marți, 3 aprilie 2018, 6:58
UPDATE Cupru Min se spală pe mâni și mută responsabilitatea la ”autoritățile române” care i-au dat chinezului ”permis de ședere în România”!
Într-un comunicat, Cupru Min spune că: „Referitor la calitatea dlui Wang Yan menționăm că la data derulării licitației acesta a prezentat către Cupru Min toată documentația legală necesară, eliberată de autoritățile române, pentru reprezentarea Merlion Resources. Astfel, ofertantul i-a acordat mandat unic de reprezentare pentru licitație și deschiderea ofertelor. Mandatul i-a conferit dlui Wang Yan dreptul de a angaja patrimonial societatea din Hong Kong, în calitate de ofertant sau s-o reprezinte la procedura de atribuire prin licitație deschisă a contractului. Reprezentantul Merlion Resources s-a legitimat cu pașaport chinezesc și cu permis de ședere temporară pe teritoriul României, valabil până la 11.11.2019.
Comunicatul integral, pe HotNews.ro
”Constituirea unui grup care… subminare, sabotaj… înlăturarea prin forță a instituțiilor statului… atingerea capacității de apărare …. distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuințare a structurilor necesare vieții sau apărării naționale” Rezumat din exact articolul și litera Legii siguranței naționale, aplicate când i s-a retras cetățenia lui Wang Yan
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
“Retragerea cetățeniei este cea mai gravă sancțiune de drept civil la adresa unui om”, spune Andrei Tinu, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC).
568.609 cereri de cetățenie română au fost aprobate de ANC în 2010-2018
Retragerea ia forma unui proces, derulat în fața unei comisii ANC, formată din personal specializat asimilat magistraților ”și care acționează ca o instanță”, explică Tinu.
Tocmai pentru că legea îi protejează, doar 5 cetățeni români și-au pierdut cetățenia din ianuarie 2010 și până azi!
Cinci oameni cu cetățenie retrasă, față de aproape 600.000 care au dobândit-o în ultimii opt ani, dintre aceștia 498.722 fiind cetățeni moldoveni.
Lista selectă a ”Celor 5” e compusă din fapte care acoperă plaja de la terorism la ceva-la-fel-de-rău-ca-terorismul: Olga Selezniova, Said Baaklini, Omar Hayssam, Kassem Hassan și Alexandru Ioan.
Sirianul Omar Hayssam e condamnat definitiv la 24 de ani de închisoare în dosarul „Manhattan”
Alexandru Ioan, după numele său de origine Wang Yan, este singurul chinez de pe listă, adică unicul căruia i s-a retras cetățenia română în ultimii 8 ani.
Asta spune ceva despre gravitatea faptelor sale.
Dar ce a făcut, de fapt, Alexandru Ioan?
În 13 septembrie 2012, Serviciul Român de Informații înaintează către Autoritatea Națională pentru Cetățenie solicitarea de retragere a cetățeniei pentru Alexandru Ioan.
Corpul cererii este secret, dar SRI a fost obligat să încadreze legal solicitarea.
La cererea ziarului, ANC a comunicat public încadrarea făcută de serviciul secret:
”Persoana este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârșit alte fapte care pun în pericol siguranța națională” Articolul 25 din Legea cetățeniei, motivația SRI în cazul Wang Yan
În cazul lui Wang Yan, cu mare probabilitate el este acuzat nu de terorism, ci de a doua parte a enunțului: ”A săvârșit fapte care pun în pericol siguranța națională”.
De unde rezultă asta?
Din motivarea Comisiei pentru cetățenie. De aici rezultă.
După 6 luni, răgaz cerut de lege pentru ca Wang să se pregătească, Comisia îi cheamă pe cei din SRI și pe Wang.
Chinezul vine însoțit de avocat.
Comisia audiază părțile, studiază probele, deliberează și propune președintelui ANC să-i retragă cetățenia română lui Wang.
40 de chinezi au cerut cetățenie română în 2010-2018 și 16 au dobândit-o
Pe 5 iunie 2013, la zece luni de la cererea SRI, se emite ordinul.
El devine executoriu.
Alexandru Ioan își pierde în 2013 cetățenia română dobândită în 1999, prin Hotărâre de Guvern.
Dar de ce și-o pierde?
Comisia motivează retragerea cetățeniei ”pârâtului Alexandru Ioan” prin articolul 3, literele f) și l) din Legea siguranței naționale.
Conținutul lor este vag și înspăimântător deopotrivă.
Iată-l.
Art 3, Legea 51/1991, actualizată în 2014.
Cu alte cuvinte, SRI, ANC și Tribunalul București, unde Wang Yan face contestație și pierde în 2014, decid că el făcea parte dintr-o organizație care se ocupa cu cel puțin una dintre următoarele activități:
1. Sabotaj, subminare și orice acțiuni care:
2. Distrugere sau degradare a structurilor necesare vieții românilor sau apărării naționale.
Wang Yan (dreapta) în 2011, la deschiderea China Town, alături de premierul Emil Boc (centru) și ambasadorul Chinei (stânga). Wang are relații excelente atât cu foștii PDL-iști, cât și cu lideri ai PSD.
Pe scurt, într-un proces cu probe secrete publicului, că așa e legea, care a început în septembrie 2012 și s-a încheiat în februarie 2014, Wang Yan este considerat ”pericol la siguranța națională”.
Pune în risc și subminează statul, apărarea națională sau viața cetățenilor români.
Sau pe toate laolaltă.
Și, cu toate acestea, aceeași persoană revine netulburată în România, în calitate de cetățean chinez.
Trăiește la București și face afaceri.
În același timp, fetele minore exploatate sexual, victimele lui și ale restului rețelei de mafioți de la restaurantul ”Shanghai”, așa cum apar Wang și ceilalți în dosarul mușamalizat la DIICOT, au plecat aproape toate din țară.
Mai mult, în octombrie 2017, Wang Yan semnează un contract, în numele unei companii sprijinite de Ambasada Chinei, Merlion Resources Holding, cu Cupru Min.
De unde știm că Wang Yan este sprijinit de Ambasada Chinei?
O spune chiar Nicolae Turdean, directorul Cupru Min, care a semnat alături de Wang Yan contractul.
Între timp, Turdean s-a retras, la trei luni după semnarea contractului, dar fără legătură cu acest act, spune directorul.
Îi arătăm poza și-l recunoaște pe reprezentantul Merlion.
Nicolae Turdean Foto: Ziarul Unirea
-Domnule Turdean, cum l-ați cunoscut pe Wang Yan, reprezentantul Merlion?
-Eu îl știam de Yan, așa se recomanda. Vorbea stricat românește, abia îl înțelegeam. L-am văzut de câteva ori numai, printre care și la semnarea contractului. Sigur că vă pot spune cum i-am cunoscut pe cei de la Merlion. Am avut chiar un incident cu ei.
-Incident?
-Prin primăvara lui 2017 ne-am trezit cu o delegație în curte la Cupru Min, la Abrud. Erau însoțiți de o doamnă de la Ambasada Chinei. Nu aveau voie.
”Doamna de la Ambasada Chinei, care i-a însoțit pe cei de la Merlion, era în vârstă și vorbea bine românește. Ne-au spus că voiau să investească în Cupru Min” Nicolae Turdean, fost director Cupru Min
-De ce nu aveau voie să vadă exploatarea?
-Cupru Min e o întreprindere strategică deținută de statul român și care aparține de Ministerul Economiei. Noi avem, în minister, o structură de securitate care aprobă aceste vizite.
-Și ce ați făcut cu delegația însoțită de ambasadă?
-Din politețe, era și doamna de la ambasadă, vă dați seama, i-am poftit în birou la o cafea. Dar atât. Nu au văzut halele, exploatarea, nimic. Și i-am rugat să ia aprobare de la minister.
-Cine era ministrul dumneavoastră?
-Cred că în perioada vizitelor acelea, că au fost prima, când nu i-am primit, și apoi a doua, prin vară, când au venit cu aprobare, miniștri erau domnii Tudose și Fifor.
-Deci a doua oară chinezii au venit cu aprobarea de la structura de securitate?
-Da, numai așa se poate! Și atunci parcă l-am remarcat și pe Yan, v-am zis că rupea un pic de română. Dar au adus, a doua oară, și traducător. Am avut probleme, mi-au reproșat că de ce nu i-am primit prima oară.
-Cine v-a reproșat?
-Din Consiliul de Administrație, dar nu vreau să detaliez, vă rog. Despre ce e vorba totuși?, că să știți că acest contract cu Merlion e mană cerească pentru Cupru Min!
-Știați că lui Wang Yan, cel care a semnat contractul alături de dumneavoastră, statul român i-a retras cetățenia în 2014?
-Poftim?
80.000 de tone uscate de minereu de cupru, care conține și aur și argint, va cumpăra Merlion de la Cupru Min în 2017-2019
-Pentru că a comis ”fapte care pun în pericol siguranța națională”.
-Hai că m-ați lăsat cu gura căscată! Nu, nu știam. Dar cum a intrat în țară? De ce l-au lăsat să intre? Acum, sincer, de unde să știu eu?
-Corect, nu controlați dumneavoastră pașapoartele. Însă licitația prin care Merlion a câștigat a fost contestată. Un jurnalist local, Radu Ciobotea, a insistat pe acest subiect.
-Da, au existat contestații, așa e. Dar procedura a fost fără reproș. Merlion a avut cea mai bună ofertă, noi nici nu înțelegeam cum de ne poate da prețul acesta. Am făcut mai multe runde de licitație și ne-am oprit când am obținut cea mai bună ofertă.
-Asta cu faptul că organizați mai multe runde poate însemna că organizați până câștigă cine trebuie. Merlion pierduse în prima rundă?
-Da, pierduse, dar noi suntem datori să scoatem cel mai bun preț. Oricum e o tragedie că vindem materie primă și că nu mai avem industrie neferoasă ca să prelucrăm singuri minereul.
-Vi se reproșează că atunci când ați semnat contractul cu Wang, ați modificat o cerință din caietul de sarcini. Câștigătorii ar fi trebuit să depună o garanție de 5 milioane de dolari, care s-a transformat în plată în avans.
-Păi, nu e mai bine să ai banii în cont decât să ai garanții?
-Vorbim despre un principiu, acela de a construi contractul pe baza caietului de sarcini.
-Sincer vă spun, nu ne așteptam să obținem la Cupru Min un asemenea contract, atât de favorabil! Să știți că chinezii plătesc bine și la timp, dacă vor continua așa va fi un mare plus. Nu vreau să divulg cifre din contract, dar e un câștig de 5 milioane de euro față de situația anterioară.
-Revenind la Wang Yan și la Merlion, ce au dorit ei la început?
-Să investească.
-Adică să cumpere resursa de cupru, nu doar producția?
-Așa ceva. Au spus că au niște utilaje moderne și să mărească apoi capitalul social, să fie parte, cred că la asta se gândeau.
-Ce răspuns le-ați dat?
-Ce răspuns să dau, vă dați seama? Asta nu depinde de mine, ca director, ci de minister, că el e reprezentantul statului, care-i proprietar. Au venit apoi la licitație cu această ofertă imbatabilă.
-Ați semnat cu Merlion în octombrie 2017 și ați plecat în ianuarie 2018. Plecarea dumneavoastră e legată de acest contract?
-Nici vorbă! Nicio legătură! Au fost probleme personale, nu detaliez. Oricum, am plecat aducând Cupru Min pe profit, încă din 2016.
Întrebarea la care nimeni dintre autorități nu a răspuns încă:
Cum e posibil ca o companie strategică de stat să semneze cu Wang Yan un contract prin care vinde toată producția de cupru a țării celui pe care aceasta îl consideră un pericol pentru siguranța și capacitatea ei de apărare și un distrugător al resurselor statului și al libertăților cetățenilor?!
ducu • 3 aprilie 2018, 7:25
Daca mai era Coldea se semna acest contract?
moghy • 3 aprilie 2018, 7:54
Mi se zburleste parul cand va citesc articolele d-le Tolontan...! Toata ancheta asta ,inceputa cu dosarul Shanghai, ar trebui mediatizata mult mai bine, inclusiv la televiziuni ( ca in dosarul Gala Bute ). Eu va citesc zilnic fiindca urmaresc stirile sportive...In cercul meu de prieteni nu se cunoaste despre ancheta d-voastra. Respect !
Stelu • 3 aprilie 2018, 8:21
Bine ne face sistemul !!
yin si yang • 3 aprilie 2018, 8:22
eu nu inteleg, totusi, care e problema. omul ala a ramas fara cetatenie, ok. dar asta nu il impiedica sa vina in romania si sa cumpere si sa plateasca pentru ceea ce cumpara. chiar si cupru. intrebarea e daca exista altcineva la momentul respectiv care sa cumpere cuprul cu un pret mai mare iar chinezul oferea mai putin. altfel chiar nu inteleg problema.
Cătălin Tolontan • 3 aprilie 2018, 8:23
@yin si yang: pai atunci sa vina si Omar Hayssam sa cumpere Compania Nationala a Uraniului daca nu e nici o problema. Intotdeauna cei care fac banii prin trafic au mai multi decit niste companii oneste.
Ion Dragnea • 3 aprilie 2018, 8:55
Asa cum spune fostul director al Cupru Min , contractul este bun! Cel care a semnat contractul avea voie din punct de vedere juridic sa-l semnaze? Dupa parerea dvoastra semnatarul ar fi trebuit sa fie alta persoana decit cea careia i s-a retras la un moment dat cetatenia romana?
Andrei F • 3 aprilie 2018, 9:24
Domnii mei ,in articol zic eu ...pot fi ceva problemute si poate cereti parerea unui specialist.Faptul ca intreprinderea miniera care exploateaza resursele de acolo este prinsa in strategia nationala nu inseamna ca legile capitalismului nu se mai aplica.Pentru informarea dumneavoastra si rezervele de petrol sau cele de carbune si ele sunt cuprinse in acea strategie....Asta nu inseamna ca ele nu pot fi vandute comercial.Parca o firma ruseasca investeste intr-un perimetru intins din Marea Neagra unde se cauta petrol!Datorita starii de inversunare intre anumite state am citit recent cateva statistici ale puterii acelor state.Se vorbea de soldati ,avioane,tancuri -arme multe...-dar si de rezerva de petrol.Hitler inainte sa porneasca razboiul isi asigurase resursele de materii prime ...Roman-Prim Ministru -a promis introducerea mineritul de carbune in strategia nationala si in 1997 guvernul Ciorbea se lauda cu disponibilizarile din domeniu unice in Europa...Deci se vinde si petrol si carbune,concentrate de cupru ,tot ce se poate ...Asa este capitalismul.Daca la achizitii sunt n conditii de indeplinit la vanzare cred ca important este pretul cel mai mare si sa arati ca ai bonitate...Faptul ca la licitatie a participat si a castigat un cetatean care avea probleme in Romania nu prea are treaba cu mineritul sau guvernele oricare ar fi ele...Firma din Hong Kong putea fi reprezentata foarte bine de un cetatean al oricarui stat !Daca serviciile si justitia nu au aplicat o interdictie nu stiu de ce intrebam de aceste lucruri in alta parte.Mai mult :afirmati ca la pierderea cetateniei SRI a adus acte...Parca dumneavoastra ne-ati aratat acte prin care SRI au spus ca ei doar informeaza !Si mai mult:In Protocolul publicat ne aratati ca SRI si Parchetul General aveau relatii foarte stranse!Pai nu Parchetul trebuia sa se ocupe de cetateanul chinez daca calcase pe bec?De cand un reprezentant guvernamental poate decide in problemele de aplicare a legii?Nu scrie in Protocol ca ambele institutii-SRI si Parchete- monitorizeaza cursul anchetei?Adica tocmai sa le fi scapat ceva care chiar era de Siguranta Nationala?Si dumneavoastra asta ne spuneti ca era datorita traficului de persoane,traficului de arme,traficului de droguri...Eu nu am auzit inca de trafic de concentrat de cupru cumparat legal!Tot asa ne spuneti ca Ambasada Chinei a sprijinit pe chinezul cu probleme ...Pai cam asta trebuie sa faca Ambasadele!Si la noi se spune de multi ambasadori care vin la Guvern pe probleme economice.E transparent!Stie o tara intreaga si de tanarul roman arestat in Malaezia pentru droguri si consiliat de Ambasada noastra de acolo!Deci o stire pentru dumneavoastra:Capitalismul nu crede in lacrimi.Bine,nici Parchetele sau SRI!Numai in Romania s-a pus problema ca un cetatean ar fi incalcat embargoul impus de Rusia!Adica Romania era preocupata ca produsele pe care rusii le interzisesera sa intre in tara lor!Poate cetateanul chinez a facut multe rele in Romania.Ce ne aratati in problema concentratului de cupru pana acum nu face parte din probleme.Chinezii sunt doriti si in mineritul din Oltenia.Se vrea investitii chinezesti de miliarde.Bine,investitiile trebuiesc facute in primul rand in termocentrale si banii pot veni de oriunde dar se pare ca numai chineziimai investesc in asa ceva.Daca banii astia nu au sa vina se inchide tot!La fel este si cu uraniul!De altfel mineritul in Romania se reduce pe zi ce trece...Bine ar fi sa ne mai citim si in 2021...Totusi...Cum sa dea tocmai un chinez cel mai mare pret cand proceseaza minereul tocmai in China si se mai acumuleaza alte costuri?Ori concentratul mai are ceva bun ,ori se pariaza pe tretul unui metal din concentrat...
Cătălin Tolontan • 3 aprilie 2018, 9:25
@Andrei F: intii ne intrebati de ce nu intrebam in specialist si apoi ne intrebati de ce-l intrebam pe el. In acelasi comentariu faceti aceste doua afirmatii :-) L-am intrebat pe semnatarul contractului, care era director general si specialist, pe cine putem intreba? Cat despre idea dvs e ca pretul de piata dicteaza, asa e, dar dicteaza in conditii in care piata e legala. Daca e construita pe pedofilie, pe trafic de persoane si pe alte fapte apreciate de SRI, de ANC si de o instant drept pericol la siguranta nationala, nu mai e piata. E Mafie.
Stelu • 3 aprilie 2018, 9:46
Cred ca aia 5 mil in avans au ajuns unde trebuia ca sa poate semna WANG contractul 😉
Napolion • 3 aprilie 2018, 9:48
Ce vedem aici.... ca de la capitalistii verosi pana la neo-capitalistii de esenta ex-comunista, toti sunt lansati in competitia acerba economica in care orice mijloc este bun. Si ca ceea ce este la noi coruptie functie de conjunctura la ei este acceptabil. Oare sunt singurii ambasadori care au facut loby si au intervenit pentru ceea ce le-a adus profit ? Nu stiu cati cititori de aici cunosc cam cati ambasadori sparg usile cand sunt "proiecte" de milioane la noi. Dupa care ne dau lectii de anti-coruptie. Iar noi le inghitim si devenim mai catolici decat papa. Ca deh noi trebuie sa participam la joc in mod etic.... Cu ce arme? Fara capital, fara tehnologii, fara un background economic de suport (ca deh l-am pierut pe cel de dinainte asa cum era el). Adica castiga nene cursa desi ai venit nemincat, iar noi aia de dam lectii ca ne antrenam de zeci de ani, mai putem asa finut ....acolo de cca 5% sa mai facem o duda. Iar tu daca esti la 15% esti un corupt ***... (realitatea este ca dimensiunea numerica a fenomenului este grava). Asta nu inseamna ca este buna coruptia dar... treziti-va ... Viata este complexa. Nu simplificati... La Niculae a fost ajutor de stat nemeritat... La Ford si la Renault au primit MILIOANE pe formare profesionala.... Ideea este ca slana noastra pute iar camembertul este the best.... Pentru idealisti: imi pare rau dar este cam ca un blestem. O sa va plateasca pensiile camembertul. Si o sa va invete in mod disciplinat la cat aveti drept din ac-ul de seringa model General Electric fata de ce asigurare aveti acumulata. Si va fi ETIC. Iar referitor la spetza de aici... SRI-ul unde a fost? Pe de alta parte as fi intereat mai mult de care sunt conditiile contractului nu neaparat de individul care l-a semnat. Si nu uitati: ar fi frumos ... dar nu poti sa-i tai capul unui om aflat in foame ca sa nu fure. Inainte sa va apucati sa scrieti puneti-va voi fiecare intrebarea asta . Ce ati face dupa o zi , dupa o luna, dupa un an.... Daca nu cumva ar trebuii sa va intrebati de ce naiba discutiile de aici si din tzara asta nu sunt in fiecare secunda in jurul construirii unei economii puterice (si platitoare la buget ...). Cat timp e saracie ne vom comporta ca niste naufragiati cazuti in balta, care ne tinem de mana unii pe alti ca nu cumva sa puna unul mana pe altul ca sa se salte din apa. In timp ce ambasadorii isi ajuta agentii economici in prima zi de la telefonul dat de solictare...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Titi • 3 aprilie 2018, 9:52
Un alt articol de actualitate referitor la preacinstitul Nicolae Turdean http://opiniatransilvana.ro/storsi-de-aur-150-de-kilograme-de-aur-cadoul-conducerii-corporatiste-din-cuprumin-pentru-chinezii-de-la-merlion-resources-holding/
Filip Eftode • 3 aprilie 2018, 9:52
Suspect e faptul ca nu exista nici o reacție din partea instituțiilor de stat la articolele semnate de Tolo. Toți hoții și criminalii vizați în aceste articole stau ascunși prin tufe. Oare cind și cine îi va scoate din anonimat și puși la răcoare.
Andrei F • 3 aprilie 2018, 10:20
@Cătălin Tolontan • 3 aprilie 2018, 9:48 In mare sunt de acord cu ce spuneti...Fostul director spune in articol ca este multumit de partea chineza,ca este parolista cu banii , ca a oferit garantie si pretul cel mai avantajos!Faptul ca dumneavoastra legati vanzarea concentratului de cupru de niste bani proveniti din activitati ilegale este alta problema .Daca ar fi adevarat ca acesti bani negri merg la concentrat de fapt mai dati sah inca o data autoritatilor romne care au atributii in impunerea legii!Nu Guvernul,Ministerul Industriei sau un Director de Companie se ocupa cu faptele ilegale,de spalarea de bani.Daca ar fin asa sumele de bani ar trebui confiscate...In raspunsul dumneavoastra lasati sa se inteleaga ca domnul chinez inca mai produce bani ilegali dupa ce a facut in anii 2005!!!!Poate aveti surse de informare in acest sens dar in articole nu apar...In articol eu vad ca ,,specialistul,,dumneavoastra se mira cum de un cetatean chinez expulzat o duce bine in Romania!Daca va ajuta sa stiti ca ma mir si eu!Totusi concentratul de cupru nu se foloseste nici la bombele atomice nici la fabricarea drogurilor si din articolul dumneavoastra reiese ca a fost vandut legal.Partea in care va cer sa nu consultati specialistul nu o gasesc in textul meu...Si daca directorul sa presupunem ca a gresit mai poate fi considerat demn si de a fi ,,specialist,,?Nu ar fi el implicat?Eu ma refeream la un specialist independent pe teme de resurse naturale cuprinse in Strategia Nationala...Asa o sa ne miram maine cum am trait in ,,curte ,,cu Lukoil sau Gazprom-nu ca as crede ceva rau eu despre aceste companii...
addriann • 3 aprilie 2018, 10:21
Chinezii au fost nevoiti sa supraliciteze pentru cupru, cred ca este singurul exemplu in care o societate romaneasca si-a vandut productia pe 2 ani, dar nu s-a privatizat inca ( incercari de privatizare au fost destule )... Principalul obiectiv al chinezilor va fi, in continuare, intrarea in actionariatul Cupru Min, cererea de cupru ramane ridicata in China si este total neprofitabil sa cumperi doar cupru,scump, fara sa poti controla si societatea care face extractia... Iar o persoana mai potrivita decat ,,Senatorul " nu se putea gasi pentru aceasta...
fox • 3 aprilie 2018, 10:22
La SRI ar trebui sa intrebi intai domnule Tolontan ca la cati bani inghit in fiecare an de ceva ar trebui sa se ocupe,da probabil ca au prea multa treaba cu protocolul (sau protocoalele) semnate cu Ministerul Public...!
ticbis • 3 aprilie 2018, 11:56
Nea tovarase, nu e chiar asa; vorbim aici de asocierea statului cu un individ chinez acuzat si dovedit de acelasi stat cu cativa ani in urma de fapte grave, de crima organizata si atentat la siguranta nationala, fapte ce au condus la retragerea cetateniei romane acestuia!!! Bre, nu e de joaca cu notiunile astea; sunt principii pe care orice stat modern si democratic se lupta sa le respecte. Chiar daca chinezul oferea de 5 ori pietul pietei pe tona de minereu de cupru, problema e de imagine, de prestigiu si de stima de sine... daca tara asta mai are asa ceva! :)) Cand e vorba de astfel de tranzactii, statul trebuie sa se asigure ca partenerul de afaceri este fara pata, altfel intra in categoria statelor permeabile cu guverne corupte. In plus, cu cat isi va vinde marfa mult peste pretul pietei unor asemenea mafioti, cu atat mai mult se descalifica in randul natiunilor democratice si civilizate. Intelege ca aici nu e vorba de banii incasati de stat printr-un contract avantajos, e vorba despre un partener de afaceri al statului roman dovedit implicat pana in gat in afaceri de crima organizata, de trafic transfrontalier de persoane, de retele de prostitutie cu minore, de coruperea oficialitatilor romane din Politie, Garda Financiara, Parlament, Servicii Secrete, Procuratura, Justitie, Politica, Guvern, Autoritati Locale, etc. Vorbim aici despre mafia chinezeasca, de triadele cu care s-a inhaitat Guvernul Romaniei si despre Serviciile care exact in astfel de situatii sunt obligate prin statutul lor de functionare sa intervina si sa previna. Nu e in atributul unui stat sa castige bani de pe urma mafiei; altfel se duce de rapa tot sistemul democratic. La urma urmei, te asigur ca Statul Roman ar castiga miliarde de dolari daca s-ar apuca sa vanda AKM-uri la ISIS sau tancuri la AlQaeda; la fel cum statul Columbia castiga miliarde de dolari tolerand producerea si exportul de droguri in cardasie cu cartelurile pe care le pastoreste si le protejeaza. Asta insemna insa un stat mafiot; n-are nicio legatura nici cu civilizatia, nici cu democratia, nici cu nivelul de trai sau cu bunastarea populatiei. Este un stat care face bani pentru oligarhi si pentru el insusi inhaitandu-se cu mafiile, nu pentru cetatenii sai. Asemenea state sunt in America Latina, prin Africa, China si in tarile fostului imperiu Sovietic. Dar astea nu sunt si, cel putin in viitorul apropiat, nu vor fi niciodata membre ale valorilor democratiei mondiale! Daca tie-ti place Romania asa, e optiunea ta si n-ai decat sa ti-o traiesti din plin; noua, multora, nu ne place si ne dezicem de un asemenea hal de tara!!! O tara care face afaceri de stat cu mafia nu merita altceva decat dispret si uitare; n-are ce cauta in elita civilizatiei moderne!
ticbis • 3 aprilie 2018, 12:05
Comentariul meu postat anterior ii era adresat userului @Andrei F
Andrei F • 3 aprilie 2018, 13:06
@micmic din ce in ce mai mic...Nene democratule ,unde se mai intampla ca unui cetatean strain sa i se puna etichete de alte autoritati decat de cele autorizate sa aplice legea?Pai nu ai combatut Miculemicmic acum cateva zile pe mineri care venisera sa reinstaleze ei legea la Bucuresti?A fost bine?Cum sa afimati astazi ca minerii puteau ei sa aplice legea unui cetatean strain ?Cunoasteti ca acum in Romania orice inteprizator trebuie sa obtina avize de la multe institutii de forta sau control si mai ales ca infiintarea unei firme se face dupa o sedinta de judecata?Adica dupa ce faceti greseli de matematica,de logica,de gramatica sunteti repetent si la baza liberalismului- initiativa particulara?Pentru ce va tine firma aceea multinationala stimabile?Sunteti frumos?Domnul Tolontan a documentat cu acte de la un dosar public fapte petrecute pana in 2005...Dumneata ma crezi cand va spun ca suntem in 2018?Contractul de concentrat de cupru este estimat la 60 milioane de euro!Pai daca banii provin de unde afirmati cu atata putere de ce Parchetul nu confisca banii?Pai cum ar da la un bilant o astfel de confiscare?La licitatia de anul trecut firma chinezului a prezentat acte ca face parte dintr-o firma mamut pe nume Mercuria...Cautati informatii despre aceasta firma.Dumneata poti sa faci afirmatii SF pe baza la ce?Daca autoritatile cu rolul de control tac atunci domnule angajat al multinationalei afla ca cetateanul este nevinovat!Prezumtia de nevinovatie este si asta ceva in lumea normala!Si da,si un cetatean probat cu anumite vinovatii daca nu vine un judecator sa certifice vinovatia atunci ramane nevinovat!Minerii nu pot aplica ei legea,nu pot vedea spalarea de bani atat de limpede pentru dumneata...Pana la urma cine sunteti daca va asteptati ca minerii sa va apere de cei care savarsesc rele?
mafiastatala • 3 aprilie 2018, 16:38
Cătălin Tolontan, atunci statul roman care acopera faptele apreciate drept pericol la siguranta nationala nu este tot o MAFIE?
mafia • 3 aprilie 2018, 16:39
Cătălin Tolontan, atunci statul roman care ascunde si protejeaza faptele apreciate drept pericol la siguranta nationala nu este tot o MAFIE?
Cătălin Tolontan • 3 aprilie 2018, 16:40
@mafia: in orice tara democratica institutiile nu se confunda cu oamenii. In spatele prieteniei, reale in ultimii 70 de ani, dintre Romania si China, niste mafioti si functionari corupti, din ambele state, au facut multi bani. Despre ei e vorba. Romanii care au participat la asta si care acum fac totul ca sa nu iasa lucrurile la iveala (cum s-a inchis dosarul Shanghai, ce s-a facut la Cupru Min, cum au tranzitat mii de chinezi spre UE) pun in risc niste relatii asumate de statul roman, cu UE si cu NATO. Nu, nu e o exagerare, chiar asta fac acesti functionari corupti.
Gigi marga • 3 aprilie 2018, 17:43
Pai daca chinezii au supralicitat poate ca minereul contine si altceva decat cupru...mult mai scump...
bg • 3 aprilie 2018, 18:28
Banii facuti de chinezi (indiferent cum) in statele UE se intorc intr-un fel sau altul in tara mama si contribuie la dezv. economica a acesteia. Intr-o tara supercontrolata de serviciile secrete chinezesti in care prostitutia se pedepseste cu inchisoarea, iar traficul de droguri, coruptia se pedepsesc cu moartea (executii publice pe stadioane), credeti ca alegerea lui Wang Yang din 1,300 miliarde de chinezi a fost intamplatoare? Categoric NU...Serviciile secrete chinezesti se pot lauda cu cea mai mare patrundere la nivelele cele mai inalte ale statului roman. Dupa ce acest Wang Yang *** in Romania cu ajutorul oficialilor romani, vine acum din China sa cumpere resursele naturale de Cu cu banii nostri si noi suntem fericiti ca am facut o afacere buna, am salvat inds. romanesca. Cat de naiv, prost pregatit, neinformat, corupt, antiroman sa fii ca sa accepti acest lucru? Cu asa ministru al economiei (Andrusca), asa politica economica. NICIUNA...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Sile • 3 aprilie 2018, 19:23
Fac urmatorul comentariu: masura retragerii cetateniei trebuie sa fie asociata obligatoriu cu expulzarea si interdictia de intrare in Ro pe o durata la fel de semnificativa: minim 10 ani. Putem sa ne intrebam daca autoritatile nu au facut special ce au facut: sa-i retraga cetatenia dar sa-l lase sa vina / plece dupa bunul plac (chinezii intra cu viza) si chiar autorizatie de sedere legala in RO. Ce era mai important: sa nu mai fie roman sau sa nu-l lasi sa fie fizic in RO ? E adevarat ca roman fiind, una nu merge fara alta. Dle Tolontan, cum se spune «miroase a pute»: tot circul cu retragerea cetateniei dar il lasam sa revina in calitate oficiala, cu viza. E rezultatul legaturilor stranse pe care le are cu militienii care veneau la regulat pe gratis ????
Cris • 3 aprilie 2018, 20:04
Dragii mei, acest cetatean chinez are marele noroc ca a facut aceste afaceri dubioase la noi in tara. In China, pana acum era deja cu plumbii in el si si cu banii luati pt. ca acele cartuse folosite de plutonul de executie nu sunt gratuite.
nu conteaza • 3 aprilie 2018, 21:00
patria a posteriori. in timpul asta cineva pune mesaje cu ghiocei acoperiti si dragobete, doar-doar or da si altii like. o singura rugaminte am, domnule Tolo: fie schimbati continutul articolelor, fie scoateti imaginea aceea cu less hate more speech. ar insemna o insulta la adresa ascultatorilor nostrii, sa pretinda cineva generarea altor tipuri de reactiii. fiti rezonabil, va rog !
felix • 3 aprilie 2018, 22:24
directorul cupru min spune ca pretul oferit de chinezi era imbatabil. mai exact nici nu visau sa obtina asa ceva. tot el spune ca licitatia a fost perfect legala. as dori sa ne spuneti domnule tolontan care au fost firmele care au pierdut licitatia si din ce tari erau! mai concret cine s-a batut cu chinezii pt acest contract pana in ultima clipa! va multumesc
ticbis • 3 aprilie 2018, 22:37
@Andrei F: Tovarase, ca de obicei aberezi si bati campii!!! Ce legatura au minerii care au facut legea batei in Bucuresti in 1990 cu mafia chinezeasca ce face legea statului roman (cel putin in cazul asta) in 2017??? Eu n-as vedea decat vreo doua: coruptia si moralitatea jalnica in care se balacesc conducatorii acestei tari, ca un arc peste timp din 1990 si pana in prezent, avand ca numitor comun ceea ce numim "ciuma rosie"! In capul tau e o varza totala!:)) Citeste cu atentie articolul: scrie negru pe alb (si de inteles si limpede chiar si pentru minti mai incete), citez: "Retragerea (cetateniei) ia forma unui proces, derulat în fata unei comisii ANC, formată din personal specializat asimilat magistratilor ”si care actionează ca o instantă”. Deci chinezul ala a fost practic condamnat de o "curte" asimilata unei instante; i s-a retras cetatenia, a fost gonit din tara; in trecut fusese implicat in afacerea "Shanghai" de trafic transfrontalier, crima organizata, prostitutie cu minore si probabil ar fi infundat puscaria daca dosarul n-ar fi fost musamalizat de institutiile statului; politicieni, servicii si justitie. Dupa 3 ani de cand l-a dat afara, statul vine acum si face afaceri cu el, vanzandu-i resursele strategice, desigur, pe bani buni (nu stim inca comisioanele private incasate de protagonisti). Doar un stat corupt, putred si mafiot procedeaza in felul asta!!! Eu nu te inteleg, incerc sa-mi dau seama ce-ai in minte, ca e tulbure rau... Pai bine tovarase, daca astfel de actiuni nu definesc un stat corupt si mafiot in care institutiile functioneaza defect, te rog sa-mi explici tu ce inseamna in mintea ta un stat mafiot; ce-ar mai trebui el, statul, sa faca in plus ca sa ti se para si tie "mafiot". Scuza-ma, esti jalnic!!! D-aia pleca romanii din tara cu milioanele, pentru ca existi tu si cei ca tine; si sunteti multi si aveti controlul asupra orice misca!:))) PS: Te sfatuiesc sa te abtii sa dai lectii de gramatica si de exprimare; esti pe teren minat si intr-un domeniu ce ti-e complet strain; doar asta mai lipsea in tara asta... desi nu m-ar mira sa ajungi si tu ministru al educatiei... vorba aia "vorbesti de funie in casa spanzuratului"! Nu inteleg dar recunosc cinstit: nu am nicio indoiala ca tu esti perfect reprezentativ pentru Romania anilor 2018, d-aia arata tara asta in halul in care e acum!:))))))))))
cristi • 3 aprilie 2018, 23:24
Sarut mana Mirela, Salut Razvan, Salut Catalin, Mi-a luat mult pana sa scriu primul comentariu pe acest blog. Chiar daca acest blog banuiesc ca este detinut de Catalin ma adresez tuturor celor trei care au redactat postarea. Va rog din adancul sufletului, in numele tuturor care cred ca mentalitatea si obiceiurile cetatenilor acestuia tari se pot schimba in bine, sa nu renuntati la subiectul "mafia chinezeasca" si sa continuati sa dezvaluiti cat mai multe nereguli, cel putin din punctul vostru de vedere, si legatura ale statului roman cu aceasta mafie. Citind cele scrise de voi incepand cu prima parte, cea cu bordelul, am simtit o ura puternica data de aceste fiinte, o teama fata de integritatea voastra ptr ca scrieti despre asa ceva si o bucurie in suflet ca cineva are curajul sa se ia la tranta cu acestia. Nu vreau sa intru in detalii tehnice ptr ca oricum nu le stapanesc, dar doresc atat de mult ca aceste dezvaluiri sa fie inceputul unei schimbari in acest stat corupt pana in maduva oaselor ptr ca acesta este doar in exemplu din miile care inca asteapta sa fie dezvaluite, si aici nu ma refer la "bombele" care apar seara de seara la atena3 si la romanTV. Nu va lasati, sapati si dezvaluiti in continuare.
Cătălin Tolontan • 3 aprilie 2018, 23:25
@cristi: multumim, nici nu putem lasa lucrurile asa pentru ca aceasta este meseria noastra. Asa cum tu te duci la job zi de zi, asa cum soferii conduc si profesorii intra in clasa, la fel noi dam telefoane, ne cultivam sursele, cautam prin documentele si registrele institutiilor si publicam. Nu e nimic special in ceea ce facem. Dar ai dreptate. Lucrurile se urnesc si fiecare om care-si face meseria, umar la umar cu milioane de compatrioti, schimba incet tara. Acum 15 ani s-a trecut peste acest caz si peste suferinta fetelor, acum romanii nu mai accepta asa ceva. (semnam toti Mirela, Razvan, Catalin + o intreaga redactie gsp)
Marius • 3 aprilie 2018, 23:45
Problema este ca nu mai avem principii ca și societate, le-am uitat pe undeva, printr-o carte. Oare am avut vreodată..?!
Ros • 4 aprilie 2018, 9:04
Domnule Tolontan, sunt de acord până la un punct cu dumneavoastra! Wang e un mafiot , asta e clar! Funcționari si membri ai autorităților române sunt corupți...si asta e clar. Intrebarea mea este : cunoașteți istoricul firmei care a câștigat licitația, cunoașteți acționarii firmei? Dacă firma este de "o viață " in legalitate și ă ales sa fie reprezentată de wang datorită relațiilor lui de aici, unde este problema? Nu ati spus nimic despre firma!!!! După cum declara fostul director al cupru min , contractul e "belea" . Dacă noi nu mai avem industrie...ce sa facem , sa il extragem și sa il punem grămadă sa ne uitam la el!?? Problema este , în viziunea mea , cum a obținut wang permis de ședere în românia când istoricul sau spune totul despre el ?! Legat de firma chineză...pana nu apar dovezi ca firma i-ar apartine lui wang sau ca banii "negri " ai lui wang au fost pompati in aceasta firma...nu aveti cum sa spuneti ca si firma e la fel de coruptă ca si wang...
Antoniu Poienaru • 4 aprilie 2018, 18:49
Am si eu un punct de vedere exprimat in textul blogului meu, punct de vedere care sper ca nu-l va supara pe Catalin Tolontan.
Bucur • 5 aprilie 2018, 8:03
Antoniu Poienaru, excelent articolul!!! Excelent!! Felicitari!