Patronul căruia i-au fost omorâți 48.000 de porci acuză: ”Prima oară, autoritățile m-au anunțat că vine pesta într-o duminică, la jumătatea lui iunie 2018!”. Guvernul găsise primul focar în iulie 2017!

Nicolae Ciuleac, investitorul român din Tulcea, explică cititorilor Libertatea cum a rămas fără afacerea în care lucrează 500 de oameni

duminică, 5 august 2018, 9:56

Firma se numește Carniprod.

Îi aparține lui Nicolae Ciuleac și a avut, conform Ziarului Financiar, afaceri de 16 milioane de euro anul trecut.

Pesta africană, boala care nu afectează oamenii, dar omoară fără cruțare porcii, boala care se transmite prin deplasarea, prin migrarea și prin hrana animalelor, lovește Carniprod.

Avertizat din februarie 2017 de Comisia Europeană că nu face suficient pentru prevenirea pestei africane, Guvernul susține că și-a îndeplinit datoria.

500 de angajați are Carniprod la fermă, abator și fabrică, toate oprite

Numai că, în iulie 2017, primul focar apare în România, în Satu Mare. Apoi urmează unul în județul Tulcea, ținut secret, tot în 2017.

În iunie 2018, epidemia se întinde și abia atunci un secretar de stat, povestește Nicolae Ciuleac, e primul reprezentant al vreunei autorități care îl avertizează că ”Vine pesta!”.

Trec câteva zile și statul îi închide lui Nicolae Ciuleac ferma, abatorul și fabrica, pentru că acestea sunt regulile luptei cu epidemia.

-Domnule Ciuleac, sunteți cel mai afectat crescător de porci din România de pesta africană.
-Da. Ca să fiu foarte exact, mi-au fost luați de către stat și omorâți 48.030 de porci.

-Asta înseamnă că 80% din porcii sacrificați până acum din toată țara vin din crescătoria dumneavoastră.
-Cum ați făcut calculul?

-Guvernul, prin ANSVSA, a raportat vineri  61.000 de porci sacrificați din cauza epidemiei.
-Eu vă spun doar atât. La noi sunt 48.030. La o fermă vecină din Babadag, încă vreo 19.000 de luat și omorât. Adunați-i!

-Ies deja 67.000, doar din Tulcea. Și restul țării?
-Vreau să-mi cântăresc cuvintele, pentru că am pierdut afacerea, dar mai am viața. Așa că înțelegeți dumneavoastră ce trebuie!

300.000 de euro trebuie să adune Nicolae Ciuleac până pe 10 august ca să plătească salariile

-Primul focar de pestă a fost declarat pe 31 iulie 2017. Guvernul spune că a luat măsuri ferme de atunci. Dumneavoastră când ați fost avertizați?
-Era o duminică, cred că 17 iunie anul ăsta, oricum jumătatea lui iunie. Stăteam liniștit acasă și m-a sunat subprefectul de Tulcea că să mă văd cu secretarul de stat de la Agricultură.

-…scuze, cum îl cheamă pe subprefect?
-Nu știu.

-Cum nu știți? E subprefectul județului unde aveți și crescătoria, și abatorul, și fabrica de procesare a cărnii.
-Nu știu nici cine sunt ei, nici cum îi cheamă, nici ce fac, că oricum nu fac nimic!

-Și ce s-a întâmplat în continuare?
-I-am zis că ne vedem luni la fabrică. Mi-a zis că e urgent și că să mă duc atunci, duminică. M-am dus. A venit secretarul de stat Alexandru… stați că-mi scapă, e de la APIA, Alexandru Ț… Țachianu parcă. Mi-a spus că e un focar de pestă africană în Deltă.

-Și?
-Auzisem de la oameni ceva de câteva zile, dar noi avem o biosecuritate deosebită. Nu e voie nici să aducă mâncare în fabrică. Fabrica e la 1 kilometru distanță de zootehnie.

”La noi, niciun om nu intră în schimbul de lucru fără să facă duș, fără să-și lase și chiloții, ia alte haine, care se spală” Nicolae Ciuleac, patron Carniprod

-Scuze că insistăm. E puțin probabil să vă amintiți corect. ANSVSA a descoperit un focar în România, la Satu Mare, în iulie 2017, apoi altul în Deltă, tot în 2017, cum să fiți avertizat abia în iunie 2018?!
-Așa cum auziți! Nu vă supărați, e adevărat că sunt nedormit, supărat și tulburat, dar rămân un om care peste câteva zile, pe 10 august, trebuie să dea 500 de salarii, așa că știu ce vorbesc! La jumătatea lui iunie 2018, abia atunci am fost avertizați că vine!  Asta mi-a și zis: ”Vine pesta!”. Vreau să mai spun ceva oamenilor care citesc Libertatea.

-Vă rugăm!
-Cu câteva săptămâni înainte de vizita secretarului de stat de la Agricultură, au venit câțiva medici veterinari. Au verificat biosecuritatea și era în regulă.

-Și nu v-au spus nimic despre amenințarea pestei?
-Vă repet: nimic! Acesta e adevărul.

-Veți fi despăgubit, da?
-Da. Dar când? Că asta e ideea. Băncile nu vor să-mi dea credit, mi s-au oprit și abatorul, și fabrica de procesare a cărnii.

-Și câți bani veți primi?
-Se plătește prețul de piață. Porcul de consum e cam 6,2 lei pe kilogram. Dar într-o crescătorie e și genetică, vă dau un singur exemplu: un vier costă și 12.000 de euro! Am calculat, probabil că putem deconta cel puțin 5 milioane de euro, dar se poate ajunge și la 8 milioane. Totul se va plăti corect, da, însă cum dau salariile pe 10 august pentru 500 de familii, asta e răspunderea mea! Că la cât protejează ei producătorii români… Oricum, duminică la ora 14 voi fi la B1 TV, la o emisiune şi o să spun mai multe.

-Se va extinde?
-Sigur că se va extinde. Dau oamenilor un singur exemplu. Oficialităile spun că vor împuşca mistreţii din Deltă. Dar unde o să-i ducă, pentru că sunt mii în locuri greu accesibile? O să-i lase acolo, vor putrezi, dar virusul rămâne viabil.

 

Citește și: 

 

Comentarii (65)Adaugă comentariu

Valerian  •  5 august 2018, 10:05

In mod sigur patronul acesta nu era PSD-ist. Ba tind sa cred ca era anti

Cătălin Tolontan  •  5 august 2018, 10:06

@Valerian: sa nu politizam, va rugam, ca nu asta e ideea. Faptele nu au culoare politica, omul povesteste ce i s-a intimplat si cit de tirziu l-au anuntat autoritatile. Daca un complex cu ferma de 48.000 de porci, abator si fabrica, in total 500 de angajati, nu-l previi din timp si nu-l ajuti cand tu stii de un an ca sunt focare in Romania, de ce existi tu, Guvern si ANSVSA?!

V1ad  •  5 august 2018, 10:27

Tolo, ai vorbim si de calitatea oamenilor din 2 regiuni diferite. In 3 județe din NV sunt doar 40 de focare, în timp ce în SE peste 500, chiar dacă anul acesta problemele au apararut cum in acelasi timp. De ce? Pt ca in Nv se respecta regulile impuse de autorități. Oamenii se spală, nu circula aiurea, nu muta sau ascund animalele si carnea de la acestea cand in autoritatile. Si in Bihor si Satu mare sunt complexe mari de porci a unor non-psd-iști la 2-3 km de focare si sunt bine merci. De ce? Se respecta regulile. Restul sunt povești. Dar astea nu le zice nimeni pe post ca nu are curaj.

rexrapidistul  •  5 august 2018, 10:28

***, mai ai aberatii ca sa te aplaude cei ce rad fara motiv?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Johnneil  •  5 august 2018, 10:49

Sigur. Ba chiar foarte sigur. Urmatorul val de pesta africana va veni intr-o zi de miercuri intre orele 14.48 si 15.03.

Toader  •  5 august 2018, 11:01

„ SPIEGEL: Do you think the WHO declared a pandemic prematurely? Jefferson: Don't you think there's something noteworthy about the fact that the WHO has changed its definition of pandemic? The old definition was a new virus, which went around quickly, for which you didn't have immunity, and which created a high morbidity and mortality rate. Now the last two have been dropped, and that's how swine flu has been categorized as a pandemic. ” (Tom Jefferson, epidemiolog) ( Interview with Epidemiologist Tom Jefferson 'A Whole Industry Is Waiting For A Pandemic')

NoJohny  •  5 august 2018, 11:09

Totul e regizat.La Satu Mare sau găsit zeci de mistreți pe mai multe fonduri de vânătoare și nu sa raportat.Paznicii au primit ordin să tacă .Daca e atât de molipsitoare și rata de supraviețuire e de 5%,cum de a fost găsit un singur mistreț pe fondul Noroieni?De atunci nu a mai murit niciun porc mistreț?Deci...sau nu a mai murit niciunul și atunci PPA-ul e o poveste sau au murit și alții și nu sa raportat.....Deci.....trageți voi concluziile...

Toader  •  5 august 2018, 11:09

Din partea mea și spre binele oamenilor, mai ales al celor de la oraș, să se oprească orice fabrică de animale (ferme intensive). Nu știu cîți știți cum sînt ținute bietele animale, cum pute, uneori la zeci de km, cum este gustul cărnii, mai ales al grăsimii, unui animal crescut cu bucate, căruia omul i-a dat chiar nume, pe care-l mai scărpina, care înainte de a fi tăiat este stropit cu apă sființită, a fost așezat cu capul spre răsărit, iar de milă, pentru tăiere este chemat vecinul.

bijbok  •  5 august 2018, 11:17

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bogdan  •  5 august 2018, 11:23

Cum se intampla ca pesta porcina a ajuns aproape in toata tara mai putin la ferma lui dragnea.

SORIN  •  5 august 2018, 11:26

Chestia este simplă , se elimina investitorii autohtoni pt a se face loc altora din UE , după 90 nici un guvern nu a fost in slujba cetatenilor a tot pus taxe si impozite la români in timp ce dădea facilități străinilor, cred ca si patronul de la Aldis nu stiu daca a avut accident sau a fost accidentat

Daniel Kungst  •  5 august 2018, 11:28

Buna ziua! Da, domnule Tolontan, sa nu politizam! Stiti cumva cine este principalul importator de carne de porc din Romania si cine ii este asociat? Pai daca sunteti jurnalist de investigatii, sapati! Stiti de unde importam cea mai multa carne de porc? Aflati, fiindca eu nu vreau sa politizez discutia! Unul este ginerele cuiva, iar celalalt este cetatean strain, exact din tara de unde primim cea mai multa carne...de porc. Ei bine, domnii au pus de o mare companie de import export, dar importa carne si atat! Curaj!

Tulcea  •  5 august 2018, 11:42

În mod cert, autoritățile nu au gestionat corect criza, incompetente fiind. Dar despre pesta care va ajunge să facă ravagii se vorbește la Tulcea de cel puțin 2 ani. Consultați arhivele presei locale - este greu de crezut că directorul nu era informat cu privire la dinamica de răspândire. În 2016, de exemplu, ministrul agriculturii s-a întâlnit cu toți fermierii de pe granița cu Ucraina, unde deja pesta decima mistreții. Cu subprefectul - este hilar. La Tulcea este același de 12 ani, sub toate guvernele, plus vreo câțiva ani în care a fost prefect. Cum să nu-l știe! Dar afirmația vine să confirme relația cu autoritățile - "nu-mi pasă cine sunt și ce spun", indiferent cât de (in)competente ar fi. Întrebați-l câți angajați ai fermei au porci acasă (eventual crescuți liber prin balta) pentru că în urmă cu un an a ridicat interdicția de biosecuritate și tainul de despăgubire. Trist ce se întâmplă, dar documentați puțin și veți vedea și altă perspectivă.

Cătălin Tolontan  •  5 august 2018, 11:43

@Tulcea: intelegem ce spuneti, dar una e ”sa se stie”, si alta e sa actioneze autoritatile. ANSVSA e obligata sa deruleze o sumedenie de activitati pe care nu le-a facut ca sa previna epidemia. Ea tot ar fi existat, dar depinde care-i intinderea si cite ferme si gospodarii sunt afectate.

Andrei F  •  5 august 2018, 11:44

@V1ad • 5 august 2018, 10:27 Domnule compari merele cu perele...Habitatul din Delta este unic in Romania...Cum poti compara cu alta zona din tara...?In plus ...Dunarea este maritima la Tulcea si constitue si asta inca o sansa de raspandire a pestei care la Satul Mare nu exista.De altfel se spune ca pesta care acum a ajuns in Romania ,,s-a dat jos,,in Georgia .Resturile alimentare de pe un vapor au fost date la porci ca hrana...Investitorul din Tulcea desigur ca este suparat...Din articol nu am inteles ca la el in ferma porcii erau bolnavi...Deci se poate ca nici sa nu conteze daca porcii erau bolnavi sau nu...Investitorul dincolo de suparare este luat si de val.Afirma ca el avea mancarea *** la un kilometru de ferma si prin asta era protejat...In cazul pestei nu conteaza....Asa cum oamenii poate transmite boala prin haine sau incaltaminte ,asa se poate ca cerealele sa fi fost deja infestate pana la recoltare...Investitorul arata ca are neincredere in autoritati ,se intreaba daca o sa fie despagubit corect si are dreptate sa se teama...Asta este inca la viitor...Si la cat am urmarit subiectul eu inca nu am inteles ce este de facut...Mari specialisti apar la tv. si afirma ca mistretii nu trebuiesc impuscati desi si ei transmit boala...Nu-i intreaba nimeni de ce numai porcii domestici trebuie impuscati...Pana una alta mistretii inca nu au pasaport si nu se tem de autoritati,circula liber si probabil ca deja ataca lanurile de porumb deci,transmit boala mai departe...Singurul argument bun pe problema era daca demonstrati ca mistretii din NV tarii sunt mai ,,curati,, ,mai civilizati...Eu inca nu am auzit un specialist care sa ma convinga cu o solutie a problemei...Bulgarii au luat masuri si in ce priveste porcii mistreti si ei par mai specialisti deoarece se mai confrunta cu inca o boala pe granita cu Turcia...Si sa stiti ca si fermierii bulgari sunt nemultumiti...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gogu  •  5 august 2018, 11:50

de ce este branescu geronimo vinovat: daca se faceau inspectiile in exploatatii in perioada martie - aprilie boala era depistata si izolata de ce n a vrut domnul geronimo SA FIE BOALA DEPISTATA sa apara public sa spuna oricum numele lui o sa fiel legat de pesta porcina politica si distrugerea profesiei de medic veterinar

dinamo_fan  •  5 august 2018, 12:04

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tulcea  •  5 august 2018, 12:40

Nu "s-a știut" așa, din bârfe. Au fost informări sistematice, comisii și comitete. Măsuri insuficiente, clar. Dar nu ăsta era sensul intervenției mele - ci raportul intervievatului cu autoritățile, bune sau proaste. Când ești un angajator cu 500 de votanți și 20 de milioane afacere, oricum nu-ți spune nimeni ce sa faci și nici nu te controlează. Plângem afacerea prăbușită, dar nu ne interesează cum a fost autorizată o asemenea fermă pe malul Dunării, la câțiva metri de o zonă greu de controlat veterinar. Ani de zile ferma și fabrica au dejectat în Deltă/Dunăre, era ieftin. Uite că natura este uneori ironică.

Eduard Dracul  •  5 august 2018, 12:48

@Valerian: sa nu politizam, va rugam, ca nu asta e ideea. Faptele nu au culoare politica, omul povesteste ce i s-a intimplat si cit de tirziu l-au anuntat autoritatile. Daca un complex cu ferma de 48.000 de porci, abator si fabrica, in total 500 de angajati, nu-l previi din timp si nu-l ajuti cand tu stii de un an ca sunt focare in Romania, de ce existi tu, Guvern si ANSVSA?! Ba chiar TREBUIE politizat! Ce ferma are fisu' lu' dragnea? Aud? DE PORCI! Elimini concurenta si faci mai multe ''meleoane'' . Cum se face ca premiul la joker categoria I s-a castigat in TELEORMAN? poate nu stiati dar face *** nunta! *** Inca un amanunt. DA, TREBUIA ASCUNS focarul de pesta de UE dar trebuiau LUATE MASURI ! Nici eu nu as anunta pesta sau orice epizootie ar fin in Romania. Dar cu siguranta NU s-ar extinde.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian  •  5 august 2018, 12:55

Intelegem! Deci guvernul blestemat il va despagubi pe patron, astfel incat sa si plateasca, intr un final (mai tarziu, prea tarziu...nu in timp real cum face privatul, banca de exemplu, cand apar probleme...sau asta te lasa cu ochii in soare!?), salariile si sa obtina si un profit frumusel. Blestemat guvern!

Mozzie  •  5 august 2018, 13:07

Carniprod alimenta cu produse din carne de porc si carne de porc mai bine de jumatate din orasul Constanta. Igiena impecabila la toate magazinele. Marfa de o calitate cum rar gasesti. Acum pe vitrina acestor magazine stau afise care anunta ca sunt inchise. Lumea este indignata, nu doar producatorii constata ca guvernarea asta nu face nimic pentru a scurta acest gol de functionare al fabricii ci si consumatorii. Este o tragedie. Ii auzeam pe unii ca ei mananca doar pui. Ei bine, in lipsa carnii de porc si al mezelurilor se vor scumpi toate sortimentele de carne pent5ru ca va creste f. mult cererea la ele. Daca se scumpeste carnea ceilalti de ce sa stea pe loc, vor mari si ei la produsele lactate, de panificatie, legumele samd Asta pentru ca niste autoritati alese in 2016 nu-s in stare sa ia LA TIMP niste masuri de identificare si izolare imediata a virusului. Nu politizam dar nici sa ne facem ca nu vedem unde-s adevaratii vinovati nu putem. E viata noastra in joc, si-asa abia ne mai ajungem cu banii.

Damian  •  5 august 2018, 13:11

Orice afacere are riscurile ei. Tolontane, ai intrebat ce medici veterinari are angajati? Orice fraier poate afla ca nu exista semne ale bolii decat foarte tarziu si ca mortalitatea e 100%. Sa zica merci ca-i da statul despagubiri. Basescu-i lua casa si-l dadea in judecata ca a contaminat Romania.... ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ion Iliescu  •  5 august 2018, 13:25

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

P.M.  •  5 august 2018, 13:35

ANSVA există degeaba!!!dumneavoastră domnule Tolontan aveți idee câte din fructele și legumele importate din Bulgaria,Turcia,Olanda sunt pline de pesticide cu mult peste limita admisă?domnule Tolontan știți că aceste practici de care scrieți de ani de zile nu se vor schimba decât atunci când majoritatea locuitorilor țării va realiza că toți,dar absolut toți politicienii țării fac parte din mafia și oculta internationala iar cei puși să apere și să păzească interesele și integritatea românilor nu fac decât să le fie subordonați pentru a și păstra beneficiile și avantajele ce le au obținut prin numiri politice?!?când lumea va realiza că doar o răsculare majoră a populației va face să se schimbe aceste practici criminale care duc la moartea românilor,atunci veți ști că nu ați scris degeaba de aceste practici de neînțeles pentru un om neinformat.

Cristi  •  5 august 2018, 13:35

De ce nu căutați puțin pe net sa vedeti pozele din campania electorala in care Ciuleac a participat în reclame alături de PSD? A facut campanie pentru Teodorovci,sunt poze,nu va mai agitati atat sa îl victimizati pentru ca va folosește în campani politica împotriva actualei guvernări,a sprijinul PSD si in campania din 2012,si in 2018,sunt reclame in toate ziarele vremii,acum face pe victima,ipocrit.

betina  •  5 august 2018, 13:49

pai boala asta e de un an in zona ...si e fatala ....Pai cum de nu i-au murit porcii de "buna voie" pana acum? Despagubirile care se vor da ...sunt din banii nostri .....Va creste pretul la carnea de porc ......si vor aparea alte firme importatoare ....care sa faca profit .Asta-i toata afacerea .Inte timp mistretii circula liber pe ogorul meu ....

Adrian  •  5 august 2018, 13:56

Te rog Cătăline investighează si situația danezilor de la PREMIUM Porc. La Fantanele la doar 80 om de Tulcea. E liniște totala la ei...

Vitrina  •  5 august 2018, 14:07

M-ar interesa sa aflu (poate si pe cei din servicii) cine va umple golul comercial in urma disparitiei Carniprod. Cred ca merita sapat

Rebel  •  5 august 2018, 14:08

Eu cred că asta este cea mai mare măgărie. Cred că sa dorit întreruperea, pentru o perioadă a fermelor, a producției de procesare a cărnii de porc și asta cu o foarte mare Dedicație pentru una doua firme cu același profil care era prea în spate, în spatele firmelor cu oarece tradiție și care de-a lungul timpului și-au creat un vad cu livrare sigură și regulată, ceea ce, "firmele 2 la nr. mici, dar care nu putea să se ridice mai rapid și să se îmbogățească" sa făcut această mare măgărie. În spatele acestei "peste porcine" este o mare influență politică pentru o îmbogățire sigură și rapidă fără riscuri, pentru că din păcate riscurile concurenței au fost îndepărtate. A fost un plan extraordinar de bine pus la punct, pentru că în spatele acestei mizerii politice mai sta ceva. Deja s-au făcut precontracte cu mult timp înainte, și altă firmă cu dedicație va importa la greu având cale liberă la îmbogățire. Afacerile Tel Drum nu au ieșit cum a trebuit, la fel și Insula Belina, dar pe asta cu "pesta porcină" n-o mai dărâmă nimeni. Culmea "ei" știu foarte bine că pentru cei mulți nu va rămâne decât " teoria conspirației"

Cătălin Tolontan  •  5 august 2018, 14:09

@Rebel: probabil ca planul extraordinar de bine pus la punct e sa fie incurajata incompetenta si lipsa de integritate. E suficient, restul vine de la sine.

Rapidistul  •  5 august 2018, 14:21

De pesta sa stie din august 2017, la Satu Mare. Au fost nenumărate vizite ale oficialităților in judet plus comisii de la UE. Nu vreau sa cred ca investitorii nu au fost anunțați de pesta. Luati presă locală. O sa vedeti ce actiuni s-au întreprins si din cate stiu următorul focar a aparut la Satu Mare la mult timp dupa primul, timp in care s-au întreprins multe actiuni de prevenire. La vamă H almeu s-au confiscat produse din carne de porc contaminate. Noi nu stiam ca si in Tulcea a aparut tot in anul 2017. Dar daca tu ca stat ai avut doua focare in 2017 si pesta a explodat in 2018, atunci inseamna ceva nu ai facut bine ceva.

Toader  •  5 august 2018, 14:26

Hemoragie internă fac porcii cu pesta porcină africană. Fabricile de porci, de animale în general, sînt infestate de șobolani (mâncare și mizerie). Pentru stîrpirea lor se foloesc otrăvuri anticoagulante ce duc la hemoragii interne și, de cele mai multe ori, moartea șobolanului.

JFM  •  5 august 2018, 14:40

Un lucru e cert. Despagubit sau nu (una e promisiunea pe hartie a unor politruci incompetenti si alta e sa te vezi cu banii in cont) omul sigur nu va mai continua. Si nici altii ca el. O asemenea neglijenta te costa sanatatea, daca ti se intampla si a doua oara iti pierzi mintile. Asa ca aici e raspunsul la intrebarea retorico-populista " dar noi de ce sa nu facem, nu suntem in stare?" Ba da dar nu e suficient sa faci, trebuie si institutiile Statului sa-si faca treaba la timp ca sa nu ti se intample nenorocirea.

Sam  •  5 august 2018, 15:05

Fără să mă gândesc încă la o apocalipsă sau că se "scutură" Pământul de noi, citim tot felul de știri cu ce se întâmplă în lume, referitoare la animale: orca care își plimbă puiul mort de câteva zile, reni care stau la răcoare în tuneluri auto etc. În contrast cu acestea, este știrea cu cei de la Bacul din Galați care fac dezinfecția de mântuială pentru PPA.Cred că și alții fac la fel. Am citit articolul despre PPA de la adresa http://m.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/pesta-porcina-africana-se-transmite-la-omi_16954. Nu sunt specialist, dar cred că nu avem logistica necesară să ținem în frâu PPA. Posibilitățile de transmitere depășesc posibilitățile noastre de combatere. Probabil se va extinde la nivelul întregii țări și se va opri de la sine când va vrea Dumnezeu. Însă când cineva pierde, altcineva câștigă ( de exemplu firmele de dezinfecție). Lidl aduce carne din Ungaria. Un medic veterinar "se bucura" într-o intervenție la radio că nu vom mai crește porci în gospodării din cauza PPA. Apropo de veterinari, în decembrie când se sacrifică porcii, există și localități în România unde nu poți testa carnea pentru că nu sunt la serviciu. Ironic, prin manipularea genelor pot fi create animale cu caracteristici deosebite, dar nu a fost creat un vaccin pentru pesta porcină. Aș vrea să știu originea și calitatea cărnii tocate sau tranșate din magazine, micii, mâncarea gătită de la Cora, Auchan etc, cum suntem noi protejați...doar de Dumnezeu.

Andrei F  •  5 august 2018, 17:00

Am vazut emisiunea de pe B1...Fiecare vorbeste ce vrea...Totusi invitatii au recunoscut ca este o boala noua,necunoscuta...Ca se poate propaga si prin tantari si pasari necrofage!!!Cat am ascultat eu nimeni nu a vorbit de targuri de animale ci de...,,de ce nu este afectat si Teleormanul ca si ala are firma,,?...ca porcii mistreti au vost infectati voit de ucrainieni si goniti in Romania....ca strainii vor sa distruga acest sector economic...!!!Se vorbea de paduri incendiate de ucrainieni pentru ca mistretii sa vina la noi!!!!Domnul investitor desigur suparat ca afacerea este distrusa ,asteapta despagubiri dar ...putin o sa-l ajute din pacate.Asta a fost in prima parte...In a doua parte apare Geronimo si stupoare!Realizatorul emisiunii nu mai este caustic...Geronimo spune ca s-a aplicat o lege din 2016 ,ca focarul din Satul Mare a provenit de la produse introduse in tara din Ucraina,ca in Salaj pesta este prezenta la mistreti...In Tulcea se vorbeste de mistreti si ca boala a inceput pe 10 iunie 2018 si se propaga cu un vector legat de specificul lacustru in continuare...Deci nu a vorbit nimeni de un focar de pesta in 2017 in Delta -cum se spune in articol...Daca cautam articole pe tema gasim alte rezultate.De ex:,,Potrivit solicitării Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), în perioada mai 2017-mai 2018 ar fi urmat să se captureze 120 de exemplare de mistreţ în 10 fonduri de vânătoare situate la graniţa cu Ucraina, respectiv Somova, Sireasa, Stipoc, Tatanir, Popina, Sulina, Ligheanca, ***ţa, Cardon şi Partizani.,, radio Constanta....,,Direcţia Silvică a început acţiunile de extragere controlată a mistreţilor din Delta Dunării, necesare pentru ca medicii veterinari să stabilească dacă virusul pestei porcine africane (PPA) circulă în această zonă a României. ,,DC News

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  5 august 2018, 17:01

@Andrei F: observatiile dvs la adresa celor spuse in emisiune sunt corecte, au existat insa animale infectate si in 2017 in Delta si oamenii se vor lamuri in curand cine spune adevarul si cine si ce a facut concret. Multumim!

constantin  •  5 august 2018, 17:32

No Johny pune problema foarte bine. Câte cazuri de PPA, în rândul mistreţilor, au raportat fondurile de vânătoare? Că dacă au avut foarte multe cazuri şi nu au informat autorităţile, atunci aici este marea problemă, să nu spun criminalul... Bănuiesc că autorităţile, avertizate fiind de PPA din jurul nostru, se informau cu privire la situaţia din efectivele de mistreţi. Era un indiciu preţios. Se informau? Dacă da, au fost informate corect? Că dacă în rândul mistreţilor mortalitatea nu a fost la cote alarmante, atunci nu mistreţul a adus PPA... Poate că am importat furaje din ţările care au acest tip de pestă? Cine? Când? Nu cred în această ultimă posibilitate, pentru că focarele de PPA s-au declanşat la graniţa cu Ucraina (Satu Mare şi Tulcea), acolo unde efectivele de mistreţi sunt foarte numeroase. Şi atunci rămâne întrebarea: De ce nu avem mortalitate la cote ridicate în rândul mistreţilor? Nu avem sau nu se raportează? Cu ce riscuri? Situaţia aşa cum o ştim până acum nu are logică. Ucidem 48 000 de porci într-o fermă care, din câte aţi spus, are toate măsurile de siguranţă luate (muncitorii nu intră cu hainele de acasă şi fac duş înainte de accederea în fermă), dar în rândul mistreţilor, care circulă liber şi nu se pot lua măsuri de siguranţă, nu există mortalitate.... Ceva este putred. Cineva minte. Un control riguros pe fondurile de vânătoare ar fi indicat? Că dacă au avut cazuri multe şi au minţit în raportări, eu sunt sigur că pe teren putem descoperi adevărul. Nu cred că au reuşit ei să ascundă atâtea cadavre, precum Cioacă pe Elodia. Chiar nu este posibil. În concluzie, toţi spun că PPA a fost adusă de mistreţi dar nu avem mortalitate în masă în rândul acestora. Suntem de acord că acestă concluzie nu poate fi adevărată? Eu cred că da. Există o singură posibilitate ca ea să fie adevărată: mistreţul a devenit imun la PPA. Dacă suntem dispuşi să credem în SF-uri... Eu nu sunt dispus. La cât de puternici sunt cei care gestionează fondurile de vânătoare din ţara asta, eu nu mă aştept ca adevărul să fie descoperit uşor. Mai ales că nici cei care lucrează acolo nu sunt dispuşi să vorbească, pentru a nu rămâne fără loc de muncă. Ştie cineva ce mortalitate s-a înregistrat în rândul mistreţilor din Deltă? La cât de rapid evoluează PPA ar trebui să fie un dezastru în Deltă. Ar mai fi o întrebare de pus, deşi pare că nu are sens. Avem pestă porcină africană în România? Pentru aflarea adevărului, un detectiv bun ar trebui să clarifice toate aceste întrebări.

eu  •  5 august 2018, 18:22

pesta porcina este in parlament si uimitor nu se inchide unitatea, ba se premiaza la greu

de pe ‘ici ‘sa  •  5 august 2018, 18:30

ba din contra d-le Tolontan( ca raspuns la Valerian), faptele au culoare politica din ce in ce mai mare.

gicapuia  •  5 august 2018, 19:13

Sa-mi explice cineva un lucru. 1.Daca nu e periculoasa pentru om de ce nu pot sa tai porcul sa-l maninc si mi-l iau si il ard ? 2. Nu se poate face o analiza in prelabil?

Andrei F  •  5 august 2018, 19:21

@ Tolontan Chiar am cautat sa ma informez! Sa stau cateva ore dupa B1 care a impartit subiectul in doua...e mai mult decat am privit B1 in ani de zile!!!Daca ati urmarit emisiunea: nu a frapat ca ,,specialistii,,vorbeau pe o limba si Geronimo pe alta? De ex.: specialistii criticau ingroparea animalelor! Vine Geronimo si spune ca ingroparea animalelor este perfect legala ,chiar indicata de europeni!Spune ca incinerarea ar fi putut extinde molima ,inceneratoarele nefiind in focarele bolii si ar fi implicat transportul prin zone ,,sanatoase,,...Apoi...Geronimo nu numai ca nu critica oficialii din 2016 dar chiar spune ca a implementat o lege- sau regulament...- despre pesta porcina africana intrata in vigoare in 2016!!!Si eu zic ca raportul europenilor din isnuarie- februarie cuprindea tocmai ce s- a facut sau nu in 2016...In emisiune s- a vorbit de porci neinregistrati,nedeclarati,transporturi acum neautorizate din acele zone...Autoritatile nu au,,autoritate,,...si asta este o cauza...

??????  •  5 august 2018, 19:23

@Opinați că pagubele ar trebui imputate partidelor care guvernează ?

Andrei F  •  5 august 2018, 20:03

@ Gicapuia Din ce am auzit de la ,,specialisti,, ...Ei distrug tot din focare pentru ca alta masura nu au!!! Nu exista vaccin,nu exista medicamente...Daca se consuma porcii din focare pentru ca acea carne nu face rau oamenilor boala se raspandeste in randul *** si este mortala!,,Specialistii,,au concluzionat ca pesta porcina asa a ajuns prima data in Romania: in Satul Mare focarul a provenit de la produse din carne contaminate aduse din Ucraina...,,Specialistii,,spun ca in Bulgaria sau alte tari nu se poate intra cu nici un produs din carne...Deci se poate sa tai porcul si sa- l mananci dar se poate ca pentru mult timp din aceasta cauza sa nu mai vedeti porci vi nici la Zoo...De asta porcii sunt omorati si nu sunt consumati...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan65  •  5 august 2018, 20:28

deci sa ne intelegem:domnul Tolontan nu e suparat ca l-au nenorocit pe ala si i-au omorat 48 de mii de porci,ci este suparat ca nu i-au omorat porcii cu un an inainte si omului i-a mai mers afacerea un an de zile,timp in care companiile straine puteau vinde mai multa marfa .

Cătălin Tolontan  •  5 august 2018, 20:29

@dan65: nu interpretati, va rog, ce spun, pentru ca veti vedea, cu usurinta, ca nu am spus niciodata asa ceva.

Ni vu, ni connu…  •  5 august 2018, 20:43

"-Cum nu știți? E subprefectul județului [...]! -Nu știu nici cine sunt ei, nici cum îi cheamă"... :)))))) Vezi cum si-a facut asta micuta lui ferma de 60000 de porci? ...plus abator, plus... Fara sa cunoasca pe nimeni, spune el! :))))))) Nici usturoi n-a mancat gura lui, si nici nu-i miroase... Nici astrele de pe cer nu se misca mai bine decat el. Ia vezi ce functie ocupa asta in 1989, daca are ceva dosarel de "colaborator" prin arhivele de la CNSAS, si toate vor deveni explicabile.

Lumeee, lumeee! Se aduce la cunostinta…  •  5 august 2018, 20:56

@ gicapuia, 19:13 1) Pentru ca porcul trebuie omorit pe loc, sangele va fi lins de caine si de pisica si ciuguilit de gaini, si apoi cadavrul plimbat in remorca tractorului, prin sat (cum am vazut o fotografie in zilele precedente, 10-12 cadavre de porci lafaindu-se in remorca deschisa, la soare, ii voiau bronzati gata la pirlirea cu benzina, ca incineratoare nu exista!), ca sa se raspandeasca virusul in sat. Iar apoi il blamam pe Geronimo ca a spus ca trebuie ingropate cadavrele. 2) In Tara lui Papura Voda al Statului Paralel nu se fac analize! Eventual de urina, dar si alea GRESIT. Iti spun din experienta proprie.

florin  •  5 august 2018, 21:06

48 de mii plus 19 mii inseamna 67 de mii de porci sacrificati preventiv, fara ca fermele de porci sa aiba macar un porc care sa aiba vreun simptom de infectie cu virusul lu peste prajit. "Avertizat din februarie 2017 de Comisia Europeană că nu face suficient pentru prevenirea pestei africane, Guvernul susține că și-a îndeplinit datoria". Deci pesta africana astepta dupa colt din februarie 2017 si pana in iulie 2018, sa prinda momentul potrivit,ca un talhar cu rabdare si experienta. Eu nu inghit galusca asta. Am avut ani buni interdictie la exportul de produse din care de porc, tot pe motiv de pesta porcina. Din cate imi aduc aminte, prin 2010 sau 2011 s-a ridicat, interdictia fiind pusa, evident, tot de comisia europeana. Se pare ca aveam deja excedent comercial prea mare pe carnea de porc... As fi curios cati porci chiar au murit de "pesta porcina africana" si cate cazuri ar trebui sa fie pentru a fi stabilit un focar, respectiv epidemie.

Vali  •  5 august 2018, 21:32

Cataline, daca nu scapam de politizarea institutiilor nu vom rezolva nici o problema pentru ca nu intereseaza decat perceptia publica nu problema, oricum nu sunt pregatiti profesional de aici si comunicarea inter institutionala care este un dezastru. Depolitizarea Institutiilor....e doar un pas ...dar f important

utraian  •  5 august 2018, 22:20

De ce nu i-au prevenit din timp? Nu e clar? Pentru ca nu le pasa, dom'le. Trebuia sa stiti deja.

Comentează