marți, 24 ianuarie 2017, 6:48
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
50 de oameni cu afecțiuni psihice sînt internați la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Măciuca din județul Vâlcea.
Gazeta a publicat ieri imagini care-i arată pe pacienți imobilizați de glezne cu chingi folosite, de obicei, pentru legarea mărfurilor transportate în TIR-uri.
”Asta se întîmplă pentru că o parte dintre infirmieri lucrează la casa managerului Sergiu Smărăndoiu. N-au timp de pacienți!”, susțin angajați ai spitalului.
”E o înscenare, cineva îi folosește pe bolnavi ca să-mi facă rău”, sună replica directorului centrului cu 68 de angajați, dar fără nici un medic.
Sergiu Smărăndoiu, 49 de ani, are formație de agronom și, potrivit colegilor săi, ”relații la nivelul Consiliului Județean, de care depinde centrul”.
Legarea bolnavilor este posibilă, dar numai la indicația medicului și temporar. Contactat de ziariștii de la ”Observator”, un medic a declarat pentru Antena 1 că ”rănile de la glezne indică o imobilizare frecventă, nu una făcută o dată, de două ori”.
IPJ Vâlcea a declarat ieri pentru Gazetă, prin purtătorul de cuvânt Loredana Sandu, că „s-a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu in rem, iar ancheta este în desfășurare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești”.
La Măciuca, lipsa de grijă față de oamenii cu suferințe psihice depășește cadrul relatării de ieri. Iată altă imagine!
Fotografia pe care ziarul o face publică astăzi îl arată pe unul dintre bolnavi, gol, în curtea unui localnic.
”Nu doar că e adevărat tot ceea ce ați scris, dar e mult mai rău”, spune unul dintre vecinii centrului din Vâlcea. ”Îi lasă nesupravegheați și intră în curți. Unii pleacă de acolo cu ce pot, cu o cratiță, așa cum mi s-a întîmplat mie. Asta după ce luase unele obiecte din casă și le aruncase în curte”, povestește vecinul centrului de neuropsihiatrie.
Potrivit altor localnici, ”pacienții cu suferințe mai mici sînt folosiți drept forță de muncă ieftină, oamenii le dau 10 lei pe zi și țigări”.
Președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu (foto sus), PSD, spune că așteaptă încheierea a două anchete, după care va decide ce e de făcut.
– Domnule Rădulescu, ați citit investigația publicată în Gazetă despre centrul de bolnavi psihic din Măciuca?
– Știu cazul. Am fost în control și merg periodic și acolo, și la alte centre din județ. Trebuie să spun că acolo se duce o luptă corp la corp. Este inadmisibil ca în urma unui scandal între șeful de centru și 2-3 angajați să se ajungă într-o situație de genul acesta.
– Dincolo de orice luptă, e normal să sufere pacienții?
– E regretabilă situaţia, gravă. Și voi lua măsuri dure. Nu o pot privi decît cu mare îngrijorare.
– Cînd veți lua măsurile?
– Există două anchete. Una este făcută de Comisia de disciplină din subordinea CJ, iar cea de-a doua, din cîte am fost informat de DGASPC Vâlcea, la Poliția din Măciuca. De îndată ce se vor găsi vinovații, voi lua măsurile cele mai dure. Indiferent dacă va fi vorba de manager și chiar s-au întîmplat acele scene. Ori acei oameni să fi fost puși în acele ipostaze în mod intenționat, pentru că există și posibilitatea asta.
– Ce ați decis după controale?
– Am făcut lucrări la interior, la acoperiș, la canalizare. Inclusiv săptămîna trecută am avut o întîlnire cu șefii de centru pentru a se reevalua medicația.
„E o imagine proastă asupra județului. Nu trebuia ca acei oameni să ajungă în respectivele ipostaze, indiferent din ce motiv” Constantin Rădulescu, președinte CJ Vâlcea
– Spuneți că veți lua măsuri dure. Care ar fi acelea?
– Inclusiv desfacerea pe loc a contractului de muncă.
– Am înțeles că inclusiv managerul de centru a fost îndepărtat pentru o perioadă.
– Da, am făcut și acest pas. L-am detașat la alt centru, tocmai pentru ca persoana care l-a înlocuit să observe dacă aceste scene au loc. Nu s-a întîmplat. Și, sincer, de fiecare dată cînd am ajuns acolo nu am surprins astfel de ipostaze. Nu i-am găsit niciodată legați.
– Cu angajații…
– Am avut discuții și cu angajații. E o muncă foarte grea. Unii pacienți sînt violenți, se întîmplă să se dezbrace, să rupă hainele. Știm că sunt puțini bani, că salariile sunt mici. Dar le-am explicat că dacă nu le mai place, dacă nu au grijă cum trebuie de pacienți, nu trebuie să mai rămînă. Repet, situația de la Măciuca e gravă și voi lua măsuri dure după finalizarea anchetelor.
”Vâlcea este în primele 10 județe la mortalitatea din centrele cu dizabilități și nu a fost sesizată poliția în nici unul din cazuri! Cauza trecută pe toate certificatele de deces a fost stop cardio-respirator. A existat un alt diagnostic, pneumonie, doar într-un singur caz” Georgiana Pascu, Centrul pentru Resurse Juridice
Georgiana Pascu conduce Centrul pentru Resurse Juridice, unul dintre ONG-urile care activează în domeniul asistenței sociale și protecției copilului.
Ea povestește că directorul DGASPC Vâlcea, Nicolae Badea, nu le-a mai permis în 2016 să intre în centrele pentru persoane cu dizabilități
– Doamnă Pascu, ați citit articolul despre Centrul Măciuca?
– Nu am cuvinte. Sunt pur și simplu șocată de condițiile și modul în care sunt tratați acești oameni acolo! Nu înțeleg cum poate exista un astfel de loc în 2017. Și am văzut multe.
– Nu vedeți pentru prima dată așa ceva.
– Ne-am confruntat deseori cu astfel de situații, dar în cazul de față este vorba de umilință totală. Ultimul caz întâlnit de noi a fost în 2014, la centrul pentru probleme psihice de la Bolintin-Vale, din județul Giurgiu. Acolo am găsit două persoane legate de paturi. Din fotografiile publicate, la Măciuca e vorba de mai multe persoane legate de paturi, ținute cu sau fără intenție dezbrăcate pe niște placaje. Este inuman.
”Nu vorbim de lipsa de tratamente, ci de rele tratamente” Georgiana Pascu
– Cu ce se ocupă mai exact Centrul pentru Resurse Juridice?
– Suntem o organizație neguvernamentală care verifică respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse. Avem un program demarat în 2003 de monitorizare a locurilor unde persoanele cu dizabilități sunt ținute în spațiu închis, centre și spitale. Îi apărăm pe cei care nu se pot apăra singuri. Depunem plângeri penale în locul lor.
– Centrul de la Măciuca era monitorizat de dumneavoastră?
– Nu am ajuns la el. În Vâlcea am monitorizat centrul de la Băbeni, care după plângerile depuse de noi în 2015 urma să fie închis. O parte din pacienții de aici au fost mutați la o casă tip familial, iar restul transferați la Măciuca. Când am dorit să verificăm din nou centrele din Vâlcea, în noiembrie 2016, directorul DGASPC Vâlcea, domnul Nicolae Badea, nu ne-a mai permis să intrăm în centre pe motiv că parteneriatul lor cu noi a fost reziliat.
– Dar ce știați despre centrul de la Măciuca?
– Știam că în 2016 erau 95 de beneficiari. Știam că sunt 85 de posturi, din care 11 vacante. Știam că nu au medic și psihiatru deși susțin că oferă inclusiv consiliere psihiatrică. Vâlcea este un județ cu probleme pentru noi.
– De ce spuneți asta?
– Pentru că le-am solicitat date cu privire la decesele înregistrate în centrele lor și, pe datele pe care le avem până în prezent, lucrurile nu sunt în regulă. Decesele survenite la persoanele cu dizabilități aflate în spații privative de libertate se înscriu în categoria morților suspecte, iar reprezentanții centrelor trebuie să sesizeze organele competente pentru lămurirea condițiilor în care au survenit. Vâlcea a raportat 38 de decese în 2015 și încă 21 în perioada ianuarie-septembrie 2016.
– Ce veți face în continuare?
– Vom face toate demersurile pentru a avea acces în centru. Aceste persoane nu pot vorbi, nu se pot apăra. Dacă este nevoie, ne vom adresa inclusiv instanței.
Citește AICI prima parte: Oameni legați cu chingi de TIR de paturi și bănci la Centrul de boli psihice Măciuca! ”Pentru că infirmierii îi amenajează casa managerului”
Luca • 24 ianuarie 2017, 7:22
Nepasare ... nepasare in spitale ... nepasare in scoli ... nepasare pe sosele ... Pur si simplu clasa politica a creat in Romania o stare de nepasare cumplita cu carnet de partid !
haideusicfr • 24 ianuarie 2017, 7:26
Cutremurator! Nu-ti vine sa crezi.Romania anului 2017!
Cătălin Tolontan • 24 ianuarie 2017, 7:29
@Luca: da, aveti dreptate, din pacate multi dintre acesti administratori sunt sustinuti politic, dar fara a avea o responsabilitatea politica. Asa cum arata si cifrele scoase la iveala de ONG-uri, Vâlcea are mari probleme in cele doua centre de asistenta sociala. Sa speram ca politia si procuratura isi vor face treaba.
Cata • 24 ianuarie 2017, 8:38
@Luca: Se resimte din plin nepasarea, dar mai ales indolenta in actiune si reactiune a organismelor abilitate ale statului. In toti acesti ani s-a lucrat intens la demotivarea si adormirea populatiei. Cu cat subjugi mai mult un om, fie la locul de munca, fie in societate, cu atat el va fi si mai putin interesat de problemele semenilor lui. Indobitocirea prin programa scolara, de asemenea, functioneaza de minune. Singurii care au scapat de aceste reprogramari umane sunt prostii si criminalii, care oricum erau de asa maniera. Daca ne apucam sa cautam, in Romania, nu gasim mai mult de o mana de oameni, printre care si dl. Tolontan, dispusi sa isi faca meseria. Dl. Tolontan nu face ceva nemaipomenit(chiar daca asa pare, romanii fiind obisnuiti sa vada si sa treaca mai departe, nepasatori), ci doar isi face meseria de jurnalist, ce-i drept, remarcabil.
Cătălin Tolontan • 24 ianuarie 2017, 8:41
@Cata: aveti dreptate atit la caracterizarea generala, cit si in ceea ce ne priveste. De aceea accentuam mereu: nu e nimic iesit din comun ceea ce facem. Aceasta este profesia noastra. Unde nu sint de acord cu dvs este acolo unde spuneti ca sunt putini oameni in Romania care fac asta. Sint milioane de oameni care muncesc din greu, onest, care isi cresc copiii invatindu-i sa fie corecti.
FC • 24 ianuarie 2017, 8:49
Aici functioneaza asa: cineva zice ca la Craciunestii de mijloc sunt cazuri de imigranti, mancarori de sarmale, care fac galagie la ora 4 dimineata. Aud asta persoanele responsabile:" Da? Nu am stiut, acum vom lua masuri" se scriu la dosar niste acte, apoi totul revine la "normal" Sau este violata femeia pe stada neiluminata, atunci ce se intampla? Se monteaza becuri! Asa e la noi.
JE • 24 ianuarie 2017, 8:52
....noah, dar sunt cateva nelamuriri....bolnavi psihici fara medic ??? .... sa-i ingrijeasca cine ? ... niste infirmieri ?... numarul de pacienti ce revine fiecaruia ???.... sunt cu certificate de handicap ? ... certificate de handicap grav cu insotitor personal ???... ce conditii sunt asigurate pacientilor ? .....am preluat o multime de legi privind drepturile persoanelor, pacientilor cu disabilitati, avem o lege 448/2006 plina de drepturi, ideala privind ingrijirea acestora..... dar care nu se aplica. Normarea personalului este gresita in toate centrele, sunt cu o multime de posturi neocupate, fara personal de specialitate suficient si mai ales fara medici..... si vrem sa fie totul ca-n povesti..... inainte de toate , te rog draga Tolo, sa cauti si cauzele reale ce au dus la aceste orori... in toate centrele cu cazare a persoanelor cu disabilitati sau boli psihice "" urla "" lipsa de personal specializat, ingrijitoare de curatenie ce se ingrijesc de 1000-1200 mp cand norma este de 400 mp, infirmieri ce ingrijesc 20-25 pacienti din care 14-17 sunt cu boli grave si dependenti total de ajutor ( cand normarea este de 10 pacienti gravi/infirmier).... asistente putine cu atributiuni autonome putine sau inexistente in lipsa unui medic coordonator , socio-animatori, ergoterapeuti lipsa, psihologi si asistenti sociali insuficienti....ca sa nu vorbim de LIPSA MEDICILOR, motiv de inchidere a acestor centre de boli psihice sau cel putin de nelicentiere a acestora..... uf si sa nu uit... salariile personalului din DGASPC-uri.... sunt cele mai mici din tara....in aceste centre sunt angajati toti cei care nu au reusit sa ia un post in sanatate sau altundeva..... nivelul profesional a acestora fiind aproape inexistent, absolventi de scoli platite si cursuri de la primarie platite si ele , cu diploma dar fara cunostinte.... .... a asigura un acoperis , un pat si ceva de mancare nu inseamna ingrijire! dar consiliile judetene stiu tot ce am scris dar nu le pasa....
Cata • 24 ianuarie 2017, 8:55
@FC: Perfect adevarat. Mor oameni in incendiu la Colectiv si se vor lua masuri. Se schimba un Guvern, care doar anunta schimbarea. Apoi ia foc alt club. Acum se vor lua, din nou, masuri! Si tot asa...
Vlad Tepes • 24 ianuarie 2017, 8:58
Abia astept momentul in care rusii vor invada tara asta si se va intampla si asta in maxim 10/15 ani, sa vedeti voi ce-o sa apar eu tara asta, si ca mine alte milioane de romani, care au ajuns sa le fie SCARBA de tara asta! s-o apere milionul ala de oameni-paraziti care au condus tara de 28 de ani si nu s-au mai saturat de furat. In timp ce ungurii si rusii se mandresc cu nationalitatea lor, pentru foarte multi dintre noi a fi roman a ajuns sa fie o RUSINE
taras bulba • 24 ianuarie 2017, 9:05
Bre mai lasa politica aici e vorba de educatie si dezinteres . Educatie la nivel nationala va place sau nu a existat numai pe timpul comunistilor . In plua atunci tzaranii au invatat si ei ce inseamna pantoful ca pina atunci foloseau gumarii ! In plus o sa mai recuperati voi pe aia 3,5 milioane de stramutati cind " o face plopul pere si rachita micsunele " vorba raposatului pe care l-ati mitraliat !
FC • 24 ianuarie 2017, 9:09
Totul se reduce la bani. Sa zicem ca cineva e responsabil sa schimbe becurile arse ( sa nu zic sparte!) pe strada. Dar respectivul nu e multumit cu 1800 de lei lunar. El ar vrea 4500 cel putin. Asa ca ceea ce face, nu face cu suflet. Nu se gandeste ca daca nu face acolo va fi un mediu propice pentru un violator. Nu e multumit. Si asa e peste tot in Romania. Pana nu creste nivelul de trai, nu se va schimba absolut nimic.
Catalin • 24 ianuarie 2017, 9:13
Nenea Radulescu da vina pe angajati care au fabricat acel materia. Nu o spune clar in inteviul din articol, insa in alte interviuri din presa valceana acolo duce ideea. Nu poti lasa sa faca controlul aceeasi persoana care sustine ca a tot facut pana acum si nu a gasit nimic.
FC • 24 ianuarie 2017, 9:17
Ah da, si am uitat sa spun ca la noi nici violatorului nu ii e teama deloc. Ca doar vine amnestia, cel puti acesta e mesajul politic.
taras bulba • 24 ianuarie 2017, 9:23
Apropo si cu asta am terminat . Nevasta-mea a lucrat ca psiholog atit la stat cit si la privat in Romania . Acum e aici cu mine si aseaza babele si mosii astora pe scaun pe 20 si ,,,de dolari pe ora . O sa mai reintoarca in Ro sa lucreze , vorba mea " cind o face plopul pere si rachita micsunele " !
taras bulba • 24 ianuarie 2017, 9:42
@ fc Tu nu intelegi ba ca atita face . Se uita mai mult la televizor . Ii supravegheaza mai mult . Intervine foarte , foarte rar . Ia masa cu ei si ii mai plimba cu masina lor citeodata ca doar nu i-o plimba cu masina mea sa consume benzina !! O sa ajunga romanii din Ro la bogatia astora cind ? Niciodata in vecii vecilor ca doar nu or fi prosti aia 3 milioane si ceva sa se fi stramutat degeaba ! Chiar ma amuz sarcastic cind le citesc comentariile astora cu echipele in Insolventa . Bugetul anual al Realului si Barcelonei fac cit bugetul toturor echipelor de fotbal romanesti luate la un loc in urmatorii 100 de ani Cam asta e diferenta si intre un electrician de aici cu " ticket" si unul din Romania ! Lasa polologhia !
Bucur Loredan • 24 ianuarie 2017, 9:55
In Spania,persoanele cu dizabilități au fost incredințate familiilor și aceste centre s-au inchis.S-au creat centre de zi,seara sunt aduse acasă in sânul familiei.Aceste centre sunt folosite in România de politicienii pentru a scoate banul public din bugetul primăriilor.Suntem o tara „Virusată„ si nu suntem in stare să ne apăram.Cu respect pentru echipa TOLO.
Cătălin Tolontan • 24 ianuarie 2017, 9:56
@Bucur Loredan: dezinstutionalizarea este intr-adevar o practica europeana. Pentru ca ii ajuta pe copiii singuri sau pe suferinzi. Se incearca si la noi, insa n-am auzit nici un Guvern care sa faca din asta element de politica publica.
FC • 24 ianuarie 2017, 9:59
@TB aici e vorba de Romania. Daca vrei putem vorbi de diferentele sociale dintre Spania si Australia. Dar nu are rost. Oricum pe noi ne-a "ucis" moneda Euro, totul se calculeaza astfel, cu exceptia salarului. A facut cineva un calcul de cati Euro are nevoie un om pentru a trai decent in Romania?
StefanCM • 24 ianuarie 2017, 10:20
59 de decese... Auschwitz. Mai apoi te gandesti la doctorul care face experimente pe copii. Mengele. Si apoi cireasa de pe tort. Guvern care vrea sa amnistieze si sa gratieze ca sa poata politicienii sa doarma linistiti fara teama zilei de maine. Iar la Badea si Smarandoiu, cei din poza, dupa cum arata nu le-as incredinta nici un magar pe mana sa aiba grija de el. Un om *** guvernat de instincte primare si o *** imbuibata.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
StefanCM • 24 ianuarie 2017, 10:25
Si apoi ne minunam ca niste romi intr-un sat uitat de lume au sclavi legati in lanturi. Pai daca astia cu carte, care tin fraiele se preteaza la asa ceva, hai sa nu fim ipocriti si sa cerem mai mult unor oameni care s-au nascut cu nimic si traiesc cu nimic.
Octavian • 24 ianuarie 2017, 10:30
Exista diferite principii prin care poti avea grija de batrani si bolnavi. Fie platesti taxe si administratia organizeaza buna ingrijire a acestora, fie nu platesti, si atunciii ingrijeste familia. Dar nu poti sa platesti taxe si apoi sa nu fie ingrijiti cum se cuvine. Sunt tari in Asia unde prin lege, familia are obligatia sa poarte de grija rudelor batrane si/sau bolnave. Bolnavii primesc un loc in spital, medicamete specializate, un medic, dar membri familiei merg cu randul si depun activitati specifice de infirmier. Sa incetam cu ipocrizia. Daca suntem saraci, si incapabili sa administram sanatatea rudelor noastre prin intermediul statului, atunci sa ni se puna clar in fata. Sa ne descurcam cum putem. Nu avem bani pentru ca acestia sa fie furati de unii sau altii in numele unei cauze bune. Sunt multe solutii in lumea asta. Si pentrun saraci si pentru bogati. Doar trebuie sa nu ne mai prefacem ca suntem ceea ce nu suntem.
Lup • 24 ianuarie 2017, 11:05
Sportul românesc e în ruină, fotbalul e desființat, iar redactorul-șef al singurului cotidian de sport din țară scrie despre orice numai despre sport nu. Ar trebui anchetate și alte centre de boli mai mult sau mai puțin psihice.
Cătălin Tolontan • 24 ianuarie 2017, 11:06
@Lup: aveti dreptate, suntem un pic nebuni facand asta. Dar ne-am asumat inclusiv criticile meritate.
bogdan • 24 ianuarie 2017, 11:28
Oare cati dintre cei implicati in povestea asta, indiferent de functie ori de pregatire, ii privesc pe pacientii astia ca pe niste oameni si nu ca pe niste animale?
o femeie • 24 ianuarie 2017, 11:59
Poza aceasta imi aduce aminte de pozele din '90 cu copilasi din Siret si Cighid. Nimic nu s-a schimbat, angajatii la fel isi bat joc de meserie. Problema este insa curenta, sunt multi alti ziaristi care au raportat-o: https://www.youtube.com/watch?v=exYZupzf8d0 sau https://www.youtube.com/watch?v=kyo_Hamgolo In fiecare din cazuri ma astept ca angajatii sa fie suspendati din functie pe loc si sa inceapa ancheta penala (abuz in serviciu, rele tratamente etc. In Bucuresti astazi exista o schimbare: sunt grupuri de studente la psihologie care au cerut sa faca voluntariat si intra prin orfelinate, ridica probleme, sunt ong-uri etc. dar in centrele de boli psihice nu e acceptat.
Cata • 24 ianuarie 2017, 13:05
@Cătălin Tolontan • 24 ianuarie 2017, 8:41 "Sint milioane de oameni care muncesc din greu, onest, care isi cresc copiii invatindu-i sa fie corecti." Nu sunt ipocrit, sunt constient ca avem oameni de calitate, onesti. Dar, acei oameni care muncesc cinstit si isi cresc copii, invatandu-i sa fie oameni corecti, nu schimba nimic din climatul actual al societatii putrede. Ok, ii vor creste, poate peste 30 de ani nu vor mai avea copiii lor unde sa isi desfasoare activitatea insusita corect si cinstit. Parintii astia de care ati amintit dvs, au energia orientata catre interior, nu catre exterior. Dvs., domnule Tolontan, de ce nu va cresteti copiii si amendati conduita necorespunzatoare si infractionala a statului si a organismelor publice? Nu cred ca aveti ceva de castigat, din contra... nu as vrea sa fiu in locul dvs. P.S. Am inceput sa va citesc, cu adevarat, la preliminariile istorisirii Hexi Pharma. Am inteles perfect introducerea, cuprinsul insa... incheierea e departe de a fi elucidata. Multumesc frumos.
Flo • 24 ianuarie 2017, 13:35
Romania=saracie,Romania= tara hotilor de dupa revolutie.Romania= furata de burghezime ,Romania=salarii de rahat munca pana la epuizare,spitale de rahat murim cu zile,taxe marii controale multe amenzi usturatoare bataie de joc,tot chiaburii conduc tara nu e nimic schimbat,tineri cu viitoru in punga.cersind un loc de lucru prin europa.
Maria • 24 ianuarie 2017, 14:38
Bolnavii au umblat goi si prin curtile oamenilor si inainte de a fi director Sergiu Smarandoiu.Au profitat de bunatatea lui ca director si au facut ce au vrut cu bolnavii,apoi au complotat impotriva lui.Incepand de la asistente ,infirmiere .Asta se intampla cand esti prea bun cu angajatii .
Nedelcu Ligia • 24 ianuarie 2017, 14:47
Lucrez ca infirmiera la un spital din Olt.Situatia este mai mult decat ,,dezastruoasa.Pe langa faptul ca nu avemaproape nimic dince ne trebuie pentru a ne face munca,nici personal nu este.Ce sa va mai spun ca nici dreptul la exprimare nu avem.De curand am avut o sedinta,la nivel de sectie,la care au participat directorul medical si directoarea de ingrijiri medicale.Nu nu s-a spus care este ordinea de zi,cert este ca in urma discutiilor eu si inca o colega,care am avut curajul de a vorbi,ne-am ales cu mtarea noastra pe alte sectii.Cel putin asa ne-a anuntat seful de sectie.Pentru ce? Nu stiu.Inca odata va spun ca este haos in spitale .Imi pare nespus de rau ca nu sunt lasata sa imi fac munca.Eu trebuie sa matur,sa spal,saloanele si grupurile sanitare si apoi sa servesc masa bolnavilor.Nu e corect,dar nu am voie sa comentez
Colivia cu nebuni • 24 ianuarie 2017, 15:23
Oh...daca ati sti voi ce tragedii au avut loc acolo in cei 50 de ani de existenta ai acestui spital! Ar fi bine de stiut ca bolnavii faceau sex intre ei, poate un angajat mai vechi sa va spuna cate paciente gravide au fost, cat au furat angajații din mancarea bolnavilor, cat îi puneau la munca... Da, ii puteti spune ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Paul • 25 ianuarie 2017, 16:56
Daca ceva mi se pare intr-adevar inimaginabil, este tocmai tacerea tuturor din jurul acestui caz abominabil: tacerea tuturor celor care ar fi putut face ceva, pentru ca suferinta si abuzurile zecilor de pacienti de acolo sa ia sfarsit, de la oameni simpli, la institutii ale statului si prin care toti se fac - toti ne facem vinovati - de ce se intampla acolo.
La Beciu • 26 ianuarie 2017, 19:44
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.