sâmbătă, 16 decembrie 2017, 7:13
Cei mai mulți oameni au venit, de dimineață, în fața Palatului Regal.
Erau îndurerați și primele strigăte, ”Regele Mihai”, ”Jos comunismul!”, au adus o boare de nedumerire pe fețele oaspeților străini și o crispare evidentă în tribuna oficialilor români.
Aerul abia susținea liniștea grea.
După ceremonie, mulțimea a vrut să coboare pe Calea Victoriei, dar nu a fost posibil.
Oamenii au luat-o, ca printr-o strungă, pe trotuare.
Jandarmii dădeau din umeri: ”Acestea sunt ordinele”.
Masa compactă s-a spart și, odată cu ea, au dispărut și strigătele: ”Regele Mihai”, ”Jos comunismul!”, ”Monarhia salvează România!”.
“Jos comunismul!” nu se referea la cineva anume, era, mai degrabă, perechea asortată a strigătelor despre Rege, populare la începutul anilor ’90.
Abia de la Hotelul Continental, ce amintiri!, s-a putut intra pe carosabil.
Dar deja multe femei, și bărbați se răspândiseră, prin ”Academiei” și pe celelalte străzi care dau înspre „Universitate” și „Unirii”.
Unii au plecat spre casă.
Mulțimea s-a refăcut la capătul Căii Victoriei, pe cheiul Dâmboviței, și a umplut ambele sensuri.
Acolo erau mai bine de 15.000 de oameni, îi punem doar pe cei ce mergeau umăr la umăr, o estimare reținută, pe placul unui Rege decent, care n-ar fi umflat niciodată cifrele.
Obsesia noastră eternă: „Câți suntem?”. Mai mulți sau mai puțini ca „ei”?
Dar azi nu mai există „noi” și „ei”. Cel puțin nu pozăm în căutarea conflictului. Un conflict și o diferență necesare, dar uneori putem căuta numitorul comun.
Valul pelerinilor s-a spart din nou în fântânile inutile și părăsite ale lui Ceaușescu din Piața Unirii.
Bine că nu era apă în ele! Și că n-au dat drumul la ”arteziene”.
Oamenii s-au separat. Asta e Victoria Socialismului. Separarea.
Unii au mers înspre cele două ecrane mari din parcul din fața magazinului „Unirea”, bună idee a Primăriei!, alții au umplut buza dealului Patriarhiei.
Ca să parcurgi distanțele trebuia să mergi, ca furnicile acrobate, pe marginile sparte ale fântânilor.
Ne-am îngropat Regele.
Oamenii l-au însoțit mai apoi printr-un București mut, spre Băneasa.
L-au salutat apoi, în gări, mii de gazde neașteptate.
8.000 de români au venit în Pitești, doar ca să vadă trenul! Că n-au apucat să vadă altceva.
Cineva din rândul patru doar a auzit trenul.
Alte mii au stat în fața gării din Curtea de Argeș. În întuneric, ca să fim sinceri.
Să nu uităm. Cu mare probabilitate, viteza trenului cu care a fost izgonit din țară în 1947 a fost aceeași cu cea a trenului cu care l-am dus la mormântul strămoșilor în 2017. Viteza tehnică, cea posibilă, nu discutăm despre circumstanțele ceremonialului.
Imaginile cu miile de oameni luminind peroanele cu telefoanele mobile sunt emoționante.
La Curtea de Argeș peronul e strâmb, gara e în paragina obișnuită. Oamenii sunt calzi.
Da, azi nu am fost un milion.
E cineva supărat? Dovedește asta ceva defectuos despre noi?
Episcopul Calinic al Argeșului povestea la Digi 24 întâlnirile sale mai puțin cunoscute cu Mihai I.
Preotul l-a întrebat dacă nu e supărat pe nesiguranța, dezorganizarea și, poate, pe lipsa de implicare a românilor.
I se păruse părintelui Calinic, așa cum ni se păruse tuturor, că Regele e special prin faptul că, exilat fiind, nu-și vorbise niciodată neamul de rău.
Nu statul comunist, ci oamenii, e o diferență.
Și e valabil pentru oricare dintre noi, de atâtea ori critici și neînduplecați în a-i judeca pe compatrioți.
Și Mihai explică: ”Eu când vorbesc despre români, vorbesc despre mine”.
Ce spune Regele? Că nu se poate delimita de felul de a fi al alor săi. Că nu e corect.
Excluderea pe ideea „defectele sunt la ceilalți” nu ajută.
Înmormântarea Regelui Mihai ne arată că e o mare nevoie de includere, nu numai la bine.
Pentru că, acum, clar nu ne e bine. Oamenii sunt triști, și ziua aceasta ne-a găsit aproape disperați și nu neapărat pentru moartea Regelui, căci acest moment e despre noi.
De aceea azi a contat tăcerea profundă.
E nevoie să ne acceptăm așa cum suntem, cu defectele, dar și cu bunele capacități.
În aceste câteva zile, organizarea a fost impecabilă, având în vedere și fluxul de oameni, valul de emoție și dificultățile unui oraș blocat și ale unei țări unde câinii latră din curțile argeșene când oamenii o iau la fugă pentru a urmări convoiul.
Iar în Capitală, gândiți-vă că Bucureștiul e deja sufocat, nu s-a auzit niciun claxon când s-a blocat întreaga sa axă!
Personajele arătau ca în gagurile filmelor mute în care se amestecă involuntar cușetele.
La un moment dat, din cauza balansului, Margareta, Custodele Coroanei, s-a agățat de suportul de la geam. Regele s-ar fi amuzat.
Dar și micile gafe fac parte din firea noastră.
”Eu când vorbesc despre români, vorbesc despre mine”.
Avem 4 milioane de români emigrați în străinătate, victimele unui exil al lipsei de speranță.
Alte 19 milioane, în țară, îndură aceeași senzație.
Câți am fost azi, la moartea Regelui?
23 de milioane, aici, pe Calea Victoriei, în gările din Chitila, Titu, Pitești, la Curtea de Argeș.
23 de milioane aici, în Europa și în America, peste tot unde se vorbește românește.
Și, când vorbim despre români, să ne amintim că vorbim despre noi.
Sursa foto: Dan Mihai Bălănescu
Bogdan • 17 decembrie 2017, 1:06
Constat ca "monarhistii" jignesc, in lipsa argumentelor poate. In timp ce "republicanii" sunt mai civilizati. Cu celebra coroana in frunte Romania a pierdut 2/3 din teritoriu si cam 2/3 din populatie. Regele Mihai venea pe tron dupa aceste mari victorii! Parlamentul fusese dizolvat, partidele interzise, ziarele la fel, toate intamplandu-se din vointa regelui. Ba chiar si asasinatul politic. Cei certati cu cititul uita ca brava armata romana a inregistrat victorii cu rezultate care sa dainuie in timp doar de mana cu armata rusa. 1.Razboiul de independenta(in realitate un razboi ruso-turc).2. WWI 3.WWII Dupa ce am intors armele am recuperat Ardealul de mana cu rusii. Asta dupa ce, la presiunea Germaniei, pierdusem teritorii. In 1941 regele Mihai avea 20 de ani, este adevarat. Dar nu era un tanar oarecare. Era comandantul suprem al armatei. Varsta e o scuza idioata. Doar nu avea 10 ani.
cipro • 17 decembrie 2017, 1:17
Dupa ce am citit comentariile, conchid ca din ce in ce mai multi tind spre o noua alianta a "bunelor moravuri" (Polonia , Ungaria, Rusia, Turcia, si cine mai stie.....ce va urma ..., a si micul Dodon, un fel de petru groza (groaza) reinviat. Fratilor furtuna e la orizont si noi ne ocupam timpul cu palavre. Pace voua !
Bogdan • 17 decembrie 2017, 1:17
Nemtii l-au fortat pe imparatul lor sa abdice in 1918. S-a refugiat in Olanda unde a si murit in 1941. In Germania nu exista "custode de coroana", nici "casa regala" sustinuta din fonduri publice. Oare-s mai prosti nemtii? Si totusi vorbim de dinastii adevarate in cazul Germaniei, nu de una importata ca in cazul nostru! :)))
Fata Morgana • 17 decembrie 2017, 1:40
Domnule Tolontan, in aprecierile d-tra l-ati inclus si pe vechiul d-tra prieten, Ion Iliescu? Si pe Dragnea si Roman? Poate un poc de decenta nu ar strica.
Filbert • 17 decembrie 2017, 4:47
Tolo, iti apreciez optimismul insa...https://republica.ro/zbine-ca-s-a-dus Pun link-ul pentru eventualitatea ca nu te-au convins comentariile national-comunisto-vadimiste care predomina la articolul tau....
Cătălin Tolontan • 17 decembrie 2017, 4:48
@Filbert: Din 1.000 de cititori, 1 comenteaza. Fiecare om este important, fiecare opinie conteaza, insa exista 999 care se aud, dar care au stat intre 6 si 8 ore la coada pentru cateva secunde in fata catafalcului. Si acest gest nu se poate calcula.
Gyula Boga • 17 decembrie 2017, 5:49
Pai la pomeni si inmormantari suntem primii
Ara • 17 decembrie 2017, 6:00
Nemtii l-au fortat pe imparatul lor sa abdice in 1918. Romanii i-au alungat pe cei ce l-au fortat pe Rege sa abdice. Cred ca asta e diferenta.
nicu • 17 decembrie 2017, 7:07
de ce vorbesti in numele altora stii tu ca l-au plans 23 milioane de romani scade *** si cezi cati raman
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cristian • 17 decembrie 2017, 7:36
Catalin, Intr-adevăr este despre noi. Avem și ne lipsesc multe. E firesc si uman. Totuși, ce ar trebui sa prețuim / cultivăm poate fi simplificat la un singur cuvânt #respect. Începe de la respectul de sine, de profesie, de semeni, cadrul social, legislație si merge până la multicultural si multietnic. Cred ca asta a fost cea mai importantă lecție pe care am primit-o moștenire de la Mihai I.
Mircea Hortensiu Tomuș • 17 decembrie 2017, 7:47
Această ceremonie în viața românilor de oriunde, acest moment istoric, TREBUIEsă trezească NAȚIUNEA, ca în momentul în care își ALEGE CONDUCĂTORII, de sus până jos, trebuie să participe conștient, motivat, în legitimă cunoștință de cauză,fie că aleg PREȘEDINTELE, PARLAMENTARUL, sau PRIMARUL. Să fie, ca azi, 23 de milioane la vot. Numai atunci se va putea alege grâul de neghină. Deoarece ROMÂNIA are în mijlocul poporului său oameni de înaltă ținută morală, oameni luminați și curați. Dacă aceștia vor fi aleși să ne conducă, vom avea o ROMÂNIE PROSPERĂ, un popor harnic și devotat. ALTFEL, tot ca până azi...
Egh • 17 decembrie 2017, 8:12
Un popor are ce merita. Am ramas acasa cei neputinciosi, afara am devenit in mare parte slugi, viitorul suna rau. Un conducator se naste nu se voteaza. Ma rog sa se mai nasca unul si pentru noi. Cei de acum sunt epigonii "mari de patimi". Iliescu, un "prostanac" a dat tara pe mana securistilor, sa avem si noi patronii nostrii, patroni prosti care au distrus " mormanul de fiare vechi" Tapul infrant de securitate, base, marinaru' bisnitar cu grad mare la secu, neamtu' visand in concedii cum sa externalizeze " siguranta " romaneasca " in toata europa. Toti la un loc nu ajung la degetul mic al ultimului rege. Se pare ca Romania: STOP!
Gicu • 17 decembrie 2017, 8:20
Nu stiu ce or zice partidele istorice "acuale" (PSD, ALDE, UDMR, USR, PNL) cand vad ca oamenii astia au venit de buna voie. Nu au venit adusi cu autobuzele. Nu li s-au dat mici si bere ! Nu simt o furnicatura pe spate ? Nu simt cat de fragila le e puterea ? Oare au vazut ca atunci cand Romania e reprezentata de oameni cu verticalitate, oameni sobri, distinsi, eleganti in exprimare si comportament, Europa ne baga in seama ? Isi dau seama ca, daca am fi avut rege, am fi facut parte din elita Europei, nu am fi fost coada ... impreuna cu Bulgaria ? Nu cred. Cred ca gandul le era la dosare ! In alta ordine de idei, vad ca in presa apar titluri schizoide, cum ca Regele Mihai este ultimul rege al Romaniei. Pai cine a stabilita asta ? Presa ! Vreun mentalist ? Vreun proroc ? Sau vor sa ne inoculeze ideea ca s-a terminat totul ? I-au aranjat o iesire din scena ... ultima iesire din scena pe care s-o tinem minte si sa nu mai speram. Cineva mai sus da exemplu Germania. Eu dau exemplu : Marea Britanie, Olanda, Spania, Belgia, Danemarca, Norvegia, Suedia, Luxemburg, Monaco, Andorra, Vatican şi Liechtenstein, care au monarhii. E adevarat ca n-au cresterea economica a Romaniei, dar o duc de 10 ori mai bine, si sunt respectati. Astazi s-a vazut ca nu suntem o natie de hoti, sau mai stiu eu ce etnie. E adevarat (cum a spus dl. Paleologu) ca exista o specie de prosti care sunt irecuperabili, dar sper prin toti porii mei, ca aia nu sunt reprezentativi pt Romania.
Ioan Alexandru • 17 decembrie 2017, 8:32
Superb .. Din pacate de-a lungul istoriei aceasta natie si-a batut joc de valorile ei..si ne-am dat seama prea tarziu ce am pierdut
titi • 17 decembrie 2017, 8:36
de cand iti dai cu parerea tolontane despre afinitatea la ceva a tuturor romanilor,uite ca eu si inca multi ca mine nu am avut si nici nu avem vreo afinitate cu casele de plosnite,din cate am vazut ieri,alaltaieri pe strazi,in magazine lumea nu plangea ,nu erau cazuti nu am auzit o vorba despre fostul rege,nimic,nimic.ce focuri vreti sa mai aprindeti gazetarilor?
adi_stelistul • 17 decembrie 2017, 8:38
Foarte bun mesajul. "Eu cand vorbesc despre romani, vorbesc despre mine". Invatatura pentru voluptatea cu care ne denigram fara a incerca sa facem nimic pentru a repara. Si, de fapt, ignorand ca si noi, fiecare in parte, contribuim la ce e de denigrat. Macar prin nepasare sau neimplicare. Ne-a parasit un mare roman. Am auzit pe multi spunand zilele acestea ca altul ca el nu vom mai avea. Sunt convins ca nu i-ar fi placut sa auda asta ci mai degraba sa ne stie dorind sa fim mai buni.
Cătălin Tolontan • 17 decembrie 2017, 8:39
@adi_stelistul: da, ai dreptate, ne-a indemnat mereu sa fim optimisti ca vom razbi. Regele ar fi primul care ar spune ca nu e corect sa-l decalaram ultimul si ireparabil.
Nicco • 17 decembrie 2017, 8:40
Se cam vede de ce merg treburile la noi asa cum merg...Astia suntem noi...Inainte, spre noi victorii! ..."***" conducerea inteleapta a lui Liviu Intaiul, a lui Calin Cel Frumos, a lui Florica si a neamurilor lor...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Enache Gh. • 17 decembrie 2017, 8:45
Am citit cateva postari. Inteleg ca ochii albastrii sunt vigilenti. Ca in Caragiale baieti. Ati incasat jumatate de bancnota. Cealalta jumatate o primiti daca acoperiti cu *** demnitatea unui popor urland cat va tin bojocii. Nu mai tine cu vagoanele de aur, avere pentru 5 fete; acum o dam cu " ce nemtii sunt mai prosti... Regele i-a adus pe rusi... Il recunosc pe marinarul bisnitar, general de secu. turnator de mic. Am ramas cam putini cei neremunerati. A murit Regele si din pacate nu putem striga Traiasca Regele. Ramanem cu umilinta de a fi fosti condusi de iliescu, base, iocanis, papusari sau papusariti de secu si intoxicati de baietii cu lefuri mari si beneficii pe masura. La pensii cat mai babane, copii... dar in ritmul asta veti fi primii apatrizi. romanica se dizolva cu voi la butoane.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Tiberiu • 17 decembrie 2017, 8:49
Meciul csu-cfr nu putea fi amanat? Mi s-a parut de prost gust... Abia ce l-au pus pe Rege in mormant si astia s-au apucat sa bata mingea... Jenant!
Poison • 17 decembrie 2017, 9:09
Despre valoarea si mostenirea lasata de Regele Mihai s-au exprimat oameni importanti ai tarii si ai lumii. Comentariile anti Rege si anti Casa Regala nu fac decat sa ilustreze cat de necititi si prosti sunteti.. Prostul necitit nu se indoieste niciodata de ceea ce crede, merge inainte crezand ca le stie pe toate, ba chiar da sfaturi si se exprima mereu, desi in realitate majoritatea lucrurilor pe care le crede a fi intr-un anume fel nu sunt deloc asa, ba chiar sunt invers. 1) Regele nu a fugit, ci a fost santajat si amenintat ca sa abdice! 2) Nu a fugit cu vagoane de aur si tablouri, BA CHIAR A LASAT IN URMA IMENSE BOGATII - tot ce se afla pe domeniul Peles a fost construit de familia Regala (dupa ce au cumparat din banii lor terenul); Palatul Regal a fost construit tot de Casa Regala - Regele Ferdinand etc etc. 3) Casa Regala nu traieste pe banii statului roman! 4) Familia Regala a adus noblete, stil, valoare Romaniei. 5) Romania si pasivitatea cetatenilor romani l-a NEDREPTATIT pe Regele Mihai in dese randuri ('47, '90, '94..), dar Majestatea Sa a raspuns mereu cu blandete si dragoste. 6) Regele Mihai este un model atat de valoros incat este aproape imposibil de urmat - iti trebuie o educatie si o traire aparte ca sa ajungi sa privesti lumea de la nivelul de la care privea dansul (in antiteza, romanul de rand are o viziune ingusta, egocentrica, e constant preocupat doar de el si necesitatile sale insignifiante - maxima stupizeniei: Ce mi-a dat mie Regele sau Ce a facut pentru mine Regele?). 7) Regele Mihai vorbea foarte corect limba romana!!!
Vlad • 17 decembrie 2017, 9:41
M-am abtinut in a posta comentarii in aceasta perioada insa o pot zice acum ca tot s-a terminat: Regele nu ma reprezinta. Nici pe mine, nici pe vreun membru al familiei mele. Dincolo de faptul ca...vorba aia : el a "fugit"din tara cu o avere iar noi am ramas aici sa murim pe la canal, prin munti sau prin beicurile militiei. Nu vorbim de tradare (nu sunt istoric) insa la 23 august e marele vinovat pentru haosul si degringolada din tara pana prin 12 sau 13 septembrie cand a binevoit sa si SEMNEZE un armistitiu cu rusii. Sa va povesteasca bunicii ce a insemnat marele lui gest. Va zic eu o parte: a ajutat Rusia, Anglia, Sua si Franta... a dat in cap propriului popor si l-a condamant sa fie o paria a lumii moderne. De aceea e el atata de laudat... e poate printre putinii care a facut un gest care a multumit atat Rusia cat si Sua. Deci ce presa sa-i fie impotriva? Saracii din lagarele rusesti abandonati pe acolo si veniti in tara dupa 7-8-9 ani de lagar probabil se rasucesc in morminte.
gigelos • 17 decembrie 2017, 9:46
Sunt tot felul de papagali pe aici , ce ar fi facut ei , ca ce a factu Regele , ca a tradat , ca au murit soldati din vina lui... nu sunt in stare sa se apere daca au un mic confict fizic pe strada dar ei discuta de razboaie , strategiii ... spalati-va pe bot si apoi deschideti gura cand vreti sa vorbiti de Regalitate , ww2 etc . Ne fura astia si ouale de sub gaina , dormim si noi comentam coflicte Stalin , Hitler , Antonescu ... chiar nu va e rusine .Ignorantilor
haideusicfr • 17 decembrie 2017, 9:55
Domnule Bogdan: ce au facut nemtii dumnevoastra in secolul trecut? Doua razboaie mondiale.Au raspandit comunismul in lume ,au creat un Holocaust . Asa ca nu ati dat cel mai bun exemplu.De cand i-au luat americanii sub aripa lor si-au revenit la normal. Apropo: am vazut un model de Volkswagen: Hohenzolern. Probabil masina va place mai mult decat Monarhia. Republica a fost inventata de catre francezi. Dupa ce au avut cel mai important imparat din lume, au asediat Bastilia. Francezii nu participa la manevrele Nato. Dupa ce s-au facut de mandra minune in Vietnam.Si americanii au trebuit sa intre in locul lor.
haideusicfr • 17 decembrie 2017, 9:57
Trenul cui care a fost izgonit Mihai a fost condus de catre Nikolski. Regele nu era sigur ca nu va ajunge si Siberia. Norocul este ca nu suntem toti cum zicea Petre Tutea. Asa sper.
haideusicfr • 17 decembrie 2017, 10:01
Tiberiu: Oltenii ne-au "dat"cel mai important presedinte. Cu patru clase . Banuiesc si acuma sunt mandri de coregionalul lor. Actuala guvernare le-a "dat "stadion de fotbal.
haideusicfr • 17 decembrie 2017, 10:03
Excelent comentariul lui Gicu.
Obiectiv • 17 decembrie 2017, 10:04
Ieri a fost un eveniment in care decenta trebuia sa prevaleze; obiectiv vorbind, dvs. ati dovedit asa ceva instigand, mobilizand, chiar daca nu la modul direct? Mai suntem atatia in tara din cauza gerselilor si a abuzurilor tuturor politicienilor, inclusiv ale celor care indemnau fara echivoc la o emigrare masiva, ca sa-i prosteasca ei mai bine pe cei ramasi! Din pacate, am avut doar cativa politicieni responsabili dupa 1989, iar cei mai multi au decedat; as zice sa va continuati dezvaluirile din Sanatate si, din cand in cand, sa va referiti si la sport, domeniul care v-a consacrat! Vreti sa deveniti un al doilea Cartianu, ziaristul care a abandonat sportul pentru politica? O.
haideusicfr • 17 decembrie 2017, 10:18
Noi zilnic luptam pentru democratie. Asta mi-a zis-o unul de pe unde am fost.
relu matriteru • 17 decembrie 2017, 10:23
Faptul ca au fost milioane in strada nu inseamna decat ca multi au vrut sa fie partasi la un moment istoric. Daca ii intrebi pe multi dintre ei nu prea stiu mare lucru despre Regele Mihai, ce si cum, cand de ce etc. Multi se duc pentru FB like-uri selfie-uri bloguri si de-astea. Putini sunt cei care stiu despre ce e vorba si care au venit din convingere. Oricum cu ocazia asta s-au aflat mai multe lucruri despre Rege si s-a mai facut lumina ceea ce e bine. Si in 92 cand a venit erau sute de mii de oameni adunati, in 92 cand multi nici nu stiau ca am avut rege :D a fost iar un moment istoric. Multi venisera din curiozitate si din dorinta de a fi acolo. Multimea nu inseamna neaparat sustinere, ci curiozitate, gura-casca, FB.
Bibicul • 17 decembrie 2017, 10:36
Domnul Tolontan Autorul a inceput de ceva timp sa se manifeste ca monarhist. Alti si alti jurnalisti si jurnaliste la fel. Si in buna nota a romanasilor din presa, dai si dai cu exagerari si hiperbolizari. Scrie domnia sa de 23 de milioane, se apuca si un domn pe acest forum sa scrie ca in Bucuresti au fost 2-3 milioane de participanti la eveniment. De ce nu 3 sau 4? Cati locuitori are Bucurestiul? Altii dau lectii privind istoria si blameaza pe cei ce nu sunt monarhisti. Ce doresc domnii respectivi, sa se renunte la asa zisa istorie securista si in schimb sa bage in cap altora istoria scrisa de monarhisti? Cei ce au iesit pe strazi au facut-o pentru ca asa au simtit si asa au crezut. Bravo lor! Daca au facut-o, fiind influentati, manipulati de anumiti jurnalisti, rusine! Eventuala schimbare a formei de guvernamant trebuie facuta prin amendament la Constitutie si prin referendum, altfel actiunea respectiva va fi la fel de legala si morala ca detronarea Regelui si ca lovitura de stat din 1989. Serveste cuiva aducerea la putere a unei Case Regale slabite de conflicte interne? Romaniei nu, dusmanilor ei , da si poate celor ce sunt dati deoparte deocamdata de la placinte. Monarhia nu garanteaza ca va curge lapte si miere in Romania. nici republica, nici dictatura. Ganditi-va ca dupa 1989 daca Romania devenea monarhie, aceleasi personaje ar fi dat din coate sa ajunga in Parlament, Justitie etc., sa detina si sa exercite puterea. Lichelismul este transpartinic. Pentru ca tot ce se va face in aceasta tara sa aiba legitimitate trebuie ca votul sa devina obligatoriu. Altfel vor exista tot timpul contestatii si nicio putere si niciun partid nu va avea legitimitate.
nimeni • 17 decembrie 2017, 10:39
Poison, felicitari, ai cel mai bun comentariu dupa parerea mea, sper sa citeasca toti care denigreaza valorile care ne-au mai ramas. Nu stiu decat sa improaste cu noroi, generat de mintile lor bolnave. Un popor are conducatorii pe care ii merita, de asta regele a trebuit sa stea departe de noi, nu rezonam. Noua ne plac astia de acum.
haideusicfr • 17 decembrie 2017, 10:39
Educatia se mai face si in acest fel. Romania e mult schimbata in bine.
Adrian Panin • 17 decembrie 2017, 10:49
Multumim, inca o data, Tolo.
Bogdan • 17 decembrie 2017, 10:51
Daca, Doamne fereste, moare o diva tip Zavo, cortegiul funerar ar fi urias fara a fi indesat pe gat populatiei pe toate posturile de televiziune. Desi sigur s-ar inghesui toate pentru ca Zavo face audienta. Indiferent daca Romania e republica sau monarhie. Si asta spune ceva doar despre optiunea romanilor in general? Numarul celor care participa si suspina? :) Ma indoiesc.
Daria • 17 decembrie 2017, 10:55
Pana la urma romanii cauta decenta.Ne e dor de bunul simt,de valori adevarate care trezesc simtaminte adevarate.De multe ori citesc comentarii jignitoare care sunt oglinda celor care le au scris.Sunt multi ,dar oameni au ramas putini. Ne este dor de modele ,de personalitati care sa dea un sens tuturor lucrurilor. Iar iubirea de neam si oameni e un sens primordial.
haideusicfr • 17 decembrie 2017, 11:07
Si totusi pe cine deranjeaza Monarhia? A deranjat bolshevismul care a propagat lupta de clasa. Pana acolo au ajuns cu nerusinarea incat si-au pus pe drapel culoarea sangelui. Mititeii aceia de dictatori au aratat ca puetrea se paote castiga prin varsare de sange.Prin Revolutii. Asa zise. Buni sau rai ,cei de la puterea democratica ajung acolo prin vot. Si isi dau seama ca daca fac rau s-ar putea sa-i coste. Monarhiile europene sunt constitutionale. Regii nu fac politica. Si noi avem o Constitutie ,cea de la 1923 este super. Ca sa ai o manarhie constitutionala ,trebuie sa ai si un popor care sa o merite.
ovidiu • 17 decembrie 2017, 11:09
Vrei sa construiesti o bula.....e ciudat ca incerci sa demonstrezi ca toti romanii erau cu ochii in lacrimi si stateau la coada la gardul Palatului. Ar fi trebuit sa apreciezi civismul republicanilor care le-au dat voie monarhistilor sa-si planga mortul dar deja acum ei incep sa devina obrazmici! Romania e Republica nu Monarhie pe care sa o primeasca insul Nicu mostenire.....din partea publicului....
Catalina Ghitulescu • 17 decembrie 2017, 11:42
Poate nu au fost toti cei 23 de milioane de romani (daca mai suntem atatia in lume si in fosta Romanie Mare), dar toti romanii cinstititi si cu dragoste de tara au fost indurererati de pierderea unui Rege, model de moralitate si patriotism. Dumnezeu sa il odihneasca pe Majestatea Sa! Speram ca intr-o zi Romania sa devina o tara normala (nu o democratie originala) Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Doru • 17 decembrie 2017, 12:00
Am asistat la manifestari si trairi normale(in sfarsit) ale unui popor care i-si conduce conducatorul pe ultimul drum! Sper cu aceasta ocazie sa ni se ridice blestemul asasinarii unui alt mare conducator al Romaniei, Ceausescu, despre care manualele de istorie de maine vor scrie cu obiectivitate!
Teodorescu Bogdan • 17 decembrie 2017, 12:01
Dacă s-ar fi întâmplat în Spania sau Anglia ca doliul național să nu se respecte și să se joace meciuri din prima divizie, federația ar fi fost suspendată. E a doua oară când se întâmplă asta, după episodul Colectiv. Poți dezvolta asta într-un editorial!
Moshu • 17 decembrie 2017, 12:13
@ Tolo ... Ai dreptate ...pe... ,,jumate"" !! Am fost 23 de milioane ... si-am ramas fo... 19 !!!
Eu • 17 decembrie 2017, 12:15
De ce trebuie generalizat ? Vă asigur că nu am fost cu nimic afectat de eveniment. Ca personaj, pentru mine era complet indiferent. Nu mi-au plăcut și nu îmi plac cei care îl susțin. România este republică și va rămâne așa. Nu voi fi niciodată supus român, prefer să rămân cetățean român. Penibili cei de la protv cu ,, Mihai Intâi Ultimul Rege Al Românilor "
Huhu Rezea • 17 decembrie 2017, 12:19
Inmormântările şi parastasele le ies cel mai bine românilor!
monica • 17 decembrie 2017, 12:25
Nu suntem in stare sa ne salvam.Nu vrem normalitate,prin Monarhie.In schimb ne plac politicienii marunti si circul.Blamam valori si oameni demni,ridicand in slavi gunoaie! Cine poate sa arunce vorbe urate despre Regele Mihai? Cei care nu se identifica cu onoarea,demnitatea,bunatatea si credinta lui! Este ca si cum vine pompierul sa stinga incendiu,iar proprietarul il impiedica.
Giovanna • 17 decembrie 2017, 12:38
Vazand cati oameni au fost alaturi de rege in ultimile zile, propun un referendum: monarhie constitutionala sau republica. Daca ceva nu merge cum trebuie schimbam, sta in puterea noastra a poporului. Iesim in strada, pentru copii nostrii, impreuna reusim.
Deva • 17 decembrie 2017, 13:10
Catalin Tolontan, strigarile cu jos comunistii si jos comunismul s-au strigat pt tot clanul care ne-a condus din 1948 si ne conduce pana azi.De la PCR la FSN la PSD. Sunt aceiasi domnule Tolontan.
Mihai • 17 decembrie 2017, 13:25
Needucati,inculti,misogini,invidiosi,nesimtiti,***,xenofobi,***,rai, penibili,.....pe scurt: boborul roman
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
haideusicfr • 17 decembrie 2017, 13:27
Suntem capabili sa ne schimbam.Categoric. Iar ziaristi precum domnul Tolontan contribuie la educatie. Cum era TVR1 imediat dupa Revolutie si cum e acum? Diferenta ca de la cer la pamant. E drept ca mai sunt si romani din ëchipa" domnului Tutea ,dar sper ca se vor mai rari.
haideusicfr • 17 decembrie 2017, 13:32
Deva: nu e chiar asa. Nu sunt simpatizant de-al PSD-ului ,dar sub Iliescu Romania a intrat in Nato. A fost cea mai importanta realizare post-decembrista. Sub Tariceanu Romania a intrat in UE,deschizand calea multor romani dornici de o viata mai buna. Guvernul minoritar al PNL a fost sprijinit in Parlament de acelasi PSD ,in ciuda opozitiei domnului Basescu. Prima conditie a intrarii in UE era stabilitatea politica. Ar mai fi de spus faptul ca Ponta a ieftinit painea. A redus tVA-ul ajuns la alimentul cel mai important .