marți, 24 octombrie 2017, 12:38
Ar fi o insultă pentru India să susții că Bucureștiul arată ca New Delhi în vremea musonului.
Pentru că arată mult mai rău! Mai ales dacă ții cont de volumul ploii!
Purtând în spate responsabilitatea destinului unui miliard de oameni, India își construiește căi ferate, într-un ritm greu de egalat în lume. E doar un exemplu.
Știți de ce se circulă așa în București? De ce s-au inundat străzile? De ce pe trotuare oamenii avansează în stilul fluture, ca la natație?
Nu pentru că nu avem străzi. Nu pentru că nu s-a construit metroul de Drumul Taberei. Acestea sunt doar consecințe.
Defectul de bază e că aleșii nu știu de ce au fost aleși. Ei nu știu că sunt acolo ca să lucreze pentru cetățeni. Muncesc pentru sine, pentru partid, pentru Marele Lider, pentru firmele de casă, dar nu pentru cetățeni.
În această zi în care simți că trăiești, vorba lui Cristi Pantazi, într-o maladie cu nume de oraș, a apărut a doua parte a interviului cu noua șefă a TVR, Doina Gradea.
”Evenimentul zilei” a avut ideea excelentă de a o ruga să-și clarifice filozofia de conducere.
În general, Gradea a răspuns normal la întrebările Ilenei Ilie Ungureanu. Cam la suprafața lucrurilor, dar e dificil să pretinzi specificitate cuiva numit șef de o lună peste un mastodont.
Spre final, însă, directorul interimar al postului public scapă așa ceva: ”Mai întâi acționarii, care sunt de fapt trimișii poporului în Parlament, trebuie să înțeleagă că fără un management performant…”.
Nu! Pe toți sfinții și pe toate ploile care ne plouă degeaba!
Acționarii TVR nu sunt parlamentarii! Acționarii sunt cetățenii!
Parlamentarii nu sunt decât reprezentanții acționarilor.
De fapt, așa se și manifestă deputații și senatorii în Parlament când votează raportul de activitate al TVR și al RRA. Ca niște oameni care au un mandat. Nu sunt banii lor! Ei doar veghează ca impozitele cetățenilor să fie corect alocate și conform cu serviciul public pe care ar trebui să-l îndeplinească televiziunea publică.
Ca să ne lămurim că nu e nici o eroare de exprimare, șefa TVR, unsă așa cum spune ea în interviu ”de la cel mai înalt nivel al partidului”, insistă în această confuzie esențială!
”TVR e ceva foarte clar, e matematică, depinde doar ce vor acționarii”, spune ea mai departe în interviu, referindu-se la parlamentari.
Acționarii adevărați ar vrea, întâi de orice, să li se recunoască proprietatea!
Să se știe, de la capăt, de la zero, de la Abecedarul democrației, că metroul care se sufocă, că străzile care se surpă, că TVR-ul care bate câmpii prin conducerea sa ”de la cel mai înalt nivel”, toate îi aparțin.
Pasul doi e acela că oamenii aleși sau numiți peste oricare dintre aceste proprietăți publice îl servesc pe el, de vreme ce el e acționar.
Bun interviu!
Și venit chiar la momentul potrivit ca să tresărim încă o dată și să reflectăm unde e problema.
Pentru că, până la urmă, nu e rău pentru că alții nu știu că sunt angajați ca să ne servească demni, ci pentru că noi înșine nu ne comportăm ca niște proprietari civilizați, însă deciși și neînduplecați în drepturile noastre.
Tudor • 24 octombrie 2017, 13:41
Baiul e că sistemul de canalizare a fost gândit să se curețe singur cu un anumit volum de apă ce, de cînd cu scumpirea apei, plata canalizării și plata apei de ploaie, nu mai e nici jumate. Așadar canalele sînt înfundate. Una din cele mai bănoase afaceri este cea cu apa. Dacă cineva mi-ar fi zis în 1990 că voi plăti apa de la robinet, aș fi rîs de el...darămite ce de ploaie.
catalin • 24 octombrie 2017, 13:41
Oricine ar fi actionarii , parlamentari sau cetatenii, acestia nu au rol executiv. Parlamentul alege un board si un presedinte de TVR avand un mandat managerial clar. Asta se intampla si prin afara la orice companie de presa sau nu. Din pacate la noi nimeni nu a inteles nimic: nici parlamentarul care voteaza si nici managerul care candideaza pe aceeasi functie. Suntem la ani lumina de orice sansa inspre vindecare.
Ducu • 24 octombrie 2017, 13:50
Asa e Catalin, ai mare dreptate (din nou) ! Dar asta e "tara" societatii, cred. In orice institutie publica te duci, angajatii de acolo nu stiu ca ei sunt acolo ca sa te serveasca pe tine, cetateanul. Ei cred ca sunt acolo pentru ei, pentru sefii lor. Ei nu stiu ca actionarii suntem noi, ca noi ii platim ca sa ne ofere un serviciu. La aceasta constientizare trebuie inca lucrat...
ion ion • 24 octombrie 2017, 13:51
tolo, tu ai dreptate in zbaterile astea; doar sa ai (si sa avem) si niste minime rezultate ...
Gabi • 24 octombrie 2017, 13:52
Ce treaba are TVR-ul cu ploile, tovarase? Ce treaba are cineva care nu este parlamentar cu ce crede un parlamentar despre scopul pentru care a fost ales? Folosesc doar ce ati postat dumneavoastra: "Mai întâi acționarii, care sunt de fapt trimișii poporului în Parlament". Pai, femeia chiar zice ca poporul e actionarul, de vreme ce trimisii lui sunt actionari. Nu vad unde greseste. Sigur ca un articol care zice de Bucurestiul inundat obtine clickuri. Sigur ca un articol care se ia de parlamentari obtine clickuri. Dar chiar era nevoie si de un tap ispasitor? Nu sunt un mare cititor al acestei rubrici, recunosc. Poate ca acest articol face parte din vreo campanie mai mare. Dar acest articol, in sine, mi se pare artificial. Tras de par. Incoerent. Cu scuzele de rigoare.
Florea • 24 octombrie 2017, 13:56
O sa faca precum domnul ala cu agerpress, sa lase comentariu la articol sa spuna ca a fost o neintelegere. De fapt cetatenii sunt actionarii, si s-a exprimat ea gresit. O sa-si schimbe discursul, dar oare si modul de a actiona? Nu cumva se va comporta in continuare intelegand perfect cine sunt stapanii lor?
ion ion • 24 octombrie 2017, 13:58
a, si inca un comentariu; avem cat ne implicam pacatuieste prin optimism, nu e f precisa; ecuatia corecta este: avem = cat ne implicam - factorul istoric (obiceiurile proaste ale locului, de la fanarioti, coruptie pana la bagarea picioarelor si Mioritza) - lipsa de coeziune sociala (sa vrem/sa ne implicam mai multi, cat mai multi, nu doar cativa) - factorul timp (cat timp ii ia poporului sa se urneasca din inertie mociorloasa de acum) - Balcani (dar pe asta mai bine nu il mai socotim pt ca devine ecuatia depresiei)
Cătălin Tolontan • 24 octombrie 2017, 13:59
@ion ion: ecuatia depresiei, buna asta :-) Numai ca depresia sociala nu ne duce nicaieri.
gabriel valeriu • 24 octombrie 2017, 14:11
Nu doar doamna Gradea nu stie care-i sunt angajatorii, de cine e platita cat lucreaza la stat. Institutii ale statului in intregime nu stiu cine le e angajatorul, in slujba cui lucreaza. Si aici intra spitale, servicii de informatii, primarii, directii de sanatate publica, ministere intregi. Oamenii din ele nici macar nu mimeaza nestiinta: pur si simplu sunt formatati zilnic ca treaba lor e sa-si satisfaca sefii ierarhici si pilele pe spatele carora au ajuns "la stat", nu pe contribuabil.
Andrei F • 24 octombrie 2017, 14:30
Manipulare...S- a schimbat lumea si eu sunt singurul care nu am aflat?Este TVR sau Bucurestiul altceva acum fata de ce a fost?Sunt argumente mult mai rele din trecut care nici nu au fost analizate ...Si desigur stiu ca nici nu va intereseaza...Ca o luam de la capat...Culcer ,Almajan,Udrea,Flutur,Lis,Basescu...
Mircea • 24 octombrie 2017, 14:57
Gura pacatosului adevar graieste !!!! Parca TVR e "finantat" de guvern.
Jules • 24 octombrie 2017, 15:31
E un model din care nu o sa iesim niciodata, din pacate. Parca este scris in codul nostru genetic: frica de autoritate, supunerea la reguli strambe dar fentarea legii, lipsa bunului simt, ignorarea interesului comun, statul la coada, pomana si mai sunt cateva. Am asa o lehamite!
Jules • 24 octombrie 2017, 15:35
“E multa putere in neputinta!”
Deva • 24 octombrie 2017, 16:58
Astia ne-au condus : PCR , FSN , PSD. Astia ne conduc:PSD. Acelasi sistem, aceasi gandire, aceleasi fapte.Ne-au distrus ani la rand, dar hai sa nu ii mai votam , hai sa ii schimbam.Ne-au distrus economia si sportul.Pana cand ii lasam...Noi care eram loc 2 si 3 in lume la J.O. acum suntem ciuca batailor in majoritatea sporturilor pt.ca ei au distrus sportul romanesc. Noi care eram granarul Europei acum importam la greu pana si carbune pt ca avem huila dar ei ne-au inchis minele.Ce s-a facut de 28 de ani de la lovitura de stat din dec.1989?ne au distrus si continua sa o faca sustematic dupa un sistem bine pus la punct cu adanci tentacule inainte de 1989 dar si cu ajutorul tentaculelor occidentale la care pt un pumn de bani ai nostri ne au tradat de 28 ani si continua...cat?speram putin.
Lucian • 24 octombrie 2017, 17:12
Bravo!!! Frumos scris si ffff ADEVARAT! Mai urmează sa ne organizezi! Fara ironie dar asta-i realitatea! Suntem prea multi cei ce vad ca tine dar neorganizati!
florin • 24 octombrie 2017, 17:48
Maestre, Pantazi și toți ziariștii ăștia "quality", antipesediști nevoie mare, au contribuit din plin la succesul psd de la locale în București, care a influențat dezastrul de la parlamentare. Cum? Prin prestația lor jurnalistică. Nu detaliez că sunt multe de zis. Dacă și-ar conștientiza greșelile, nu s-ar mai plânge de consecințele lor, ar căuta în primul rând să-și îndrepte atitudinea și să îndure până se ivește din nou ocazia să corecteze cauza principală (alegerea unui primar competent). Asta în cazul în care au bunăvoință...
stefan • 24 octombrie 2017, 17:54
vaaai, tovarășul tolo, dar în toare orașele e la fel, cum generalizăm ecuațiunea?!
Andrei F • 24 octombrie 2017, 18:00
Si uite mingea la fileu!!! ,, Lucian • 24 octombrie 2017, 17:12 Bravo!!! Frumos scris si ffff ADEVARAT! Mai urmează sa ne organizezi! Fara ironie dar asta-i realitatea! Suntem prea multi cei ce vad ca tine dar neorganizati!,,Eeee...Ce-ti doresc eu tie,dulce Romanie....
JFM • 24 octombrie 2017, 20:17
Alesii PSD au fost alesi ca sa-i angajeze primaritei dar si consilierilor generali toate neamurile,prietenii,cunostintele,vecinii in functii superplatite si sa le deconteze toate cheltuielile.Din bani publici,un fleac.
Andrei F • 24 octombrie 2017, 21:41
@ JFM Realizati ca astia mai au ceva obraz?!! Spuneti ca actioneaza cu mana altora?!Alti si- a luat casa de la Primarie unde era sef ,a zis ca o da inapoi ca nu da bine la moralitate si desigur in final a uitat!A! Si pe dumneata nu te deranjeaza!Nu e pe ,,trotuarul ,,dv. nu?Adauga...cap in gura,furt cu televiziunile de fata ,zeci de denunturi care- l implica plus defaimarea unor institutii ca scoala care ar produce...sau mai nou Justitia care nu ar mai fi ce vroia el...Dar ...desigur nu e pe trotuarul tau...Puneti- l pe el primar inapoi! Merita!Cred ca va straduiti sa inventati nu un PSD puternic ci un PRM cum nu ati visat...Parca un ,,pui,,l- ati scos in 2000...
cucu • 25 octombrie 2017, 14:49
presupunem prin absurd(dar nu mult am absurd ca situatia in sine) ca ma pricep la management de televiziune. de ce nu propun actionarii pe cei ca mine (care sunt extrem de putini) dar accepta un reprezentant cu o cu totul alta educatie si experienta, si mai ales cu alt interes decit al meu de a face lucrurile sa functioneze. apoi, actionarii aia, aleg o alta persoana sa conduca, dupa criteriile lor. fundamental, problema este la reprezentare. poporul ca actionar nu este reprezentat nici de politicieni, nici de directori pusi pe sprinceana. succes TVR, succes Romania. vei avea nevoie de toata providenta.
dana • 29 octombrie 2017, 10:36
1 dintre 100 (nu "din")