miercuri, 9 mai 2018, 6:55
Dragoș Pătraru sau Doina Gradea?
Alegerea celui mai mare partid de stânga din România este simplă: mergem pe mâna președintelui TVR, Doina Gradea.
Ea vine la comisia parlamentară și vorbește fără să fie deranjată.
Până și pe Florian Coldea, temutul șef al SRI, parlamentarii l-au supus întrebărilor de s-a apucat omul să citeze din Biblie.
Ieri însă, tăcere din partea aleșilor.
Greu de găsit un precedent de îngenunchere parlamentară precum în cazul șefei TVR.
Momentul seamănă cu cel creat de Elena Udrea, în 2009, când s-a prezentat în fața comisiei de anchetă a Parlamentului României.
I-a sfidat.
Elena Udrea și Doina Gradea le-au spus ce au vrut și au plecat.
Cum să vii în fața reprezentanților acționarilor tăi, pentru că asta reprezintă parlamentarii în speța TVR, și să le vorbești ca unor elevi?
Imaginați-vă scena monologului cu un director de la o companie privată sau cu un candidat în fața alegătorilor!
De teama de a îndeplini ordinul de vârf, PSD a uitat că Dragoș Pătraru, Mihai Radu, de la Cațavencii, și ceilalți jurnaliști de la ”Starea nației” sunt singura echipă de pe TV care propune sistematic și apăsat teme de stânga pentru un public cotidian masiv.
La TVR, ei discută aproape seară de seară:
Această agendă nu este întâmplătoare.
Nu i-a pus nimeni să dezbată teme de stânga, pur și simplu s-a adunat la ”Starea nației” o masă critică de gândire orientată spre ideea de șanse egale, de investiții în educație, de încercarea de a monitoriza comportamentul multinaționalelor.
Nu sunt acestea și temele legitime ale unui partid de stânga, nu sunt promisiunile PSD către electoratul său?
Ba da, însă asta nu îi oprește să meargă acum pe mâna Doinei Gradea, a cărei activitate profesională se poate rezuma exact invers!
Vreme de peste un deceniu la ProTV, Doina Gradea a fost un nedeclarat, dar extrem de puternic corporate affair.
Omul celor puternici care trebuie să devină și mai puternici.
Nu înseamnă că Pătraru e perfect și Gradea e minus absolut, ci doar că joacă roluri complet diferite.
Înregistrările cu Gradea din TVR arată că aplică fix aceeași strategie în televiziunea publică.
Să fie ”ăi mari” mulțumiți, fie că sunt PD-L, PNL sau PSD.
În schimb, angajații sunt niște atârnători, merită arși, tăiați.
Iar publicul și temele sensibile nici nu există în dialogurile Doinei Gradea.
Vorba regulamentului pe care se apucase să-l dea oamenilor și pe care l-a retras după ce presa l-a mirosit: temele sensibile să se alinieze politicii editoriale a TVR!
Iar politica editorială o fac, evident, cei tari.
Interesant moment!
Are și media din România o voce care se putea înfrunta pe teme sociale cu Moise Guran, căci asta este Dragoș Pătraru, un balans la Guran, iar PSD s-a decis să o înlăture.
Și Guran, și Pătraru sunt puternici, credibili și au un public fidel.
Nici nu realizează PSD ce dezechilibru va crea și cum, discutând în general, ajung oamenii să-și hrănească frustrarea din discursul lui Orban, Putin sau Erdogan dacă le iei și dreptul de a fi reprezentați în media și în societate!
Când subminezi întrebările legitime ale unui realizator TV stângist de succes, hrănești teoria conspirației.
”Sarcina democrației sociale nu este să tempereze dorințele conservatoare ale populiștilor autoritari. Ci să proiecteze o alternativă puternică ce se potrivește nevoilor și pasiunilor majorității plebee educate și angrenate în rețea a forței de muncă”, scrie Paul Mason în eseul său intitulat ”Cum să depășești frica de libertate”, apărut la noi în volumul ”Marea regresie”, la Editura Art.
”Majoritatea plebee educată”.
”Oamenii angrenați în rețea prin forța de muncă”.
Acesta este publicul lui Dragoș Pătraru.
Ce ironie!
De la Digi 24, emisiunea ”Starea nației” a plecat înainte de a fi acceptată, pentru că șefii elitiști și neoconservatori ai redacției îi considerau pe cei din echipă ”prea stângiști și populari”.
Iar din TVR, televiziune ajunsă pe mâna unei grupări care nu face nici jurnalism și nici serviciu public, Pătraru va pleca tot pentru că e prea social, neînduplecat și popular.
Căci dacă nu avea succes, nu deranja pe nimeni.
***
Într-un interviu pentru Antena 3, Liviu Dragnea mărturisea sincer că serialul său TV preferat este ”Madam Secretary”, o producție CBS.
Tea Leoni joacă în rolul secretarului de stat al SUA.
Ca orice personaj ideal, Tea Leoni este eficientă, empatică și umană, calități greu reconciliabile în politica reală.
La un moment dat, un omolog dintr-o insulă din Pacific moare când se afla în aceeași cameră cu Madam Secretary.
Imediat, o campanie pe net, concentrată și agresivă, o prezintă drept autoarea crimei.
E o ipoteză copilărească, dar care prinde la o parte din public pe baza teoriei conspirației.
Tea Leoni este uluită și ea de cât de repede se întind minciunile.
Mobilizează resursele statului pentru că ”nu există democrație fără fapte”.
Reușește să afle cine sunt autorii campaniei și descoperă că asistă la o încercare a Mafiei de a ține sub control statul al cărui ministru de externe murise.
”Nu putem fi împreună fără să stabilim o bază comună a adevărului”, spune ea.
***
Dragoș Pătraru și Doina Gradea sunt în meserii diferite.
Pătraru aleargă după fapte și le comentează așa cum îi duce capul pe el și pe echipa lui.
Gradea se străduiește, că asta e meseria ei, să creeze o realitate contrafactuală, una în care cei mari câștigă mereu. Cu ea acolo, TVR nu va face niciodată marile emisiuni de investigații de care se tem corporațiile globale în fața televiziunilor publice serioase: BBC, ARD, ZDF, RTVE, France Télévisions, RAI.
Poate că n-a înțeles exact pentru ce a optat, dar asta a ales Liviu Dragnea, exact invers decât ce ar fi făcut Madam Secretary.
Stan • 9 mai 2018, 7:35
Daca cei care duc pe mai departe "standardul democratiei" nu au inteles ca "fostii" lor tatici - oale si ulcele astazi, atunci cand aveau o "problema" cu unul care isi dorea "libertate si egalitate"- prima grija a lor nu era aceea de a-l "rejecta" ci alta, mult mai eficienta...aveau si o vorba de duh - orice pas INAINTE este de fapt...un sut in cur !!! Deci, nu inteleg de ce nu folosesc aceasta teorie...Eu, personal, in locul lui Dragnea, presedintele TVR l-as fi pus pe ....DRAGOS PATRARU !!! Atunci, sa te tii...!
Paul • 9 mai 2018, 7:40
Tolo, o fi avand Patraru succes la public, dar stilul lui e la fel de gretos precum al colegilor de breasla pamfletari Mircea Badea si Radu Banciu. Ca are sau nu mai multa substanta, pentru mine e irelevant. Astfel de personaje imi repugna in secunda 0. Ai putea sa apari si tu mai des pe sticla, cu siguranta ai lua o parte din "publicul educat" stangist a lui Patraru.
Cătălin Tolontan • 9 mai 2018, 7:41
@Paul: Intotdeauna ne imaginam ca suntem mai buni decit cei care fac lucrul acela concret. Nu e cazul. Nu sunt un jurnalist de TV. In schimb, Guran, Patraru, Badea si Banciu au dovedit ca stiu sa faca emisiuni cu audienta si mesaj.
sundance kid • 9 mai 2018, 7:47
Tipul asta DRAGOȘ PĂTRARU chiar imi elibereaza endorfine cind ii urmaresc emisiunile . Nu sufera comparatie cu Moise Guran ! Tipul e chiar si peste Mircea Badea .
gabriel valeriu • 9 mai 2018, 7:47
Ar fi valabila mirarea daca PSD ar fi, intr-adevar, partid de stanga! Dar nu e! Mai mult, nici partid politic nu e, pentru ca partidele politice sunt constituite pe fundamente ideologice, in timp ce asa-zisele partide politice romanesti nascute in final de secol au la baza complicitati vinovate cu trecutul, fuga de raspundere pentru crimele facute in numele statului in vechiul regim si legaturile de rudenie. Toate astea pentru un singur obiectiv real: conservarea controlul accesului la resurse si exclusivitatea accesului la resursele acestei tari. Aceasta le-a fost ideologia, asa ca nu pot fi banuiti ca i-ar interesa, altfel decat formal, de fatada, segmentul social pe care pretind ei ca l-ar reprezenta. Cat priveste "Nici nu realizează PSD ce dezechilibru va crea..." sa fim seriosi! Asa functioneaza statul roman de multa vreme, prin crearea de dezechilibre pentru a avea apoi motiv "legitim" de interventie! E vechiul joc perfid de tip pompierul-piroman.
Jules • 9 mai 2018, 7:51
Ceva gen bate calul sa priceapa saua!
ducu • 9 mai 2018, 8:22
Nu se poate compara niciodata Guran cu Patraru!? Asta si numai plecand de la anuntul de inceput al emisiunii lui Patraru: Acesta este un pamflet...
Gambeta • 9 mai 2018, 8:32
Sa fim seriosi! Patraru este un circar si pe deasupra nu este deloc neutru politic, cum ar trebui sa fie cine vorbeste la TVR.
Cristian • 9 mai 2018, 8:37
Doina Gradea este simbolul ipocrizieie la romani - cat timp esti pe un scaun caldutz si platit bine, iti permiti sa fii de partea corporatiilor si sa biciuesti *** (ca n-ai nimic de pierdut). In mintea doamnei Gradea, TVR-ul ar trebui sa fie tot un fel de Digi24 adica pro-atlantic, pro-stat-paralel, pro-corporatii si elite. De asta Moise Guran nu si-a regasit locul la Digi, ca in loc "sa-si vada de treaba lui" a sarit la jugulara lui Nicolicea intr-o emisiune. Ori, sa faci asta, in opinia doamnei Gradea, e ca si cand ai musca mana care te-a hranit. Dupa doamna Gradea in lumea asta sunt doua categorii - aia de sus care trag sforile si aia de jos asemeni lui Patraru, care fac munca de jos si atrag audienta. Problema este ca, nu numai la TVR ci si in alte locuri lumea s-a cam saturat de atitudinea de tip "stapan-sclav" a celor de sus. De asta multe corporatii din Romania nici nu mai gasesc angajati dispusi sa se puna intr-o astfel de pozitie (ca lumea si-a dat seama despre ce e vorba) si ca muncind intr-un astfel de sistem de relatii sociale, nu vei progresa niciodata profesional si financiar si vei ajunge sa lingi blidele bogatilor si elitelor.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
florin • 9 mai 2018, 8:38
Guran e de dreapta? Cred că glumiți. De la un timp e de stânga de manual. Instigă la proteste, propagandă pro pensii "private", care bineînțeles că nu sunt private etc etc. Apropo, pilonul 2, adică vreo 2 miliarde de euro pe an, intră tot la cheltuieli cu asistența socială, adică ăia 14%. Și nici pesedeul nu e de stânga sau dreapta, e o căpușă mare și lată care e de nedezlipit de pe un corp muribund...
Florea • 9 mai 2018, 8:39
Dati dovada de o naivitate nemaipomenita. Psd'ul din zilele noastre n-are treaba cu stanga sau alte doctrine sociale, are treaba cu acapararea puterii si subjugarea justitiei. Din temele pe care spuneti ca le abordeaza patraru, pe care le-ati vazut dezvoltate in ultimul an si jumatate??? Programul de guvernare al psd este unul singur - cum sa scape dragnea de puscarie, si cum sa-si albeasca trecutul astfel incat sa poata fi prim-ministru. Patraru va putea sa critice dna in continuare pe youtube, si sa vedem cine mai indrazneste sa miste in front la tvr (totusi bibicu dragnea da banii acolo, de la guvern, si pe banii lui sa ii se faca opozitie, asa ceva nu se poate accepta). PS: eram ironic acum, nu-mi raspundeti ca banii de la guvern nu-s ai lui dragnea, ci ai nostri, ca chiar n-o sa cred
enduroyz • 9 mai 2018, 8:39
Cred ca tot la dumneavoastra d-le Tolontam am vornit saptamana trecuta despre exact ce spuneti dumneavoastra acum . Fu am spus ca Dragos Patraru are niste subiecte pertinente, nu a exagerat cu critica la adresa pesedistilor cum era pe vremea matrozului scufundaseu cand toate pupezele din asa zisa societate civila erau ingramadite in TVR si stateau calare pe pesedisti , doar pe pesedisti . Nu este cazul ca Dragos Patraru sa fie scos din grila de programe , sub nicio forma , si va spun eu care am fost simpatizant pesedist , doar simpatizant , fara absolut niciun fel de beneficii . PSD-ul daca il va da afara pe Patraru isi va da singur cu stangul in dreptul , isi vor pune singuri piedica si vad ca se straduiesc mult, inca de anul trecut cu ordonanta 13 , daca nu gresesc . Trebuie sa-i critice cineva pe cei din politica si nu numai pe cei din politica iar eu cred ca Dragos Patraru o face foarte bine , fara accente pedeliste sau pesediste , este foarte ,foarte moderat .
Cătălin Tolontan • 9 mai 2018, 8:40
@enduroyz: da, intr-adevar Patraru e egal de aspru fata de toate partidele sau oamenii politici, ceea ce este vital pentru un post public national.
Mihai • 9 mai 2018, 8:47
de fapt tolontan e deranjat de ce si-au permis parlamentarii sa-i puna intrebari lui coldea.
Andrei F • 9 mai 2018, 8:56
,,Gura pacatosului adevar graieste...,,,Nu ride nimeni? Cum sa fi tu apostolul presei independente si sa te plangi ca la TVR nu o sa mai vina singurul jurnalist care mai avea subiecte de stanga din TVR? Dar ce ne spune asta ? Cumva domnul Tolontan ne spune ca TVR este plina de jurnalisti numai de dreapta? Aoleu,asta- i de bine,asta inseamna deci jurnalist independent?Asta trebuie sa fie TVR?Adica cei care erau nemultumiti de ,,Asta-i hartuire!!!,,spus de cea mai de stanga primarita nu sunt jurnalisti independenti? Cei care au fost angajatii lui Culcer?Cei care sincronizasera retinerile la parchete cu inceperea stirilor? Pai bine stimate domn Tolontan,nu plangeai ca TVR o sa fie raiul jurnalistilor de stanga de cand TVR primeste doar bani guvernamentali si cei de reclama?Eu deja il vedeam pe Dragnea imbracat in port popular invitat de baza la toate emisiunile folclorice cam cum au fost Udrea,Flutur,Boc... Sa te plangi acum ca la TVR nu o sa fie nici un jurnalist cu accente de stanga? Deci nici asta,,curat,,100% de stanga!!!Acest articol este o dovada care ma indreptateste sa repet ca TVR a fost de mult timp tribuna oamenilor de dreapta si ca stanga nu este reprezentata...In plus se eticheteaza si DIGI ca fiind contra stangii si mai naste o intrebare: acest blog este de dreapta sau de stanga( am batut in lemn...).+++++ Habar am cine este Gradea dar daca o sa scoata de la TVR scandalurile politice,o sa mai scape TVR de acei angajati unde trebuie 3 oameni ca sa pui o intrebare,desigur contra stangii si de interes national,daca o sa reia emisiunile vechi de succes sau o sa fie in direct cu ce intereseaza publicul ca sportul ,concerte,filme si mai putina politica spre deloc...cred ca asa TVR are sansa sa- si recastige o parte din public...Domnule Tolontan ,poate va ganditi ca TVR trebuie scoasa din jocurile politice si ca nu este normal ca la TVR sa colcaie numai simpatizantii unei singure culori politice...Desigur dumneavoastra care promovati standardele inalte ,democratice aveti raspuns si stiti cum au fost angajati acesti minunati oameni cu vederi numai de dreapta!!! Sa fi fost o conditie la angajare? +++++ Daca Petraru critica multinationalele- Microsoft...-este bine sa o faca de la o televiziune controlata parlamentar?Dar de ce nu poate face asta DIGi sau tolo.ro?Nu aveti si sunteti jurnalisti INDEPENDENTI???
Cristian • 9 mai 2018, 8:58
Foarte multi oameni din Romania sunt asemeni Doinei Gradea - de stanga pana prind un post caldutz apoi de dreapta. Alde Dragnea la fel... in timpul campaniei electorale sunt lapte si miere pentru popor.. dupa aia, se gudura pe langa Ambasada SUA si corporatii ca catzeii aia morti de foame.
Che Guevara • 9 mai 2018, 8:58
TVR este televiziunea puterii. ProTV si trustul Antena sunt tlevizinile de casa ale PSD. Asta e drama Romaniei. Nu exista nici presa de opozitie la fel cum nu exista un partid serios de opozitie.
Andrei F • 9 mai 2018, 9:23
...si exista comisie parlamentara a PSD? Cum vine asta ca Gradea s- a prezentat la Comisia Parlamentara si PSD nu a facut si a dres...Partidele acelea bune PNL sau USR erau in vacanta? Sau nu sunt bune...sa le amintiti?
alex • 9 mai 2018, 9:35
Nu e egal de aspru fata de toti , sunt de acord cu multe din temele care le abordeaza la emisiuni , insa de curand am aflat si eu ca a lucrat la RTV (ghita tv) si nu doar ca a lucrat acolo ci se presupune ca e un prieten de familie foarte apropiat cu Ghita, si probabil ca nici nu e de mirare in cazul asta ca nu a zis niciodata nimic de ce tampenii se discuta in paltourile acelei televiziuni sau despre patronul ei, si sunt destui idioti care sa ii creada pentru ca lumea e mereu interesata de "senzational" , nu-i asa 0tv (dan diaconescu) ? . In schimb gaseste mereu timp in emisiune sa discute despre ce nu face bine DNA si de ce nu e buna DNA dar asa mai temperat nu la fel de vocal si pertinent cum o face presupusul lui prieten bun S. Ghita , mai lipseste sa ne spuna ca cei amintiti mai sus sunt oameni onesti si ca isi fac doar treaba. Asta din pacate ma duce cu gandul , desi cum am zis mai sus sunt de acord cu multe din temele abordate in emisiune si chiar si cu unele legate de DNA ( e cumva prea mult circ) , ca toate emisiunile si toti oamenii publici au motive asunse pentru care spun ce spun si fac ceea ce fac. Nu poti sa ai incredere in nimeni ca e exact asa cum il vezi sau il auzi. De aici vine duplicitatea, suspiciunea, si apoi ura pentru cel de langa tine (nu ma refer la Dragos Patraru aici , ci la noi tori ca si societate) Sincer as vrea sa vada acest comentariu si sa abordeze o discutie pe tema asta pentru ca avem nevoi de oameni publici onesti mai mult ca niciodata. Spor si nu numai bine!
Andrei F • 9 mai 2018, 9:44
@ Che Guevara Domnule ,articolul de fata tocmai va spunea ca TVR si DIGI sunt contra stangii!!! Trustul PRO este atat de stanga incat la ultimele alegeri presedentiale nu puteai sa intri pe Prosport daca nu serveai politica prodreapta...Acum la o banala emisiune de divertisment Calinescu si Moisescu ridiculizeaza PSD...Inainte Basescu si Udrea erau invitati pana si la emiiunile de umor...Poate gresesc eu...exemplifica pe cineva din trstul Pro care se da cu stanga...
DrIon • 9 mai 2018, 9:54
Ii creditati pe psdisti cu prea multa inteligenta strategica!
Alex One • 9 mai 2018, 10:08
Au ajuns mari realizatori Patraru, putina inteligenta, teatru de brigada artistica de fabrica si ceva bascalie de periferie, si Guran, asta-i ala cu stiinta popularizata pentru coafeze si taximetristi, care ***. cu dispozitivul de anuntat cutremure, de aia unt dati afara de la toate televiziunile. Interesanta inregistrarea discutiei Gradea-Darvariu seamana izbitor cu cea de la FRF Burleanu si gasca.Daca insa inregistarile sunt ale lui Patraru situatia devine mizerabila . Cine va mai discuta ceva in prezenta acestuia sau a altora gandind ca este inregistat pe ascuns iar peste o luna doua,noua, cand te certi cu cineva sau cineva va avea interes sa te compromita, sa apara in spatiul public cine stie ce vorbe neortocsespuse la nervi ? Mda, misto atmosfera,sa tot lucrezi in spirit "colegial". Asa minunati "jurnalisti", filmati-va si *** la greu si apoi "pac la Razboiu' " ! Nene Iancule ramai nemuritor !
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
tamisa • 9 mai 2018, 10:12
Dragos Patraru este, in continut, un fel de John Oliver (vezi HBO), infinit mai lent, in format, insa, nici pe departe o contrapondere, la Moise Guran. Primul este ferm orientat spre o mistocareala penetranta la adresa nu numai a PSD, dar si a oricarui partid/politician surprins in flagant de prostie/ridicol/rea intentie, in timp ce al doilea este obsedat (pe buna deptate, dar fara mari sanse de succes), ca un dascal riguros, sa-i lumineze pe ascultatori (in mare parte, judecand dupa interventiile lor in direct, cam naivi si predispusi sa divagheze irosind timpul emisiunii) in probleme elementare de drept (mai ales constitutional) si in legatura cu tertipurile legislative puse la cale de Putere. In mare masura, emisiunea lui Guran (pe rol de moderator excesiv si iritant de inteventionist) este un fel de invatamant politic benevol, la care, dupa cateva sesiuni, un om informat si atent cu timpul sau renunta usor. Emisiunea neortodoxa a lui Patraru, venind in carca tocsourilor (grosolan)pro DragneaPSD, moderate zgomotos, cu rabufniri de terorism mediatic, de Ionut Cristache, in compania unor "analisti" pe masura, convertiti din disidenti anticomunisti (ex. Dinescu) in sustinatori ai totalitarismului psdist, nu mai poate fi tolerata de conducerea TVR, in perspectiva tot mai ingusta a alegerilor prezidentiale si parlamentare, in care PSD vede o mare sansa de a incaleca pe termen lung Romania, cu o Justitie ingenuncheata, servicii de siguranta nationala castrate si politicieni liberi sa-si faca de cap, intr-o tara condamnata sa ramana vesnic in coada cozii europene.
pandele • 9 mai 2018, 10:32
O observatie conexa articolului...il etiketatzi pe Guran ca realizator de dreapta...in cercurile bursiere, restranse cum sunt, Guran e considerat prostu' satului... Dihotomia stg-dreapta e moarta, orice stat eficient trebuie sa aiba politica sociala pragmatica, in acest sens Patraru spune lucrurilor pe nume, pur si simplu...
vio7 • 9 mai 2018, 10:39
Nu stiu altii cum sunt insa eu chiar am urmarit emisiunea lui Patraru&company.Omul asta e de stanga,pe fata-despre Dragnea si ai lui:''Livache'',Daddy si alte apelative dragutze dar cand vine vorba de presedinte sau de USR sau de Ciolos zica ca i-au furat astia portofelul,se simte ura si rautatea.Vrea sa induca telespectatorului tvr ca nu are alternativa-PSD forever.Cat despre inregistrari:sunt ticalos prezentate,pentru ca atat Gradea cat si Edi sunt in mintea lor intr-o discutie cu un om,o discutie privata,nu cred ca asa vorbesc de obicei in sedinte sau direct cu subalternii.A vrut sa arate ca TVR e condusa de PSD-isti- mare surpriza,cand ei i-au pus acolo.Un mare fas folositor doar lui Patraru si nici lui prea mult.
Johnneil • 9 mai 2018, 10:44
In ziua de azi ce mai este dreapta si ce mai este stanga in politica? Toti o apa si-un pamant. Sunt comunisti inraiti la Liberali si invers de nici ei nu mai stiu ce sunt.
Mihai • 9 mai 2018, 11:08
Dragos Patraru e singurul jurnalist corect din Romania el ii critica pe toti cand e cazul, e penibil sa-l compari cu guran care e un tonomat al bancilor si al corporatiilor(se poate verifica oficial cati bani a luat de la banci si petrom). In Romania nu exista presa independenta - serviciile controleaza - hotnews, realitatea digi,protv, europa fm iar psd controleaza - a3,rtv si tvr.
Mihai • 9 mai 2018, 11:11
Mai spunea cineva ca in mediul bursier guran e considerat prostul satului, pe blogul lui a scris multe aiureli despre deflatie, deficit de cont curent ....pe care pur si simplu nu le intelege el fiind de profesie un avocat ratat, nicidecum economist.
Cătălin Tolontan • 9 mai 2018, 11:12
@Mihai: tot timpul specialistii unui domeniu se vor considera, si chiar sunt, superiori in materie de cunoastere fata de jurnalistii care relateaza despre acel domeniu. Dar nu inseamna ca au si informatii mai bune decit ziaristi, ca nu au. Jurnalistii sunt cei care duc mai departe mesajele de la tehnocrati la public, vorba unei mari banci germane cind s-a inchis cotidianul lor financiar: "Si noi cu cine mai vorbim acum?" :-)
Cris • 9 mai 2018, 11:20
Dle Tolontan, ati socos aur pe gura: „Intotdeauna ne imaginam ca suntem mai buni decit cei care fac lucrul acela concret.” Asa este! Mereu ne credem mai buni decat cei pe care ii urmarim si ii criticam. Dar nu dovedim defel lucrul acesta (critica nu e o proba a calitatii sau a capacitatii superioare in raport cu subiectul criticat). Cel mai bine se vede asta in situatia guvernantilor, parlamentarilor. Toti, inclusiv presa, se cred mai buni decat ei si ii critica masiv, fara sa analizeze putin situatia prin transpunerea in cazul respectivilor (exclud din discutie excrocheriile politicienilor, ma refer strict la rezultatelor lor de guvernare). Ar fi criticii mai buni decat guvernantii? Ar reusi ei sa genereze plus valoare? Pai nu stim sau chiar nu prea, avand in vedere ca nu fac nimic pentru a schima lucrurile (incluzand schimbarea guvernantilor cu ei insisi). Iar demonstratia fiecaruia ar putea incepe cu probarea capacitatii si rezultatelor profesionale de catre fiecare in domeniile in care activeaza, astfel incat, fluturand propriile capacitati si rezultate, sa pretinda accederea in politica si sa preia fraiele guvernarii tarii si sa dovedeasca societatii ca se poate si mai bine. Dar e mai simplu sa criticam din fotolii, din fata calculatoarelor, pe retelele de socializare (eventual din timpul orelor de scoala sau de lucru). Critica in sine e un lucru democratic si pozitiv (mai ales cea din partea presei la adresa guvernantilor, reprezentand si o atributie profesionala), dara daca are substanta si, in cazul societatii largi, daca e sprijinita pe exemplul personal, altfel demonstram multa ipocrizie (pretindem intotdeauna de la celalalt sa faca mai mult decat suntem dispusi sau putem sa facem noi).
lord belial • 9 mai 2018, 11:27
l am urmarit o vreme pe dragos patraru la starea natiei, dar doar cand era difuzata pe digi, am ras la unele glume dar dorinta lui de a trece drept echidistant cand era evident ca nutrea ganduri vag socialiste, vag stangiste si transparent psd-iste m-au facut sa renunt la a-l urmari. la fel si pe guran, sluga lui basescu. needless to say, l-am votat iohannis
Eugen • 9 mai 2018, 11:52
Eu zic sa il scoateti de tot din grila! La ce naiba sa ma chinuiesc in fiecare dimineata sa ma trezesc la 5.30 AM sa vad emisiunea (in reluare)? Da ce bai, Patrarule, trebuie sa imi stric eu somnul ca te apuci tu sa faci emisiuni pe la tv? Propun sa bage..."Revizie tehnica" - e ceva mai colorata....
Andrioaie Alexandru Catalin • 9 mai 2018, 11:53
Ca sunt de stanga sau de dreapta, asa-zisele informatii sau dezbateri,noi astia devoratorii de media ,nu intelegem nimic si privim totul ca pe un spectacol. Dacă se va pune pe picioare educatia, poate in vre-o 15 ani vom înțelege mesajul livrat pe media. Dar nu se va întâmpla nimic pentru că se vrea să fim o nație proastă. Învățăm corupția încă de la grădi' si 90% din români se gândesc la mica ciupeală ilicită. Oricare dintre noi ,care ar ajunge mai sus ,ar ciupi ce se poate pentru că așa am învățat de mici. ...... Poate îi ucidem cumva pe toți din politic, dar ce punem în locul lor? Ce masă de tineri sau vârstă mijlocie avem pregătita la cap cu ceva? Asa ca nu va ramane decat sa va certati acolo pe sticla sau pe net , iar noi sa aplaudam frumos.
vasco • 9 mai 2018, 11:58
De multi ani ,practic dintotdeauna,discutia despre TVR devine caduca atunci cand subiectul este caltatea conducerii.Fiind post public a fost,este si va fi la dispozitia politicului,deci mereu supusa criticilor,fodate sau nu,ale opozitiei,sau dupa caz ale celor carora nu le va conveni,la un moment dat,ceva. Referitor la continutul acestui articol,me tem ca exista o greseala din startul lui,anume categorisirea lui Patraru ca si stangist sau chiar pesedist.Unii spun ca ar fi chiar echidistant,impartial,bla,bla,de parca ar exista undeva,vreodata asa ceva...Asa ma amagisem si eu,doar ca am fost neplacut surprins mai in iarna,cu ocazia OG 13,de furia mult exagerata a numitului impotriva pesedeului.Nu sunt pesedist,chiar deloc,dar tocmai pentru ca-l credeam mai ponderat,m-a surprins atitudine isterica de-a dreptul a lui Dragos Patraru.Evenimentele de atunci au trecut,intre timp am inceput sa mai intelegem cate ceva despre ceeace initiatorii acestei ordonante,neavand stiinta comunicarii,nu au explicat atunci,am inteles ca trebuie totusi schimbate legile justitiei,s-a decsoperit de ce,abuzurile unor procurori fiind evidente...poate a mai inteles si d-l Patraru cate ceva,dar dezamagirea legata de reactia exagearta a lui din acele momente ramane. Deci nu l-as cataloga chiar deloc ca fiind de stanga sau pesedist.Si,din pacate,nici impartial sau echidistant,desi ii place sa se creada asta despre el.
Cătălin Tolontan • 9 mai 2018, 11:59
@vasco: cita vreme vom accepta ca orice functie publica este supusa politicului raminem la nivelul Imperiului Otoman de pe vremuri. Si comitem si o nedreptate: exista tot mai multi oameni profesionalizati in corpul functionarilor publici, care sunt independenti de politic. Multumesc!
pop ion • 9 mai 2018, 12:00
Era si vremea sa i se infunde figurii geometrice, ca prea se credea grozav.
Mihai • 9 mai 2018, 12:04
@lord belial - guran era interesant la inceput acum 10-15 ani cand vorbea strict pe cifre si nu abera pe lucruri care nu le stie\intelege. Dupa ce a prins o oarecare notorietate a devenit tonomatul oricui platea - ridica in slavi regimul basescu-udrea-boc iar apoi cand romanii au inceput sa condamne inselaciunea practicata de banci de a scrie in contracte taxele si comisioanele cu fonturi minuscule a devenit purtatorul de cuvant al bancilor trecand pe statul lor de plata.
Cătălin Tolontan • 9 mai 2018, 12:05
@Mihai: il insultati pe Moise Guran fara nici o proba. Cum adica pe statul de plata al bancilor? Televiziunile si sieturiel iau publicitate in toata lumea, dar nu inseamna ca nu pot fi mai departe obiective.
Maxentiu • 9 mai 2018, 12:20
Apreciez pasiunea cu care aperi o cauză (fie ea și greșită), cu un avocat ca tine și Ceaușescu avea șansa să scape. Totuși argumentele sînt șubrede și par adresate altcuiva, nu publicului acestui blog. Pare că „pui o vorbă bună la șefu'” și îi aduci argumentele cu care crezi că ar putea rezona. Cu o privire obiectivă, ai constata că ratingul nu denotă calitate, dreapta și stînga sînt complet irelevante în acest caz (sînt tot mai irelevante în întreaga lume, de fapt), iar temele importante pe care le abordează cîteodată Pătraru sînt mai degrabă duse în derizoriu din cauza stilului cancan și bășcălie pe care-l practică, incapabil de altceva. Apoi distincția pe care încerci s-o conturezi între Pătraru și Gradea e profund greșită, din cel puțin două motive: întîi, îi faci portretul lui Gradea din fărîme de conversație scoase din context și extrem de ambigue, apoi compari un manager de organizație cu o vedetă TV (nu un jurnalist!), deși recunoști și tu că „joacă roluri diferite” și „sînt în meserii diferite”. Personal, de la un jurnalist am pretenția să fie onest, echilibrat în limbaj și pe cît posibil echidistant. Atunci cînd încearcă să joace rolul de „disruptor” (ca Pătraru) sau de „avocat/lobby-ist” (cum faci tu în acest caz) își pierde rapid credibilitatea în ochii mei.
Andrei F • 9 mai 2018, 12:24
@vasco • 9 mai 2018, 11:58 Trebuie facuta mentiunea ca Patraru vine de la Republica Ploiesti!Daca nu gresesc el este amintit in convorbirile inregistrate la DNA Ploiesti si este mentionat in dezvaluirile din presa de o parte si de alta...+++++,,Mihăilă i-a ceut lui Saghel să-I dea documentele lui Dragoş Pătraru, în vederea publicării lor în presă. Saghel s-a dus cu ele la Pătraru acasă şi i le-a dat.Înscrisurile, se arată în documentele DNA, s-au găsit şi la Saghel în birou atunci când procurorii DNA au făcut percheziţii pentru că acesta îşi făcuse şi fotocopii.Documentele se refereau la declaraţii de avere, de interese, informaţii fiscale despre procuror şi soţia sa dar şi o plângere făcută împotriva procurorului Mircea Negulescu, care investiga cazul Cosma-Alexe, de către o persoană care suferă de schizofrenie paranoidă. Datele fiscale în legătură cu procurorul şi soţia acestuia au fost scoase de funcţionari ai Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti la solicitări din partea şefilor ierarhic superiori, mai arată documentele. Ofiţerul BCCCO, Emanuel Saghel i-a mai înmânat lui Dragoş Pătraru un înscris olograf în care era descrisă o situaţie de fapt dintr-un dosar privind pe avocatul Florentin Frantz Bernschutz. Audiat la DNA Ploieşti, Pătraru a confirmat vizita care i-a fost făcută acasă de ofiţerul BCCCO, Emanuel Saghel, înmânarea înscrisurilor de la adjunctul procurorului general adjunct al PCA Prahova, Aurelian Mihăilă, cât şi alte înscrisuri, dar a spus că având cunoştinţă de un conflict între procurorii Aurelian Mihăilă şi Mircea Negulescu nu a publicat articole din materialele respective.Datele din dosarul DNA arată că procurorul general adjunct, Aurelian Mihăilă era supărat că numele său apăruse în ordonanţa de clasare semnată de Lucian Papici şi îl considera pentru asta vinovat pe procurorul de caz, Mircea Negulescu.,,Stiripesurse...
emil • 9 mai 2018, 12:39
exceptional articolul pentru ca prezintă lucrurile într-un mod pe care nimeni nu-l sesizează. Acum 12-13 ani s-a întâmplat să fiu pentru prima și ultima oară în sediul PSD și să-i aud pe greii de atunci cum criticau o anumită exprimare din Cronica carcotasilor care îi ataca pe ei (deși emisiunea îi critica în mod egal pe toți) și căutau soluții să o oprească. Oamenii ăștia nu înțeleg cât de rău le-ar face lipsa criticii. (Năstase nici acum nu a înțeles că atenuarea criticii, cumpărată cu multe milioane de euro din banii cetățenilor, l-a distrus și l-a trasformat într-un șomer multimilionar care se plictisește). Mitterand plătea caricaturiști care să facă mișto de el. E un topic care ar merita o discuție mai largă, cu impact public mai puternic, inclusiv la mase. Poate chiar Pătraru s-o facă. Omul e excepțional (mai puțin faptul că nu tace mîlc despre ”afacerile” lui Ghiță, că-s prieteni). Acum nu mai are altă variantă, ori se duce sus, păstrînd ideea și brandul (care l-ar putea face Președinte chiar de data viitoare), ori dispare definitiv. Că nimeni nu ar mai angaja pe cineva ca el.
Sile • 9 mai 2018, 12:40
E lasa ca e bine asa, sa nu înțeleaga dragnea nimic si *** din presa sa fie supărate pe tema asta...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Max • 9 mai 2018, 12:42
Patraru a îmbrățișat PSD din toate pozitiile, iar când PSD a vrut să îl îmbrățișeze pe la spate pe Patraru, acesta s a scuturat ,și partidul i a dat un șut de la mutat câțiva km cu tot cu bagaje. Asta este esența subiectului prezentată într-o metafora.
KrysKros • 9 mai 2018, 12:47
Faceti anchete ... Cercetari ... Vreti ca infractorii sa plateasca ... e f bine. Dar voi ? Voi de ce nu respectati legea ? Voi de ce nu respectati hotararile definitive si irevocabile ale instantelor de judecata ??? ... De ce continuati sa mintiti/manipulati populatia ??? De ce continuati sa asociati Fcsb/fecesebistii cu Steaua/stelistii ?! ...
Ion • 9 mai 2018, 12:54
Recunosc, îmi place Pătraru, şi da, şi de Guran, nu pot însă face o comparaţie între cei doi, mere cu pere... Şi da, şi unul şi celălalt mai calcă pe arătură dar de obicei sunt consecvenţi. Îi consider jurnalişti oneşti şi oameni cu bun simţ în primul rând. Păcat că sunt atât de puţini ca ei... Publicul lor este un public cult, citit, onest şi echilibrat. Badea şi alţii sunt din altă lume, can-can, tabloide, obedienţi "stăpânilor" lor, limbaj de mahala pentru un anumit tip de public (cam numeros dar, slavă Domnului, în scădere datorită îmbătrânirii). Revenind la TVR, sper să nu se transforme într-un mix de A3 cu RTV, oricum audienţa e la pământ...
constantin • 9 mai 2018, 13:07
Foarte bun editorialul! Felicitari!
Chalex • 9 mai 2018, 13:09
De acord cu dvs, dle Tolontan, dar consider ca modul in care a actionat Dragos a fost unul mai aproape de... SRI, decat de profesionalism gazetaresc. A inregistrat-o pe dna Gradea pe ascuns, cand aceasta purta o discuti cu alte doua persoane din conducerea TVR, un fel de discutie semi-privata. Intrebarea este: de ce a dorit Dragos sa faca acea inregistrare si, mai ales, de ce a tinut-o "la sertar" doua luni pana sa o dea publicitatii? Nu credeti ca s-a dorit ca inregistrarea sa fie o incercare de santaj? Sunt de acord ca dna Gradea a procedat intr-un fel imoral. Si, in plus, de ce nu inteleg cei care fac emisiunea "Starea Natiei" ca au posibilitatea sa plece la un alt post tv, daca nu le convine "politica postului"? Veti sustine ca nu doresc sa fie cenzurati si sunt de acord cu dvs. Dar nimeni nu-i tine cu forta! Pot oricand sa plece, numai ca nu prea vad postul tv care sa-i accepte fara a le pune in contract anumite conditii. Acum vad ca incearca "experimentul pariuri", adica o colaborare cu Bet. Nu v-ati intrebat de ce s-a dasfiintat "Divertis"? Credeti ca A3, RTV, B1 sau Digi 24 ii vor primi cu bratele deschise? Eu nu cred!
Cătălin Tolontan • 9 mai 2018, 13:10
@Chalex: nu va suparati, dar nu e normal sa sustineti ca cine nu se adapteaza unor reguli strimbe poate pleca. Asa se pleaca si din tara. Asa pleaca toti si ramin cei care acceapta nonregulile. Sunteti de acord sa traiti intr-o astfel de tara?
vlad • 9 mai 2018, 13:32
@Andrei F esti fraier sau doar raspandesti sofisme? Sau esti complet neinformat? Nici nu-mi dau seama. Bineinteles ca este comisia PSD, din moment ce s-a blocat orice forma de audiere. Partidele alea PNL si USR din opozitie nu au fost lasate sa puna niciun fel de intreabare lui Gradea. Au votat lucrul asta profund nedemocratic astia din majoritate... PNL si USR au parasit comisia, asa ca acea comisie dintr-una parlamentara a devenit una psdista. Simplu
Andrei F • 9 mai 2018, 13:49
@vlad • 9 mai 2018, 13:32 Puteati sa nu jigniti...Nu exista comisie PSD ...M-am informat si parlamentarii PSD nu au permis decat ca Gradea sa-si spuna punctul de vedere...Acum stiu dar puteam afla daca-mi spuneati dv. in mod civilizat!In cazul audierii oamenilor din SPP s-a intamplat cam pe dos...PNL ,USR pentru ca au avut sefia comisiei nu au permis audierea oamenilor din SPP...CCR a inchis discutia definitiv...In cazul lui Kiovesi sau Coldea tot PNL si USR au pus piedica....Cu toate asta nu exista comisie PSD sau PNL...USR...