”Nu cred că e mort!” – ”Nu vreau să dau organele copilului meu oamenilor cu bani”

Cel mai des întâlnite replici ale refuzului donării de organe povestite chiar de doctorii care discută cu familiile

joi, 13 aprilie 2017, 6:56

20% era rata de refuz obișnuită în România, potrivit ANT

40% este rata de refuz a donării de organe în acest moment

 

”Corpul de Control trimis de ministrul Vlad Voiculescu a semănat teroare printre medicii care se ocupă de transplant” Victor Zota, coordonator național de transplant

 

”Fostul ministru Voiculescu a fost influențat și a ajuns să creadă că doctorul Zota ne-a favorizat pe noi. Astea sunt niște povești, cum să ne favorizeze?!” Narcis Copcă, manager ”Sf. Maria”

 

”Oamenii aceștia uită ceva esențial: cine conduce poartă responsabilitatea! Ei coordonează un program și un spital. Ce problemă de imagine mai mare pentru transplant poate fi decât să fie coordonat de cineva condamnat într-un dosar de trafic de ovule?!” Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății

 

De Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

În România, donarea de organe o face familia.

Pentru că pacientul este deja în moarte cerebrală.

Moartea cerebrală se constată dincolo de orice dubiu de către un medic ATI.

Ce înseamnă dincolo de orice dubiu?

Metodele științifice ale declarării morții cerebrale sunt diverse, complementare și precise.

Se stabilește inclusiv faptul că la creierul omului în moarte cerebrală nu mai ajunge sânge.

”Profesorul Radu Deac, președintele ANT, un chirurg cu mii de operații cardiace, dintre care zeci de transplanturi, a insistat ca spitalele să fie dotate cu angiografe care să asigure și investigația morții cerebrale tocmai pentru că angiografele au o acuratețe sporită”, povestește un medic implicat în procesul de transplant.

”E nevoie să le arătăm familiilor imagini cu creierul neirigat de sânge pentru că unul dintre refuzurile pe care le primim de la familii sună chiar așa: Nu credem că e mort!”, explică medicul ATI Carmen Pantiș, de la Spitalul Județean din Oradea.

De aici începe suspiciunea.

De la declararea morții.

Cel mai des întâlnite replici ale refuzului

Cifrele sunt încăpățânate.

Ele spun că doctorul bihorean Carmen Pantiș este unul dintre cei mai buni coordonatori de transplant din România.

”Am avut și ani în care Oradea a furnizat o treime din organele la nivelul întregii țări”, povestește ea.

Carmen Pantiș, medic ATI, coordonator de transplant la Spitalul Județean din Oradea

”Acum însă, rata de refuz a crescut și la noi, de la 25% la 40%”, declară doctorul Pantiș.

Ce aude ea, în calitate de om care discută direct cu potențialii donatori?

-Care sunt replicile cel mai des întâlnite la familiile care vă refuză?
-Vi le spun:

-Ultimele două răspunsuri suspectează manipularea procesului de alocare a organelor?
-Da. Neîncrederea în etica alocării organelor este unul dintre motivele importante ale refuzului.

”Simt în privirea familiilor că nu mai au încredere”

-Totuși, cum vă explicați creșterea atât de importantă a refuzului de la un an la altul?
-Noi, la Oradea, am scăzut de la 14 donatori în primele trei luni din 2016 la 4 donatori în primele trei luni ale lui 2017. Pur și simplu mă uit la oameni și simt în privirea lor că nu mai au încredere în ceea ce le spun. Sincer însă, e vorba și de atitudinea noastră, a medicilor, nu doar a donatorilor.

24-48 de ore au la dispoziție coordonatorii să convingă familiile până să se deterioreze organele

-În ce sens?
-A apărut o demotivare la nivelul coordonatorilor. După măririle de venituri, eu, ca medic ATI, câștig 1.000 de lei pentru o gardă de week-end. Iar pentru o lună de muncă în calitate de coordonator câștig tot atât: 1.000 de lei. Nu e motivant.

-Acesta este unul dintre efectele secundare ale măririi salariilor medicilor.
-Da. Onest recunosc acest lucru. E bine că au crescut salariile, dar lucrurile trebuie văzute în complexitatea lor.

”Munca de convingere este cu atât mai grea cu cât curge contracronometru. Chiar acum încerc de două zile să conving o familie. Am reușit, într-un final. Din păcate, rinichii nu mai pot fi recoltați. O să luăm inima și ficatul” Carmen Pantiș, coordonator Oradea

Conflictul înghețat de la vârful transplantului românesc

Agenția Națională de Transplant are în frunte doi oameni.

Președinte este Radu Deac, iar coordonator național este Victor Zota.

”Domnul Zota este sufletul transplantului”, susține medicul Carmen Pantiș, de la Oradea.

”Între Radu Deac și Victor Zota există o relație glacială”, descriu oameni din ANT.

Radu Deac, inițiatorul școlii de transplant cardiac din Târgu Mureș și actual președinte al Agenției Naționale de Transplant

Deși este un susținător public al transplantului de plămâni și, specific, al platformei de la ”Sf. Maria”, căreia i-a dat avizul său, chirurgul Radu Deac este criticat deschis de Narcis Copcă.

”Un om total neconflictual, Radu Deac a ales până acum să nu răspundă trimiterilor explicite dinspre Copcă, care-l îndeamnă practic să plece la pensie!”, spune un om din ANT.

Deac și Copcă au avut chiar acum zece zile o întâlnire.

Reconcilierea lor a ținut cât un armistițiu din Orientul Mijlociu.

Copcă și vechii profesori

”Încă de când era membru activ în sindicatul postrevoluționar al Universității de Medicină, Narcis Copcă avea acest discurs tranșant: să plece bătrânii! Brădișteanu, Deac și alți profesori se simt vizați”, povestește un fost coleg de facultate al managerului de la ”Sf. Maria”.

Medicul adaugă: ”Într-un fel e stupefiant cum se raportează public Narcis Copcă la Radu Deac, un om care a făcut peste 10.000 de operații pe cord deschis și 35 de transplanturi”.

”Eu nu am nicio dispută cu generația din fața mea. Asta e neadevărat! Dar e adevărat că Radu Deac a pus piedici programului de transplant pulmonar. A vorbit cu neîncredere despre program”, spune șeful de la ”Sf. Maria”.

Pacientul pe holuri

În vara lui 2016, Radu Deac s-a operat chiar la ”Sf. Maria”, la ORL.

Asistentele din spital susțin că profesorul Deac s-a dus de unul singur pe etajul unde se fac transplanturile, într-un gest inopinat, al unui pacient rătăcitor și specialist preocupat de avizul pe care-l dăduse.

Fără să detalieze și nedorind să facă vreun comentariu pentru ziar, Radu Deac nu admite însă episodul.

”E păcat că profesorul nu spune ce crede cu adevărat”,  susțin medicii care mai speră în ”reacția de demnitate a unui mare chirurg, strivit însă de funcția administrativă pe care o are și timorat de guralivii care-l atacă”. 

Expresia aparține unui chirurg care lucrează la ”Sf. Maria” și care se declară ”îngrozit de faptul că Narcis Copcă forțează transplantul fără să aibă o platformă profesională, iar profesorul Deac girează așa ceva”.

Credincios perspectivei sale, Narcis Copcă susține că ”soluția lui Igor Tudorache, care va veni să opereze, este foarte bună. Igor este fratele nostru, ieșeam împreună la bere fiecare după operația lui, era logic să-i propunem așa ceva și a acceptat din prima. Avem tot ce ne trebuie aici”.

Mai puțin încrederea donatorilor, în ultima vreme.

Irinel Popescu cere o campanie publicitară

Ce cred medicii? De ce crește refuzul și scad donatorii?

Narcis Copcă, manager la ”Sf. Maria” de 18 ani, unul dintre cei mai longevivi directori de spital din România
”O campanie publicitară e un bun răspuns. Americanii asta fac. Ei se uită pe cifre și, când scad donatorii, știu exact câți bani să investească în publicitate” Irinel Popescu, profesor Fundeni

Zâmbetul cu trimitere al ministrului Bodog

”Ca să fim nuanțați și corecți, să spunem și asta. Eu nu vreau să mă expun, să apar în media, că dacă doream popularitate nu mă făceam chirurg. Dar, pe de altă parte, fără media transplantul are probleme” Doina Hrehoreț, chirurg Institutul Fundeni

Doctorul Zota: ”Oamenii ministrului Voiculescu  au semănat teroare!”

Victor Zota, medic la Ambulanța din București și coordonator național al Agenției Naționale de Transplant

Mult mai radical în diagnostic este Victor Zota, coordonatorul ANT.

El susține că ”aveam una dintre cele mai mici rate de refuz europene de recoltare a organelor, sub 20%, și acum mergem spre 40%”.

Sare direct la Vlad Voiculescu.

-Domnule Zota, care sunt cauzele crizei de organe?
-Eu am identificat trei motive.

  1. Oamenii nu înțeleg că lista e guvernată de principiul compatibilității și au senzația că unii sunt favorizați. De aici apare neîncrederea.

-Asta nu ar presupune și un efort de explicare al dumneavoastră către public?
-Ba da. Vă dau un singur exemplu. Studiile recente arată că e bine să fie făcut transplantul de rinichi înainte de dializă, ca să nu se degradeze organul. Dacă facem asta în România suntem acuzați de favoritism.

-Altă cauză?
-Una datorată direct domnului Vlad Voiculescu.

  1. Fostul ministru a trimis Corpul de Control și a semănat teroare la patru secți de anestezie și ATI care se ocupau cu recoltarea de organe.

-Mai exact, vă rugăm.
-Oamenii neavizați le-au reproșat celor de acolo că nu au în gestiune aparatele declarării morții cerebrale. Dar aparatele existau, fuseseră folosite, numai că erau în gestiunea altor secții din același spital.

-Și al treilea motiv?
-E legat tot de ministrul Voiculescu. Dânsul a scăzut încrederea în transplant atât la nivelul publicului, cât și la cel al personalului medical.

  1. Mi-a interzis să facem cele două întâlniri pe an în care discutam toate problemele cu oamenii din teritoriu. Iar noi acolo schimbam informații, rezolvam probleme.

Vlad Voiculescu: ”Am cerut respectarea legii, nimic mai mult și nimic mai puțin”

Pentru Vlad Voiculescu, că o recunoaște sau nu, coliziunea cu Victor Zota și Narcis Copcă și tema în coadă de pește a transplantului a fost frustrarea mandatului său.

El a reproșat public presei faptul că ”v-ați mărginit la a prezenta toate punctele de vedere, ceea ce e în regulă, dar nu ați explicat mai departe, pentru ca oamenii să ajungă la adevăr în privința a ceea ce se întâmplă la transplant și la Sf. Maria”.

Și Voiculescu spune însă că nu îl tentează autocompătimirea.

Ține garda sus și afirmă în continuare că ”situația în transplant este gravisimă”. 

-Domnule Voiculescu, coordonatorul Victor Zota vă acuză că ați scăzut încrederea românilor în transplant.
-Cine vorbește despre credibilitate? Transplantul în România e coordonat de un om condamnat într-un dosar de trafic cu ovule! Și aceasta nu e, din păcate, cea mai gravă problemă a acelei instituții.

-Dar care e?
-Sunt multe. Inclusiv faptul că s-au pronunțat în legătură cu transplantul și au formulat presiuni factori politici, care n-aveau nici delegarea și nici legitimitatea profesională. Domnul Zota însuși n-a avut nici o competență formală în acreditarea centrului de la Sf Maria. Dar s-a pronunțat! Asta e grav în orice țară civilizată. Apoi, dînsul vorbește în calitate de om care are două joburi full time: angajat cu normă întreagă la Ambulanța București și la ANT. Muncește 16 ore pe zi?

Vlad Voiculescu, ministrul sănătății în guvernul Cioloș

-A semănat corpul dumneavoastră de control teroare?
-Într-o lume normală vorbim pe fapte concrete. Nu știu de vreo acuză a Corpului de Control la adresa unui medic din centrele de recoltare. Apoi, cred că în România legea ne guvernează pe toți. Legea, nimic mai mult, nimic mai puțin.

”Sper ca până la urmă să se afle adevărul!”

-E adevărat că ați interzis întrunirile coordonatorilor de transplant?
-Evident că nu. Nici nu puteam face așa ceva! Am remarcat doar că acele întruniri, care sunt nu prea multe, ci prea puține!, erau finanțate nu de ANT, ci de Ambulanță. Am semnalat asta doamnei director Grasu, de la Ambulanță.

-Bun, dar dacă erau utile întâlnirile de ce nu s-au finanțat de la ANT?
-Vă rog să-i întrebați pe dânșii. Pentru acești domni, oricine pune întrebări le sabotează programul de transplant. E un șantaj, dar eu nu sunt vulnerabil la el. Sper că, până la urmă, se va afla adevărul. E dreptul pacienților și al tuturor medicilor onești. Cei doi dau acum vina pe mine pentru cifrele din 2017, deși nu mai sunt ministru din decembrie. Nu-și dau seama că nu fac decât să culeagă propria activitate.

”Îl privesc pe președintele Radu Deac drept ultima redută de bun-simț de la vârful acelei instituții. Deși nu știu ce mai poate face, pentru că a fost presat de factori politici pe care i-am văzut cu toții” Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății

Sentința procesului la care Vlad Voiculescu face trimitere s-a dat în 2014.

Procurorii au acuzat un trafic de ovule realizat la operațiile făcute în România de cetățeni străini.

Instanța l-a condamnat pe Victor Zota a fost condamnat la 3 luni de închisoare cu suspendare pentru că a dat avizul de funcționare acelei clinici.

În acel moment, doctorul Zota era directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant.

Ultima oră: surse din ANT susțin că profesorul Radu Deac a anunțat că va face o vizită la ”Sf. Maria” ca să vadă centrul de transplant al doctorului Narcis Copcă.

 

Citește primul episod:

Save

Save

Save

Comentarii (69)Adaugă comentariu

Ramona  •  13 aprilie 2017, 7:23

Sigur ca presa e de vina pt.achizitii supra-evaluate, pt.contracte banoase ce priveau achizitii de substante dezinfectante ultra-diluate, pt.lipsa separarii culoarelir functionale(un singur lift pt.personal, lenjerie, mancare, pacienti si apartinatori si gunoi, normal ca presa e de vina pt.lucrari de renovare fara noima(holuri din corpuri de spital diferite care nu fac jonctiune)...si evident presa e de vina pt.tot!

haideusicfr  •  13 aprilie 2017, 7:26

In Canada ,provincia Quebec , Assurance maladie are toata lumea .Ca lucreaza sau nu . Asta e unu la mana. Amaratii romani din ce bani sa plateasca asigurarile medicale daca nu au servici????? Ce s-au ridicat ( banii vreau sa zic) la 80 de lei lunar. !!!!(o aberatie mai ingrozitoare ca asta nu exista intr-o tara civilizata).Bani care trebuie depusi dupa un stat la " coada" la finante cred . Esti sarac nu ai dreptul la viata!!! (in Romania ) ,ca la restaurant ,aai bani mananci n-ai bani rabzi foame). Ai bani iti da injectie ,nu faci criza . De toate felurile!!!. Sa revin la Canada tichetul assurance maladie pe care il are toata lumea obligatoriu !!!! (tine loc si de buletin !!) pe verso are un mic spatiu incare semnezi daca esti de acord sa donezi organele in caz ca ....tu si nimeni altcineva semneaza .Si ia decizia .Foarte multa lume are semnatura pusa. Cred ca si la noi s-ar schimba mentalitatea daca "poporul" ar vedea mai mult interes pentru el insusi si nu numai pentru personalul medical ce se vaita intr-una. Intri intr-un spital ,personalul in halate albe este de trei patru ori mai numeros decat pacientii. Plus ca acolo n-au nimica : halate ,furculita ,prosop, lingurita ,hartie ingienica ,etc ..mi-e jena sa continui.

Luca  •  13 aprilie 2017, 7:54

Tragic ... si din pacate acestia sunt oamenii pe care i-am ales sa ne conduca . Voiculescu ar trebui sa fie ministru pe viata !

Tavi  •  13 aprilie 2017, 8:25

Respect domnule Voiculescu, pentru ca aveti curajul sa dezvaluiti, din interior, mizeria din sistemul sanitar. Cinste dumneavostra si oamenilor ca dumneavoastra....

rodion  •  13 aprilie 2017, 8:37

Daca pe tichetul acela scrie ca iti donezi organele s-ar putea sa "beneficiezi" in spitalele noastre de un "tratament" special , care "sa te puna in valoare" ca donator.Macelarii traficanti de organe din Romania abia asteapta o alta sursa de venit.Nu au nici o retinere in a calca pe cadavre pentru mai multi bani.In Canada nu stiu cum este , dar la noi s-a ajuns sa-ti fie frica sa te duci la spital .Malpraxisul cu intentie sau fara este tot mai intalnit , nu este pedepsit in nici un fel (vezi cazul Burnei) , asa ca sansele sa devii donator cu voia ta sau fara cresc pe zi ce trece.

Cătălin Tolontan  •  13 aprilie 2017, 8:38

@rodion: solutia la ceva ce poate fi imbunatatit nu e sa renunti la el. E ca si cum, pentru ca masina merge prost azi, am lua decizia sa revenim la caruta. Transplantul de organe e parte a undei traditii de generozitate medicala, sustinuta stiintific si prin sutele de vieti salvate.

Maxentiu  •  13 aprilie 2017, 8:43

Eu vad o singura solutie: sanctiuni pentru familiile care nu-si doneaza organele. Ca si cu vaccinarea. Nu-ti vaccinezi copilul? Puscarie. Nu-ti donezi organele? Puscarie. Sa vedeti atunci ce creste increderea românilor în sistem și ce scade rata aia de refuz la zero.

Cătălin Tolontan  •  13 aprilie 2017, 8:45

@Maxentiu: statul nu poate obliga pe nimeni sa-si doneze organele. Ce fac cu organele e parte a libertatii mele ca individ. Statul sa depuna eforturi sa ma convinga.

Ilie  •  13 aprilie 2017, 8:47

Tot citesc de acest individ, Narcis Copca care are 18 la conducerea spitalului Sf. Maria. Desi multa lume spune ca spitalul Sf. Maria nu este pregatita de transplanturi pentru plamani, Copca sustine contrariul. Parerea mea ca acest individ ascunde ceva. Sa nu uitam ca este Manager la acest spital de 18 ani.

catalin  •  13 aprilie 2017, 8:51

Cand am semnat hartia atasata cardului de sanatate am facut un NU atat de mare in dreptul rubricii aferente de s-a speriat doctorul. Apoi am verificat de doua ori si ce a bifat el in baza de date ca sa nu fie surprize. Sunt sanse f mari ca organele sa fie distribuite preferential, nu are rost sa ne mai mintim singuri.

Cătălin Tolontan  •  13 aprilie 2017, 8:52

@catalin: am inteles ce spuneti. Sa presupunem ca sint sanse mari, cum spuneti dvs si nu suntem neaparat de acord, sa fie favorizat cineva. Pe logica dvs exista, totusi, si sanse mici sa ajunga pe o procedura corecta. In cazul in care nu donati organul, nu exista nici o sansa, nici una mica, pentru a salva pe cineva. Merita?

rodion  •  13 aprilie 2017, 8:59

Vlad Voiculescu "dezvaluie" doar afacerile "concurentei" unchiului Nic Voiculescu.In momentul cand "concurenta" va ajunge la DNA , unchiul Nic poate prelua linistit afacerile acesteia.Ca doar de asta si-a infipt minister acolitii:nepotelul , Vlad Mixich si altii.

Gentle Giant  •  13 aprilie 2017, 9:03

@Maxențiu: Probabil ești un *** funcțional.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  13 aprilie 2017, 9:08

Politica, interese meschine, ambitii si dorinta de putere + nivelul de cultura si civilizatie al poporului roman, fac ca sansele la viata a unor semeni de-ai lor sa scada. Cui ii pasa?!?

rodion  •  13 aprilie 2017, 9:11

@Cătălin Tolontan . Pai uite ca "statul" depune "eforturi" sa "convinga" si parintii "neascultatori" sa-si vaccineze copiii.Printr-un mare "efort" incearca sa introduca o lege *** , neconstitutionala si privativa de libertate.Crezi ca prelevarea de organe fortata ar fi mult diferita de vaccinare fortata?Vezi deci ca "statul" depune toate "eforturile" ca sa te "convinga" ca doar ambele situatii sunt sursa de venit pentru unii .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tamisa  •  13 aprilie 2017, 9:15

Pe fondul coruptiei si hotiei administrative multietajate din Romania, in curs de oficializare nerusinata de catre parlamentul PSDist, pentru a nu mai fi urmarite si condamnate penal, este "firesc" ca problemele privind transplantul de organe sa fie abordate, in continuare, ca operatiuni aducatoare de pofit, in maniera similara cu "afacerile" Hexipharma", Malaxa - Salcudeanu etc. Probabil ca episodul (de notorietate publica) legat de transplantul de rinichi de care a beneficiat, peste rand, in urma cu 2 -3 ani, o mare vedeta de showbiz, aflata la varsta senectutii avansate, abuzul respectiv fiind "justificat", de catre decidenti, prin VALOAREA SOCIALA MAI MARE a beneficiarului respectiv fatza de muritorii de rand aflati pe lista de asteptare de ani de zile, nu a fost dat uitarii, la fel ca multe alte scandaluri cu halate albe sau vernil, ceea ce explica reticentele oamenilor cu rude implicate in tragedii neasteptate.

alin  •  13 aprilie 2017, 9:32

Vezi cazul Arsinel si poti sa-ti dai seama de ce a scazut increderea.Eu am fost un sustinator frenetic al ideii de donare organe.Mi-as fi dat tot din mine daca se putea folosi si chiar am avut mai multe discutii cu sotia in care am cerut sa-mi fie respectata aceasta dorinta.Acum nu mai sunt asa darnic dupa acel episod.

ciobanu-mioritic  •  13 aprilie 2017, 9:54

Sistemul medical e ca Bulă şi soacra decedată. Bulă, împreună cu trei prieteni, cărau pe umeri un sicriu aşezat pe cant. Un alt prieten îi întreabă: PRIETENUL: Ce s-a întâmplat? BULĂ: O înmormântez pe soacră-mea. PRIETENUL: Săraca, Dumnezeu să o ierte… Da’ de ce nu duceţi sicriul cum trebuie? BULĂ: Păi, dacă o duc pe spate, începe să sforăie!

rodion  •  13 aprilie 2017, 9:54

@tamisa Ai perfecta dreptate.Sansa de a salva pe cineva (nu *** ca Arsinel)exista doar in cazul in care familia "donatorului" hotaraste cui doneaza organul sau organele respective.In cele mai multe cazuri acesti aleg(daca este tehnic si biologic posibil) sa ajute un copil in detrimentul adultilor sau batranilor.Foarte putine familii sunt interesate in asemenea conditii sa obtina vreun beneficiu financiar din transplant.Profitul material este urmarit de obicei doar de tertii care intermediaza transplantul.Activitatea acestora ar trebui urmarita.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  13 aprilie 2017, 9:57

Domnule Tolontan,bine ati venit in Romania! Cand mai vorbiti cu domnul Voiculescu sa- i aduceti aminte pe langa problema transplanturilor si de neancrederea in crestere in privinta vaccinurilor... De asta ati auzit? Stiti ,tocmai suntem in plina epiedemie de rujeola...Gurile rele spun ca ministerul nu are asigurate nici vaccinurile obligatorii...Apoi ce sef o fi fost si Voiculescu daca ne spune ca stia atitea probleme in ce priveste transplanturile,in ce priveste conducatorii dirctiilor de sub el...dar de ce ma mir? Va cred pe dv.. Nu ati spus ca Voiculescu nu putea informa populatia de apa neconforma din magazine?Pai industria apei imbuteliate e nimic fata de interesele din industria medicamentelor...

rodion  •  13 aprilie 2017, 10:03

@Cătălin Tolontan Pai unde am zis eu sa se renunte?Am spus doar ca in ceea ce se propune nu exista siguranta nici din punct de vedere al donatorului (ca nu va fi hacuit de viu de vreun Burnei-testele si procedurile medicale de declarare a mortii cerebrale sunt destul de ambigue) si nici din punct de vedere al beneficiarului transplantului(ca se va respecta lista si nu se va trece peste rand-vezi cazul Arsinel), toate astea pe fondul intereselor unora de a face dintr-un act medical o afacere.

antonia  •  13 aprilie 2017, 10:04

Ce incredere poti avea intr-un medic care in calitate de coordonator de transplant spune ca este demotivata deoarece poate obtine acum pe o garda echivalentul pe o luna a activitatii de coordonare a transplantului? De fapt totul se reduce doar la bani, sunt foarte putini medicii care isi fac meseria din daruire, este adevarat factorul financiar este important (mai ales daca ne referim la ce se intampla la Oradea)! V.Voiculescu stie ce se intampla in ANT dar nu poate sa spuna intreg adevarul, situatia sistemului sanitar din Romania este critica, din pacate puterea se afla in mainile unor neoameni.

matei  •  13 aprilie 2017, 10:17

*** *** ***, ***. cancel la astfel de indivizi. am vazut acum cativa ani un film artistic, cum un individ cu sotia bolnava de cancer la plamani si care nu gasea un compatibil, a aflat prin diverse mijloace din sistemul general al posibilor donatori, ca exista o femeie, in viata tin sa subliniez, care avea compatibilitate cu nevasta lui. ce a urmat e de filmele horor. a facut tot posibilul sa-i insceneze un accident si sa-i fie recoltate organele si astfel a ajuns plamanul la nevasta lui. ce sustine acest *** de maxentiu poate duce tocmai la situatii ca cea din film. numai *** unbla printre noi

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

rodion  •  13 aprilie 2017, 10:21

@Andrei F Nu exista vaccinuri "obligatorii".Vaccinurile sunt doar "recomandate".Nici un act medical nu este obligatoriu pentru pacient."Obligatia" din legea actuala spune ca pentru medici este obligatoriu de a efectua vaccinul la cererea pacientului si de a-l informa cu privire la acesta ,ca doar de asta il pune sa semneze ca isi asuma toate posibilele consecinte ale vaccinului.Atat si doar atat.

Andrei F  •  13 aprilie 2017, 10:41

@rodion • 13 aprilie 2017, 10:21 Aveti dreptate... Legislatia nu obliga dar totusi in Romania avem vaccinuri obligatorii...Obligatorii nu fata de lege ci pentru constiinta noastra pentru ca aceste vaccinuri se adreseaza in principal copiilor...

Ioana  •  13 aprilie 2017, 11:26

@rodion Probabil sunteți vaccinat în copilărie dacă scrieți acum.Și mămicile bio-organice ,care militează împotriva vaccinurilor ,tot vaccinate sunt.Articolul era despre altceva.

Maxentiu  •  13 aprilie 2017, 11:29

Observ că sînt cițiva comentatori, inclusiv dl. Tolontan, care nu au sesizat ironia din postarea mea anterioară. Astfel încît mă văd nevoit să explic mai pe șleau poziția mea referitoare la subiectul transplanturilor. Da, există o neîncredere puternică în rîndul oamenilor vis-a-vis de prelevarea de organe. O primă cauză e neîncrederea pe deplin justificată în medici și în sistemul medical în general. Oamenii percep în mod corect că profesia de medic să se transforme într-o afacere în care pacienții norocoși devin clienți iar cei ghinioniști devin produse. A doua reținere vine din cunoașterea insuficientă a unui domeniu atît de complex, dar și din ambiguitatea termenului de „moarte clinică”, ce poate fi exploatat de medici pentru atingerea unor targeturi de business. În acest context, obiectivul statului ar trebui să fie nu „să creștem rata de prelevare a organelor” ci „să creștem încrederea oamenilor în sistemul medical”. Observațiile mele se aplică și problemei vaccinării, un subiect la fel de spinos și de actual, și pe care statul tinde să-l abordeze la fel de greșit ca pe subiectul transplantului.

rodion  •  13 aprilie 2017, 11:35

@Andrei F Nu fiti persuasiv.Constiinta noastra ar trebui sa ne "oblige" la studiului compozitiei vaccinurilor , a metodelor de fabricatie , posibilitatea contaminarii si eficienta lor.Asta inainte de a injecta in copii "ceva" despre care fabricantii spun ca e bun.Stiati ca nu exista nici un studiu de eficienta de tip subiect vaccinat vs palcebo?De ce?Stiati ca fabricantii de vaccinuri nu pot fi actionati in justitie?De ce?Stiati ca parintii sunt pusi de medici sa semneze ca-si asuma respionsabilitatea vaccinarii copilului , lucru pe care ar trebui sa-l faca medicii si fabricantii?De ce?Stiati ca medicii prezinta aceste vaccinuri ca "obligatorii" pentru pacient, cum ati facut si dvs in comentariul de mai sus, desi legea spune altceva?De ce?

rodion  •  13 aprilie 2017, 11:42

Orice legislatie care ingradeste libertatea individului si posibilitatile de alegere duce mai devreme sau mai tarziu la adevarate orori sociale de tipul comunismului, bolsevismului sau nazismului.Intr-o tara care se vrea "democrata" si "europeana" nu trebuie sa existe asa ceva.Asa ca mare grija la "ce ne dorim" , la "ce ne doresc altii" sau la "ce le dorim altora".

Alex  •  13 aprilie 2017, 11:48

Cand a fost operat Arsinel? Ca sa vedem daca are vreo legatura cu cu scaderea increderii.

rodion  •  13 aprilie 2017, 11:48

@Ioana Pai daca articolul era despre altceva dati-va cu parerea despre acel altceva.Cu ce va deranjeaza comentariul meu?Sunteti moderator?Eu i-am raspuns lui @Andrei F.Si nu stiu cat de relevant este vizavi de niste studii stiintifice daca eu sau altcineva a fast vaccinat sau nu in copilarie.Nu pot decat sa admir logica dvs impecabila.

Vasile  •  13 aprilie 2017, 12:08

Wow...ce comentarii, mi-e frica sa traiesc intre asa "oameni"...care mi-ar smulge ochii din orbite numai ca sa se uite ei dupa fuste, si inima din piept mi-ar smulge-o ...nu mai bine lasati mortii sa se odihneasca decat sa-i batjocoriti cu mainile voastre spagare? Eu nu v-as da nici un fir de par din cap, si daca maine ar fi sa mor as refuza orice transplant , nu as accepta organele altuia in mine si nici nu le-as da pe ale mele, as prefera sa pun mainile pe piept si sa-mi dau duhul linistit...ce va e asa frica de moarte? Toate sunt pe dos in lumea asta, raul e bine si binele e rau...pentru ce sa prelungesti agonia si batjocura? Vreti sa fiti nemuritori? De judecata finala tot nu scapati.

Vlad  •  13 aprilie 2017, 12:15

@Alex In vara lui 2013 si sunt convins ca lucrul ala a facut mai rau colectarii de organe decat orice scandal ulterior. Altcineva a murit, pentru ca Arsinel nu a vrut sa-si astepte randul, asta e realitatea. Membrii familiei mele stiu foarte bine ce sa faca daca o sa ajunga in situatia de a fi donator: sa dea tot... dar in orice act oficial eu o sa apar tot restul vietii mele cu un mare NU!! Nu merg cu conspiratia asta asa departe ca unii, crezand ca o sa ma hacuiasca prin spitale. Nu, dar nu pot avea incredere in guvern ca o sa-mi protejeze datele. Cand Ghita are pe mana toata baza de date a ANAF, va dati seama ca nu este nimic securizat de fapt. Asta pe langa cei din sistem care pot accesa ce au chef, la nevoie. Recomand tuturor sa procedeze la fel: refuzati inregistrarea ca donatori, mai ales cei care aveti grupe rare de sange sau mai stiu eu ce. Si discutati in privat cu rudele..

Mihai  •  13 aprilie 2017, 12:16

Sistemul medical de la noi mi se pare intr-atat de corupt , incat nu numai ca nu as avea incredere ca organele vor fi distribuite corect , ci chiar cred ca unii medici ar fi in stare , pentru spaga , sa puna intentionat diagnosticul de moarte cerebrala unor persoane care mai au sanse sa fie salvate

haideusicfr  •  13 aprilie 2017, 12:53

Nu familia trebuie sa fie cea care "decide" dupa ce mai esti.Ci tu insuti ,cand esti bine sanatos si nu ai probleme. Cam cu 30 de ani suntem in urma Canadei.Inclusiv a mentalitatii.Care e cea mai dureroasa diferenta...

pb80tm  •  13 aprilie 2017, 13:04

@CT@Maxentiu eu vreau ca organele copilului meu sa nu fie vaccinate. intelegi unde gandesti ***?? maxentiu ne arata destinatia spre care ne indreptam. 1984. catalin daca ai unele reactii adverse despre ce faci cu organele tale vs politicile totalitariste ale statului in timp ce mergi pe drumul spre totalitarism nu mai ne scrie despre abateri si abuzuri. e aceiasi critica sterila pe care secretarii cu propaganda o aplicau celor ce veneau bauti la lucru, uitand sa mentioneze ca la alimentara cel mai intalnit produs era bautura. principial sunt pt posibilitatea neingradita de a alege. sa te vacinezi sau sa donezi

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Rolland Adrian  •  13 aprilie 2017, 13:21

@ Catalin Tolontan - poate veti afla si cum a intrat "celebrul" actor AA in fata la transplant...ca ce merita el sa moara fiind recunoscu pe plan intergalactic ? Si dupa aia sa se vada de ce a crescut procentajul de refuz pentru donarea de organe. La fel, poate investigati de ce sunt proceduri DIFERITE de la spital la spital pentru donarea de singe.. Zi frumoasa!

Andrei F  •  13 aprilie 2017, 13:36

@rodion • 13 aprilie 2017, 11:48 Pe undeva va inteleg neincrederea in vaccinuri...Este public faptul ca s-a spus ca o posibila cauza a bebelusilor morti ar fi fost vaccinuri importate dintr-o tara asiatica care avea standade diferite de cele europene...Apoi imi amintesc de seriile de vaccinuri romanesti care nu au trecut pragul in a fi livrate pacientilor...Chiar si eu am spus ca avem probleme chiar si cu apa imbuteliata...Putem sa ne intrebam daca si lucruri banale ca painea,fructele,carnea ,medicamentele... nu ascund cine stie ce secrete intunecate...Totusi privind in urma se vad rezultatele vaccinarii...Pentru ca vad multe nuante in ce priveste donarea de organe poate problema se simplifica foarte mult daca nu ne gandim la noi doar ca la simplii donatori ci si la posibili pacienti care asteapta un posibil transplant...

MP  •  13 aprilie 2017, 13:47

Sora mea este asisitenta sefa si a luat parte la mai multe transplanturi. Se presupune ca persoana este in moarte cerebrala. Daca ar fi morti cu adevarat organele recoltate nu ar mai folosi la nimic. Asta nu inseamna ca sunt adeptul teoriei conspiratiei cu recoltarea de organe pentru clubul miliardarilor. Personalul medical care presteaza activitati legate de transplantul de organe beneficiaza de stimulente financiare incredibile.

Vali  •  13 aprilie 2017, 13:55

Acest domn Zota este cel puțin hazliu și ar trebui primul dat afara! Îl sperie controalele care scot la iveală probleme probabil.

rodion  •  13 aprilie 2017, 14:05

@Andrei F Aveti dreptate , se vad rezultatele vaccinarii din trecut:cancer,boli autoimune,la tot pasul alergii,boli pe care nu si le explica nimeni, dar care sunt in deplina corelatie cu cresterea numarului de vaccinuri , o paine de mancat pentru industria farma atat din sistemul de asigurari medicale de stat cat si din buzunarul bolnavului.Unii spun ca exista numai "corelatie" si nu "cauzalitate".Cum se face ca "eradicarea" bolilor s-a facut in acelasi timp si in Europa si in America , desi campaniile de vaccinare au fost facute la zeci de ani distanta la o tara versus cealalta?Inca va cred un om de buna credinta , dar usor naiv sau care inca mai crede in propaganda media.Cititi despre recombinarea genetica in cadrul vaccinurilor penta sau hexavalente , despre metodele de izolare a virusilor in vivo sau din mediile de cultura.Despre asta nu spune nimeni nimic la tv.Cititi despre rolul sarurilor de mercur sau de aluminiu in vaccin , despre cantitatile la care se considera toxice ingerate vs injectate.Stiti de ce vaccinurile nu pot fi omologate fara acestea?Mai cititi despre fenoxietanol , despre polisorbat80, formaldehida.Eu am citit (din carti scrise de imunologi , nu de pe tot felul de siteuri conspirationiste obscure).Unele dintre bolile enumerate mai sus sunt trecute de producator pe prospectul vaccinului , dar daca te inbolnavesti dupa vacinul respectiv doctorii se jura ca e de la aer , de la apa , de la orice in afara de vaccin , desi boala e trecuta in prospect ca efect secundar(sau principal?) al vaccinului.

Ioana  •  13 aprilie 2017, 16:01

@ rodion In schimb nu se vad epidemii fulminante de rujeola,poliomielita,difterie etc,care ucid imediat.Ce părere aveti despre scăderea nr. de vaccinati ?De unde cresterea nr de vaccinati in corelatie cu cresterea nr de cazuri oncologice?Vreau sa vad si eu referinta.Vorbim despre lucruri grave la modul general.Din cauza asta,curentul format acum nu militează pentru îmbunătățirea vaccinului,militează anti-orice-vaccin.Ei nu recunosc nici măcar existenta poliomielitei sau a difteriei si discuta pe internet cu o lejeritate fantastica,influentand mii de mame care au copii.Nici nu stiti ce inteleg oamenii din discutiile astea si ce iese din asta.De asta am spus ca subiectul era altul,pentru ca este ceva complet diferit de subiectul transplantului,subiecte complicate ambele;in nici un caz cu intentia de a "modera".Imi cer scuze.Si legat de transplant,nu stiu ce sa zic,mă depaseste.

Marius  •  13 aprilie 2017, 16:18

Sunt de acord cu Vasile intru totul. De ce unii nu pot sa si astepte si sa se impace cu moartea? Vor nemurire, vor viata mai multa? Cu ce drept? In plus noi primim corpurile in dar de la parinti, bunici,,,,,Dumnezeu. Darurile primite nu se vind. In legatura ci vaccinurile. Dupa parerea mea excesul de vaccinari si medicatie nu face altceva decit sa sufoce capacitatea naturala a corpului nostru de a se apara impotriva factorilor externi, fapt care ne va transforma in singirele vietati de pe planeta care in loc sa si fortifice gena si o slabesc. Cei care gindesc ca vaccinarile sunt un lucru bun nu se gindesc decit la ei nu si la urmasii urmasilor lor. E gresit sa to condamni nepotii la dependenta de vaccinuri si medicamente.

Mihai  •  13 aprilie 2017, 16:55

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  13 aprilie 2017, 17:16

@rodion Dupa cum v- am spus,sunt cazuri in care neancrederea in vaccinuri poate avea si ceva adevar ...Dar cazurile astea sunt o picatura de apa intr- un ocean...Vreti o viata fara vaccinuri? Se poate dar ca sa fi un deschizator de drumuri ar trebui sa mergeti pentru a va convinge in acele zone unde vaccinarea nu exista...Asa sa militezi contra vaccinurilor intr-o zona in care marea majoritate a oamenilor se vaccineaza ,unde multe din bolile grave sunt eradicate...este altceva!Pe undeva esti aparat si tu pentru ca cetatenii colectivitatii sau vaccinat si oarecum sansa de imbolnavire este scazuta...Oare de ce Belgia a tras un semnal de alarma pentru ca boli la ei neintalnite de ceva vreme ca rujeola ajunge la ei de la noi? Eu am trecut acum cativa ani cu o spaima cumplita....Baiatul meu s- a taiat intr- o tabla ruginita...Desigur ca nu am gasit in tot judetul vaccinul necesar dar sa va spun ce spaima am tras zilele acelea?

Dorin Gherasim  •  13 aprilie 2017, 20:34

In general nu comentez in subsolul articolelor, dar o chestie mi-a atras atentia in primele paragrafe. E putin off topic, dar m-a amuzat teribil. Achizitionarea angiografelor pt stabilirea mortii cerebrale. :))..Lucrez cu un astfel de aparat intr-unul din cele mai mari spitale din tara, intr-o specialitate cu un numar semnificativ de pacienti aflati in moarte cerebrala si donatori de organe. Niciodată nu am facut vreo angiografie pt a stabili moartea cerebrala si ma indoiesc ca vreun spital a facut-o. Intr-adevar, acum vreo doi ani cred s-au achizitionat vreo 15-20 de angiografe in toata tara si s-au trimis in spitale unde multe dintre ele zac nefolosite pentru ca nu exista resursa unana competenta sa le folosească. Si un astfel de aparat cu instalare si service trece de 1 milion de euro. :)) A cere dotarea spitalelor cu angiografe pentru dg mortii cerebrale e fie extrem de stupid, fie extrem de smecheresc..oricum, amuzant. Cat despre cei de la Sf Maria, e clar pentru orice om cu bun simt din sistem, ca sunt la ani lumina de a putea face transplant in conditii de siguranta pentru pacienti. Orgoliul nemasurat, incompetenta sau impostura, cam astea sunt atributele personajelor implicate in povestea asta urat mirositoare.

StefanCM  •  13 aprilie 2017, 20:40

La noi aranjamente se fac oriunde, asa ca intrebarea nu e daca se fac, ci la ce nivel. Vina nu e a celor care refuza sa mai doneze pentru ca sansele sunt ca organele sa ajunga la un baiat istet. Cauza e sistemul care permite asa ceva, oamenii care vand organele altora. Nu stiu care dintre parti ar trebui sa doarma mai agitat noaptea. De Arsinel stiu si gastele de pe garduri in Cluj, si stiau atunci cand s-a intamplat, sau de faimosul doctor de transplanturi de rinichi. Sau de oamenii care primeau bani pentru rinichii lor pentru "donatii" de rinichi. Daca il legau pe unul de asta si il trimiteau vreo 10 ani la racoare poate ca oamenii ar privi cu alti ochi sistemul si s-ar gandi de doua ori inainte sa refuze sa doneze organele celor apropiati. Dar noa, doctorii din Romania sunt perfecti, cazurile de malpraxis sunt ca floarea de colt in mijlocul iernii, coruptia exista doar in mod exceptional, si doar cand o descopera tolo.ro, in rest e un mit, ce atata coruptie in sus, coruptie in jos, toata lumea cu coruptia in gura.

StefanCM  •  13 aprilie 2017, 20:41

Imi place sistemul de la noi. De vina e ministrul care a dezvaluit niste adevaruri, nu cei corupti care au transpus in realitate adevarurile respective. Problema nu e coruptia, problema e cine o demasca. Tradatori, vanzatori, oameni fara onoare.

Sammy  •  14 aprilie 2017, 2:30

Acum 20 - 30 ani, lumea se vaccina fara probleme, acum... insa exista si nanoroboti, care oricand ar putea incape in seringa cu vaccinul! Cine ar mai dori vaccinarea? In asemenea conditii?! Ba mai mult in cca 3-4 vor exista drone minuscule, care vor circula prin sangele uman, ati dori asa ceva? Eu nu cred, orice contin vaccinuriile actuale, numai ce scrie pe eticheta nu! De aceea lumea le refuza! Numai vorbesc de efectele adverse, stateam la medic, in asteptare, o doamna era extrem de suparata, nepotul de 1 an, fusese vaccinat de curand, a ramas cu probleme pe fesa, avea o umflatura care nu se vindeca, si mai vreti ca lumea sa accepte orice? "Ca asa este bine" Vaccinuriile actuale, numai au aproape nimic, in comun cu ce a fost inainte!

Ion  •  14 aprilie 2017, 8:07

@ Stefan CM Excelenta,ca de obicei ma uimiti! Deci alteta voastra sunteti de parere ca un ministru competent este cel care spune ,,adevarurile,, din ograda lui?Pai atunci este usor sa fi competent! Oare noul ministru nu are ,,adevaruri,, de spus? Cred ca 10 ministri ar avea ce spune de acum in colo... Dar de ce nu este ca la fotbal unde se spune ca Becali nu face bine certand jucatorii pentru ca tot cu ei va juca in continuare? O avea tara asta asa de multi doctori pe transplant incit sa-i mai si dea afara?Oare un ministru este numai un critic? De cine a fost oprit Voiculescu sa inceapa constructia unui nou spital ca bani a avut daca a returnat la Finante,de cine a fost oprit sa transparentizeze si sa indrepte tot ce se intimpla la transplanturi,de ce nu a ridicat el increderea romanilor in a dona organe?

Comentează