marți, 13 februarie 2018, 7:02
De Mirela Neag și Cătălin Tolontan
În anul 2000, ministrul Crin Antonescu și secretarul de stat Ioan Dobrescu au propus Parlamentului o nouă lege a sportului.
Cei doi oameni care conduceau MTS au insistat ca, pentru prima oară, România să acorde foștilor performeri o recompensă pe viață pentru a îmblânzi lipsurile unei vieți sacrificate pentru sport.
În anii ’90, presa publicase numeroase povești tulburătoare despre mari campioni care trăiau în nevoi materiale și în suferință fizică.
3.245.323 lei este totalul rentelor viagere plătite de MTS în luna decembrie 2017 pentru cei 516 campioni
Antonescu și Dobrescu și-au făcut o misiune declarată din a explica legiuitorilor datoria statului de a-i ajuta pe sportivii de elită printr-o pensie pe viață.
Și au reușit.
Rentele viagere au fost introduse în Legea sportului 69/2000 la Titlul X, intitulat explicit ”Protecția socială a sportivilor de performanță”.
Pentru că despre ideea de protecție socială a fost, inițial, vorba.
Calculul după care se dau acești bani este complex.
La baza socotelii stă salariul mediu brut pe economie, multiplicat cu un coeficient în funcție de medalii.
Suma rezultă în funcție de numărul și valoarea medaliilor câștigate la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene.
Suma minimă este de 3.493 lei și este încasată de 142 de sportivi.
Cea maximă ajunge la echivalentul a 3.700 de euro net lunar, pe care o primesc 31 de mari campioni: două atlete, 12 canotoare, 9 gimnaști, 3 scrimere, halterofilul Nicu Vlad, judoka Alina Dumitru, doi canoiști și luptătorul Ștefan Rusu.
16.635 de lei este cuantumul maxim al rentei de care beneficiază 31 de campioni
Acum, în rândul celor 516 oameni care primesc renta a apărut o rumoare.
În imagine: Calistrat Cuțov, Doina Melinte, Gina Gogean, Iulică Ruican
Asta pentru că, în decembrie 2017, printr-o Ordonanță de Urgență, Guvernul Tudose a înghețat sumele care se vor plăti în 2018 la nivelul lui decembrie 2017.
Sportivii murmură, chiar dacă, în ultimul an și jumătate, rentele viagere au crescut cu 50% sau chiar mai mult.
Să luăm câteva cazuri, din sporturi diferite.
Atleta Doina Melinte, pentru un aur și un argint olimpic, lua, în iulie 2016, o rentă de 11.012 lei pe lună.
În decembrie 2017, ea a primit 16.635 de lei pe lună.
Sumele sunt nete, chiar dacă ele sunt calculate ca multiplu de salariu mediu brut.
Boxerul Calistrat Cuțov, bronz olimpic, a primit în iulie 2016 3.023 de lei și a ajuns la 5.240 de lei lunar în decembrie 2017.
Canotorul Iulică Ruican, aur și argint olimpic, lua 9.501 în iulie 2016 și 12.975 în decembrie 2017.
Gimnasta Gina Gogean, două medalii olimpice de argint și trei de bronz, primea 9.919 în 2016 și 16.635 de lei în finalul lui 2017.
”În anul 2018, rentele viagere prevăzute la art. 64 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă în cuantumul aflat în plată în luna decembrie 2017” Ordonanța de Urgență nr.90/2017 a Guvernului Tudose
În 2016 a fost introdusă în lege o prevedere care stabilește un plafon maximal.
”Valoarea maximă a rentei viagere calculată potrivit lit. a) și b) nu poate depăși echivalentul a cinci câștiguri salariale medii brute pe economie”.
radu • 13 februarie 2018, 7:20
sa-mi bag picioarele daca am auzit de sportivi astia de renume planetar.
Stelu • 13 februarie 2018, 8:20
Astia isi merita fiecare cent ! Putini stiu ce e viata de sportiv iar cand iei si o medalie la Olimpiada ( sa fii cel mai bun din lume la ceva ) ! Medalii ar trebui acordate si in Parlament pt Inventivitatea legilor personaleeee 🤣 ! Sa nu patam imaginea unor sportivi Tolo ! Sa ramanem cu lupa pe Shanghai 😉
Cătălin Tolontan • 13 februarie 2018, 8:21
@Stelu: Nu pateaza nimeni nicio imagine. Am publicat doar stirea ca rentele s-au inghetat in 2018 la nivelul lui 2017, dupa ce crescusera cu peste 50% fata de 2016. Acesti bani au fost decisi, prin Parlament, de catre cetatenii romani deci e dreptul lor sa stie citi bani mai revin la fiecare sportiv.
dan • 13 februarie 2018, 8:24
@radu - fara legatura cu banii pe care-i primesc sportivii. Cum sa nu auzi de ei?? Stii doar de Alibec sau de Halep? Se poate? Sunt medaliati europeni, mondiali si olimpici. Cu cate 2/3/5 sau chiar mai multe medalii. Olimpiada e competitia aia care se desfasoara odata la 4 ani in diverse locuri din lume si o medalie acolo este maxim din ce isi poate dori un sportiv. Nu exista mai mult! Daca ai castigat la 2-3 olimpiade medalii deja sunt 4-8-10 ani de competitie sportiva la cel mai inalt nivel. Hai sa nu fim carcotasi si sa vedem mai departe de FCSB / FCDB sau "Halep e machidoanca". Ca vorba alora de la gsp "Ne pasa de sport". Nu? No offense. Isi merita banii!
Ardeleanul • 13 februarie 2018, 8:26
Nu zic că nu ar trebui să le fie plătit nimic, dar 10-12-15 mii de lei, mi se pare exagerat, pentru ce încasări sunt și ce nivel de trai e în România.
Darius • 13 februarie 2018, 8:27
In acest articol se vede cat de frustrat esti . Invidia si ura pe care o ai ,iese prin fiecare litera tastata de catre tine . Faci niste articole (***) doar cu dragul de a arata cat de corect esti tu fata de altii . Iti place sa arati cu degetul ***.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
b-oier • 13 februarie 2018, 8:42
Eu zic ca sumele sunt bunicele !Daca in viitor se va putea,o sa mai bage ceva firfirei,pana atunci ,cred ca e bine si asa !
Cristian • 13 februarie 2018, 8:44
Merita acesti sportivi rente viagere din partea statului, dar nu cred ca noi contribuabilii ar trebui sa sustinem un cuantum atat de mare al acestora. Nivelul salariului minim in Romania este de 260 de euro si il castiga 40% din populatie, iar sportivi care nu au castigat nicio medalie la Jocurile Olimpice, dar au in palmares medalii la Campionatele Mondiale au un nivel al rentei de circa 2000 de euro. De asemenea sunt sportivi care au cucerit o medalie doar la JO de la Los Angeles pentru ca multe tari din Europa nu au participat, insa la Mondiale si Europene in conditii normale de participare nu au reusit niciodata, iar acesti sunt acum platiti de noi contribuabilii cu sume mult prea mari. Exista cazuri, pe care daca le investigati o sa obervati ca sunt multi sportivi neproductivi la 40-50 de ani, renta fiind suficienta pentru ei sa traiasca foarte bine cu mult peste nivelul unui om cu un salariu mediu. Ciudat mi se pare ca exista foarte multi din acesti sportivi care primesc rente si nici macar nu mai locuiesc in Romania de foarte multi ani, iar acolo unde sunt pot sa traiasca linistit la nivelul unui angajat fara a mai intreprinde alta activitate deoarece acesta renta le permita acest lucru, Guvernul ar trebui sa diminueze acestora renta deorece acest venit va fi cheltuit in tara de resedinta si astfel statul roman nu mai recupereaza nimic din taxele pe consum. Un alt caz este cel al sportivilor care se retrag la varste foarte fragede dupa castigarea unei medalii, atractia lor fiind aceste rente si renuntarea la munca de sportiv. Din acest motiv cred ca statul ar trebui sa impuna o limita minima de varsta; in opinia mea, renta ar trebui sa inceapa de la varsta de 35 de ani.
Mamutul Bipolar • 13 februarie 2018, 8:57
Tot respectul pentru performanță, dar într-o țară unde o persoană cu handicap primește 39 sau 282 de lei, chiar nu aș plânge pe cineva care ia 16.600. Și să ne înțelegem, e vorba de persoane capabile să contribuie in continuare cu ceva în societate.
Mircea • 13 februarie 2018, 9:49
Off topic @ Tolo: stiai ca zilele astea au loc jocurile olimpice de iarna ?? Nu de alta dar pe prima pagina a site-ul gsp aflam cat de vulgar si misogin este dinu , miriuta este vedeta paginii, etc etc. Asta era totusi o gazeta a sporturilor, nu ?
madog • 13 februarie 2018, 9:53
Invidie, nu invidie prietene, retorica. Daca am avea spitale decente, scoli decente, infrastructura decenta, daca as vedea ca se face ceva cu umila mea contributie anuala, poate ca nu mi-as pune intrebarea. Bah dar voi chiar faceti ce vreti cu banii mei? Pai oamenii acestia s-au apucat de sport pentru mine? Sau din dragoste de tara? Sau pentru ei? Sa le fie mai bine in viata sau condusi de parinti, rude. Banuiesc ca regula se aplica si altor categorii de sportivi. Ce sa zic, noroc ca nu avem mai multi premianti.
victor L • 13 februarie 2018, 10:04
Tara bogata plina de rentieri. Sportivi, scriitori si alti artisti, plus cireasa de pe renta, rivulutionarii. Dupa capul lui bidon gol cit ar trebui sa primeasca Phelps? Ce zgirciti sint americanii!
Alex One • 13 februarie 2018, 10:07
Complicata treaba asta cu renta viagera. De la un ajutor social care era pe undeva firesc s-a ajuns la sume incredibile. Nu cred ca d-na Lipa,n-am nimic cu domnia sa,sarut mana doamna, sau d-l Patzaichin care chiar este un model, care au pensie de generali, dar si altii, mai ales cei fosti la Cluburi militare, au nevoie de protectie sociala. Sa nu uitam ca toti performerii au fost rasplatiti la vremea respectiva cu bani, apartamente, autoturisme, facuti cetateni de onoare cu anumite avantaje materiale,etc. Daca stai sa te gandesti oamenii astia s-au sacrificat in general cinsprezece-douazeci de ani, altii, medici,ingineri profesori. pe bune, lucreaza de doua ori mai mult si ies cu pensii de o mie cinci sute-doua mii de roni. Parca nu-I echitabil. Pe de alta parte daca i se da unuia renta pentru o medalie de bronz la europene, ca o duce greu ca nu s-a gandit la viitor de ca sa fie ignorati marii campioni olimpici amintiti mai sus ? Oricum o dai, nu iese socoteala, cineva va fi nemultumit.
Cătălin Tolontan • 13 februarie 2018, 10:08
@Alex One: da, e un subiect complex, de aceea e bine sa existe cat mai multa informatie. Iar informatia e ca s-au inghetat pentru prima oara in 2018, dar dupa ce, intr-adevar, au ajuns la nivelul din tabel. Doua premiere asadar: inghetarea si valorile fara precedent. Ni s-au parut informatii interesante, nu e opinia noastra, sunt faptele, contextualizate ca sa intelegem de unde s-a pornit.
Lup • 13 februarie 2018, 10:26
Nu cred că e vreun om om normal la cap care să nu fie de acord cu protecția socială a marilor campioni de la sporturile cu mai puțină vizibilitate. DAR, la sume de peste 3-4 mii lei, nu prea mai e protecție socială - adică motivul care a fundamentat legea -, ci un fel de plată în rate a performanțelor. Care e de discutat, DAR trebuie să facă obiectul unei alte legi.
Matei • 13 februarie 2018, 11:12
Sunt bani bine cheltuiti, era o rusine sa avem campioni mondiali sau olimpici in mizerie. Dar care e supararea, ce inseamna inghetate? Adica nu mai cresc sau nu le-au mai platit in ianuarie deloc?
Cătălin Tolontan • 13 februarie 2018, 11:13
@Matei: inseamna ca se vor plati in 2018 la nivelul pe care-l gasiti in tabel, nu vor mai creste cu salariul mediu brut pe economie, ca pana acum. Ele s-au platit.
medalii • 13 februarie 2018, 13:02
Nu stiu de ce va faceti atitea griji, nu am mai luat o medalie la Olimpiada de nu stiu cind.
Mircea • 13 februarie 2018, 13:07
@Stelu: poate isi merita banii astia sau poate nu. nu dicutam de merit aici ci discutam de faptul ca cel mai putin are cu mult peste un salariu decent in romania. sa incepi si sa te plangi acum ca nu ti l-au crescut si anul asta este undeva o mitocanie iesita din comun.
undeissportivii • 13 februarie 2018, 13:10
Pai si atunci de ce nu avem sportivi medaliati la Olimpiade? Din ce vad eu sint platiti destul de bine.
Cătălin Tolontan • 13 februarie 2018, 13:11
@undeissportivii: pentru ca nu putem spune acum: uite, platim 20.000 de euro pe luna unui astronaut, de ce nu vine nimeni sa se angajaze. Pentru ca nu am investit in cresterea de astronauti, in scoli, in profesori, in sisteme care sa-i creeze. Recompensa e un factor motivant, nu unul care sa genereze performeri.
Andrei F • 13 februarie 2018, 13:58
,,Cenzura in presa. Cine o impune, cine si de ce o accepta si cum va afecteaza ea viata?,,----,,Adaugind la asta manipularea grosolana si cenzura fatisa obtinem formula drogului aplicat populatiei.,, ----Sa va amintiti cand cenzurati...
Romică • 13 februarie 2018, 14:21
Castigi o amarata de medalie si traiesti bine mersi pe renta viagera tot restul vietii. Fair-playul sa traiasca!
Ioana • 13 februarie 2018, 14:26
Diana Mocanu are doua medalii olimpice de aur, un aur si un argint la mondiale, trei de argint si doua de bronz la europene. Camelia Potec are o medalie olimpica de aur, doua de bronz la mondiale, un argint si trei de bronz la eurpoene. Datele sunt conform conform Wikipedia. De ce castiga Diana Mocanu 9482 lei, iar Camelia Potec, 11977 lei? In conditiile in care Diana Mocanu are medalii mai multe si mai valoroase.
Mamutul Care Este • 13 februarie 2018, 14:30
Eu am făcut performanță în timp ce sistemul medical patriotic m-a măcelărit. Performanța mea e că am supraviețuit. Provoc pe oricine, inclusiv pe Doina Melinte, să facem un cross. N-are ea atatea medalii cate adeverinte, certificate și stampile am câștigat eu.
Bogdan • 13 februarie 2018, 14:31
Stimabile Dl. Tolontan, Fara nici un fel de legatura cu subiectul (si fiindca nu exista o adresa de e-mail pentru reclamatii/sugestii (sau exista insa nu o poti gasi usor printre atatea senzationale, uimitoare, nemaipomenite articole), imi permit sa iti comentez aici. Vad ca Dvs mai cititi comentariile spre deosebire de colegii Dvs. care... scriu blog-uri si incearca cu disperare sa tina pasul cu tineretea si tehnologia insa varsta si comportamentul ii tradeaza). Numarul 1. Publicatia pentru care lucrati nu poate sub nici o forma sa pretinda transparenta de la vreo institutie/persoana/companie atat timp cat ziaristii ei nu isi semneaza si asuma articolele si nenumaratele greseli care apar in ele. Numarul 2. Ca si cetatean roman (care locuieste in Belgia de 7 ani), ma simt lezat de articolul de pe prima pagina in care "Ce echipa tare intalneste Simona Halep si compania". In primul rand stirbiti si luati toate meritele fetelor care literalmente au jucat, si anume Irina Begu, Sorana Cirstea si celelalte care au dus Romania un pas mai sus. Sincer m-as mira sa nu fie accidentata sau in risc de accidentare Simona Halep si cand vom juca Elvetia. Atat timp cat NU VA PASA DE SPORT haideti sa o lasam mai subtire cu etica, da!? Va rog eu frumos.
Florin • 13 februarie 2018, 14:39
Catalin Tolontan, ar fi bine sa scrieti un articol bine documentat despre ce se intampla cu aceste rente in alte tari: ce cuantum au, cum se platesc, comparatii intre sporturi, raportul renta/salariu mediu , etc. Asa ne putem face cu totii o idee despre cat de bine/prost sunt platiti olimpicii nostri. Salariul mediu net in Romania este 537 euro, iar comparat cu unele dintre aceste rente nu da prea bine la o populatie saraca. Zilele trecute cineva comenta pe blog ca un politist merita 2000 de euro pensie la 45 de ani pt ca s-a trezit la 5:30 dimineata sa faca inviorare. Mama s-a trezit aproape 20 de ani la 5 dimineata sa faca 30 de km de naveta intr-un sat ca profesoara de matematica, pe vremea cand la tara inca se mai facea scoala. Pleca la 6:00 si ajungea inapoi la 18:00. Are zeci sau sute de elevi care i-au trecut prin mana si au ajuns absolventi de facultate. Azi are 1.200 de lei pensie...cand aude de sume gen 9.000, 16.000 ii e greu sa creada ca banii astia se platesc in Romania.
vasim • 13 februarie 2018, 14:39
Ma intreb ce fac sportivii care au participat la campionate mondiale sau olimpiade dar au luat locul 4, 6, 10 ? Ei trebuie sa moara de foame ? De ce un sportiv care a participat la un campionat mondial, european sau olimpiada nu merita un salar minim in Romania daca nu are alte surse de venit ? Automat avand salar minim ar primi pensie. De asemenea mi se pare urmatoarea remarca de bun simt: "renta ar trebui sa inceapa de la varsta de 35 de ani." Nu mi se pare nici mie normal ca un sportiv la 25 de ani in putere, sa nu caute de lucru pentru ca are renta viagera si nu mai trebuie sa munceasca. Sunt sportivi care au fost presedinte de federatie, ei oare chiar mai au nevoie de o asemenea renta ? Poate daca din renta s-ar scadea veniturile din alte parti mi s-ar parea de bun simt. Deci parerea mea e ca legea se poate imbunatati. Faptul ca renta a fost inghetata mi se pare de bun simt. Anumiti bani ar trebui sa mearga antai la sanatate si in scoli si doar apoi la sport, sau fosti sportivi. Nu avem spitale decente sau scoli cu toaleta , caldura in scoli etc... dar avem rente viagere de 3000 de Euro. Ceva e stricat in tara noastra!
Man on the Silver Mountain • 13 februarie 2018, 14:55
Catalin imi permit sa iti sugerez o continuare a acestui articol: o comparatie cu ce se intampla in alte tari europene cu sportivii de inalta performanta si cum sunt ei ajutati de stat. Dupa mine, atata timp cat sportul de performanta este o meserie absoult identica cu oricare alta, aceste rente viagere /alocatii ar trebui acordate din fonduri private, de fundatii sau ONG-uri si nici decum din bani publici. Statul poate incuraja strangerea acestor sume prin programe fiscale cel mult.
dodoi • 13 februarie 2018, 15:58
Suma minima pare ok, cea maxima poate un pic cam mare, dar pe final mi se pare acceptabila in conditiile in care in Romania nu exista firme ce pot oferii conditiile de sponsorizare din strainatate sau au trait vremuri in care nu se putea discuta despre vreo sponsorizare. Daca ne gandim ca Usain Bolt castiga $33 mil pe an numai din sponsorizari, cam de 10 ori mai mult decat alt atlet de track, desi nu toti fostii sportivi sunt de nivelul lui, minimul de 800 E pe luna pentru cineva care a adus un pic de faima Romaniei nu mi se pare deloc exagerat. Exagerat mi se par pensiile speciale ale unora de 8-9 mii de lei care s-au pensionat inainte de 50 de ani si de care n-a auzit nimeni.
Cătălin Tolontan • 13 februarie 2018, 16:00
@dodoi, Man on the Silver Mountain: aveti dreptate, totul e dificil de comparat, pentru ca in strainatate, de pilda, banii privati care vin in sport (investitii, sponsorizari) sunt mult mai multi, pentru ca economia si firmele au alta talie.
Carmen • 13 februarie 2018, 16:16
Ii respect si ii admir pe acesti sportivi, dar cred ca sumele pe care le primesc sunt nejustificat de mari. Un ajutor pe care li-l da statul celor in nevoie e una si sumele astea fantastice pe care multi dintre contribuabili doar le viseaza sunt o mare exagerare. La fel cum sunt exagerate cuantumurile pensiilor speciale si al altor indemnizatii. Astea sunt dupa parerea mea legi urgente care trebuie modificate. De asemenea nu vad de ce persoane care nu locuiesc in Romania, au afaceri si venituri indestulatoare primesc asemenea rente viagere.
Mihnea • 13 februarie 2018, 16:42
Cititi cartea lui Agassi. Cel mai frumos moment al vietii de tenisman ramane cand a luat medalia de aur la olimpiada din '96. Si asta o spune cel care a fost nr.1 mondial in doua randuri, precum si castigator al concursurilor de Mare Slem.
Andrei F • 13 februarie 2018, 17:33
Oare cum ar fi daca Statul Roman care tot plateste acesti performeri,macar cat sunt in putere sa-i includa in programe din care sa iasa alti sportivi?
cristyian • 13 februarie 2018, 18:16
Cam tot ce depaseste 4000- -5000 lei , la salariu sau pensie , se numeste asistat social dar care nu merita sumele care trec peste aceste cifre . Ce sa zic , daca smecherii din justitie au salariile cat casa , astia din sport de ca sa nu fie si ei asistati social cu suta si ceva d milioane pe luna , daca baietii si fetitele de pe la trafic aerian au salariul MEDIU undeva pe la 15.000 lei acestia din sport dc sa nu haleasca si ei asistenta sociala de o suta si ceva milioane pe luna . Toti astia despre care am facut vorbire aci sunt considerati de catre mine *** cu tupeu si salarii si pensii speciale , mi-e scarba si ma ia *** . ,, Vai , dar x-ulescu a muncit , a sculptat piatra la Paris , piatra valoreaza 11 milioane euroi ,, , hai ,pe bune , cand ..oolica ala freca menta la Paris romanii spargeau muntii si construiau drumuri , poduri ,fabrici ,scoli . ,,Vai ,dar eu am scoala , vreau 8000 lei pe luna , trebuie sa-mi fac casa de vacanta la munte si sa merg in excursie in Indonezia , romanica e d cah ,, . ,, Sa fim uniti ,unitate,unitate ,, .Nu stiam Ca Colonia romanica a ajuns ca Arabia Saudita , tasneste petrolul din pamant si salariile si pensiile unora au ajuns cat casa . N-as vrea sa mai aud comunisti *** pe la tv vorbind despre nu stiu ce asistat social de pe la tara sau oras ca primeste ajutor social si nu munceste la plantatia de vie a lui x mosier ., una e sa primeasca ala 200 lei pe luna , si alta sa ai asistat social cu 10.000 ..15.000 lei pe luna . Hai ca se poate , inca se mai poate fura , copy paste 45 % .
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
asd • 13 februarie 2018, 18:31
Fraierii pe minim pe economie ce platesc impozite au fost intrebati daca sunt de acord sa munceasca pt aceste pensii viagere sau ei n-au drepturi decat obligatii ??!!
Stelu • 13 februarie 2018, 18:43
Tolo cand am scris : sa nu patam imaginea acestor sportivi ! Am vrut sa fac referire la cei care scriu aici ca si mine !
Liviu • 13 februarie 2018, 18:45
DOMNULE TOLONTAN: Initial am vrut sa fac un comentariu privind "recompensele" in cauza dar, citind doar putine din comentariile celor de mai jos (exceptandu-i pe unii care se cred mai jurnalisti decat JURNALISTII), mi-am dat seama ca s-a cam spus esentialul si sant DE ACORD. Un singur lucru as mai adauga : SANTEM STATUL LUI "INTINDE MANA". Nu conteaza ce am facut : mie sa-mi dai. Sa-mi dai si pentru faptul ca traiesc in aceasta tara si daca se poate cat mai mult si de la o varsata cat mai frageda. Ar fi bine insa sa li se aminteasca tuturor acelor care intind mana acea vorba spusa de un neroman dar care azi noua ni se potriveste cel mai bine ... " Nu conteaza ce a facut (eu zic Romania) pentru tine... ci ceea ce faci tu pentru... si deasemenea sa li mai aminteasca faptul ca "sacul sic" din care li se plateste a fost adunat de toti acei nestiuti, care nu ies si n-au iesit in fata niciodata si care-si duc traiul de pe o zi pe alta fara sa se imbufneze de faptul ca dupa o viata muncita si nu cativa ani primesc cateva sute de lei. Apropo; Credeti ca rusii sau americanii isi cheltuie bugetul tarii pe recompense ... ca or fi avand ceva "personalitati" ba sportivi , ba revolutionari, ba parlamentari, ba ... ha, ha multi altii care m-au facut sa numesc statul lui ...
ministerulsportului • 13 februarie 2018, 19:16
chiar acum e la Pro TV un reportaj despre cum se toaca banii la Ministerul Sportului pe plimbatul hirtiilor si pe functionari care se calca pe picioare unul pe altul, timp in care sportivii aduc bani de acasa ca sa poata face sport... Minunat, ca doar traim in Romania.
Ovidiu • 13 februarie 2018, 20:50
NU am inteles din articol cine este suparat. Este buna prezentarea si cunoasterea informatiilor. Dar cine din acesti sportivi s-a suparat si unde si-a aratat supararea? Am citit articolul incercand sa aflu cine-i suparat . Deci cine-i ??
de pe ‘ici ‘sa • 13 februarie 2018, 21:19
D-le Tolontan, am doar o rugaminte, puteti sa-mi dati numele macar a unei tari care mai acorda rente pt. fosti sportivi. sper sa fie raspunsul adevarat...daca va veni.
Stelian • 13 februarie 2018, 21:35
Meritul celor de pe lista e incontestabil. E clar ca unii dintre fostii performeri au nevoie de sprijin, iar sumele primite nu cred ca sunt asa mari. Hai sa comparam aceasta lista de 500 cu alta lista de 500, cei care "concureaza" in Casa Poporului. Cine-si merita banii? Pe de alta parte, cativa din cei care primesc renta viagera pot renunta la aceste sume fara probleme, fara sa le diminueze meritele sportive. Ar fi fair-play, iar acesti bani ar putea ajunge la cei care chiar depind de renta.
nicolson • 13 februarie 2018, 21:40
Acesti campioni merita cu prisosinta renta viagera! avand in vedere ca si-au sacrificat tineretea pentru a aduce glorie acestei tari ,nici o recunoastere din partea concetatenilor nu este suficienta! Sa comparam pensia unui sef de post din mediul rural care este de 4000-5000 de lei si care este utilitatea acestora ,cu cei care au ridicat drapelul romanesc in lume vedem cu usurinta ca e o discrepanta evidenta!
Tom • 13 februarie 2018, 23:06
Trebuia să citesc că să-mi stric seara.D-le este strigător la ceruri ce se întâmplă în țară asta.In timp ce marea majoritate a oamenilor trăiesc din salarii și pensii de mizerie ,când nu se găsesc bani pentru medicamente,servicii medicale pentru salvare de vieți,educație ,etc găsim milioane de euro pentru cei care că orice cetățean și-au ales că meserie sportul.Ca au câștigat nu știu ce medalii ,foarte bine,au câștigat și bani ,apartamente și altele pe care nu le știm,și-au făcut studii într-un an câți alții în zece,au dezvoltat afaceri,etc,etc.Ati calculat câți bani se aduna într-o lună la acești rentieri de lux??!Unde mai pui că unii nu locuiesc în țară,alții au grade militare(alți bani),alții sunt președinți de cluburi , altii antrenori ,alții profesori,etc.Cand o sa înțeleagă oare oamenii că suntem luați de prosti muncind pentru o clasa de "salariati" ,pensionari și "rentieri"de lux -armata,poliție,magistrați ,politicieni??!Când o sa înțelegem că sportul este o meserie pe care o faci mai bine sau mai puțin bine , câștigând mai multi sau mai puțini bani.Si că în orice meserie poți că la un moment dat să fi dat afara.Pai șomerul primește ajutor de somaj3-4000euro??!Și sa spui că este un ajutor că sa nu moara in mizerie!! Pai atunci noi toți s-au mă rog 90% murim in mizerie??Da ,asta-i Romania....
Vasile • 13 februarie 2018, 23:15
Bine că nu s-a dus Simona Halep la Olimpiadă, că ne lua tot pibul. Rentele ar trebui sa fie la un nivel care sa iti permita un trai decent. Cu ar fi 10.000 de euro pentru domnul Tolontan. Glumesc! Domnul Tolontan merită mai mult. Cum ar fi suma de 520 de lei pentru doamna Melinte și dacă o mai dor șalele mai punem 39 de lei, dar trebuie să depună dosar cu șină. Acum să nu spui ca nu se poate trăi in Romania cu fantastica suma de 559 de lei. Tolontan, ne faci de rușine. De banii ăștia bei zece cafele. PS. Am blocat reclamele pe blogul tău pentru ca nu ai noțiunea banilor si a sufetintei. De maine poate bei cafea de doar 49.90.
Harvey Park • 14 februarie 2018, 5:10
Si primesc banii astia lunar pentru restul vietii ???
pag • 14 februarie 2018, 9:01
-Scuze dar rugbistii ce medalii au castigat ???? sa nu-mi spuneti ... campionatul european second hand , e ridicol . -Nicu Vlad si nu numai......daca erau controalele antidoping de azi .... -Cei mai multi sunt 'olimpici ' la Moscova si Los Angeles doua semi-olimpiade -oricum pt unii ca Lipa , Ungureanu Vlad ...sumele sunt nesimtit de mari -Era interesant , Dle Tolontan , daca ne informati cum sunt sunt recompensati sportivii din alte tari comparabile , ca venit , cu Romania.
paula • 14 februarie 2018, 10:28
aceasta renta viagera nu este cumva opera lui adrian nastase? nimeni altul decat NASUL de cununie al nadiei comeneci ? cumva totul s-a invartit si a plecat din lumea gimnasticii ; aceasta renta e pe viata, odata ce ai iesit din activitatea competitionala o primesti lunar pana mori, chiar daca lucrezi in strainatate si culmea ! ii pregatesti pe viitorii adversari sportivi ai tarii noastre (de ex. nadia comaneci si teodora ungureanu au academii de gimnastica in sua, d.silivas , aurelia dobre,cati szabo antreneaza copii tot in sua si respectiv franta si exemplele pot continua) oare rusia la fel ii plateste pe fostii campionii care antreneaza in alte tari? din cate stiu eu aceasta pensie pe viata sau renta viagera nu exista decat la noi; altceva insa vreau sa scot in evidenta: toti acesti sportivi s-au antrenat s-au hranit si au trait efectiv din banii statului; statul roman a facut tot; a platit antrenorul a garantat hrana, echipamentul , caldura , apa ,deplasarile, ABSOLUT TOT (vedeti cazul gimnastei raluca haidu - mai mult obligata de parinti sa stea la deva unde desigur totul era asigurat inclusiv educatia). Bun. deci statul a investit masiv in cresterea si formarea sportivului , il premiaza cand vine cu medalii europene mondiale si olimpice (sandra izbasa de ex a luat pt aurul olimpic de la sol din 2008 suma de 60.000 de euro si un autoturism) , in alte tari parintii copilului care doreste sa practice sport PLATESC pana atunci cand copilul gaseste sponsor si incepe sa devina o valoare , la noi statul ramane cu pierdrea investitiei pentru cei care nu ajung la un nivel macar european iar celorlati le da renta pe viata si din punctul meu de vedere aici statul din nou pierde, statul inseamna NOI toti ceilalti; o pensie speciala separata la varsta pensionarii si asistenta medicala gratuita pe timpul vietii mie mi s-ar parea de bun simt si cinstit din partea statului roman pentru acesti sportivi , mai mult e nesimtire si totodata discriminare fata de alte categorii sociale ; pe langa renta viagera faptul ca esti facut cetatean de onoare (si ei toti sunt facuti) al orasului sau localitatii unde te-ai nascut vine cu un pachet de scutiri si alte drepturi ; sa ii cunoastem, sa ii respectam dar sa fim si corecti fata de toata lumea atunci cand oferim renta viagera; guvernul poate sa faca un sondaj online in care sa intrebe cetatenii daca sunt de acord cu aceasta pensie pe viata sa explice toate mecanismele si costurile pe zeci de ani ale acestei decizii si daca majoritatea romanilor sunt de acord atunci ASA SA FIE , dar daca nu sa se multumeasca cu ce au luat pana acum (renta se tot acorda de pe la inceputul anilor 2000) si gata! si cine doreste, si cine ii iubeste pe fostii sportivi de performanta sa le directioneze 2 la suta din propriul venit , de ce nu ? iar in privinta exemplului sa stiti ca astazi copiii nu mai sunt prea interesati de sport pe modelul acela ,azi poti sa faci ciclism fara sa tipe si sa te insulte vreun antrenor cat vrei si cand vrei sa te dai cu skate-ul sau cu rolele in locuri special amenajate, etc ... astazi copii nu mai vor sa fie nadia sau hagi ,fetele vor sa fie madalina ghenea sau prezentatoare tv ,sau asistente tv ,sa mearga la romanii au talent la x factor la voce , sa cante sa danseze sa-si descopere singuri talentul , valoarea si sa le puna in evidenta cum cred ei ... o fi bine, o fi rau cam asa stau lucrurile ...
HSV • 14 februarie 2018, 11:18
Mai corect era sa fie plafonate la valoarea a 5 salarii medii nete, pt ca vorbim de sume nete. Iar din moment ce aceste rente sunt platite din bani publici, cred ca ar fi cinstit sa nu depaseasca salariul net al presedintelui. Oricum, în cazul acestor rente numai de protectie sociala nu poate fi vorba.....
Lupulescu • 14 februarie 2018, 12:47
Domnule Tolontan, poate ar fi de interes/ajutor o situatie comparativa din alte tari