marți, 3 ianuarie 2017, 2:57
De la distanța a 800 de ani, doi oameni ne spun ceva despre 2017.
Primul este ”un evreu ungur de 86 de ani, cu o experiență formatoare în Ungaria ocupată de Adolf Hitler”, după cum singur se descrie George Soros.
A supraviețuit Holocaustului, a primit cetățenie americană după Cel de-al Doilea Război Mondial și a devenit unul dintre cei mai aprigi adversari ai maeștrilor de ceremonii din societățile închise.
Pentru George Soros, societățile închise sînt cele în care conducătorii manipulează voința oamenilor, punîndu-i pe alegători să lucreze în beneficiul aleșilor și nu invers!
După o expresie clasică, el este un susținător al ideii că ”nu cetățenii trebuie să facă ceea ce doresc guvernele, ci guvernele trebuie să facă ceea ce vor cetățenii”.
În ultimul an, numele lui Soros a fost folosit în ritualurile voodoo prin care electoratul a fost speriat cu o putere ocultă taman de către cei care se pregăteau să preia sau să-și extindă puterea.
Acum cîteva zile, George Soros a scris, în Project Syndicate, un text despre nevoia de apărare a societății deschise în 2017.
În opinia lui Soros, nu electoratul, ci elitele poartă responsabilitatea pentru rezultatul alegerilor. Și pentru criza societăților deschise!
Indiferent că ne gîndim la Brexit sau la alegerile din SUA, la populismul care inundă deopotrivă Parlamentele și forumurile de internet, toate acestea sînt posibile pentru că mecanismul redistribuirii prosperității a eșuat. ”Globalizarea aduce țările sărace mai aproape de țările bogate, dar crește inegalitatea și în cele sărace, și în cele bogate”, observă Soros.
Celebra butadă potrivit căreia e suficient să crești tortul, în loc să te preocupi cu felul în care va fi el feliat, își arată limitele. Or fi crescut economia și tortul la nivel mondial, dar o bună parte a populației nu poate ajunge la blat pentru că are nevoie de o scară.
Cofetăria lui Gulliver în țara piticilor.
Cînd Thomas Piketty afirmă, bazîndu-se pe serii lungi de numere, că posesia de capital excede și, în final, declasează orice altă resursă aflată la dispoziția oamenilor, în primul rînd propria muncă, el este etichetat drept un marxist postmodern.
George Soros scrie că o democrație care transformă doar 1% din populație într-un beneficiar glorios al globalizării va pierde încrederea celorlalți, lucru care va fi speculat de dușmanii societății deschise.
Ceea ce se întîmplă.
Iar cîștigătorii sînt, de fapt, tiranii camuflați sau designerii statelor mafiote. Noi, în România, întîlnim trăsături ale ambelor versiuni iliberale de societate.
Al doilea om care are ceva de spus în legătură cu 2017 se numește Nastratin Hogea.
Născut în primii ani ai lui 1200, înțeleptul călare pe măgarul său anatolian a trecut granițele Asiei Mici. Poveștile și snoavele sale au pătruns în cultura occidentală, în budism, în Rusia și în Balcani.
Într-un an de cumplită foamete, povestea apare în volumul lui Jean-Claude Carriere – ”Cercul mincinoșilor”, soția lui Nastratin Hogea îl îndeamnă pe înțelept să se urnească de acasă ”pentru că oamenii săraci nu mai au nimic de mîncare, au ajuns să le moară și șobolanii din case de foame”.
-Și ce vrei să fac eu, nevastă?
-Du-te și convinge-i pe cei bogați sau înlesniți, care nu simt răul, pentru că au provizii, să împartă cu cei care nu au, ca să putem trece toți necazul.
Nastratin aburcă pe măgar și pleacă.
Se întoarce peste cinci, șase zile.
Este tras la față și sleit de puteri.
”Ai reușit?”, îl întreabă nevasta. ”Am reușit”, răspunde el. Și continuă: ”Pe jumătate am reușit”.
”Cum adică pe jumătate?”.
”I-am convins pe săraci”.
Nastratin Hogea, un criptosoroist.
Ce se poate face?
Mici lucruri. Asta putem face. Pentru că, uneori, ”1 > 1 milion”, după cum ne amintește Arthur C. Brooks în The New York Times.
În plină anxietate, remarca unui cititor al NYT, dacă fiecare face un mic lucru, putem schimba ceva.
Ce?
Orice ne preocupă, orice nu făceam pînă acum, orice e în aria noastră de interes, orice ne-am dorit, dar n-am avut timp sau energie.
Ce înseamnă orice? O oră de predat engleza la o casă de copii o dată pe lună, o donație pentru un ONG sau un abonament la un ziar digital, un voluntariat în vacanță.
Nimic nu e ”prea mic”.
Dacă nu compactam sticlele de plastic cînd le aruncam la gunoi, poate încercăm acum, dacă nu ne interesau becurile economice, poate ne mai gîndim o dată, dacă nu scriam niciodată senatorului care ne reprezintă, poate ne facem vreme să-i aflăm adresa de e-mail. Nu contează din ce partid e, asta-i o împărțeală peste care putem trece.
Vorba lui Nastratin Hogea, cum vine el agale pe măgar, într-o după-amiază prăfuită. În fața lui apare un ciopor de învățați.
Înțelepții din fața lui gesticulează furioși. ”Nastratin, noi nu ne-am înțeles, deși sîntem cei mai inteligenți oameni ai lumii. Există pe lumea asta două feluri de oameni?”.
”Sigur că există. Cei care îi împart pe oameni în două feluri și cei care nu-i împart”.
Și trece mai departe.
Mihai • 3 ianuarie 2017, 15:23
Cu talc articol , pacat ca nu va avea succesul anchetelor , ca de , lumea vrea sange nu talc.
m_d • 3 ianuarie 2017, 15:26
M-ai convins. Imi fac abonament la voi. Macar atat, deocamdata. Spor la anchete! Nu ne abandonati!
Luca • 3 ianuarie 2017, 15:27
Am citit la domnul Tolontan articole de analiza, sau articole care ofera un punct de observatie de deasupra lucrurilor si intamplarilor, articole de investigatie, sau articole eseu, articole despre sport, sau despre sistemul medical, articole si articole. Nu poti sa spui ca e un jurnalist care nu are ratarile sale, dar e un jurnalist plurivalent, valoros, muncitor - caci nu te poti reinventa fara o munca uriasa. Stie sa scrie (si) simplu, are puterea verbului si inspiratia unor comparatii revelatoare. E un profesionist al meseriei de jurnalist, iar atitudinea sa fata de aceasta profesie ar putea fi pentru oricine sursa de invataminte. Felicitari, domnule Tolontan, si multumesc!
Cătălin Tolontan • 3 ianuarie 2017, 15:41
@m_d: multumim! Gasiti aici link-ul pentru abonamentul la Gazeta digitala http://www.gsp.ro/gazeta-digitala/cum-cumpar.html
rofed • 3 ianuarie 2017, 15:42
e bun articolul si necesar; si tocmai in asta consta pericolul; marele pericol este ca un astfel de articol scris de tolontan te face sa nu observi esentialul, acela ca tolontan este redactor sef la un ziar de stiri sportive (audienta maxima!) si numai de stiri sportive nu se ocupa! pana cand d-le tolontan? du-te nene in ce nisa a presei te simti expert, cea de investigatii, cea de analiza politica, etc. si fii acolo (unde audienta tinde catre zero!) formator de opinie sau spalator de creiere!
rofed • 3 ianuarie 2017, 15:45
si o completare: protectia consumatorului de stiri doarme sau vegheaza precum odinioara fni?
StefanCM • 3 ianuarie 2017, 15:47
ONGurile sunt un fel de fatada pentru bani castigati la negru, pentru un salariu gras cu obligatii putine, pentru sifonare de fonduri. In Marea Britanie de exemplu un studiu recent a aratat ca incepand cu cele mai mari ONGuri, peste 50% din banii din donatii ( una din primele 3 avea peste 65% ) merg in cheltuielile lor. Intamplator si pe salarii mari pe munca putina. La noi daca ati fost vreodata de exemplu sa ajutati o comunitate mare de romi care traieste intr-o groapa de gunoi, la inceput o sa fiti socati ca mai ca sunteti luati la bataie. De ce reactioneaza asa? Toate ONGurile care ii ajuta, fie ele conduse de alti romi, sau de romani, isi baga mana pana in umar in banii destinati lor, iar lor le arunca niste pungi cu ciocolata, cativa metri cubi de lemn si urari de sarbatori fericite. ONGurile functioneaza cand sunt compuse dintr-un grup de prieteni dintr-un oras care pun bani impreuna si in timpul liber se duc la oameni saraci din munti, la comunitati rome, la copii saraci, si le renoveaza casa, le duc lemne, mancare, haine. In Cluj sunt ONGuri de zeci si sute de oameni care se cunosc, multi sunt prieteni, si pun mana si ajuta cu bani si timp cand au timp liber. Cand ONGul devine o caracatita, apar angajatii cu 5-10 mii de lei pe luna care practic nu fac nimic, apar cheltuieli "de administrare" nejustificate, si dispar o gramada de bani. Voluntariat in vacanta? Buna ziua, este o firma care are nevoie de o secretara temporar, o alta firma care ar avea nevoie de un vanzator cateva zile, un magazin care are nevoie de un website, ba, sunteti nebuni? Adica voluntariat inseamna sa lucrezi gratis la o firma privata care nu are nici o legatura cu voluntariatul? Samd.
StefanCM • 3 ianuarie 2017, 15:53
Ca sa va faceti o idee cum e treaba cu ONG-urile, dati o cautare pe Google de genul voluntariat ORAS NATAL. Si o sa vedeti in rezultatele neplatite, cu mici exceptii, ca voluntariat se face in cel mai bun caz doar la Crucea Rosie si pompieri. In rest, ONGurile sunt direct interesate sa functioneze in umbra, fara expunere, fara sa atraga voluntari reali, pentru a-si putea face lucraturile fara sa fie deranjati. Si mai intalnim cateva ONGuri istete, cu reclama platita, care cum ai intrat la ei iti cer franc procentul. De restul se ocupa ei, stati linistiti. Nu e nimeni interesati de voluntari, vor bani.
aham • 3 ianuarie 2017, 15:54
excelent. un cuvant care defineste multe la tine cataline...felicitari
Camelian Propinaţiu • 3 ianuarie 2017, 16:00
Deficitare fiind transparenţa şi comunicarea, ONG-urile sunt privite deja cu o suspiciune nu mult diferită de cea rezervată partidelor.
gabrielhancu • 3 ianuarie 2017, 16:09
Stimabile Tolontan, Vad ca e la moda ***, insa ai omis ceva, Acest evreu ungur, nu a supravietuit holocaustului, a supravietuit holocaustului, ***. ***. Iar dumneata ii iei apararea, bravo bai Nastratine !
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Punct8 • 3 ianuarie 2017, 16:29
stati linistiti la locurile voastre, simtitti-va voi vinovati ptr poluare, ptr ca nu filositi destule becuri ecologice si nu compactati si sortati destul de migalos deseurile care oricum se vor colecat in acelasi camion la gramada, fiti voi mai politicosi, faceti va datoria de a legitima prin vot niste politicieni asupra carora nu aveti nici un control, ajutati batranele sa treaca strada, donati o plasa de conserve de la supermarket o data pe an, si o sa va simtiti mai bine, si asteptati numai sa vedeti cum poate poate se va schimba ceva in bine. sau mai buin e nu, dar luati va mintea de la ideea ca exista institutii fundamentale pentru liberate, demnitate, pentru a mentine contractul social, care nu si fac treaba si voi nu aveti nici o putere sa schimbati asta si probabil cel mai bine e ca nici nu va amintiti ca lucrurile ar trebui si ar putea sa stea altfel daca chiar ne am asuma un scop comun.
Emilian • 3 ianuarie 2017, 16:38
Foarte bun articol! Interesant este ca am vazut totusi unii comentatori care sunt deranjati de acest articol si ma intreb oare de ce?!
mdea • 3 ianuarie 2017, 16:53
Sunt curios cine o sa fie noua "sperietoare" dupa moartea lui Soros... Colegii dumneavoastra au perpetuat aceasta idee domnule Tolontan...mai intai erau de vina "basistii" si mai nou "sorosistii" pentru tot raul din tara asta...Oare 20 de ani (pe acolo) de guvernare PSD nu a avut nimic in comun cu situatia de acum?
CEU • 3 ianuarie 2017, 16:54
Mult, foarte mult rau a facut omenirii globalizarea si acest Soros. *** pana si convingerile - iata, nu atat de puternice - ale domnului Tolontan...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Florin • 3 ianuarie 2017, 17:18
Politica o fac cei cu bani, fie prin interpusii din (toate) partide(le) (sub forma de "democratie"), fie ei insisi (sub forma de autocratie - ex. Putin, Erdogan, Tariceanu). Sub orice forma vin ei la putere, vor lua deciziile importante in cerc restrans si nu vor decide ca ziaristii sau profesorii sa aiba salariul minim de 1.000 de euro, ca impozitele in domeniile economice explozive sa fie mari (imobiliare de ex.), ca sefii corpurilor de contol sa fie depolitizati s.a.m.d. Ce putem face aici? Nu se poat face nimic momentan sau spontan, pentru ca nu avem masa critica de reactie sociala. Nu o mai au nici Germania sau SUA, li se dicteaza sa moara de foame sub forma de metafore politice (bazate intr-adevar pe frica sau dezbinare). In final ramanem la ce am avut, sa convingem saracii, adica oamenii sa se automultumeasca si ei cu ce au si sa le para bine ca nu e mai rau. Din pacate, abonamentul si voluntariatul sunt gesturi simbolice, nici ele nu produc substanta sau masa aia critica pe termen scurt. Daca vrem adevar si demnitate, Cataline, si daca nu vrem sa ne mintim ca ultimele victime ale sindromului Stockholm-PCR, ar trebui sa incepem cu Iliescu!!!!! Pana atunci frecam menta ca popor, e doar o parere! Respect pentru cei saraci de la judet, imi pare rau ca ei se vad solidari cu "mai animalul" prin prisma traditiei lui "noi saracii contra telectualilor aroganti vanzatori de tara"...
warrior • 3 ianuarie 2017, 17:21
Sa vedeti peste 4-5 ani ce o sa faca acest Soros din Romania. Deja a intrat bine si ONG-urile pe care le finanteaza o sa puna mana pe multe lucruri si vor canta toti cum vrea acest om pe care un singur lucru il intereseaza: bani, multi multi bani si putere si va obtine ceea ce vrea deoarece are cu ce sa cumpere si in lumea asta totul e pe bani.
17 Mentori Dementori • 3 ianuarie 2017, 17:22
Lasă-l pe Soroş asta .... mai bine scrieți ce mai face *** ... cum a petrecut de revelion, cum a dat de pământ cu un fost rival etc... Vrem sa ştim cat mai multe despre *** asta pușcăriaș, vrem sa ne explice cine trebuie sa stea inchis.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
warrior • 3 ianuarie 2017, 17:23
Dl. Tolontan nu imi ramane decat sa cred ca *** ***. Mult succes.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
unu • 3 ianuarie 2017, 17:29
@ rofed, ce-i tata, te incurca Tolontan ? Iti sta in gat ? Ti-a incurcat treburile ? Te-a afectat vreo ancheta ? A ajuns vreunu de-al tau pe la parnaie din cauza anchetelor sau care e problema ta ?
Cătălin Tolontan • 3 ianuarie 2017, 17:33
@rofed: ”protectia consumatorului de stiri doarme” este echivalenul politiei gindirii. Va doriti o tara in care cineva sa decida ce teme si ce opinii pot sa fie postate pe un blog?
Jos_cenzura • 3 ianuarie 2017, 17:35
Sunt curios in cate tari ati calatorit (si nu ma refer la destinatiile unde se duc romanii, gen Franta, Belgia, Nisipurile de Aur si asa mai departe - ci la cele din lumea in curs de dezvoltare). Daca ati fost, va puteti da seama cu ochii liber cati oameni au fost scosi din saracie lucie de piata libera si "globalizare" in ultimii 20 de ani (adica cat i-a ajutat pana la urma pe toti posibilitatea de a face comert cu restul lumii, cu mai multa usurinta decat inainte). Intr-adevar, cei cu capital au profitat mai mult decat cei saraci, dar toti s-au ridicat, si multe probleme sociale au inceput sa se diminueze (foamea absoluta, mortalitatea natala, etc).
Andrei F • 3 ianuarie 2017, 17:42
Mi de multumiri d-le Tolontan!Mi de multumiri si d-lui Soros mai ales de la poporul tailandez si cel indonezian...Chiar merita multumiri si de la Banca Angliei...Desigur ca cel mai bun om de pe Pamant este cel care a pus la pamant economiile unor tari ca mai apoi sa finanteze alegerile altor tarii...A,desigur,pentru democratie!Ce populist este sa vorbesti de globalizare ,egalitate intre cetateni calarind o avere de zeci de miliarde!
pawn • 3 ianuarie 2017, 18:00
m-ai convins, tolontane: NU imi fac abonament la voi :) imi vine sa rad de ipocrizia lui soros si a tuturor caricaturilor sale din care citezi: ascultandu-i, ai zice ca li se rupe inima de saracii planetei. in fapt, fiecare respiratie si vorba a lor e tintita in favoarea celor "1%". luandu-se de politicieni (care practic n-au nicio putere), ei lucreaza pentru madame l'oreal, larry ellison, pinault, dassault, susanne klatten etc.
Cătălin Tolontan • 3 ianuarie 2017, 18:02
@Jos_cenzura: de acord cu dvs., dar e la fel de real ca in interiorul acelor tari inegalitatea a crescut.
mihai • 3 ianuarie 2017, 18:09
Gânduri de stânga de la un om de dreapta. Adânc totuși (felicitări și pentru conexiunea dintre cei doi).
StefanCM • 3 ianuarie 2017, 18:22
@Florin - Nu cred ca e vorba de vreo traditie la mijloc. Ce motivatie au cei saraci sa fie altfel? De ce ar fi de partea celui care are minim 4,5-10 mii de lei net pe luna ( sau 3,4,5+ mii de euro ) si care doarme absolut fiecare noapte fara nici o grija sau proces de constiinta pentru cei care nu au. Sistemul nu incurajeaza fraternizarea polilor. In general, celor care au mai putin tot timpul li se cere sa stranga cureaua, indiferent de masuri. E normal sa fii reactiv la un moment dat, de ce tot timpul cei care nu au trebuie sa faca sacrificii la reforme. Nici macar nu tine de democratie asta. E o regula universal valabila. Iar istoric vorbind, cu trecerea timpului fiecare sistem politic si-a dovedit slabiciunile la un moment dat si a evoluat sau involuat. Democratiile se afla in procesul asta probabil de foarte multi ani. Timpul a aratat ca intr-un fel sau altul tot doar o patura mica de oameni ia cireasa de pe tort. O vreme poti ascunde asta, dar la un moment dat cand majoritatea ajunge nemultumita, apar reformele, lucrurile se schimba. Nu neaparat in bine.
mihaix • 3 ianuarie 2017, 18:51
Ecleziast: "...Asa cum trufasul uraste smerenia, tot astfel bogatului ii e sila de cel sarac." Soros nu poate fi "acuzat" de empatie in nici un fel, nu cred ca este capabil de asa ceva. Iar in ceea ce priveste scrierile domniei sale, la 86 de ani, dati-mi voie sa am unele indoieli ca sunt personale.
rofed • 3 ianuarie 2017, 19:18
D-le Tolontan, Incep cu multumirile pentru gazduirea opiniilor mele, asa cum le-am redat, si apoi pentru tonul politicos cu care mi-ati raspuns. Scurtul dvs. mesaj ma determina sa revin insa cu lamuriri. Categoric nu-mi doresc absolut de loc o politie a gandirii care sa cenzureze diversele opinii exprimate pe bloguri. Regret ca trebuie sa cobor explicatia mea atat de jos incat sa fie inteleasa corect si de dvs. (si va rog sa nu apreciati nimic peiorativ in acest lucru, neexistand de loc prezumtia de falsitate in afirmatia dvs. cum ca doar asta ati inteles din ce-am spus eu) Exprimarea mea nu s-a referit la blogul dvs. ci la calitatea dvs. de redactor sef la gazeta sporturilor-calitate de care nu va puteti disocia nici macar atunci cand scrieti pe blog. Ori in aceasta calitate, dvs. aveti, simultan si cumulativ, doua obligatii profesionale: unu, sa furnizati stiri sportive (asta va este expertiza oficiala si deci credibila) si doi, ele sa fie corecte (neavand insa, profesional vorbind, expertiza unui jurnalist de investigatii sau formator de opinii in alte domenii decat cele sportive, dati-mi voie sa cred ca actiunile dvs. nu mai pot fi considerate tot atat de credibile, deci corecte) . Asa si numai asa, trebuie interpretata sintagma folosita de mine "protectia consumatorului de stiri doarme". In final, va asigur d-le Tolontan, de aprecierea mea pentru logica actiunilor dvs. jurnalistice, problema mea fiind legata doar de buna dvs, intentie in aceste demersuri. Este pur si simplu opinia mea, evident reprezinta doar o prezumtie, dar pe care am incercat sa v-o explic prin toate cele de mai sus. Daca am fost suficient de clar si inteles, va multumesc, daca nu, va multumesc, de asemenea. Toate cele bune
Marc • 3 ianuarie 2017, 19:42
Catalin, Te rugam sa creezi o alternativa la acel abonament, pentru cei care vor sa sustina ce faci tu si echipa ta. Am fost abonat la gsp, dar am renuntat datorita *** de articole (prea mult can can), iar acum cu politica asta anti-burleanu, in nici-un caz...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
StefanCM • 3 ianuarie 2017, 19:59
Adica pe scurt, rofed vrea sa spuna ca bine intentionati sunt doar cei care emit pareri cu care dumnealui e de acord. Pentru pareri contradictorii, e nevoie de o protectie a consumatorului de stiri, de genul cum e intalnita pe unele antene :)))))))))))) Tulai Veta
HIC • 3 ianuarie 2017, 20:15
De cativa ani tot zic sa donez sange, ca am O1 RH negativ si sunt multi in nevoie. Mi-ai adus aminte. Macar atat sa fac si eu. Mult succes si nu va opriti din ce faceti. Daca toti am face un lucru mic am putea schimba multe!
Claudiu • 3 ianuarie 2017, 20:38
Domnule Tolontan, vă felicit pentru munca dvs. Faptul că există încă oameni care luptă și refuză să se lase înghițiți de mizerie îmi dă speranța să rămân aici, în țară.
Alice • 3 ianuarie 2017, 21:13
Stefan CM nu stiu cine esti dar esti singurul care are dreptate aici.OMG ile sunt niste hoti care se ascund sub diverse forme de activitati,firme samd,Toti rromii sunt slaviti de ei si asteapta ajutorul social,adica primesc peste in loc sa invete sa pescuiasca ei ansesi.Pacat mare pacat, tara asta oricum e deja vanduta,e tradata,nu vad rostul americanilor aici la noi,dar ma rog nu vreau sa ma bag nici in politica,,,sunt doar un om simplu ca toti ceilalti din aceasta tara care observa mitocania,umilinta si batjocura aproape zilnic!Vom ajunge sa plecam aproape toti din tara,si vor ramane doar batranii nostrii care au dreptate cand spun ca pe vremea lor a fost mai bine atat sufleteste cat si,psihic emotional, oamenii au fost mai sanatosi si mai fericiti!Oamenii daca nu sunt incurajati sa munceasca si sa nu primeasca ajutor social, nu va fi bine.
Hombre • 3 ianuarie 2017, 21:34
Sigur ca daca ne unim, putem face multe. Marea problema este CUNOASTEREA. Omul mai intai trebuie sa stie cum functioneaza aceasta pseudo-democratie, si apoi sa protesteze. Altfel mica sa "revolutie" ii va fi furata, iar politicienii vor folosi "miscarea populara" ca sistem de propulsie. Vezi primavara araba. Vezi revolutia romana. Vezi cazul Colectiv. Fara intelegere, actiunea este inutila.
Axel • 3 ianuarie 2017, 21:45
Soros nu are nationalitate si etnie. E internationalist din punctul meu de vedere. Nu mai zic comunist ca ultima oara am fost banat pe ip pentru asta, parerea mea. De deschisa ce e societatea lui Soros, oamenii lui se jura ca nu l cunosc si fac misto de ceilalti. Iar despre alegerile din SUA, sa ne uitam la cine a contribuit, e informatie publica. Epoca internationalista a apus iar, dupa finalul anilor 50. Indiferent cui ii place sau nu, e un fapt.
Florea • 3 ianuarie 2017, 22:31
Si care este solutia propus de Soros, acest neprihanit care spune si doreste numai bine dar face exact invers?
Sorina • 3 ianuarie 2017, 22:38
Azi am vazut cabinetul Grindeanu. Sunt dezamagita! Absolventi de facultati particulare, absolvite tarziu, cu activitati exclusiv in administratie si la partid. Nu ca ma asteptam la altceva. Dar nici chiar asa. Pentru mine, guvernul de tehnocrati condus de Ciolos mi-a dat speranta ca s-ar putea totusi trai in Romania. Si nu spun lucruri mari. Oameni cu CV-uri impresionante, care au avut curajul sa-si construiasca o cariera acolo unde se construieste prin valoare si munca, fara pile cunostinte si relatiile din tara, si care apoi au venit sa guverneze, un timp foarte scurt din pacate. Primul ministru Ciolos, a fost 5 ani Comisar European. Si unul caruia i s-a recunoscut profesionalismul. Domnul Grindeanu este omul de partid. CV-ul nu m-a impresionat. Nimic exceptional. Nimic in administratia europeana. Nimic care sa dovedeasca o munca sustinuta si de profesionist. Am vazut bursa Tempus. Le stiu. Si eu am fost studenta in aceeasi perioada in care a fost si el. Sa fim seriosi. Aceste burse nu se compara cu bursele Erasmus de acum. Mai curand, impresia mea este ca s-a descurcat. A fost director pe la diverse firme. A crescut pe langa partid. Nu l-am vazut urcand treptele unei cariere profesionale. Toata activitatea lui s-a desfasurat in judetul Timis. Ma astept la un recul al Romaniei in urmatorii ani. Asta este. Eu mi-am pierdut speranta. Inca patru ani cu ministri absolventi de facultati particulare care nu stiu cata viziune vor avea. Nu am nimic impotriva acestor absolventi, dar au intrat si au absolvit facultatea intr-o perioada in care la facultatile de stat nu se ocupau locurile si aveau admiteri si in septembrie. Atunci am intrebat un absolvent de liceu de ce nu merge la o facultate de stat. Plus ca putea sa obtina si bursa. Raspunsul a fost ca acolo la facultatea de stat este mai greu. Deci despre asta este vorba. Cu cateva exceptii, eu vad un guvern de "descurcareti". Nu vad talente, nu vad valoare, nu vad anvergura unor cariere. Cam asta.
cpt.ahab • 3 ianuarie 2017, 22:49
Ajutorul extern trebuie inteles ca un transfer de bani de la oamenii saraci din tarile bogate catre oamenii bogati din tarile sarace. (Douglas Casey) Soros si trompetele lui au un numitor comun: ura fata de crestinism. Indiferent cat ai fi de ateu, nu poti sa nu tragi concluzia logica: in ciuda zvarcolirilor sangeroase de-a lungul istoriei, zona crestina a produs societatile cele mai tolerante si mai civilizate ale momentului.
FYRY • 3 ianuarie 2017, 23:09
cand te am facut agent de al lui soros...mi ai cerut datele sa ma dai in judecata...vezi ca nu prind fluturi,intre cateva zeci de articole pur jurnalisatice...bagi unul de al lui PAPA SOROS...altfel ai fi facut accident de mult.Faptul ca te am deconspirat,nu ma impiedica sa ti apreciez celelalte articole...cat despre ODE...TE INTELEG ESTI OM.
Zori de ziua • 4 ianuarie 2017, 2:06
Cine imi explica riguros, pe puncte, cu exemple concrete, nu vorbe aiurea - ce rau a facut si face George Soros Romaniei? Vreau un raspuns documentat, nu propaganda.
Titus • 4 ianuarie 2017, 3:06
Domnule Tolontan bine ar fi sa rămâneți la scris despre Jiji și Reghe. Lăsați politica, mai ales cea internațională pentru discuțiile la o bere că vorba aia mai bine să taci și să te creadă lumea prost decât sa vorbești și să îndepărtezi orice dubiu. Aștept articolul în care îl sfințești și pe Hitler și pe Stalin și de ce nu pe Ceaușescu.
ITRobert • 4 ianuarie 2017, 6:32
Catalin Tolontan, personajul despre care scrii aici nu merita bagat in seama, motivele sunt interminabile, iar aducerea lui in prim-plan este o denigrare a societatii. As folosi invcective, dar cui ar folosi? da-mi voie sa-ti spun ca individul are la dispozitie "armate" de activisti pe care le plateste sa se puna de-a curmezisul progresului pe intreaga planeta. Nimic din ce face acest individ nu este nbobil si nu ajuta decat anumite buzunare dedicate.
Jos_cenzura • 4 ianuarie 2017, 6:46
Sorina, guvernul tehnocrat este esența comunismului, și gândirea dumneavoastră la fel. Acest fetish pentru un grup de luminați care pot lua decizii pentru restul societății, și în marea lor înțelepciune pot fi mai eficienți decât milioanele de oameni care fac tranzacții descentralizate (ceea se poate numi capitalism, economie de piață, Uber, AirBnB, etc) este învechit. Din fericire tehnologia nouă, sharing economy, etc fac astfel de guverne tehnocrate (și guvernele în general) din ce în ce mai puțin folositoare. Normal că politicienii vor face urât de tot în fața acestui asalt tehnologic, care eliberează cetățenii de regulile impuse artificial și de urmărirea tranzacțiilor dintre indivizi. Dar politicienii vor să-și salveze pielea și postul și falsa utilitate, iar asta cu tehnocrația este același așa și pe dincolo, ambalat un pic mai frumos.
Vimer • 4 ianuarie 2017, 7:16
@joscenzura @tolontan. Este normal ca inegalitatea a crescut in tarile care se dezvolta rapid, pentru ca unii au profitat din plin de cele trei mari directii ale globalizarii - a tehnologiei, a pietelor de desfacere si, poate si mai important, a unor principii de baza liberale (in sensul clasic) - dreptul de proprietate si dreptul de a accesa piata libera. Nu cred insa ca inegalitatea e o problema reala, atita timp cit imbogatirea unora nu se face pe seama altora, intr-un sistem inchis. Cred ca asistam acum la un fenomen extraordinar, de crestere exponentiala a bogatiei absolute. Ar mai fi multe de spus, dar e ziar de sport, totusi, hehe
Alex • 4 ianuarie 2017, 7:27
Soros? Serios Catalin, crezi ca traim pe alta planeta? Mai docunenteaza-te te rog, dar nu din NY Times, sunt pe aceeasi mana. Te apreciez pentru cum scrii si pentru ca te zbati sa aduci adevarul la iveala. Cu articolul asta nu m-ai convins, stiu mult prea multe despre Soros...
stefan • 4 ianuarie 2017, 7:29
îmi pare rău, dar noua - nu foarte, dar orișicât - ideologie de partid (democrat) și de stat, am numit aici corectitudinea politică, este o realitate mult mai crâncenă decât vechile poliții ale gândirii: este o poliție a intenționalității. dacă vrei să vorbești despre lumea de azi și o faci prin ochii hipsterului, ai toate șansele să aiurezi. dacă o faci citându-l pe soros, e ca un discurs al lui stalin adresat popoarelor din europa de est, proaspăt ocupate, pardon, eliberate, în 1945. ne putem ascunde după deget - și suntem încurajați să o facem - dar ar fi păcat ...
dumescu alina • 4 ianuarie 2017, 7:33
Domnule Tolontan, am apelat de curând la instituția numită Avocatul Poporului, la sediul acesteia din Suceava, de care aparține și Botoșaniul de unde provin, am întâlnit două doamne ,una mai penibilă decât cealaltă. Am aflat cu stupoare că ele doar adună reclamații și le dau mai departe sau le clasează pentru că nu au cunoștințele necesare rezolvării vreunei spețe. Cu stupoare am aflat ulterior că una este domnișoară, fiică de fost prim procuror la Suceava și, după cum spun gurile rele, cu ușor(mie mi s-a părut ceva mai pronunțat) ***. Pe când o anchetă la această sumbră instituție ce papă bani de la guvern și nu face nimic pentru cetățeni?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Marck • 4 ianuarie 2017, 8:51
La inceput de an , un eseu excelent ... marca Tolontan !
d_b • 4 ianuarie 2017, 9:18
am facut abonament inspirat m_d