vineri, 20 ianuarie 2017, 8:10
Mesajul rostit de Donald Trump acum cîteva minute, la inaugurare, este cel mai radical și populist discurs care pe care l-au auzit vreodată Capitoliul, America și lumea.
E o retorica de 1916, cand Lawrence of Arabia își alerta degeaba superiorii să nu încurajeze fanatismul sectei wahhabiștilor.
E genul de discurs care îi face pînă și pe preoții budiști să-și persecute compatrioții din nordul Myanmarului sau să-i arunce peste granițe.
Și e discursul pe care, dacă l-ar fi rostit America acum 200 de ani, puțini și-ar mai fi riscat viața ca să ajungă peste Atlantic.
Dacă lumea ar face, în această noapte, ceea ce a pretins președintele Trump că va face el, atunci mîine dimineață Boeing, Google și Facebook s-ar trezi cu valoarea acțiunilor la jumătate!
Dacă România, Armenia, Franța, India și alte 200 de țări ar taxa local Google și Facebook, pe principiul ”Țara-Mea-First”, pînă la prînz ar dispărea sute de mii de locuri de muncă în SUA.
Donald Trump e un test pentru democrația americană.
Și pentru echilibrul, deschiderea și empatia unei lumi întregi.
Aurelian • 21 ianuarie 2017, 9:40
Un discurs de sef de stat mic, un discurs pro Putin. Adica in sensul ca, Trump isi vede de ale lui si Putin isi mareste numarul aliatilor. Exista riscul ca aliatii care erau pana acum pro americani, sa se mute in tabara lui Putin. Daca americanii zic ca sunt cea mai mare putere mondiala, trebuie sa te si exprimi in sensul asta.
rooster • 21 ianuarie 2017, 9:40
usor,usor,*** o ia pe urmele lui cristosu!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
adi_stelistul • 21 ianuarie 2017, 9:44
Nu e prima data cand apar astfel de voci izolationiste in America. De altfel implicarea SUA in al doilea razboi mondial n-a fost dorita de populatie. Atacul Japoniei la Pearl Harbour a provocat o reactie normala, dar numai in Pacific. In Europa americanii au ajuns pentru ca, mare nesabuinta, Hitler a declarat razboi Statelor Unite, in virtutea Pactului Anticomintern, dupa ce americanii au reactionat la atacul japonez. Altfel opinia publica americana era ferm convinsa ca razboiul acela e problema europenilor si a asiaticilor, nu si a lor. Deci nu e tocmai nou ce se intampla. Si nu doar in America. Si Regatul Unit a avut astfel de puseuri izolationiste in sec. XIX si in perioada interbelica (Brexitul e o reverberatie a acelor idei si a "splendid isolation" a lui Disraeli). Problema lui Trump este ca el si cei ce-i impartasesc ideile in SUA sunt pur si simplu anacronici. America isi datoreaza prosperitatea globalizarii si liberului schimb. Companiile americane nu pot pur si simplu sa-si relocheze afacerile in SUA pentru a aduce locuri de munca acolo pentru ca afacerile lor sunt strict legate de tarile in care isi desfasoara acum activitatea. Corporatiile multinationale nu pot deveni peste noapte fabrici americane fara a le fi afectata insasi profitabilitatea. Intr-o lume de mult postindustriala Trump gandeste in termenii epocii industrializarii si a mercantilismului economic de secol XVIII. Sincer cred ca e vorba de o poza si realitatea va fi mult mai nuantata. Discursurile sunt facute pentru a fi intelese si a produce o reactie (votul) dar probabil ca punerea in aplicare a ideilor enuntate va arata altfel. Ramane sa vedem ce va face administratia Trump dar realitatea obiectiva nu poate fi eludata de nimeni, nici macar de cel mai puternic om al planetei.
Paul Slayer Grigoriu • 21 ianuarie 2017, 10:22
Am dat peste articolul din link-ul de mai jos cautand reactii la ultimul discurs. M-ar bucura sa-l cititi, si, cine stie, poate sa invatati ceva din el. Toate cele bune! http://www.rostonline.ro/2017/01/america-welcome-trump-sau-hail-trump/
Alex • 21 ianuarie 2017, 10:46
Era evident si previzibil ca dupa atatea investigatii se va incepe un atac asupra tuturor parerilor exprimate de Tolo si echipa sa, indiferent de natura lor. Se recunosc cu usurinta postacii. Inteligenta, subtilitatea sau bunul simt, printre altele, sunt straine lor. Sau mai bine zis, lipsa acestor atribute ii caracterizeaza.
pb80tm • 21 ianuarie 2017, 12:29
nu stiu daca ca raspuns al rusiei la amestecul unor corporatii americane, in zona de control a rusiei numita ucraina, serviciile rusiei au activat un plan antiamerican sau nu, cert se vad rezultatele. america este divizata. si ca sa fie circul complect america nu a avut ocazia sa isi exerseze democratia deoarece a avut in meniu 2 bad apple: clinton si trump. de cativa ani incoace cam toate popoarele care vin la masa votului au de servit intre meniuri reincalzite, mancare de cantina si gmo. nimic din zona 1/2 stea michelin democratie. din pacate. acum a caracteriza discursul ca wahabist al lui trump este echivalent cu a caracteriza un eventula discurs ,*** sandinist sau ***-ist al hilaristilor clintonisti. practic america chiar divizata nu face nimic altceva decat *** votat de partea lui cea mai curata. ea este antrenata in asta de multa vreme. bineinteles aspiratiile la nivel de wish ale apologetilor democratiei raman. dar senzatia este ca america a facut din conceptlul democratie un fel de consumabil cu cel mai mic pret fabricat in china. intre democratia cu fata mareata americana a lui trump si institutul american de democratie clintoniana prefer sa aleg libertatea. pt ca pe drumul de la totalitarim la libertate, democratia de orice coloratura sta sau merge cu spatele la libertate, iar in cele mai fericite cazuri cu laterala. din aceasta cauza coloratura discursurilor alesilor lumii cu cat sunt mai radicale cu atit imi activeaza sistemul imunitar liber si cu cit sunt mai putin wahabiste ma lasa rece pana la a-mi ingheta sangele in vine.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Ada • 21 ianuarie 2017, 12:42
Parca suntem in Absurdistan...Am ajuns noi sa avem pareri despre Tramp...Dar de ce romanasilor nu va aplecati si la spusele presedintelui nostru?Sa va amintesc eu...,,nu dati toata puterea intr-o singura parte,,....,,daca ajung presedinte voi renunta la imunitatea presedintelui,,...sa va mai spun ?!
Aproape Anonim • 21 ianuarie 2017, 13:38
Conceptul “me first” prezintă în viziunea mea, cel puţin două inconveniente fundamentale. Primul ar fi acela că dacă ar ajunge faţă în faţă un stat puternic cu unul sensibil mai slab, atunci "colaborarea” ar fi inevitabil una de tip stăpân-***ă, imperiu-satelit, dacă vreţi. Istoria ne-a arătat-o nu în puţine rânduri, deci nu cred că este cazul să mai insist. Cel de-al doilea ar fi acela că dacă s-ar întâlni la masa negocierilor două naţiuni la fel de puternice, doi coloşi, atunci, judecând în această cheie egoistă, s-ar putea lesne ajunge la situaţii potenţial conflictuale. Chiar la unele explosive. Altfel, în ceea ce ne priveşte pe noi, ca naţiune mică, nu ne rămâne decât să sperăm (cei mai atei dintre noi), ori să ne rugăm Lui Dumnezeu (acei ce credem în El), ca puternicii Globului, fie să fie oameni luminaţi, fie să ştie a se lăsa îndrumaţi de consilieri înţelepţi şi umanişti. Căci altminteri, ***' *** – şi pe atei, şi pe credincioşi deopotrivă... :))
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Viorel Ordeanu • 21 ianuarie 2017, 14:07
Americanii si-au ales presedintele. Este alegerea lor democratica, din multe variante posibile. Unii nu sunt de acord, dar trebuie sa se supuna, caci este democratie si nu anarhie. Si atunci care este rostul comentariilor pro si mai ales contra pe care le face si o parte a presei romanesti si unii romani, care nu au nimic de a face cu presedintia SUA. Optiunile prietenilor trebuie respectate (gusturile nu se disputa, ziceau latinii pe limba lor). Critica in aceasta situatie nu face decat sa destabilizeze, deci este o arma a dusmanilor SUA sau un mod de exprimare al *** politici care fac agitatie si pe la noi pe diferite teme ? Ne trebuie mai multa decenta.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Ghita Bizonu’ • 21 ianuarie 2017, 14:24
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
StefanCM • 21 ianuarie 2017, 16:47
@Ion Ai dreptate, datele si statisticile nu au importanta. Importanta e propaganda si ce vrem noi sa credem. Continua sa persisti in aberatii. International Trade Center https://goo.gl/MU6kI7 are date si statistici despre exporturi, pe 2016 le gasesti chiar lunar. Iar problemele pe care le enumeri tu le au toate tarile puternic dezvoltate. Cat despre acaparari, daca ai timp sa studiezi niste statistici, o sa observi ca astfel de "acaparari" sunt la ordinea zilei si pentru rusi, si pentru americani, si pentru arabi, si pentru vestul Europei.
StefanCM • 21 ianuarie 2017, 16:59
De exemplu, la iron and steel, ca sa citez, e de departe cel mai mare exportator din lume, nimeni nici nu ii miroase urma. Daca ai curiozitati, poti sa verifici carbuni, aur, lapte, miere, albine, iepuri, ce iti doreste sufletul. Nu doar ca e cel mai mare producator de materie prima din lume, dar e si cel mai mare exportator de materie prima, by far cum zice turcul.
Aproape Anonim • 21 ianuarie 2017, 16:59
@ cenzorii... alo!... :)) - trebuie să fie vreo greşeală. Textul meu apare integral, deci n-aţi tăiat nimic din el, că n-aveaţi ce, el nefiind unul vulgar. Aşa că... "Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor" nu prea are sens. So... o reparaţie, o cola, o măslină, o ceva?... :)). Cred că e posibil să vă fi grăbit puţin atunci când aţi văzut punctele de suspensie lăsate de mine la finalul textului. În orice caz, eram dator şi cu o erată. Corect este "explozive", nu "explosive". Mersi oricum, şi o după amiază bună!
Ion • 21 ianuarie 2017, 17:21
@StefanCM Daca vrei sa intelegi...China este a 4 sau a 5 la extractia de petrol...Si ?Este cel mai mare importator de petrol din lume...Una este sa ai resursa si alta este distribuirea resurselor...Nu intelegi ,China este tara cu cea mai mare numar de persoane...Resursele alea naturale nu fac fata numarului mare al populatiei chit ca sunt domenii in care China se situeaza pe locuri fruntase, resursele minerale sunt insuficiente in general si se importa la greu ...China are un miliard in plus ca populatie fata de SUA!Un miliard!Considera ca si consumul Chinei trebuie sa fie mult mai mare decit al SUA ...
StefanCM • 21 ianuarie 2017, 19:24
@Ion - Deviem de la subiect. Eu am raspuns punctul la afirmatii, acum tu imi spui ca nu, vorbim despre iaurt cu fulgi, cand discutia era despre materii prime. Cine vorbea de consum? Ce treaba are consumul cu exportul? Acum imi spui ca populatia nu stiu cum, poi daca te uiti, Elvetia e un purice, dar economic sunt blindati. Sa fim sanatosi, mie imi plac datele si statisticile, tie iti place sa o scalzi. Discutia s-a incheiat, sa ne traiasca Trump, Ping Li si Putin.
Ghita Bizonu’ • 21 ianuarie 2017, 19:27
ptr ochii dai Nu eu am incitat la violenta ci suporterii lui *** . adica cei pe care ii spriji tu. Si degaba ma cenzurezi pe mine ... deja poate ai ajuns in fiserele celor interzisi la viza . Oricum daca pana acum aveam o f prosta impresie despre tine .... de acum am fema convingere ca esti profund necinstit
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Marin • 21 ianuarie 2017, 19:33
Wahabist? Glumesti dle! Nu spui un cuvant despre raul profund facut de corectitudinea politica societatii americane. Nu spui un cuvant despre faptul ca americanii s-au saturat de parazitii politici din D.C. care nu isi vad decat de interesele lor meschine si corup tot ce misca. America first nu presupune izolationism ci tratate economice care aduc avantaje ambelelor parti si nu duc la saracirea dramatica a clasei de mijloc. E usor sa bati campii cu nonsalanta cand habar nu ai despre ce se intampla in USA.
Octavian Stăncioiu • 21 ianuarie 2017, 20:48
Ce-i, domnule Tolo, vă sperie ideea că neoliberalismul pe care îl promovați atâta, va avea probleme? ***. Sunteți patetic, sunteți jalnic.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Ion • 22 ianuarie 2017, 0:25
@ Stefan CM. Prietene tu ai etichetat China ca o tara a materiilor prime...Ce treaba are consumul cu exportul?! Pai Excelenta,daca o tara nu- si acopera consumul intr- un domeniu recurge la importuri...exact situatia Chinei care este dependenta de importurile de materii prime...desi cum ai tinut tu neaparat sa spui are si materii prime dar in majoritate insuficiente...Deci are nevoie de materii prime pe care le importa si este exact pe dos fata de ce crezi tu...Si nu trebuia da te chinuiesti pe net...China este peste tot asa cum o vezi in Romania...Produse Made in China care le gasesti in majoritatea magazinelor,nu ai sa gasesti nici petrol,nici carbuni adusi din China desi uite tocmai au achizitionat Petro Midia...La noi inca asiaticii nu au achizitionat pamanturi cum au facut in Ucraina sau prin Africa si probabil ca in America sunt mai mult produse chinezesti botezate cum sunt la noi Allview sau Vonino...
Mihai • 22 ianuarie 2017, 8:38
Vine tata Putin si ne scoate in curand aerele de democratie din cap , garantat .Europei i s-a urat cu binele!