și invers? Daca nu era nici o treabă în alcătuirea completurile de ce completurile nu au fost stabilite legal 4 ani de zile? Este ca la fotbal...Se cunosc arbitrii gazdari sau arbitrii mai buni pentru deplasări sau mai mult ,arbitrii pro o echipa sau contra...Până și la fotbal se tine cont daca arbitrul este fratele,ruda cuiva...Și asta e la fotbal nu unde nu e vorba de libertăți....CEDO spune că este corect și democratic ca un acuzat sa poate uza de toate căile legale...A cui este vina că s- a greșit...?Enormitățile din cealaltă parte nu te deranjează? Ai citit articolul unde serviciile se spune că stăteau pe gard și se amuzau de un ministru mort de beat care noaptea îngropa banii in curte!?A doua zi a spus că serviciile iar au ras pentru că ministrul nu mai știa unde îngropase banii și a săpat toată curtea...Concluzia acestui jurnalist era că e vai de politicieni daca serviciile își amintesc tot ce au văzut ! Nu - și punea problema de ce nu s- a făcut flagrantul!!!! Asta e drumul de urmat?
Pacientuedevină • 30 ianuarie 2019, 23:29
1. Cât timp CSM și MJ nu respectă Legea și nu înființează parchete/direcții și instanțe/secții specializate pentru infracționalitatea din domeniul sănătății publice, tergiversările și mușamalizările vor continua. 2. Atât timp cât Ministerul Sănătății nu respectă Legea (art. 2 alin. 7-8 din Legea nr. 95/2006: Responsabilitatea pentru asigurarea sănătății publice revine Ministerului Sănătății ... Asistența de sănătate publică este garantată de stat) și parchetele și instanțele se derobează (din comoditate, lipsă de curaj și profesionalism) de aplicarea întocmai a acestui text legal pentru tragerea la răspundere a principalei instituții legal responsabile, debandada din serviciul public de sănătate va continua. Care este preocuparea ministrei, fostă și viitoare manager de spital? De a emite și elabora acte normative de reformă pentru protecția reală a drepturilor pacienților, sau de a mușamaliza totul inclusiv în fața presei? Răspunsul indubitabil îl găsiți aici: http://www.apador.org/blog/i-am-cerut-ministrului-sanatatii-sa-nu-incalce-legea-si-dreptul-la-informatie/ . Lupul își schimbă părul, dar năravul ba
Pacientuedevină • 30 ianuarie 2019, 23:39
Orice acțiune în justiție, orice petiție, orice protest, orice anchetă de presă contează enorm pentru destructurarea statului paralel medical patronat de Ministerul Sănătății. Care deja începe să piardă procese răsunătoare:www.viata-libera.ro/sanatate/121732-un-pacient-cu-scleroza-multipla-si-a-castigat-dreptul-la-tratament-stiri-nationale. A fost cineva din MS tras la răspundere pentru încălcarea drepturilor acestui pacient? Ia întrebați-i...
Pacientuedevină • 30 ianuarie 2019, 23:43
1. Cât timp CSM și MJ nu respectă Legea și nu înființează parchete/direcții și instanțe/secții specializate pentru infracționalitatea din domeniul sănătății publice, tergiversările și mușamalizările vor continua. 2. Atât timp cât Ministerul Sănătății nu respectă Legea (art. 2 alin. 7-8 din Legea nr. 95/2006: Responsabilitatea pentru asigurarea sănătății publice revine Ministerului Sănătății … Asistența de sănătate publică este garantată de stat) și parchetele și instanțele se derobează (din comoditate, lipsă de curaj și profesionalism) de aplicarea întocmai a acestui text legal pentru tragerea la răspundere a principalei instituții legal responsabile, debandada din serviciul public de sănătate va continua. Care este preocuparea MS? De a emite și elabora acte normative de reformă pentru protecția reală a drepturilor pacienților, sau de a mușamaliza totul inclusiv în fața presei? Răspunsul indubitabil îl găsiți aici: http://www.apador.org/blog/i-am-cerut-ministrului-sanatatii-sa-nu-incalce-legea-si-dreptul-la-informatie/ . Lupul își schimbă părul, dar năravul ba
Pacientuedevină • 31 ianuarie 2019, 0:08
Câte protocoale și ghiduri de practică medicală pentru protecția pacienților a aprobat ministra, prin ordin de ministru, conform obligației pe care o are conform Legii 95/2006? Zero
danai • 31 ianuarie 2019, 9:20
o sa spuna multi "lasa ca si-n strainatate se intimpla destule, nu sintem noi singurii". Da, sigur, DAR ACOLO VINOVATII SINT PEDEPSITI REPEDE, SITUATIA SE REMEDIAZA IN TIMP SCURT... La noi asta te baga in depresie, ca nimeni nu e tras la raspundere decit daca e Ciomu si e mediatizat cazul. Adica probabil 1% dintre toate malpraxis-urile. Restul de 99% sint pe cosntiintia noastra de vinovati ca nu facem nimic desi toti avem cel putin o ruda disparuta din cauza spitalelor din Romania. Rusine noua ca neam!
Vasile • 31 ianuarie 2019, 22:48
Domnule Tolontan dar despre cazul Hexifarma nu se mai comenteaza nimic? Doar doi "tapi ispasitori"? Dar cei care au protejat afacerea si care au facut ca firma sa castige licitatii dupa licitatii? Ce scrie pe site-ul unei institutii: "inteligenta in slujba cetateanului"! Unde au fost atatia ani in care aceasta firma a desfasurat aceasta activitate de "***"? In condamnarile celor doi mai mult se vorbeste despre farude si trucari, dar de efectul activitati in spitale unde au au murit oameni poate datorita germenilor sau microbilor care nu erau starpiti cu "apa la bidon" vanduta de ei? Sunt doua variante: de complicitate sau de prostie ( ceea ce nu prea cred pt ca firma era sub nasul lor) dar in ambele situatii nu au fost in "slujba cetateanului". Am asteptat o reactie/comentariu in urma primei condamnari a celor doi!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.