miercuri, 31 ianuarie 2018, 6:58
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Mii de pagini și sute de declarații, denunțuri și înregistrări telefonice.
În convorbirile de la dosarul DIICOT, aflat în arhiva Tribunalului București, apar zeci de polițiști, procurori, comisari de Gardă Financiară și persoane din alte instituții de forță care discută cu traficantul chinez Mihai.
”De altfel, un principiu al crimei organizate este tocmai penetrarea de către membri a sferei instituționale și atragerea unor funcționari, tocmai pentru a-și putea derula activitățile în siguranță”, scriu procurorii în rechizitoriu.
Magistrații motivează disjungerea cazului și nevoia de a-i cerceta pe ”funcționarii corupți ai statului”.
Lucru care nu s-a întâmplat niciodată.
Pe unii i-au pomenit, în 2007, jurnaliștii de la Ziua și de la Gardianul.
Sunt mult mai mulți!
Au trecut 12 ani și e bine ca faptele și numele lor să iasă la iveală, așa cum i-au descris victimele minore și propriile discuții telefonice în favoarea rețelei, interceptate de procurori.
Să reamintim personajele.
Ca să scape, Nina Cureleac,”peștoaica” șefă, a povestit procurorilor DIICOT o groază dintre lucrurile pe care le știa despre rețea.
”Zhang ne-a asigurat încă din 2004 că are relațiile necesare pentru a nu fi deranjați de organele de poliție”, povestește Nina.
Lucru care se confirmă, mai apoi, pas cu pas.
Traficanții supravegheau fetele, nu le lăsau să plece singure din apartamentul unde le țineau, le duceau cu mașina la clienți sau direct la restaurantul ”Shanghai”, unde salonul de masaj era paravanul bordelului ilegal.
15-20 de tinere erau ținute în apartamentul de pe strada Brândușelor, în sectorul 3
La un moment dat, în vara lui 2005, una dintre fete găsește un pretext să plece de lângă ei, chiar pe stradă, și găsește un polițist care patrula.
”Sunt minoră și niște chinezi mă obligă să mă prostituez”, spune victima.
Îi dă adresa omului în uniformă.
Apoi, fata se întoarce în apartament, unde erau prietenele ei, și așteaptă.
Polițiștii vin la ușă și pleacă, inexplicabil!
Strada Brândușelor din Vitan, un loc în care fetele erau ținute cu forța
Cele patru adolescente venite din Maramureș, și care formau un grup, înțeleg că Nina nu glumește: chinezii îi au la mână pe polițiști.
300 de dolari / fată a fost prețul pe care l-a plătit Mihai lui Ionuț Hârb, un taximetrist care-i aducea fete din Baia Mare
Așa că ele, fiicele ploii în București, nu au multe șanse.
Banii care ung sistemul sunt peste tot.
”Eu personal am văzut-o pe Nina cum pleca grăbită în unele dimineți cu banii în pungă pentru polițiștii de la Secția 11”, povestește una dintre minore.
Suferința trage însă de lanț.
Două dintre cele patru fete minore aduse din Maramureș se simt din ce în ce mai rău.
Ele sunt însărcinate și nu mai suportă ritmul de 4-5 clienți pe noapte.
Se produce unul dintre acele momente triste, demne și de film absurd, de care e plin dosarul.
„I-am spus Ninei că și eu, și S. suntem gravide și nu mai putem. S-a enervat: „De ce ați mai venit?!”, a țipat ea. La care am strigat și eu: Pentru că ne-ai spus că venim să lucrăm la un restaurant, nu să ne prostituăm!”Declarație victimă din dosarul DIICOT
Dar, chiar și gravide, au fost puse, în continuare, să facă sex la ordin.
Dialog între mâna dreaptă a șefului, Zeng Zhinping, zis Sam, și unul dintre clienții bordelului.
SAM: Alo!
DOMN: Unde-ai fost? Te-am căutat de-am înnebunit, ai închis telefonul?!
SAM: N-am mai avut baterie, am alergat repede acasă să-mi încarc bateria. Cele trei pleacă acum către tine.
(…)DOMN: Hei, hei, mă mai auzi?
SAM: Da.
DOMN: E una mică, foarte slabă, care zicea că o doare spatele, pe aia să nu o aduci.
SAM: De ce?
DOMN: Păi nu o doare spatele?
SAM: S-a făcut bine demult, nu o mai doare spatele.
DOMN: A, s-a făcut bine, nu?
SAM: Da.
DOMN: A, atunci bine. Pa.
Prizonieratul fetelor nu era doar fizic, zăbrele la geam, ci și economic.
Le luau actele, le dădeau puțin bani, le controlau telefoanele.
”Sam ne-a spus că trebuie să câștigăm prin prostituție banii pe care i-a cheltuit cu noi și că dacă nu vom face acest lucru, nu ne va lăsa să plecăm”Declarație victimă
Una dintre maramureșence își păstrează însă o rezervă de credit pe telefonul mobil.
”S. a reușit să-și sune mama”, povestește una dintre adolescentele din apartament.
”I-am zis mamei că sunt sechestrată la o adresă pe care i-am dat-o prin sms”, declară chiar S. în fața procurorilor.
Ce se va întâmpla acum? Că e a doua oară când poliția primește semnale din apartamentul din strada Brândușelor, sectorul 3.
De fapt, nu e a doua dată.
E a „n”-a oară!
La dosar există declarații ale locatarilor blocului din Brândușelor.
”Am reclamat la poliție în mai multe rânduri că vin chinezi, fete, că se aud geamuri sparte, femei țipând”, le povestește un vecin procurorilor.
Ca și în cazul reclamațiilor vecinilor de la restaurant, tot ce poate tulbura rețeaua se oprește undeva.
Fostul șef al Poliției Parlamentului, Ion Craiu, e ”sectoristul” de la Secția 11 care răspundea de ”Shanghai”, acolo protecția e dovedită prin înregistrări.
La apartament, la fel.
Atât de căutat era vadul apartamentului din strada Brândușelor, atât de intens era traficul doritor de carne că el a continuat multă vreme după ce afacerea a fost închisă de investigația DIICOT!
Pelerinajul clienților nu s-a oprit nici când apartamentul a fost sigilat.
Un alt moment de comedie neagră.
”După ce procurorii DIICOT i-au ridicat pe chinezi, luni de zile încă veneau clienți, alți chinezi, la bloc, pentru fete! Ei nu înțelegeau de ce nu le deschide nimeni și,pentru că apartamentul e la parter, trăgeau de gratii, băteau în geam și în ușă”Declarația administratorului blocului din Brândușelor
Să revenim la fata care sună la mamă și la mama care sună la poliție.
”Copilul meu e sechestrat! Vă dau adresa, str. Brândușelor, blocul, apartamentul…”.
Reconstituirea acestui moment e făcută din trei declarații: S., adică fata care a sunat, prietena ei care era forțată să se prostitueze în același apartament, tot minoră, și Nina, ”peștoaica”.
Poveștile lor se suprapun și se completează.
”Doi polițiști au venit de două ori la apartament, eu am fost ținută în bucătărie, precum și celelalte prietene ale mele, iar polițiștii au fost ținuți la ușă de către Nina Cureleac, astfel că nu am putut să ne facem auzite”, își amintește una din adolescente în sediul DIICOT.
”Două minore dintre cele patru venite din Maramureș erau în apartament. La ușă a venit un echipaj de poliție, polițiștii spunându-mi că au informații că în apartamentul respectiv ar fi sechestrată o fată”, confirmă Nina.
”L-am sunat pe Zhang, în prezența polițiștilor, aceștia luând doar datele personale ale fetelor, fără a întocmi vreun act” Nina Cureleac
Ați înțeles bine!
Zhang, zis și Șeful Mihai, sunase undeva și rezolvase repede.
Ce află procurorii? Polițiștii nici nu trecuseră pragul apartamentului unde o mamă le spusese că fata sa e prizonieră sexuală!
Unde a sunat Mihai?
La șefi.
Șefi care, conform procurorilor DIICOT, foloseau apartamentul din str. Brândușelor, că nu voiau să fie văzuți la restauratul ”Shanghai”.
”Oameni cu grad mare în poliție au fost trimiși direct la apartament și atunci Mihai îi suna pe Sam și pe Nina să plece și să rămână acolo doar fetele care urmau să presteze pentru acei șefi” Declarație de martor în dosar
Aflată în buzunarul rețelei de trafic, poliția devenise, de fapt, al doilea cerc al gardienilor!
Oamenii în uniformă păzeau fetele sechestrate, dar ca să nu iasă, să nu vorbească și rețeaua să poată funcționa.
După cum îi transmite pe sms ”George IGP” mafiotului Mihai, în 8 noiembrie 2004, ora 11:37: ”LA MULȚI ANI MIHAI, MULTĂ SĂNĂTATE, SĂ-ȚI MEARGĂ AFACEREA CA PE ROATE!”.
Afacerea ca pe roate!
Acest mesaj, alături de alte multe, a fost găsit în memoria telefonului șefului bandei și există în dosar.
Dar n-a interesat pe nimeni.
Și, în timp ce ”George IGP” învârtea roata, pentru alții roata vieții se răsucea în gol, lăsând în urmă copiii, soții, soți, părinți și prieteni care-i vor plânge mereu.
Cei 36 de angajați ai MAI morți la datorie din 2006 și până acum sunt:
Sorin Vezeteu, Cristian Florin Mihalca, Cristian Ovidiu Radu, Andrei Marius Paliuc, Gheorghe Nistor, Dumitru Răzvan Luchian, Doru Gavril, Voicu Șocae, Mihaela Dumea, Gabriel Sandu, Ionel Baben, Bogdan Gigină, Daniel Marius Fripis, Gheorghe Ionescu, Petre Cătuneanu, Ginel Crăcănel, Laura Vizireanu, Gabriela Harton, Nicu Bâlea, Gabriel Boitan, Flavius Moldovan, Constantin Patache, Ioan Bud, Vasile Meteș, Lucian Gancea, Adrian Marchiș, Marius Loghin, Ionuț Ungureanu, Adrian Ciobanu, Nicolae Sîrbu, Mihai-Simion Larg, Ludovic Kovacs, Aurel Agrișan, Barth Lisnic, Valentin Stănescu, Augustin Toma.
Citește și:
Anti-Coruptie • 16 septembrie 2018, 7:43
Foarte bine faci ca expui, *** din MAI. SRI-ul, in colaborare cu DGIPI / DIPI sau "inteligenta Politiei" fac toate blaturile si pun tara la cale. Scrie sa vada lumea. Majoritatea sunt corupti. Majoritatea din MAI (SRI, Politie si orice institutie menita sa suprime natura umana, ca niste garzi in inchisori si lagare) *** ce au fost si vor urma la Bucuresti, in acelasi timp, tot ei, in derivati si grupuri restranse din Politie, Jandarmerie, SRI, chiar si Armata *** ***. Fie ca esti director sau om de rand. ***, intaratand liderii tarii, obligandu-i si constrangandu-i, din ambitie si stima de sine, sa lupte impotriva oamenilor de rand. Apoi, gasesc tapi ispasitori, ca tine, ca Y, ca X, pentru ca ei sa scape de cei ce ii incurca, s-o poata puna de un blat mai mare.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Bebe • 31 iulie 2019, 8:47
Ce legatura au angajatii cazuti la datorie cu acest caz?
Adriana • 1 august 2019, 11:29
Eu sunt mama, daca vreodata copilul meu ma suna si imi zice ca cineva ii face rau sau il sechestreaza, sun la politie in timp ce ma indrept spre acel loc si devin o fiara care isi va salva copilul din mainile unor netrebnici care calca peste cadavre doar ca sa aibe ei lux!!!