vineri, 24 noiembrie 2017, 12:52
„Suporterii se numesc așa pentru că suportă, suferă”, crede Radu Cosașu.
Tot el s-a uitat la TV și a născocit acum câteva săptămâni în Gazetă vorba ”analiști și banaliști”, pe care de ani de zile o gândim toți, dar n-am știut cum s-o prindem în trei cuvinte.
Când Andrei Pleșu l-a întrebat ”Ce pierd dacă nu mă uit la fotbal?”, Radu Cosașu i-a răspuns: ”Nimic nu pierzi. Dar nici nu știi cât ai câștiga dacă te-ai uita la fotbal!”.
Densitatea expresiilor sale memorabile are greu un egal în literatura română contemporană.
Pentru cititorii Gazetei este o mare bucurie că Radu Cosașu, retras de multă vreme din publicistică, inclusiv de la ”Dilema veche”, continuă să scrie în ziar.
Cum de alege un mare scriitor să rămână ”scriitor la ziar” taman într-un cotidian de sport?
Cum de și-a păstrat, cu aceeași plăcere, rubrica săptămânală din Gazeta Sporturilor?
O explică tot Radu Cosașu printr-o formulă antologică, culeasă de Andrei Crăciun.”Pe piatra mea funerară mi-aș dori să scrie: Aici se odihnește un copil care a vrut să fie ziarist sportiv. Și a reușit”.
Cartea care apare acum, îngrijită de editura Polirom, se numește ”Fotbal plus ai mei şi ai noştri”.
”Fotbal plus” a fost un săptămânal modern, bine făcut, pornit în 1991. O publicație de rigoare tehnică.
O conduceau Radu Timofte, corespondentul ”L’Equipe”, și Gheorghe ”Cristi” Lazăr, unul dintre ziariștii remarcabili care s-au prăpădit prematur, în anii învolburați de după Revoluție.
Multe nume cunoscute de microbiști ai presei de sport, de la Răzvan Toma la Alin Buzărin și de la Edi Țone la Alexandru Epuran, și-au exersat mâna acolo, pentru cariere care au rezistat mai apoi decenii, în slujba microbiștilor.
Radu Cosașu ținea o rubrică în ”Fotbal plus”.
Articolele sale sunt miezul cărții pe care o puteți găsi în acest week-end la târgul Gaudeamus.
S-au devalorizat? E prea târziu?
Deschideți cartea oriunde doriți.
Veți regăsi aceeași ”tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Căci Radu Cosașu e precum copilul lui Amos Oz din ”Poveste despre dragoste și întuneric”.
El își răsfoiește, după 20 de ani, caietele în care a decupat știrile din ziare și redescoperă, de fapt, evenimentele de azi!
Suntem parte a fragilității și perenității acelorași întâmplări: un om a fost lovit de o mașină care, neatent parcată, a luat-o singură la vale, o echipă de fotbal a băgat din greșeală un jucător târziu legitimat și a pierdut meciul, evreii și palestinienii au făcut încă un pas decisiv către pacea niciodată încheiată, arbitrul unui meci de ligă inferioară a returnat din eroare către echipa gazdă banii primiți drept mită de la oaspeți, iar Radu Cosașu nu vine nici la această lansare a cărții sale.
Mircea Ordean • 24 noiembrie 2017, 13:09
Mi s-a întîmplat a lucra la Fotbal Plus la începutul carierei mele DTP, și spre finalul revistei (șef era un om de care-mi aduc aminte cu multă plăcere, Alin Savu). Cam atunci (1998) sosise vorbă că dl Cosașu nu va mai colabora, întrucît nu mai știu ce trust media îi impusese exclusivitate a condeiului. Dar era privit cu mult respect, în acea simpatică redacție (aflată pe str. Mihail Moxa, într-o superbă vilă antebelică).
Mircea Ordean • 24 noiembrie 2017, 13:11
”Gheorghe ”Cristi” Lazăr, unul dintre ziariștii remarcabili care s-au prăpădit prematur, în anii învolburați de după Revoluție.” Acum rememorez că pila-mi de intrare în redacția Fotbal Plus a fost chiar Cristi Lazăr (ni se cunoșteau nevestele). Stătea parcă pe Maior Coravu, lîngă stadionul Național. S-a prăpădit după 2000. Un om energic, dar la locul său.
cristian • 24 noiembrie 2017, 15:56
„(...) Rezoluţia Plenarei Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român din 5 martie 1949 a ajutat ţărănimea muncitoare să înţeleagă mai clar, să vadă calea pe care trebuie să o urmeze, a ajutat-o să pornească cu hotărâre pe drumul socialismului. (...) ţărănimea muncitoare s-a convins că viaţa ţăranilor sovietici este o viaţă fericită (...) şi că sub îndrumarea Partidului Comunist (bolşevic) al URSS îşi construiesc pentru ei şi copiii lor un trai lipsit de griji. (...) Conducerii economice şi politice actuale, dobândite prin lupta clasei muncitoare condusă dePartid, în alianţă cu ţărănimea muncitoare au permis ca acum să se poartă înfăptui primele Gospodării Agricole Colective (...) însumând cu hotărâre îndrumările date de partid, convinşi că numai astfel, ei pot să păşească spre o viaţă mai bună; ţăranii săraci şi mijlocaşi îşi afirmă voinţa lor liberă şi neclinittă de a contribui la înfăptuirile socialsimului în ţara naostră" (Radu Cosaşu, „Au luat fiinţă primele Gospodării Agricole Colective", „Scânteia Tineretului", seria a II-a, anul I, nr. 97, pp. 1-2). „(...) Planul a căutat să îmbine strâns munca de ridicare profesională cu ridicarea nivelului politic. La începutul activităţii, trei din membrii grupei aveau nivelul politic foarte scăzut. Grupa a pornit şi aici la lucru. Primele cărţi studiate, iată-le: Lenin, «Sarcinile Uniunii Tineretului» şi Stalin, «Despre materialismul dialectic şi istoric». (...) pentru studenţii noştrii învăţământul marxist-leninist este de nedespărţit de specialitatea lor ca de altfel de orice specializare" (Radu Cosaşu, „Planul de muncă este călăuza sigură a activităţii grupei de învăţământ", „Scânteia Tineretului", seria a II-a, anul I, nr. 45, 27 mai 1949, p. 3). „(...) Mobilizaţi de utemişti tinerii din comuna Fulga-Prahova au stins un incendiu pus de mâna criminală a unui chiabur. (...) şi în vreme ce tâlharii ca duşmani de clasă din banda subversivă teroristă lovesc cu ură înverşunată în patria noastră dragă, în inima tinerilor din Fulga s-a aprins mai fierbinte dragostea pentru avutul ţării; (...) în inima lor, flacăra de nestins a patriotismului arde tot mai învăpăiat, tot mai învăpăiat!" (Radu Cosaşu, „Tineri ca voi ne trebuie", „Scânteia Tineretului", seria a II-a, anul I, nr. 70, 29 iunie 1949, pp. 1-3). „(...) Inima lui Voicu bătea cu putere, gata să-i iasă din piept: i-a venit de hac bogătanului. (...) şi ura, ura nepotolită pentru exploatatori, clocoteşte mai aprig în sufletul lui. Ea îi întăreşte puterile, îi reface mai ageră privirea de vultur" (Radu Cosaşu, „Se întăreşte spiritul de vigilenţă al utemiştilor", „Scânteia Tineretului", seria a II-a, anul I, nr. 72, 28 iunie 1949, p. 5).
Anonim • 24 noiembrie 2017, 17:03
Maestrul Radu Cosasu este nec plus ultra in materie de gazetarie sportiva si un scriitor exceptional. Toate articolele publicate pe acest site demonstreaza talent, obiectivitate, moderatie, bun simt! Despre vremurile triste evocate mai sus de catre @ cristian, putine de comentat: pentru a putea se te remarci intr-un domeniu, trebuia sa faci politica partidului, chiar daca gandeai cu totul altfel! Am scris si eu la Fotbal Plus, insa acest fapt nu mi-a marcat cariera si nici n-am fost rasfatat in plan pecuniar! O.
Jenna • 24 noiembrie 2017, 17:04
Deci.......,? E mare scriitor sau un cameleon criptocomunist ?
Cătălin Tolontan • 24 noiembrie 2017, 17:05
@Jenna: Radu Cosasu e un mare scriitor. Daca cititi atenti aceste texte din 1949 nu veti gasi acolo altceva decat ceea ce se scria in vreme. Dupa criteriile acestea, nici Labis si nici Sadoveanu n-ar trebui sa mai fie cititi. Sa judeci in 2017 oamenii dupa ce scriau intr-un reportaj din 1949 asta l-ar face cu adevarat mandru pe Ceausescu.
eugen • 24 noiembrie 2017, 17:39
oamenii sunt supusi greselilor mai ales la tinerete,deasemenea pot fi orbiti de idealuri utopice....asa ca nu dati intr-un om care posibil sa fi fost in una din aceste situatii.....conteaza ce a devenit acel om !fara sa fac comparatii fortate as aminti ca marii Cioran,Noica si multi altii au crezut in idealul legionary,care avea si el scanteia lui nu era numai intuneric cum am invatat noi la scoala!Respect , maestre!
Flaviu • 24 noiembrie 2017, 18:46
Eu il citesc cu placere pe domnul Cosasu [ ma refer la articolele din GSP].. Scriitura de clasa, in majoritatea timpului.. Dar de aici s ipana a-i ridica statuie unui om care a preamarit atentie, STALINISMUL in Romania, m-i se pare prea mult.. Sunt oameni in tara asta , domnule Tolontan, care au sau au avut parinti ,bunici sau alte rude , care au infundat puscariile comuniste si ale caror familii au fost persecutate pana in anii 65-68.. Oameni care si-au pierdut tineretea, familii care si-au pierdut viitorul, tocmai din cauza celor pe care-i preamareste domnul Cosasu si de asemenea aceia [ regimul Dej] care l-au facut om.. oare de la Canal , mai putea deveni scriitorul care e.. n-ai nici o jena d-le Tolontan.. Stai cam prost cu reperele morale
pawn • 24 noiembrie 2017, 18:48
scriitor de ziar, expresii imprumutate la greu (replica pentru plesu e pariul pascalian), multe resentimente ascunse, din partea mea...niciun respect. un oportunist remarcabil doar prin longevitate. ernest borgnine n-a fost un actor de tinut minte (desi s-a lipit de unele filme bune)
Dan54 • 24 noiembrie 2017, 18:50
Nu cunosc un alt comentator sportiv si in acelasi timp un excelent scriitor inafara de Domnul Radu Cosasu. Imi pare rau pentru voi , urmasilor, ca nu veti avea altul egal cu el.
gino • 24 noiembrie 2017, 19:03
Exceptional a fost interviul lui Ioanitoaia cu Cosasu de acum 5-6 ani. Unic. Antologic.
Andrei • 24 noiembrie 2017, 20:14
@Catalin Tolontan. Dupa logica ta, un batran nazist care dadea drumul la gaz la Auschwitz nu facea decat sa corespunda cu "vremurile" ia daca ulterior a ajuns scriitor ar trebui sa uitam trecutul in numele condeiului. Oamenii se judeca cu totul, dragul meu, nu doar cum iti convine. Intelegi? Iar periatul regimului de trista amintire era o metoda de "social climbing" cum se zice aici unde locuiesc eu. Altfel despre Radu Cosasu, scriitorul, numai de bine. La fel despre Ad. Paunescu.
Cătălin Tolontan • 24 noiembrie 2017, 20:15
@Andrei: cum se spune acolo unde locuiti dvs. cand comparati crimele de la Holocaust cu ”crimele” unor articole benigne de ziar, in cazul unui scriitor evreu? Stiti cum se numeste aici, in Romania, asa ceva? In cel mai bun caz pierdere a uzului ratiunii. Scuzati-mi tonul, insa imi e de ajuns sa vad cum sunteti populat de certitudini in legatura cu un om precum Radu Cosasu si in acelasi timp sa faceti cele mai aiuritoare paralele imaginabile. Eu nu cred ca ati insinuat ceva, ar fi pur si simplu degradant, ci doar ca nu ati realizat cum suna comparatia in fata unui om care si-a pierdut oameni din familie in lagarele naziste. Dar faptul ca nu realizati macabrul spune multe despre felul in care va repeziti, cu suficienta si sentimentul ca lumea a inceput cu informatiile si convingerile pe care le aveti dvs. Cereti-va scuze, va rog, e un semn de remuscare omeneasca.
CRISTIAN IONESCU • 24 noiembrie 2017, 20:20
Dl. Tolontan, scuzati-ma, una-i una si alta-i alta... Nu inseamna ca daca il citim pe Sadoveanu, uitam faptul ca a fost o *** morala... In timp ce el se bucura de toate onorurile comunistilor, mii de oameni din elita tarii acesteia mureau in temnitele comuniste... Despre ce vorbim ?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
cristian • 24 noiembrie 2017, 20:30
Daca a-l numi pe Sadoveanu "*** morala" mi se cenzureaza, inseamna ca am ajuns foarte rau in tara asta...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
di livio • 24 noiembrie 2017, 20:36
abia astept peste 20 de ani culegerea de articole nesportive despre Daum...a lu nea Ovi
Dr. Dan Patru Tudosie • 24 noiembrie 2017, 20:47
Nu participa la lansarile cartilor sale fiindca are simtul ridicolului. Bravo lui
Marcos • 24 noiembrie 2017, 21:37
Remarcabil articolul lui Alex. Ştefănescu de pe romlit, "Burghezul comunist".
Vasile • 24 noiembrie 2017, 21:51
Toate comentariile de tip ”hate” la adresa lui Radu Cosașu nu demonstrează decât cât de urâți sufletește pot fi unii care postează în bătaie de joc, după *** Cosașu e unul dintre scriitorii români de care nu trebuie să te atingi nici cu o respirație. Pentru că nu ai de ce. E unul dintre puținele exemple de bun simț, de normalitate, de burghezie morală din România publică. Pentru toți cei care scuipă ură nejustificată am un singur mesaj. Iar el nu e original: căutați gestul lui Victor Rebengiuc din studioul TVR, în decembrie 1989 și veți înțelege.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
victor L • 24 noiembrie 2017, 22:30
Sanatate, domnule Cosasu. @ cristian, @ Andrei, sinteti echivalentul vajnicilor turnatori din vremi apuse.
Dana • 24 noiembrie 2017, 22:32
Am remarcat de a lungul anor ca il stimati in mod deosebit pe dl Cosasu. Va rog sa ma lamuriti, Nu este dinsul acela care a dat niste declaratii la Securitate cauzatoare de mari neajunsuri unei doamne, care i a spus in fatza peste in ne de ani cit rau I a facut, si dinsul i a replicat ca 'nu si aduce aminte de numele ei'?!! Adica sa fie una si aceeasi persoana monstrul cu pre-laudatul? Daca ma inseala memoria, cer scuze
Tulceanul • 24 noiembrie 2017, 22:54
Comentariile sunt aiuritoare , cam pe "aratura" ! Mi-as fi dorit sa stiu cum e cartea , poate cineva a rasfoit-o - in provincie ajunge mai tarziu ...
Flaviu • 24 noiembrie 2017, 23:23
Daca-i ceri lui Andrei sa-si ceara scuze ,tu cand iti vei cere Catalin Tolontan ? pt ca faci apologia unui om de nimic ,un om care si-a cladit cariera ,viata si de ce nu , averea, pe sacrificiul si suferinta multora dintre romani..Cum poti sa ai asemenea tupeu, sa-i ceri acelui om sa-si ceara scuze? Repet, il citesc pe Cosasu , imi place cum scrie pe GSP, dar ca om este un discipol si apoi o *** a regimului stalinist [ Dej] si comunist ceausist... Cu toate ca a incercat sa se auto-reabiliteze [de fatada]...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
lansare • 24 noiembrie 2017, 23:34
macar criptocomunistul asta are bunul simt sa stea acasa spre deosebire de infractorii Nastase si Voiculescu care s-au dat in stamba la Gaudeamus...
adrian savin • 24 noiembrie 2017, 23:41
"Rigoare tehnica"....ce frumos !!! Ce rar !!! Cei care citesc Gazzetta roz stiu despre ce zice Catalin ! Am crescut cu "Fotbal plus". Exceptional, dovada ca si dupa 25 de ani nu avem ceva comparabil. Nici macar pe online. Nu mai zic, primul ziar de sport color din RO. Cu editorial pe prima pagina, nu cu reclama la nustiuce. Semnat, de regula, de RC. Tin minte si-acum.....intr-o vreme dominata de Hagi, Raducioiu, Sabau, Popescu(fotbalisti, nu gluma, ca Stanciu, Alibec si altii)... RC scria despre Tata Pik, un anonim (pentru mine) antrenor de volei. Tinand cont de faptul ca, in cazul meu, colectia "Fotbal plus" nu a facut fata testului timpului, aparitia acestui volum este......Este ! P.S.: ai uitat de Vadim Vajeu
adrian savin • 24 noiembrie 2017, 23:47
......asta de la un copil care si-a dorit sa fie ziarist sportiv, si n-a reusit
Andrei • 25 noiembrie 2017, 0:35
@Tolontan, nu am pentru ce sa imi cer scuze, fiindca era vorba de un principiu; era o idee abstracta, nu de luat ad literam; iti mai pot face vreo zece paralele de genul ala si toate au un punct comun: nu se sterge trecutul, doar fiindca e convenabil. Si eu am rude care au murit luptand in Muntii Fagaras cu arma in mana, spunand NU regimului stalinist in cel mai extrem mod cu putinta, cam pe vremea cand Cosasu gadila orgoliul sistemului. Sa te pun sa iti ceri scuze in numele suferintei lor fiindca alegi sa ridici statui unor indivizi care au suflat in panze regimului comunist in tinerete? Scuteste-ma de ipocrizie, te rog mult.
Andrei • 25 noiembrie 2017, 0:51
Uite: citatul pe care l-a oferit Cristian mai sus si reprodus aici a fost scris de idolul tau Cosasu in anul in care fratele bunicului meu a fost impuscat fiindca nu credea in "flacara patriotismului" invocata de idolul tau in articolul sau "benign". Regimul stalinist a fost instaurat in Romania cu complicitatea unor oameni ***, care si-au pus calitatile incontestabile in slujba lor, unii sporadic, altii cu cinism, sau chiar cu convingere. Ce vrei sa transmiti cititorilor? Sa isi ceara scuze ca nu pot respecta indivizii cu coloana vertebrala maleabila care scriau "benign" in timp ce altii mureau "chiaburi"? "(...) Mobilizaţi de utemişti tinerii din comuna Fulga-Prahova au stins un incendiu pus de mâna criminală a unui chiabur. (...) şi în vreme ce tâlharii ca duşmani de clasă din banda subversivă teroristă lovesc cu ură înverşunată în patria noastră dragă, în inima tinerilor din Fulga s-a aprins mai fierbinte dragostea pentru avutul ţării; (...) în inima lor, flacăra de nestins a patriotismului arde tot mai învăpăiat, tot mai învăpăiat!" (Radu Cosaşu, „Tineri ca voi ne trebuie", „Scânteia Tineretului", seria a II-a, anul I, nr. 70, 29 iunie 1949, pp. 1-3)
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.