joi, 12 ianuarie 2017, 6:12
UPDATE: Investigația GSP despre Vitalaire, tradusă în limba engleză.
1 este numărul caselor care n-au decontat nici un decedat către Vitalaire în ultimii 3 ani
42 este numărul de case de Sănătate, județene, București și cea militară, care au decontat morți la cererea Vitalaire
”Controlul nostru a vizat ultimii trei ani: 2014-2016. Există, în medie, 500 de cazuri pe an în care Vitalaire a decontat pe CNP-ul unor asigurați decedați! Un singur județ, Caraș, nu are nici un caz de mort decontat, pentru că au refuzat să plătească 12 cereri de CNP-uri de morți. Vom trimite datele la Parchet. Intenționăm să extindem controlul pe mai mulți ani” Augustus Costache, purtător de cuvînt al CNAS
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Nu mai pleacă.
16,4 miliarde de euro este cifra de afaceri a AirLiquide Vitalaire, în cele 80 de țări unde își derulează activitatea
Atît de aproape de aeroport și nu mai pleacă!
E duminică seara și cei doi bărbați stau pe terasa Hotelului Angelo by Vienna House. Ei privesc derutați spoturile avioanelor care aterizează și decolează pe ”Otopeni”, unul la cinci minute.
Lucian Bentu și Dragoș Bobu au aerul a doi amici buni, împărțind o devastare care i-a trăsnit din cerul plin de luminițe.
Bentu este directorul general al Vitalaire România.
Bobu este avocatul firmei.
Sîntem în 20 noiembrie 2016 și, a doua zi, ambii bărbați trebuie să fie la cartierul general al corporației AirLiquide Vitalaire, pe care o reprezintă în România. Urmează să înceapă o afacere cu insulină pentru diabetici.
Dar ceva tocmai s-a întîmplat.
La întîlnirea de la hotel, Gazeta Sporturilor le arată documente interne ale firmei pe care o conduc.
3.000 de procese a intentat Vitalaire pacienților săi în ultimii 6 ani
Din actele contabile, furnizate de o sursă din interiorul companiei, rezultă că Vitalaire România face dublă contabilitate ca să tragă pe sfoară mii de pacienți grav bolnavi.
În majoritatea lor e vorba de oameni săraci, de la țară, lipsiți de posibilități, familii întregi care se sperie în fața amenințărilor Vitalaire.
Pacienți dependenți de tuburile de oxigen, în multe cazuri bolnavi terminali, sînt împinși să strîngă datorii și apoi acționați în judecată.
În instanță, Vitalaire pledează cu facturi false. Și cîștigă 95% din procese!
”Vom verifica. Dacă e așa, e grav”, rămîne prima reacție a directorului Bentu, confruntat de jurnaliștii Gazetei.
-Știți că, în multe cazuri, pe baza unor astfel de documente contabile false, ați dat în judecată 3.000 de pacienți?
-Avem multe procese, e adevărat, dar nu știm nimic despre întocmirea unor documente fictive. Dacă cineva a făcut așa ceva la firmă, va plăti.
Nu au multe procese, au cele mai multe procese din istoria sănătății din România!
Vreme de aproape un deceniu, nici o autoritate a statului român nu a observat acest fenomen medical și juridic.
”Noi, reprezentanța AirLiquide Vitalaire din România, ne-am transformat într-o afacere bazată pe executarea silită a oamenilor amărîți, neștiutori și, de multe ori, muribunzi!” Fost coordonator al Vitalaire, sursă a ziarului
Ziarul primește documentele de la o sursă din interiorul Vitalaire.
40% este dobînda anuală pe care Vitalaire o impune clienților săi și pe care o cîștigă prin proces
Ia o vreme să le verificăm.
Și, în această duminică seară, la doi pași de zborul lor spre Franța, le arătăm șefilor firmei.
Ca unul care înțelege mai bine gravitatea hîrtiilor, avocatul Dragoș Bobu e pietrificat.
Cine e Vitalaire?
Vitalaire este brandul de aparate de oxigenoterapie al multinaționalei AirLiquide.
Cu sediul în Franța, AirLiquide a devenit liderul mondial pe piața de gaze industriale, iar prin Vitalaire s-a extins și în zona dispozitivelor medicale: livrează aparate de oxigenoterapie pentru jumătate din glob.
”În România, am remarcat cum concentratoarele de oxigen consumă semnificativ din buget. Din totalul decontărilor la dispozitive medicale, în 2013 aparatele de oxigenoterapie reprezentau 40%”, spune pentru ziar Gheorghe Țibichi, președintele Casei de Asigurări de Sănătate.
Iar Vitalaire lucrează, potrivit directorului Lucian Bentu, ”cu 50% din acești pacienți”.
”În ultimii 5 ani, am realizat riscul de prescriere excesivă și am introdus criterii suplimentare. Procentul dispozitivelor de oxigenoterapie în totalul dispozitivelor medicale a scăzut” Gheorghe Țibichi, președintele CNAS
Asigurații români care folosesc concentratoare de oxigen sînt practic suferinzi dependenți de aparatele de aer.
Și firma știe asta.
Mai multe mărturii din interiorul Vitalaire completează schița activităților firmei.
Potrivit descrierilor surselor, compania fraudează și pacienții, și statul, prin mai multe căi:
Gazeta face verificări ale unor cazuri concrete, pe care le publică.
La trei zile de la primul articol, procurorii din Iași deschid un dosar penal.
În 24 noiembrie 2016, Parchetul de pe lîngă Tribunalul Iași desfășoară percheziții în Tecuci, orașul de reședință al directorului general Lucian Bentu, și în Iași, unde locuiește avocatul Dragoș Bobu și își derulează activitatea firma.
Din Paris, multinaționala AirLiquide Vitalaire tace cînd mascații descind la sediile sale din România.
”Două tiruri de acte sînt reținute de procurori”, scrie Ziarul de Iași.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate începe și ea un control în fiecare județ.
CNAS este instituția care primește în fiecare an de la contribuabilul român 26 de miliarde de lei.
5,8 miliarde de euro este bugetul CNAS, construit din taxele contribuabilor
O parte din acești bani, ”200 de milioane de lei în 2016”, potrivit președintelui Țibichi, ajung la furnizorii de dispozitive medicale. Iar o cotă ridicată revine firmelor care decontează dispozitive de oxigenoterapie.
Cel mai mare furnizor pe concentratoare de oxigen este Vitalaire.
Ea are 9.000 de clienți și contracte cu toate Casele de Sănătate, din cele 40 de județe.
Ziarul trimite mai multe seturi de întrebări la Paris pentru AirLiquide Vitalaire.
Ce și cît au știut despre cele 3.000 de procese?
Cum comentează celelalte acuze?
Multinaționala este nu doar proprietara afacerii din România, dar și responsabilă legal, prin doi cetățeni străini care apar ca administratori ai firmei SC AirLiquide Vitalaire România SRL.
Nici o reacție.
Exasperat, un cititor al Gazetei, aflat la Paris, se duce și depune chiar la sediul firmei, de pe malul Senei, o traducere a primelor cinci articole din Gazetă.
Nici o reacție.
De aproape două luni, de cînd ziarul a publicat primul episod al investigației, multinaționala tace.
Dar ieri ziarul a intrat în posesia rezultatelor controlului CNAS!
Vreme de 3 ani, în 40 de județe plus municipiul București, plus Casa de sănătate a militarilor, Vitalaire a încasat bani în numele a mii de români morți.
La începutul lui 2017, Gazeta află că rezulatele colectate în urma controlului din județe ”sînt șocante” și ”clare”, potrivit mai multor surse din interiorul Caselor județene și din sediul național.
Nu e o hiperbolă.
Furnizate ieri oficial, la cererea ziarului, rezultatele controlului CNAS arată că ”1.500 de CNP-uri de decedați au fost decontați în ultimii trei ani de către Vitalaire”, potrivit lui Augustus Costache, purtător de cuvînt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Altfel spus, Casele de Sănătate au fost păcălite de 1.500 de ori doar în trei ani. Referindu-ne doar la morți, pentru că sursele ziarului susțin că metodele Vitalaire erau extrem de diverse!
Ce s-a întîmplat pînă în 2014, cînd sistemele informatice erau mai puțin performante, rămîne de aflat. Și e obligația statului să afle!
”Noi avem 43 de case. 41 de case județene plus Bucureștiul plus Casa militară. 13 județe au multe cazuri, în restul județelor sînt mai puține. Poate că la județe cu cîteva cazuri putem vorbi de erori”, explică Augustus Costache.
La întrebarea ”În cîte dintre aceste județe și case nu există nici o decontare a unui decedat”, răspunsul a fost: ”Doar Carașul are zero cazuri”. Și a completat: ”Pentru că ei au refuzat 12 cazuri”.
Cu alte cuvinte, Vitalaire a țesut, la nivelul țării, un sistem de încasat bani ca și cum oamenii ar fi folosit în continuare concentratoare de oxigen, deși ei muriseră.
Purtătorul de cuvînt al CNAS susține că ”e vorba, în majoritate, de capete de lună, adică omul murea pe parcursul lunii și i se deconta toată luna”.
La întrebarea ”Sînt și cazuri cu perioadă mai mare?”, răspunsul este: ”Da, mai puține, cu încă o lună întreagă decontată, mă refer la luna de după luna morții”.
Potrivit CNAS, aceste informații vor ajunge și la procurori.
Cum s-a ajuns la aceste date?
Au lucrat, în echipe mixte, inspectorii de control de la Casele județene împreună cu cei de la Antifraudă de la Casa Națională cu sediul în București.
Inspectorii fac o intersecție de CNP-uri, între baza de date a asiguraților pentru care Casa a plătit către Vitalaire și mai multe alte bazele de date, inclusiv cea de la evidența populației.
Majoritatea bazelor de date sînt conectate între ele. Statul român evoluează, totuși.
Dar de ce nu au sesizat atîția ani problema?!
”În timp real nu se poate, dar la control decontarea morților este vizibilă”, explică un oficial din sistem, și el ridicînd din umeri.
Cu excepția controlului de la Iași în 2015, cînd au găsit 140 de morți, se numără pe degetele de la o mînă casele județene care au sesizat decontări fictive la Vitalaire!
Și nimeni n-a pus cap la cap aceste date.
Cum e posibil? Mai ales că miza nu e doar Vitalaire, ci decontările fictive de decedați ale furnizorilor unde serviciile costă nu 150 de lei pe lună, ci mult mai mult!
Conform lui Gheorghe Țibichi, președintele CNAS, există și explicații sistemice, ”pe care trebuie să le privim cu toții cu mult realism dacă dorim cu adevărat să îmbunătățim sistemul”:
Să rezumăm: 1.500 de morți decontați în doar trei ani și doar Dumnezeu, la propriu de data asta, știe cîte alte mii de încasări în numele celor duși în anii dinainte.
Acestea sînt datele oficiale.
Ajutați-ne ca ele să ajungă la compania AirLiquide Vitalaire din Franța!
Cîteva e-mailuri sînt:
Dar puteți găsi și altele.
În mod normal, o corporație responsabilă nu are de ce să refuze o conversație cu un public care îi sesizează o problemă la nivel național.
Un dialog civilizat, responsabil, decent, pînă cînd ei vor răspunde.
Sînt datori să explice. Cu 3.000 de bolnavi dați în judecată și cu mii de morți decontați în 40 de județe plus Capitala țării doar în 3 ani nu mai putem discuta despre o întîmplare.
Sîntem în fața unui fenomen.
Datele oficiale ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate demonstrează că nu e un accident, ci un sistem premeditat, organizat și rulat vreme de mulți ani prin toate punctele sale de vînzări din România.
Iar publicul merită să știe nu doar de ce l-au tolerat autoritățile, ci și de ce nu l-a băgat de seamă liderul mondial AirLiquide Vitalaire, care a făcut vînzări, a cîștigat cotă de piață și a încasat din România profituri în toată această perioadă.
Toate episoadele investigației GSP în cazul Vitalaire.
ica • 12 ianuarie 2017, 14:03
Dar in Romania nu mai aven Curtea de Conturi ?Ei ce mai fac daca altii descopera aceste nereguli duse la statut de ,,ARTA" in domeniul fraudei ? Ei se fac ca verifica,isi primesc ,,osanale" si sunt bine mersi ...
Danut • 12 ianuarie 2017, 14:07
Domnule Gareth Edwards : sunteți chiar așa de naiv, încât sa credeți ca in Germania lucrurile merg " uns " și ca e un Rai ? Pai, afacerea Uli Hoeness, Volkswagen, CM organizat de nemți, plățile multiple încasate de imigranți...nu sunt niște contraargumente serioase ? Domnule Tolontan : îmi vine greu sa cred ca NU A EXISTAT COMPLICITATE la nivel național. Era poate dificil sa verifice 3.000 decontări ( deși cred ca statistic sunt mult mai multe neverificate ), dar totuși de ce in Caras Severin NU s-a acceptat decontarea ?
Lucas • 12 ianuarie 2017, 14:09
Am trimis mail . Mi s-a transmis sa retrimit mail ul unei secretare . Totusi trebuiesc pusi in copie si directorii . Daca nu facem presiuni , nu se va intampla nimic . DNA ul ar trebui sa ii aresteze si pe cei doi administratori straini .
V • 12 ianuarie 2017, 14:15
Nu mi se pare prea inspirat ca scoateti in evidenta comentarii bine intentionate insa incorecte din punct de vedere al limbii engleze. Ne sugerati sa trimitem emailuri agramate?
V • 12 ianuarie 2017, 14:22
@Lucas De ce sa-i aresteze cineva inainte de a fi judecati? Plus ca nu DNA se ocupa. Pentru mai mult impact, ar fi mai eficient sa stim cu ce se ocupa institutiile statului si nu doar sa fim plini de manie justitiara.
Tavi • 12 ianuarie 2017, 14:42
Problema cu tacerea francezilor, poate fi mai complicata. Trebuie sa faca si ei verificarile lor, interne, care sa dovedeasca veridicitatea celor prezentate de Gazeta. Probabil asa e, sau chiar sunt nepasatori (ca sa nu folosesc o suita de termeni mai duri). Dar, oricum scandalul e mare si Vitaliaire(AirLiquide) va avea de pierdut...
Dan • 12 ianuarie 2017, 15:35
D-le Tolontan faceti o investigatie si pentru avocatul Bobu care castiga procese imposibil de castigat in mod normal in mod suspect!!
Apostolul Pavel • 12 ianuarie 2017, 15:37
Raspunsul Vitalaire la mailul meu: Dear Mr ..., We have noted your messages. We are currently studying the situation. In addition we are carrying out an audit. We are collaborating with the Romanian authorities. With kind regards, Frank Barone Vitalaire Romania
Loredana • 12 ianuarie 2017, 16:11
Poate dna. Clotide Armand are cunostinte in Frata in media care ar putea sa preia aceste informatii si facute publice si acolo. Stiu ca dumneaei face parte dintr-un partid politic si poate nu se doreste asocierea cu ei, insa pana la urma este un subiect de interes atat national, cat si international, prin urmare nu cred ca s-ar interpreta gresit.
StefanCM • 12 ianuarie 2017, 16:18
Eu zic sa nu va hazardati sa judecati compania din Franta. Ca sa poata sa iasa cu o pozitie publica intai trebuie sa cunoasca exact situatia, ceea ce e cam greu, ca e clar ca nu pot sa se bazeze pe informatiile primite de la reprezentanta lor din Romania. O pozitie asumata in necunostinta de cauza poate sa afecteze o gramada de lucruri, inclusiv situatia lor pe bursa, chiar daca francezii nu au nici o vina. Ce spune Danut e exceptia de la regula, coruptie si fraude exista peste tot, problema e ca la noi fac parte din regula, nu din exceptie.
Bogdan • 12 ianuarie 2017, 17:25
și ăștia ar trebui să scape, curați ca lacrima și cu buzunarele pline cu ce-au furat... apud legea amnistiei!? se încadrează o asemenea lege în prevederile codului penal la infracțiunile numite „subminarea economiei naționale” și „trădare”? asta apropos de formula rostită de parlamentarii din subordinea domnilor Tăriceanu și Dragnea „jur să apăr indetegritatea și suveranitatea României, să respect Constituția și legile țării”...
vlad • 12 ianuarie 2017, 20:48
sincer, subscriu la ce a scria Bogdan mai devreme. Mi se pare ca va bateti joc de ce ati obtinut cu seria initiala de articole prin postul asta. E "senzationalist" si atat. Si'i pacat de Dzeu. Facand putina matematica: omul moare(mediat) pe 15 ale lunii. Acum... ar fi dragut sa nu vina sa ti se ia aparatul fix cand iti jelesti mortul. Dar sa zicem ca asta nu e treaba statului. Prejudiciul ar fi de 1500 * 150 / 2 = 112500 RON in 3 ani. Adica mai putin de 10k eur/an. Adica cam fix nimic. Repet, mi se pare ca doar va bateti joc de credibilitate facand o chestie d'asta senzationalista.
Cătălin Tolontan • 12 ianuarie 2017, 21:09
@vlad: e dreptul dvs sa credeti asta si e dreptul nostru sa consideram chestiunea foarte serioasa. Ce s-ar intimpla daca toti furnizorii ar lucra asa? Daca ar deconta si medicamentele cancerigene si radioterapia pentru inca 15 zile sau o luna sau doua. Am discuta de zeci de milioane de euro. Si asta vi se pare senzationalist? Plus ca aceasta parte e doar una dintre fraudele Vitalaire. Cind se aduna toate, una dupa alta, vi se pare normal sa fie trecute cu vederea? Inca o data: e dreptul dvs sa considerati ca regulile se respecta in functie de cit de mare e prejudiciul si al nostru sa credem ca ele se respecta si punct. Inca un lucru: pentru decontarile mortilor, Casa de sanatate reziliaza contractele peste tot in lume.
vlad • 12 ianuarie 2017, 22:03
Nu cred ca este nimeni pus pe citostatice sau radio in ultima luna. Nu sunt medic; dar avand ambii parinti morti de cancer stiu cate ceva. In ultima luna esti trimis acasa(pe buna dreptate). Oricum, nu la asta ma refeream. Ma refeream ca aveti un anumit capital(de imagine, de faptul ca faceti anchete bune, de faptul ca produceti articole de impact). Nu neaparat la cititori(ca's convins ca 90% nici n'au inteles ca sumele's infime) ci probabil si la institutiile statului. Nu'l irositi degeaba. Evident, nu fiecare articol poate fi excelent si fiecare ancheta de impact. Dar... e usor derizoriu dupa ce ati semnalat o chestie extrem de grava(oameni dati in judecata si executati cu niste facturi manarite) sa diluati contentul cu asa ceva. Care'i probabil un impact la zecimala din costul platit de stat furnizorului. Parerea mea. Si de ce nu se pot formata posturile cat sa poti pune paragrafe si sa fie citibile?! ;)
Mihai Roman • 13 ianuarie 2017, 2:50
Domnule Tolontan, Munca dumneavoastra de jurnalist in slujba semenilor este extrem de onorabila. Ce trebuie sa intelegeti in ceea ce priveste comunicarea cu o corporatie, si cred ca s-a mai spus aici pe forum, e ca nu veti primi un raspuns oricate e-mailuri sau scrisori veti/se vor trimite pentru a cere explicatii. O corporatie listata la bursa de actiuni are ca scop unic interesul actionarului (chestiunea respectarii legilor de catre orice corporatie e de la sine inteleasa intr-o societate normala) si a raspunde in mod oficial la o interpelare neoficiala cum e demersul jurnalistic, caci nu poate raspunde altfel decat oficial, ar putea insemna diminuarea valorii actiunilor pe piata. Inchipuiti-va ca un fond de pensii investeste in actiunile companiei si pierderea de valoare la bursa afecteaza banii pensionarilor care au investit in acea companie. E doar un exemplu care mi-a venit la indemana, dar mai sunt si alte considerente. Avand in vedere ca cel fraudat e statul roman prin CNAS, e de datoria statului roman sa faca un demers oficial in justitie. Compania in cauza va raspunde prin avocati la un demers oficial al statului. Pana atunci, nu veti primi nici un raspuns. Personal, daca ma pun in postura celor ce conduc Air Liquide, nu numai ca nu v-as raspunde, dar as interzice oricui sa raspunda/comenteze in absenta unei actiuni intentate in justitie. E natura jobului unui CEO sa apere interesele companiei ( se numeste damage control). In Statele Unite, 60 Minutes, un program al CBS, cu jurnalisti extraordinari, celebri, cu difuzare la ora de maxima audienta, duminica la ora 7 seara, trimite scrisori si interpelari multor companii si nu primeste niciun raspuns, exact pentru motivele descrise mai sus. Asta nu inseamna ca nu incearca, dar ce va spun e ca nu primesc raspuns. Iar de cele mai multe ori, si aici e o particularitate a jurisprudentei americane, odata ce o actiune in justitie e deschisa, chiar ca nu se mai comenteaza, pentru a nu influenta actul de justitie. Prezumtia de nevinovatie. Cu respect,
Cătălin Tolontan • 13 ianuarie 2017, 9:08
@Mihai Roman: intelegem ce spuneti, dar nu sintem 100% de acord. O companie cotata la bursa are si o raspundere sociala. Nu doar in fata actionarilor sau a legii. Daca esueaza sa si-o indeplineasca pe cea sociala, va esua in toate celelalte. Dovada ca ieri AirLiquide a raspuns, puteti vedea asta in articolul de azi. Multumim! https://www.tolo.ro/2017/01/13/dupa-sute-de-mesaje-primite-de-la-oameni-airliquide-vitalaire-raspunde-publicului-si-ziarului-colaboram-cu-autoritatile-romane/
Alina Badea • 14 ianuarie 2017, 9:03
Ar trebui sesizate autoritatile din celelalte state in care multinationala are activitati. Poate are aceeasi practica si in alte parti. Corupti sunt oriunde.
Ioana • 16 ianuarie 2017, 2:36
Domnule Tolontan incercati sa postati pe Twitter in legatura cu Vitalaire/Air Liquide. Ca sa aiba putin PR prost firma si poate afla si investitorii pe ce isi pariaza banii.
Ella • 7 februarie 2017, 12:10
Poate merita sa contactati si media franceza. Pe France 2 este o emisiune Cash Investigation, care se ocupa cu asta: investigheaza cazurile un pic mai ne la locul lor . In ultima lor emisiune au vorbit si despre defrisarile masive din Romania . https://www.youtube.com/user/cashinvestigationf2 Realizatoarea emisiunii: Elise Lucet
iulia • 21 februarie 2017, 20:38
Buna ziua!mama mea a facut un contract prin casa de asigurari(care o ajuta sa plateasca chirie)pentru aparatul de oxigen!pe data de 20 decembrie a decedat.neam interesat sa inapoiem aparatul iar in aceasta luna a venit un domn sa il ia si care ne anunta ca trebuie sa platim 970 de lei.De ce!?pentru ca timp de 5 luni(nu cred ca au fost consecutive)nu sa platit chiria aparatului.Mi sa spus ca normal pe data de 9 a lunii trebuia platit cate un leu iar restul platea casa de asigurari!dar noua factura de plata ne venea pe data de 5 si pana ajungeam sa platim dura vreo 4-5 zile.nu stiu cui sa ma adresez si cu cine sa vorbesc!miau spus ca doar trebuie sa plateasca atat!ajutatima cu un sfat va rog
Cristian • 21 noiembrie 2017, 19:45
http://portal.just.ro/94/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30300000000282552&id_inst=94 Am cautat numele celor 2 indivizi pe portaljust si se pare ca impotriva lor nu a inceput nici un dosar, ba chiar mai mult vitalaire continua sa intenteze procese diverselor persoane... cum comentati?