duminică, 26 august 2018, 3:45
Pe 4 noiembrie 2008, în noaptea în care Barack Obama a devenit președinte al Statelor Unite, contracandidatul său John McCain a rostit discursul de recunoaștere a înfrângerii.
Când McCain i-a pronunțat numele președintelui ales, suporterii lui au început să huiduie ca pe stadion.
Senatorul de Arizona a ridicat mâinile, cu palmele desfăcute în lumina albă a scenei, de-a stânga și de-a dreapta. A spus, politicos și ferm: ”Nu, nu, vă rog!”. Apoi, republicanul a elogiat patriotismul și meritele democratului care l-a învins.
Mâinile acelea, pe care John McCain nu le putea ridica dincolo de nivelul umerilor, urmă a torturilor prizonieratului din Vietnam, au desenat hotarul invizibil al decenței în politică.
81 de ani a avut John McCain când a murit ieri, în casa sa din Cornville, Arizona
Astăzi, John McCain nu mai e. Însă, așa cum spunem des și risipim adesea, moștenirea sa durează aici, cu noi.
În 2000, când a candidat prima oară pentru Casa Albă, în alegerile republicane, revista Rolling Stones a avut ideea de a-l trimite pe scriitorul David Foster Wallace o săptămână în campania lui McCain.
Articolul lui Wallace, reluat în formă integrală în cartea ”Care-i treaba cu homarul”, apărută la noi la editura Black Button Books, este o capodoperă a ceea ce înseamnă politica.
90 de pagini despre nevoia de implicare.
Aflată în decădere, politica a ajuns o chestie de care, scrie Wallace, se interesează membrii de partid, funcționarii de stat, câțiva activiști ”din statele unde cel mai popular sport e pokerul pe calculator” și ”toți cei cărora le pasă”.
”Toți cei cărora le pasă”!
Încă din 2000, John McCain și-a propus să-i inspire și să-i energizeze pe tinerii dezgustați și înstrăinați de politică.
Cu autoritatea morală a celui care refuzase eliberarea ca prizonier de război, ”conform Codului Armatei Americane, prizonierii de război se eliberează în ordinea capturării”, el a rămas încă patru ani într-o celulă în Hanoi, McCain le explica tuturor cât de importantă este participarea, cât de necesar este votul.
”Chiar și când nu votezi, tu votezi!”, își amintește scriitorul care l-a însoțit în campanie. ”Pentru că, dacă eu votez și tu nu votezi, atunci votul meu se pune dublu”.
John McCain le explica tuturor puștilor pe care-i întâlnea că, deși se plâng de greața tinerei generații pentru politică, vechilor politicieni le convine neimplicarea unor forțe proaspete, unor noi generații de votanți și de cetățeni.
Cinismul și mitul că ”oricum, nimic nu se poate schimba!”, atât de prezente și în România, fac, de fapt, un serviciu imens celor care au interesul ca lucrurile să curgă la fel.
De ce îi avantajează? Pentru că fiecare vot nedat este, de fapt, un vot pentru establishment.
Atâta vreme cât votează puțini oameni, sistemul câștigă, le amintea McCain oamenilor de rând. Votează aparatul de partid, apropiații, iar consecința e că, prin rotație, câștigă aceiași candidați, se impun aceleași idei.
Urmărindu-l pe John McCain, David Foster Wallace scrie această pagină despre ce înseamnă nu doar un politician autentic, ci un veritabil lider, în orice domeniu.
”Un adevărat lider nu este pur și cimplu cineva care are idei cu care ești de acord, nici cineva despre care se întâmplă să crezi că e băiat bun. Un adevărat lider este cineva care, prin propria forță, charismă și exemplu, este capabil să inspire oamenii.
Un adevărat lider poate cumva să ne determine să facem anumite lucruri, pe care înăuntrul nostru le considerăm bune și pe care ne dorim să fim în stare să le facem, dar de obicei nu reușim să le facem singuri. Este o însușire misterioasă, greu de definit, însă mereu o recunoaștem atunci când o vedem, chiar și când suntem copii.
Probabil că vă amintiți s-o fi văzut la anumiți antrenori sau profesori minunați.
Adevărata autoritate a unui lider este puterea pe care i-o oferi voluntar, și-i oferi această autoritate nu resemnat sau ranchiunos, ci cu bucurie, e ceea ce trebuie.
Îți place aproape întotdeauna cum te face să te simți un lider adevărat, cum te trezești muncind mai mult și forțându-ți limitele și gândind în feluri în care nu ai fi capabil să gândești dacă nu ar exista această persoană pe care s-o respecți și în care să crezi și căreia vrei să-i faci pe plac.
Cu alte cuvinte, un lider adevărat este cineva care ne poate ajuta să ne depășim limitările propriilor comodități”.
În acea campanie electorală, pierdut ca un element exotic printre sute de alți jurnaliști politici, David Foster Wallace n-a schimbat nici măcar o singură propoziție cu John McCain.
Ultimele cuvinte ale articolului lui sunt: ”Încearcă să rămâi treaz!”.
Master • 26 august 2018, 16:10
Mc Cain a fost un politician de cariera, corupt si despre care se spune ca a dat informatii inamicului in Vietnam cand era prizonier. Planul lui era sa amplifice razboaiele din zona araba intr-un moment cand economia era secata deja.
Cătălin Tolontan • 26 august 2018, 16:11
@Master: inca de acum citeva ore, cind am postat textul initial pe Libertatea si pe Facebook, au aparut, sub diverse nickname-uri, aceleasi mesaje: John McCain a fost corupt, nu a fost erou si, de fapt, si-a tradat camarazii in Vietnam. Amuzant e ca unele dintre aceste idei au fost vehiculate, la adresa lui McCain, si de cel care devenea presedintele Donald Trump. Un presedinte inconjurat de oameni care au luat multi bani, foarte multi bani de la cei care propaga exact aceste mesaje: democratia liberala e ”pa”, alegerile democratice nu conteaza, deci nu mai veniti la vot, SUA si Uniunea Europeana sunt forte represive, iar modelele de comportament democratic precum McCain sunt, de fapt, viciate, deci sa nu mai avem incredere in nimic. Stiti ce raspuns poate fi dat acestor mesaje nihiliste? Ca sa apelam la Mircea Lucescu, ca tot a antrenat in Rusia: ”Speranta moare ultima, iar cand moare speranta ramine pasiunea”. Asa ca pasiunea democratica n-aveti cum sa o stergeti :-)
ion • 26 august 2018, 16:15
Se pare că postacii de serviciu sunt depășiți de astfel de articole. Ghinion! :-)))
Cosmin • 26 august 2018, 16:24
John McCain a fost ultimul politician cu coloana vertebrala care a pus tara inaintea partidului. Printre putinii care cunosteau detalii dintre toate colturile lumii. A mirosit caracterul lui Trump inainte de a stii prostimea cu cine are de a face. A salvat asigurarile de sanatate a 30 de milioane de compatrioti de 2 ori votand impotriva propriului partid. Un om de stat enorm. Nu l-am votat dar l-am apreciat...
Carol K • 26 august 2018, 16:40
GE-NI-AL !!! Asta e cheia democratiei si a eventualei bunastari, sa te duci la vot, nu sa interpretezi cum ca ai avea dreptul sa nu votezi. deci nu votezi...Solutia tampilor comozi. Ai dreptul sa faci orice in limita legii dar dupa aia o sa tot stai prin Piata Victoriei la orice golanie fac guvernantii, o sa cazi in capcana intinsa de jandarmi si provocatorii din galerii, o sa-ti iei gaze in figura si-o sa scuipi sange, o sa-ti iei bataie cu acele instrumente sinistre o sa-ti iei si gloante de cauciuc, amenzi samd Dupa care alte proteste si o iei de la capat. Tot asa 4 ani de zile, si batut si cu totul distrus in jur de politicienii pe care nu i-ai votat dar i-au votat altii, tu in loc sa echilibrezi situatia mergand la vot ai preferat sa faci pe interesantul, sa ignori acest drept... Baga la cap ce-ti spune un om adevarat, un erou, unul care a trait cele mai cumplite torturi, a revenit si a continuat lupta, pe alt plan. Democratia se castiga greu dar se apara si mai greu, vedeti vremurile pe care le traim. Aveti o singura arma sa o aparati, votul. Intrebuintati-o.
Roadghost • 26 august 2018, 16:58
@Carol K...cu tot respectul, mi se pare foarte simplista si limitata abordarea ta, sa pui pe seama comoditatii absenta de la vot. In Romania votul a ajuns mai degraba o alegere a raului mai mic, sau perceput ca fiind mai mic. Iar asta nu mau este o alegere, pt ca daca cineva te ia de guler pe strada si te forteaza sa alegi intre a-ti rupe un picior sau o mana, aia nu mai e alegere. Prezenta la vot in Romania garanteaza un singur lucru: mentinerea status-quo-ului, predarea stafetei la nesfarsit intre aceleasi tabere corupte, singura solutie e disruperea acestui mecanism. Dar e greu, pt ca am devenit o natiune de lasi, care confunda lasitatea cu civilizatia, iar incendierea catorva tomberoane e deja un act de violenta extrema. Nu fac apologia violentei, nu vreau sa fiu inteles gresit, poate ca e sau poate ca nu e arma prostului. Ce stiu e ca pasivitatea e prietenul status-quo-ului, silence is acceptance, iar cu hotul pe care il prinzi cu mana in buzunarul tau, razandu-ti in nas cand l-ai dibuit, limbajul civilizatiei nu mai functioneaza. Deci: sunteti multumiti de cum se prezinta lucrurile in Rom? Sunteri multumiti cu vietile voastre? Mergeti frumos la vot atunci!!!
Alex • 26 august 2018, 17:01
@Cosmin “A salvat asigurările de sănătate a 3 milioane”....de lenesi pentru care eu plătesc anual o grămada de taxe ăla da patriotism scuze comunism. Trump e de 10 ori mai bun ca președinte decât Obama si partidul sau comunist. Uitate la rata șomajului dacă nu ma crezi.
Nae • 26 august 2018, 17:04
Cred ca era deontolog ca Tolo, avand cam acelasi crez- binele omenirii, bineinteles. A fost pentru introducerea democratiei in Irak, Libia , Ukraina. Sper sa se intalneasca acolo cu Sadam si Osama, pentru ca copii necinovati omorati in bombadamete din Vietnam sunt precis in rai si nu o sa-i vada. El o sa fie cu un etaj mai jos.....
Alex • 26 august 2018, 17:10
“Pentru că, dacă eu votez și tu nu votezi, atunci votul meu se pune dublu”. O tâmpenie declarația asta. Pai la Prezidențiale in marea majoritate a statelor câștigătorul ia toate “electoral votes” Ce rost are sa votez pentru un președinte republican in statul Washington de exemplu unde 65% Votează pentru un candidat democrat. Pai la ultimele alegeri Trump a câștigat chiar dacă per total a fost votat de mai puțini oameni.
Mircea Prodan • 26 august 2018, 17:22
Excelent articolul domnule Tolontan. O singura observatie: "politicieni" sunt lichelele astea de pe Dambovita, McCain a fost om politic adevarat, daca nu cumva chiar om de stat in toata regula..
Carol K • 26 august 2018, 17:23
@ Roadghost E greu sa te faci inteles, cu unii oameni trebuie sa vorbesti direct, ei nu inteleg altfel. Stiu multe persoane carora nu le convine actualul regim, pana la urma i-a ajuns din urma toate mizeriile acestei gasti si inca n-au vazut totul. N-au iesit nici in Piata Victoriei, stau si asteapta sa le explice cineva, nu neaparat eu, de ce e bine sa mearga la vot. Eu nu le spun cu cine sa voteze, ii las pe ei sa faca asta, ca e raul cel mai mic sau ca e vot negativ asta e o alta treaba. Unii pot fi intorsi pe ultima suta de propaganda antenista, nu exista o reteta sigura. Asadar n-au fost la vot din comoditate, confuzie, imaturitate, n-au constientizat inca ce li s-ar putea intampla, cred ca plecarea afara e solutia dupa care-si dau seama ca mai bine era aici dar nu in coordonatele acestui dezastru de acum . Ca unora li s-a parut ca nu merita, ca ei oricum sunt activi, ca sunt tineri samd Exact pe eio cade prapadul, poate nu azi sau maine. Asta nu pricep oamenii, ca nu trebuie sa ai un motiv anume, o suparare sau o spaima ca sa te duci acolo, 5 minute o data la 4 ani. Face parte din viata, asa functioneaza lumea, daca nu vor sa inteleaga atunci vor suporta consecintele.
Laura Croitoru • 26 august 2018, 17:38
Stau și ma întreb cum un om de presa cu atâta experiența poate valida cu un asemenea aplomb ce se intampla in România?Pentru ca se vede de pe Luna ca numai stat de drept nu avem,ca se intampla cele mai abjecte lucruri cu justiția din România.Cum poți sa crezi ca un ziarist este corect,imparțial când el vede doar o parte a monedei,când nu scoate un cuvințel despre abuzurile care au loc,când critica doar o parte implicată.Cata ipocrizie,minciuna și manipulare!Da,dacă as vedea o analiza corecta in care sunt evidențiate erorile,prostia,***ărnicia,incompetenta,jocurile oculte de ambele părți,căci da,ele sunt prezente in ambele părți,atunci as crede ce citesc,pana atunci însă citesc doar pentru a ma lămuri cât de departe pot merge unii.Si da,pot merge la nesfârșit.De aceea îmi aleg cu mare grija ce sa cred.Si da ma bucur enorm ca Donald Trump a câștigat alegerile.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
MB • 26 august 2018, 17:41
@Cătălin Tolontan “.....Donald Trump. Un presedinte inconjurat de oameni care au luat multi bani, foarte multi bani de la cei care propaga exact aceste mesaje: democratia liberala e ”pa”, alegerile democratice nu conteaza, deci nu mai veniti la vot, SUA si Uniunea Europeana sunt forte represive, iar modelele de comportament democratic precum McCain sunt, de fapt, viciate, deci sa nu mai avem incredere in nimic. “ În opinia mea speculații de genul ăsta prezentate ca adevăruri reprezintă unul din motivele principale pentru care presa își pierde credibilitatea.
Roadghost • 26 august 2018, 17:44
@Carol K...Sigur, complet de acord cu multe din cele spuse de tine. Eu nu incercam sa demontez ideea de vot liber ca instrument necesar in democratie. Eu doar spun ca acum e cam tarziu, din cauza lasitatii si ignorantei si intereselor personale am lasat ca puterea sa fie inmanata la alegeri intre aceleasi maini murdare. Intorcandu-ma acum la analogia mea cu hotul pe care l-ai prins cu mana in buzunarul tau, votul acum nu mai poate schimba decat posesorul manutzei, ea va ramane acolo, in buzunarul tau si al meu...Iar indepartarea ei din acel buzunar nu mai poate veni pe cale pasnica, democratica.
Garido • 26 august 2018, 17:53
Nu stiu prea multe despre John McCaine dar mi-a placut replica de la Chisinau la adresa bolsevicilor ,,, Rusia este o statie de alimentare cu gaz deghizata in tara ,, . A rostit adevarul pur .
O idee scurta • 26 august 2018, 17:54
Draga Tolo, o idee scurta, legata de un citat nefericit: "Daca tu nu votezi, votul meu este dublu" - este ideologie (nimic intelept). Este disperarea cu care oamenii politici doresc dintotdeauna sa dobandeasca legitimitate., caci una este sa fii ales cu prezenta de 20% si alta cu 60%. "Hai voteaza" este un truc si atat, fara relevanta astazi (s-a "fumat" efectul electoral, cum ca cine spune asta pare mai sigur pe victorie...). Sanatos este sa votezi o optiune al carei suporter esti, nicidecum "raul mai mic" (sau sa anulam votul), asa cum ne invata omuletii politici. Daca avem de ales intre mai multe mizerii, cum procedam - mancam portia mai putin mirositoare sau refuzam masa?
Garido • 26 august 2018, 17:55
Imi cer scuze , i-am scris numele gresit .
adi_stelistul • 26 august 2018, 18:01
Imi amintesc perfect momentul acela. McCain felicitandu-si adversarul pentru victorie si potolindu-si sustinatorii care il huiduiau pe acesta. A fost un moment din care politicienii nostri ar fi putut invata multe... Referitor la cine e sau nu e, ce a facut sau n-a facut McCain... domnilor, nu despre asta e vorba in propozitie. Sau e o eroare logica sau e o manipulare crasa. Sigur ca se poate discuta si despre cine e unul sau altul, dar acum important e modelul de politician pe care McCain l-a reprezentat (apropo, am tinut in acea campanie cu adversarul sau, dar republicanul mi-a castigat categoric respectul). McCain spune ca adversarul trebuie respectat, ca odata ales devine si reprezentantul tau, ca votul tau e important, deci exercitati-l, ca daca vrei ca ideile tale sa conteze cea mai buna solutie este sa gasesti pe acela care ti le reprezinta cel mai fidel cu putinta si sa-l votezi. Toate aceste principii sunt generoase si nu pot fi contrazise de nimeni. Sigur, diversiunile de genul "da, da' tu stii ce-a facut/zis..." sunt irelevante dar, desigur, sunt productive pentru cei care n-au niciun argument impotriva unor principii care-i incurca rau de tot. Modelul electoral romanesc este cel mai contraproductiv cu putinta, reducand la minim rolul electoratului neangajat politic si crescand la maxim influenta "nucleelor dure" ale electoratelor partidelor cu reprezentare buna in teritoriu. S-a ajuns aici prin mai multe miscari : vot pe liste, votul doar in circumscriptia de domiciliu, vot intr-un singur tur de scrutin. Toate aceste masuri cresc rolul votantilor angajati politic. Si atunci evident ca a vorbi despre cat de important este votul nu poate fi pentru partidele care se bazeaza pe activul de partid din teritoriu o prea fericita abordare. Normal ca o vor ataca dupa cum pot.
cc • 26 august 2018, 18:07
Dumnezeu sa-l odihneasca! Sunt multe lucruri de spus despre McCain, inclusiv ca, prin prestatia vs Obama, a facut sa se nasca in randul republicanilor ideea ca le trebuie”altceva” - Trump. Evident, in ciuda fake-news-urilor, a fost un patriot si un aparator al democratiei. A fost o autoritate, iar parerea lui conta peste tot in lume. Avea o mare influenta in partid si evident in Congres. P.S. Totusi, nu vi se pare ca istoria cu Vietnam-ul este la fel de fake-news ca si scrisoarea de acum cateva zile atribuita raposatului, prin care ne certa ca am schimbat-o pe Kovesi?
adi_stelistul • 26 august 2018, 18:12
A, si sa nu uit obstinatia cu care se cauta scuze pentru neintroducerea votului electronic/prin corespondenta. O masura de acest gen ar putea rasturna clasa politica. Ceea ce, desigur, e prea riscant pentru reprezentantii ei. Doar nu-si vor vota singuri extinctia.
Nick • 26 august 2018, 18:15
Citesc și mă crucesc să văd în ce teme se tot bagă Tolontan și de ardoarea tinerilor #rezistaci, care le știu pe toate de pe lume în afară de istorie. Fac ei ce fac și se întorc mereu și mereu la întrebarea lui Cernâșevski: „Ce-i de facut”, fraților? Ne prezentăm la vot, sau ne luăm spectaculos revanșa în Piața Victoriei cu cataroaie și molotoave? Și să nu-mi cânte iar cineva melodia cum că, la 10 august, în Piața Victoriei au fost peste 100 000 de diasporezi pașnici ca niște îngerași și încă vreo mie de huligani de la fotbal! Tot timpul între cele două categorii de spirite elevate a fost o frățietate și o solidaritate înduieșătoare până la lacrimi. Separarea s- făcut doar atunci când s-a pus problema lui „cine e măgărușul”. Asta una la mână. Doi la mână, nu este cazul eroizării lui John McCain, nici ca politician, nici ca militar. O fi făcut ce-o fi făcut ca prizonier în Vietnam, nu poți cere nimănui să rămână erou și mucenic al umanității în condițiile războiului din Vietnam, dar a fost o *** patentă ca trimis al lui Obama în Orientul Mijlociu, unde a hălăduit săptămâni în șir în chefuri cu cei care au dezlănțuit mai apoi „primăverile arabe” și au devenit promotorii și conducătorii Statului Islamic, creat cu bani și cu arme americane. Să fiți iubiți!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
piet • 26 august 2018, 18:29
a te duce la vot este egal cu a-ti da girul de a fii mintit ,furat,injosit de o gasca de excroci, potentati vremelnic, adunati in asa zise partide care indiferent de orientare au acelasi scop, si anume de a se imbogati pe urma fraierilor care au votat.daca nu se va prezenta nimeni la vot nu vor putea accede la putere si poate in al 12 ceas ne vom da seama si noi si ei ca defapt democratia este un concept bazat pe libertatea de exprimare si legi care nu pot fi eludate.a indemna la vot este egal cu a fii de acord cu ilegalitatea.istoria dovedeste cu prisosinta ca nu exista partid ,grupare politica, fara interese meschine si de grup .urmaresc de ceva timp modul in care minti sistematic,dezinformezi,inventezi ,denigrezi si imi produci repulsie! ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cosmin • 26 august 2018, 18:32
Alex domnule, si eu platesc taxe si prefer ca ele sa mearga la acei oameni saraci despre care tu zici ca-s lenesi decat in razboaie aiurea prin lume... Am trait si sub Obama si sub Bush si uite ca si sub Trump. Pe mine si familia mea ca si self employed m-au ajutat politicile lui Obama cand mi-am cumparat casa precum si la asigurarea medicala. Spre deosebire sub Trump nimic nu sa imbunatatit ba dimpotriva lumea incepe sa fie reticenta la imvestitii( domeniu meu)... In afara de a fi un arogant fara pic de moralitate Trump nu a fost nimic... Ne dezbina in fiecare zi si ne alunga aliatii.
val • 26 august 2018, 18:58
Domnule Tolonta,toata stima pentru ca in ultimii ani puneti inteligenta in slujba adevarului! Continuati si fiti mai incisiv! Tov @Master delireaza fiind un ienicer al penalului Liviu,cel care a fost criticat de Mc Cain impreuna cu gasca lui de omuleti rosii!
Dani • 26 august 2018, 19:03
O mare minciuna propagandistica. Politicienii cunosc foarte bine faptul ca absenteismul la urne tine si de "barometru" al popularitatii intregului sistem politic, nu poar la nivel de partide ori de candidati. Daca eu, ca elector, nu doresc sa girez prin votul meu intreaga clasa politica, inseamna ca stiu ca toti politicienii sint corupti si nu doresc sa le acord legitimitate. Caci peste tot sistemul in sine este putred, iar asta ii corupe pe politicieni. Ai impresia ca exista vreo tara in care exista o autentica democratie, Tolontane? Ai impresia ca poti alege pe cine doresti? E doar o impresie...adevarul este ca poti vota DOAR pe cine doresti dintre cei care iti sint pusi la dispozitie de catre acest sistem profund corupt. Nu doar la noi e astfel, ci in toata lumea...politicienii sint doar niste biete slugi ale bancherilor si marilor industriasi. Asa ca, oricum s-ar vota, cistiga tot oamenii sistemului...adica sistemul insusi. Noi cu ce ne alegem? Doar cu un circ ieftin! Iar tu, Tolontane, *** care ne indeamna sa savuram faimoasele numere de dresura de electorat. Daca sistemul iti ia totul si nu-ti ofera nimic, votul unui politician nu valoreaza nici el ceva, caci multiplul lui zero este egal intotdeauna cu zero.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
vasco • 26 august 2018, 19:28
Interesant cat de multi postaci de pe aici stiu cum era McCain...cand poate nici nevasta-sa nu stia...
politrucideromania • 26 august 2018, 21:06
noi de ce nu avem politicieni din astia? Doar cu ***, infractori, ***, inculpati si condamnati penal ne laudam...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Colt-Alb • 26 august 2018, 22:06
Un *** care are pe constiinta milioane de victime si cateva tari distruse ridicat la rang de erou de un *** pe nume tolontan si cativa *** care habar n-au pe cele lume traiesc. *** :))))
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
gelu • 26 august 2018, 22:33
un american intra in curtea unui vietnamez si incepe sa-i sparga geamurile ! vietnamezul il prinde si pune parul pe el ! scapat din mainile vietnamezului, americanul intors acasa e declarat erou de familia lui ! am inteles corect? eu nu am fost la vot. daca ma duc votez cu alde sau psd. io zic ca ar fi bine sa nu ma duc la vot ca sa valoreze votul lui tolontan dublu !!
Mihai • 26 august 2018, 23:10
Daca vreti sa aflati o alta parere documentata despre acest diavol imbracat in blana de oaie,va indemn sa cititi categoria "John McCain" de pe vremuritulburi.com Ca n multe alte postari,Dl Tolontan vede doar aparentele si falsul
Me • 27 august 2018, 0:50
McCain a ramas fidel unor principii pentru care a luptat - intr-un fel sau altul - o viata. A fost un politician pe care o natie de bolnavi nu il merita... Imi pare rau nu ca a murit - ca nimeni nu scapa - ci ca a suferit pana la sfarsit. RIP
IMGB • 27 august 2018, 4:02
Daca ar fi fost ales , al treilea razboi mondial s-ar fi terminat de mult ! Era obsedat de razboi .... si nici cu Clintoneasa n-am fi stat mai bine .... Cu Tramp ridem si sonatzeala lui e de multe ori chiar haioasa .... Dumnezeu sa-l ierte pe maniacul ala de Mc Cain !
Răzvan • 27 august 2018, 7:52
Daca ăsta a fost un politician adevărat...mă întreb ce fel de om ești tu când spui așa ceva...
axel • 27 august 2018, 12:54
sa intelegem ca incurajati prezenta la referendumul pentru redefinirea familiei? :))))))) putem consemna asta.
claudiu24 • 27 august 2018, 15:27
E fain ce ai scris de mccain si ca ai scris de el, dar mai sunt perspective dincolo de cartea asta. alte nuante, de ex. decizia politica de a o alege pe sarah palin vice presedintele lui, pe care a regretat o public apoi. Guardian zice ca ar fi deschis cutia pandorei si i a pavat un pic drumul lui trump cu care s a si contrat consistent recent: https://amp.theguardian.com/us-news/2018/aug/26/john-mccain-sarah-palin-donald-trump Oricum un om de la care nu doar politicienii americani ar avea de invatat, ci noi toti ca cetateni.
Virgil • 27 august 2018, 15:42
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Virgil • 27 august 2018, 15:43
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Virgil • 27 august 2018, 16:43
*** Unde-i dreptul la opinie? Sunteți mai rău decât bolșevicii in felul cum cenzurați!!!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Virgil • 27 august 2018, 16:45
Ați cenzurat pana și numele Kissinger? De ce sunteți așa ***?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Maxentiu • 27 august 2018, 17:44
Dumnezeu sa-l ierte si despre morti numai de bine. Stiu ca in astfel de momente exista tendinta de a-l elogia pe cel care nu mai e printre noi, dar e nevoie de un pic de echilibru. McCain a fost un warhawk, partizan al implicarii SUA in razboaie care au generat focare de instabilitate politica, haos si au dus la mii, poate sute de mii de morti. Poate ar fi bine sa punem in balanta si deciziile lui politice mai recente, nu doar episodul Vietnam, care a fost totusi acum vreo 50 ani.
daniel • 27 august 2018, 17:59
La noi oamenii intră în politică - o lume coruptă cu totul - pentru slujbe si diverse alte privilegii... Sunt oameni care, în general, sunt dispuși să facă tot felul de compromisuri. Ceilalți, care nu se văd compromiși, din ce în ce mai greu pot fi convinși să se implice în politică...
Dan • 27 august 2018, 19:42
Tolo.ro Daca aveti timp sa verificati putin legatura dintre Dragnea dand mana cu Trump la investirea celui din urma, Dragnea nefiind acolo pe cai oficiale ale statului. Si "scrisoarea" de la fostul primar al New York-ului, avocatul lui Trump, Rudy Giuliani. Poate reusiti ceva info despre cine mai apare prin imaginile alea. Zice-ti ceva daca aveti acum vreo firmitura de aruncat ca raspuns. Multumesc!
vasco • 27 august 2018, 21:04
@Dan,de ce sa mai zica si Tolo ceva despre cauza antidragnea,le zici tu pe toate,oricine ti-ar spune altceva nu ar avea succes,deci...?
E blana Tolo asta • 28 august 2018, 0:08
Draga Tolo, cheia pe care o folosesti pentru a traduce mesajul unor oameni exceptionali, cum a fost si John McCain este de dinainte de 89 . Nu e vina ta e normal, ai preluat-o si tu de la altii de dinaintea ta, nefiind capabil sa iti construiesti prin munca sau prin studiu o cheie noua ... in conformitate cu standardele lumii noi. Termenul vostru de valabilitate a expirat si de aia nu ne implicam ... pentru ca putem mult mai mult decat ne dati voie!
same • 28 august 2018, 15:16
iaca ce poate el sa ridice mainile .. https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2017/01/20/17/3C5422B500000578-0-image-a-187_1484933048149.jpg dar pt ce? Pt semnul illuminati, mano cornuto, poate! Mda Romania), in rest ce ii mai doare pe ei de moartea „ilustrului”… politician de fatada, rol de „iepure”, partener fals in „disputa” cu Obama cand acesta a luat prima oara presedintia.. . I se ridica osanale de catre o presa la noi avida tocmai de „strategii”, facaturi si falsuri in alegeri.. https://i.pinimg.com/736x/65/d8/95/65d895dedc3e627c5ff5361fc2b79972--obama--barack-obama.jpg https://i.pinimg.com/***/cd/28/67/cd28674c7c001450dc1ff3f496df10a4.jpg
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
stelu • 28 august 2018, 16:41
Maaah asta fantomă de pe drum, ești bolund la minte? Ca postac, ohooo, te am mirosit demult.... Asa ca stai mah acasă și nu te mai screme sa dai replici. Uite, karol c e un om care gândește. Bine altfel. Un alt postac e filorusul ce și a ales cognomen, ha, de american. "Nick" sa mori de ras nu alta. Continua tolo, continua cu astfel de materiale. Cei care gândesc, te vor citi cu placere. Din partea postacilor care doamne!, S au înmulțit teribil pe blogul tău și nu numai. În toate sferele societății ii găsești. Așadar Cătălin Tolontan, te rugam, continua! Ai rămas oarecum singura voce a cetății! Continua sa ignori postaci și idioții de ambe sexe. Acestea fiind zise, postaci lor sunt cu ochii pe voi!!!!
Jan Radu • 28 august 2018, 23:39
Tolontane,nu-ți mai bate joc de români,eu unul nu-ți permit ! Adică,pe patul de moarte,conectat la aparate,inconștient,el scria o scrisoare României,lăudându-i pe Kovesi și Maior și atrăgând atenția autorităților să nu îndrăznească să mai modifice legile lui Macovei ! Chiar așa ? Ne iei de proști ? Te rog....hai *** !
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Adrian • 29 august 2018, 8:51
Tolo, omul asta a dat dovadă de caracter in Vietnam când a refuzat să fie eliberat înaintea camarazilor sai ptr simplu motiv ca tatăl său era amiral. A cerut să fie respectat codul armatei americane ( schimbul si eliberarea prizonierilor se face in ordinea capturarii lor), iar ptr acest fapt a mai stat încă 4 ani intr-o celulă din Hanoi. Oameni de onoare precum Mc Cain sau Coposu se nasc o da la un secol. PS.McCain a ieșit din armata cu gradul de căpitan , la noi toti ghertoii si fripturistii din armata ajung colonei si generali.
Jan Radu • 29 august 2018, 12:13
Nu ți-a convenit comentariul meu,este ? Știam că ești un pui de lele,ca și ,,savantul” ăla ******,Cartianu ! Deci tu personal faci cenzură,exact ceea ce ție nu-ți convine,așadar ești un golan și un pseudojurnalist ! *** ***,*** !
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
ionut • 29 august 2018, 13:17
d-le Tolontan vroiam sa zic doar: ''mai taie din ele d-ale dreacu'' , uitasi cand se intalni cu mercenarii din Syria